Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Ny sjef for sakprosafestivalen

Linn Stalsberg er ny sjef for Norsk sakprosafestival. Hun lover å ha et ekstra øye til gode forfattere som ikke er så gode til å “selge seg selv”.

Linn stalsberg lite
Linn Stalsberg foran Litteraturhuset i Oslo, hvor Norsk sakprosafestival blir arrangert 24. oktober.

Stalsberg er fast kommentator i Klassekampen, er en aktiv debattant, har bakgrunn som journalist og har skrevet flere bøker. Sist utgivelsen Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur, på Manifest forlag i 2019. Hun overtar oppgaven med å lede festivalen etter Mette Karlsvik.
Årets festival på Litteraturhuset i Oslo blir den åttende i rekka, og arrangeres lørdag 24. oktober.

– Gratulerer med jobben som festivalsjef! Du er sosiolog av utdanning. Hvordan kommer det til å gi seg utslag i høstens festivalprogram?
– Tusen takk! Dette blir spennende. Selv om jeg har hatt jobben i ca 12 timer nå, har jeg typisk nok mange tanker om hva jeg ønsker med en slike festival. Men, det at jeg er samfunnsviter skal ikke prege denne faglitterære festen men enn det må. Jeg har heldigvis et godt redaksjonsråd med andre bakgrunner og fagfelt, og sammen med dem skal jeg sørge for bredde, håper jeg. Men først må vi jo faktisk treffes.

– I et intervju i Journalisten for halvannet år siden uttalte du følgende om deg selv: «Jeg er god på å sette meg grundig inn i nye temaer, få raskt oversikt over feltet, finne ut hva som er «cutting edge», hvem som er hvem, hvilke debatter som brenner og hvilke tradisjoner eller retninger de ulike posisjonene står for, også historisk». Siden du kanskje for beskjeden til å trekke fram dette selv, gjør vi det. Er dette betegnende for hvordan «din» festival vil se ut?
– Det vet jeg ikke enda, men det er nok typisk for hvordan jeg kommer til å jobbe i prosessen vi har foran oss, der vi skal finne ut nettopp hvilke bøker som kan komme til å markere seg, eller som vi mener burde få oppmerksomhet. Men også, som vi kanskje har oversett, eller på den andre side: Aldri glemt. Nettopp fordi de har vist oss noe nytt innenfor sitt felt og utvidet kunnskapfelt, utfordret oss og gitt oss gode leseropplevelser.

– Du er selv forfatter av to bøker, og medforfatter og redaktør på tre andre. Det å ha skrevet bøker selv, er det et ekstra godt utgangspunkt for å være festivalsjef?
– Jeg tror slett ikke man må være forfatter for å lage en litteraturfestival. Det jeg har fått på kjøpet ved å skrive bøker, er at jeg har lest mange andres bøker, og kjenner mitt eget fagfelt godt. Men det kan man selvsagt også drive med uten å skrive noe som helst. Men, jeg er også litt var overfor forfatterrollen, og det at man på sett og vis er så avhengig av å måtte “selge seg selv” og sitt “produkt”, før kjent som bok. Jeg skal tenke på, i prosessen som nå kommer, om det er bøker eller temaer vi overser fordi noen forfattere finner denne rollen krevende, sier Linn Stalsberg.

Har du innspill til festivalen 24. oktober?
Ta kontakt med Linn Stalsberg på festival@nffo.no

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.