oktober
13.

Norsk sakprosafestival - for barn og unge!

Logoen til Norsk sakprosafestival

Velkommen til den aller første utgaven av Norsk sakprosafestival – for barn!

10.30
Berner-kjelleren

Åpning av festivalen

Lille norske leksikon åpner festivalen og forteller om hvorfor de er opptatt av virkeligheten!
Møt festivalsjefen Kristina i samtale med forfatteren Line Renslebråten og skuespiller Iselin Shumba. De snakker om hvorfor det er så viktig å lese bøker fra virkeligheten. Kanskje forteller de også hva de lærer av å lese bøker og hvordan de bruker det i livet som voksne.

11.00
Berner-kjelleren

Helter fra dyreriket

Kom og bli kjent med dyrene som har tilbrakt livet i menneskenes tjeneste fra boka Helter fra dyreriket, fra politihunder til rotter som rydder miner. Helt sanne historier om dyr som har hjulpet menneskene med de utroligste ting, alt fra romfart til livredning og krig, fra romhunden Laika til bjørnen og krigshelten Wojtec. Forfatteren Line Renslebråten forteller fra boka Helter fra dyreriket, viser frem illustrasjoner og filmsnutter. Her får elevene bli kjent med dyreheltene som har vært med på å forme vårt moderne samfunn, og etterpå lærer hun bort triks for å tegne dyr.
Alder: 8-10 år.
Line Renslebråten er sakprosaforfatter og illustratør. Hun skriver og tegner bøker om dyr, natur og miljø, som hun elsker å formidle til barn og unge, og har blant annet skrevet Under polarisen, Virkelighetens monstre og Helter fra dyreriket.

12.00
Berner-kjelleren

Hei, Følelse!

Å snakke om følelser er ikke lett. Hvordan vet man egentlig hva man føler, og hvordan sette ord på det? For følelser er ikke farlige. Men det kan være lurt å bli kjent med dem. Bli med Elisabeth, Ena Ekorn og Bella Bjørn, og finn ut av det sammen med dem.
Alder: 3-6 år

Elisabeth Moseng er både forfatter og illustratør. Hun har skrevet flere bøker for barn, bl.a. Herr Hansen får besøk, Salamanderprinsen og Den dagen ingenting skjedde. I vår kom sakprosaboka Hei, følelse!

12.15
Kverneland

Dyr som gjemmer seg

Møt dyr som gjemmer seg! Naturen er full av dyr i forkledning. Her er det pinnedyr som ligner kvister, en frosk som later som den er en mosedott, fisken som gir seg ut for å være et blad som har falt i vannet, og edderkoppen som ser ut som den vakreste blomst.
Produksjonen er tilrettelagt og har med både auditive, visuelle og taktile elementer.
Forfatteren Line Renslebråten tegner og forteller, viser frem dyr i glass og ramme og kanskje et helt levende pinnedyr. Og de som vil, kan være med å tegne et insekt sammen med Line.
Alder: tilrettelagt.

13.00
Berner-kjelleren

Rasismens poetikk

Guro Sibeko er forfatter av bøker for barn, ungdom og voksne, og hun er en av Norges beste SLAM!poeter. Hun har slåss mot rasisme i over 40 år, og mange av bøkene og diktene hennes handler om rasisme og antirasistisk arbeid. 
Melaninrike og hvite kropper skilles ikke engang av fargen. Den som passerer som «hvit» ett sted på jorda, kan være «melaninrik» et annet sted. Likevel er det stor forskjell på hvordan det er å leve med en hvit og en melaninrik kropp. I denne programposten lærer du mer om det og om hvordan vi kan gjøre det lettere å leve for alle.  
Rasismens poetikk er både en oppvisning i slampoesi og en samtale om rasisme. Publikum får møte Guro Sibeko, forfatter av boka Rasismens poetikk, til samtale om hva rasisme er og hvordan vi kan bekjempe den.
Alder: ungdomsskole og oppover.

13.15
Kverneland

Vi roper i skogen

Visste du at ramnen kan flest ord av alle fuglane i skogen? Og at trea kommuniserer ved hjelp av lukt? Og korleis snakkar eigentleg mauren? Vi roper i skogen er ei faktabok for dei aller minste om skogens mange lydar. For korleis snakkar dei eigentleg saman, alle dei som bur i skogen? Trude Tjensvold likar å teikne og måle og har jobba med det i mange år. Aller kjekkast tykkjer ho det er å teikne i bøker, og ho byrja difor å skrive eigne tekstar. Vi roper i skogen er den femte boka hennar, men det er den aller første sakprosaboka.
Alder: 3-6 år

15.30
Berner Kjelleren

Supervulkaner og digre dinosaurer

Se opp for supervulkaner som eksploderer og meteoritter som styrter. Møt monsterøgler så store som busser, hårete mammuter med svære støttenner og ikke minst digre dinosaurer. Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng har laget boka Supervulkaner og digre dinosaurer – den kjempestore boka om Norges kjempelange forhistorie, og alt som står i denne boka, er helt sant. Nå kommer de til Sakprosafestivalen for å ta dere med på en oppdagelsesreise i Norges enestående forhistorie. Reidar Müller er forfatter og geolog og har skrevet boka Supervulkaner og digre dinosaurer – den kjempestore boka om Norges kjempelange historie. Sigbjørn Lilleeng er illustratør og tegneserieskaper. Han har laget alle tegningene i boka Supervulkaner og digre dinosaurer.
Alder: fra 6-12 år (men også for de opp til 100)

15.45
Kverneland

Bacon eller bestevenn?

Grisen, tigeren, hunden, brunrotta og mennesket har mer til felles enn du tror! Alle sammen er pattedyr og har en lang historie sammen. Hvorfor havnet vi da på så ulike steder? Grisen under gaffelen, hunden som bestevenn og mennesket som enehersker over dem alle. Det må vi snakke mer om!
Dette er et humoristisk og tankevekkende foredrag som både er vitenskapelig forankret og som gir håp. Møt forfatteren Lise Forfang Grimnes!
Alder: fra 9 – 100 år

17.00
Berner Kjelleren

Skumle skurker og mystiske mordere

Forfatteren, Cecilie Winger, tar dere med tilbake til gamle dagers Norge for å presentere dere for historiske forbrytelser og forbrytere.Hvem var de? Hvorfor ble de forbrytere? Og hvordan ble de straffet?
Ved hjelp av fotografier, tegninger og fortellinger beveger vi oss tilbake i tid, til den gang Norge var et fattig land. Vi får høre om noen av de verste forbryterne i Norges historie. Her dukker de opp fra historiens glemsel: Tolv år gamle Jonas som ble morder. Kvegtyven Potetbror. Bøddelen Sivert Nattmann og banden hans: Knivstikkergjengen. Anne, Norges mest kjente heks, anklaget for å ha tatt livet av et pæretre og flere mennesker. Og kanskje verst av alle: seriemorderen Belle som dro til Amerika og drepte alle sine ektemenn, kjærester, barn og stebarn.
Dette er skikkelig skummelt, så her er det 11 års aldergrense for å komme inn.

17.15
Kverneland

Jeg elsker pinner

Hvorfor er barn så glade i pinner, og hva skjer med voksne som gjør at vi glemmer det? Kan hunder vokse opp uten pinner? Hva er definisjonen på en pinne? Finnes det berømte pinner, og hvordan har de endret verdenshistorien?
Forfatter Kristin Storrusten som har skrevet boka Jeg elsker pinner, forteller oss om alt og ingenting vi kan bruke pinner til. Det blir morsomme, tullete og rare historier om alt pinner kan brukes til, berømte pinner og mye annet gøy.
Alder: 3 – 100 år.

18.00
Berner-kjelleren

Redesign og visible mend

Eva Kittelsen er Norges fremste ambassadør for Synlig Reparasjon. Hun er utdannet ballettdanser og mote- og tekstildesigner og var finalist i Symesterskapet på NRK. I dag jobber hun fulltid med synlig reparasjon, holder foredrag og driver nettbutikken My Visible Mend.
I dette foredraget får du en rekke tips og inspirasjon til hvordan du selv kan reparere og gi dine egne klær et langt liv. If it’s not worth mending, it´s not worth buying – er Evas motto. Ved å ikke gjemme, men heller fremheve slitasje, lærer vi mye om livet og hvordan vi kan endre måtene vi tenker om verdiene til både mennesker og ting i samfunnet.
Gjennom bloggen Myvisiblemend viser Kittelsen oss hvordan synlig reparasjon kan hjelpe oss å finne tilbake til gleden over det uperfekte.
Alder: ungdomsskole/VGS.

18.15
Kverneland

Virkelighetens monstre

Hør forfatteren Line Renslebråten fortelle fra boka Virkelighetens monstre om de ekleste, farligste og giftigste dyrene som finnes på ordentlig, om du tør! Møt dyr som hoggormfisk, svart enke, pilgiftfrosk og kongekobra. Her får dere se illustrasjoner og høre om skremmende egenskaper. Boka er full av interessante fakta om alt man ønsker og ikke ønsker å vite om virkelighetens monstre. Verden er full av gift, slim, pigger og klør! Det blir også et lite tegnekurs med enkle måter å tegne ekle dyr, og til slutt tegner illustratøren fabeldyr på publikums bestilling ved å sette sammen ulike dyr som publikum velger ut.
Alder: 8-10 år (men også for de opp til 100).

Skuespiller leser for oss

Iselin Shumba er en norsk skuespiller, billedkunstner, innovatør og klimaaktivist. Shumba er blant annet kraften bak markeringene I stillhet for klima der hun i mange år har samlet mennesker til stille markering foran de folkevalgte. Shumba er utdannet ved Teaterhøgskolen og kjent for roller i alt fra Reisen til julestjernen på Nationaltheatret til Snøfall på NRK. Hun var blant initiativtakere til #stilleforopptak i forbindelse med #metoo.
Det er fint å bli lest for. Iselin leser høyt fra flere av de aktuelle bøkene som presenteres under festivalen.

Lille norske leksikon

Lille norske leksikon skal bli verdens beste nettsted for skoleelever i Norge. Vi vet at veldig mange barn og unge kommer til SNL.no for å lære.
Vi vet også at mange av artiklene der har mange, lange vanskelige ord og forklaringer. Derfor lager vi Lille norske leksikon.I leksikonet kan du lese om samfunnet og verden vi lever i.
Vi har for eksempel artikler om Erling Braut Haaland, Grunnloven, immunsystemet, isbjørn, Island, meter, Muhammed, pasta, solformørkelse, Stortinget, trening, troll og Zimbabwe.
Lille norske leksikon kommer til å ligne ganske mye på det store leksikonet, men det skal være mye lettere å lese.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.