Fakta om Nord-Korea
Mitt første møte med Morten Traavik var hans selvportrett med en discokule i Pyongyang. Jeg tenkte han var en oppmerksomhetssyk narr som brukte Nord-Korea i jakten på medienes søkelys.
Slik byrjar Jinha Sims bokessay/ -melding av biletkunstnar, filmskapar og forfattar Morten Traaviks Forræderens guide til Nord-Korea. Sim, og t.d. danske Weekendavisens meldar er samde i at Traavik utfordrar føredommane mange har om Nord-Korea: Weekendavisen skriv: når det kommer til iscenesættelsen af Nordkorea, er Traavik i mere end én forstand på hjemmebane og har meget at bidrage med. Han svarer overbevisende »både-og« til det tilbagevendende spørgsmål om, hvorvidt nordkoreanerne virkelig tror på alt det, styret bilder dem ind.
Så – kom igjen då, Traavik – overrask oss og del fem innsikter som du har gjort deg om Nord-Korea i ditt over ti år lange arbeid i og med landet – som kunstnar!
Okei, svarte Traavik, og gav oss fem fine fakta:
1. I Nord-Korea kan du som besøkende både maile og surfe på internett fra din egen mobil,
som har vært tillatt å ta med inn i landet helt siden 2013.
2. “Verdens mest lukkede land” besøkes hvert år av om lag 250 000 turister, de fleste av dem kinesiske.
3. Nord-Koreas største utenlandsgjeld (ca. 2,7 milliarder kroner) er til våre godtroende naboer Sverige, som på 1970-tallet ga store kreditter (og en flåte av Volvo 240er) i troen på at landet skulle bli den neste asiatiske tigerøkonomien.
4. De fleste fotballinteresserte nord-koreanere (og fotballforbundet) insisterer på at Jørn Andersen er tysk, siden det gir mye høyere prestisje i og med Tysklands VM-seier i forkant av at Andersen ble tilbudt kontrakten.
5. Nord-Koreas mest populære popgruppe (NK-pop?) Moranbong ble etter sigende dannet på initiativ fra og under veiledning av Kin Jong Un selv. Deres største landeplage er “Vi vil dra til Mount Paektu” fra 2015: https://www.youtube.com/watch?v=4SkztxlTRzU
Journalist, redaktør og forfattar Sun Heidi Sæbø har også lang røynsle med og ifrå Nord-Korea. I 2014 kom den fabelaktig godt fortalte og researcha boka Kims lek. Med historia om ein sør-koreanar sin forsvinning og oppdukking i Nord-Korea, fortel ho ei historie om Sør og Nord-Korea, samt om koreansk etterretning i Europa.
Norsk Sakprosafestival 2018 inviterer til ei gratis og ope samtale mellom Traavik og Sun Heidi Sæbø, leidd av Peter Svaar. Meld interessa di her.
Men først: Kva har Sæbø oppdaga om Nord-Korea som ho vil dele med lesarane? Her er svaret:
1. Svigermor er et like betent tema i Nord-Korea som ellers i verden.
- Du vet planten kaktus? Her kaller vi det pute for svigermor.
2. Den første vestlige filmen som ble sendt på fjernsyn var Bend it like Beckham. Det skjedde i 2010.
3. Nord-Korea er det eneste landet som har beslag i et amerikansk etterretningsfartøy.
4. Nordkoreanerne er forbitret over at japanerne endret navnet fra Chosun til Korea. Årsak? Fordi de havner så langt bak i alfabetet, langt etter Amerika og ikke minst etter Japan.
5. Kona til Kim Jong-un, Ri Sol-ju, var så populær å søke på blant sørkoreanske nettbrukere at etterretningen der måtte ta grep.
Ja, Aftenpostens bokmeldar skriv det slik, i eit essay om Sun Heidi Sæbøs bok om diktatoren Kim Song-un: “Et av problemene med Kim, er at han er en slik person de aller fleste av oss elsker å hate. Derfor er det fristende å tro absolutt alle de bisarre og brutale historiene som kommer ut av Nord-Korea./ En av Sæbøs store fortjenester er at hun nyanserer dette bildet. Det gjør hun helt uten at det unnskylder ugjerningene som kan dokumenteres. Men det er små tegn til en slags liberalisering, med private markeder. Det er heller ikke helt umulig å få informasjon utenfra, selv om det er farlig. Aftenpostens bokmeldar skriv at Sæbø bruker mange kilder for å streke opp et så troverdig og fullstendig portrett av Kim Jong-un som mulig.” (Gunnar Kagge, 18. mars)
Tilbake til Aftenpostens melding av Forræderens guide om Nord-Korea, som innleier med ein fordom av Traavik? Kva synest Jinha Sim om Traavik etter å ha lese boka? Ho var allereie blitt positivt innstilt. Det skjedde etter å ha sett filmen hans, Liberation Day, der Traavik fiksa ein spelejobb for det slovenske rockebandet Laibach i Nord-Korea.
Sim skriv: Jeg ble henrykt over hans strategier i forhandling med misfornøyde nordkoreanere. Traavik er en som forstår nordkoreansk samfunnsstruktur, og som kan formidle uten å hylle eller kritisere det nordkoreanske regimet.
Sæbø og Traavik snakkar saman om myter, fakta og innsiderøynsle frå “det mest lukka landet i verda”. Til å styre ordet har vi fått Peter Svaar frå NRK.