Norsk sakprosafestival
Her får du hele programmet for Norsk sakprosafestival, lørdag 14. oktober!
Velkommen til den 11. sakprosafestivalen i Oslo, som alltid på Litteraturhuset i Oslo. Festivalsjef Kristina Quintano presentere med dette sin andre festival.
NB! Kverneland, Wergeland, Amalie Skram og Berner-kjelleren er navn på møterommene i Litteraturhuset.
Alle arrangementene som holdes i Wergeland vil bli strømmet fra festivalens Facebook-side.
11.00
Kverneland
T-banens historie
Vi tar festivalen ut av huset og inviterer til fysisk T-banetur ringen rundt med forfatter Erlend Grøner Krogstad og morgenforedrag i Kverneland. Varighet er 80 minutter.
Les mer om Grøner Krogstad, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis! Men med gyldig Ruter-billett.
12.30
Wergeland
Festivalåpning
Oslos Ordfører, Marianne Borgen, ble første gang valgt inn i bystyret i 1979 for Sosialistisk Venstreparti og har vært fast medlem av bystyret sammenhengende siden 1995. Ordføreren er spesielt opptatt av barn og unges rettigheter og deres oppvekstsvilkår. Både som kontorsjef hos Barneombudet og i Redd Barna arbeidet hun spesielt med vold og overgrep mot barn og asylsøkerbarns situasjon. I den nye boken, Mor Oslo, ført i pennen av forfatteren og journalist Hanne Mauno, blir vi med på en reise gjennom femti år med norsk politikk.
Ordfører Marianne Borgen møter festivalsjefen til en liten samtale før hun åpner årets festival.
Meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
13.00
Wergeland
Festivalforedraget
v/ Kristin Fridtun
Hvor frekk kan jeg være mot oversetterne?
Kristin Fridtun har lenge ment at mange oversettere har framstilt Håvamål-figuren Billings møy på en urimelig måte. Men da hun skulle skrive bok om temaet, meldte tvilen seg. Var det mulig å kritisere oversetterne uten å bli urimelig selv? Teksten ble vel morsommere om hun tillot seg å dra på litt? Og er det nå egentlig så ille om en oversetter legger mer vekt på stavrimet enn på valøren til et adjektiv?
I foredraget forteller Fridtun om kvalene hun bakset med i arbeidet med Klok kvinne eller digg dame? Eit stridsskrift om kjønn og Håvamål-omsetjing, som kom våren 2023.
Les mer her om Fridtun og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
13.15
Amalie Skram
Helsesporet grønt
Med Bente Bull-Hansen, Elin Fjerstad og Torkil Berge.
Irritabel tarmsyndrom rammer 10-12 prosent av befolkningen – de aller fleste uten at det kan påvises sykdom. Irritabel tarmsyndrom kan gi både kroppslige og mentale plager og medfører store hemninger i hverdagen. Det er vitenskapelig dokumentert at pasienter med irritabel tarmsyndrom kan få et bedre liv med enkle mentale verktøy og strategier som kan redusere symptomer og øke livskvaliteten.
Det skal mye styrke og utholdenhet til for å håndtere plagene og for å leve et godt liv. Heldigvis finnes det tiltak du selv kan gjennomføre og som kan bidra til å redusere symptomene. Ved å ta i bruk mentale verktøy og strategier vil du få hjelp til å endre vaner, bli kvitt kvernetanker, og lære teknikker for smertelindring.
Møt forfatterne bak boken Irritabel tarm og gå hjem med konkrete tips til hva du kan gjøre for en bedre hverdag.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
13.15
Berner-kjelleren
Det estetiske fargesporet (lilla)
Etikk og estetikk i tegnet sakprosa
Steffen Kverneland i samtale med Marte Spurkland
Illustratør og tegneserieskaper Steffen Kverneland skaper i sin nye bok tegninger og fortellinger om hverdagslykke som når som helst kan knuses av plutselige kriser som pandemi, krig, sykdom eller død. Men også om kjærligheten mellom far og adoptivsønn, sølepytters skjønnhet og mystiske steiner i skogen.
Kverneland har de siste årene utviklet en helt egenartet form for fortelling.
Uredd går han inn i livets aller vanskeligste og mest smertefulle dimensjoner – og gir det et uttrykk som er dypt personlig og samtidig universelt. Hvordan fant han veien til denne formen? Og hvilke etiske dilemmaer har dukket opp underveis?
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse på Facebook
Gratis inngang!
14.00
Wergeland
Stormen – Hvordan var Munch mulig?
Ivo de Figueiredo i samtale med Bernhard Ellefsen
I Stormen. En biografi om Edvard Munch har Ivo de Figueiredo skrevet en ny og omfattende biografi om den gåtefulle kunstneren og hans tid. Han sier selv at han har villet skrive en global biografi om den eneste norske bildekunstneren som har blitt en del av verdenskulturen. Samtidig har han gått nært inn på personen Edvard Munch, og sagt at det viktigste man kan si om ham som menneske, er at han var sønn av sin far.
Hvem var Edvard Munch? Og hvordan kunne en grensesprengende kunstner som ham oppstå i en liten provinshovedstad i utkanten av Europa? Kort sagt: Hvordan var Munch mulig?
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Inngang kr 50. Betales i døra.
14.15
Amalie Skram
Bokstaven R
Om landssvikoppgjøret etter krigen. Torgeir E. Sæveraas i samtale med Kristian Krohg-Sørensen
Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Litt over et år senere ble forhenværende politiinspektør Knut Rød frifunnet ved rettskraftig dom for sin tjeneste i Statspolitiet under okkupasjonen, deriblant for sin rolle under aksjonen mot jødene høsten 1942. Mens det er lite debatt om riktigheten av Rinnans dødsdom, er derimot frifinnelsen av Rød fortsatt svært kontroversiell. Ved å gå gjennom disse to dommene fra rettsoppgjøret, samt 98 mellomliggende landssviksaker hentet fra Sæveraas’ bok Bokstaven R. I Liste Nr. 1 over mistenkte for grovere arter av landssvik, presenterer denne boken en ny og original tilnærming som åpner for en diskusjon om de bakenforliggende årsakene og de moralske dilemmaene knyttet til utfallet av Rød-saken og rettsoppgjøret den inngikk i.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
14.15
Berner-kjelleren
Farger og estetikk!
Ingunn Birkeland om farger etikk og estetikk
Ingunn Birkeland har gjort seg bemerket med iøynefallende kjoler designet for norske kulturpersonligheter, og flere av hennes arbeider er innkjøpt av norske muséer, deriblant Nasjonalmuséet.
Hun er også kjent for rutemønsteret CITY hun har utviklet som en vevteknikk, og overført til ulike produkter som for eksempel emaljesmykker, sko, ullpledd for den norske produsenten Røros Tweed, og nå sist til strikke- og syoppskrifter i bøkene INGUNN BIRKELAND STRIKKER og INGUNN BIRKELAND SYR.
Les mer om Birkeland, og meld gjerne din interesse på Facebook
Gratis inngang!
15.00
Wergeland
Hvem bestemmer hva vi skal spise?
Marit Kolby i samtale med Bår Stenvik.
Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og jobber til daglig som høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole. Hun har etablert seg som en frittalende og nytenkende stemme i den offentlige ernæringsdebatten, og er en utrettelig formidler av ny ernæringskunnskap gjennom vitenskapelige tidsskrifter, aviser og nettsteder, podkaster og andre sosiale medier og ikke minst gjennom boken HVA og NÅR skal vi spise?.
Høsten 2023 er hun også aktuell med kokebok.
I en tid der det er lett å bli mettet av inntrykk om hva, og ikke minste når vi bør spise, spør vi hvilke etiske sjekklister forfattere av helsebøker og kokebøker bruker i sitt eget arbeid.
Bår Stenvik (f. 1976) er forfatter og journalist, og har gitt ut sju sakprosabøker om alt fra parasitter til arkitektur. Den nyeste boken hans er Det store spillet – hvordan overleve i algoritmenes tidsalder. Der tar han for seg hvordan kunstig intelligens former livene våre i dag.
Meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Inngang kr. 50. Betales i døra.
15.15
Berner-kjelleren
Redesign og gjenbruk!
Eva Kittelsen (1988) er Norges fremste ambassadør for Synlig Reparasjon. Hun er utdannet ballettdanser og mote- og tekstildesigner, har jobbet med produktutvikling og innkjøp for merkene WOW og BikBok, jobbet som designer og mønsterkonstruktør i den etiske oppstartsbedriften Fair & Square og var finalist i Symesterskapet på NRK. I dag jobber hun fulltid med synlig reparasjon, holder foredrag og driver nettbutikken My Visible Mend. I dette foredraget får du en rekke tips og inspirasjon til hvordan du selv kan reparere og gi dine egne klær et langt liv. If its not worth mending, it´s not worth buying – er Evas motto.Les mer om Kittelsen, meld gjerne din interesse på Facebook
Gratis inngang!
15.15
Amalie Skram
Mellom ghost og writer.
Morten Traavik om Mine ni liv av Shabana Rehman i samtale med Åsa Linderborg.
Shabana Rehman begynte på sin egen selvbiografi lenge før hun ble syk. Noen måneder før hun døde ba hun forfatter og kunstner Morten Traavik om å hjelpe henne med å skrive boken. Rehman ønsket å skrive en kulturarv som skulle leve etter henne. Helt til det siste var hun helt tydelig på at dersom hun ikke kom til å klare å fullføre, skulle hennes nære venn Traavik føre pennen om hennes liv og se prosjektet trygt i havn.
I selvbiografien Mine ni liv, møter vi en Shabana Rehman som beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i over 25 år. Vi følger Shabana fra hun kom til Norge fra Pakistan som liten, gjennom oppveksten på Holmlia, og gjennom alle hennes aktive år i offentligheten.
Hvordan har forfatter Morten Traavik jobbet med boken etter Shabanas død? Hvordan skriver man ferdig et annet menneskes selvbiografi? Hvilke valg har forfatteren måttet ta underveis, og hva har han eventuelt valgt bort?
Meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
16.00
Wergeland
Min skam
Møt Nadia Ansar, forfatteren av Min skam, i samtale med Anne Gunn Halvorsen. I denne boka bruker hun sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv.
Inngang kr 50. Betales i døra.
16.15
Amalie Skram
Demens og pårørende
Helene Sandvig i samtale med Geir Selbæk, Randi Kveine og Gisle Erlien.
I Store Norske Leksikon kan man lese at demens er en fellesbetegnelse på organiske sykdommer i hjernen som fører til en generell intellektuell svikt, glemsomhet, desorientering og dømmekraft. Men hva er egentlig demens? Hva kan vi selv gjøre for å forebygge denne fryktede lidelsen som rammer stadig flere jo eldre vi blir? Og hvordan er det å være pårørende når den du har kjær, sakte svinner hen?
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse på Facebook
Gratis inngang!
16.15
Berner-kjelleren
Rasisme. Vi snakker fortsatt om det hele tiden.
På Sakprosafestivalen i 2022 satt fire kvinner og snakket om hvorfor de fortsatt skriver bøker om antirasisme. Bare to uker etter blir en ung melaninrik kvinne skviset ut av norsk offentlighet av en middelaldrende hvit mann. Denne posten om den viktige og nødvendige kampen for et samfunn der alle er like mye verdt, var en av de mest besøkte programpostene i fjor.
Vi har valgt å ta opp tråden. For de sitter der fortsatt, og de snakker fortsatt om det hele tiden.
Vi ønsker Camara Lundestad Joof, Guro Jabulisile Sibeko, Lisa Esohel Knudsen og Hannah Wozene Kvam tilbake til årets festival for å plukke opp samtalen der de slapp den.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
17.00
Wergeland
Den kongelige historie!
Er det forskjell på å skrive noens biografi når de er døde eller i live? Møt de tre biografi-forfatterne Inger Merete Hobbelstad, Åsa Linderborg og Kjetil Østli i samtale om å skrive fram den kongelige historie. Hvordan har de måttet balansere etikk og estetikk – og hvor langt kan man gå i å avsløre et kongehus’ hemmeligheter når den det skrives om, fortsatt er i live?
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Inngang kr. 50. Betales i døra.
17.15
Amalie Skram
Prisutdeling – samtale med årets vinner
Bokhandelens sakprosapris er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), og tildeles et lovende forfatterskap som er i etableringsfasen. Prisen har blitt delt ut årlig siden 2011. For å komme i betraktning må forfatteren ha en ny utgivelse det foregående året. Juryen er oppnevnt av NFFO og har i år bestått av Merete Morken Andersen, Tore Rem og Espen Søbye (juryleder). Prispengene er på 60 000 kr.
Meld gjerne interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
17.15
Berner-kjelleren
Sakprosa som aktivisme
Hvordan skrive så man blir hørt?
En sakprosabok vokser ofte fram fordi en forfatter brenner for et tema eller en sak. Men hvordan skal man skrive så man blir trodd, uten å fremstå som den rasende forfatteren man er? Må forfattere som skriver om temaer som begynner som et aktivistisk prosjekt, skrive med innestemme for å bli hørt?
Fem forfattere som skriver om systematiske brudd på dyr og menneskers rettigheter, snakker om hva de selv har måttet veie av etiske og estetiske dilemmaer i sine siste bøker. Norun Haugen, Katrin Glatz Brubakk og Guro Kulset Merakerås i samtale med Linn Stalsberg.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
17.15
Nedjma
Det blåøyde riket
Sosial tillit er nøkkelen til, ja selve suksessformelen for, velfungerende og harmoniske samfunn som det det norske, hevder både forskere og politikere. Men kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler – og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse?
Ja, hevder Nina Witoszek og Eva Joly, som i boka Det blåøyde riket tar for seg det de kaller norske tillitspatologier.
18.00
Wergeland
True Crime
Gjennom sine sakprosabøker har Bjørn Olav Jahr avdekket justismord både i Baneheia- og i Birgitte Tengs-saken. Hvordan har han med seg både etikken og estetikken når han skriver om temaer som rokker ved hele vår tro på rettsstaten? Bjørn Olav Jahr i samtale med kritiker Frode Helmich Pedersen.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Inngang kr. 50. Betales i døra
18.15
Berner-kjelleren
Klima og kunsten
Innledning om den etiske sjekklisten ved Jon Gangdal
I boken Klimaet og kunstneren reflekterer forfatteren Charlotte Weitze over hva kunsten og kunstneren kan gjøre i forhold til klimakrisen. Hun forsøker selv å leve med så få avtrykk på jorden som hun selv overhodet kan, men i klimaangsten detter håret av, og hun blir stadig mer bekymret over hvor vi er på vei. Hvordan ser kunstnere og forfattere klimakrisen i øynene og hvordan skriver de den ut i sine ulike sakprosaformer? å
Vi møter forfattere med svært ulike utgivelser som møtes i en samtale om hvordan de møter klimaproblematikken i sine tekster. I tillegg til Weitze møter du også Andreas Liebe Delsett, Iselin Shumba og Jon Gangdal. Samtaleleder er Andrew P. Kroglund.
Les mer om deltakerne og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
18.15
Amalie Skram
Oversatt, men ikke oversett.
Hannah Arendts aktualitet og om å oversette henne i dag.
Med Lene Auestad, Per Qvale og Lars Holm-Hansen
Møt oversettere Lene Auestad, Per Qvale og Lars Holm-Hansen i samtale om Hannah Arendt.
Les mer om deltakerne, og meld gjerne din interesse for arrangementet på Facebook
Gratis inngang!
To-i-Timen
I sine egne bøker kan forfattere boltre seg med tekst på hundrevis av sider og mange tusen ord og tegn for å formidle sine budskap. Men, evner forfattere å fatte seg i korthet?
Noen av årets aktuelle sakprosaforfattere tar utfordringen.
Inspirert av den populære TED-talk-formen har vi invitert ulike sakprosaforfattere til å gi et grundig, men raskt foredrag om en av sine siste bøker. De får nøyaktig 20 minutter fra start til slutt med stoppeklokke. Arrangeres hver hele og halve time.
Vi håper dette kan bidra til festivalstemning for dem som ønsker en øl i den ene hånda og et klokt foredrag i den andre.
Fra kl. 14, i Kverneland-rommet
Alle arrangement er gratis.
14.00
Susanne Hætta
Finnmark – nesten Norge
Susanne Hætta fra Alta har skrevet seks bøker i flere sjangre og vært redaktør for to. I tillegg er hun kunstner og fotograf, noe som bl.a. har resultert i en fotobok om Mari Boine og historien om pionérene i det samiske kunstnerkollektivet Mázejoavku. For tiden arbeider hun med bøker om både badstu og pels, men på årets sakprosafestival presenterer Hætta sin siste bok, «Finnmark. Nesten Norge», med historiene til ni finnmarkinger mellom 15 og 83 år.
14.30
Kristian Bjørkdahl og Karen V. Lykke
Hva vi spiser når vi spiser kjøtt
På eggekartongen tripper hønene rundt på tunet, koteletter kommer fra glade griser og melken leveres av kuer som spiser deilig, grønt gress. Slik liker vi å tenke om dyrene som gir oss mat. Sannheten er at vi i dag konsumerer mer kjøtt enn før, samtidig som vi vet stadig mindre om dyrene vi spiser. Kjøtt er blitt en ingrediens som ligger ferdig plastpakket i butikken, og koblingen til et levende dyr er forsvunnet.
Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl skriver om kjøttproduksjon og kjøttkonsum, og viser hvordan dyrehold, slakt, forbruk og matkultur har endret seg fra 1850-årene og fram til i dag. Er det produsentene som gir oss et idyllisert bilde av hvordan dyrene har det? Eller lukker forbrukerne øynene for realitetene? Selv etter sjokkreportasjer om elendige forhold i grisefjøset, påvirkes ikke salget av grillmat.
15.00
Atle Grønn
Sjakken som var
Dette er en bok om sjakken slik den var. Om sjakken før datamaskinene endret spillet globalt, og før Magnus Carlsen gjorde sjakk til allemannseie i Norge. Dette er fortellingen om sjakken på 1980-tallet og framover, sett gjennom Simen Agdestein, som hadde evner på sjakkbrettet vi aldri hadde sett i norsk sjakk, og som måtte gjøre umulige valg mellom livets fristelser og kallet som sjakkspiller. Jo hardere sjakk-Norge prøvde å dra ham mot brettet, jo mer strittet han mot. Tilfeldigvis var Agdestein ikke bare i verdenstoppen i sjakk, men også på landslaget i fotball. Slik skapte Agdestein «den norske sjakkskolen», der sjakk er sport. Han skulle selvsagt ha fått Egebergs ærespris (slik morfaren hans fikk) – isteden fikk han æren av å oppdage og dyrke fram talentet til ni år gamle Magnus. Gjennom dagboknotater og unikt arkivmateriale gir boken et innblikk i sjakkspillerens innerste tanker, hengivenheten til spillet og sårbarheten i sinnet som kjennetegner ekte sjakkspillere på alle nivåer. Samtidig er boken en skildring av en forgangen tid, fra originalene i sjakklubben til de største personlighetene i internasjonal sjakk.
15.30
Ishita Barua
Kunstig intelligens redder liv
Kunstig intelligens har fått hard medfart, ikke minst av forfattere og oversettere den siste tiden. Men den redder også liv.
Lege og forsker Ishita Barua viser i denne boken hvordan kunstig intelligens kan brukes for å forbedre liv og helse i dag, og hvilken utvikling vi har i vente.
I dag ser vi at kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt. AI (Artificial Intelligence) påvirker allerede livet vårt – og ikke minst helsen vår. AI kan nå løse mange komplekse oppgaver, som det å diagnostisere kreft, oppdage nye antibiotika, bidra til å utvikle skreddersydde legemidler, forutse pandemier, og til og med få pasienter i rullestol til å kunne gå selv.
16.00
Geir Uthaug
Kampen om Shakespeares identitet
Shakespeares identitet – er ikke det en opplagt sak? Hvordan kan noen tvile på at verdens største dramatiker skrev stykkene som er tillagt ham? Navnet hans finner vi jo på tittelsidene, i hyllester fra kolleger og på hans gravmonument, saken må jo være opplagt. Likevel har tvilen vært der, til tross for at skeptikerne til den offisielle forklaringen risikerer å bli stemplet som eksentriske fantaster og det som verre er. Kampen om Shakespeares identitet er en kamp med en lang forhistorie. Spådommer gikk ut på at etterhvert som kunnskapene om forfatterskapet øker, vil skepsisen gli over, men det motsatte har skjedd. En journalist skrev nylig: «Verdens største litterære gåte har nå flere akademikere, bloggere og detektiver på saken enn noensinne - for min egen del nærmer jeg meg Shakespeare-skeptikerne uten den avvisende holdningen jeg hadde før.» Uansett hvilken forhåndsoppfatning man måtte ha til forfatterskapsspørsmålet vil Kampen om Shakespeares identitet avsløre oppsiktsvekkende kulturpolitiske og historiske sammenhenger som kanskje til og med – som forfatteren håper – kan få oss til å se på identitetsspørsmålet med nye øyne.