Debutantene kommer! Marie Kleve

Marie Kleve fikk sjokk når hun skjønte hvor tidkrevende det var å skrive bok. Da hjelper det nok å kunne lese bøker på telefonen.

Framover vil du møte en rekke førstegangsforfattere i vår nye serie Debutantene kommer! Denne uka møter vi Marie Kleve som debuterer som forfatter med Grønnere familie på Kagge forlag. I boka kan du lese om hvordan man kan balansere et hektisk familieliv med de nyttige klimatiltakene.

– Hvis du nå i etterpåklokapens lys skulle gitt et råd til deg selv da du begynte med denne boken, hva ville det vært?
– Sett av mer tid! For en som har vært vant med opptil flere deadliner om dagen i Dagbladet, føltes skrivepermisjonen min som uendelig mye tid. I ettertid innser jeg at jeg godt kunne hatt dobbelt så mye. Hvis jeg ikke hadde hatt veldig klart for meg hva slags bok jeg skulle skrive, hva jeg skulle finne ut av og hvordan jeg ville fortelle det, kunne jeg gått skikkelig på trynet. Men jeg fikk litt panikk da skolen og barnehagen stengte i mars. Da hadde jeg to uker igjen av permisjonen, og lå allerede godt bak skjema. Det ble en del sene kvelder utover våren, for å si det slik.

– Hva var den største utfordringen med å skrive boka di?
– Å tørre å konkludere. Som journalist er jeg vant til å innta en objektiv rolle, og fortelle at den ene siden mener sånn og den andre sånn. Denne boka er full komplekse problemstillinger, og jeg har vært opptatt av å gi en balansert framstilling av alle sammen. Samtidig var jeg nødt til å bestemme meg for hva jeg mente om dem til slutt, for hele poenget med boka var jo å komme fram til løsninger som fungerer – både for miljøet og hjemme i hverdagen. Det har jeg brukt mye tid på, og jeg mener jeg har lykkes, men håper jeg har klart å presentere dilemmaene på en måte som gjør at leseren kan gjøre seg opp en mening selv også.

– Hva er det beste skriverådet du har fått?
– Dette er egentlig tre råd, men de hører sammen: Det er helt vanlig å føle at alt er dritt når du er midtveis i en lengre tekst. Ikke vær redd for å la andre lese uferdig tekst, særlig ikke når du står fast. Å prate høyt med noen, hjelper nesten alltid.

– Ville du heller skrive en dårlig bok som selger i 50 000 eksemplarer, eller svært god bok som selger i 50 eksemplarer?
– Alle som skriver vil vel bli lest? Akkurat nå, som debutant, svarer jeg likevel en svært god bok. Men hvis jeg var en fattig forfatter med en håndfull svært gode, ikke-selgende bøker bak meg, er det ikke umulig at jeg hadde tenkt annerledes.

– Skrive din neste bok for hånd eller på telefonen?
– På telefonen, så klart! Det hadde jeg ikke trodd for fem år siden, men jeg skriver så raskt på den at jeg nesten ikke bruker notatblokk lenger. Også har jeg den alltid tilgjengelig når jeg trenger å notere noe. Jeg har lest hele bøker på mobilen også, jeg. Men jeg er ikke sikker på om optikeren min vil anbefale det.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.