Debutantene kommer! Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale

Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale forsøker å finne den perfekte balansen mellom å få leseren til å smile og reflektere. Og når man leser om menneskets slektskap til bananen og om designerbarna, er det grunn til å tro at de lykkes!

Framover vil du møte en rekke førstegangsforfattere i vår nye serie Debutantene kommer! Denne uka møter vi Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale som begge debuterer som forfattere med Fremtidsmennesket : Med bioteknologi endres livets spilleregler. Hvor langt vil du gå? på Kagge forlag. I boka kan du lese om hvordan bioteknologi nå kan gripe inn i alle livets faser, fra vugge til grav, og de vanskelige etiske og samfunnsmessige spørsmålene dette reiser.

– Hvilken sakprosabok ville du helst ha stått fast i en heis med?
– Sigrid: Anne Sverdrup-Thygeson skriver fortryllende og morsomt om naturens mangfold. Og hun rammer historiene inn med viktige budskap om hvor sårbar naturen er og hvorfor vi bør gjøre mye mer for å ta vare på den. Først i Insektenes planet og nå i sin nye bok På naturens skuldre. Med Annes bøker glemmer man tid og (heis)rom.

– Hva er den beste boken du har lest, som kanskje ikke så mange andre har hørt om?
– Hallvard: Jeg ga Kjetil Østlis Politi og røver i julegave til nesten alle jeg kjente det året den kom ut. Han skriver så godt om fremveksten av det kriminelle miljøet som stod bak Nokasranet, og ikke minst om at grensen mellom skurk og helt ikke alltid er så enkel som vi liker å tro.

– Hva var den største utfordringen med å skrive boka?
– Balansen mellom på den ene siden å skrive lettbent populærvitenskap, med mål om å engasjere og lokke fram noen smil hos leseren, og på den andre siden å inspirere til refleksjon rundt de store og vanskelige etiske spørsmålene som boka også tar for seg. Her var det fint å være to forfattere for å finlese og diskutere, og også å ha en god redaktør i Solveig Øye hos Kagge.

– Hva er det beste skriverådet du har fått?
– Ikke stopp. I stedet for å stange hodet i veggen i timevis på jakt etter den perfekte formuleringen, er det bedre å skrive et eller annet som du kan komme tilbake til og forbedre. Det gjør vondt å skrive et førsteutkast med klønete og upresise formuleringer, men det føles desto bedre å gå gjennom det etterpå og gjøre det bedre.

– Hvilken bok i bokhylla di er du mest flau over?
Løpe. Det enkle er det beste av Kari Uglem og Nina Hanssen. Ikke fordi det er noe galt med boka, men fordi vi er så dårlige til å løpe at det er litt flaut å ha den stående der. Sigrid fikk den som gave etter et foredrag – åpenbart av noen som vil oss vel, men ikke kjenner oss så godt.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.