Debutantene kommer! Laial Janet Ayoub

Laial Janet Ayoub var fast bestemt på at hennes første bok også ville bli hennes siste, men det var før hun fikk boka i hende.

Laial2

Laial Janet Ayoubs debutbok Min vei til frihet er fortellingen om hennes opprør mot sosial kontroll og kamp for selvstendighet. I boka skriver Ayoub, som kom til Norge fra Libanon som fireåring, om viljen til å slåss for forandring og viktigheten av å være et forbilde for andre, spesielt sin egen datter.

– Hvis du nå i etterpåklokapens lys skulle gitt et råd til deg selv da du begynte med denne boken, hva ville det vært?
– Be om hjelp når du står fast! I løpet av skriveperioden opplevde jeg flere ganger å stå helt fast fordi det ble for tungt å skrive om visse perioder av livet. Jeg skulle klare dette selv! Det gjorde at jeg ble utrolig sliten emosjonelt. Men det er jo derfor man har et forlag med seg og gode venner i livet! Be om råd og om hjelp når du føler at du står fast eller at det blir for tungt.

– Ville du skrevet din neste bok for hånd eller på telefonen?
– Jeg ville valgt å skrive for hånd. Jeg tror alle har godt av å dra frem den pene løkkeskriften vi lærte oss på barneskolen, og legger fra oss doktorskriften vi har tilegnet oss senere.

– Når på døgnet skriver du best?
– Godt spørsmål. Jeg skriver best når som helst på døgnet, så lenge jeg har kort frist på meg! Under arbeidet med boka satte jeg og forlaget frister for når de ulike kapitlene skulle leveres. Hver gang fristen nærmet seg, kom skriveferdighetene godt til syne!

– Har dette gitt mersmak – skal du skrive flere bøker?
– Underveis tenkte jeg at dette nok blir min første og siste bok! Jeg skulle ALDRI gjøre dette igjen! Men nå som jeg har et ferdig resultat er gleden såpass stor at jeg gjerne kan sette meg bak rattet på en lignende tur igjen.

– Uansett sjanger: Hva er den beste setningen i en bok du har lest?
Jeg vet ikke om denne setningen er skrevet i noe bok før, men det er i hvert fall min favorittsetning, og den står i boka mi – Min vei til frihet. Setningen er “Enten så går det bra, eller så går det over”. Det er faktisk helt sant! Den setningen har gitt meg mye støtte og tålmodighet når ting har vært ille. Det går som regel bra! Gjør det ikke det, vær sikker på at det ved ett eller annet tidspunkt går over.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.