Debutantene kommer! Ida Søraunet Wangberg

Å se debutboka Skolevalget full av eselører og bokmerker er noe av det fineste Ida Søraunet Wangberg kan tenke seg.

Pressebilde

Skolevalget er Ida Søraunet Wangbergs første sakprosabok og i den kan du lese om hvordan hun mener Oslo-skolene konkurrerer om elevene, og hvordan dette fører til økt ulikhet. Boka er bygget rundt Wangbergs eget valg og dilemmaene man møter i ønsket om å sende barna sine på “rett” skole.

– Hvilken sakprosabok ville du helst ha stått fast i en heis med?
Hva er penger av min tidligere kollega Roman Eliassen. Han er skikkelig smart og en veldig god formidler, og jeg er sikker på at jeg kommer til å lære veldig mye av å lese den boka. Jeg bare trenger et lite dytt for å komme i gang, nå har jeg vært i mammaperm og gravid før det, så jeg har rett og slett vært for trøtt til å lese om økonomi.

– Hvis du nå i etterpåklokapens lys skulle gitt et råd til deg selv da du begynte med denne boken, hva ville det vært?
Skriv bok ut fra en idé, ikke et tema! Jeg skrev nesten ferdig en hel bok som rett og slett ble for kjedelig, før jeg kom på ideen om å snevre inn temaet og bruke et eget personlig dilemma som rammefortelling. Det å starte litt på nytt da tror jeg fortsatt var veldig lurt.

– Hva er det beste skriverådet du har fått?
– Bare begynn å skrive! Da jeg jobbet med masteroppgaven min følte jeg liksom at jeg måtte tenke ut alt før jeg begynte å skrive, så det tok innmari lang tid å komme i gang. Nå prøver jeg heller å bruke skriving for å tenke. Når jeg begynner å skrive ser jeg lettere hva som funker og ikke funker. Men det var først da jeg jobba som avisjournalist med tidlig deadline at jeg virkelig lærte det, og jeg må fortsatt minne meg på det innimellom.

– Skrive en dårlig bok som selger i 50 000 eksemplarer, eller svært god bok som selger i 50 eksemplarer?
– En svært god bok som selger i 50. Her om dagen fikk jeg melding fra en tillitsvalgt i Oslo-skolen, som takket for boka mi og sa den var veldig nyttig for henne. Hun sendte meg bilde av boka som var full av sånne bokmerker, tett i tett nedover. Jeg vil mye heller ha 50 sånne lesere enn 50 000 som glemmer boka med en gang de har lest den. Men det er jo dårlig forlagsøkonomi i det da, og man vil jo gjerne nå ut til litt flere, så jeg håper jo å selge mer enn det.

– Har dette gitt mersmak – skal du skrive flere bøker?
– Ikke med det første! Nå gleder jeg meg til å ikke ha dårlig samvittighet for et uferdig prosjekt som henger over meg i tillegg til jobb og unger og alt annet. Men jeg får kanskje lyst etter hvert, hvis det dukker opp en god idé.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.