oktober
23.

Velkommen til Norsk sakprosafestival i Oslo!

Alt er klart til den niende utgaven av Norsk sakprosafestival i Oslo. Se hele programmet her.

Nffo forfattercollage festival 21 web

Da er det tid for å møtes igjen – og det er en stor glede å få ønske velkommen til Norsk sakprosafestival. Festivalen har bygd seg opp til å bli en institusjon i det norske, litterære landskapet.
Festivalsjef er i år som i fjor Linn Stalsberg. Les vårt intervju med henne her

Du kan følge deler av festivalen her, via strømming

Dette gjelder arrangementene i Wergeland-salen:
Kl. 13: Utdeling av Språkprisen 2021.
Kl. 14: Alt det uvirkelige i vår tid. Åpningsforedrag ved Carsten Jensen.
Kl. 15.30: Hatet mot sosialdemokratiet og den virkelige terroren. Medvirkende: Kamzy Gunaratnam, Ali Esbati, Finn Olstad og Aslak Bonde.
Kl. 17: Parterapi: Begjær og utroskap i klimakampen. Medvirkende: Sissel Gran, Magnus Engen Marsdal og Peder Kjøs.

Årets program:

Kl. 13.00

Utdeling av Språkprisen 2021
Språkprisen 2021 går til Katrine Sele for skarpe innblikk i store politiske spørsmål og i sjølve tilværet gjennom lagnaden til menneska i bøkene Jølster hotell. Historier frå eit asylmottak (2017) og Einars bok (2021). Vi gratulerer!
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Kl. 14.00

Fb3

Alt det uvirkelige i vår tid. Åpningsforedrag ved Carsen Jensen
Møtested: Wergeland.

Danske Carsten Jensen holder åpningsforedraget under årets festival. Under festivaltittelen Velkommen til Uvirkeligheten presenterer Jensen sin siste bok, Øvelser i avskjed, som berører så mye at det vi sliter med å forstå i vår samtid: Koronapandemien. Trumps USA. Vår behandling av mennesker på flukt. Det utrolige i at vi ser klimaendringer foran oss, men ikke gjøre noe særlig med dem. Den plutselige døden til noen som står oss nær, i Jensens tilfelle, hans unge stesønn, som uventet falt om mens han kjempet for dyrs rettigheter i Sør-Afrika.
Carsten Jensen introduseres av festivalleder Linn Stalsberg.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb5

Er det virkelig mulig å bli rik på et år
Møtested: Skram-salen.

Sakprosaen i 2021 tilbyr en rekke bøker om personlig økonomi. Det er bra. Sparetips i forbrukets og kredittens tidsalder er sunt for oss alle.
Men det loves noen ganger mer. Hvor går grensen mellom privatøkonomi og sosiale strukturer? Hva med dem som sliter med å så økonomien til å gå rundt. Er det bare deres skyld?
Hannah Gitmark, nestleder i Tankesmien Agenda, leder samtalen om dette og i panelet sitter:
Forfatter Marie Olaussen, aktuell med: Hvordan bli rik på et år – få orden på økonomien din, ro i sjela og råd til livet du drømmer om.
Programleder i Luksusfellen og forfatter Lene Drange, med Pengeplanen. Syv steg til en god familieøkonomi og Snaponomi – bli supergod på egen økonomi.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb4

Hvem eier Russlands historie?
Møtested: Kjelleren.

På hvilken måte kan sakprosategneserier bidra til å få fram nyanser i historien? På hvilken måte kan en tegneseriebok som Survilo – mormors historie om livet under Stalin, av Olga Lavrentjeva bidra til å gi oss forståelse for menneskeligheten i det historiske dramaet som utspilte seg i Leningrad i 1930-og 40-årene? Hvorfor er det så viktig for russiske myndigheter å ha eierskap til landets nære historie? Er det fare for at nyansene forsvinner når den offisielle historien kun legger vekt på heltefortellinger?
I panelet: Håkon Strand fra Strand forlag, som har gitt ut Olga Lavrentjevas Survilo på norsk, og Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI, med Russland om et at sine spesialfelt.
Samtaleleder er Kristian Krohg-Sørensen, som selv er tegneserieskaper og blant annet har gitt ut Den russiske revolusjonen.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb2

Karikaturtegningens historie: Mer ekte enn samfunnet de karikerer?
Møtested: Kjelleren.

Karikaturtegninger forvrenger samfunnet og viktige aktører i det. Men kanskje er det slik at nettopp dette gjør at vi ser vår egen virkelighet tydeligere enn med rene ord og bilder?
Karikaturer har de siste årene blitt forbundet med redsel og vold.Hvem er mest redde? Tegnerne eller de som blir tegnet? Hvem har størst grunn til å være redde?Er karikaturtegninger en truet art, og hva betyr det det ytringsfrihet, demokrati og vår forståelse av oss selv og virkligeten vi lever i?
Fett-redaktør, forfatter og poet Sumaya Jirde Ali bokbader Erle Marie Sørheim om hennes siste bok Karikaturens historie.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Kl. 15.30

Fb1

Vårt uvirkelige forhold til naturen – samenes kamp mot vindmøller?
Møtested: Skram-salen.

Hvordan forholder vi mennesker oss, helt grunnleggende, til uberørt natur, til dyrene som lever der og alt levende? Avslører den brennbare vindmølledebatten noe for oss, som vi ikke har virkelig har våget kjenne på: Samspillet mellom mennesker og natur som går langt utover menneskenes kontroll over naturen?
Samenes mangeårige kamp for tilgang til uberørt natur angår plutselig oss alle sammen. Når en vindmølle plutselig ødelegger akkurat ditt fjell, er smerten nærliggende det våre egne og andre urfolk har forsøkt å formidle til oss i over 100 år.
Kan vi endelig virkelig forstå hverandre, og finne nye allianser i kampen for naturen?
I panelet:
Elin-Anna Labba, fra Kiruna, aktuell med boken Herrene sendte oss hit.
Anders Totland, aktuell med Vindmøllekampen – historia om eit folkeopprør.
Samtalen ledes av fysiker Anja Røyne, som har skrevet boken Varm klode, kaldt hode – løsninger på klimakrisen.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb6

Hatet mot sosialdemokratiet og den uvirkelige terroren
Møtested: Wergeland.

Sosialdemokratene hadde i etterkrigstiden stor politisk autoritet i hele Skandinavia, mens Arbeiderpartiene av i dag ikke er i nærheten av gammel storhetstid. Hva har skjedd underveis? Er partiet fremdeles arbeidernes parti? Hvem er arbeiderne av i dag? Arbeiderpartiet har samtidig vært offer for et helt spesielt hat. I Sverige ble Olof Palme drept. I Norge ble AUF angrepet på Utøya 22.juli.
Hva er det dette hatet egentlig bunner i?
Møteleder Aslak Bonde utforsker det virkelige sosialdemokratiet, og tre bøker som på ulike måter diskuterer både partiet, hatet, rasisme av i dag, terroren og veien videre for arbeidernes parti.
I panelet: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam, aktuell med Din kamp er min kamp. Medlem av Riksdagen i Sverige for Vänsterpartiet, Ali Esbati, aktuell med Etter Rosetogene. Forfatter Finn Olstad, aktuell med En historie om Arbeiderpartiet.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

17.00

Fb8

Hvordan skal vi fortelle sannheten om Afghanistan?
Møtested: Skram-salen.

USA, Norge og andre NATO-land har vært militært til stede i Afghanistan i 20 år. USA invaderte landet 7. oktober 2001, som en reaksjon på terrorangrepene 11. september samme år.
Symbolsk nok, trakk de seg ut 11. september i år. Taliban overtok svært raskt makten, noe som medførte en desperat flukt ut av landet for mange internasjonalt ansatte, og for mange aghanere som hadde vært ansatte i tilknytning til dem, eller hos invasjonsstyrkene.
Det må på de fleste måter sier å ha vært en mislykket krig.
Hvordan skal vi snakke om den i ettertid? Hvordan forstå den best mulig, sannest mulig? Hvordan skrive god sakprosa som oppsummerer Norges, NATOs eller vestens militære innsats i landet?
Vi åpner sakprosadebatten med å etablere dette:
Hva var planen bak USA angrepskrig, og når og hvorfor gikk det galt?
Deretter:
Hvordan skrive sant og ekte om denne krigen, samtidig som vi har krigsveteraner i blant oss med tung bør å bære. Og noen er ikke engang i blant oss: De ofret livet. Men for hva?
Hvordan kan sakprosaen hjelpe oss til å forstå denne krigen, som har preget en hel generasjon mennesker?
Hvordan kan sakprosaen hjelpe oss å forstå hva som gikk galt og hvorfor?
Hva slags bok skulle vi ønsket oss, i 2021?
Møteleder er Klassekampens Åse Brandvold, forfatter av boken En flukt som aldri tar slutt.
I panelet:
Carsten Jensen, som blant annet har skrevet Krigen som aldri tar slutt, sammen med Anders Hammer, og Den første sten, samt flere reportasjer og kronikker om Afghanistans kriger og flyktninger
Ayesha Wolasmal, som i mange år har jobbet for bedre helse i noen av Afghanistans mest utilgjengelige områder, og kom hjem da Taliban tok over makten
Aslak Nore, forlagsredaktør for sakprosa, forfatter av boken Gud er norsk, og veteran fra SFOR i Bosnia
Zahir Athari, fredsaktivist og medieviter, tidligere flytning fra Afghanistan
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb7

Parterapi: Begjær og utroskap i klimakampen
Møtested: Wergeland.

Psykolog Peder Kjøs inviterer til parterapi mellom Sissel Grans bok om begjær og Magnus Marsdals sakprosa om klima. For hvor er det lidenskapelige begjæret i kampen for jordkloden? Blir det borte, i begjæret etter alt annet; forbruk, ting, penger? Betyr dette at industrien og jaget etter profitt, er en form for utroskap vi alle er tilbøyelige til å gi etter for?
Vi inviterer til en annerledes samtale om klimakamp og kjødets begjær, med håp om ny giv i kampen for verden. I terapistolen til Kjøs:
Psykolog Sissel Gran, som er aktuell med boken Men størst av alt er begjæret – kjøttets higen i liv og litteratur.
Leder for Manifest Tankesmie og forfatter Magnus Marsdal, som er aktuell med PARTERAPI for oljefolk og klimaaktivister.
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

Fb9

Sakprosaquiz med Anne Gaathaug!
Anne Gaathaug er en erfaren quizmaster, og har utgitt en rekke quizbøker. Hun har fast quizspalte i Klassekampen, og holder jevnlig quizarrangement på Litteraturhuset i Oslo.
Nå har du sjansen til å vise hva du kan – eller hva du ikke kan. Gøy er det uansett. Sett sammen et lag – maks fem personer, og bli med på Annes sakprosaquiz kl. 17.00.
Påmelding til anne.gaathaug@gmail.com

18.30

Fb10

Sakprosafest for alle!
Norsk sakprosafestival inviterer forfattere, publikum og alle andre venner til fest i Berner-Kjelleren på Litteraturhuset!
Etter at dagens møter er over, samles vi til sosial og etterlengtet moro. De 50 første gjestene får en herlig og sprudlende velkomstdrink!
Det blir musikk, mingling og dans for den som vil.
Velkommen!
Ingen påmeldingsplikt, men meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook

NFFO arrangerer også to andre sakprosafestivaler i høst. I Trondheim 28. oktober, og i Stavanger 27. november.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.