Morgonbad i skogsduft
Slottsparken blaumar i raudt, gult og grønt. Den luktar krydder på denne tida av året. Å bade i skogsluft er, i følgje Reidar Müllers duggfriske bok, eit innarbeidd omgrep på Japan. Kvifor skulle det ikkje bli det i Noreg også, der skogen dekker ein tredjedel av landet?
Reidar Muller er komitémedlem i Norsk sakprosafestival, og står bak glimrande programidear som å invitere Anne Sverdrup-Thygeson og Adam Rutherford (DNAs ABC. Foredrag med Adam Rutherford) Midt oppe i alt programmeringsarbeidet skreiv Reidar sanneleg også ei bok. I Skogens historie skulle han utforske skogens historie, relasjonen til plantene og dyra som bur der, og kva plass den har i førestillingsverda til oss menneske. Ulven er ein del av folketru, av frykt og fascinasjon. Og av Østmarka, Oslo. Han blir, i følgje forlaget “ståande og aleine og ule etter gråbein”. Om han får svar eller ikkje er kanskje ikkje det mest spennande. Kva lærte han om skogen på turen?
Då vi spurde han om det, svarte geologen i god, gamal skule-tradisjon med “Visste du at” – setningar:
- Visste du at for 400 millioner år siden ruvet svære monstersopper, prototaxites, som var 8 meter høye?
- Visste du at den britiske Scott ekspedisjonen til Sydpolen i 1911 fant fossile rester etter en skog som dekket Antarktis for 280 millioner år siden?
- Visste du at verdens eldste tre er en bristlecone furu, kalt Metusalem, som er nesten 5000 år gammel?
- Visste du at for 9000 år var store deler av i dag treløse Hardangervidda dekket av skog?
- Visste du at få arter vandrer så langt som ulven, rekorden så langt, dokumentert, er nesten 1100 km i luftlinje?
- Visste du at den romerske keiseren Cæsar (som riktignok aldri hadde sett en elg) skrev at elgen var tvunget til å gå baklengs når den beitet for ikke å bli forhindret av den store nedhengende overleppen?
- Av de 44.000 dyreartene som lever i Norge, holder 60 prosent til i Norge?
- At Kina planter omtrent like mye skog hvert år som det forsvinner tropisk regnskog i Amazonas?
- At et eukalyptustre som sto bare 740 meter fra nedslaget til Hiroshimabomben overlevde? De kalles i dag overlevelsestrær, eller Hibaku Jumoku.
- At japanerne har et eget ord for å bade i skogsluft, Shinrin-yoku og at tur i skogen skal visstnok dempe stress, senke blodtrykket, øke antallet hvite blodlegemer og styrke immunforsvaret?
- At en av de første skogene som ble fredet av estetiske grunner var Fontainebleau-skogen utenfor Paris i 1861?
Reidar Müller og Anne Sverdrup-Thygeson held foredrag under overskrifta Livet i skogen (dublett) laurdag 20. oktober klokka 13. Rett etterpå skjer Livet i skogene (2) (Eller: Småfolk og småkryp i skogen – med barn i barnehage- og småskulealder som målgruppe. Det er Erna Osland og Inger Lise Belsvik som lærer opp småfolket.