NFFOs forfatterskole – sakprosa for barn og unge

NFFO forfatterskole er del av vår storsatsing på sakprosa for barn og unge. Nå kan du bli en av 12 utvalgte elever. Og det nest beste av alt: det er gratis. Søk innen 2. mai!

Illustrasjon: En stor skrivemaskin, en mann med laptop ved et skrivebord, en kvinne leser et manuskript.

Enten du er etablert forfatter eller helt fersk, kan NFFOs forfatterskole bli en spennende inngang til barnelitteraturen. Vi håper at etablerte forfatter, både skjønnlitterære- og sakprosaforfattere kommer til å søke. Gjennom et helt skoleår skal vi jobbe med sakprosa for barn og unge. Sammen skal vi utforske sjangeren på en måte som åpner for undring og fag både hos forfatter og leser. Hovedlærer: Bjørn Arild Ersland, og med seg som skrivelærer har han Hilde Hagerup.

Bilde av prosjektleder fra NFFO, Kristine Isaksen og hovedlærer Bjørn Arild Ersland.
– Drømmen er at forfatterskolen skal bli som et laboratorium hvor lærerne sammen med elevene skal utforske sjangeren på nytt, sier hovedlærer Bjørn Arild Ersland. Kristine Isaksen er prosjektleder for forfatterskolen.

– Laboratorium

– De virkelig gode sakprosabøkene for barn er sannsynligvis ikke skrevet ennå, til det er det blitt skrevet altfor få, sier Bjørn Arild Ersland.
– Drømmen er at forfatterskolen skal bli som et laboratorium hvor lærerne sammen med elevene skal utforske sjangeren på nytt. Det skal jobbes med sakprosa som litteratur og med god avstand til de bøkene som kan regnes som informasjon.

To deltagere sitter i en sofa og snakker sammen.
Deltagerne på forfatterskolen får mange muligheter til å dele og drøfte sine bok-ideer.

Skolen er gratis, og NFFO dekker eventuelle reiser og opphold. Vi stiller ingen krav til søkerens alder, bakgrunn eller skrive-erfaring. Samlingene holdes i lokalene til NFFO i Oslo.

Slik søker du

 • Skriv maksimalt tre sider á 2000 tegn med mellomrom om temaet oppvask. Teksten bør være et utdrag fra et kapittel, vi ønsker å få et inntrykk av hvordan du skriver.
 • Teksten skal være et utgangspunkt for en barne- eller ungdomsbok. Du velger tilnærming selv – det kan for eksempel være en psykologisk, fysiologisk, historisk eller en dokumentarisk tilnærming, men det må være sakprosa.
 • Til besvarelsen må du redegjøre for målgruppe.
 • Skriv også litt om hvorfor du ønsker å bli tatt opp til skolen og legg ved maks en sides CV.
 • Teksten til opptaket er ikke nødvendigvis den eleven skal jobbe med gjennom året. Det kan være en helt annen tekst.
 • Send søknad til Kristine Isaksen innen 2. mai. Søkerne får svar senest 10. juni. Det vil ikke bli gitt begrunnelser for vurderingene av søknadene. Har du spørsmål? Kontakt prosjektleder i NFFO, Kristine Isaksen.

Dette er datoene for samlingene i lokalene til NFFO i Uranienborgveien 2 i Oslo:

 • 13.-14. september
 • 22.-23. november
 • 17.-18. januar 2025
 • 28. februar-1.mars
 • 11.-12. april

– Samspill
Elever noterer. Ansiktet til skrivelærer Ingvild Rishøi reflekteres i en PC-skjerm
Som deltager på forfatterskolen får du tett oppfølging fra våre lærere. Ingvild A. Rishøi var skrivelærer under det første året av NFFOs forfatterskole.

– Vi lanserer denne forfatterskolen for å øke antallet sakprosabøker for barn og unge og styrke forfatterbestanden, sier Kristine Isaksen, som er NFFOs prosjektleder
– Som elev på skolen får du blant annet en innføring i hvordan skrive for barn og ikke voksne, samspillet med illustratør og faglig etterrettelighet. Skolen vil ha fokus på språk, framstilling og litterære virkemidler. Målet er at elevene skal få hjelp til å utvikle sitt eget språk og at dette resulterer i et ferdig bokmanus når skoleåret er over, sier Isaksen.

NFFO ønsker med forfatterskolen å bidra til en rik og variert faglitteratur for barn og unge. Vi ønsker oss en variert søkergruppe med tanke på alder, kjønn, kjønnsidentitet, seksuell orientering, funksjonsvariasjon, religion og etnisk bakgrunn.

NFFOs forfatterskole startet høsten 2021. Ragnhild Holmås og Elisabeth Moseng var en del av dette første kullet. Våren 2023 ga de ut hver sin sakprosabok for barn. Les intervjuet med dem her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.