Bokhandlerprisen til Abid Raja
For første gang siden 2002 går Bokhandlerprisen til en sakprosaforfatter. NFFO gratulerer Abid Q. Raja med prisen!
Abid Raja får årets Bokhandlerpris for boken Min skyld – En historie om frigjøring. Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen. Det er første gang siden 2002 at en sakprosabok får Bokhandlerprisen. Og første gang i historien at Bokhandlerprisen er utdelt av nåværende kulturminister til den forrige kulturministeren.
Abid Raja (1975) er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister i Solberg-regjeringen. Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Min skyld – En historie om frigjøring er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
– Da jeg var barn var det bibliotekarene som skapte leseglede hos meg. De og bokhandlerne har mye til felles, de åpner et univers for lesere, lesere som trenger veiledning. Men enda viktigere, de åpner opp nysgjerrigheten hos de som kommer innom. Derfor er det å bli nominert til denne prisen av bokhandlerne noe som berører meg følelsesmessig. For de er ikke bare kjennere av litteratur, men de er også oppdatert på hva som er viktigst her og nå i vår samtid. Derfor er jeg dypt takknemlig over å ha blitt løftet frem på denne måten av akkurat bokhandlerne. Tusen takk, sier Abid Raja. – På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne viktige og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse som overrasker og berører og jeg håper «Min skyld – En historie om frigjøring» får mange lesere, det fortjener den, sier Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:
• Jørgen Jæger, «Dommen», Strawberry Publishing
• Victoria Kielland, «Mine menn», No Comprendo Press
• Aslak Nore, «Havets kirkegård», Aschehoug
• Per Petterson, «Mitt Abruzzo», Oktober
• Abid Raja, «Min skyld», Cappelen Damm
• Tore Renberg, «Assalamu alaikum», Oktober
• Maria Navarro Skaranger, «Emily forever», Oktober
• Simon Stranger, «304 dager», Aschehoug
• Trude Teige, «Morfar pustet med havet», Aschehoug
• Carl Frode Tiller, «Flukt», Aschehoug
Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Bokhandlerprisen deles i år ut for 51. gang. Prisen ble første gang delt ut i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I alt stemte bokhandlerne på 190 ulike titler i år.
Tradisjonelt går prisen ofte til skjønnlitterære bøker. Forrige gang en sakprosabok ble tildelt Bokhandlerprisen var i 2002 med Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul». Deretter må vi tilbake til 1985, hvor Jo Benkow fikk prisen for «Fra synagogen til Løvebakken». I 2020 gikk prisen til Tore Renberg for «Tollak til Ingeborg». Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.