Her er vårens sakprosabøker!
Hvilke sakprosabøker kan vi vente oss i vår?
Se lista her!
Vi har samlet alle utgivelsene fra norske forlag – og her er den: vårlista for den såkalte bokgruppe tre – allmenn sakprosa for barn og voksne. Spesielt hyggelig er det å se hele 53 debutanter på lista!
Vi publiserer lista for bokgruppe to, akademisk litteratur senere i januar/februar.
Det er mange store og små forlag i Norge, og det kan være at vi ikke har fanget opp alle – da det ikke finnes én oversikt over alle forlag noe sted.
Er du forlegger som leser dette, eller er du forfatter eller oversetter med bok ute i vår – og savner den på lista? Kontakt sverre.gunnar.haga@nffo.no
Lista oppdateres fortløpende. Merk at det innsendte materialet må settes opp i tekst på samme måte som i lista under.
JANUAR
Torkil Færø
Hvilekuren – Hvil smartere, stress mindre og prester bedre
Bestselgerforfatter og lege Torkil Færø er tilbake – denne gangen med Hvilekuren. Boken er en oppfølger til Pulskuren og Pulskuren Helsedagbok. Førstnevnte har utrolige elleve opplag, og pocketutgaven lanseres i januar.
I en tid hvor mange stresser seg syke, vil Færø se nærmere på hvordan vi kan finne balanse og hvilepuls i hverdagen, både på jobb og privat. Sammenliknet med andre hvilebøker i markedet, står teknologi gjennom pulsklokker, Oura-ring og smarttelefon sentralt. Du får et helhetlig blikk på hvordan du finner hvilepulsen gjennom en rekke ulike faktorer. Færø dykker ned i hvilepulsens mysterier, hvor han ser på alt fra hva hvile er til om vi greier å oppfatte om vi hviler, hvordan vi finner rom for mikrohvile i hverdagen, og hvordan hvile kan måles i pulsslagene våre.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Annie Erfass
Kalorismart
Oversatt av Lisbeth Kristoffersen
Kalorismart er boka for alle som elsker mat og ønsker å leve sunt. Enten det handler om å komme ned til (og holde på!) optimalvekta, eller bare lage enkle og smakfulle måltider som gir deg vann i munn med god samvittighet.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk
Vex King
Gode vibber, godt liv: Hvordan egenkjærlighet er nøkkelen til et bedre liv
Oversatt av Øystein Rosse
Er det mulig å oppnå varig lykke? Hvordan kan du omforme negative følelser til positive? Hvordan kan du lære å elske deg selv? I denne boken svarer Instagram-guruen Vex King på disse spørsmålene. Han lærer deg hvordan egenkjærlighet er nøkkelen til å forløse ditt eget potensial og få et bedre liv. Hans ønske er å hjelpe deg med å bli en bedre person enn du var i går, hver dag og på alle måter. Er du klar til å begynne å leve et større liv?
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Kari Opsal
Manifestering – En håndbok til livet du ønsker deg
I denne boken forklarer forfatter og klarsynte Kari Opsal hvordan og hvorfor manifestering virker – og ikke minst får du smarte, praktiske tips for å lykkes med manifestering i egen hverdag. Opsal avmystifiserer, inspirerer og deler raust av egne erfaringer og oppdagelser. Hun forklarer de grunnleggende prinsippene du trenger å vite, og lærer deg å bruke loven om tiltrekning, visualisering, positiv tenkning og en rekke andre nyttige metoder og verktøy. Manifestering er enklere enn du tror: Tenk det, føl det, lev det, gi slipp på det og la det skje! Det er i den fine balansen mellom å stole på universet, samtidig som du gjør ditt for at drømmen din skal bli til virkelighet, at det magiske kan skje.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Desirée Andersen
Desirées sunne matprepp
Med Desirées metode bruker du kun 30 minutter på kjøkkenet, og kan de neste dagene forsyne deg med fargerik og sunn mat til alle dagens måltider. Boken inneholder alt du trenger for å bli rå på matprepp og rett oppbevaring av mat.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Stephen R. Covey
7 vaner som supereffektive mennesker deler
Oversatt av Trude Monssen
Kåret til det 20. århundrets mest innflytelsesrike ledelsesbok. Utgitt i 1989 og ble en umiddelbar suksess. En av verdens mest leste selvutviklingsbøker og har solgt i mer enn 40 millioner eksemplarer på 38 språk.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Hanna Bergenkull
Klart Lilly rev kan sove!
Oversatt av Ane Sjøbu.
Til alle utslitte, søvnløse småbarnsforeldre: Ikke hiv ungen ut vinduet. Det finnes håp! I denne boken får foreldre konkrete råd om hva de kan gjøre for å hjelpe poden til bedre søvn og skape gode netter for både store og små, selv når de føler de har prøvd «alt». Nøkkelen til en god natts søvn ligger i selve innsovningen, altså hvordan barnet sovner.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk
Helle Ørbeck
Smart mat: 10 uker med stressfrie middager
Hva skal vi ha til middag? I denne boken svarer Helle Ørbeck på dette spørsmålet gjennom ti uker. Rask, god og rimelig hverdagsmat i vanlige, travle liv.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Nina Skjemstad
DEBUTANT!
Stjernetegn – En astrologisk guide til deg og de rundt deg
Nina Skjemstad har over tjuefemårs erfaring som astrolog, og har skrevet flere bøker. Det er en voksende trend å tyde stjernene, planetene og kosmos for å forstå mer av seg selv og sine nærmeste. Timingen er perfekt for en norsk bok om astrologi. Stjernetegnene er delt inn i tolv forskjellige tegn, hver med sitt eget unike sett med egenskaper, styrker, svakheter og energier. Fra den karismatiske løven, den modige væren, den sanselige vekten og den ambisiøse steinbukken. Og antakeligvis har du en blanding av disse trekkene, for det er ikke bare hovedtegnet ditt som påvirker deg, men også andre tegns særtrekk, det gjelder bare å kjenne til planetenes posisjon. Finn ut hva som kan prege deg og dine relasjoner til andre tegn, lær å tyde ditt birth chart, stjernebildet for det helt spesielle øyeblikket da akkurat du ble født, og la stjernene veilede deg gjennom livets oppturer og nedturer. Hvem vet – kanskje universet har noe spesielt på lur for akkurat deg?
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Maria Mork
Hjertestarter
Til deg som tror du har prøvd alt. Her får du boken med nødvendige verktøy for å gjenopplive kjærligheten. Det kan være flere grunner til at hjertet stopper. Uansett årsak, er oppgaven å få hjertene til å banke for hverandre igjen. Derfor har Maria kalt boken sin Hjertestarter. Mange par opplever at kjærligheten dør på grunn av misforståelser og konflikter. Å være forskjellige oppleves som en trussel i forholdet. Maria tror derimot at trusselen handler om at vi ikke har hatt verktøy til å forstå hverandre.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk
Martin Bech Holte
DEBUTANT!
Landet som ble for rikt – Hvordan Norge endte i oljefondet felle
Hvorfor peker de økonomiske pilene nedover i Norge? I 2013 hadde vi den beste kombinasjonen av velstand, helse og lykke i verden. Så ble vekst erstattet av stagnasjon. Landet som ble for rikt er økonomen Martin Bech Holtes varsku til norske politikere og velgere.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge Forlag
Emma Holten
Underskudd – Verdien av omsorg
Oversatt av Lars Nygaard
I Underskudd kritiserer Holten «den rette lære» innenfor økonomifaget – og viser hvordan økonomi helt fra opplysningstiden har nedvurdert kvinner og deres omsorgsarbeid. Forfatteren påpeker at vi i en tid med enorm velstand, opplever en omsorgskrise. Vi kutter og devaluerer omsorg og utdanning – alt det som skal til for å holde mennesker friske, lykkelige og i live. Men ingen mennesker eksisterer uten omsorg, derfor er omsorgsarbeid det arbeidet som gjør alt annet arbeid mulig. Med en blanding av nysgjerrighet, tristhet, humor og originale analyser avslører Holten det menneskesynet som ligger til grunn for forestillingen om at kvinner, omsorg og reproduksjon er et eneste stort tapsprosjekt.
Utgivelse: Ute nå.
Res Publica
Angela Dowden
Kutt ultraprosessert mat på 4 uker
Oversatt av Ingvild Hagerup
Hvordan vet vi hvilke matvarer om er ultraprosessert – og hvordan unngår vi dem når de er overalt rundt oss? Bortimot halvparten av all maten vi kjøper i butikken er ultraprosessert, det vil si at den har gjennomgått ulike former for bearbeiding eller består av ingredienser som er industrielt fremstilt. Dette er mat det er lett å spise for mye av, men som ikke tilfører kroppen særlig næring eller er bra for helsen vår. Du lærer du hvordan du sjekker hva maten inneholder, og du får handlelister som hjelpe deg med å handle sunn mat. Oppskriftene er enkle og fristende.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Karoline Steenbuch
Periodisk faste
Denne boken gir deg en solid innføring i faste som vektreduksjonsmetode, med forslag til måltidsplaner, komplette oppskrifter og treningsprogram. Videre beskriver den fordeler og ulemper med de ulike metodene og besvarer en rekke myter om fasting. Denne boken passer for deg som er nysgjerrig på å teste ut fasting, eller som allerede er i gang.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Øyvind Eide
DEBUTANT!
KI på Kontoret
En spennende og praktisk guide til hvordan kunstig intelligens kan forvandle din arbeidsdag. Forfatteren tar deg gjennom de nyeste teknologiene og viser hvordan KI kan frigjøre tid, øke produktiviteten og gjøre arbeidsoppgaver mer interessante.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Audun Myskja
Mestringsmedisin – Metodene som gir helse og livskvalitet
Siden 1970-tallet har Audun Myskja utviklet metoder som hjelper der helsevesenet ikke strekker til. Det handler om å mestre hverdagen og livet, og om å finne de riktige verktøyene for akkurat deg, i den situasjonen du er i, med din kropp og de plagene du måtte ha. Kosthold, trening, søvn og å takle stress er viktig, men mestringsmedisin handler også om tanker, følelser og verdier.
Utgivelse: Ute nå.
J.M. Stenersens Forlag
Linka Neumann (red.)
Strikk for naturen
Sammen for naturen: 26 oppskrifter fra 14 populære strikkedesignere. Linka Neumann har invitert kjente strikkedesignere, fotografer og influensere til å gå sammen i kampen for miljøet og naturen. I over hundre år, under mottoet la naturen gå i arv, har Naturvernforbundet kjempet for å bevare naturen, slik at den kan gi glede også til generasjoner som kommer. De som er med: Linka Neumann, Aftenstrikk, Bikkjemarte, Fabelknitwear, Hardbarka, Hvilepuls, Jord Clothing, Pudderpiken, Potitstrikk, Une Cecilie, Veronica Skotnes, Ingvild Fonn Asmervik, Witre Design, Kjersti Album.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Fedon Lindberg
Middelhavskoden: Din guide til verdens sunneste mat
Hvordan spise og leve for å ha mange gode år foran seg? Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg forklarer hva som gjør middelhavskostholdet til verdens sunneste, og gir forskningsbasert kunnskap for gode livsstilvalg. Fedon feirer 40 år i Norge. Dette er hans 22. bok.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Åste Dokka
Litt kristen – eller hvorfor det er greit at kirka er full av folk som ikke vet hva de tror på
Trenger man tro på Gud for å bruke den kristne arven i sin eksistensielle grubling? Nei, mener forfatter og prest Åste Dokka. For uansett hva vi tror på, argumenterer forfatteren for at det er mulig å være nettopp litt kristen. Her setter hun kristen tenkning i dialog med eksistensiell psykoterapi. Resultatet er livsvisdom som alle kan ta med seg.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Øyvind Torp og Geir Stian Ulstein
Selvforsvar mot sykdom – Reseptfrie råd fra legen
Visste du at tre bakenforliggende årsaker er felles for de fleste livsstilssykdommer? Insulinresistens, kronisk betennelse og oksidativt stress bereder grunnen for celleskade, smerter og alvorlig sykdom. Oppdagelsen av felles rotårsaker til så ulike sykdommer som kreft, hjertesykdom og diabetes type 2 gir nye muligheter for behandling og egenterapi. Lege Øyvind Torp forklarer hvordan årsakene henger sammen og i stor grad kan bekjempes med de samme metodene. Med denne boken får du både kunnskapen om hvorfor så mange av oss blir alvorlige syke, og konkrete råd for å hindre at du selv blir en av de mange som rammes.
Utgivelse: Ute nå.
Spartacus Forlag
Bjørn Gregory-Stærk
Ingen tenker alene
Samfunnsdebattanten Bjørn Gregory-Stærk gikk i sin ungdom fra å være dypt religiøs til å bli kristendomsvennlig ateist, han ble senere høyrepopulistisk blogger, men beveget seg mot det politiske sentrum, han var på nippet til å bli klimaskeptiker, men er i dag engasjert i Mijøpartiet De Grønne. I denne boka utforsker han spørsmålet: Hva vil det si å endre mening? Hva er det som utløser meningsendring hos oss selv og andre? Hvordan foregår endringen, og kan vi bli flinkere til dette?
Med bakgrunn i egne erfaringer, en mangfoldig forskningslitteratur og samtaler med folk som Sidsel Wold, Paul Chaffey, Emil Erstad og sin egen far – som er kristenkonservativ – tar Stærk leseren med på en reise som utfordrer populære myter, som at meningsendring er uvanlig eller at mennesker er for lettpåvirkelige. Vi tenker sammen med gruppene vi føler oss hjemme i, på godt og ondt.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Frode Svartdal
Få ting gjort! Alt du trenger å vite om prokrastinering – for å gjøre noe med det
Over 1 million nordmenn utsetter så mye at det at det går utover livskvaliteten. Lær hva prokrastinering er, og – ikke minst – hva du kan gjøre med det. Populærvitenskap møter selvhjelp – med en av Norges fremste forskere på feltet som stødig guide.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Johanne Rogndal
Instukid
En rystende og litterær fortelling fra innsiden av barne- og ungdomspsykiatrien, sett gjennom øynene til en 15 år gammel jente, som senere skulle bli klinisk psykolog. Der TV-serier som Instukids på NRK har gitt oss historier om ungdom på barnevernsinstitusjoner, gir Johanne Rogndal en dypere innsikt i hvilke utfordringer pasienter og behandlere møter i psykisk helsevern for barn og unge. Gjennom hennes rå skildringer får vi innblikk i livet på en ungdomsavdeling, hvor hun som femtenåring tilbrakte nesten to år. På den ene siden låner Rogndal oss blikket til den sårbare ungdommen, på den andre siden stiller hun som psykolog nødvendige, kritiske spørsmål til behandlingen av ungdom på institusjon, og viser hvordan hennes opplevelser av tvangsbruk og isolasjon har formet hennes syn på sårbarhet og menneskeverd. Instukid er en bok om å være ung og uten stemme i et system som risikerer å svikte de mest sårbare. Det er en historie om overlevelse, motstandskraft og om verdien av å bli hørt og sett. Den viser hvorfor det å bli forstått er avgjørende, og den viser hvordan det å ikke bli forstått kan få dyptgripende og langvarige konsekvenser.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Per Henrik Stenstrøm
Når sjefen er en idiot
Noen sjefer er dumsnille, andre leder med frykt. Ingen av dem skulle vært ledere, men likevel bestemmer disse over deg – åtte timer om dagen. Per Henrik Stenstrøms bok gir deg de beste verktøyene og teknikkene som hjelper deg å overleve, og lærer deg å temme og styre idiotiske ledere.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge Forlag
Ida Wirak Trettevik/Witre Design
Strikk til barn – Oppskrifter 2-12 år
Ida Wirak Trettevik har siden 2018 drevet strikkeuniverset Witre design, med 117 000 følgere på Instagram. I 2020 debuterte hun med boken En strikkers år, som ble en strikkebestselger. Nå utvider hun endelig Witre Design og utgir sin aller første strikkebok med oppskrifter for barn fra to til tolv år. Plaggene i Strikk til barn er lekne og i glade farger, designet for et hverdagsliv med små barn gjennom hele året. Du finner oppskrifter til sommer, som kjoler og topper. Tilbehør, som balaklavaer, votter, skjerf og luer. Og du finner varme plagg for alle sesongene, som korte og lange jakker, og tykke og tynne gensere. De fleste oppskriftene er unisex-modeller, og kan derfor brukes av både gutter og jenter. Høsten 2024 mottok Ida Wirak Trettevik æresprisen under Knit Awards, i regi av @knitapp. Æresprisen tildeles en person som har hatt en stor betydning for norsk strikkebransje.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Ulrik Wisløff og Atefe R. Tari
Mikrotrening: 7 uker som booster kondis og styrke
Travel hverdag og lite tid til trening? Ny internasjonal forskning på trening og helse viser at noen få minutters høyintensiv fysisk aktivitet per uke gir enorm helseeffekt. I Mikrotrening kickstarter to av landets fremste treningsforskere deg med korte, intense treningsøkter som passer inn i en travel hverdag – og som raskt gir mye bedre styrke, kondisjon og helse.
Utgivelse: Ute nå.
J.M. Stenersens Forlag
Erland Kiøsterud
Moralens økologi
Med utgangspunkt i menneskets avhengighet av og nære fellesskap med en natur som vi dypest sett ikke styrer, undersøker Erland Kiøsterud i Moralens økologi hva etisk tenkning vil si når vi forsøker å nærme oss den foranderlige naturen og lære av dens måter å overleve på. I overgangen til en økosentrisk forståelse av verden spør Kiøsterud: Er etikk i en uforutsigbar naturprosess mulig? Hvis den klassiske humanismen, som har ført oss inn i naturkrisen, ikke kan gi svaret, hva er alternativet? Har naturen selv kim i seg til en etikk?
Utgivelse: Ute nå.
Forlaget Oktober
Thea Joramo Lysne og Ida Helene Rosenqvist
DEBUTANTER!
Makta er vår – Politikk og påvirkning i det norske demokratiet
Makta er vår er en engasjerende innføring i det norske demokratiets byggesteiner og hvilke virkemidler som finnes for å påvirke politiske beslutninger. Forfatterne viser gjennom intervjuer, historiske anekdoter og relevante eksempler hvordan vi alle kan påvirke politikken. Dette er en lærerik og engasjerende bok for alle som vil bruke stemmen sin.
Utgivelse: Medio januar.
Res Publica
Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth
Kul i brystet – Året vi ble syke
Våren 2023 fikk Line Hjorth påvist brystkreft. Som en del av utredningen skulle også nære slektninger undersøkes og et drøyt halvår etter fikk også moren – Vigdis Hjorth – samme beskjed. I denne boken, der stemmen veksler mellom mor og datter, følger vi sykdomsforløpet, den emosjonelle berg og dalbanen de gjennomlever, famille og venners reaksjoner og tankene de begge gjør seg fra dag til dag.
Utgivelse: 22. januar.
Cappelen Damm
Josefine Kjærstad
Ingenting skal skje deg
Gripende dokumentarbok fra innsiden av en familie etter et drap. Dette er fortellingen om moren til Josefine, som ble drept av faren i Halden august 2023 – og om livet til familien hennes etterpå. Rystende lesning og sterkt innlegg om hva som kan gjøres for å forhindre et partnerdrap.
Utgivelse: 23. januar.
Gyldendal
Lena Lindahl og Sandra Steffensen (ill.)
Alle må tisse
Oppsiktsvekkende og morsomme fakta om hvordan dyr tisser! Alle tisser. Og dyra du møter her, tisser rarere enn alle andre. Visste du at krepser spruter hverandre rett i trynet med tiss for å måle krefter? Eller at skilpadder tisser ut av munnen? Æsj! Eller at delfiner gjenkjenner andre ved å smake på tisset deres?
Utgivelse: 23. januar.
Cappelen Damm
Cecilie Winger og Helena Lindholm (ill.)
Titanic på 1-2-3
Rå faktabok om Titanic! Vet du at det kryr av skipsvrak på havets bunn? Store skip som sank ned fulle av folk og skatter. Ferjer med passasjerer som aldri kom frem dit de skulle. Og små fiskebåter med sjøfolk som ikke kunne svømme. Det er ikke rart mange ble glade da de bygde et helt spesielt skip i Irland. Nemlig Titanic – skipet som ikke kunne synke. Her møter du passasjerene om bord, kapteinen og kullskufferen. Og var det ikke også noen nordmenn der?
Utgivelse: 23. januar.
Cappelen Damm
Hilde Beate Berg
DEBUTANT!
NYSGJERRIG på deg selv
Hilde Beate Berg har bred erfaring som journalist og redaktør, blant annet i NRK, ELLE Interiør, Kamille og KK, er utdannet medieviter og har senere blitt NLP-coach og mentaltrener. I dag jobber hun som lederutvikler, skribent og mentor. Boken er en praktisk 4-ukersplan som guider deg steg for steg — en eksistensiell «aktivitetsbok» for voksne. Hvert tema gir leserne en inspirerende tekst som skal sette tankene i sving, konkrete spørsmål og oppgaver de skal ta i bruk, og til slutt nyttige tips til bøker, podkaster, foredrag som kan utforskes videre
Utgivelse: 23. januar.
Nor
Sigri Sandberg
Havet, døden og kjærlighetene – på tokt med Nina Jensen
«Målet er å redde havet», sier Nina Jensen. Hun er marinbiolog, miljøforkjemper, tidligere leder i WWF – og søsteren til Siv Jensen. Hun har jobbet for havet i hele sitt voksne liv. Nå er hun direktør for det som skal bli verdens største forsknings- og ekspedisjonsskip. Forfatter Sigri Sandberg følger i denne boken Jensen på tokt, sørover til fyrsten i Monaco, nordover, til havs og på fisketur, og vestover på plastdugnad.
Hun snakker også åpent om å miste samboeren til hjernekreft, om å være mor og om ny kjærlighet. Om forholdet til søsteren og samarbeidet med finansgiganten Kjell Inge Røkke. Men mest om det hun har kjempet for hele sitt voksne liv: havet. Om truslene, paradoksene – og løsningene.
Dette er en brennaktuell samtale- og reportasjebok om en av de største utfordringene menneskeheten står overfor. For dør havet, dør også vi.
Utgivelse: Slutten av februar.
Gyldendal
Lars Unar Larsen Vegstein
Quizmix 2025
I Quizmix 2025 får du 2000 spørsmål for hele familien. Hver av kategoriene er utstyrt med vanskelighetsgrad, så det er enkelt å arrangere quiz etter nivået på deltagerne. Her er morsomme spørsmål innenfor tradisjonelle quizkategorier som film og TV, dyreriket, geografi, mat og drikke, musikk, politikk, sport og litteratur.
Utgivelse: 24. januar.
Gyldendal
John Gottman og Julie Schwartz Gottman
Kunsten å krangle
Oversatt av Christian Heyerdahl
Når par til stadighet krangler med hverandre, kan det oppleves som et rødt flagg: Er for holdet vårt i ferd med å rakne? Men konflikt er menneskelig og nødvendig, og krangler kan faktisk skape større nærhet, dypere tilknytning og varig kjærlighet. Du må bare gjøre det på den rette måten.
Utgivelse: 27. januar.
Frisk
Jarle Enerud
Påskequiz 2025
Dette er quizboka som samler hele familien i påsken med sine 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å klare alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie ganske mange. Boka er delt inn i hele 100 ulike kategorier med 10 spørsmål i hver kategori.
Utgivelse: 30. januar.
Gyldendal
Erlend Hammer
Bjarne Melgaard
Bjarne Melgaard er en av landets desidert mest provoserende og omdiskuterte kunstnere, og den mest kjente norske samtidskunstneren av sin generasjon. Likevel er det ikke publisert noe større verk om kunstnerens produksjon. Boken vil dermed utgjøre det første helhetlige verket viet Bjarne Melgaard fra et kritisk perspektiv.
Utgivelse: Ultimo januar.
Orkana
Sverker Sörlin
Snø – En historie
Oversatt av Lene Stokseth
Dette er en kjærlighetserklæring til snøen fra den prisbelønte forfatteren Sverker Sörlin, en personlig og idéhistorisk bok om hva snøen er og hva den betyr for oss. Om engler i snøen, snøballkrig og vinteridrett – og om snøsorg. Dette er gripende og fascinerende litterær sakprosa, og en ettertenksom meditasjon over vinterens flyktige skjønnhet i en verden som smelter. Sörlin kommer til Norge i begynnelsen av februar.
Utgivelse: Ultimo januar.
Kagge Forlag
Kristine Meek
DEBUTANT!
Er det trygt å gå hjem nå? Terroren i Oslo 25. juni 2022 og tiden etterpå
25. juni 2022 ble London Pub og Per på Hjørnet rammet av terror, bare timer før folk fra hele landet skulle feire kjærligheten i Pride-paraden i Oslo. Dette er en gripende og rystende dokumentarbok om et dødelig angrep på det skeive Norge, og tiden etterpå. Vi kommer tett på flere av dem som ble rammet, både før, under og etter angrepet.
Utgivelse: Ultimo januar.
J.M. Stenersens Forlag
Nicklas Brendborg
Vanedyr – Hvordan vi blir manipulert av superstimuli og hva vi kan gjøre for å ta tilbake kontrollen
Oversatt av Erik Ringen
Vi spiser usunt og bruker all ledig tid på mobilen. Vi vet vi burde gjøre noe med det. Men å kvitte seg med dårlige vaner er vanskelig. Det ligger i alle arters instinkter og natur å ville ha mer, å ha noe som er bedre, større og lettere tilgjengelig. Denne kunnskapen har verdens ledende selskaper lært seg å bruke til å utvikle avhengighetsskapende superstimuli. Men hvis du forstår hvordan hjernen fungerer, kan du ta tilbake kontrollen.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press
Dasha Kiper
Reisende til ukjente riker – Historier om demens, pårørende og sinnets irrganger
Oversatt av Lene Stokseth
Dasha Kiper er forsker og psykolog og har behandlet både demenspasienter og deres pårørende. Samtidig har hun selv vært pårørende for demenssyke. Gjennom kombinasjonen av nevrologiske innsikter og en serie gnistrende velfortalte og gripende pasienthistorier utforsker Kiper de dypt menneskelige eksistensielle dilemmaene sykdommen skaper. En enestående bok om sykdom, omsorg og sinnets virkemåter, og en veiviser for de pårørende inn i demensens ukjente rike.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press
Kristin Ytreberg
Kristin Ytreberg
Kristin Ytreberg er utdannet arkitekt og billedkunstner. Hun arbeider med skulptur og installasjon, ofte med assosiasjoner til scenografi eller ikke-funksjonelle interiører. Rommets særpreg er sterkt styrende for utformingen av installasjonene. Hun holdt sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1994, og hennes kunst er innkjøpt av Museet for samtidskunst, Norsk kulturråd, Nordnorsk Kunstmuseum og Tromsø Fylkeskommune. Ved årtusenskiftet fikk Ytreberg i oppdrag å utsmykke Sametingsbygget, der hennes verk Den som … er plassert på 12 vegger i vandrehallen.
Boka er en oppsummering av Ytrebergs kunstnerskap gjennom 30 år, og lanseres i forbindelse med en utstilling på Mellomrommet Sagene.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press
Magnus Braaten og Kenneth Fossheim
Løgnen – Politiets jakt på “Norges farligste kvinne”
Historien om en av Norgeshistoriens mest omfattende og spektakulære undercover-aksjoner. Politiets undercover-agent Anna Andersen tar oppsiktsvekkende virkemidler i bruk når hun skal gjøre seg til bestevenn med en syvbarnsmor mistenkt for to drap. Elisabeth Aaslie liker ikke å bli kalt Norges farligste kvinne, men det var det mediene døpte henne da hun som første norske kvinne ble dømt til 21 års forvaring. Basert på politiagentens hemmelige opptak, alle sakens etterforskningsdokumenter – og flere intervjuer med Elisabeth Aaslie selv – forteller Braaten og Fossheim en historie om bedrag og selvbedrag. De bringer leseren tett på gjerningspersonen og gir et unikt innblikk i en drapsetterforskning helt utenom det vanlige.
Utgivelse: Januar.
Cappelen Damm
Henning Howlid Wærp
Dyr og mennesker i norsk litteratur
Møter med natur og dyreliv trekkes ofte fram som viktige for holdningsendringer i møte med naturkrisen, men naturen er ikke like tilgjengelig for alle. Hva norske forfattere skriver om møter med dyr, er imidlertid noe vi alle kan ta del i. Denne boka tar for seg dette emnet.
Utgivelse: Januar.
Orkana
FEBRUAR
Katrine Lekang
Tykkere enn vann – En historie om blodet i kroppen din
Tykkere enn vann er en oppdagelsesreise i blodets verden, fra kroppen til historie og kultur. Hvordan har blodet fått en så sentral funksjon i religiøse ritualer, i myter og folketro? Hvordan fant de ut av blodtrykk? Og ikke minst, hvordan har folk forsøkt å behandle blodsykdommer, eller brukt blod i behandling av helt andre plager, innenfor tradisjonell medisin?
Utgivelse: 1. februar.
Humanist forlag
Nils-Henning Hontvedt
Fra klassekamp til landssvik
Hallvard Olsens navn er for mange helt glemt, til tross for at han var mannen som stod til rors for fagbevegelsen i de turbulente årene fra 1925 til 1934. Som landsorganisasjonens formann styrte han LO-skuta gjennom krise, ledighet og angrep fra høyresiden i nesten ti år. Fordi han knyttet seg til NS under okkupasjonen endte det med landssvikdom og eksklusjon fra LO.
Utgivelse: Primo februar.
Svein Sandnes Bokforlag
Inge Bugge Knudsen
Fra polareksepdisjoner til toppidrett – Historien om hundekjøring
Forfatteren forteller hvorfor og hvordan nordmenn begynte å kjøre med hunder og hvordan hundekjøringen utviklet seg her i Norge. Hvor kjørte de, hva slags hunder og sleder kjørte de med, og hvordan organiserte de hundekjøringen? Boka viser hvordan forskjellige miljøer, mennesker og stilarter opp gjennom historien har hatt innvirkning på og dermed lagt grunnlaget for sporten slik den er i dag. At vi kan kjøre hund nå, er takket være de tusenvis av hundekjørere før oss som har avlet hunder, utviklet utstyr, tilrettelagt løyper, arrangert løp og vedtatt regler, og som har gjort alt det andre vi tar som en selvfølge i dag.
Utgivelse: Primo februar.
Museumsforlaget
Stig Stenslie
DEBUTANT!
Spionasje – På innsiden av etterretningens hemmelige verden
Spionasje og etterretning er omgitt av mystikk og hemmelighold. Men dette er også et fag og et yrke med stor betydning for samfunnet. Stenslie er sjef for Senter for etterforskningsstudier ved Etterretningsskolen i Norge, populært kalt «spionskolen», og i denne boka tar han leseres med inn i hverdagen til de som jobber med etterretning i dag.
Utgivelse: Primo februar.
J.M. Stenersens Forlag
Lars Erik L. Gjerde
DEBUTANT!
Wokeisme – Det liberale demokratiets nye utfordrer
Woke har blitt et av vår tids mest omdiskuterte fenomener. Gjennom en balansert dialog med både kritikere og tilhengere, analyserer sosiologen Gjerde teoriene som ligger til grunn for wokeismen – som kritisk raseteori og skeiv teori. Han forklarer sentrale begreper som identitetspolitikk, strukturell rasisme og kanselleringskultur, og belyser hvordan disse ideene har vokst frem og påvirker dagens samfunn, og deres rolle i den pågående kulturkrigen.
Utgivelse: 4. februar.
Dreyers forlag
Robert T. Kiyosaki
Rich dad poor dad
Oversatt av Ingrid Eia Ryvarden/DeepL
Tidenes mest populære bok om personlig økonomi, oversatt til dusinvis av språk og over 40 millioner solgte eksemplarer på verdensbasis. Utgivelsen er basert på en ny, oppdatert utgave tilpasset vår tid.
Utgivelse: 4. februar.
Bonnier Norsk Forlag
Henriette Sandven
DEBUTANT!
Diagnosefellen – Om sykeliggjøringen av norske barn
Psykisk lidelse blant norske barn og unge har eksplodert. I snitt har nå flere enn tre elever i hver skoleklasse en diagnose og bruken av ADHD-medisiner har økt med 60 prosent på fem år. Barnepsykiater Henriette Sandven har lang erfaring fra BUP-systemet og i denne boka tar hun et oppgjør med hvordan vi sykeliggjør barn og unge og argumenterer for at mange barn faktisk klarer seg bedre uten diagnoser og medisiner.
Utgivelse: 6. februar.
Vigmostad & Bjørke
Birgit Skarstein og Susanne Kaluza, og Leonard Furuberg (ill.)
DEBUTANT! (Skarstein)
Hvorfor kan ikke dommeren score mål? Og 52 andre ting du lurer på om sport
I denne boka får barna svar på små og store spørsmål om sport. Hvorfor er tennisballer gule? Hvordan skyter man med pil og bue uten armer? Hvorfor har sumobrytere på seg bleie? Og hvilken idrett er verdens farligste? Boka er skrevet av Birgit Skarstein og Susanne Kaluza. Hvorfor kan ikke dommeren score mål? og 52 andre ting du lurer på om sport er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og en perfekt samtalestarter om sport for barn mellom 6 og 9 år. Illustratør Leonard Furuberg har med sin humoristiske strek gitt liv til alle bøkene denne serien.
Utgivelse: 7. februar.
Cappelen Damm
Jan Henrik Gladkokken Syversen
Kaptein Sabeltann: Matskatter
I samarbeid med Gladkokken lanseres Kaptein Sabeltann: Matskatter, en kokebok for hele familien med Skalkens oppskrifter samlet fra tokt på de syv hav. I kokeboken finnes retter som alle kan lage – fra Spytt i panne og Rottesuppe til trylledrikk og Gullkake. Vær kreativ enten det er i byssa eller på kjøkkenet, enten maten er til mannskapet til havs eller til deg selv og familien hjemme hos deg.
Utgivelse: 7. februar.
Cappelen Damm
Dag Solstad
En sann svir! Det Norske Travselskap 150 år
Av hester jeg har fulgt, rager 3-årsfenomenet Adept høyest. Det er den vakreste rødhårete hingst jeg har sett. Og så suveren den var. Den visste hva den var verdt. I hesteringen på Jarlsberg foran det Skandinavisk Grand Prix den skulle delta i, dette var sannsynligvis i 1957, framførte den et triumferende vrinsk, som lød så høyt at jeg aldri har hørt maken! Ennå lyder det for mitt øre og vil lyde der så lenge jeg er i bevissthet om at jeg er i live. Tolv år gammel får Dag Solstad jobb med å løpe med resultatlister ved Jarlsberg travbane, og blir med det bitt av travbasillen. I En sann svir! følger vi Solstads store lidenskap for sporten, der han mener å finne det sanne klasseløse samfunn. Vi tas med på oppturene og nedturene til legendariske hester som Frances Bulwark, Steggbest, Sugarcane Hanover, Gentle Star, Jens og Leif Protector, Toyota Moulin og Rex Rodney, med slektstavler og rundetider, kusker og eiere. Vi blir vitne til Solstads første kyss og er med til en takterrasse i Sorrento der han mange år senere sitter og skriver Professor Andersens natt. Det fins et stort svev hos Dag Solstad, en smittende kjærlighet og entusiasme, og som ingen andre får han travsporten til å fremstå som en kunstart. Dette er boka for alle dem som elsker trav, og for alle som trodde de aldri ville la seg oppsluke av denne sporten.
Utgivelse: 7. februar.
Forlaget Oktober
Susanna Rosén
Stauder – For en vakker og bærekraftig hage
Oversatt av Ann Høydalsnes
Lær hvordan du velger flerårige planter til hagen din, og får dem til å trives. Riktig jordsmonn og voksested spiller en større rolle for hardførheten enn den klimasonen du bor i. Boka tar for seg 150 stauder og gir råd om alt fra stell og formering til fargevalg og kombinasjoner. Boken er rikt illustrert med vakre bilder som vekker lysten til å dyrke.
Utgivelse: 13. februar.
Vigmostad & Bjørke
Rebecca Hellestø
DEBUTANT!
PCOS
Uønsket hårvekst, cyster på eggstokkene, akne, fatigue, problemer med å bli gravid, uforklarlig vektøkning og blodsukker på halv åtte – når en kvinne med symptomer på PCOS går til legen, får hun piller og beskjed om at hun bare må leve med det (med mindre hun er tjukk, da kan hun slanke seg). Kunnskap og hjelp er mangelvare, til tross for at PCOS rammer 15 % av alle kvinner, og har omfatten de implikasjoner for helse og livskvalitet. Men forskningen er tydelig: Det er mye man kan gjøre selv for å lindre symptomer, skape hormonell balanse og leve et godt liv.
Utgivelse: 13. februar.
Frisk
Idas kjøkkenhage
Enkel dyrking for små og store hager
En praktisk håndbok og en lekker inspirasjonsbok, både for den som drømmer om å dyrke egne grønnsaker, frukt og bær og for den som allerede er godt i gang. Det være seg i balkongkasse, pallekarm eller i hagen. Stikkord som miljø, klima, økologi og ressursutnyttelse blir stadig viktigere, også i hagen. Kortreist mat av god kvalitet vil stadig flere ha, og kortere vei enn fra egen hage finnes ikke.
Utgivelse: 13. februar.
Vigmostad & Bjørke
Kristoffer Kaayne Kaalsaas
Kaaynes Seoul food
Kaaynes Seoul-food er enkel å lage, smaksrik og passe eksotisk – med ingredienser du finner i norske matbutikker.
Dette er trolig den første norske boken som feirer det sørkoreanske kjøkkenet. I boken tar Kaayne oss til Seoul, hvor han spiser seg gjennom all den digge maten som venter på ham der, besøker fantastiske markeder og møter andre matglade mennesker.
Utgivelse: 14. februar.
Gyldendal
Hilde Gunn Slottemo
Privatlivets historie
«Nei, det er privat», svarer vi gjerne hvis noen spør om noe vi ikke vil snakke om. Ofte snakker vi om «privatlivets fred», der det private er noe som skal beskyttes og tas vare på. Men det private er ikke konstant. Før industrialiseringa var det ikke uvanlig at medlemmene av en husstand, tjenerne inkludert, delte seng. For husmora var hjemmet en arbeidsplass. Og med skjermen er forholdet mellom det private og det offentlige på nytt endret: Vi har fått verden inn i stua, og stua ut i verden. Gjennom tretten kapitler om våre private liv, har Hilde Gunn Slottemo skrevet en ny og annerledes fortelling om vår nære historie.
Utgivelse: 15. februar.
Humanist forlag
Siri Lindstad
På spøkelsessiden, Skeive liv 1945-1952
På spøkelsessiden er historier om utferdstrang og fellesskap, om venner, sex og kjærester, om jazzmusikk og sapfisk lengsel, og om friheten man kunne oppleve i etterkrigstidens Paris. Vi går i fotsporene til Gidske Anderson, James Baldwin, Vivica Bandler, Inez Cavanaugh, Gunvor Hofmo, Tove Jansson, Moune de Rivel og Astrid Tollefsen, som alle levde skeive liv i 1940- og 1950-årene.
Utgivelse: Medio februar.
Siri Lindstad forlag
Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store påskequiz 2025
Aschehougs store PåskeQuiz har blitt en kjent og kjær påsketradisjon. 2025-utgaven inneholder 1000 nye og spennende spørsmål for hele familien, fordelt på påskespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Quizen er spekket med hint og funfacts, slik at du kan resonnere deg frem til mange av svarene og få ny kunnskap. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad. Bak i boka er det ekstra vanskelige spørsmål for deg som vil ha de største quiz-utfordringene. Boka har tematisk register som gjør det enkelt å finne fram til temaene du liker best.
Utgivelse: Medio februar.
Aschehoug
Espen Thunestvedt
DEBUTANT!
Hvordan lede andre uten å miste seg selv: Dialoger om ledelse
John har mistet gnisten i lederkarrieren og står overfor en uventet utfordring som tvinger ham til å konfrontere sine innerste følelser og antagelser. Gjennom møter med kloke mentorer begynner han å forstå at de største hindringene i livet ofte kommer fra vårt eget ego. Men er han villig til å slippe taket i det? Hvordan lede andre uten å miste seg selv er en engasjerende historiefortelling som kombinerer psykologi, nevrovitenskap, filosofi, meditasjon og ledelsesteori, til forskjell fra tradisjonelle ledelsesbøker.
Utgivelse: Medio februar.
Flux Forlag
Torkil Færø og Sandra Lyng
Sju dager til en ny start
Arbeidsbok for bedre livsmestring, basert på podkasten med samme navn. I denne arbeidsboka vil mentaltrener og artist Sandra Lyng sammen med lege og forfatter Torkil Færø hjelpe deg med små og store hindre i livet. I løpet av sju dager skal du lære å forstå og ikke minst påvirke faktorene som har betydning for å mestre livet på best mulig måte.
Utgivelse: 17. februar.
Gyldendal
Glenn-Peter Sætre
Gråspurven – Fuglen som erobret sivilisasjonen
Hvorfor har nettopp gråspurven blitt en global suksess i vår moderne verden? Svaret finner du i denne originale boken som belyser hvordan gråspurven har fulgt menneskehetens utvikling, fra eldgamle jordbrukssamfunn til dagens storbyer. Gjennom gråspurvens historie inviteres vi til å reflektere over vår egen påvirkning på verden.
Utgivelse: 18. februar.
Vigmostad & Bjørke
Mariam Yari-Åseli
Middag om 30
Dette er kokeboken basert på den populære Instagram- og TikTok-kontoen middag_om30. Med rundt 70 enkle og sunne oppskrifter viser denne boken hvordan du kan lage smakfulle, hjemmelagde middager på under 30 minutter – perfekt for travle hverdager. Rettene er varierte og inkluderer alt fra takeaway-inspirerte favoritter til smarte matpakketips.
Utgivelse: 20. februar.
Gyldendal
Helge Thorbjørnsen og Micael Dahlén
Tidsparadokser – Om tidens forunderlige påvirkning på oss
Tid er den knappeste og mest verdifulle ressursen vi har. Likevel sløser vi den bort, misforstår den og blir lurt av tidens finurlige måter å påvirke oss på. Menneskers forhold til tid er nemlig fylt av paradokser. Både i hvordan vi tenker om tid, disponerer den og blir smittet av tempoet i omgivelsene våre. I Tidsparadokser viser økonomiprofessorene Helge Thorbjørnsen og Micael Dahlen hvordan vi mennesker misforstår tid, noe som ofte leder til feil prioriteringer og rare beslutninger. Gjennom ny forskning og mange skråblikk på menneskers forhold til sin egen tid, er Tidsparadokser en lettlest, humoristisk og tankevekkende bok om livet vi lever akkurat nå.
Utgivelse: 20. februar.
Cappelen Damm
Aksel Inge Sinding og Sigrid Magelssen Skeide
Bli mindre selvkritisk – En arbeidsbok for deg og din indre kritiker
Psykologene Sinding og Skeide har skrevet bestselgeren Selvkritisk. Et møte med din indre kritiker. Nå kommer oppfølgeren, som er full av praktiske oppgaver, verktøy og tips. Gjennom skrive-, tegne-, og visualiseringsøvelser og praktiske oppgaver vil du komme i kontakt med din indre kritiker og få et mer medfølende, aksepterende og konstruktivt forhold til deg selv.
Utgivelse: 20. februar.
Gyldendal
James Canty Iii/ Lambert, Brian (ill.)
Bli Sjakkmester
Oversatt av Jan Chr. Næss
Her får du en grunnleggende innføring i sjakkspill. Du kan løse sjakknøtter, lære deg perfekte åpninger og finne ut hvordan du setter opp feller for motstanderen din. Boka gir deg glimt inn i sjakkens fantastiske verden, og du får lese om sjakkspilleren som ikke tapte et eneste parti på 30 år, om presten som oppfant det sammenleggbare sjakkbrettet og om sjakkspill i verdensrommet.
Utgivelse: 20. februar.
Gyldendal
Berit Nordstrand
På lag med magen
3 trinn til optimal tarmhelse, stabil vekt og et bedre liv. I denne boken har Berit Nordstrand samlet all sin kunnskap og erfaring om mat, tarmflora og livsstil, hun viser hva du bør spise og hvordan du kan gjøre små justeringer som gradvis endrer livet ditt: søvnens betydning, den beste treningen – og en rekke livsstilshacks.
Utgivelse: 21. februar.
Bonnier Norsk Forlag
Peter Sloterdijk
Prometeus’ anger – Fra ildens gave til global brannstifting
Oversatt av Anders Dunker
Den mytologiske titanen Prometeus stjal ilden fra de greske gudene og ga den til menneskene. Som mennskenes eldste teknologi har ilden forbedret våre liv. I dag har imidlertid vår bruk av ild løpt løpsk, påpeker den tyske filosofen Peter Sloterdijk i dette essayet. Menneskene er i ferd med å sette jorden i brann, og dersom Prometeus hadde sett nåtidens panorama av branner og overoppheting, ville han angret på sin gave.
Utgivelse: 24. februar.
Cappelen Damm Akademisk
Vidar Bergum
MEZEBOKA – Små tallerkener, store smaker
Dette er Vidar Bergums fjerde kokebok. I den nye boken får vi også bli med ham på reise til sørøst i Tyrkia, til regionen hvor du finner de beste råvarene og en fantastisk historie. I 2023 ble området hardt rammet av jordskjelv, og innbyggerne der fikk livet snudd på hodet. Boken har 50 fristende oppskrifter på nøye utvalgte mezeretter, både kalde og varme, kjente klassikere samt nye spennende smaker. Varierte og autentiske oppskrifter som også passer det norske kjøkken og nordmenns ganer. Bergum kaller det en “best of”-samling av alle mezerettene han har prøvd opp gjennom årene. Du får også noen søte småretter som passer ypperlig som avslutning på måltidet. Oppskriften på drinker som matcher maten er også med. I et eget kapittel får du tips, råd og menyforslag så du enkelt kombinere rettene og lage mezebord til venner og familie.
Utgivelse: 24. februar.
Cappelen Damm
Anders Tjernshaugen
Et høneliv
I denne boken blir vi kjent med høna Silvia, dronning i hønsegården, og får gjennom henne innsikt i tamhønsenes liv, dyrevelferd og bærekraft. Andreas Tjernshaugen skildrer både Silvias hverdag og den industrielle egg- og kyllingproduksjonen, der han balanserer personlige fortellinger med fakta. Boken utfordrer leseren til å reflektere over hvordan vi behandler dyrene vi spiser.
Utgivelse: 25. februar.
Vigmostad & Bjørke
Moa Brännström Ott
SNEKRE SELV – For deg som vil lære å lage enkle og praktiske småmøbler
Den svenske møbelsnekkeren Moa sier hun har en livslang kjærlighet for tre. Som jentunge elsket hun å sitte på kjøkkengulvet hjemme og spikke på en pinne hun hadde funnet ute. I dag er hun en velrenommert finsnekker som sier til de mange som ser hva hun har laget og som sier at de skulle ønske de kunne snekre selv. Snekre selv inneholder alt du trenger for å realisere din snekkerdrøm. Det betyr ikke at du må ha en komplett maskinpark hjemme. Det holder med en velfylt verktøykasse, nøyaktighet og tålmodighet. Blant alle bokens prosjekter finner du nyttige ting til kjøkkenet, som knivblokk, skjærefjøl, krydderhylle og oppheng for å tørke urter eller sopp, og vakre møbler som sengegavl, skohylle, skjermbrett, tv-benk og sammenleggbart bord. Du som er glad i å dyrke kan lage plantebord på hjul og plantekasse med espalier. Bor du i leilighet, finner du flere smarte gjenstander å lage som vil passer på balkongen, for eksempel sittebenk med rom for oppbevaring, smal dyrkekasse i flere høyder og nedfellbart bord.
Utgivelse: 25. februar.
Cappelen Damm
Øyvind Kvalnes
Friksjon - Hvordan mobilisere motstemmer og skape samarbeidsmirakler
Friksjon er den motstanden som fører til bedre beslutninger og resultater.
Friksjon er et sosialt fenomen. Den forekommer overalt hvor mennesker møtes. Den gir nyttig motstand, og det å håndtere friksjon på gode måter er avgjørende for at en krangel ikke eskalerer til en konflikt som fører til brudd eller svære advokatregninger. Gjennom denne boka blir leseren bedre rustet til å forstå hva friksjon er for noe, hvorfor vi trenger den og hva som skal til for å mobilisere friksjon og holde den på rett kjøl.
Friksjon er vesentlig for å komme fram til gode og riktige resultater og beslutninger. Gjennom dagsaktuelle konflikter og eksempler fra forskning viser filosof Øyvind Kvalnes hvor viktig motstemmene er for å komme fram til et godt resultat. Uten motstemmer og dissens lærer vi ingenting. Men dette er en kraft som må tøyles. Grenseløs friksjon kan være skremmende og gjøre folk handlingslammet.
Utgivelse: 26. februar.
Cappelen Damm
Kirsti MacDonald Jareg
Hav på alle kanter – En (forblåst) reise til nordatlantiske øyer
En gang i tiden knyttet havet sammen øyene i Nord-Atlanteren. Folk seilte mellom Norge, Shetland, Orknøyene, Hebridene, Man, Irland, Færøyene og Island. Øyene har derfor en felles norrøn og keltisk kulturarv. I denne reiseskildringen opphever Jareg dagens nasjonale grenser. Hun skriver fram dette fellesskapet i Nord-Atlanteren, og underveis deler hun sin kunnskap og fascinasjon for havområdet. Leseren møter øyfolk og tradisjoner, myter og historier, triumfer og tragedier i en fortelling om hvordan naturen og havet formet, og fortsatt former, livet på øyene. Hvordan overlever folk på skrinne, forblåste øyer? Når tåken henger lavt, regnet pisker mot vinduet eller ferjer innstilles, er det ikke underlig at en fremmed lurer på nettopp dette. Men spørsmålet er galt stilt. Folk slo seg ned på fjerne øyer i Nord-Atlanteren nettopp fordi de fant de tre fremste naturressursene for å overleve: et rikt matfat, byggematerialer og brensel. I dag bor folk bor på værharde øyer til tross for ulempene og på grunn av fordelene: Utsikten til det skummende havet, fuglelivet, den klare luften og det skiftende lyset. Stillheten og tryggheten der man slipper å låse døren. De liker skikken der folk hilser på hverandre når de møtes på veien eller tar en prat i butikken. Blir noen syke, stiller naboer opp. De som bor på øya, kaller det livskvalitet, og med erkjennelsen om at man ikke kan endre været, i møte med krefter som er større enn en selv, kan man finne en innvendig ro, aksept og tålmodighet man ikke kjente til fra før. Øyer er samfunn i miniatyr. Når man er omgitt av hav på alle kanter, er innbyggerne i samme båt, bokstavelig talt – og mer eller mindre avhengige av hverandre. Å bo på en øy kan være klaustrofobisk, romantisk, forblåst, uhyggelig, ensomt, frustrerende og fredelig – men sjelden kjedelig.
Utgivelse: 26. februar.
Cappelen Damm
Ingunn Størksen og Tiril Valeur (ill.)
Snart skolebarn. Vennskap, mestring og følelser.
Forbered barnet ditt på skolestart med Snart skolebarn – vennskap, mestring og følelser! Det å begynne på skolen er en stor greie for de fleste barn – og foreldre. Overgangen fra å være størst i det kjente miljøet i barnehagen til å være en fersk førsteklassing med masse nytt å forholde seg til, kan være vanskelig for mange. Heldigvis er barna i denne alderen veldig mottakelige for ny kunnskap og nye erfaringer. Samspill, engasjement, livsglede, mestring og anerkjennelse er temaer som særlig de eldste barna i barnehagen «øver på» og snakker om, og som er viktige i overgangen fra barnehagebarn til skolebarn. Disse temaene er selvsagt også aktuelle utenfor barnehagen. Da kan det være kjekt å ha en bok å lese i!
Utgivelse: 27. februar.
Cappelen Damm
Sara Lossius
Overskudd! En enkel guide til bedre livsbalanse, mindre stress og mer kontroll
Sara Lossius er etablert podkaster, blogger, foredragsholder, spaltist og forfatter. Hun drev også Norges største helsepodkast, Ingefær. I sin nye bok lærer du å bruke tiden din på det som egentlig betyr noe. Hva om vi lærte oss å snu om på ting, og heller fylte livene med alt det vi virkelig bryr oss om? Bli mer bevisst på din egen tid og kapasitet. Tiden er tross alt den mest dyrebare ressursen vi har. Boken gir deg verktøyene du trenger for ikke lenger å føle at tiden løper fra deg. Små endringer kan gi store resultater for livsbalansen. Hva kan du velge å gjøre noe med, og hva må du godta som det er?
Utgivelse: 27. februar.
Cappelen Damm
Marianne Sleire Lundblad
DEBUTANT!
Natureffekten – Naturens overraskende virkning på immunforsvar, søvn, relasjoner og psykisk helse
Som psykolog ble Marianne Sleire Lundblad nysgjerrig på det som skjedde med henne og familien da de våren 2022 lånte bort huset og dro av gårde på en to måneder lang ferd fra Oslo i sør til Lofoten i nord. Barna ble roligere, mer i kontakt med seg selv og mer tilfreds. De voksne var avslappet, lekne og nysgjerrige, og ikke minst ble fellesskapet i familien styrket. Denne reisen kan vi følge i NRK-serien Nysgjerrige Noah, som etter planen skal sendes denne våren. Marianne vokste opp med en pappa som var miljøaktivist, som stadig tok henne og familien med ut i naturen. Men selv Marianne, som hadde vokst opp med naturens verdi sydd inn under huden, valgte den bort. I boken ønsker hun å formidle noe av det de lærte på reisen. Med sin bakgrunn som psykolog, og med utgangspunkt i de fire elementene jord, vann, ild og luft, ønsker hun å gi leseren en dypere forståelse for hvordan naturen påvirker oss, og hvilke effekter den har på oss mennesker – både psykisk, fysisk og sosialt.
Utgivelse: 27. februar.
Cappelen Damm
Dennis Asbjørnsen
Spiselig hage på liten plass
Visste du at du kan dyrke poteter på verandaen og tomater i vinduskarmen? Å dyrke spiselige vekster behøver ikke være komplisert, kreve mye plass eller være dyrt. Dennis viser deg hvor lett det er å lage en kjøkkenhage uavhengig av plassen du har til rådighet: en veranda, en dyrkekasse, noen bøtter og potter eller en vinduskarm er nok. Det handler om å utnytte den plassen du har best mulig.
Utgivelse: 28. februar.
Aschehoug
Harald Dag Jølle
Ytterst i verden – på jakt etter en polarkultur
I denne boka tar historiker Jølle oss med ytterst i verden og forteller om folk som har vært der før oss, om det fascinerende landskapet og om hvordan synet på polarnaturen har endret seg, og han viser hvor viktig polarområdene har vært for norsk utenrikspolitisk tenkning. Dette er en kritisk fortelling om Norge som polarnasjon som vil utfordre vårt nasjonale selvbilde.
Utgivelse: 28. februar.
Gyldendal
Dr. Julie Smith
Åpnes når…
Oversatt av Rune R. Moen
Den etterlengtede oppfølgeren til den internasjonale bestselgeren Hvorfor har ingen fortalt meg dette før? Åpnes når… er boken for livets svingninger, når det å være menneske begynner å bli komplisert. Den gir deg en verktøykasse for å håndtere enhver krise eller utfordring som kan oppstå – enten det dreier seg om sorg, et vennskap som bryter sammen, eller selvbegrensende tanker.
Utgivelse: 28. februar.
Bonnier Norsk Forlag
Henning Carr Ekroll
Vi, Ukraina. Om menneskene som kjemper for Europas frihet.
I denne boken reiser journalisten Ekroll gjennom et Ukraina der krigen for lengst har blitt en del av hverdagen. Han møter ukrainere fra ulike profesjoner, samfunnslag og områder, og som alle bidrar på sin måte til å forsvare landet og holde demokratiet i drift. Gjennom deres historier forteller han om begivenhetene som har formet Ukraina til dagens samfunn, både før og under krigen. Det er historier om lidelse, sorg og savn, men også om mot, kjærlighet og håp.
Utgivelse: Ultimo februar.
Dreyers forlag
Brianna Wiest
Du er fjellet
Oversatt av Ingrid Eia Ryvarden/DeepL
Gjennom boken utforsker Brianna Wiest selvsabotasje og gir innsikt i hvorfor vi ofte står i veien for oss selv. Hun viser hvordan «fjell» i livet ofte er indre hindringer vi selv har skapt, men at de også kan bli veier til vekst. Boken tar for seg hvordan prokrastinering, perfeksjonisme og frykt for å mislykkes holder oss tilbake, og tilbyr praktiske verktøy for å bryte disse mønstrene. Wiests nære og tydelige tilnærming gir leserne selvinnsikt, styrke og eierskap over eget liv.
Utgivelse: Februar.
Bonnier Norsk Forlag
Tim Marshall
Fanget av geografien – Verden forklart med 12 enkle klart
Oversatt av Ingvild Hagerup
Hvordan ble USA en supermakt? Hvorfor går folk til krig? Og hvorfor er noen land rike mens andre er fattige? Svarene på disse spørsmålene, og mange flere, finner du i denne lærerike boken, som med tolv enkle kart forklarer hvordan geografien har formet verdenshistorien. Oppdag hvordan beslutningene til verdens ledere påvirkes av fjell, elver, hav og ørkener – og hvordan klima og naturressurser har gitt visse kontinenter og land fordeler gjennom historien. Og hvorfor geografien får historien til å gjenta seg selv. Fanget av geografien er spekket med flotte illustrasjoner og lærerike rekster som garantert vil pirre nysgjerrige sjeler.
Utgivelse: Februar.
Spartacus Forlag
Rana Issa
Tung tids mor
Et jublende og rasende portrett av storfamilien som omga Rana da hun vokste opp. Mormoren Izdihar, den palestinske flyktningen som aldri lærte å lese, og som i årevis arbeidet som hushjelp for den libanesiske lederen som lenge før hadde stått bak drapet på mannen hennes. Tanten Nuhad som ikke klarte livet som arbeidende alenemor i Beirut, og endte livet som del av den fundamentalistiske Hizbullah-bevegelsen. Den snille og fredelige onkelen Hakim som reddet hele familien under borgerkrigen da han konfronterte morderne i sjia-militsen. Tung tids mor er ikke en bok om politikk, men en personlig beretning om mennesker som aldri kan unnslippe politikken – om mennesker som lever sine vanlige og helt uvanlige liv i skyggen av den pågående katastrofen som er konfliktene i Midtøsten.
Utgivelse: Februar.
Forlaget Press
Calla Henkel, Christina Hesselholdt, Erlend Loe og Zeshan Shakar ?
Postkort fra framtida
Postkort fra framtida er åpningsutstillingen til PoMo, Trondheims nye museum for moderne kunst. Museet har etablert seg i byens tidligere hovedpostkontor, og utstillingen er den første presentasjonen av PoMos nyetablerte faste samling. Inspirert av postkortets mangfoldige skildringer av verden, utfolder utstillingen seg gjennom separate og tematiske kunstnerpresentasjoner. Boken er rikt illustrert og inneholder tekster om utstillingens 24 kunstnere, supplert med nye noveller skrevet av Calla Henkel, Christina Hesselholdt, Erlend Loe og Zeshan Shakar, inspirert av temaene og verkene i utstillingen.
Utgivelse: Februar.
Orfeus
Solveig Aareskjold
Sanninga om Homer
Med dette essayet vonar Solveig Aareskjold å få slutt på den utbreidde uskikken med å snu opp ned på Iliaden og Odyseen for å få dei til å stemma med seinare tiders mannsjåvinisme og kvinneundertrykking. Homers verk synar nemleg eit før-patriarkalsk verdsbilete og ei livsforståing som skil seg radikalt frå det me kjenner frå Bibelen og den klassiske antikken, aller mest når det gjeld synet på kvinneleg og mannleg.
Essayet styrar unna polemisering med lærde avhandlingar, men viser til populærkulturen her og der, særlig film, og først og fremst appellerer det til den allmenne livserfaringa som gjer at dei fleste av oss kan kjenna seg att i det mangfaldige persongalleriet. Sanninga om Homer viser kva slags livsverdiar og personlege motiv som driv fram handlinga i Iliaden og Odyseen, og gjer dermed tekstane tilgjengelege for ungdom og vaksne i vår tid.
Utgivelse: Februar.
Spartacus Forlag
MARS
Silje Berggrav og Live Mehlum
Dette liker vi! Til guttene fra jentene om sex
En håndbok til unge gutter som svarer på spørsmål om hva jenter liker og blir tent av, og hvordan man kan ha sex som er bra for begge. Dette er en lettlest og «to the point»-bok, samtidig som den har seksualfaglig tyngde og er en motvekt til budskap gutter tar inn fra porno.
Utgivelse: 1. mars.
Humanist forlag
Thor Haavik
En god tro
Dette er en bok for deg som har tenkt: «Jeg skulle ønske at jeg hadde noe å tro på, at det fantes noe der ute som er større enn meg selv.» I En god tro deler prest og TV-profil Thor Haavik sine refleksjoner og opplevelser rundt det å tro. Hvorfor trenger vi troen, og hva kan den gjøre for det enkelte mennesket? Samtidig som En god tro er en bok for deg som skulle ønske at du hadde noe å tro på, er det også en bok for deg som allerede tror.
Utgivelse: 3. mars.
Gyldendal
Sigri Sandberg
På tokt med Nina Jensen
«Målet er å redde havet», sier Nina Jensen. Hun er direktør for det som skal bli verdens største forskningsskip, og er marinbiolog, miljøforkjemper, tidligere leder i WWF – og søsteren til Siv. Hun har jobbet for og med havet i hele sitt voksne liv. Forfatter Sigri Sandberg følger i denne boken Jensen på jobb, til havs, til bunns og på fisketur. Dette er en brennaktuell samtale- og reportasjebok om en av de største utfordringene menneskeheten står overfor.
Utgivelse: 3. mars.
Gyldendal
Gøril Sæther
DEBUTANT!
Den store boka om kjæledyr
Hvilke dyr liker å bli kost med? Hvilke dyr lever veldig lenge? Hvilke dyr er bare våkne om natten og hvilke dyr må absolutt ikke være alene, men være to? Og hva trenger man egentlig av utstyr for å ha en katt, ilder eller en undulat? I denne boka får man en fin oversikt over alle mulige slags kjæledyr i Norge: både vanlige og uvanlige.
Utgivelse: 5. mars.
Aschehoug
Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen
Jord og gjødsel – Jordtyper, jordforbedring, kompost, grønngjødsling, organisk og uorganisk næring
«God jord er viktig, og jo mindre dyrkeplass du har til rådighet, desto viktigere er det at du har god jord», sier den anerkjente gartneren Tommy Tønsberg. I Jord og gjødsel får du vite hva han mener med god jord. Det er heller ingen kunst å lage gjødsel selv, av hageavfall, løv og tørre blomsterhoder, eller av matavfall. Bærekraftig er det også. Men en «topptrimmet» jord, trenger mer enn vann for at det du dyrker skal trives og vokse. Frø og planter trenger også gjødsel. Denne supernæringen som du tilfører den allerede berikede jorda, finnes i mange varianter, enten du kjøper ferdig eller lager selv. Hagesentre tilbyr alt fra bittesmå fargerike kuler i plastboks og flytende gjødning i flaske til tørre pellets av hønsemøkk og plastsekker med fuktig kumøkk. Hva skal du velge? Jord og gjødsel hjelper deg til å ta det beste valget.
Utgivelse: 6. mars.
Cappelen Damm
Astri Hognestad
For at vi skal kjenne livet: Om bevissthet, uvanlige opplevelser og virkelighetsforståelse
Hva er egentlig bevissthet? Hva innebærer ulike synspunkter for vår virkelighetsforståelse og for den enkeltes liv? Forfatter og psykoterapeut Astri Hognestad utforsker dette temaet ved å se til kvantefysikken, nyere filosofi og psykologi. Hognestad forteller om egne og andres erfaringer, og tar leseren med på en reise gjennom ideene til sentrale teoretikere og forskere, samt hennes egne refleksjoner etter mange år som terapeut og menneske. Boka sprenger vedtatte sannheter om hva bevisstheten rommer, og det utfordrer oss til å ta våre egne erfaringer, vårt selvbilde og vår virkelighetsforståelse opp til vurdering.
Utgivelse: Primo mars.
Flux Forlag
Kristian Skjellum Aas
DEBUTANT!
Togferie til Sør-Europa: Italia, Frankrike og Spania
Stadig flere av oss velger å reise med tog når vi skal på ferie, og det er lett å skjønne hvorfor. Kristian Skjellum Aas har i mange år gitt konkrete råd og tips om reiseruter, togavganger, opplevelser og muligheter i Facebook-gruppa «Togferie». I denne boka gir han deg alt du trenger å vite før du drar på togferie til Sør-Europa.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag
Ole Magnus Vik
DEBUTANT!
Å leve med strev – Det er ikke meningen at vi skal ha det bra hele tiden
Livet er faktisk ikke så lett. Kanskje er meningen med livet rett og slett å erkjenne dette, og lære oss hvordan vi skal leve med livets strev. Vik tar for seg strevet i vennskap, ekteskap, livskriser, grubling og trøst – alle de krevende situasjonene og relasjonene vi står i som mennesker – uten enkle svar.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag
Paul Bjerke
Den skjulte makta
På område etter område av offentlige tjenester ser vi den samme trenden: Politikerne har trukket seg tilbake og overlatt makten over sentrale samfunnsinstitusjoner som energiforsyning, sykehus og høyere utdanning til ikke-valgte direktører. De er ukjente, har stor makt og inntekt, og de står ikke til ansvar verken for velgere eller kunder i et marked. Den skjulte makta er en undersøkelse av hva slags makt disse direktørene egentlig har og hvordan det påvirker samfunnet. Ikke minst spør Bjerke: kan vi igjen få demokratisk kontroll over viktige samfunnsoppgaver?
Utgivelse: Primo mars.
Forlaget Manifest
Thomas Erikson
Omgitt av løgnere
Ny bok fra forfatteren av superbestselgeren Omgitt av idioter!
Studier viser at mennesker som aldri har møtt hverandre før, lyver for hverandre opptil tre ganger i løpet av de første fem minuttene. Er det virkelig sant? Ved hjelp av kjente løgnere, enkle avkodingsteknikker og underholdende anekdoter, viser boken hvordan du avslører en vaskeekte løgner og gjennomskuer usannheter.
Utgivelse: 10. mars.
Gyldendal
Johan Haugsrud
DEBUTANT!
UTFORSK OSLO – 100 ting å finne på i verdens gøyeste by
Oslogutten Johan Haugsrud er kjent fra sosiale medier som @explorewithjohan og har de beste ideene til morsomme ting å gjøre med vennegjengen, kollegene, kjæresten eller familien. I denne boken samler han hundre favorittaktiviteter du kan gjøre i hovedstaden. Her er alt fra heftige akebakker vinterstid til bortgjemte badesteder og morsomme påfunn på de varme sommerdagene. Hva med å lage din egen vannsklie med en dampsperre i en gressbakke, eller blåse opp en gummibåt og drive langsomt nedover elva? Eller kanskje zipline og utforsking av spennende huler er noe for deg? Eller morgenrave etterfulgt av byens beste vaffel på en benk i parken? Og om det regner, er det tusen ting til man kan gjøre! Johan har tips til alle som er ute etter noe gøy å finne på i og rundt verdens beste hovedstad.
Utgivelse: 10. mars.
Cappelen Damm
Thomas Brunstrøm
Verdens villeste banditter
Har du hørt historien om flukten fra verdens sikreste fengsel, Alcatraz? Eller den om maleriet Mona Lisa som ble stjålet på høylys dag? Eller kanskje du har hørt om mannen som solgte Eiffeltårnet? To ganger. Selv om det ikke var hans.Verdens villeste banditter er en samling med 25 vanvittige true crime-historier om fanger på flukt, diamantkupp, spektakulære ran og mye annet – fortalt i barnehøyde. Boka er rikt og lekent illustrert.
Utgivelse: 11. mars.
Cappelen Damm
Viggo Valle
Kor ska vi reis hen
I denne boken har Viggo samlet ti av sine aller beste påskelabyrinter. De lange og finurlige gåtene er tilrettelagt slik at du kan kose deg med dem selv, eller lese dem høyt for venner og familie, slik at dere kan finne frem i labyrinten sammen. Påskemoro for alle som elsker en god påskelabyrint!
Utgivelse: 12. mars.
Gyldendal
Ezinne Okparaebo
DEBUTANT!
Å tenke som en sprinter
Da hun satte sin første norgesrekord på 100 meter, var hun 17 år gammel. Siden handlet livet hennes om kampen om hundredelene. Om å trene. Terpe. Fokusere. Om å tro på drømmen om at hun en dag kunne bli verdens raskeste. Ezinne Okparaebo er et forbilde for unge friidrettsutøvere og når mange gjennom Ezinne Athletics, et unikt treningstilbud for jenter mellom 10 og 16 år i Groruddalen i Oslo.
Utgivelse: 12. mars.
Bonnier Norsk Forlag
Tore Pryser
Britiske hemmelige tjenester i Sverige fra 1940-1945 – SOE- og SIS-operasjoner
Hovedkilden for denne boka er Säpo-arkivet i det svenske Riksarkivet og SO-kilder fra National Archives i Kew, London. Forfatteren advarer mot å legge for stor vekt på den selvbiografiske og til en viss grad heroiserende litteraturen om perioden. I tillegg til å avdekke hva britiske hemmelige tjenester faktisk drev med i og fra Sverige, er målet for forfatteren se på hvilke sosiale grupper agentene representerte.
Utgivelse: Medio mars.
Svein Sandnes Bokforlag
Henriette A. Sverre / @tur.glede
DEBUTANT!
Bergensnetter i det fri – 20 kortreiste turer med telt og hengekøye
Bergen byr på vakre og varierte turopplevelser like utenfor dørstokken. Denne boken er for deg som også ønsker å tilbringe natten i naturen. Turblogger Henriette A. Sverre, kjent som @tur.glede, beskriver 20 turer som gir deg ulike opplevelser – fra fjelltopper med panoramautsikt over byens lys og morgener med bølgeskvulp og frisk sjøluft til skogens ro under raslende trekroner. Alt dette finner du i kort avstand fra sentrum. Boken er en praktisk, inspirererende og billedrik guide for både nye og erfarne utesovere. Den inneholder lokale kart til anbefalte destinasjoner med stianvisninger, og tips til utflukter og attraksjoner i nærheten. I tillegg finner du nyttige råd om utstyr og hvilke forberedelser som gir det beste grunnlaget for en god natt i det fri!
Utgivelse: Medio mars.
Bodoni
Erik Bertrand Larssen
Urkraft – Slik henter du mental styrke i naturen
Dette er en guide til å gjenopprette balansen mellom det moderne livets krav og våre dypeste instinkter. Fra å finne veien i krevende terreng til å skape varme i kalde netter, utforsker Erik Bertrand Larssen hvordan denne kunnskapen kan hjelpe oss til å leve mer bevisst, robust og fryktløst. For mental styrke bygges med praktiske ferdigheter og evnen til å pushe egne grenser.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag
Ai Ventura
Bak Kawaii
Oversatt av Ann Høydalsnes
Oppdag nydelige søtsaker og bakverk fra land som Taiwan, Kina, Japan og Korea, for ikke å snakke om drikker som Boba tea og Cheese tea, som blir stadig mer populært over hele verden. Bakverk pluss en real dose asiatisk populærkultur – resultatet kan ikke bli annet enn søtt og sofistikert på samme gang.
Utgivelse: Medio mars.
Vigmostad & Bjørke
Ida Kathrine Gravensteen
DEBUTANT!
Hva vi levende kan lære av de døde – En rettsmedisiners bekjennelser (arb.tittel)
For de fleste av oss markerer døden slutten. For rettsmedisiner Ida Kathrine Gravensteen utgjør den begynnelsen, ikke bare på alle nedbrytningsprosessene i kroppen, men også på arbeidsdagen.Med skalpellen i hånden gir hun her et unikt innblikk i dødens mysterier slik få har sett dem. Fra det som skjer på dødsleiet, ved liksyning, i forråtnelsen, under kremasjon, på disseksjonssalen og ved organdonasjon. På obduksjonssalen undersøker hun dødsårsak, bidrar i oppklaringen av et drap eller tyder funn som gjør det mulig å avverge plutselige dødsfall i fremtiden. I boken blir vi også tatt med gjennom legevitenskapens historie, for undersøkelser av lik har dannet grunnlaget for utviklingen av moderne medisin. Hele tiden handler det om å snakke åpent, men verdig om det som skjer inne på et av de mest utilgjengelige rommene i det norske samfunnet: Rettsmedisinerens obduksjonssal.
Utgivelse: Medio mars
Aschehoug
Terje T.V. Bratberg og Jacob Nordin Andresen
Samisk liv og kultur i 1730
Boka Samisk liv og kultur i 1730 er basert på presten Knud Leems detaljerte beskrivelser av samisk liv og kultur fra hans reiser i Sapmi tidlig på 1700-tallet. Utgivelsen vil bli rikt illustrert med akvarelltegninger som ikke tidligere er publisert. Forfatterne Terje T.V. Bratberg og Jacob Nordin Andresen er begge historikere, og har tilbrakt mye tid i det Kongelige bibliotek i København hvor originalmanuskriptet og akvarelltegningene befinner seg. De har sørget for å digitalisere de praktfulle og detaljerte akvarellene, og disse vil også bli tilgjengelig i form av en utstilling når boka foreligger.
Utgivelse: Medio mars.
Museumsforlaget
Øyvind Aase
Troldhaugen, Griegs største opus – Historien om et komponisthjem
I år er det 140 år siden Nina og Edvard Grieg skapte sitt hjem Troldhaugen på Hop utenfor Bergen, hvor noen av komponistens mest kjente verker ble skrevet. Med Griegs liv og musikk som bakteppe skildres historien om eiendommen og den «trolske» trevillaen, som inspirerte og til tider frustrerte, som rommet historiske hendelser og menneskelige møter og hvor ekteparet Grieg til slutt fant sitt siste hvilested. I tillegg til å bli kjent med de kunstneriske og sosiale miljøer som omga Norges største komponist og hans hjem, drar forfatteren oss gjennom utviklingen av bygningsmassene, ulike eierskifter og kulturpolitiske initiativer som har preget Troldhaugen fra Griegs død til i dag.
Utgivelse: Medio mars.
Bodoni
Christine Amadou
Bysants – Den lange historien
Fra grunnleggelsen av Konstantinopel i 330 til dets fall i 1453, var Bysants et sentrum for makt, kultur, religion og handel. I denne boken tar Christine Amadou oss med på en reise gjennom Bysants’ lange historie på drøye 200 sider. Gjennom spennende historier om keisere, opprør, religiøse konflikter og hverdagsliv får vi innblikk i en sivilisasjon som var avgjørende for det moderne Europas utvikling.
Utgivelse: Medio mars.
Dreyers forlag
Hanne Andreassen Hjelmås Torunn Steinsland
Strikk fra Astrid Lindgrens verden: Designet av KlompeLOMPE
KlompeLOMPE-designerne har latt seg inspirere av Astrid Lindgrens fortellinger og utviklet 50 helt nye strikkeoppskrifter på plagg til barn og voksne. I denne boka finner du plagg inspirert av Pippi, Emil, Ronja Røverdatter, barna i Bakkebygrenda og andre favoritter fra Astrid Lindgrens fortellinger.
Utgivelse: Medio mars.
J.M. Stenersens Forlag
Siw Aduvill og Didrik Søderlind
Når internett forgifter
Ofte snakker vi om konspirasjonsteorier og om de som faller for dem. Men hva med alle som står igjen? Boka følger fem personer som har opplevd at partnere eller nære familiemedlemmer har forsvunnet inn i en annen virkelighetsfortelling, basert på konspirasjonsteorier og ekstremisme via internett. Med økt uro og mistillit i samfunnet, vil stadig flere av oss bli pårørende av denne typen. Hvordan oppleves det? Er det noen vei tilbake?
Utgivelse: 15. mars.
Humanist forlag
Guri Majak
DEBUTANT!
Mer enn mensen: Når mensen gjør deg syk
Hvor vond skal mensen egentlig være? Mer enn mensen – når mensen gjør deg syk, er for deg som har slitt med smertefulle menstruasjo ner, følt deg oversett, og kanskje lurt på om det kan være noe mer. Boken gir deg en dypere forståelse av endometriose og adenomyose – sykdommer som rammer så mange som 1 av 10 kvinner, og som kan påvirke hele livet ditt, fra jobb og studier til forhold og mental helse.
Utgivelse: 15. mars.
Frisk
Øystein Pettersen
For å være på må du være av
Denne boka handler om å forstå hva som virkelig skal til for å lykkes – uten å kjøre seg selv i grøfta.
Dette er for deg som er lei av å føle at du ikke strekker til. Det handler om å realisere store mål uten å miste deg selv på veien. For å prestere på topp må du være «på», men like viktig er det å vite når du skal være «av»!
Utgivelse: 15. mars.
Frisk
Sophie Dam
Taler som alle vil elske
Lær å holde taler til alle livets små og store begivenheter – én gang for alle!
Etter noen år er det ingen som husker verken de håndskrevne navneskiltene, konfirmantens nydelige frisyre eller hvilken bil brudeparet forlot kirken i. Men de husker alltid den gode, personlige talen som gjorde inntrykk på dem.
Utgivelse: 17. mars.
Frisk
Ingeborg Solbrekken
Landssvik og profitt – Finansnæringens ran av gode nordmenn under krigen
Ingeborg Solbrekken avdekker en mørk side av norsk okkupasjonshistorie, der norske banker og Norges Bank aktivt bisto naziregimet under krigen. Hun dokumenterer hvordan disse institusjonene aktivt bidro til konfiskering av formuer fra jøder, motstandsfolk og politikere, og ble en del av nazistenes tyverisystem.
Utgivelse: 18. mars.
Vigmostad & Bjørke
Bår Stenvik
Hvem styrer feeden min? Kunstig intelligens, sosiale medier og kampen om oppmerksomheten vår
En bok som besvarte konkrete spørsmål om hvorfor SOME-feeden vår ser ut som den gjør. Hvem bestemmer hva det er vi glaner på dagen lang? Er det vi selv, er det folk som Mark Zuckerberg, eller en uhåndgripelig kunstig intelligens?
Og med svar på spørsmål som: Hvorfor scroller jeg så mye? Hvorfor er konspirasjonsteorier så populære på sosiale medier? Kan jeg stole på noe på nett i det hele tatt? Lytter mobilen til hva jeg sier? Hvorfor kan jeg ikke bruke GPT til å skrive norskstilen min? Eller hva med prosjekt-søknaden min? Hvorfor har tjenestene til Facebook og Google blitt så dårlige? Hvordan kjenner tiktok meg så godt? Må sosiale medier være annonsefinaniserte? Hvorfor er sminkebruken eksplodert blant unge jenter? Ødelegger telefonen søvnen min? Og mange fler.
Dette er en bok for alle som ønsker å forstå mer av hva som foregår «bak skjermen» og hvordan kunstig intelligens og sosiale medier former livene våre.
Utgivelse: 20. mars.
Cappelen Damm
Susanne Harding
Småkryp i vann, bekker og elver
Oversatt av Ann Høydalsnes
Norge har 440 000 innsjøer og 20.000 elver som er oppholdssted for et mylder av småkryp. Børsteorm, igler, muslinger, krepsedyr, biller, edderkopper, mygg og øyenstikkere er noen av de mange forskjellige skapningene du kan lese om. Alle med naturtro illustrasjoner, og tekst med kjennetegn, levevis og foretrukket oppholdssted.
Utgivelse: 20. mars.
Vigmostad & Bjørke
Ken André Ottesen m. fl.
Verden er din
Livet er å gjøre feil, sa Ken André Ottesen, kjent som BAdesKen, i en tale for konfirmanter. Men det er lurt å prøve å ikke gjenta dem for mange ganger. Uansett bør ikke frykten for å mislykkes være større enn ønsket om å lykkes. Nå har Ken André fått med seg blant andre Maja Lunde, Are Kalvø, Ella Marie Hætta Isaksen, Maren Lundby, Petter uteligger og Selda Ekiz til å skrive tekster til ungdom. Dette er en vakker gavebok til unge i konfirmantalderen.
Utgivelse: 20. mars.
Humanist forlag
Kristin Haugevik og Øyvind Svendsen (red.)
Dilemmaer i norsk utenrikspolitikk
I denne boka utfordrer ledene norske eksperter gjeldende, norsk utenrikspolitikk og staker ut en ny politikk for en ny tid. Forfatterne tegner opp nåsituasjonen på ulike politikkfelt, som sikkerhet og handel, presenterer dilemmaene som Norge står ovenfor, og gir sine innspill til hva som bør være Norges svar på disse dilemmaene.
Utgivelse: 20. mars.
Cappelen Damm Akademisk
Tove Fjellvang Lie
DEBUTANT!
Angelika, En mors historie – fra frykt til kraft
«Du ser jo helt mongo ut», slik begynner Angelika, En mors historie, om hvordan det er å bli og å være mamma til Angelika med Downs syndrom. Tove tar oss med på reisen sin, fra Angelika er barn til voksen, der skam blir til stolthet og fordommer gjort til livs. Tove deler generøst fra familiens liv, og som i andre familier handler livet deres mye om hvordan å tilrettelegge slik at alle de tre døtrene kan utvikle hele sitt potensiale. Med Angelika har dette noen ekstra utfordringer. Men Angelika har en drøm. Hun elsker teater og elsker å bli intervjuet, og så elsker hun kjendiser. Mamma Tove og søstrene Selene og Aurora gjør alt de kan for å hjelpe henne å leve ut drømmen sin, og gjennom sosiale medier kan alt skje.
Utgivelse: 22.mars.
Manuskript Forlag
Thomas Reinholdt
Effektiv meditasjon
Bli sterkere og mer fokusert, bli kvitt negative tanker og stress ned ved å ta i bruk meditasjon som verktøy! Hvordan være best mulig rustet for å få det bedre og oppnå mer i en urolig virkelighet? Svaret er at du allerede har dette potensialet i deg. Med meditasjon som verktøy kan du oppleve kraften som ligger i din egen indre stillhet, erfare å være mer i flyt og overvinne stress.
Utgivelse: 24. mars.
Gyldendal
John Hobberstad
Mat på tur – Bål og primus
Nordmenn elsker å gå på tur, sommer som vinter. Men hva pakker du i sekken, så du spiser godt på tur? John “Eventyrgutten“ Hobberstad har hatt stor suksess med å dele praktiske og enkle triks til hvordan du lager god mat på tur. Boken har totalt 50 oppskrifter på frokoster, middager, supper og desserter du kan nyte på tur uten stress eller timevis med planlegging. Du får blant annet kjapp turkebab, god gammeldags lapskaus, turtaco og sterk eventyrgryte. Blåbærkaker, browniekjeks og kremboller står trolig også i fare for å bli nye turfavoritter. Du får pakketips til hva du trenger å ha med i sekken, både på korte og lange turer. Tørket turmat på pose kan være både kostbart og smakløst, her får du også tips til hvordan du kan tørke din egen turmat og pakke i porsjonsposer. Boken har også et eget kapittel som viser deg hvordan du kan ta i bruk selvplukk fra naturens eget spiskammers.
Utgivelse: 24. mars.
Cappelen Damm
Maria Haugland
DEBUTANT!
LEV, SPIS, NYT – Hverdagsluksus, handlelister, kjøleskapsterapi og blodsukkervennlige oppskrifter
Bli med inn i Maria Hauglands (@mariahaugland.no) inspirerende univers av hverdagsmagi og matglede. Budskapet hennes er klinkende klart: Alt henger sammen. Maten du spiser, tankene du har og livet du velger å leve. Fra å være overvektig, sliten, helt uten energi og i en berg-og-dal-bane av hormonell ubalanse, har Maria Haugland blitt en forkjemper for å ha det bra med seg selv. Med den syv år gamle diagnosen diabetes type 1, er et stabilt blodsukker, metthetsfølelse og energi blant det hun setter høyest. Boken bugner av inspirasjon, tips og refleksjoner. Fargerike, blodsukkervennlige oppskrifter, handlelistetips og næringsrik mat og drikke spiller en stor rolle. Like sentralt er egenkjærlighet, takknemlighet, mindfullness og hverdagsglede – og alle de små, deilige detaljene som utgjør hennes univers.
Utgivelse: 25. mars.
Cappelen Damm
Mariann Gundersen
DEBUTANT!
Vill hageglede – Skap et magisk uterom som kler omgivelsene
Bli med inn i det som er Norges vakreste naturalistiske hage i Lillesand. Nå kan du stjele en rekke ideer og vakre grep fra en av landets aller dyktigste på feltet, Mariann Gundersen, som står bak Instagram-kontoen @vill_hageglede. Du får steg for steg-tips og innsikt i hvordan du velger planter og vekster som kler og trives i omgivelsene der du bor. Hagen vil kreve mindre vedlikehold enn tradisjonelle hager. Siden hagen er tilpasset lokale forhold, krever det ofte mindre gjødsling, vanning og beskjæring. Samtidig tiltrekker en naturalistisk hage seg et rikt mangfold av planter og bier og andre nyttige insekter, fugler og dyr. Gundersen står bak firmaet med samme navn der hun tilbyr naturalistisk plantedesign til private kunder og bedriftsmarkedet, og er blant dem med mest erfaring på denne voksende hagetrenden.
Utgivelse: 25. mars.
Cappelen Damm
Johanne Nordby Wernø
DEBUTANT!
Kaninen har stått opp
En dypt original utforskning av nevromangfold og samfunnets syn på annerledeshet. Johanne Nordby Wernø (f.1980) har skrevet om billedkunst og beslektet for dags- og fagpresse siden 1999. Hun ledet i flere år sitt eget kommunikasjonsbyrå, rettet mot kunstfeltet; i dag jobber hun som kurator. Kaninen har stått opp er hennes første bok.
Utgivelse: 27. mars.
Cappelen Damm
Halvor Mjaugedal
Historien om Diego Maradona
Visste du at Diego Maradona er århundrets best fotballspiller? Og at han scoret med armen da Argentina vant VM i 1986? I «Historien om Diego Maradona» blir du bedre kjent med superstjernen og får vite mer om hvordan han ble en fotballegende.
Utgivelse: 27. mars.
Aschehoug
Marianne Behn
Krystaller
Krystaller har gjennom århundrer fascinert mennesker med sin blendende skjønnhet og mystiske appell. Hver krystall har sine egne egenskaper og antas å ha ulike energier som kan påvirke både kropp og sjel. Rosenkvarts, ametyst, bergkrystall og månestein: Krystaller er vakre, men de kan også brukes til meditasjon og selvutvikling. Forfatter Marianne Behn tar leseren med inn i den magiske mineral- og krystallverdenen. I denne boken får du oversikt over de vanligste krystallene og hva som gjør dem spesielle.
Utgivelse: 28. mars.
Gyldendal
Marte Roa Syvertsen
Hjernen: En biografi
Populærvitenskap møter hjernehelse, med siste nytt fra et forskningsfronten.
Utgivelse: 28. mars.
Bonnier Norsk Forlag
Federico van Lunter
Dinosaurer! Den store dinosaurboka
Oversatt av Stéphanie de Miranda
Bli med på en fantastisk reise tilbake til forhistorisk tid og opplev utrolige dinosaurer til lands, til vanns og i luften sammen med vennene i den nye serien Dyrevenner. Finn ut hvorfor de vil lage fest med den fargerike diplodocusen, eller ta et bad med den lynraske svømmeren liopleurodon. Boka er en en kombinasjon av faktabok og let-og-finn bok med enkel tekst og sjarmerende og fargerike illustrasjoner. En lærerik og morsom oppdagelsesbok for nysgjerrige barn fra 3 år og oppover.
Utgivelse: 31. mars.
Cappelen Damm
Terje Gansum
Gullgubbenes arkeologi – Vikingvegen
En nyfunnet gullgubbe fra Hovland i Larvik kommune i Vestfold høsten 2019 utløste ønske om å se nærmere på disse gjenstandene. Gullgubbene er små gjenstander som bærer med seg en større historie om makt og symboler i perioden ca. 550–825 etter vår tidsregning. I denne boka vil forfatteren undersøke funnsteder i Norge og Sverige. Er det mulig å presisere hvilke miljøer som benyttet disse små gullgjenstandene? Kan kontekstene tilføre noe nytt til diskusjonen om hva gullgubbene representerte? Hvorfor endte de i jorden?
Utgivelse: Ultimo mars.
Museumsforlaget
Øystein Milli
Seriemordene i Tistedal
Tidlig på 1990-tallet rammes Tistedal av fire uforklarlige og brutale drap. Hva får en tilsynelatende vanlig familiefar til å bli en seriemorder? Dette er en dramatisk fortelling om personlig tragedie, desperat politijakt og om hva som skjer med et lite sted som gang på gang rammes av drap. Kom den hele og fulle sannheten frem?
Utgivelse: Ultimo mars.
Kagge Forlag
Andreas Kolle
Barnas kunstbok
Dette er Kolles tredje bok, men hans debutbok som barnebokforfatter. Barnas kunstbok er en enkel innføring i kunst for barn og ungdom som er nysgjerrige på kunst, men som føler at de ikke helt forstår hva den er og hvordan man skal forstå den eller hva den består av.
Boken skriver til barn og unge på deres premisser. Den har nesten ingen fremmedord eller lange forklaringer, men tar barna på alvor og skriver til dem som smarte og nysgjerrige individer.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kontur forlag
Jen Rich
Sting – 30 inspirerende og kreative syprosjekter
Oversatt av Tonje Ellertsen
Sting tilbyr tidsriktige design og kreative prosjekter for den bevisste kreatøren med sans for estetikk og fokus på tilpassbare syprosjekter, inspirerende stoffideer, og enkle og tydelige instruksjoner.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kontur forlag
Ellen Øen Carlsen
Svangerskapet - Om den fantastiske reisen fra to celler til en baby
I denne boken får vi faglig fundert forskning og oppdatert kunnskap om prosessene man går gjennom som både gravid og mageboer.
Ellen Carlsen er lege og har forsket på hva som påvirker svangerskap. Hun tar leseren med på en fortelling fra unnfangelse til fødsel.
Samtidig får vi svar på spørsmål som: Er det noe man bør unngå å gjøre som gravid? Er det vaner eller ting man kan gjøre som er spesielt gunstige? Eller er resultatet kun en miks av genene som ble utdelt det voksende fosteret?
Utgivelser: Ultimo mars.
Cappelen Damm
Kjetil Bragstad
DEBUTANT!
Såret i strid – Livet etter Afghanistan
Da soldaten Kjetil Bragstad var 20 år, ble bilen han satt i rammet av en veibombe i Afghanistan. Han blir livstruende skadet, men overlever. Bestevennen Kristoffer, som satt ved siden av ham, dør. Boka er en hyllest til bestekameraten og livet som soldat, men Bragstad retter også skarp kritikk mot hvordan vi tar vare på våre veteraner. Bragstad er generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kagge Forlag
Ørjan Nilsson
Livslinjer – Magne Furuholmen om musikk, kunst og kreativitet
I 2025 er det 40 år siden tidenes mest kjente norske poplåt – «Take on me» – ble en hit verden over. Synth-riffet som ga låta en udødelig signatur skrev Magne Furuholmen da han var 14 år. Nå er han 62 år, bestefar, og ser i denne korthugde, vittige og dyptpløyende samtaleboken tilbake på fem tiår som en viktig aktør i utformingen av det moderne kulturnorge.
Utgivelse: Mars.
Forlaget Press
Henrik Skaug Sætra
Hvordan redde demokratiet fra kunstig intelligens
Hva skjer med demokratiet når vi i stadig større grad bruker kunstig intelligens for å forstå verden rundt oss? Når vi bruker teknologi for å sortere og forstå våre medborgere og det de sier? Når vi bruker KI for å understøtte, erstatte eller endre demokratiske prosesser?
I denne boken presenterer Sætra en inngående analyse av hva demokratiet er, og hvordan KI er i ferd med å gjøre det til noe annet. Boken viser tydelig hvordan den sterkt økende bruken av KI i alle deler av samfunnet uunngåelig påvirker demokratiske og politiske prosesser. Boken er et viktig innspill i pågående og kommende diskusjoner om hvordan KI bør utvikles og anvendes. Alle med en viss interesse for politikk og sin egen rolle som borger vil få økt innsikt i hva KI gjør med demokratiet, utviklere og teknologiselskaper får innsikt som kan la dem unngå de verste fallgruvene og politikere får nødvendig bakgrunn for å styre teknologiens utvikling til det beste for samfunnet.
Utgivelse: Mars.
Cappelen Damm
Per Asle Rustad
Dømt på løgner
Om skyggespillet som felte Eirik Jensen. Rustad har gått gjennom alle sakspapirer, og intervjuet nye kilder – de nye funnene kan være med på å endre hele saken.
Utgivelse: Mars.
Bonnier Norsk Forlag
Raja Shehadeh
Til fots i Palestina
Oversatt av Christian Rugstad
Gjenutgivelse med nytt forord. En tankevekkende fortelling om en manns vandringer gjennom landskapet han er glad i, som en gang var uberørt, men som nå er ødelagt av bosetninger og murer. Da Raja Shehadeh begynte å vandre langs åssidene i Palestina, sent på 1970-tallet, ante han ingenting om at han skuet ut over et landskap som var i ferd med å forsvinne. I årenes løp ble turene mindre og mindre landlige og mer og mer farlige. Dette henger sammen med at Shehadehs hjem er Ramallah, på den okkuperte Vestbredden, og landskapet han ferdes i er åsted for konflikter mellom hans palestinske landsmenn og nyankomne bosettere fra Israel.
Utgivelse: Mars.
Spartacus Forlag
Paul Schrader
Transcendental filmstil
Oversatt av Anders Dunker
Paul Schrader dukker ned i den åndelige dimensjonen hos filmskaperne Yasujirō Ozu, Robert Bresson og Carl Theodor Dreyer, og kartlegger et ikke-psykologisk, hypnotisk, saktegående og transcendentalt filmspråk på tvers av regissører og kulturer. Boken har hatt enorm innflytelse på filmfilosofisk tenkning de siste femti årene, og presenteres her med Schraders nye forord fra 2018. Boka inngår serien «Existenz Film».
Utgivelse: Mars.
Existenz forlag
Line Renslebråten
Historier om tingene dine
Se rundt deg hjemme. Hva vet du egentlig om tingene rundt deg?
Denne boken er et illustrert leksikon som gir svar på hvor alle tingene i huset ditt kommer fra. Den starter ved inngangsdøra og går gjennom gangen, soverommet, badet, stua, kjøkkenet og garasjen. Underveis får du lære mer om både dørklokker, kjøleskap, telefoner, dopapir, vannpistoler og godteskåla.
Alle tingene dine kommer nemlig fra et sted eller en oppfinner som bestemte seg for å løse et problem eller et behov. Og mange av disse tingene har en gøyal historie. Noen av disse kan du lese om i denne boka.
Utgivelse: Mars.
Spartacus Forlag
Gloria Ray Karlmark og Elisabeth Åsbrink
Gloria – I skyggen av rasismen
Oversatt av Alexander Leborg
4. september 1957 skulle fjorten år gamle Gloria Ray og åtte jevnaldrende elever begynne på Central High School i Little Rock, Arkansas. Men bevæpnende soldater hindret dem i å komme inn. Fordi de var svarte.
USAs høyesterett hadde fastslått at segregeringen mellom svarte og hvite barn var grunnlovsstridig, men motstanden mot opphevelsen av raseskillet var så sterk i Arkansas at president Eisenhower måtte gripe inn med soldater for å beskytte de svarte elevene. Elevene, kjent som The Little Rock Nine, er blitt ikoner i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsens historie.
Denne boken handler om året som skulle forandre Glorias liv, men også om den amerikanske rasismen og slaveriet som ga grobunn for den, og om hvordan den framvoksende nazismen i Europa på 30-tallet hentet tankegods fra sørstatenes raseskillepolitikk.
Utgivelse: Mars.
Spartacus Forlag
Lene Berg
Kopfkino
Oversatt av Beanca Halvorsen og Ute Neumann
Boka er et filmmanus fra Lene Bergs Kopfkino fra 2012, og betyr direkte oversatt hodefilm eller film for hodet. Filmen har et uvanlig utvalg karakterer: Åtte kvinner som alle lever av å på forskjellige måter tilfredsstille sine klienters seksuelle fantasier. Kvinnene utveksler historier om sine erfaringer og opplevelser mens kameraet sakte glir frem og tilbake langs bordet, uten noe forsøk fra kunstneren på å kutte i eller blande seg inn i samtalen. Selv om historiene er ekte er settingen iscenesatt, i et møte som peker mot en verden både fylt av ønskedrømmer, fantasier og illusjoner. Boka inngår serien «Existenz Film».
Utgivelse: Mars.
Existenz forlag
Hilde Lundal
DEBUTANT!
Hekling trinn for trinn
Det skyller en heklebølge over landet! Dette er boka både for deg som aldri har heklet før, og for deg som er ute etter inspirasjon og enkle oppskrifter på kule hekleprosjekter.
Utgivelse: Mars/april.
Kagge Forlag
APRIL
Mie Keyser
DEBUTANT!
Energigaranti – Fra utmattelse til overskudd
Da advokatfullmektig Mia Keyser ble syk med ME, falt verden i grus. Det fantes ingen medisin eller behandling. Hun kjente imidlertid helt tydelig at hun ikke kunne bli sengeliggende resten av livet, og gikk til verks for å finne metoder for å bli frisk. Hun oppdaget at hun var nødt til å jobbe helhetlig mot bedre helse, og etter mye prøving og feiling, utarbeidet hun den revolusjonerende Helsegrunnmuren; en metode som går ut på å gjøre tiltak på 8 livsområder.
Utgivelse: 1. april.
Nor
Hanne Storm
Smerte – Alt du trenger å vite om hvorfor du har vondt
Spennende populærvitenskapelig bok om smerte som fenomen. Lege og professor Hanne Storm er en av Norges fremste eksperter på smerte. Smerte har gjennom hele evolusjonen vært et viktig varsel mot farer. Men dersom smerten vedvarer og beredskapsreaksjonen er kronisk aktivert, kan vi utvikle psykosomatiske lidelser.
Utgivelse: 1. april.
Gyldendal
Jenny Hval
Scenemennesket
“…likevel står jeg her fremdeles, på scenen, et spøkelse, en klovn som har tatt på seg sitt eneste kostyme, seg selv”. I Scenemennesket skriver Jenny Hval med utgangspunkt i sitt eget liv på scenen gjennom mer enn 25 år. Hval balanserer fritt og oppfinnsomt mellom essay og memoar, erfaring og tenkning i en bok som handler om liv og kunst, om lytter og utøver, om undergrunn, kunst, popmusikk og politikk. På en ofte overraskende og original måte trekker Hval linjer fra konkrete erfaringer med scenisk og kompositorisk arbeid til hendelser fra eget liv som har hatt innvirkning på kunstneriske valg og på hva slags karakter hun har kunnet gestalte på scenen. Hvor går skillet mellom den private og den sceniske kroppen? Hva gjør det med kunsten at kunstneren så tydelig behandles som en salgsvare? Og hvem er mennesket på scenen når det mennesket er en «artist», en som alltid blir konfrontert med og identifisert gjennom sin egen kropp, sitt eget navn, sitt kjønn og sin egen synlighet?
Utgivelse: 2. april.
Forlaget Oktober
Terje Nordby
Nordisk mytologi
Nordisk mytologi tar leseren med på en oppdagelsesreise i de førkristne mytologiene i Norden, med særlig vekt på norrøne myter og mytologiene i det germanske området. Men her er også innslag av keltiske, samiske og finsk-ugriske myter. Med stor formidlingsglede vekker Nordby mytene til live på en måte som både underholder og inspirerer, samtidig som vi lærer hvordan mytene er forstått, tolket og brukt gjennom kulturhistorien.
Utgivelse: Primo april.
Dreyers forlag
Ingrid Wergeland
I samtale med Kirsti Bergstø
Hvem er Kirsti Bergstø og hva vil hun? I denne boken løftes kjernen i partilederens politiske kamp og grunnlaget for hennes engasjement fram. På veien blir vi også bedre kjent med personen Kirsti Bergstø. Hun forteller om hvordan hennes politiske engasjement ble vekket da faren var kreftsyk og den lokale sykestuas framtid sto i fare. Hun snakker om hvorfor hun som nyvalgt partileder ba Kjell Inge Røkke om å «ryke og reise», og hun løfter fram et nordnorsk engasjement for kyst og fisk. Gjennom alle hennes kampsaker går det en rød tråd: Ønsket om å bygge sterke fellesskap og å ta vare på miljøet.
Utgivelse: Primo april.
Forlaget Manifest
Nik. Brandal
Solidaritet i en ny tid
Hvem er arbeiderklassen i vår tid, og hva skal fagbevegelsen være? LO feirer 125 år, og det markeres med boka Solidaritet i en ny tid av Nik. Brandal. Det tette forholdet mellom Ap og LO skaper alltid debatt, og her skildres blant annet hvordan Gerd-Liv Valla som LO-leder fikk statsminister Jens Stoltenberg til å føye seg i viktige spørsmål. Sykelønn, pensjonsreform, arbeidslivskriminalitet – kampene har vært og er mange. Dette er en bok for alle som er interessert i nyere norsk historie og arbeidsliv.
Utgivelse: Primo april.
Res Publica
Øystein Noreng
Kraften, makten og pengene
Det gjennomgående tema i denne boken er at økningen i strømpriser innebærer en overføring av inntekt fra strømforbrukere, husholdninger og næringslivet, til produsentene og selgerne av kraft, og til staten ved skatter og avgifter. Det skandaløse er at et omfattende inngrep i norsk økonomi som dette aldri har vært gjenstand for politisk debatt eller demokratisk behandling.
Utgivelse: Primo april.
Svein Sandnes Bokforlag
Henninge Torp Bie
DEBUTANT!
Bievandringer – Om villbier i Norge og en sommerøy (arbeidstittel)
Henninge Torp Bie skriver om de norske villbiene gjennom en vår og en sommer på Eløen, hennes barndoms sommerøy. Med nysgjerrig forskerblikk – og kjærlighet til naturen – formidler hun engasjert om samspillet mellom bier, planter, blomster, trær og årstider i en bok som både forklarer og forfører og åpner opp for detaljrikdommen i den nære naturen.
Utgivelse: Primo april.
Kagge Forlag
Lars Dehli
Avslørt – Forstå deg selv og andre med verdens mest brukte personlighetstest, Meyers Briggs
Lær hvordan dine egne personlighetstrekk påvirker hverdagen din, fra de små beslutningene til de store valgene i livet. MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) gir deg et kart over personligheter og hjelper deg å navigere i verden på en måte som fremmer forståelse, kommunikasjon og samarbeid med menneskene rundt deg. Gjennom praktiske eksempler og øvelser vil du kunne identifisere og forstå din egen MBTI-type og lære hvordan du kan tilpasse deg de du har rundt deg.
Utgivelse: 3. april.
Gyldendal
Sherry Argov
Hvorfor menn elsker «bitches»
Oversatt av Ingrid Eia Ryvarden/DeepL
Datingbibelen, endelig på norsk! Har du ofte tenkt at menn foretrekker søte og hjelpeløse kvinner de kan beskytte? Tro om igjen! Oppdag hvorfor menn tiltrekkes av sterke, selvstendige kvinner med denne lettleste og underholdende datingguiden fra New York Times’ bestselgende forfatter Sherry Argov.
Utgivelse: 3. april.
Bonnier Norsk Forlag
Gro Gulden
SOPPBOKA
Gro Gulden er mykolog og en av Norges mest anerkjente soppforskere. Hun utgitt flere akademiske titler og populære soppbøker for voksne og barn. I tillegg har hun oversatt og bearbeidet soppbøker, og kurset og uteksaminert soppkontrollører gjennom mange år. Alle soppelskere har sine helt spesielle og hemmelige soppsteder. Det er ingen som vil avsløre hvor kantarellene kommer eller hvor det er sjanser for å finne flotte steinsopper. Du kan også lete fram dine steder, men først må du lære deg å kjenne soppene, hvor de vokser og når det er sesong. Soppboka er en bruksvennlig og nyttig bok for alle som vil lære mer om sopp. Denne utgaven er revidert og oppdatert etter den aller nyeste DNA-forskningen på sopp.
Utgivelse: 3. april.
Cappelen Damm
Marianne Gretteberg Engedal
Fugler du kan ha møtt
Har du sett en fin fugl og lurt på hva den heter? Hender det at det lander fugler på fuglebrettet du ikke har sett før? Vil du ha besøk av flere? Da kan denne boka hjelpe deg! Den er proppfull av fakta om fugler du kan ha møtt. Du får vite hva de spiser, når og hvor du kan treffe på dem og lærer hva som skiller dem fra hverandre. Visste du at spettmeisen er den eneste fuglen i Norge som kan gå nedover en trestamme? Eller at det finnes småfugler som lagrer fuglefrø på over 60 000 steder samme sesong? Var du klar over at fossekallen bruker vingene til å svømme under vann, på jakt etter småfisk og krepsedyr? Fugler du kan ha møtt er full av vakre, rare, sjeldne og vanlige fugler, akkurat som naturen rundt deg.
Utgivelse: 4. april.
Aschehoug
Kjell Bevanger
FJELLET – Dyr og planter
Fjellet i serien Cappelen Damms naturhåndbøker er skrevet av professor Kjetil Bevanger. Bøkene i serien presenterer de viktigste artene innenfor norsk flora og fauna i en frisk og fargerik layout med fyldig tekst, gode fargebilder og instruktive strektegninger som gjør det mulig å identifisere artene sikkert. Serien er de eneste på markedet som også har titler basert på biotop (dyr og planter i samme bok). Enkle fargekoder og et hendig lommeformat gjør dette til skreddersydde turbøker.
Utgivelse: 7. april.
Cappelen Damm
Eirik Kvindesland
Iran og Israel – Gamle venner, nye fiender
Det betente forholdet mellom Israel og Iran påvirker en rekke andre konflikter i Midtøsten, eksempelvis i Libanon, Syria, Irak og Jemen. Selv om alle disse landene preges av sine egne interne stridigheter, har de lenge vært gjenstand for iransk-israelsk rivalisering. Denne boka drøfter det konfliktfylte forholdet mellom Iran og Israel, som er avgjørende for å forstå de bredere maktkampene som utspiller seg i regionen.
Utgivelse: 10. april.
Cappelen Damm Akademisk
Markus Neby
DEBUTANT!
Markus Nebys aktivitetsbok: Skrevet under trusler og tvang
Underholdende og gjennomillustrert aktivitetsbok for hele familien – med lattergaranti. Første bok fra en av landets mest populære humorister og programledere med hint til høytidsuksessene Påskekrimlekene og 24-stjerners julekalender.
Utgivelse 11. april.
Bonnier Norsk Forlag
Greg T. Karber
Murdle bind 2
Oversatt av Inger Sverreson Holmes
Løs 100 djevelsk utspekulerte mordmysterier med logikk og list. Fengende og gøyale mordmysterier for alle som liker å bruke de små grå. Murdle er en formidabel internasjonal suksess. Dette er en blanding av en krimbok og en selskapslek, hvor du skal løse bokens mordgåter basert på informasjonen som blir gitt om personer og deres kjennetegn, åsteder og motiv.
Utgivelse: 11. april.
Gyldendal
Bjørn Mannsverk
Autopilot
Hva har oljefondet og Bodø/Glimt til felles? Bak suksessen står mentaltrener og jagerflypilot Bjørn Mannsverk.
Utgivelse: 11. april.
Bonnier Norsk Forlag
Erik Sveberg Dietrichs
Din medisin: Veien til persontilpasset behandling
Hvilke konkrete spørsmål bør du stille legen din? Forfatteren gir deg verktøyene du trenger. En bok som enkelt forklarer hva persontilpasset medisin er og hva man som pasient bør vite. Erik Sveberg Dietrichs er professor ved UiO og overlege ved Senter for psykofarmakologi ved Diakonhjemmet sykehus.
Utgivelse: 11. april.
Bonnier Norsk Forlag
Trine Østereng
DEBUTANT!
Farlege forskjellar
Norge har aldri hatt så mange milliardærar som nå. Samtidig er køene utenfor landets matsentralar lengre enn noen gang. Hva gjør de økonomiske forskjellene med samfunnet? Forfatter Trine Østereng viser at skeiv fordeling av rikdom og makt påvirker oss alle, uansett hvor mye penger vi har. Ulikhet virker det inn på helsa vår, sjansene til å få barn, utdanning og trygge boliger. Det fører til mindre tillit og trivsel – og demokratiet tar skade. Boka viser hvordan rikdom gir makt og innflytelse over samfunnsutviklingen.
Utgivelse: Medio april.
Res Publica
Ulf Hamran
Carl Peter Lehmann – liv og verk
I norsk kunsthistorie står Carl Peter Lehmann som en av de små mestere, men han er likevel beskrevet med få ord. Etter oppveksten i familiens omreisende gjøglerteater slo Lehmann seg opp som miniatyrportrettmaler i Bergen i 1816. De neste ti årene gjorde han en kometaktig karriere i Norges største by, der den kulturelle eliten med president Christie, overlærer Sagen, konsul Meltzer, biskop Neumann i spissen, betraktet ham som en ny professor J. C. Dahl. Så forsvant han fra offentligheten. Lehmann omtales som en glemt pioner i norsk romantisk landskapsmaleri. Kunsthistorikeren Ulf Hamran gikk bort i 2024, men rakk å fullføre dette inngående og rikt illustrerte portrettet av Lehmanns liv og virke.
Utgivelse: Medio april.
Bodoni
Thea Engvik
DEBUTANT!
Hvilken vin til hva? Vinhåndbok for nybegynnere
Thea Engvik er utdannet kokk og sommerlier. Hun har jobbet som kokk på Noma i København og Maaemo i Oslo, begge med tre stjerner i Michelin-guiden. Nå brenner hun for å dele sin kunnskap om mat og vin i kombinasjon. Engvik deler ivrig drikketips på Instagram @theasmaker hvor hun har over ti tusen følgere. Hun er også en del av Sulten-appen (til Fattigstudent). Hvilken vin til hva? er guiden som gjør at du kan finne den perfekte vinen for deg – og maten du spiser. Målet er å gi deg en forståelse av hvordan mat og vin kan løfte hverandre slik at du selv kan sette vin til det du skal spise (ja, det finnes faktisk en vin der ute som gjør at Grandiosaen smaker enda bedre). Hva drikker jeg til fredagstacoen? Hvilken rødvin funker til smågodt? Finner jeg en vin som er fin til ostepop?
Utgivelse: 14. april.
Cappelen Damm
Stine Kase
DEBUTANT!
Relasjonskraften – 6 områder som booster kjærligheten
En håndbok for par som ønsker å bygge en sterk og varig relasjon. Stines metode Relasjonstreet bidrar til at leseren gjennom selvrefleksjon og små, bevisste justeringer kan påvirke relasjonen positivt, skape nærhet, håndtere konflikter og tenne gnisten i forholdet igjen. Boken henvender seg til par som opplever avstand og utfordringer i forholdet sitt, men som er motiverte for å arbeide sammen for å skape en tettere og mer robust relasjon. Med utgangspunkt i autentiske historier fra terapirommet, gir den leseren konkrete øvelser og refleksjonsoppgaver for å oppnå en dypere forståelse av hverandre og relasjonen.
Utgivelse: 15. april.
Nor
Hege Kofstad
Kodenavn Greta – Gunnvor Galtung Haavik, en norsk spionhistorie fra virkeligheten
Kofstad har – som den første i landet – fått tilgang til PST-dokumentene fra arrestasjonen av Gunvor Galtung Haavik, som ble avslørt som spion for Sovjetunionen under den kalde krigen. I tillegg til flere hundre sider med avhør inneholder dokumentene et 20 siders brev der Gunvor svært personlig forteller hvordan hun havnet i denne situasjonen og fikk kodenavnet «Greta».
Utgivelse: 15. april.
Gyldendal
Anne Mæhlum
Flower Power
Anne Mæhlum er en av Norges beste matstylister og spesialist på spiselige ville vekster. Maten hennes er ung, trendy, romantisk, feminin og velsmakende. I boken byr hun på 77 oppskrifter med 55 ulike spiselige blomster i sesong fra både natur og hage. Mæhlum er art director, matstylist og soppkontrollør.
Utgivelse: 15. april.
Gyldendal
Jørgen Flor
DEBUTANT!
Bristepunktet – Forstå sterke følelser og hvordan du håndterer dem
Gjør deg klar for en aldri så liten ekspedisjon inn i menneskesinnet! Hvorfor brister det for noen i en bestemt situasjonen, mens de greier å beholde roen når det tilsynelatende er mer stressende? Stemmer det at noen aldri mister grepet? I denne boka lærer du å forstå deg selv og ditt eget følelsesliv bedre, i tillegg får du bedre innsikt i bristepunkter hos andre. Psykolog og forfatter Jørgen Floor skriver drivende om sterke følelser og hvordan de kommer til utløp hos oss mennesker, slik at du bedre kan vite når nok begynner å bli nok, samt forhindre at følelsene får oss til å handle overilt med de negative konsekvensene det kan få. Boken dreier seg også om å forstå hvordan separasjonsangst i barnehagen henger sammen med parforholdet, om viktigheten av å snakke om følelser, og at krenkbarhet og vold henger sammen.
Utgivelse: 21. april.
Cappelen Damm
Anders Nordstad
DEBUTANT!
Hvem skal dyrke maten din når bøndene er borte? (Arbeidstittel)
Hvorfor er mat så viktig? Hvem bestemmer hva slags mat vi får kjøpt og hva den koster, og trenger vi egentlig å produsere den her i Norge? Kan vi ikke bare la noen andre ta seg av sånt? Her finner du svaret på disse og flere essensi elle spørsmål. For matsystemet vårt er nemlig ikke så komplisert som mange vil ha det til.
Utgivelse: 22. april.
Frisk
Jarle Enerud
Sommerquiz 2025
Dette er quizboka som samler hele familien i sommerferien, med sine 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie noen. Boka er delt inn i hele 100 kategorier med 10 spørsmål i hver kategori. Spørsmålene dreier seg om tradisjonelle quiz-emner som film, TV, musikk, sport, geografi, natur og vitenskap, historie, mat og litteratur.
Utgivelse: 22. april.
Gyldendal
Synnøve Borge/Sara Hjardar (ill.)
Blekksprut
I bokserien Dyrebiografiserien er turen nå kommet til blekkspruten. Synnøve Borge lar oss bli kjent med dyret ved å fortelle om livet til en blekksprut gjennom et helt år. Blekkspruten begynner livet som et veldig lite dyr som flyter i overflaten i havet til hun blir stor nok til å synke til bunnen. I tillegg til den løpende faktafortellingen er det et stort og detaljert oppslag til slutt i boka, med mer fortettet fakta.
Utgivelse: 23. april.
Gyldendal
David Attenborough og Colin Butfield
Havet – Vår siste villmark
Oversatt av Lene Stokseth
David Attenborough har laget TV-program fra alle havområder på planeten. Nå skriver han historien om vår siste store villmark, havet. Havet har formet kontinentene, det regulerer klimaet vårt og luften vi puster inn og det gir mat til oss alle. Gjennom hundre år, åtte unike havhabitater og utallige spennende arter får vi personlige historier og banebrytende forskning om vår siste villmark. Havet er mystisk og vidunderlig, men også skjørt. Havet viser bemerkelsesverdige motstandskraft: det er den delen av planeten som kan, og i noen tilfeller har, kommet seg raskest etter kriser. Dersom vi handler nå vil havet lege seg selv i vår levetid, men bare hvis vi gjør det nå.
Utgivelse: 24. april.
Cappelen Damm
Fedon Lindberg
Anticancer
I Anticancer tar dr. Fedon Lindberg deg med på en reise gjennom de nyeste vitenskapelige studiene for kreftbehandling. Han forklarer hva kreft er, hvordan de nyeste testene brukes for tidlig diagnose, og hvordan individuelt tilpasset behandling og livsstilsendringer gjør det vanskeligere for kreften å utvikle seg.
Utgivelse: 24. april.
Gyldendal
Ole Øyvind Holth
Kriger i Europa starter sjeldent på en onsdag
I februar 2022 reiser Ole Øyvind Holth til Ukraina for å dekke den russiske invasjonen av landet. Samtidig som han prøver å forstå konflikten, begynner forfatteren også å lese om igjen en dagbok farfaren hans skrev som frontkjemper på Østfronten sommeren 1941. Gjennom personlige minner og essayistiske betraktninger blir historien samtidig en utforskning av familie og tilhørighet, propaganda og minnepolitikk, skyld og forsoning – og hvor mye vi egentlig forstår av det historiske øyeblikket vi til enhver tid befinner oss i.
Utgivelse: 25. april.
Gyldendal
Annette Løno
DEBUTANT!
Vagusnerven
Vagusnerven er hovedfartsåren i nerve systemet, en gigantisk motorvei som går i begge retninger mellom hjernen og resten av kroppen. Den er superhelten du ikke visste du hadde inni deg, selve koblingen mellom psykisk og fysisk helse, og forklaringen til hva som skjer når du for eksempel isbader, gjør pusteøvelse eller føler deg trygg. Vagus er the missing link som kobler sammen alle kroppens funksjoner og systemer. Den er nøkkelen til å forstå hvorfor du blir sliten, syk, stressa eller utbrent, og hva du kan gjøre for å få en kropp og en helse i balanse.
Utgivelse: 27. april.
Frisk
Simon Mugford
Fotballstjerner: Barcelona ruler
Oversatt av Terje Krumins
Barcelona er en av verdens beste og mest populære fotballklubber. Visste du for eksempel at den unge Barcelonaspilleren Lamine Yamal ble tatt ut til Spanias EM-tropp sommeren 2024, og i en alder av 16 år og 338 dager ble den yngste spilleren i EMs historie? Eller at Barcelona er en av få klubber i verden som eies og styres av supporterne? I Barcelona ruler kan du lese om spillerne, trenerne og seierne, i tillegg til masse morsom fakta om klubbens historie.
Utgivelse: 28. april.
Aschehoug
Lise Finckenhagen
Sommer – De fire årstidene
I denne nye bokserien lager kokk og matformidler Lise Finckenhagen mat til de ulike årstidene og holder seg nesten utelukkende til norskproduserte ingredienser. Kokebøkene er en hyllest til norske råvarer gjennom årstidene. Totalt får du hele 56 helt nye oppskrifter fra hele Norges kokke-Lise. Dette ambisiøse bokprosjektet strutter av skaperglede og overskudd. På foto er Sara Johannessen, som lenge har jobbet i tospann med Finckenhagen. I den første boken skal vi til det som er manges favorittårstid, nemlig sommeren. Det blir mat til grill og uteliv, alt fra stekt småmakrell med rømmesaus og nypoteter, til grillet kylling og den beste hvite pizzaen.
Utgivelse: 28. april.
Cappelen Damm
Linda Pettersen Myhre
DEBUTANT!
Når diagnosen er satt – Rettigheter og muligheter ved autisme, ADHD og Tourettes
Det er en lang kamp for å få satt en diagnose på barnet ditt. Når den endelig kommer, opplever veldig mange at man ikke får noe hjelp, og blir stående i uvisshet. Du tror du er i mål, men realiteten er at du har kommet fram til en ny startstrek. Denne boken er en innføring i hvordan du kan sikre deg god hjelp og tilrettelegging fra hjelpeapparatet rundt barnet ditt. Samarbeid med Dølt om vakre og rørende illustrasjoner.
Utgivelse: 29. april.
Nor
Erik Unneberg, Eivind Molde og Olav Harlem
Barnas beste turer i Oslomarka – 52 turer for hele familien
Marka rundt Oslo er Norges mest benyttede friluftsområde og byr på et vell av turmuligheter året rundt! Erik Unneberg, Olav Harlem og Eivind Molde har skrevet flere populære markabøker. I Barnas beste turer i Oslomarka presenterer forfatterne turer som er godt egnet for barn – og som også voksne kan ha glede av. Det er sjelden du angrer på en tur i marka, med frisk luft, mosjon og naturopplevelser som utbytte. Og nettopp opplevelser er viktig for at også barna skal bli glade i marka og kjenne den bedre. I boken er det derfor lagt vekt på at barna skal finne turene interessante og morsomme – og samtidig få mestringsfølelse ved å være ute. Hvert turforslag presenteres med en enkel turbeskrivelse og et eget kart med inntegnet rute slik at det blir lett å finne frem. Turforslagene er krydret med morsomme fakta, spennende informasjon og nyttige tips.
Utgivelse: 30. april.
Cappelen Damm
Sigbjørn Johnsen og Ina Libak
Den langsomme tryggheten
Forfatterne er født med 40 års mellomrom: Arbeiderparti-nestor Sigbjørn Johnsen har vært en familievenn og et forbilde for AUF-leder Ina Libak. Sammen skildrer de hvordan generasjonene kan være der for hverandre gjennom livsløpet. Det handler om å gi barn en trygg oppvekst slik at de blir voksne som finner sin plass og forsørger dem som bidro til velferdsstaten før dem. Men det handler også om omsorgen på et bestemorsfang, tilhørigheten til en flokk som skaper tillit. Uten disse små og store fellesskapene går ikke samfunnet rundt. Den langsomme tryggheten er en poetisk bok om verdier og sammenhenger i livet, som bør være grunnlaget for all god politikk.
Utgivelse: Ultimo april.
Res Publica
Halvor Elvik
Amerikansk kollaps – Supermakten som ble til Trumpland
Dagblad-journalisten Halvor Elvik har vært avisens USA-korrespondent i tre perioder. Han kjenner utviklingen i landet helt fra Ronald Reagens presidentperiode. Donald Trumps politiske ideologi-lapskaus karakteriserer Elvik som en høyst personlig variant av pervertert konservatisme med mange felles trekk med klassisk førerdyrkelse og fascisme.
Utgivelse: Ultimo april.
Svein Sandnes Bokforlag
Aksel Kielland
DEBUTANT!
Forvandlingen
Teknologien er utformet slik at vi forsvinner inn i diverse feeder, nesten uten å merke det. Konsentrasjonsevnen vår er svekket og stadig flere rapporterer om at hverdagen oppleves flyktig og fragmentert. Hvordan påvirker det oss at teknologien nær er blitt en integrert del av oss – at menneske og teknologi lever i et nær symbiotisk forhold? Hva gjør den teknologiske revolusjonen vi står midt oppi med oss som personer – og som samfunn? Ved hjelp av populærkulturelle referanser fra film, litteratur og TV, filosofiske betraktninger og pågående teknologidebatt, er Forvandlingen en essayistisk undersøkelse av koblingen mellom våre liv og en stadig ekspanderende digital teknologi og økonomi, skrevet av en av landets aller skarpeste mediekritikere.
Utgivelse: Ultimo april.
Forlaget Manifest
Hannah Gitmark
Arv
«Det skal lønne seg å arbeide» – er omkvedet i norsk politikk. Men det lønner seg mer å arve, for da slipper du å betale skatt. Å arve i Norge har de siste ti årene vært gratis, mens i de foregående 200 årene har arveavgift gitt inntekter til staten og bidratt til mindre økonomisk ulikhet i befolkningen. I dag eier den rikeste prosenten i Norge en fjerdedel av all formue, og denne formuen går i arv. En oversikt over Norges 300 rikeste personer viser at hele to av tre er arvinger, altså at de er rike bare fordi de har arvet. Bolig utgjør halvparten av all arv – mens de som ikke arver, kan ha problemer med å komme inn på boligmarkedet.
Utgivelse: Ultimo april.
Res Publica
Knut Fageraas, Morien Rees og Desiree Nævdal (red.)
Bærekraft på museum
Boka skal inspirere til bærekraft, og øke bevisstheten om det internasjonale bærekraftarbeidet i museumssektoren.
Utgivelse: Ultimo april.
Museumsforlaget
Frode Forfang
DEBUTANT!
Asylparadokset – Hvordan dagens asylordning skaper kaos og svikter de som trenger den mest
Dagens asylpolitikk fungerer ikke. Problemets kjerne er selve retten til å søke asyl, slik den er innrettet i dag. Tidligere direktør i UDI, Frode Forfang, tar et oppgjør med systemet han selv har forvaltet i 26 år.
Utgivelse: Ultimo april.
J.M. Stenersens Forlag
Martin Bystad
Den glemske hjernen
Hjerneforsker Martin Bystad avmystifiserer myten om at vi alltid bør huske alt, og intro duserer deg for den nyeste vitenskapen om vår fantastiske, glemske hjerne!
Utgivelse: April.
Frisk
Alette Sophie Aubert og Monica Øien Dyvi
Biohacking – Veien til bedre søvn, mindre stress, stabil vekt og større overskudd
Gjennom podkasten Biohacking girls har Monica og Alette møtt noen av verdens fremste spesialister på trening, kosthold og søvn og satt sammen en praktisk bok ut ifra hva de har lært. Boken har fem pilarer: søvn og restitusjon, stress og stressmestring, biorytme og lys, trening og bevegelse, og mat og ernæring. Målet er å våkne opplagt og føle et overskudd i hverdagen, holde vekten og vedlikeholde muskelmassen og spise mat som motvirker inflammasjon i kroppen.
Utgivelse: April.
Gyldendal
Pjotr Tsjaadajev
Filosofiske brev til en dame og En gal manns forsvarstale
Oversatt av Agnete Øye
Den russiske filosofen Pjotr Tsjaadajev (1794–1856) framhever i her kristendommens sivilisasjonsskapende betydning for Russland, men hevder samtidig at russerne er et folk som verken tilhører Europa eller Asia, at det er uten historie og aldri har gitt noe bidrag til sivilisasjonens utvikling. Det grunnleggende problemet er at Russland mottok kristendommen fra den bysantiske østkirken, som allerede var i forfall, og ikke fra den katolske vestkirken. I essayet «En gals manns forsvarstale» hevder Tsjaadajev at Russland har mottatt alle sine ideer fra Vesten, og at Russland helt mangler kultur; landet er som et blankt ark man kan skrive hva som helst på. Men nettopp dette er Russlands styrke, for det betyr at det blir lettere for Russland å overta Vestens framskritt. Boka inngår i serien «Russiske tenkere».
Utgivelse: April.
Existenz forlag
Eirik Grøneng og Kristian Brynestad
DEBUTANTER!
Skadefri løping
Setter skader eller smerter en konstant stopper for løpegleden din? Er du lei av å måtte avbryte treningen i det du virkelig kjenner progresjon? Denne boken er laget for deg – enten du er en erfaren løper som stadig blir hindret av skader, eller du er på vei mot ditt første halvmaraton og vil unngå fallgruvene.
Utgivelse: April.
Frisk
Geir Berge
Lofoten – en kulturhistorisk reiseguide
Denne boken er både en klassisk reiseguide og en kulturhistorisk innføring i Lofotens rike kultur- og næringslivshistorie. Tekst og bilder gjør deg kjent med havet og fjellene, galleriene, museene og fiskeværene. I tillegg møter du stedenes og folkets historie og kultur, anekdoter og sagn, lokale attraksjoner og spennende enkeltmennesker som har bodd og bor i Lofoten.
Utgivelse: April.
Orkana
Rune Mentzoni
DEBUTANT!
Bare en runde til! For gamingforeldre som ønsker mindre konflikt og mer samspill
Oversatt av Lisbeth Kristoffersen
Gaming er en stor del av mange barns hver dag, og for foreldre kan det være utfordrende å finne den rette balansen mellom skjermtid, fysisk aktivitet og god psykisk helse. Denne boken gir foreldre et grunnlag for å forstå barnas digitale lekerom bedre. I tillegg til gjen kjennbare eksempler fra en av landets fremste forskere på dataspill og avhengighet – som også er en erfaren gamingpappa – får du råd om hvordan du setter gode grenser og unngår konflikter. Du får svar på alt fra de positive sidene med gaming, hvilke spill som passer til hvem, utfordringer og til slutt: det du virkelig bør være obs på.
Utgivelse: April.
Frisk
Justyna Skowronek
DEBUTANT!
Blomstrende broderi
I Blomstrende broderi utforskes og utvikles det tradisjonelle broderiet, med en moderne og leken vri. Med naturen som inspirasjon lærer du hvordan du broderer blader og blomster i ulike teknikker og med vakre sting. De klassiske stingene er pedagogisk forklart. Med basis i det får du forslag til en rekke ulike prosjekter og motiver du kan brodere, enten du vil dekorere en t-skjorte eller pynte en festdrakt, eller sy enkle prosjekter som vesker, bokmerker eller puter. Like mye som en nyttig håndbok, er dette en inspirerende guide til hvordan du kan få din egen kreativitet til å blomstre.
Utgivelse: April.
Forlaget Press
Gwendolyn Sasse
Russlands krig mot Ukraina
Oversatt av Merete Franz
Boken gir en innføring i bakgrunnen for krigen, hvordan den føres og hvilke konsekvenser det har for Ukraina, men også for Europa, verdenssamfunnet og internasjonale konstellasjoner og samarbeid. Det legges særlig vekt på geopolitiske forhold som kan årsaksforklare Russlands handlingsmønster, og de internasjonale politiske motsetningene og historiske forholdene som danner bakteppet for krigssituasjonen.
Utgivelse: April.
Orkana
Nils Rune Langeland
Martyren – Vestens politiske teologi
Historikeren Nils Rune Langeland undersøker i denne boka fire viktige tenkere i Tyskland i mellomkrigstiden: Filosofen Walter Benjamin, forfatteren Ernst Jünger og rettsfilosofene Carl Schmitt og Hans Kelsen. Langeland viser hvordan disse tenkerne la grunnen for en radikalisering av politisk tenkning innenfor rammen av det som kalles «politisk teologi». Denne radikaliseringen har banet vei for skikkelser som Donald Trump, og innevarsler kanskje undergangen for Vesten slik vi kjenner den.
Utgivelse: April.
Existenz forlag
Elisabeth Le
Alt asiatisk – Mer grønt
Alt asiatisk er tilbake med en helt ny kokebok. I Alt asiatisk mer grønt gir Elisabeth Le deg oppskriftene du trenger for å lage frisk, god og enda grønnere asiatisk mat hjemme. Elisabeth Le står bak den populære matbloggen Alt asiatisk hvor hun deler hemmeligheter og oppskrifter fra det sørøst-asiatiske kjøkkenet. Oppskriftene er enkle å lykkes med og ingrediensene er som alltid tilpasset utvalget i norske butikker. Her får du tipsene og triksene så du kan imponere med friske smaksopplevelser fra Asia – hjemme hos deg selv.
Utgivelse: April.
Aschehoug
MAI
Ina-Janine Johnsen
Kaker i ni smaker
Med over ti års fartstid som matblogger og seks bestselgende kokebøker, vet Ina hva leserne vil ha. Etter å ha fordypet seg i eltefri bakst, poteter og salat (temaene for hennes tre siste kokebøker), er turen kommet til kaker.
Med hennes kjente og nytenkende, men lett fattelige stil, er målet å utvide kakehorisonten til alle som elsker søte smaker. Boken vil omfatte over 100 deilige kaker fordelt på ni forskjellige smaker: sjokolade, sitrus/sitron, kokos, karamell, bær, vanilje, frukt, nøtter, krydder.
Utgivelse: 1. mai.
Frisk
Mone Celin Skrede
Mi høgre hand – Vegen mot ein identitet som funksjonshemma
DEBUTANT!
Mone Celin vart fødd med ein sjeldan tilstand som gjer at høgrehanda hennar er mindre enn den venstre. Ho vaks opp i ei lita nordvestlandsbygd utan å identifisere seg som «funksjonshemma». Gjennom eigne røynsler og andre sine haldningar og blikk på henne vart ho gradvis meir bevisst på plassen blant dei 20 prosentane av befolkninga som går under paraplyen funksjonshemma, verdas største minoritet. Skrede skriv ope og varmt om korleis ho har navigert i livet sitt, og korleis ho har funne styrke i å vere ein del av «rørsla».
Utgivelse: 2. mai.
Samlaget
Jørn Øyrehagen Sunde
Har eg rettstryggleik?
Boka set søkjelys på store utfordringar i den norske rettsstaten. Sunde, som er professor i rettshistorie, uttrykkjer bekymring for om rettsstaten har vorte klassedelt. I boka peiker han på at vanlege folk ikkje har råd til advokathjelp når dei treng det, og at det berre er i straffesaker og barnefordelingssaker dei i dag har tilgang til rettssystemet. Domstolane er i realiteten berre tilgjengelege for bedrifter, institusjonar og offentlege organ, dei velståande og dei som kan skyva utgifter til advokat over på eit forsikringsselskap.
Utgivelse: 2. mai.
Samlaget
Jens Kihl
Blakk
Kva gjer det med eit barn å sjå at Noreg har pengar til nesten alt – berre ikkje til dei? Spørsmålet er stilt av Jens Kihl, som sjølv vaks opp med ei mor som ofte var blakk. Men det var først då dei flytta til Ullevål Hageby på Oslos vestkant, at han fekk oppleve Forskjells-Noreg i praksis. I denne boka tenkjer han tilbake på desse opplevingane og snakkar med mora om korleis ho hadde det. Resultatet er blitt ein skarp samfunnsanalyse og ei ærleg skildring frå ein uvanleg oppvekst. Eller var han så uvanleg?
Utgivelse: 2. mai.
Samlaget
Jeswanthiny Mayooran
Aldri god nok
DEBUTANT!
Jeswanthiny Mayooran tar oss oss med inn i ei verd der ambisjonar og forventningar frå foreldre formar livet til borna. For mange innvandrarar står legeyrket høgt på ønskelista, men kva skjer når draumen ikkje er borna sin eigen? Jeswanthiny gav etter for presset og valde medisinstudiet, trass i manglande interesse. I dag er ho overlege i psykiatri. Kva har dette valet eigentleg kosta henne? Gjennom personlege skildringar reflekterer ho over forholdet til foreldra og byr på eit ærleg innblikk i den indre kampen mellom eigne ønske og kjærleiken til familien og deira krav.
Utgivelse: 2. mai.
Samlaget
Hans Jacob Orning
Myten om den gode kongen – Magnus Lagabøtes landslov og Norge på 1200-tallet
Magnus Lagabøtes landslov blir ofte framstilt som et vendepunkt mot demokrati, rettsstat og humanitære verdier i Norge. Men stemmer det? I Myten om den gode kongen utfordrer historiker Hans Jacob Orning denne etablerte forståelsen og viser at landsloven ikke førte til et mer rettferdig samfunn, men snarere styrket kongens makt, ofte på bekostning av vanlige folks interesser. Boka nyanserer også forestillingen om middelalderen som en tid preget av vold og kaos.
Utgivelse: Primo mai.
Dreyers forlag
Aslak Heika Hætta Bjørn
DEBUTANT!
Vi er fortsatt her
I februar 2023 brøt det største sameopprøret på 40 år ut. Opprøret var en protest mot vindkraftutbygging på Fosen, men også en kulminasjon av misnøye og sinne mot fornorskingspolitikken som har endret livet til samiske folk, familier og hele samfunn. Aslak Hæika Hætta Bjørn tilhører kjernen av de unge aktivistene som snudde Oslo på hodet disse dagene. Med utgangspunkt i sitt, sine foreldre og sine besteforeldres liv, skriver Bjørn om hvordan samer over hele nordkalotten har mistet språk, tilhørighet og stolthet – og om hvordan man kan ta arven, språket og den samiske ånden tilbake. Vi er fortsatt her er en sterk og personlig fortelling om fornorsking, tilhørighet og forsoning.
Utgivelse: Primo mai.
Forlaget Manifest
Julian Sancton
Galehus ved verdens ende: Skipet Belgicas reise inn i den mørke polarnatten
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
I august 1897 satte den 31 år gamle belgiske kommandanten Adrien de Gerlache seil med Belgica, drevet av eventyrlyst og drømmer om ære for hjemlandet. Målet var Antarktis, men før skipet forlot Sør-Amerika, hadde det allerede brutt sammen, gått på grunn og mistet flere viktige besetningsmedlemmer. Gerlache fortsatte like fullt, helt til skipet satt fast i isen. Her ble mannskapet fanget en endeløs, bekmørk vinter. Plaget av sykdom, underernæring og monotoni havnet flere av dem på randen av galskap. Blant mannskapet var den amerikanske legen Frederick Cook og den 24 år gamle nestkommanderende Roald Amundsen. Dette var en avgjørende ekspedisjon for Amundsens videre karriere, og sammen med Cook la han en plan for å få mennene ut av helvetet ved verdens ende.
Utgivelse: Primo mai.
Aschehoug
Truls Synnestvedt
Den glade freden
Dette er fortellingen om da Bergen igjen våknet til liv etter andre verdenskrig. Da byen ble fylt med folkefester, glede og optimisme – fra feiringen av freden i 1945 og store offentlige begivenheter til bergensernes hverdagsglede over friheten. Den tidlige etterkrigstiden medførte en forvandling av Bergen, med gjenoppbygging, nye bydeler og en overgang til en moderne tid. Dette er en nostalgisk, levende og visuell dokumentasjon av en by i endring, og en hyllest til livsgleden som preget de først fredsårene.
Utgivelse: Primo mai.
Bodoni
Anne Mæhlum
Skogens gull – Kantareller og andre gode matsopper
I Skogens gull får du beskrivelser av 44 mat-sopper. Gode og beskrivende artsbilder, en grundig artsbeskrivelse og tips om hvor og når du kan plukke dem, men også hva de smaker og passer til i matveien. I tillegg beskrives forvekslingsarter og også giftige sopper.
Utgivelse: 6. mai.
Vigmostad & Bjørke
Kaveh Rashidi og Hans Jørgen Sandnes (ill.)
Din fantastiske kropp
Boka er en hyllest til kroppen og dens morsomme, rare og spennende funksjoner. Målet er at barna skal bli stolte av den kroppen de har og det den kan få til, og at de sitter igjen med mere kunnskap om hjertet, hjernen, skjelettet, tarmen og musklene – for å nevne noe. Kaveh Rashidi er lege og en tydelig stemme i offentligheten. Som småbarnspappa er han også opptatt av kunnskapsformidling til de yngste.
Utgivelse: 7. mai
Cappelen Damm
Cathrine Midtgård
DEBUTANT!
Den magiske skolekoden
Med et særlig fokus på ufrivillig skolefravær, viser boken hvordan man kan skape positiv endring og støtte barn som er i risikosonen eller allerede har utfordringer med ufrivillig fravær. Boken er skrevet for å inspirere til håp og endring i skolen, med fokus på inkludering og troen på at alt er mulig med riktig tankesett og gode tiltak. Den gir både foreldre og lærere konkrete tips og verktøy for å oppnå en felles forståelse og samarbeide effektivt.
Utgivelse: 8. mai.
Nor
Anne Gunn Halvorsen
Mitt internett – Då www kom til Noreg
I 1995 fyller Anne Gunn Halvorsen elleve år. Ho koplar seg opp til chat på internett for fyrste gong. Etter dette blir ingenting det same. Tretti år seinare bestemmer ho seg for å undersøke korleis internett har prega livet hennar. På utradisjonelt vis utforskar ho korleis og kvifor internett og datamaskinar har vorte ein så viktig del av oss. I denne boka handlar det om ungane som var dei første på internett, og korleis det går med dei i dag. Ho skriv fram ei lite dokumentert side av norsk mediehistorie og ungdomskultur.
Utgivelse: 8. mai.
Samlaget
Øystein Lie
Bordtennisdagbøkene
Kan mann midt i livet gjenopplive ungdommens store bragder? Dette en fortelling om bordtennis, kanskje verdens mest irriterende idrett, der det å besvare en serve er en påminnelse om hvor kompleks livet kan være.
Utgivelse: 9. mai.
Bonnier Norsk Forlag
Simen Velle
DEBUTANT!
Våkn opp! (arbeidstittel)
Utgivelse: Medio mai.
Aschehoug
Katrine Sele
Menn som nesten elska meg – Sju års lengt etter kjærleiken
Då forfattar Katrine Sele skilde seg midt i førtiåra, blei ho kasta ut i kaos – einsemd, økonomiske bekymringar og frykta for å ikkje strekke til som mor. Men snart tok lengten etter kjærleik over. Ho begynte å leite etter ein kjærast, noko som viste seg å vere både komplisert og uføreseieleg. I denne ærlege og sårbare memoaren skildrar ho sju år med dating, forelskingar og kjærleikssorger og forsøka på å kome nær eit anna menneske utan å miste seg sjølv.
Utgivelse: 21. mai.
Samlaget
Eirik Brazier
En kort introduksjon til første verdenskrig
I denne boka gir Eirik Brazier en grundig, men lett tilgjengelig introduksjon til de komplekse og omdiskuterte årsakene til første verdenskrig. Han viser hvordan krigen raskt spredte seg fra Europa til resten av verden, og viser hvordan millioner av mennesker i og utenfor Europa ble direkte og indirekte berørt av denne globale konflikten også i lang tid etter krigens avslutning.
Utgivelse: 25. mai.
Cappelen Damm Akademisk
Einar Tørnquist og Leonard Furuberg (ill.)
Hvorfor er det ikke snø i Sahara? Og 52 andre ting du lurer på om geografi
Geografi for barn! I Hvorfor er det ikke snø i Sahara? får barna svar på små og store spørsmål om geografi. Hvor i verden er det flest vulkaner? Er det stille i Stillehavet? Kan man bade i Themsen? Og hvem bygde egentlig pyramidene i Egypt? Hvorfor er det ikke snø i Sahara? og 52 andre ting du lurer på om geografi er skrevet av programleder og komiker Einar Tørnquist, kjent bl.a. fra podcasten 198 land med Einar Tørnquist.
Utgivelse: 28. mai.
Cappelen Damm
Niva, Mikkel og Nils Petter Mørland, og Fredrik Edén (ill.)
101 ting å gjøre før du blir voksen – i ferien
Mikkel Niva og Nils Petter Mørland har nok en gang vridd hjernene sine for å finne morsomme og uventede måter å aktivere fantasi og oppfinnsomhet. Denne gangen er det ferie som er utgangspunktet. For selv om ferie er bra, er det ganske mange ganger det også kan være kjedelig. Og her stiller Mikkel og Nils Petter opp med 101 underlige og underholdene måter å få selv flyturer til å være litt mer spennende! I 101 ting å gjøre i ferien får leseren gode tips og ideer til morsomme, helsprøe, spennende, koselige og uvanlige ting man kan gjøre på ferie, enten man skal på flytur, hyttetur, utenlandstur eller være hjemme i egen bakgård.
Utgivelse: 28. mai.
Cappelen Damm
Kari-Anne Pedersen
Når klær blir bunad
“Når klær blir bunad” handler om klær i Øst-Telemark fra 1700-tallet og fram til i dag. Leserne kan studere klærne og se på kunnskapen, kreativiteten og håndlaget til våre formødre og forfedre. Tilnærmingen er praktisk: Hvordan var snittet, hvilke materialer ble brukt, og hvordan skulle plaggene sitte på kroppen? Boka er kjærkommen for de som vil legge kunnskap til grunn for å tilpasse og sy sin egen bunad.
Utgivelse: Ultimo mai.
Museumsforlaget
Hilde Holbæk-Hanssen
Det som er riktig i øyeblikket – en biografi om Eva Knardahl
Pianisten Eva Knardahl (1927-2006) hadde en unik posisjon i sin samtid. Hun opptrådte første gang i Universitetets Aula i Oslo seks år gammel og hadde sin offisielle debut, der hun spilte tre klaverkonserter med Filharmonisk Selskaps Orkester, da hun var elleve. I 1947 dro hun på studiereise til USA, et opphold som skulle vare i 20 år. I 15 av dem arbeidet hun som orkesterpianist i Minneapolis Symphony Orchestra, der hun i tillegg fikk en rekke solo-oppdrag. Med og uten orkesteret var hun på turneer over hele USA. Etter hjemkomst i 1967 ble hun, med sin erfaring og kompetanse, en viktig aktør i det nye musikk-Norge som vokste frem med offentlig musikkutdannelse, utvidelse av konsertinstitusjoner, nye festivaler og økt anseelse i internasjonal musikkverden, bl.a. gjennom strålende kritikker av hennes plateinnspillinger. Med sine meningers mot ble hun et friskt pust i norsk kulturdebatt, der hun engasjerte seg på flere sider av det politiske spekter.
Utgivelse: Ultimo mai.
Solum Bokvennen
Ane K. Engvik
DEBUTANT!
Antarktis
Antarktis er det kaldeste, tørreste og mest forblåste kontinentet på jorda. Vi møter verdens største isbre, jordas sterkeste vinder, Norges høyeste fjelltopp, og de tøffeste dyreungene. Nordmenn var blant de første som utforsket Antarktis, i dag forvalter verdens land det sårbare naturmiljøet sammen. Gjennom innholdsrike bilder og tekster er boka tilrettelagt og beregnet for barn og unge.
Utgivelse: Mai.
Orkana
Tom Stalsberg og Erle Marie Sørheim
Knotta først – 120 år med jenter, motstand og fotball
Kvinnefotballens utvikling har skutt fart de siste årene. Spillere på de store klubbene er stjerner og folk kommer på stadion for å se sitt favorittlag. Vi i Norge har noen av de aller største stjernene i verden. Endelig har unge jenter rollemodeller de identifiserer seg med, men veien dit har vært lang. I denne boka tar forfatterne Erle Marie Sørheim og Tom Stalsberg oss med på en 120 år lang motbakke. De leverer morsomme anekdoter, tragiske historiske hendelser og de har snakket med noen av de viktigste premissleverandørene for utviklingen av Norsk kvinnefotball. I tillegg har de snakket med noen av våre største stjerner. Dette er en unik bok som viser kvinners kamp for å få lov til å spille verdens vakreste spill, ikke bare med søkelys på Norske forhold, men i hele verden. En slik bok har ikke blitt skrevet før.
Utgivelse: Mai.
Cappelen Damm
Asle Toje
Herredømme – Kampen om en ny verdensorden (arbeidstittel)
Vesten har mistet mye av sin tidligere makt, mener Asle Toje. I denne boka, som spenner fra den kalde krigen til Russlands invasjon av Ukraina, viser han hvordan de andre stormaktene igjen har inntatt hovedrollene i internasjonal politikk. Det er en fortelling om vekst og forfall, manglende lederskap, og hvordan maktforholdet mellom stormaktene har forskjøvet seg siden årtusenskiftet.
Utgivelse: Mai.
Kagge Forlag
Billy Jacobsen
Anna i Markvatnet. Hamsuns venninne som ble krigshelt.
Knut Hamsun hadde kommet for å skrive. Gårdsfolket gikk på nåler. Men snart, til alles forbløffelse, åpnet dikteren seg for den samiske tjenestejenta Anna Pedersen. De ble nære venner. Senere, mens Hamsun hyllet Hitler, hjalp Anna mennesker som var på flukt fra nazistene. De siste tiårene bodde hun alene på ødemarksgården Markvatnet i Hamarøy.
Utgivelse: Mai.
Orkana
Synnøve Vereide Trampe
DEBUTANT!
Gutta – Likestilling for det 21. århundre
Likestilling har lenge vært synonymt med kvinnekamp. Den tiden er forbi. Synnøve Trampes bok Gutta utfordrer etablerte forestillinger om likestilling, gir en stemme til gutta som sliter og utforsker løsninger på guttekrisen i samfunnet.
Utgivelse: Mai.
J.M. Stenersens Forlag
Ivan Iljin
Den russiske kulturens vesen og egenart
Oversatt av Ute Neumann
Den russiske filosofen Ivan Iljin (1883-1954) var relativt ukjent fram til 2005, da hans jordiske levninger ble overført fra Sveits og begravd i Donskoj-klosteret i Moskva, og siden sa har han vært gjenstand for en veritabel renessanse i Russland, og er nå den filosofen Putin siterer oftest. I denne boka beskriver Iljin det russiske menneskets spesielle mentalitet og karakter, den andre delen er viet den ortodokse troen og i den tredje delen drøfter han Russlands historie og viser hvordan det russiske folket er preget av troen, noe som har gjort det mulig å holde ut en rekke prøvelser, framfor alt kommunismen. Boka inngår i serien «Russiske tenkere».
Utgivelse: Mai.
Existenz forlag
Bente Sommerfeldt
Spiseforstyrret – Den problematiske maten, kroppen, identitet
Dette er en bok for alle som sliter med en spiseforstyrrelse i ulik variant og grad, alle med et problematisk forhold til mat, kropp og selvfølelse, pårørende og alle som prøver å støtte opp og hjelpe.
Utgivelse: Mai.
Kagge Forlag
Aleksandr Dugin
Den fjerne politiske teorien
Oversatt av Jørn Holm-Hansen
Den russiske filosofen Aleksander Dugin (f. 1962) har utviklet det han kaller «den fjerde politiske teorien» i boka av samme navn. Særlig inspirert av Martin Heideggers filosofi utvikler han et alternativ til de tre dominerende politiske filosofiene i moderniteten: liberalismen, fascismen og kommunismen. Dugin er en kontroversiell skikkelse som er mye sitert i vestlig presse som en talsmann for Russlands vending mot det autoritære. Boka inngår i serien «Russiske tenkere».
Utgivelse: Mai.
Existenz forlag
Julia Klausen
DEBUTANT!
Jeg er ikke min mors datter – Historien om en tapt barndom og veien til et eget liv
Dette er en rystende historie om mishandling og svik, men også om å finne sin egen vei. Gjennom oppveksten ga Julia Klausen aldri opp håpet om at mamma en dag skulle bli snill. I dag er moren forvaringsdømt for dobbeltdrap. I voksen alder tar Julia et oppgjør med moren og begynner å grave i sin egen fortid. I journalene fra barnevernet, skolen og helsevesenet oppdager hun at mange har visst, uten å gripe inn.
Utgivelse: Mai/juni.
Kagge Forlag
JUNI
Cecilia Gustafsen og Erik Opsahl (red.)
Tunsberghus revitalisert (arbeidstittel)
Antologien er den første publikasjonen i en serie med tverrfaglige studier av norske borger. Artiklene er basert på innlegg holdt på en konferanse ved Norsk Borgsenter, Tønsberg 28.-29. april 2022. Konferansen inneholdt bidrag om norske og skandinaviske middelalderborger, med Tunsberghus, Nordens største festningsanlegg i middelalderen, som omdreiningspunkt.
Utgivelse: Primo juni.
Museumsforlaget
Kristin Prestvold
Oppdag Vesterled – Vestlige Skottland, Hebridene og Isle of Man
Forfatter Kristin Prestvold har tidligere utgitt boka Oppdag Vesterled. Nordlige Skottland, Orknøyene og Shetland på Museumsforlaget, og nå kommer oppfølgeren Oppdag Vesterled. Vestlige Skottland, Hebridene og Isle of Man. Fylkesarkeolog Kristin Prestvold dykker ned i norsk historie og formidler kulturminner fra det norrøne kongedømmet som eksisterte i De britiske øyer mellom 1079 og 1266 hvor kongene var vasaller under kongene av Norge: «Fra slutten av 700-tallet seilte nordmenn ut fra norskekysten i sine havgående langskip på jakt etter land og skatter, rikdom og handel. Øyene og vestkysten av Skottland ble del av seilingsleden til viktige områder i nordmennenes vikingeverden. De slo seg ned på øyene, giftet seg inn i ledende familier i den gæliske befolkningen, dannet allianser og tok del i innbyrdes konflikter og klankriger. De ble del av eliten. Sammen skapte de en unik gælisk-norrøn kultur som fremdeles er levende i stedsnavn og språk på øyene.» Prestvold er en fenomenal formidler som allerede har besøkt en rekke historielag, bibliotek osv. for å formidle norrøn historie. I ei samtid hvor populærkulturen gjerne utnytter “vikingtida” grovt til egne formål er det viktig at folk får bli kjent med den forskningsbaserte kompetansen arkeologer som Prestvold innehar.
Utgivelse: Primo juni.
Museumsforlaget
Roald Veimo (red.)
St. Olav i Verdal
Har du hørt om Olavshaugen, et par hundre meter øst for Stiklestad kirke? På Stiklestad Nasjonale Kultursenter sine nettsider kan man lese at “Olavshaugens historie begynte ifølge tradisjonen natt til 30. juli 1030 med et treskur som fungerte som gjemmested for Olav Haraldssons lik.” Til neste år kommer ei ny bok som forteller mye mer om et av Norges eldste minnesteder. Boka St. Olav i Verdal handler om Olavs Haraldssons fall på Stiklestad og de sporene det har etterlatt seg i den trønderske bygda Verdal. Vi betrakter vanligvis historien om hellig Olav fall som en del av Norges nasjonale historie, men forfatterne har valgt å fortelle om sporene etter Olav den hellige i et lokalhistorisk perspektiv. Med spor menes her både steder, sagn og legender, historiske fortellinger og minnesmerker som på noe vis kan knyttes til Olav og hans ettermæle.
Utgivelse: Primo juni.
Museumsforlaget
Atle Thowsen
Christian Michelsen – Kongen på haugen
Denne omfattende og rikt illustrerte boken er første bind i biografien over kanskje Norges største statsmann, Christian Michelsen. Boken er skrevet av historiker Atle Thowsen og lanseres i forbindelse med 100-årsmarkeringen for Michelsens bortgang i juni 2025.
Utgivelse: Ultimo juni.
Bodoni
Christina Langballe
DEBUTANT!
Nød lærer naken kvinne å rygge med henger
Skilsmisse. Samlivsbrudd. Ufrivillig singelliv. Dette er ikke en bok om hvordan du skal fikse det praktiske etter et brudd – det handler om å overleve det emosjonelle kaoset. Boken er full av humor, sarkasme, brutale sannheter, og håp. Den gir et ærlig og rått innblikk i sorgen, raseriet, hevntankene, og den intense følelsen av å være tapt etter et brudd. Men den viser også hvordan du kan finne tilbake til deg selv, og bli en sterkere, friere og bedre versjon av deg – med eller uten ny kjærlighet.
Utgivelse: Juni.
Frisk
Merete Hovdenak og Jennifer Ramkalawon
Tangen-samlingen – Kunst på papir
Nicolai Tangen har samlet på grafikk og kunst på papir i 30 år, og samlingen består av over 2000 verk fra nordisk modernisme.
Dette blir en komplett oversikt over samlingen som nå er overført til Kunstsilo i Kristiansand.
Utgivelse: Juni.
Orfeus