mai
30.

Hvor ble det av ungdomsboka?

Bli med på paneldebatt om ungdomslitteratur og leselyst på Litteraturfestival på Lillehammer.

Kollasj med fem portretter på gul bakgrunn
Foto: Fidjestøl: Agnete Brun. Jarto: Erica Svane. Eriksen: Martin Eilertsen. Nagel: UiO. Johansen: Samlaget.

I fjor var det en sterk nedgang i antallet utgitte ungdomsbøker samtidig som at leseundersøkelser viste barn og unges nedadgående leseferdigheter og leselyst. Hvorfor sørger ikke bokbransjen for at denne viktige målgruppen har mange forskjellige bøker å velge i?

Panel: Emilie Jarto, kategorisjef barn og ungdom i Ark, Endre Lund Eriksen fra Norsk Barnebokinstitutt, forfatter Ørjan Zazzera Johansen og Lisa Nagel, redaktør i Aschehoug. Ordstyrer: forfatter Alfred Fidjestøl.

Bidragsytere:
Alfred Fidjestøl er ein norsk filosof, journalist og forfattar som skriv artiklar og sakprosabøker om vidt forskjellige personar og institusjonar. Skrivestilen hans er prega av knappe setningar og eit klart og lettfatteleg språk.

Emilie Jarto er kategorisjef for barn og unge i ARK.

Endre Lund Eriksen er leder for Norsk barnebok institutts masterutdanning i barnelitterær skrivekunst og formidling. Han har også ansvar for kunstnerisk utviklingsarbeid ved instiututtet. Eriksen er en allsidig og produktiv barne- og ungdoms­bok­forfatter. Han debuterte i 2002 med boka Pitbull-Terje går amok, som han også mot­tok Kultur­departementets pris for. Boka ble også filmatisert i 2005. Eriksen har etter dette utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, blant annet Dunderly-bøkene og ungdoms­bøkene Den sommeren pappa ble homo og Hvordan jeg tjente min første million. I 2022 kom boka Minus mamma. Hans bøker er over­satt til mange språk. Eriksen har også skrevet dramatikk og film­­manus, og hatt regi på TV-seriene Planet­patruljen og Dyrevenn for NRK. For tiden har han regi på to nye animerte kort­filmer som produseres av film­­selskapet Fabel­fjord, som han eier og driver sammen med Endre Skandfer.

Lisa Nager er forlagsredaktør hos Aschehoug Barn og ungdom. Har tatt doktorgrad på scenekunst og litteratur for barn med vekt på møtet mellom barn og kunst.

Ørjan Zazzera Johansen (f. 1974) er forfattar og lesevitar. Han slutta å spele fotball for tjue år sidan, men drøymer framleis om å bli proff. Historia om Erling Braut Haaland er den fjerde fotballboka hans.

Arrangeres i samarbeid med Litteraturfestivalen på Lillehammer.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.