1164 opphavere får rettighetsvederlagene de har krav på

Denne uken sender NFFO ut vedtak for den individuelle vederlagsordningen for 2024. 1164 opphavere vil i løpet av september få utbetalt om lag 16,2 millioner kroner.
- Det må vi kunne kalle en suksess, sier NFFOs styreleder Aage S. Borchgrevink.

Kvinne som leser i bok på bibliotek
Foto: Ilja C. Hendel

Totalt var det 1291 opphavere som fremmet krav om vederlag gjennom den individuelle vederlagsordningen i 2024. Det er en økning på 80 prosent fra 2023. 72 prosent av alle de som har fremmet krav om vederlag i år har ikke mottatt vederlag tidligere. Det indikerer at ordningen som styret har utformet når bredere ut enn tidligere ordninger har gjort, i tråd med intensjonen i loven.

Vanlige grunner til avslag på individuelt vederlag

- Av kravene som er fremmet er 761 krav godkjent og 493 delvis godkjent. De vanligste grunnene til avslag og avkorting er at søker har mottatt vederlag for verket tidligere, at kravet om minimum 10 sider eller 20 000 tegn eget tekstbidrag ikke er oppfylt eller at verket er publisert under en åpen lisens. Vi ser også at noen opphavere ikke har pliktavlevert verket sitt og at det søkes om vederlag til verk som ikke kategoriseres som faglitteratur. Alle krav som er avslått eller avkortet får en begrunnelse. Individuell vederlagsordning er saksbehandlet ut fra gjeldende retningslinjer. Opphavere som er uenige i vedtaket har mulighet til å anke innenfor tidsfristen som er to uker fra vedtaksbrevet er sendt ut, sier NFFOs stipendmedarbeider Erlend Bilsbak.

NFFO arrangerer et webinar om økonomisk opphavsrett og publisering med open access den 15. oktober.

Fra 2023 har Lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett mv pålagt NFFO å ha en ordning som utbetaler vederlag til opphavere basert på faktisk bruk av utgivelser. Retningslinjer for den individuelle vederlagsordningen og andelen av NFFOs vederlagsmidler som er til disposisjon for ordningen er vedtatt av årsmøtet. Les mer om vederlagsordningen og retningslinjene her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.