Nå får forfatterne ekstra penger for innkjøpt bok

Årets sommergave til norske sakprosaforfattere: en økning på 7500 kroner for din innkjøpte bok.

20211118 nffo arne vestbø 009
– En bedre innkjøpsordning for sakprosa er en av NFFOs store kampsaker, for forfatterhonoraret som ligger i et innkjøp utgjør er en veldig stor andel av en forfatterøkonomi, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.

Innkjøpsordningen for sakprosa har i mange år vært en viktig fanesak for NFFO og norske forfattere. Men ordningen har også vært viktig for norske forlag. For når en bok blir innkjøpt av Kulturrådet er det ikke bare forfatteren som blir honorert, men også utgiveren, som får inntekter av innkjøpet.

I forbindelse med forhandlingene om ny normalkontrakt med Forleggerforeningen i fjor, fikk NFFO gjennom et krav om at partene sammen skulle anmode Kulturrådet om en endring i fordelingsnøkkelen, slik at forfattere får en større del av kaka når en bok blir innkjøpt. Partene sendte derfor en felles henvendelse til Kulturrådet høsten 2023, om å endre betalingsmodellen med 7500,- kroner i favør av forfatterne i alle kategoriene for sakprosa for voksne.

Nå har Kulturrådet fattet et vedtak i tråd med anmodningen. Det betyr at en forfatter ved en innkjøpt bok får en inntekt som nå overstiger 100 000,- kroner.

Satsene blir dermed følgende, med virkning fra 1.1.24:

Inntekter innkjøpsordningen

– En bedre innkjøpsordning for sakprosa er en av NFFOs store kampsaker. Forfatterhonoraret som ligger i et innkjøp utgjør en veldig stor andel av en forfatterøkonomi, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
– Vi er derfor veldig glade for at dette nå har gått gjennom, og jeg vil takke Forleggerforeningen for at de var med på denne henvendelsen til Kulturrådet. 7500 kroner er kanskje ikke en avgjørende stor sum for alle, men det er verdt å minne om at du skal selge flere hundre bøker i bokhandel før du oppnår en lignende royaltutbetaling. Så for sakprosaforfattere som har mange økonomiske utfordringer i en dyrtid og få støtteordninger å lene seg mot, er dette et svært viktig bidrag, sier Vestbø, som legger til at arbeidet med å få til en utvidelse av innkjøpsordningen fortsetter videre for fullt.

Gjennom politisk påvirkningsarbeid, medlemsengasjement og gjennom utspill og debatter i media jobber NFFO aktivt for bedre vilkår for forfattere og oversettere.

Les mer om vårt arbeid i Aksjon sakprosa her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.