Tid for å lese skeiv sakprosa

Neste uke starter Pride over hele landet. Vi har samlet oversikten over den beste, skeive sakprosaen på norsk.

Standard pride flagg

Over hele Norge blir Pride feiret med opptog og arrangementer. Les mer her for å få en oversikt over arrangementene
Også i litteraturen finnes mange avtrykk med bøker om skeiv kjærlighet og mangfold. Både i et overordnet samfunnsperspektiv, men også i mange tilfeller med personlige skildringer som et utgangspunkt. Kampen om aksept har vært en lang og vanskelig en, det er mange historier å ta av.
Her har vi samlet for deg en knippe gode sakprosabøke, i alfabetisk rekkefølge. Det beste er at de finnes. Det nest beste er at du finner de i din nærmeste bokhandel eller bibliiotek.
God lesning – og god Pride!

9788203297724 org fff33eb633d443883b5ae65c7287fda8

Seyran Ateş
Islam trenger en seksuell revolusjon
Oversatt av: Kari Bolstad.
«Jeg knuller hvem jeg vil!» var de siste ordene til Hatun Sürücü, en tyrkisk kvinne som ble drept av broren sin i Berlin i 2005. Friheten hun omfavnet, og straffet for, er kjernen i denne boken av tysk-tyrkiske advokaten Seyran Ates. Hun tar et oppgjør med Islam og muslimers konservative syn på seksualitet og dobbeltmoral. Ates mener at muslimske foreldre må behandle jenter og gutter likt i synet på seksualitet. Ates, som i 2017 åpnet Europas første liberale moske i Berlin der alle er velkomne uansett legning og kjønn, går rett inn i en brennende aktuell debatt om frihet, religion og innvandring med dette kampskriftet. Islam trenger en seksuell revolusjon stiller viktige spørsmål rundt seksualitet som vil engasjere alle som brenner for at livet skal bli bedre for unge menn og kvinner.
Aschehoug

9788202717421 (1)

Halvor Bakke
Mitt rom. Om mobbing, homohelbredelse og eventyrlig design
Den folkekjære tv-personligheten og mega-populære interiørdesigneren Halvor Bakke har tatt oss med inn i andres rom gjennom 7 sesonger på skjermen og flere bøker. Nå inviterer han oss inn i sitt eget rom. Her forteller han hjerteskjærende og medrivende om oppveksten som odelsgutt på Bakke gård i Stavern, om såre skoleår med mobbing og om den gryende erkjennelsen av å være homofil – og med det frykten for å skuffe, ja miste, familien sin. Og for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Det gjorde ikke saken enklere at Halvors egen far satt i kirkens eldsteråd.
Cappelen Damm

0 (3)

Gro Berntzen
Hetset og hedret – Kenneth Brophys regnbueliv
Kenneth Brophy har vært en pionér, og hans livshistorie berører oss dypt. I tillegg til Kim Friele var han den første som sto åpent frem som homofil i hjembyen Bergen. I en tid da denne seksuelle -orienteringen var forbundet med stor skam, lot han seg modig – intervjue med navn og bilde. Han sto på gater og torg med informasjon og ble spyttet på. Han gikk rakrygget i demonstrasjonstog med paroler mot diskriminering. I 1970 startet han bergensavdelingen av Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48) og inspirerte andre homofile til å stå åpent frem.
Bodoni forlag

Ian Buruma
Tokyo. En romanse
Oversatt av: Christian Rugstad
Boka gir et unikt møte med japansk kunst, kultur og moderne historie – og et portrett av en by som ikke ligner noen andre. Det en fortelling om en mann som drømmer om å bli kunstner, og en utforskning av noen av de klassiske spenningene mellom øst og vest. Men framfor alt er den en feiring av den enorme kulturelle energien i 1970-tallets Tokyo. Ian Buruma har skrevet en klassisk selvbiografisk tekst om å overskride grenser: geografiske, historiske, kulturelle, kunstneriske, personlige, kroppslige.
Press forlag

0

Agnes Bolsø
Folk flest er skeive
I Folk flest er skeive – Queer teori og politikk rokker kjønnsforsker Agnes Bolsø ved vårt innarbeidede syn på seksualitet.
Boken tar et oppgjør med dagens homopolitikk og argumenterer for det politiske potensialet som finnes i den utskjelte queerteorien. Bolsø var en av kjønnsforskerne som ble hengt ut i Harald Eias tv-program Hjernevask. Boken inneholder derfor også et oppgjør med det hun kaller «Eia-prosessen».
Manifest

9788241913198 1

Juno Dawson
Denne boka er homo
Oversatt av: Linn Kristin Nordseth
Om du er homo, hetero, trans eller bi først og fremst er du DEG SELV. Dette er ikke en bok om homofili. Det er en bok om hvor spesielle, unike og helt normale vi alle er, en bok om og for oss alle, skeive som streite. Her får du svar på spørsmålene du har om kjærlighet, identitet og sex. Se på det som en håndbok. En morsom en. Forfatteren knuser myter og fordommer og forteller oss hvordan det hele egentlig henger sammen.
Vigmostad & Bjørke

Et helt vanlig liv

Forfatterkollektivet 7
Et helt vanlig liv. Skeive noveller & historier
En samling noveller og andre historier som utforsker identitet og kjærlighet mellom kvinner, skrevet med innsikt, lengsel og energi. Er det gitt at mennesker kjenner seg frie, selv om det er årtier siden homofili ble avkriminalisert og avdiagnostisert i Norge? Og hvordan omsettes frihet til et liv i praksis?
Forfatterkollektivet 7 består av én kritikerrost forfatter og seks debutanter: Ellisiv Stifoss-Hanssen, Monica Egeberg, Karine Dybvik, Kiné Kaborg, Anne Kolbjørnsdatter Skaare, Kathrine Lindsay og Silje Viken Skarlund.
Heia Folk

9788252196153

Kristin Fridtun
Homoflokar
For ikkje så mange tiår sidan var seksuelt samkvem mellom menn rekna som kriminelt, og homoseksuelle personar vart innlagde på sinnssjukehus og utsette for tvilsame behandlingsmåtar. I dag er stoda ei anna: Noreg tevlar med andre vestlege statar om å vera det mest homotolerante landet i verda. Men kva går denne homotoleransen ut på?
Med utgangspunkt i si eiga historie som homo og transeperson granskar Kristin Fridtun den norske homotoleransen. Samstundes som levekåra for skeive er blitt betre, har nye flokar dukka opp. Negative haldningar i det norske samfunnet blir tona ned, medan homofiendslege trekk ved andre kulturar får mykje merksemd. Det er blitt ei kløft mellom «oss» (som er snille med homoane) og «dei» (som er slemme). Men den største kløfta er den som skil hetero frå ikkje-hetero. Kvifor eksisterer dette skiljet framleis? Kan det tenkjast at homotoleransen er ein del av problemet?
Samlaget

9788252190014

Jan Olav Gatland
Romantiske vennskap: sjelevenner i norsk kultur
På 1800-talet stod vennskapet høgt i kurs, og ikkje minst varme vennskap mellom to personar av same kjønn. Tvillingsjeler eller sjelevenner forstår kvarandre i alt. Den eine er ikkje heilt lykkeleg utan den andre. Denne boka handlar om fjorten slike vennepar, sju kvinnelege og sju mannlege, der dei fleste er kunstnarar, anten innan biletkunst, litteratur eller musikk. To av dei kvinnelege vennepara er forretningskvinner og viktige pionerar i sine respektive bransjar. Historia om dei nære forholda fortel òg korleis personane har funne inspirasjon og kraft i vennskapet og utvikla seg ved hjelp av den andre.
Samlaget

6017806 3900451

Pål Vegard Hagesæther
Skeivt ut : reiser i homofobiens land
De siste tiårene er homofiles levekår og rettigheter forbedret radikalt på verdensbasis. En rekke stater har avkriminalisert homofili og innført partnerskapslover, ekteskapslover og vern mot diskriminering.
Men det finnes land der utviklingen går motsatt vei. Uganda og Nigeria har innført nye antihomolover. I Russland og Tyrkia er holdninger og lovverk forverret og homoparader blitt forbudt. Samtidig er homofobe land som Jamaica og Iran upåvirket av våren i Vesten. Resultatet er et globalt gap, der forskjellen mellom de liberale og de restriktive landene bare øker.
Hvorfor følger ikke disse landene utviklingen i resten av verden? Hva er årsaken til tilbakeslagene? Journalist og sosiolog Pål Vegard Hagesæther besøker Russland, India, Uganda, Iran, Tyrkia og Jamaica for å få innsikt i situasjonen. Han møter homofile, lesbiske, bifile, og transpersoner for å se hvordan homofobien påvirker deres hverdag, og hans konfronterer myndigheter, religiøse ledere og andre aktører.
Pax forlag

9788234002342

Bjørn Hatterud
Mjøsa rundt med mor: ei livsreise
Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden.
Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.
Samlaget

Bjørn Hatterud
Mot normalt
Bjørn Hatterud er funksjonshemma. Han er fødd med ei form for ryggmergsbrokk og klumpfot og har vore gjennom tallause smertefulle behandlingar og operasjonar. Hatterud har vore eit overvektig mobbeoffer og er dessutan homofil. Dette er ei forteljing om ikkje å passe inn, om å vekse opp i Brumunddal og vere avvikar og skeiv på alle vis. Dette er ei historie om motgang og liding, men inga sørgjeleg historie. Som mor hans har sagt det: «Eg er så glad du er funksjonshemma. Det har gitt deg pengar frå NAV til studium og tid til å utforske deg sjølv og kva du vil. No kan du arbeide med det du likar, og likevel klare deg økonomisk. Utan funksjonshemmingane hadde du sikkert blitt i Brumunddal og kanskje jobba på posten!»
For Hatterud har funksjonshemminga, homofilien, overvekta og mobbinga vore sjølve billetten til ei klassereise og eit godt liv.
Samlaget

Arne Heli
Åpen om det forbudte
Dette er Arne Helis egen historie om sitt liv – fra seksuell bråvåkning og bevissthet om sin homofile legning på 1940-tallet, gjennom ekteskap, farskap og samboerskap med en annen mann i en tid da homofil praksis var forbudt ved lov, til han sto fram i studentersamfunnet i 1965.
Pax

9788202564414

Ola Henmo
Kampene. Et portrett av Kim Friele
Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: ”Vi må gjøre dette på en annen måte.” Kim Friele er et slikt menneske. Med uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet, har hun endret våre lover og hjerter. Denne boken forteller hvordan og hvorfor.
Cappelen Damm

Picture (1)

Ida Jasmine Hegazi Høyer
Kim Friele
Kim Friele er en minibiografi for aldersgruppen 3–6 år. Med delikate illustrasjoner og inspirerende hendelser fortelles historien om jenta som bestandig har kjempet for kjærligheten, og for at alle skal få elske hvem de vil.
Gyldendal

9788252194814

Hanne Marie Johansen
Skeive linjer i norsk historie: frå norrøn tid til i dag
Skeiv eller LHBTI omfattar seksualitetar, kjønnsuttrykk og samliv som bryt med etablerte normer, og som utfordrar majoritetskulturen og tradisjonelt familieliv. Den store linja i skeiv historie er ei utvikling frå usynleggjering og straffeforfølging til psykiatrisk behandling og vidare til likestilling i vår tid. Slik kan skeiv historie ved første augekast verke som ei stor forteljing om frigjering, men er dette heile historia?
I boka gir Hanne Marie Johansen ei første samla oppsummering av historia til skeive i Noreg.
Samlaget

Picture (3)

Elton John
Meg
Oversatt av: Gunnar Nyquist
I sin første og eneste offisielle selvbiografi avslører musikerikonet Elton John sannheten om sitt ekstraordinære liv. Resultatet er boken Meg – en morsom, ærlig og rørende historie om en av de mest suksessrike artistene gjennom tidene. Han ble døpt Reginald Dwight og ville aller helst se ut som Buddy Holly da han var liten. Han vokste opp i Pinner, en forstad til London, og drømte om å bli popstjerne. Da han var 23, opptrådte han for første gang i USA, og han trollbandt publikum umiddelbart. Musikkverdenen skulle aldri bli den samme igjen.
Gyldendal

0 (1)

Anniken Huitfeldt , Kurt Ole Linn
Skapsprengere
Skapsprengere inneholder personlige beretninger om hvordan det er å komme ut av skapet og stå åpent fram som homofil eller lesbisk. Noen av historiene er sterke vitnesbyrd om hvor vanskelig og sårt dette kan være, men også hvor avklarende og forløsende det kan være i ettertid. Boken inneholder i tillegg artikler som ser på homofili ut fra ulike perspektiver – religion, minoritetsgrupper, idrettsmiljøet, ungdom og seksualitet. Skapsprengere retter seg spesielt mot unge homofile og er ment som hjelp til å våge å stå åpent fram om sin homofili.
Aschehoug

9788252174489

Arnfinn Nordbø
Betre død enn homofil?: å vere kristen og homo
Arnfinn Nordbø kom ut av skapet som homofil i det norske bedehusmiljøet og skapte bølgjer ein ikkje skulle tru var muleg i våre dagar. Ved å fortelje sanninga, opplevde Nordbø eit stort offer: han mista ikkje bare det nære forholdet han hadde til familien sin, men også til omgangskretsen og heile det kristne miljøet han hadde vore ein del av. I denne boka fortel han historia si. Om å vekse opp i ein stor og trygg familie, om livet i menigheita, om forkynning, song og musikk. Men òg om skyldkjensle og sterk fordømming. Å stå fram som homofil i eit slikt miljø krev eit mot som få kan førestelle seg – blant tenkjemåtar og reaksjonar som for dei fleste er opprørande. Deretter begynner det møysommelege arbeidet med å byggje opp eit nytt sosialt liv, ei ny tru og ei framtid der fridom og kjærleik er muleg.
Samlaget

9788293551119

Anette Trettebergstuen og Bård Nylund
Homo. For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo
Dette er den boka du skulle ønske du hadde da du fant ut at du var homo. Eller boka for deg som er nysgjerrig på alt som har med homoer å gjøre. Eller kanskje du skulle ønske du var homo selv?
Pitch forlag

9788242973443 1

Kjartan P. Haugen, Aina Kristiansen, Knut H. Pelerud
To pappaer. En historie om kjærlighet, surrogati og familie
Hvordan er det å få barn når man er to forelskede pappaer? I august 2019 ble Knut Pelerud og Kjartan Haugen foreldre til Olivia Quinn. Surrogaten var amerikanske Megan, og fødselen ble svært dramatisk på sykehuset i Watsonville i California. Prosessen i forkant hadde vært enorm, og nå sto de midt oppe i en situasjon hvor alt de hadde drømt om og kjempet for kunne bli tatt fra dem.
I boken forteller Knut og Kjartan åpent om sine opplevelser rundt å bli foreldre, bakgrunnen for at de ønsket å få barn, og diskusjonene de har hatt med seg selv og andre i forkant.
Egmont

Picture

Inti Chavez Perez
Respekt. Sexbok for gutter
Oversatt av: Jens Chr. Næss
Dette er boken alle tenåringforeldre vil at sønnen deres skal lese. Og som unge gutter selv ønsker å lese, selv om de kanskje ikke sier det rett ut. Den handler om å flørte, kysse og date. Og den handler om hva som er greit å vite før man har sex. Og ikke minst er dette en bok om gutterollen. Om hvordan man kan vite hva som er ja- og nei-signaler, om alle de små nyansene i et samspill, om å være hetero, homo eller bi og om hvorfor respekt får kjærlighet og sex til å fungere bedre.
Gyldendal

2670

Marion Arntzen og Mona Renolen
Prinsesse Ivar
Enkelte barn er født med en kropp som ikke stemmer med kjønnsidentiteten deres. Noen har guttekropp og føler seg som jente, andre har jentekropp og føler seg som gutt. Mange har et greit forhold til kroppen sin, men sliter med forventningene andre har til dem som gutt eller jente. Allerede i barnehagen begynner enkelte barn å føle seg annerledes. De som har en annen identitet enn kroppen skulle tilsi, lærer som regel å skjule denne siden av seg selv. De føler skam, og er redde for å bli avvist. Derfor velger de å spille den rollen andre forventer, noe som ofte får alvorlige konsekvenser for livskvaliteten deres.
Prinsesse Ivar handler om disse barna, men den handler også om alle barns rett til å utrykke kjønn som de ønsker.
GAN Aschehoug

Jonas Rein Seehuus
Rødt, hvitt og skrått. Homofile og lesbiske i Norge gjennom 60 år
Norsk homohistorie er full av politiske triumfer, glede og aksept, men har også innslag av diskriminering, konflikt og tragedie. Gjennom en rekke intervjuer tegner boka et mangefassetert bilde av hvordan livet har artet seg for homofile og lesbiske i Norge fra 50-tallet og frem til i dag.
NRK

9788203297892 org 6deddbc82e9858192b0dafa732b5c5ea

Erlend Elias og Tone Solberg
Erlend Elias. Fra Tysfjord til Tigerstaden
Erlend Elias Bragstad har kapret mange hjerter med sin smittende latter og smil i realityserier som Farmen Kjendis, og er mest kjent som glamorøs stylist og kjendis. Han ble kåret til landets mest innflytelsesrike homofil i 2015 og har vært en frontfigur i det samiske miljøet der han har kjempet mot fordommer både utenfra og innad. Engasjementet skyldes en sammensatt og krevende oppvekst.
Aschehoug

0 (4)

Ida Jackson , Maren Kristiane Solli
Jenter som kommer
En bok for alle som har sex med damer, inkludert damer som har sex med seg selv. Dette er den første norske boken som tar for seg jenters seksualitet på deres egne premisser. Hvordan ser vi ut «der nede»? Hva tenner oss? Hvordan får vi orgasme?
Spartacus

Picture (4)

Victor Sotberg
Bare Victor
“Bare Victor” er historien om et av Norges aller viktigste forbilder, YouTube-profil og programleder i NRK FlippKlipp, Victor Sotberg. Boka skildrer livet hans og perioden hvor man skal finne ut av hvem man er, samtidig som sterke krefter mener noe om hvem man bør være.
Gyldendal

9788203297953 org ab8b1949c90d2d299595922c7d8748f7

Emma Ellingsen Kaja Storrøsten
Emma
Emma Ellingsen ble født som Tobias, men har alltid visst at hun var jente. Hun vokste opp i en helt vanlig familie i Tønsberg med tvillingbror og to eldre søsken. Mens tvillingbroren var opptatt av fotball, ville Tobias heller danse og kle seg i jenteklær. Det går over, tenkte mor og far. Da de to brødrene begynte i 5. klasse, var de blitt bror og søster.
19 år gammel forteller Emma sin helt spesielle historie om hvordan det er å være født i feil kropp.
Aschehoug

Picture (2)

Tove Irene Langsveen, Sivert Langsveen Tjæreboden
Hvor er lyset om vinteren?
Natt til torsdag 9. februar 2017 rammes Tove Irene Langsveen av sitt livs mareritt: Sønnen Sivert tar sitt eget liv på studenthybelen i Trondheim. Sivert blir bare 20 år gammel. I en grønn stoffkledd notatbok skriver han: «Mor og far. Det er ikke lett å oppgi ALT man har: JEG ELSKER DERE
Men Sivert har skrevet langt mer. Hans drøm var å bli forfatter, og på pc-en finner Tove et ferdig skrevet manus. Det handler om ensomhet, om å komme ut av skapet og om en som heter Tomas. «Egentlig tror jeg han lengtet etter en kjærlighet han aldri hadde fått. Men når man lengter etter noe man aldri har fått, kan man heller aldri få det, det er uoppnåelig, det hører fortiden til. Det er det med den knuste fortiden, at den så ofte også knuser det potensialet som ligger i fremtiden», skriver Sivert.
Gyldendal

Kristina Henkel, Marie Tomicic
Gi barna 100 muligheter i stedet for 2 – om genusfeller og genusproblemer i hverdagen
Oversatt av: Johan Eide
100 muligheter er en bok om den kjønnsstereotype hverdagen våre yngste barn lever i. Den tar opp en rekke konkrete eksempler på hvordan vi daglig går i genusfeller og hvilke konsekvenser dette kan få for barn. Klær, leketøy, voksnes språk og forventninger er bare noen eksempler på områder forfatterne belyser med humor og tydelighet. Dette er en viktig bok for alle som er engasjert i den kommende generasjonen.
Pedagogisk forum

Muxe du treng ikkje a vere kvinne for a vere dame

Stephen J. Walton
¡MUXE! Du treng ikkje å vere kvinne for å vere dame
Denne boka handlar om genussystemet i Istmo de Tehuantepec. Dette systemet er ein variant av dei fleirgenussystema som fanst over heile Amerika før den europeiske erobringa. Årsakene til at det har overlevd der, ligg i dei økonomiske og politiske djupstrukturane og ikkje minst i habitusen og den sterke sosiale posisjonen til kvinnene.
SAP

Fri 1852

Jakob Semb Aasmundsen
FRI? Fanget i en seksuelt frigjort tid
dag er «alt» lov. Sex og kjærlighet er kun et par Tinder-meldinger unna, og i jakten på kjærligheten stiller vi skyhøye krav til hverandre. For å komme først i køen bryter vi egne grenser, sulter oss syke og forsøker å operere bort dårlig selvtillit. Vi ønsker å ha kontroll over egne kropper, men isteden reduserer vi oss selv til begjærsobjekter. Likevel har vi mindre sex enn før, og flere av oss ender opp ensomme.
I Fri? viser Jakob Semb Aasmundsen hvordan sosiale medier, datingapper og porno har gjort tiden vi lever i til en seksuelt frustrert tid preget av overfladiskhet og usikkerhet. Meningsmylderet fra influencere, politikere og religioner gjør dessuten at seksualiteten vår er under press fra alle kanter.
Spartacus

Har du lyst å lese mer?
Klikk her for en prima oversikt fra Universitetsbiblioteket

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.