Gjør som Jan - søk stipend for å skrive bok
Jan Grue søkte – og fikk – stipend fra Det faglitterære fond for å skrive fagbok. Nå kan også du søke om stipend for å skrive.
To ganger i året har du mulighet til å søke stipend fra Det faglitterære fond, for å skrive eller oversette sakprosa. Gjennom 43 år har fondet delt ut over 1,1 milliard kroner, som har gitt fødselshjelp til nesten 7000 bøker.
Neste søknadsfrist for å søke er 15. oktober kl. 15.00.
Klikk her for å lese mer om våre stipender
Jan Grue er i det daglige førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, ved Universitetet i Oslo. Men han er også en anerkjent forfatter, både av skjønnlitteratur og sakprosa. For boka Jeg lever et liv som likner deres fra 2018 ble han både tildelt Kritikerprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris. Høstens sakprosabok, Hvis jeg faller, har også fått svært god mottakelse fra kritikere og publikum.
Grue mottok åtte måneders arbeidsstipend fra Det faglitterære fond for arbeidet med boka.
– Det ga rom for å konsentrere meg ordentlig om arbeidet. Dette var en bok som ble til over flere år, med en blanding av selvbiografisk og faglig materiale. Det har mye å si å kunne lage et rom for prosjektet som bok, altså å vite at det er noe som vil kreve mange utkast og en helhetlig tanke.
– Hvis en annen skulle spørre deg om råd for en søknad om stipend – hva vil du si da? Har du noen råd å gi bort?
– Først og fremst – å tenke på søknader som “nyttige fiksjoner”. Det er ikke sikkert du vil gjøre akkurat det du har sagt du skal gjøre. Jeg byttet både hovedtema og tittel underveis. Undertittelen min, En beretning om usynlig arbeid, kom først da denne tematikken hadde blitt skrevet frem – da den hadde vokst ut av materialet.
– Å tenke på søknader på denne måten kan også hjelpe en til å heve ambisjonsnivået. Jeg tror det er bra å forklare hvorfor boken man skal skrive er viktig – for allmenleseren og for temaets del, sier Jan Grue.