Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Stavanger sakprosafestival

Velkommen til Stavanger sakprosafestival lørdag 23. november! Les hele programmet her.
NB! Det er gratis adgang til alle arrangement om du er NFFO-medlem.

Stavanger sakprosa

Stavanger sakprosafestival 2019 handler om å gå inn i sin tid. Vi byr på bøker og forfattere som spør: Er vi alle allerede gjennomteknologiserte smådeler i et digitalt kollektiv, uten at vi bryr oss? Er det best å holde kjeft nå, eller er det kampen mot falske nyheter som vil definere oss i framtida? Blir vi alle trygdebeist til slutt, vil skatteviljen øke på vegne av velferdssamfunnet?
Er skilsmisse egentlig den viktigste og mest lærerike hendelsen i et menneskeliv? Til trøst får vi besøk av rusforsker med doktorgrad i morgenpilsens sosiologi, men også en klink edru Espen Hana uten filter. Og hva kan språket og litteraturen bidra med i 2020?
Kan nynorskens lys spres i vår tid? Hva kan poesien og musikken gjøre med oss? Hvordan formidler man et engasjert JA-menneske i denne underlige tid? Årets klassiker er Stefan Zweig, avsenderen av den kanskje viktigste boka om Europa: Verden av i går – en europeers bekjennelser. Ja, og så reiser vi blant gangstere, rabbinere, oligarker og rebeller i herrliga London. Kom, kom!

Arrangør er Norsk fagforfatter og oversetterforening (NFFO) i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget bibliotek og kulturhus. Priser: 100 / 50 kr. Festivalpass 450 kr.

Les hele programmet her:

Kl. 11.30
Dag Herbjørnsrud i samtale med Thomas Hylland Eriksen om boka Gå inn i din tid.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale.
PRIS: 100 / 50 kr. NB!
Thomas Hylland Eriksen fikk i år Akademikerprisen for sin forskning og kunnskapsformidling. Han er antagelig den mest kjente og brukte norske forsker i verden i dag. Hans viktigste tema er identitet, etnisitet, nasjonalisme, globalisering og klima, men like gjerne «det norske», lykke, overflod og Internett. Hylland Eriksen forsker nå på en verden med akselererende kriser. Han har skrevet romaner og sakprosa for ungdom, han har vært redaktør i Gateavisa og Samtiden. I 2016 fikk han kreft, og har i en tid gjennomgått krevende behandling. Intervjuer er hans tidligere student, idéhistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud, om hvordan vi kan gå inn i vår tid i 2020.

Kl. 12.00
GRATIS. Klassikerlørdag: Stefan Zweig, den fortapte europeer. Foredrag av Øystein Vidnes.

STED: Sølvberget, Møteplassen – Foredrag.
Østerrikeren Stefan Zweig (1881-1942) var forfatter, verdensborger og intellektuell superstjerne i sin tid. Han var en produktiv forfatter og er kjent som forteller, essayist, lyriker, biograf og dramatiker. Etter nazistenes maktovertakelse i 1933 ble han tvunget til å forlate hjemlandet, og levde et omflakkende liv i eksil i Europa og Sør-Amerika. Forfatteren tok sitt eget liv i 1942, i fortvilelse over den politiske utviklingen i Europa. Øystein Vidnes er forfatter og litteraturviter og har oversatt Zweigs mest kjente skjønnlitterære verk Sjakknovelle og andre tekstar.

Kl. 12.30
Morten Søberg i samtale med Klaus Mohn om Nynorskens lys.

STED: Sølvberget Salongen 4 etg. – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Nynorsk er eit daglegdags språk, særleg mellom bakkar og berg her på Vestlandet. Til liks med andre språk formar det røyndomen. Og omvendt. Den nynorske skriftkulturen byrja på sett og vis med Ivar Aasens tekst i Morgenbladet 5. januar 1849 – ein samtale mellom to bønder om politikk og statsstyring. Morten Søberg spør i Nynorskens lys: Er den nynorske skriftkulturen ei langvarig påminning om at fleirtalet ikkje alltid har rett? Er det noko kjettersk ved nynorsken? Er den nynorske skriftkulturen djupast sett eit spegelbilete av sakprosasjangeren essay? Intervjuar er Klaus Mohn, rektor ved UiS og mottaker av «Målblomen», som ein framifrå representant for nynorsken i Stavanger og Rogaland.

Kl. 13.00
Thure Erik Lund i samtale med Kaja Schjerven Mollerin om Romutvidelser.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
I anmeldelsen av Romutvidelser i Aftenposten stod det at Thure Erik Lund er en forfatter «som beveger seg kontinuerlig inn i den ubegripelige fremtiden. Det finnes ingen andre som ham i norsk litteratur, eller antageligvis verdenslitteraturen.» Med sin særegne evne til å tenke i skrift problematiserer Lund i sin nye bok alt fra det nye gjennomteknologiserte «vi»-et til forskjellen på klimaaktivister og klimafornektere, foruten å komme med bud på litteraturens bidrag til hvordan vi kan gå inn i en menneskelig fremtid. Det overordna spørsmålet er kanskje: Har den nye teknologien allerede blitt natur? Kaja Schjerven Mollerin er kritiker og forfatter som nylig intervjuet Lund i Klassekampens bokmagasin.

Kl. 13.30
Mímir Kristjánsson i samtale med Mari Rege om Mamma er trygda.

STED: Sølvberget Kinosal 6 – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Mímir Kristjánsson flyttet i vår tilbake til Stavanger som ordførerkandidat for Rødt og ble i høst del av den nye politiske «Stavangerplattformen», hvor han nå foruten å sitte i Stavanger kommunestyre også leder utvalg for arbeidsliv og lønn. Han forlot en stilling som politisk redaktør i Klassekampen, men er fortsatt politisk kommentator, samfunnsdebattant og ikke minst forfatter. I høst kom boka Mamma er trygda, hvor han forteller historien om sin egen mor som har levd med kreftsykdom og trygdetilværelse i 23 år. Det er kjærlighet i denne teksten, skrev en anmelder, av den typen som får deg til å se klarere, med en formuleringsglede som tyter ut av sidene. Intervjuer er Mari Rege, samfunnsøkonom som har forsket særlig på oppvekst og familie.

Kl. 14.00
Martha Tveit, Sandeep Singh og redaktør Aon Raza Naqvi i samtale med Thomas Hylland Eriksen om Third Culture Kids. En håndbok i moderne flerkultur.

STED: Sølvberget Kjelleren – samtale
Vi må forsøke igjen og igjen å forstå dette: Hvordan er det å vokse opp mellom kulturer? Vår tid trenger mennesker som har denne erkjennelsen. Hvordan er det å vokse opp uten å kunne se opp til noen som ser ut som deg selv? Hvordan er det å være usikker på hvor man egentlig kommer fra eller om man egentlig hører til?
I boka Third Culture Kids har redaktør Aon Raza Naqvi samlet historier fra nordmenn som har vokst opp mellom flere kulturer. Det er blitt en håndbok i moderne flerkultur hvor flerkulturelle selv får ordet, framfor å bli tolket, eller feiltolket, av andre. Bokprosjektet er altså en antologi om å «rebrande» flerkultur. Intervjuer er Norges viktigste og mest anerkjente forsker på flerkultur, Thomas Hylland Eriksen.

Kl. 14.30
Øystein Skjælaaen i samtale med Amund Børdahl om Meningen med rus.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Øystein Skjælaaen har forsket på og arbeidet med rusproblematikk i mange år. Han tok sin doktorgrad i sosiologi på tema fellesskap rundt morgenpilsen, der han selv tilbrakte mange timer på pub sammen med sine informanter. Nå har han skrevet sin første bok, et forsvar for ulike varianter av den rusen som beriker livet til veldig mange, men også et forsvar for den rusen som hjelper folk gjennom dagen. Skadepotensialet er udiskutabelt og godt belyst, men denne boken handler om hva rusen gir, ikke så mye om hva den tar. Intervjuer er filosof, retoriker og kjenner av historiske drikkekulturer, Amund Børdahl.

Kl. 15.00
Geir Olve Skeie i samtale med Nils Henrik Asheim om Musikk og hjernen.

STED: Sølvberget Salongen 4 etg. – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
TEKST: Geir Olve Skeie er nevrolog, overlege, pianist og professor som underviser om musikk og hjernen ved Grieg-akademiet i Bergen. Hvordan påvirker musikk hjernen? Kan musikk brukes terapeutisk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader? Nå har Skeie sammen med kollega Are Brean skrevet bok om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen. Musikkens evne til raskt og ordløst å forene oss følelsesmessig, er helt unik. Vi lytter til musikk med hjernen, ikke ørene. Menneskehjernen er den mest komplekse strukturen i det observerbare universet. Musikk aktiverer hjernens belønningssystemer og kan få hjernen til å forandre seg mer enn noen annen aktivitet. Intervjuer er Nils Henrik Asheim, prisvinnende musiker og komponist, organist ved konserthuset i Stavanger.

Kl. 15.30
Frank Rossavik i samtale med Tom Hetland om Best å holde kjeft.

STED: Sølvberget Kjelleren – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Frank Rossavik har sittet seks år i Kringkastingsrådet og åtte år i styret for Fritt Ord, foruten en lang karriere som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse. Han har altså temmelig gode forutsetninger for å uttale seg om slike ting som: Står ytringsfriheten slik vi kjenner den – som demokratiets bærende premiss – under et press vi ikke aner konsekvensene av? Rossavik har fulgt utviklingen i samfunnsdebatten med et særlig blikk på virkningene av selvsensur, den kompakte enighet og ting man ikke «kan» si i offentligheten. Hvordan skape et bedre, åpnere og friere debattklima? Intervjuer er Tom Hetland, historiker, kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

Kl.16.00
Kaja Schjerven Mollerin i samtale med Amund Børdahl om Historien om Mor Godhjerta.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Jan Erik Vold fylte 80 i år, stadig like aktiv og viktig. Da han var 29 skrev han Mor Godhjertas glade versjon. Ja, den gladeste modernismen vi kjenner til, klassikeren med så mange folkekjære dikt om loffestoff, furukongler, trikkeskinner, døden, ensomheten, voksende vennskap og hva det vil si å elske og bli elsket igjen. Kaja Schjerven Mollerin levendegjør verket og den verden Mor Godhjerta ble skapt i, etter å ha fått tilgang til forfatterens arkiv fra 1968. Husk: «En gang / imellom må noen / si: Jeg vil ha barn / med deg. / Ellers går det / ikke.» Intervjuer er filosof, retoriker og poesikjenner, Amund Børdahl.

Kl. 16.30
Espen Hana i samtale med Brita Strand Rangnes om Espen Hana – edru og uten filter.

STED: Sølvberget Møteplassen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
In Vino Veritas, heter det. Kanskje stemmer det at sannheten får du høre av fulle folk som snakker fra dypet av et vinglass, men en edru mann kan sannelig også si det som det er. Espen Hana forteller sårt og rått, burlesk og morsomt, om angst og musikk, drømmer og kvinner, fyll og håp, og det til slutt å måtte velge å slutte og drikke. Det er en dønn ærlig bok om fyll og svik, om den kvapsete, talentløse tjukkasen (i egne øyne) som vokste opp i angst og rus. Men også om kjærlighet, om familie – og om evne til forandring. Intervjuer er Brita Strand Rangnes, kritiker og førstelektor ved Universitetet i Stavanger.

Kl. 17.00
Bente Kalsnes i samtale med Mímir Kristjánsson om Falske nyheter.

STED: Sølvberget Kjelleren – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
Det er ikke lenger en overdrivelse at løgnen reiser rundt jorda og tilbake før sannheten har knytt skoene, slik Mark Twain sa det for hundre år siden. Det er den raske og effektive distribusjonen av falske nyheter over internett og på nye sosiale medier som er det virkelig nye og skremmende ved vår tid, og som truer demokratiet. Bente Kalsnes er leder for Senter for tverrfaglig medieforskning. Boka hennes tar for seg hvordan falske nyheter skapes og hvordan vi skal bekjempe dem. Hvilke mekanismer må et kunnskapsbasert samfunn ha for å kunne skille mellom det som er sant og det som er falskt? Intervjuer er Mímir Kristjánsson, politiker, politisk kommentator og forfatter.

Kl. 17:30
Sanna Saarroma i samtale med Jan Inge Reilstad om Skilsmisseboken – en overlevelsesguide.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
TEKST: Sanna Sarromaa er sosiolog, politiker og forfatter. I to og et halvt år år har hun skrevet seg ut av kjærlighetssorgen etter et overraskende samlivsbrudd, da hennes eksmann forlot henne «til fordel for sin doktorgradsstipendiat», som hun selv sier det. Det er 20.000 nordmenn som skiller seg årlig, få snakker om sorgen. Skilsmisseboken – en overlevelsesguide er en åpen, hylende morsom, illsint, informativ og forebyggende bok, hvor Saarroma forteller om sin egen tunge og kostnadskrevende skilsmisse. Underveis snakker hun med psykologer, jurister, forfattere og nyskilte om hvordan man kan bli det hun kaller en «skilsmisseoverlever» – som bør «lytte til erfarne skilsmissefolk». Intervjuer er Jan Inge Reilstad, nyseparert festivalsjef.

Kl. 19.00
Nazneen Khan i samtale med Harald Birkevold om London. Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet.

STED: KÅKÅ kverulantkatedralen – samtale.
PRIS: 100 / 50 kr.
London vil aldri bli helt det samme etter at du har lest denne boka, skrevet av kosmopolitten Nazneen Khan Østrem. Boka er et storslått byportrett, et aktuelt tidsbilde og en innsiktsfull historiebok – en annerledes guide til en by som rommer hele verden. «Den ultimate boka om Storbritannias hovedstad», sier en anmeldelse. Høyeste terningkast i Dagbladet er det blitt, mens Thorbjørn Røe Isaksen har kalt boka «et funn for anglofile». Det er også en bok om jakten på tilhørighet og drømmen om et bedre liv. Intervjuer er Harald Birkevold, journalist i Stavanger Aftenblad.

Stavanger sakprosafestival arrangeres av NFFO i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget bibliotek og kulturhus.
Alle arrangementene tar ca 50 min.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.