mars
29.

Velkommen til en kveld med afghansk litteratur!

Afghanistan har en rik litterær tradisjon som sjelden kommer til syne i Norge. Hvordan kan norske lesere bli bedre kjent med afghansk litteratur?

336884925 766757884651707 5113868581341477349 n

Dette spørsmålet ble stilt på et fagseminar i fjor om afghansk litteratur i regi av Den norske Forfatterforening, NFFO og det afghanske eksilmiljøet. I etterkant av seminaret har en faggruppe valgt ut 30 sakprosatekster og skjønnlitterære tekster fra Afghanistan, for å synliggjøre denne litteraturen for norske lesere. Onsdag 29. mars kan du møte forfatterne bak disse tekstene og få smakebiter av afghanske litterære skatter!

Denne kvelden kan du møte flere av forfatterne og høre korte smakebiter fra bøkene.
Litt om forfatterne som kommer:

Batul Moradi er forfatter, kunstner og kvinneaktivist. Hun debuterte i 2017 med dagboka «Qadhaf», en samtidig rystende og inspirerende fortelling om hennes femårige og modige kamp for sine rettigheter etter en skilsmisse i et nådelaust patriarkalsk samfunn i en korrupt stat. Moradi kom til Norge som en fribyforfatter i 2018.

Khalida Furugh ble født i 1972 i Kabul, Afghanistan. Hun er en av Afghanistans mest berømte kvinnelige poeter. Hun også jobbet som journalist og akademiker. Furugh har gitt ut seks diktsamlinger. Hun kom til Norge i 2022 og er nå fribyforfatter i Nesodden.

Hamide Hosseini (Mirzad) ble født i 1977 i Herat, Afghanistan. Hun har gitt ut tre diktsamlinger og en roman som er oversatt til engelsk. Mirzad flyktet til Norge i 2008. Hun har jobbet to år som produsent og programleder i Silkeveien Radio. Nå er hun er leder i Foreningen for Den afghanske forfattere og kunstnere i Norge og jobber som kulturspirant ved Nes bibliotek.

Mohammad Asef Soltanzadeh (født i 1964) har skrevet fem novellesamlinger og seks romaner. Noen av hans novellesamlinger, deriblant Mennesker på flukt, ble oversatt til fransk, italiensk, arabisk og dansk. Han har vunnet flere litteraturpriser i Iran og i Afghanistan. Soltanzadeh bor nå i Danmark.

Mohammad Hossein Mohammadi (født i 1975) er forfatter og litteraturkritiker. Han har skrevet tre romaner, to novellesamlinger og flere bøker om litteraturhistorie og litteraturkritikk. Han var flyktning i Iran i mange år, og bor nå i Sverige.

Khalid Nawisa (født i 1970) en journalist og forfatter. Han har skrevet flere novellesamlinger og en roman. Et utvalg av novellene hans er oversatt til fransk og norsk. Nawisa bor nå i Norge og er medlem av Norsk pen og Norsk forfatterforening.

Abdul wakil Sulamal (født 1964) har utgitt tre novellebøker i Pashto, som er oversatt til flere språk, blant annet engelsk og farsi. Han har også skrevet en rekke politiske og litterære essayer, publisert i ulike tidsskrifter i Afghanistan og andre steder. Sulamal bor nå i Storbritannia.

Jawad Khawari (født i 1967) har skrevet to romaner og flere novellesamlinger. Khawari er Afghanistans Asbjørnsen med fem bøker av/om hazaras folkesang, folkeeventyr, og ordtak. Som barn flyktet han til Iran, nå bor han i Norge.

Arrangementet er et samarbeid mellom Leser søker bok, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening – NFFO og Den norske Forfatterforening.

Gratis og åpent for alle!

Se mer om arrangementet her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.