november
24.

Stavanger sakprosafestival

Velkommen til sakprosafest articlemain

Velkommen til Stavanger sakprosafestival 24. november.

Les hele programmet her!

For tredje gang arrangeres Stavanger sakprosafestival. NFFOs regionkontakter Ane Sjøbu og Jan Inge Reilstad har med sin programkomité satt sammen en litterær slalomløype der de lover tematikk fra mannfolk til metoo, fra Skram til skam, fra fotball til overgangsalder, fra god oppdragelse til negativ tenking – elleve forfattere og sju intervjuere utforsker LIVET i sine mange fasetter, i spennet mellom nytt og gammelt. Årets program byr på noe både for den lettbegeistrede, vriompeisen, for mennesker av alle kjønn – og avrundes med den ultimate kjærlighetserklæring til menneskets beste venn.
Arrangør er Norsk fagforfatter og oversetterforening (NFFO) i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen, Sølvberget bibliotek og kulturhus og Bokhuset.

STAVANGER SAKPROSAFESTIVAL 2018
Lørdag 24. november kl. 12.00–20.00

GAMLE VERDIER OG NYE LEVEMÅTER

Fra mannfolk til metoo, fra Skram til skam, fra fotball til hetetokt – elleve forfattere og sju intervjuere utforsker LIVET i sine mange fasetter, i spennet mellom nytt og gammelt. Årets program byr på noe både for den lettbegeistrede og vriompeisen, for mennesker av alle kjønn – og avrundes med innsikter om menneskets beste venn. Kom, kom!

Arrangør er Norsk faglitterær forfatter og oversetterforening (NFFO) i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget bibliotek og kulturhus.

Kl. 12.00
Klassikerlørdag: Merete Morken Andersen om Amalie Skram

Sølvberget, Møteplassen – Foredrag
Merete Morken Andersen har jobbet i ti år med en biografi om Amalie Skram, Gjennom fem temaer, frihet, slekt, kjærlighet, galskap og død, fletter forfatteren sammen brev, dagbøker, romaner og malerier som får oss til å forstå epoken forfatteren Skram var en del av, hennes litterære liv og romaner.

Kl. 12.30
Anders Fogh Jensen: Pseudoarbejde

KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale
Hvorfor har vi det så travelt? Filosofen Anders Fogh Jensen og Dennis Nørmarks bok er et oppgjør med det de kaller et av vår tids største tabuer: pseudoarbeidet. Eller idiotarbeidet. Eller bullshitjobs, som antropologen David Graeber har kalt det. Hva er meningen med arbeid? Kan vi fjerne det overflødige arbeidet? Boken undersøker det moderne arbeidslivet. I samtale med Ingeborg Eliassen.

Kl. 13.30
Gjert Ingebrigtsen: Hvordan oppdra en verdensmester?

Sølvberget, Møteplassen – Samtale
Det er ikke en treningsbok, men en bok om det å være far og trener. Gjert vil gjerne oppdra sine barn til å bli gode mennesker som klarer seg selv i livet, ved å gi dem kjærlighet og støtte til å nå de målene og drømmene de setter seg. Det er ikke tvil om at han er ganske kontroversiell i sine uttalelser, og en utradisjonell trener i norsk målestokk, men du verden, så mye han har fått til! Møt trener Ingebrigtsen i samtale med Cathrine Sandnes.

Kl. 14.00
Brit Aksnes: Mannemenneske – menn om livet, sex og forhold

KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale
Til tross for markant større likestilling, pappaperm og vennskapelig bromance: Hvor mye kjenner menn på presset om å oppføre seg som mannfolk? Er det greit å grine? Vil alle menn alltid ha sex? Er homofobi fremdeles noe selv liberale, unge menn kjenner på? Kan han fortelle bestekompisen sin alt? Aksnes har snakket med 23 menn om det å være mann i dag, og laget både radio og bok av det. I samtale med Harald Birkevold.

Kl. 15.00
Sven Egil Omdal om Stavanger som det var

Sølvberget, Kjelleren – Foredrag
Sven Egil Omdal knytter muntre og opplysende fortellinger til Olaf A. Ellingsens unike bilder av byen i den siste perioden før oljå. Boken er en kjærlighetserklæring i ord og bilder til en unik by, og en skattkiste av kunnskap for alle som gjerne vil huske Stavanger slik den var.

Kl. 15.30
Wenche Mühleisen: Hetetokt

KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale
Hetetokt. Rabalder om overgangsalder er en kompromissløs bok om overgangsalderen som utfordrer de vante forestillingene og mytene om kvinners midtlivskrise. Det handler om å snakke høyt om det som kan vekke ubehag, komme opp med argumenter og utvikle nye perspektiver på overgangsalderen slik at vi kan kritisere alderisme, sexisme og rent ut kvinneforakt – og finne nye friheter. I samtale med Cathrine Sandnes.

Kl. 16.00
Helene Flood Aakvaag: Hei, skam

STED: Bokhuset – Samtale
Skam er en følelse vi alle har. Den er utskjelt og ubehagelig, men en nødvendig og naturlig del av det å være menneske. Hei, skam handler om skam – det som skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår, hva den gjør med oss, og hvorfor vi påfører andre skam. Om hva vi skammer oss over, deriblant det å skamme seg over selve skammen. Og om hva som skal til for å bli kvitt skammen – hvis du fortsatt vil det, etter å ha lest boka. I samtale med Kristin Aalen.

Kl. 16.30
Else Kåss Furuseth: Else går til psykolog

Sølvberget, Møteplassen – Samtale
Else går til psykolog består av to år med samtaler mellom Else og terapeuten hennes. Det er en bok som åpner døren til terapirommet, som det finnes mange myter og feiloppfatninger om, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge? I samtale med Jone Schanke Olsen.

Kl. 17.00
Simon Critchley: Det vi tenker på når vi tenker på fotball

KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale
Glad i fotball og filosofi? Simon Critchley er en av vår tids mest anerkjente filosofer som også er en overdådig hengiven fotballsupporter. Han er vokst opp i den engelske kystbyen Liverpool. Det er sant som Sven Egil Omdal skrev i sin anmeldelse av boka: ”Det er ikke sant at menn bare tenker på én ting. Noen ganger tenker menn også på sex.” Her har kvinnene virkelig en anledning til å bli kjent med sine menns underlige tanke- og følelsesliv. I samtale med Brede Hangeland.

Kl. 18.00
Anne Bitsch: Sex og frihet i bekjennelsens tid

Sølvberget, Møteplassen – Samtale
I kjølvannet av #metoo kommer årets kritikerprisvinner, forsker og forfatter Anne Bitsch ut med en bok som gir en kritisk gjennomgang av medias dekning av #metoo-kampanjen. Hun synliggjør hvordan skam begrenser kvinners frihet, og diskuterer hvor frigjørende det egentlig er for ofrene å stå frem med sine overgrepshistorier i offentligheten. I samtale med Kristin Aalen.

Kl. 19.00
Helge O. Svela: Da han møtte hund

KÅKÅ kverulantkatedralen – Samtale, catfight og hundeglam
Hva skjønner hunden din? Har du også en hund som snakker? Hvem tror hunden egentlig at du er? Elsker den deg like høyt som du elsker den? Var det hunden som i sin tid temmet mennesket, og ikke omvendt? Forskning antyder nå at hunden er akkurat så smart som hundeeiere alltid har følt, og mer til. Dette har Helge Svela skrevet ei bok om. Han kommer til oss og bekjenner sin store kjærlighet. I samtale med Bjørn Sæbø, redaktør i RA/Dagsavisen.

PS! Alle arrangementene tar ca. 50 min. Alle arrangement koster 100 kr / 50 kr. Festivalpass koster 350 kr. Det er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) som er arrangør, i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen, Bokhuset og Sølvberget bibliotek og kulturhus. Medlemmer i NFFO slipper inn gratis. Onsdag til fredag 21.–23. november arrangerer KÅKÅ kverulantkatedralen debattkvelder med lignende tema.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.