Rosettaprisen til Birgit Owe Svihus!

Historiens andre Rosettapris ble i går delt ut. Prisen for årets beste sakprosaoversettelse i 2019 gikk til Birgit Owe Svihus i Trondheim, for hennes arbeid med Primo Levis Det periodiske system.

Rosettapris3 lite
Birgit Owe Svihus (t.h.) fikk fredag 25. september overrakt Rosettaprisen av Kaja Rindal Bakkejord fra NFFOs oversetterutvalg – foran selveste Nidarosdomen.

– Nå er jeg rett og slett hoppende glad. I første omgang da jeg fikk vite at jeg var en av tre nominerte kandidater.
– Og nå som det rett og slett viser seg at jeg har vunnet, er jeg om mulig enda gladere. Det var fullstendig uventet, sier Birgit Owe Svihus som i går ble overrakt prisen i Trondheim, av NFFOs representant Kaja Rindal Bakkejord, som sitter i oversetterutvalget.
– Tenk at teksten min var så bra at den fortjener en pris! Fantastisk! Stolt ble jeg jo også, naturligvis. Og takknemlig – for jeg innså hvor heldig jeg hadde vært som fikk lov til å gi Levis perle av en bok en representativ norsk språkdrakt – så takk til redaktør Edvard Thorup i Dreyers forlag! Prisen er en oversetterpris, men forutsetningen er selvsagt en verdig originaltekst.
Les juryens begrunnelse nederst på denne siden.
(Saken fortsetter under videoen).

Menneskekunnskap

Svihus var nominert sammen med Inger Sverreson Holmes for oversettelsen av Francis Fukuyamas Identitet og Lene Stokseth for Walter Isaacsons Leonardo da Vinci.
– Juryarbeidet har vært godt og effektivt, selv om møtene har vært digitale. Vi har lest mye godt oversatt sakprosa, og satt til slutt igjen med en kortliste på tre bøker, sier juryleder Kristina Solum.
– Birgit Owe Svihus er en erfaren sakprosaoversetter som har oversatt viktige forfattere, som blant annet Umberto Eco (“Om litteratur. Essays”) og Giorgio Agamben (“Homo sacer”) fra italiensk. Svihus har gjengitt Primo Levis mangefasetterte bok Det periodiske system på et moderne og ledig norsk som ikke er plaget av en misforstått respekt for en klassisk tekst. Kanskje ville Levi nikket anerkjennende til den friske sakligheten og vittigheten som preger Svihus’ oversettelse gjennom både vitenskapelig tematikk og selvbiografisk beretning.

Anerkjennelse

– Hva tror du Rosettaprisen har å si for oversetterfagets anseelse?
– Når vi leser sakprosa som først har blitt skrevet på et annet språk, er vi prisgitt oversetterens tolkning av både forfatterstemmen og faktainnholdet i bøkene. Selv om oversetteren i kraft av sine små og store beslutninger har mye makt, er det mange lesere som knapt ofrer ham eller henne en tanke så lenge det ikke er noe som skurrer.
– Rosettaprisen er en anerkjennelse og av den prisvinnende oversetterens forbilledlige arbeid, og en synliggjøring av oversetterens rolle og medvirkning generelt. Sakprosaoversetterne ikke har hatt sin egen pris før “Bokhandelens sakprosapris til oversettere” (2011-2018) og nå Rosettaprisen (2019-), og det betyr mye for å løfte fram utøverne av sakprosaoversetterfaget.

Smidig og elegant

– Jeg ønsker på vegne av Dreyers Forlag å gratulere Birgit med Rosettaprisen for oversettelsen av Primo Levis Det periodiske system. Det er en ære å gi ut en så god bok i din smidige, elegante og prisverdige oversettelse, sier Edvard Thorup, redaktør i Dreyers forlag.
– Vi har hatt et hyggelig og knirkefritt samarbeid som jeg har satt stor pris på. Uten oversettere som henne hadde Norge vært et litterært fattigere land. Det var på høy tid at vi fikk gikk ut en større del av dette forfatterskapet på norsk – og det er takket være hennes innsats.

1. oktober delte også Norsk Oversetterforening ut den høythengende Bastianprisen. Den gikk i år til Gøril Eldøen for sitt arbeid med Vernon Subutex av Virginie Despentes. Bastianprisen i kategorien barne- og ungdomslitteratur 2020 ble tildelt Kari Bolstad, for oversettelse av Johan Theorins fantasybok Slaget om Salajak. Vi gratulerer!

Les saken og se video fra seremonien her

Her kan du også se forfatteren Hilde Østbys kåseri om oversettelse og kreativitet

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.