Bli med på undersøkelse om royaltyutbetalinger av bøker på salg

– Nå renner det inn henvendelser fra forfattere som har fått inntektene redusert ved kampanjesalg. Men vi vil gjerne høre fra enda flere, sier NFFOs juridiske rådgiver Anna Moxnes Stabell.

Anna Moxnes Stabell, juridisk rådgiver i NFFO.

Gjennom denne vinteren har det vært mye oppmerksomhet rundt forfatternes rettigheter ved Mammut-salg og ved andre salgskampanjer. I desember ropte NFFO det første varsko, og nå i de siste dagene har det også vært en rekke medieoppslag om de skjønnlitterære forfatternes situasjon. Blant annet med Maja Lunde som nå har fått tilbakebetalt rettmessig royalty, og Unni Lindell blant flere andre som er i pågående prosesser mot forlag.
NFFO sendte i desember ut en invitasjon til medlemmene om en kartlegging av kampanjesalg. Nå ønsker vi et enda bedre dokumentasjonsgrunnlag.

Klikk her for å være med på undersøkelsen

Ikke adgang til reduksjon av royalty

– I tillegg til en bevisstgjøring av forfatternes rettigheter ønsker vi å kartlegge omfanget av det som etter hvert ser ut som omfattende avtalebrudd fra forlagenes side. Vi håper derfor at du kan ta deg tid til å besvare vår undersøkelse som tar mindre enn to minutter, sier Anna Moxnes Stabell.
– Vi får stadig flere henvendelser fra forfattere som har fått sin inntekt redusert ved kampanjesalg, sier Moxnes Stabell. Vi har høy prioritert på å følge disse opp, da enkelt forfattere kan ha krav på tilbakebetaling av urettmessig redusert royalty. Det er nemlig ikke adgang til å redusere royalty eller beregningsgrunnlag ved nedsettelse- eller realisasjonssalg etter normalkontrakt for faglitteratur. Normalkontrakten åpner heller ikke for å avtale vilkår som avviker fra avtalens honorarvilkår, i disse tilfellene. Dersom forlaget kontakter deg og gir beskjed om at boken din vil bli solgt på såkalte realisasjonssvilkår – som betyr redusert royalty – eller at royalty skal beregnes av forlagets netto inntekt, vil dette være i strid med normalkontrakten.

Avtalebrudd

Ikke alt rundt dette er sammenlignbart med situasjonen skjønnlitterære forfattere befinner seg i, forteller Moxnes Stabell.
– Den faglitterære normalavtalen har en litt annen utforming og det er derfor ulike problemstillinger. For de skjønnlitterær åpner kontrakten for å redusere royalty ved såkalt realisasjonssalg. En slik bestemmelse har vi ikke i den faglitterære normalkontrakten. Enhver reduksjon av royalty med forklaring i kampanjesalg er ikke tillatt etter vår avtale.
– Men praksisen er likevel ofte den samme ved at forlagene selger bøker til redusert pris og beregner en reduserer forfattereroyalty fra sin egen netto inntekt.
Hun oppfordrer NFFOs forfattermedlemmer til å se nærmere på avregningene og ta kontakt med NFFOs juridiske rådgivere dersom inntektsgrunnlaget er redusert uten gyldig grunnlag.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.