Her er høstens sakprosabøker!

Fortvil ikke lengre over sommerslutt – bokhøsten er her!
Her kan du lese om hvilke sakprosabøker du kan glede deg til i månedene som kommer.

– Listen over høstens utgivelser viser et stort og imponerende mangfold, sier NFFOs generalsekretær Arne Vestbø.
– Og i lys av sommerens debatt i Morgenbladet om de vanskelige vilkårene for akademisk faglitteratur, er jeg særlig glad for å se at det fremdeles finnes en rekke forskere som kommer med nye bøker. Det er også verdt å gratulere de mange debutantene på listen med sine første utgivelser. Foreningen har som ambisjon å bli enda flinkere til å gi dem oppmerksomhet i tiden fremover, sier Vestbø.

Og uten videre introduksjon, her er høstens 276 sakprosabøker fra norske forlag.
PS! I uke 34 publiserer vi også høstlista for akademisk litteratur.

Er du forfatter med bok ute i høst og mangler på lista? Ta kontakt med sverre@nffo.no

Ivan Krastev
Framtida er her nå

Pandemien er et «pågående samfunnseksperiment vi alle er deltakere i» skriver Ivan Krastev. Normaliteten er satt på pause. Mye som tidligere ble betraktet som politiskal umulig, har vist seg å være fullt mulig og kanskje til og med ønskelig. Men hva betyr dette for framtida? Framtida er her nå er en visjonær bok om vår tids største utfordring, skrevet av en av Europas viktigste intellektuelle.
Oversatt av: Alexander Leborg.
Utgivelse: 4. juni.
Res Publica

Mia Kankimäki
Kvinnene jeg tenker på om natten. I fotsporene til mine heltinner
Mia føler seg utenfor. Hun har ikke mann eller barn, hun har sagt opp jobben og solgt leiligheten. Hva nå?
Dette spørsmålet stiller den prisvinnende forfatteren Mia Kankimäki seg. Med humor og selvironi legger hun ut på en reise til Tanzania, Italia og Japan, i fotsporene til ti historiske kvinner som hun beundrer, bl.a. Nellie Bly, Karen Blixen og Isabelle Bird. Det er kvinner som har levd helt eksepsjonelle liv som oppdagere, kunstnere og forfattere, og disse kvinnene gjør hun til sine skytsengler. Resultatet er en slående blanding av biografi, historie, reiseskildring, dokumentar og selvutvikling.
Oversatt av: Morten Abildsnes.
Utgivelse: 10. juni
Gursli Berg

JULI

Stine Viberg
DEBUTANT!
Friluftstrikk til store og små fra Northern Knitting
Vakre plagg til hele familien, designet for utebruk til fjells, på havet og i skogen. Her er gensere, kofter, ullbukser, luer, votter, pannebånd og strømper. Fra designeren bak @northernknitting.
Utgivelse: 22. juli.
Gyldendal

Are Brean og Sverre Aurstad
Studentkokeboka
Studenter konkurrerer med hjernen. Da må den yte optimalt. Hvilken mat holder deg mett hele dagen på lesesalen? Hva er det lurt å spise rett før en test -og hvordan kan man spise seg til bedre resultater på eksamensdagen? Denne etablerte studentkokeboka er full av gjennomarbeidede og digge oppskrifter. Ingrediensene passer til en stram studentøkonomi, og rettene.
Utgivelse: 27. juli.
Aschehoug

Gaute Eiterjord
Klimaopprøret!
Kva svarer du når du skulker skulen for å streike og alle heller vil snakke om fråværsgrensa enn togradersmålet? Boka er disponert i ti punkt,som til saman svarer på dei viktigaste spørsmåla i miljø-og klimakampen nett no.
Utgivelse: 31. juli.
Aschehoug

Arvid Viken (red.)
Turismens paradokser. Turisme som utvikling og innvikling
Denne boken handler om reiseliv i bygde-Norge, både som en mulighet og en trussel, for eksempel i Lofoten, på Senja, i Nord-Troms og på Nordkapp. Turismen gir mange arbeid, men kan også være en påkjennelse for natur og lokalmiljø. Tilrettelegging er derfor nødvendig, men det bidrar som regel til økt tilstrømming og behov for ytterligere tiltak. Dette er blant paradoksene som diskuteres i boka.
Lansering: Juli.
Orkana Akademisk

Anne Eriksen
Livets læremester. Historiske kunnskapstradisjoner i Norge 1650-1840
Hvordan ble historien om Norge skrevet på 1600- 1700- og 1800-tallet? Som et sted der det bodde et steinhardt folk, i umildt terreng, men med en storslått fortid av kjemper og kristningskonger. Blant annet. Og det var som en fortid man skulle kunne lære noe av. Historie var livets læremester – Magistra Vitae. Før historie ble et moderne forskningsfag var historieskriving en bred vifte av sjangre, former og teksttyper. Å beskrive fortiden var like mye en retorisk, som en vitenskapelig genre – det gjaldt å overbevise om fortidens iboende lærdom, enten den var moralsk eller religiøs. Denne boken presenterer noe av historieskrivingens sammensatte mangfold i denne perioden.
Pax

AUGUST

Vilde Bratland Hansen
DEBUTANT!
Pappas hemmelighet
40 år etter at han ble misbrukt, forteller faren om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som barn. Datteren Vilde Bratland Hansen blir tvunget til å se sin barndom og sitt forhold til pappa med nye øyne. Pappas hemmelighet er en sterk og personlig fortelling om hvordan overgrep kan påvirke en hel familie, ikke bare offeret. Boken er også en historie om å mestre livet, på tross av traumene man er blitt påført.
Utgivelse: 1. august.
Res Publica

Hannah Gitmark
DEBUTANT!
Det norske hjem
Etter krigen var bolig et grunnleggende velferdsgode på linje med helse, infrastruktur og utdanning. I dag er situasjonen en annen. Dagens boligpolitikk skaper og viderefører økonomisk ulikhet. I boken Det norske hjem beskriver forfatter Hannah Gitmark hvem som har vunnet og hvem som har tapt på utviklingen i boligmarkedet og kommer med forslag til endringer av politikken.
Utgivelse: 1. august
Res Publica

Iselin Theien
Damene i Fiolveien: En historie om norske husmødre
Med utgangspunkt i unik dokumentasjon etter Simensbråten kvinneforening løfter forfatter Iselin Theien frem historien til norske husmødre, og forteller dermed historien om det som i flere tiår var landets vanligste kvinneyrke. Resultatet er en levende skildring av Damene i Fiolveien, som var stedet hvor foreningen hadde sitt eget hus – her avholdt de møter, organiserte helsestasjon, opprettet bibliotek og samlet inn penger til veldedige formål. Theien viser oss hvordan disse kvinneforeningene kom til og hvordan de bidro til velferdsstatens framvekst.
Utgivelse: 1. august.
Res Publica

David Whyte
Trøst. Om lindring, næring og mening i dagligdagse ord
Sakprosaforfatter og lyriker David Whyte deler livskloke betraktninger over innholdet i en lang rekke dagligdagse ord som gradvis er blitt tappet for sin kraft og rikdom gjennom vår ukritiske eller unyanserte bruk. Ord som tap, hjertesorg, sårbarhet og frykt. Trøst består av korte essayistiske, visdomsfylte refleksjoner over meningsinnholdet i 52 hverdagslige ord, fra Anger til Ærlighet. En livsbejaende bok for den som er opptatt av mening og sammenheng, språkets verdi og vår tilhørighet til ordene.
Utgivelse: 3. august.
Oversatt av: Agnete Øye.
Cappelen Damm.

Leah Weiss
Meditasjoner for livets utfordringer. Fem trinn til større utholdenhet i krisetider
I juni 2018 i Thailand ble tolv unge gutter og deres fotballtrener, en tidligere buddhistmunk, fanget i en grotte. Verden fulgte med på den dramatiske redningsaksjonen. Til tross for mangel på mat, vann og oksygen overlevde alle. Det viste seg at de hadde meditert flere ganger om dagen. Eksperter sier at dette hjalp dem til å overleve. Leah Weiss, universitetslærer ved Stanford i USA, trekker på guttenes erfaring samt nevrovitenskap i presentasjonen av de fem enkle trinnene som utgjør den meditasjonen som thai-guttene og treneren deres daglig utførte i grotten. Hun hevder at dette er noe vi alle bør praktisere for bedre å kunne håndtere livets utfordringer, uansett hvem vi er og hvor vi er.
Utgivelse: 3 august.
Oversatt av: Lene Stokseth.
Cappelen Damm

Desirèe Andersen
Desirèes sunne matpakkebok
Aldri mer triste skiver med svett ost – la deg inspirere til å lage sunne matpakker kjapt, enkelt og billig! I Desirees sunne matpakkebok finner du over 60 oppskrifter, forslag til 20 ferdige matbokser og plass til å fylle ut 16 «matpakkeuker». Desiree gir også gode råd om ernæring, matsikkerhet, oppbevaring og mye mer.
Utgivelse: 5. august.
Pilar

Marte Hasselö
DEBUTANT!
Tidløs. Barnestrikk fra Clara Knitwear
Klassiske barneplagg med estetikk fra 1940- 50- og 60-tallet. Boken inneholder 34 oppskrifter for barn fra 0 til 12 år. Plagg som kan gå i arv.
Utgivelse: 5. august.
Gyldendal

Tom Christophersen
Aas gård og Råsjøen. Historien om Nils og Ingeborg Fearnley
Historien om landemerkene Aas gård og Råsjøen i Nittedal, og om Nils og Ingeborg Fearnley vil være av interesse for mange lokalt, men har også innhold av nasjonal interesse. Kunstnerukene på Råsjøen er en viktig del av norsk kulturhistorie, med skikkelser som Harry Fett, Henrik Sørensen, Harald Kihle, prins Eugen, Arnstein Arneberg, Per Krogh, Willi Middelfart og Pär Lagerkvist.
Utgivelse: 6. august.
Dreyers forlag

Janne Stigen Drangsholt og Therese G. Eide (Ill)
Fra Knausgård til Shakespeare. 66 klassikere du naturligvis har lest
Skulle du gjerne ha lest flere klassikere, men finner ikke tiden? Her er løsningen – en morsom, lettfattelig og overraskende nyttig innføring i 66 klassikere hentet fra hele litteraturhistorien. Etter endt lesning kan du enkelt briljere med kunnskapen i alle sosiale lag, og ingen vil kunne avsløre at du ikke har lest bøkene.
Utgivelse: 10. august.
Tiden Norsk Forlag

Irina Smit
Happy Foods. Ren plantebasert mat du kommer til å elske
Fargerik og plantebasert mat fra den populære Happy Foods kafé ved Vestkanttorget i Oslo. 70 oppskrifter på smakfulle retter som kan spises til frokost, lunsj og middag. Her er også småretter og eventyrlig gode sauser og dipper.
Utgivelse: 10. august.
Gyldendal

Rutger Bregman
Folk flest er gode. En ny fortelling om menneskets natur
Vestlig kultur tar utgangspunkt i at mennesket er fordervet og at barbariet truer under overflaten. Men hva om vi hele tiden har tatt feil? Forfatteren av Utopia for realister leverer en storslagen fortelling som viser at mennesket er bedre enn sitt rykte. I en bok som er blitt kalt både spektakulær og revolusjonær, tegner
Bregman et nytt og mer positivt bilde av våre iboende egenskaper.
Utgivelse: 12. august.
Spartacus

Ole Jacob Madsen
Livsmestring på timeplanen. Rett medisin for elevene?
Fra høsten kommer livsmestring inn i læreplanen i skolen. Men kan skolen lære oss å mestre livet? Og vil livsmestring i skolen svare på utfordringene barn sliter med? Psykolog Ole Jacob Madsen frykter at problemer som egentlig bør løses politisk, blir noe barna selv må håndtere. Det virker enklere å lære dem å takle presset, enn å faktisk redusere det.
Utgivelse: 12. august.
Spartacus

Chanel Miller
Du skal vite hvem jeg er
Chanel Miller er navnet til den unge kvinnen som ble utsatt for et overgrep av Stanford-studenten Brock Turner. Turner fikk en svært mild dom, noe som satte sinnene i kok. Miller var
et navnløst offer inntil hun valgte å publisere sitt vitneutsagn på Buzzfeed. I løpet av fire dager hadde innlegget gått verden over og var blitt lest av elleve millioner mennesker.
Utgivelse: 13. august
Armada

Fredrik A. Heffermehl
Medaljens bakside. Nobels fredspris – hundre års forspilte muligheter
Alfred Nobels testament er et dokument testamentfullbyrderne etter loven er pliktige til å følge. Etter testamentets tekst og Nobels intensjoner skulle prisen gi aktive fredsforkjempere en håndsrekning. I stedet for de mange mennesker som av ulike grunner har mottatt prisen, marsjerer det på sidene i denne boka basert på Nobelkomiteens egne saksdokumenter, fram en hær av fredsforkjempere som med støtte av Nobelprisen kunne ha kjempet enda kraftigere for nedrustning.
Utgivelse: 13. august.
Svein Sandnes Bokforlag

Henning Hontvedt
Arbeiderpartiet og våpnene – fra det brukne gevær til USAs atomparaply
En gjennomgang av Arbeiderpartiets forhold til militærspørsmålet fra det for første gang kom inn i partiets program i 1891, til partiet på landsmøtet våren 2021 etter forfatterens mening bør samle seg om at Norge slutter seg til FN-traktaten om forbud mot atomvåpen vedtatt i 2017 – selv om vi er medlem av NATO.
Utgivelse: 13. august.
Svein Sandnes Bokforlag

Kirsten Winge
Hjortevilt
Alt du trenger å vite for å ta vare på og utnytte hjortevilt fra felling til tallerken. Boken er basert på forfatterens lange jegererfaring sammen med råd fra kjøttindustri og mattilsyn.
Utgivelse: 14. august.
Vigmostad & Bjørke

Aili Kristina Hannisdal
DEBUTANT!
Høy på deg sjæl – Endorfin som medisin
Bli høy på endorfiner og føl deg bedre når du trenger det! Lær hvordan du kan gå fra å være umotivert til produktiv, opprørt til balansert. Nøkkelen til å gjenfinne motivasjon og lykkefølelse ligger i hvordan du bruker hjernen din for å manipulere hormonsystemet med endorfiner. Her får du en rikholdig verktøykasse for å ta i bruk disse stoffene som den utrolige hjernen stimulerer produksjonen av.
Aili Kristina Hannisdal er lege, musiker, låtskriver, hundeeier og endorfinentusiast. Hun spesialiserer seg nå innen psykiatri.
Utgivelse: 14 august.
Cappelen Damm

Bår Stenvik
Det store spillet. Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder – en håndbok for mennesker og samfunn
Tidligere var det sci-fi-forfattere og filosofer som bekymret seg for kunstig intelligens. I dag kommer varskoropene fra teknologer som Elon Musk. Datamaskinene har for så vidt allerede tatt over verden i form av tusen små hjelpere som styrer bilen din, forteller deg hvor du skal spise, hva du skal kjøpe og hvilken musikk du kommer til å like. Dette er vi allerede vant med, og vi tenker knapt på det som «kunstig intelligens». Men hvordan formes livene våre egentlig av algoritmene? Og hva ligger rett rundt hjørnet?
Utgivelse: 15 august.
Cappelen Damm

Anne-Britt Harsem
Lena fra Tysfjord. En historie om svik og forsoning
Etter den store overgrepssaken i Tysfjord er det et spørsmål mange stiller seg: «Hvordan kunne dette skje? Og hvordan kunne skepsisen til storsamfunnet gå i arv i generasjoner?» «Lena fra Tysfjord» tar leserne med tilbake en og to generasjoner i tid og gir et innblikk i hvordan det var å tilhøre det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Fornorskingspolitikk, rasehat og rasisme er stikkord som er like relevante i dag som den gang når det kommer til minoriteter i den norske befolkning.
Utgivelse: 15 august.
Cappelen Damm

Olav Schewe og Barbara Oakley
Superhjernen
Ønsker du å lære raskere, med bedre resultater og mindre frustrasjon? Vil du overvinne konstante utsettelser? Trenger du et godt tips til hvordan du skal huske det du leser? På en enkel og engasjerende måte viser forfatterne hvordan vi alle kan lære mer effektivt. Norges fremste ekspert på studieteknikk har slått seg sammen med en av verdens ledende eksperter på læring.
Utgivelse: Primo august
Universitetsforlaget

Lise Osvoll
Superpoteten
Prisbelønt TV-serie- og filmskaper Lise I. Osvoll med oppfølger til debutboken, Supertorsken (2019). Nå kommer Superpoteten. Dette er bøker som forteller Norgeshistorie på en ny måte. Poteten har reddet oss gjennom kriser og krig. Den lille knollen reiste helt fra Sør-Amerika før den kom til Norge på 1700-tallet. Takket være iherdige prester ble den en av våre viktigste næringskilder. Målgruppe 6-9 år.
Utgivelse: Medio august.
Cappelen Damm

Hans-Magnus Ystgaard
Noreply. Om en samfunnskontrakt som smuldrer
Så og si daglig mottar vi e-poster fra noen med fornavnet Noreply. Meldingene er sendt av en maskin, og kan ikke besvares. Den nye, upersonlige formen for byråkrati undegraver tilliten til systemet, en tillit som er grunnpillaren i samfunnskontrakten. Men hva skjer med denne tilliten når vi slutter å snakke sammen?
Utgivelse: 17. august.
Spartacus

Hans Fredrik Dahl
En kort historie om andre verdenskrig. Norge inn i verden
I dette historiske essayet reflekterer Hans Fredrik Dahl over hva den tyske okkupasjonen av Norge i årene 1940-45 kan ha betydd for landets forhold til verden. Verden hadde kommet til et nøytralitetssøkende Norge, og nordmenn ble sendt ut i verden i et omfang som åpnet landet opp nye forbindelser. Han konkluderer med at okkupasjonen drev Norge inn i en mer aktivt rolle som politisk aktør i verden.
Utgivelse: 17. august.
Pax

Neil Gaiman
Kunsten å være kreativ
En inspirasjonsbok fra mesterfortelleren og kultforfatteren Neil Gaiman. Han har samlet sine beste taler, dikt og kreative manifester om hvordan det å lese, fantasere og skape kan endre verden.
Oversatt av: Stian Omland.
Utgivelse: 18. august.
Vigmostad & Bjørke

Hans Petter Graver
Pandemi og unntakstilstand. Hva covid-19 sier om den norske rettsstaten
Koronapandemien utløste en rettslig unntakstilstand i Norge i 2020. Hans Petter Graver gir i denne boka et bidrag til hvordan vi skal komme styrket ut av denne unntakstilstanden. Den diskuterer unntakstilstandens plass i norsk rett, og hvor robust den vestlige rettstradisjonen er, slik at vi skal stå bedre rustet neste gang mange mener det er nødvendig med effektiv handling for å bekjempe en farlig trussel.
Utgivelse: 18 august.
Dreyers forlag

Sigmund Brabrand og Kathrine Flørenes Vandraas
Kreftgåten
Den første populærvitenskapelige boka om kreft skrevet av kreftleger. Her får du svar på de vanligste spørsmålene pasienter med kreft og deres pårørende har – både små og store – og gjennom praktisk tilnærming et forsøk på å avmystifisere kreft og kreftbehandling.
Utgivelse: 18. august.
Pilar

Gaute Brochmann
DEBUTANT!
De digitale prøvekaninene. Historien om hvorfor barnet mitt plutselig kom hjem med en iPad i skolesekken
Det norske samfunnet står midt i en altomfattende digitaliseringsprosess, og barneskolen utgjør frontlinjen. Utviklingen har skjedd uten forskning eller utredning av konsekvenser, hverken på læring eller folkehelse. Skjermoffensiven søker å spore historikken og begrunnelsene bak valgene som gjøres, gi en statusrapport om situasjonen i dag – og se på de videre konsekvensene av en stadig mer digitalisert skolehverda
Utgivelse: 18 august.
Cappelen Damm

Jan Arild Snoen
Trump-sjokket. Hvordan kunne han vinne – og kan han vinne igjen?
En av Norges fremste USA-kjennere forklarer i denne boka hvordan Trump kunne vinne valget. Her behandles også utviklingstrekk i det republikanske partiet før Trump, og trekk ved amerikansk politisk kultur og økonomi som kan bidra til å forklare Trump-fenomenet.
Utgivelse: 18. august.
Dreyers forlag

Elisabeth Corinne Holstad Andersen og Heidi Rimereit
Strikkemekka
I denne fargerike strikkeboken finner du dine nye hverdagsfavoritter med enkle oppskrifter på kosegensere, trendplagg, jakker og gensere i tradisjonell stil, samt småplagg som luer og skjerf.
Utgivelse: 19. august.
Vigmostad & Bjørke

Hans Olav Lahlum
Trump, Biden og slaget om USA
3. november 2020 avgjør valget i USAs 50 delstater hvem som blir landets president og verdens mektigste politiker for den neste fireårsperioden. Den 74 år gamle og sterkt omstridte presidenten Donald Trump utfordres i år av den 77 år gamle demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Trump og Biden er begge hvite menn født på 1940-tallet. De står imidlertid langt fra hverandre politisk, og er to svært ulike personligheter som fra to vidt ulike utgangspunkt har gått to helt ulike veier frem til årets presidentvalg.
Utgivelse: 20 august.
Cappelen Damm

Linda Lund Nilsson
DEBUTANT!
Kjære bestemor. Alt vi aldri snakket om
Hvem var egentlig Sigrid Lund? Kronikken Linda skrev i Aftenposten om bestemoren gikk viralt. Her er boken om bestemorens liv, om alt Linda ikke visste og historiene som ble holdt skjult.
Utgivelse: 20. august.
Gyldendal

Kari J. Spjeldnæs
Lese – en liten bok om de store opplevelsene
Kari J. Spjeldnæs minner oss på hvor mye kjærlighet som ligger i lesing -og hvor viktig det er for hjernen. Hun viser verdien av å sette seg ned med en bok. De fleste gjør det litt sjeldnere enn før: I en travel hverdag tar skjermen mange ganger over for papiret, og skrollingerstatter ofte den konsentrerte dybdelesingen. Det handler om å ta tilbake tiden.
Utgivelse: 20. august.
Aschehoug

Virusvår. Unge stemmer om en ny virkelighet
I Virusvår skriver ungdommer fra 13 til 20 år om opplevelser, tanker og inntrykk fra den spesielle våren 2020 da Norge brått stengte. De skriver om skole, ensomhet, foreldre, savn, smitteregler, venting, virus, avstand, døgnrytme, klemmer, isolasjon, avlyste fester, lyspunkt, krise, framtid, Netflix, motivasjon, nyheter, dugnad, karantene og mye mer. De 29 ungdommene uttrykker seg på mange vis. De skriver dikt, monologer, kortprosa, noveller og scenetekster, alle tekster inspirert av et virus, en pandemi, av hjemmeskole, av unntaksregler, avstand og smittevern.
Utgivelse 20. august.
Pax

Peter Englund
Drapet i Søndagsvegen. Fortellingen om en forbrytelse
En kveld i juli 1965 ble en ung kvinne funnet død i sitt hjem i et idyllisk rekkehusområde sør i Stockholm. Politiet avfeide det først som selvmord, men snart sto det klart at hun var blitt drept. Men av hvem – og hvordan? Boken er ikke bare den sanne beretningen om en forbrytelse, men også en skildring av Sverige og folkhemmet, og da ikke bare av dets velstand og framtidsoptimisme, men også av dets fortrengte og mørke bakside.
Utgivelse: 20 august.
Oversatt av Alexander Leborg.
Cappelen Damm

Charlotte H. Sveinsen og Andreas Viestad
Gårdsmat fra hjertet av Norge
Forfatterne ønsker å slå et slag for de gode, norske mattradisjonene, synliggjøre tapte matskatter, men også lage nye retter med ingredienser som har kort vei fra jord til bord. Liker du norsk, kortreist mat og ujålete oppskrifter, da vil du like denne boka. Boka er delt inn i tradisjonelle kapitler som forretter, kjøtt, fisk, dessert osv., men har noen originale grep som at for eksempel et helt kapittel inneholder retter som tar utgangspunkt i korn.
Utgivelse: 20. august.
Cappelen Damm

Øyvind Hammer og Marte Holten Jørgensen
Flora Norvegica Radiographica. 110 norske planter i røntgen
Norske planter slik du aldri har sett dem før! Røntgenbildene av 110 norske planter får oss til å se hver av artenes mangfold og skjøre skjønnhet på en ny måte. Flora Norvegica Radiographica er ikke en fagbok, men en feiring av plantene i bilder og tekst. Kanskje er det en kunstbok også.
Utgivelse: 21. august
Spartacus

Åsa Linderborg
Året med 13 måneder. En dagbok
Åsa Linderborg var kultursjef i Aftonbladet i 2017 da #metoo-bølgen traff verden og også svenske medier. Åsas sannheter blir satt på prøve både i privatlivet og i karrieren. Boken er en skarp kritikk av medienes håndtering av #metoo og en fortelling om streben etter å lykkes og bli verdsatt. Om å stå midt i livet og finne tilbake til seg selv. En selvransakende og utleverende bok fra forfatteren bak suksessen Meg eier ingen.
Utgivelse: 22. august.
Oversatt av: Nina Aspen.
Gyldendal

Gry Blekastad Almås
DEBUTANT!
Norbritannia
Bli med på en norsk reise i et kjært naboland. I denne boka besøker Gry Blekastad Almås steder og mennesker i Storbritannia som forteller om forbindelsen mellom landene våre.
Utgivelse: 24. august.
Vigmostad & Bjørke

Sofi Hjort og Karl Johnsson (illustratør)
Olympen. Fortellinger fra den greske mytologien
Endelig en sprek barnebok om gresk mytologi! Olympen er perfekt for deg som vil vite mer om antikkens fantastiske verden. Gjennom ni fortellinger lærer du om de mest kjente greske gudene og heltene. Bli med på en skummel, morsom og spennende reise, fortalt gjennom både tegneserier og klassiske illustrasjoner.
Oversatt av: Lars Nygaard.
Utgivelse: 24. august.
Spartacus

Åste Dokka
Leve vanskeligere. En elendighetsteologi
Vi forventer at verden går framover, vi tror vi skal finne fram til klare svar, et perfekt hjem og et vellykket liv. Og vi blir skuffa, gang på gang. Likevel fortsetter vi å streve etter stadig nye mål. Med selvironi og friske refleksjoner viser Åste Dokka i denne boka hva kristendommen har å tilføre våre rotete liv. I stedet for å lete så iherdig etter det komplette og perfekte bør vi erkjenne virkeligheten slik den er. Kristendommens styrke i møte med det vanskelige er ikke løfter om gull og grønne skoger. Den hjelper oss ikke til å forbedres, men til å forsones med det komplekse. Det er ikke om å gjøre å leve enklere. Det gjelder heller å våge å leve vanskeligere.
Utgivelse: 24. august.
Verbum

Linka Karoline Neumann
Villmarksgensere til små og store eventyrere
Her deler Linka Neumann nye oppskrifter på tykke og gode gensere, votter og luer til turglade villmarksbarn og voksne som liker å være ute i all slags vær. Mønstrene er inspirert av urfolk og av naturen. Her finner du Arktisk sommer, Kvitebjørn, Hopi, Suaq og mange flere. Genserne skal tåle vær og vind, derfor er de strikket i robust og slitesterk ull fra norske og islandske sauer.
Utgivelse: 25. august.
Aschehoug

Eirik Kristoffersen
DEBUTANT!
Jegerånden. Å lede i fred, krise og krig
Hva skal til for å bli best? Norges nye forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, tar oss med på innsiden av Norges fremste elitestyrke – Forsvarets spesialkommando – en myteomspunnet militær styrke med svært harde opptakskrav. For å bli en del av FSK, må man ha den rette «jegerånden», men hva innebærer det? Hva gjør FSK for å utvikle sine soldater, både individuelt og som gruppe? Og hvordan bygger de en kultur preget av tillit og trygghet – der man både omstiller seg, tåler konflikter og tør å gjøre feil?
Utgivelse: 26. august.
Gyldendal

Jan Vardøen
Veien til Paradiso. Hva kjøkkenet har lært meg om livet
I bokaforteller Jan Vardøen historien om hvordan en ung og rotløs britisk gutt endte opp som en av de mest toneangivende utelivssgründerne i Norge. Det er en fortelling som starter i oppvasken på en vindskeiv restaurant i London, som går via båtbyggerkurs og bartenderjobber på Hurtigruta i full storm, og som avsluttes med et raust måltid ved et bord i en restaurant som eieren har lagt sin sjel i.
Utgivelse: 27. august.
Cappelen Damm

Aurora Gustafsson
40 fortryllende reisemål
Dette er ikke en reiseguide. Det er ei inspirasjonsbok som med sine korte tekster og flotte bilder kan gi oss impulser om framtidige reisemål når vi sitter i sofakroken. Det vi kan være sikre på, er at Aurora Gustafsson har vært der, forteller hva hun opplevde og deler sine fantastiske bilder med oss. I ren begeistring har verdens mest bereiste mann, Gunnar Garfors, skrevet et forord til boka.
Utgivelse: 27. august.
Svein Sandnes Bokforlag

Tanis Gray
Harry Potter. Magisk strikking
Den offisielle Harry Potter-strikkeboken. Her er 28 magiske strikkeoppskrifter med plagg hentet fra filmene – som Galtvorts huskjerf, Wiltersens julegensere og en kosedyrutgave av uglen Hedvig.
Utgivelse: 27. august.
Oversatt av: Dorthe Emilie Erichsen.
Gyldendal

Gro Lauvland (red.)
Fellesskapets arkitektur – opprør! Christian Norberg-Schulz som arkitekt og stedstenker
Byer og steder verden over blir stadig mer like. Arkitekturprofessor Christian Norberg-Schulz (1926–2000) tydeliggjorde hvor viktig det er å se bygninger som del av en lokal stedshelhet, og ikke som en samling enkeltobjekter. Bare ved å forstå betydningen av stedets ikke-målbare kvaliteter kan vi ta vare på historiens arkitektur og finne frem til en ny arkitektur som tilhører fellesskapet.
Utgivelse: 28. august.
Abstrakt forlag

Trygve Skanding og Jostein Saakvitne
Kriseklar
Lettlest og nyttig håndbok for alle hverdagspreppere, og for de mange som vil bli det: En som er forberedt og kan greie seg selv i krisesituasjoner, en som løser problemer.
Utgivelse: 31. august.
Vigmostad & Bjørke

Stefan Kölsch
Gode vibrasjoner. Hvordan musikkens kraft gir god helse
Forskning viser at musikk holder deg sunn og frisk. Stefan Kölsch er profesjonell musiker som nå forsker på hvordan musikk virker på hjernen, følelsene og kroppene. Forskningen viser at musikk holder deg frisk og hjelper mot hjerneslag, kroniske sykdommer og demens. Kölsch bruker eksempler fra egen forskning for å vise oss hvorfor musikk i alle former spiller en stadig viktigere rolle i forebygging og behandling av svært forskjellige sykdommer. Og han gir mange konkrete tips til hvordan vi alle kan få mer velvære med musikk i hverdagen.
Utgivelse: 31 august.
Oversatt av: Mette-Cathrine Jahr.
Cappelen Damm

Johanne Rogndal
DEBUTANT!
For deg skal alt bli bedre
Å oppdra barn er å gjennomleve egen barndom på nytt. Gjennom barnets øyne ser og forstår du ditt eget liv på nytt. Dette er en bok om hvordan fortiden er med oss når vi blir foreldre, og fletter seg inn i relasjonen til barna våre på måter vi sjelden er bevisst. Tiden, samfunnet og kulturen vi lever i, skaper noen ideer i oss om hvordan et barn skal være, og familien vi kommer fra er bakteppet for hvordan vi selv er foreldre.
Utgivelse: 31 august.
Cappelen Damm

Thomas Horne
Klimaguiden
Stadig flere bekymrer seg for klimaendringene. Og stadig flere har lyst til å skape forandring selv. Men hva er det som egentlig nytter? Hvilke valg er de mest effektive hvis vi selv vil være med på å snu utviklingen? Det gir Den store klimaguiden svar på. En bok mange har ventet på: En nyttig og klargjørende veiviser til et mer klimavennlig liv for alle.
Utgivelse: Ultimo august.
Forlaget Press

Finn Øystein Bergh
Aksjeskolen
Vil du virkelig vil forstå aksjemarkedet og kanskje tjene penger på det? Her får du både et innblikk og et dypdykk i alt som dreier seg om aksjemarkedet; fra vurdering av enkeltaksjer til mer generelle råd og tips. Du kan lese om porteføljeteori, markedets psykologi, viktige nøkkeltall, snurrigheter i aksjemarkedet, risiko og hva slags avkastning du egentlig kan forvente på kort og lang sikt.
Utgivelse: ultimo august
Universitetsforlaget

Mia Landsem
Trygg på nett
Mia Landsem formidler klart og tydelig hvordan man navigerer på internett og mobiltelefon på en klok måte. Mia ble kjent da hjalp håndballstjernen Nora Mørk med å finne de som hadde spredt private bilder av henne på nettet, slik at de kunne anmeldes og straffes. Om boken sier hun: «Jeg har skrevet en bok som jeg skulle ønske jeg hadde når jeg var på din alder.» Målgruppe 6-12 år.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Astrid Nylander Almaas og Kirsten Resaland
Helt ærlig. Om hvordan vi henger sammen
Lege Astrid Nylander Almaas, kjent fra TV-serien Hva feiler det deg?, og psykolog Kirsten Resaland står bak denne håndboken for ungdom om livsmestring og mental helse. Den ultimate boken om å være menneske i dag! Boken er illustrert av Kristine A. Sand. Målgruppe 14-20 år.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Karolina Maria Griciute
Glow og grøss – sminketips, steg-for-steg!
Makeup-influencer Karolina Maria Griciute har over 550 000 følgere på Instagram og er vinneren av Glow Up Norge! Nå gir hun grufulle sminketips til Halloween og gode råd til hverdags-look og lekker festsminke.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Liv Emma Thorsen
Dyr i Kristiania
I Dyr i Kristiania forteller etnologen Liv Emma Thorsen historien om moderniseringen av Norge slik du aldri før har hørt den. I dag snakker vi stadig oftere om det spenningsfylte forholdet mellom natur og kultur, dyr og menneske. I denne boken viser Liv Emma Thorsen hvordan denne spenningen ligger til grunn for hele det moderne norske samfunnet. Dyr i Kristiania er lysende, nyskapende historieskriving og et viktig bidrag til forståelsen av den særegne livsformen vi kaller moderniteten, som vi selv er en del av.
Utgivelse: Ultimo august.
Forlaget Press

Silje Sirnes Winje
Min M bullet journal
En bok for alle jenter som venter på, eller allerede har fått mensen, der allsidige Silje Sirnes Winje har fått tolv kjente kvinner til å forteller om da de fikk mensen. Boken er også en planlegger og notisbok. Forfatter Silje har jobbet som programleder, journalist, forfatter, konferansier, musikkskaper og -utøver. Målgruppe 10-14 år.
Utgivelse: Ultimo august.
Cappelen Damm

Ida Søraunet Wangberg
DEBUTANT!
Skolevalget
Astrid skal snart begynne på skolen. Hennes mor, forfatteren, må velge: Skal datteren begynne på nærskolen, eller skal de søke henne til naboskolen, som har et bedre rykte? Og hva betyr det egentlig at det er en «bedre skole»? «Bedre skole» henspiller på andel minoritetsspråklige elever, finner forfatteren ut. Forfatteren viser hvordan det har oppstått en påfallende segregering i det norske skolesystemet. Hvorfor har det skjedd? Og hva må gjøres for å sikre barna vår en mer rettferdig skolehverdag?
Utgivelse: August.
Forlaget Manifest

Marie Kleve
DEBUTANT!
Grønnere familie. Klimatiltakene som faktisk fungerer.
Trebarnsmor og journalist Marie Kleve har gått systematisk til verks for å gjøre familien sin grønnere. Hun gir oss ekspertenes fasit på hva som virker og hvordan vi enklest mulig kan få en mer bærekraftig livsstil.
Utgivelse: August.
Kagge

Storspion, dobbeltagent eller svindler? Historien om Karl-Heinz Krämer
Tore Pryser
Boken handler om den tyske agenten Karl-Heinz Krämer som bodde i Stockholm under andre verdenskrig,
og kaster nytt lys over spionasjevirksomheten blant vestmaktene under andre verdenskrig. Krämer
var mistenkt for å være tysk etterretningsagent, men senere også sovjetisk dobbeltagent. Han
hadde vidstrakte koblinger, også til den norske motstandsbevegelsen.
Utgivelse: August.
Orkana Akademisk

Sand, Philippe
Skyggespill
Den framstående menneskerettighetsjuristen Philippe Sands fortsetter fortellingen fra Tilbake til Lemberg. Da den tidligere nazilederen Otto von Wächter døde i Roma i 1949, var han på flukt til Argentina, med hjelp av en katolsk kardinal. Det topphemmelige fluktsystemet for nazilederne er noe av det mest myteomspunne i historien om de første etterkrigsårene. Philippe Sands har fåtttilgang til et unikt materiale med brev og dagbøker etter SS-mannen. Materialet gjør det mulig for Sands for første gang å fortelle historien om de tyske fluktnettverkene innenfra, i et Europa ved inngangen til den kalde krigen.
Utgivelse: August.
Oversatt av: Christian Rugstad.
Forlaget Press

Finn Sjue og Ronald Bye
Ravnen
Ravnen er en biografi om en forbryter, en sensasjonell historie om et omflakkende liv. Ravnen er Jostein Khalid Mølbach, en smart, egenrådig, kreativ og brutal mann, som endte opp i en Mossad-ledet spionoperasjon etter årevis med sprit, narkotika og forbrytelser. Historien om Jostein reiser viktige spørsmål; Hvordan er det mulig å oppdage sterkt ideologiske, religiøse eller politiske overbevisninger hos et menneske før det er for seint? Hvordan er det mulig å komme seg ut av en destruktiv tilværelse som Josteins og tilbake til et anstendig liv?
Utgivelse: August.
Solum Bokvennen

Henrik H. Svensen
Under asfalten
Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år. Nesten ingen hovedsteder i verden har så sammensatt geologi på så lite område som Oslo. Den prisbelønte geologen Henrik H. Svensen tar oss med på en utradisjonell byvandring, og forteller den spennende historien om Oslos geologiske utvikling.
Utgivelse: August
Kagge

Anne Hilde Vassbø Hagen og Jan Reidar Stiegler
De seks store følelsene. Hvordan følelsene styrer deg mer enn du aner
Hvorfor blir jeg rød når jeg dummer meg ut, hvorfor blir jeg så sint når jeg mislykkes og hvorfor ler jeg så tårene triller? To erfarne psykologer gir deg en innføring i dine grunnleggende følelser: glede, iver, tristhet, redsel, sinne og skam.
Utgivelse: August.
Kagge

Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale
DEBUTANTER!
Fremtidsmennesket
Hva den biologiske revolusjonen betyr for deg. Boka forklarer enkelt og forståelig hvordan ny teknologi gjør det mulig å endre hvordan vi lager barn, hvordan vi holder oss friske og hvor lenge vi kan leve. I tillegg diskuterer forfatterne de vanskelige etiske og samfunnsmessige spørsmålene om unnfangelse, liv og død som følger med.
Utgivelse: August.
Kagge

Per Vollestad
DEBUTANT!
Livet på Grini under annen verdenskrig. Kampen for tilværelsen i Norges største fangeleir
Den første samlede fremstillingen av livet på Grini under krigen. 20 000 nordmenn satt fanget, og 786 mennesker mistet livet under, eller i forlengelsen av, oppholdet der.
Utgivelse: August.
Kagge

Asbjørn Sandøy
DEBUTANT!
Kokkejævel. Livet mellom måltidene
Kokkejævel har tatt Norge med storm. Med fortellinger fra hverdagslivet i Alta erobret han bloggtoppen fra rosabloggerne. Asbjørn Sandøy, som er kokkejævels egentlige navn, forteller følsomt og nært om livet selv.
Utgivelse: August.
Kagge

Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne
DEBUTANTER!
Sy med Ingrid og Ingrid
Stadig flere kaster seg på sybølgen og ønsker å lære mer om søm, gjenbruk og redesign. Denne boka gir deg all inspirasjonen du trenger for å komme i gang.
Utgivelse: August.
Kagge

Jarle Rasmussen
Norske fugler gjennom året
En naturkalender der du hver måned møter noen nye fuglearter som gjør bemerket akkurat på denne tiden. Hver fugl er omtalt som den spesielle «personligheten» den er, sett med forfatterens lekne, filosofiske blikk. Bilder av Terje Kolaas.
Utgivelse: August.
Kagge

Odd Karsten Tveit
Midtøsten på 200 sider. Fra 1820 til i dag
Midtøsten-kjenneren Odd Karsten Tveit skriver lett og spennende om 200 års historie fra dette fascinerende og konfliktfylte området.
Utgivelse: August.
Kagge

Hanna Norberg
Barnas Oslove. 104 ting å finne på med barn i Oslo
Oslo bugner av tilbud til barn og unge, og nå er alt det morsomme og spennende hovedstaden har å by på samlet i en oversiktlig bok med massevis av inspirerende bilder. Få tips til inne- og uteaktiviteter til enhver anledning, vær og pris.
Utgivelse: August.
Kagge

Line Renslebråten
Dyr som gjemmer seg
I denne boka lærer du gjennom vakre tegninger og morsomme fakta hvordan dyr gjemmer seg i naturen for å ikke bli sett, fra snømus og hare til sommerfugler og øgler. Og kanskje klarer du å finne alle dyrene som har gjemt seg i tegningene?
Utgivelse: August.
Kagge

Håvard Tjora
Tjoras matteskole
Leksehjelp i matematikk for foreldre og barn. Hvorfor flytter og bytter vi i arbeidet med likninger? Hvorfor ser formlene ut som de gjør, hvorfor må vi finne en fellesnevner, og hva er den egentlig? I denne boka tar forfatteren deg gjennom all regning som de nye læreplanene har listet opp at elevene skal kunne, fra 1. til 10. klasse.
Utgivelse: August.
Kagge

Per Bjarne Ravnå og Miriam Jensen Tveit (red.)
Nord-Norge og resten av verden
Elleve bidrag fra forskere tilknyttet Nord universitet gir mange forskjellige svar på hvordan
innbyggerne i Nordland og Nord-Trøndelag har forholdt seg til impulser utenfra og kontakter
med verden opp gjennom historien.
Lansering: August.
Orkana Akademisk

Claes Arvidsson
Söta bror. På spaning etter det svenske Oslo
Boken forteller den delvis ukjente og delvis glemte historien om svensk tilstedeværelse
og innflytelse i Oslo. Dette er historien om den svenske kulturarven i landets hovedstad
– om mennesker, bygninger, idéer og samfunnsliv. Oslo er ganske svensk.
Lansering: August.
Orkana

Joshua Robinson og Jonathan Clegg
Et eksklusivt selskap. Hvordan Premier League ble den rikeste og mest ettertraktede sportsligaen i verden
Fra spillet bak kulissene da de engelske toppdivisjonsklubbene brøt ut av Football League og dannet en ny liga til de kongelige emiratarabernes ankomst i Manchester og den indre splittelsen som nå truer med å slite ligaen i stykker. Dette er innsidehistorien om hvordan Premier League ble en av de store underholdningsimperiene i vår tid.
Utgivelse: August
Oversatt av Pål Sandbæk.
Kontur forlag

Pål Fredriksen, Kjell H. Solbakk og Trygve J. Steiro (red.)
Klar til strid – norsk krigsdeltakelse i Libya
Denne boken omhandler norsk militær operasjonell deltagelse i Libya i 2011, hvordan beslutningen
om å delta ble tatt, og hvordan vi deltok. Dette er den største militære operasjonen Norge
har deltatt i siden andre verdenskrig. I perioden mai 1945 til mars 2011 leverte norske kampfly
totalt sju bomber i forbindelse med internasjonale operasjoner, alle i Afghanistan. I Libya-operasjonen
ble det sluppet i alt 588 bomber fra norske F-16-fly.
Lansering: August.
Orkana Akademisk

Torunn Borg og Nora Brech (ill.)
Ekorn
Det handler om ekorn, et dyr som de aller fleste barn har sett og kjenner igjen – men som de kanskje ikke vet så mye om. Her blir barna kjent med ekorn ved å følge det gjennom ett år. De får innblikk i hverdagen og noen av de utfordringene dyret møter. De får høre om store sprang, rare lyder – og om farene et lite ekorn opplever. Det er ikke bare bare å overleve den første sommeren, og heller ikke å komme seg gjennom den første vinteren. Ekornet i denne boka klarer nettopp dette, den er en overlever.
Lansering: August.
Gyldendal

Michel Houellebecq
I nærvær av Schopenhauer
Michel Houellebecq kom over Schopenhauers hovedverk Verden som vilje og forestilling da han var i tyveårene og overmoden for å gå videre i sin lesning, Schopenhauers pessimisme, hans beskrivelse av lidelsen hos alle levende vesener og ikke minst hans dystopiske syn på fremtiden traff Houellebecq som en boomerang; her fikk han sitt eget syn og erfaring uttrykt i et sobert og klart språk og satt i filosofisk system.
Utgivelse: August.
Oversatt av: Hanne Herrman.
Solum Bokvennen

Svein Hammer
Sosialdemokrati versus nyliberalisme
Sosialdemokrati versus nyliberalisme belyser to kraftfulle prosjekter for forming av det moderne norske samfunnet. De stilles opp mot hverandre, klare til duell – hvorpå det er opp til leseren å vurdere om én står igjen som vinner.
Utgivelse: August.
Solum Bokvennen

SEPTEMBER

Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad
Neanderthal. Folket som forsvant
Hvem var neanderthalerne? Forskning viser at neanderthalerne ikke var slik vi lenge har trodd. Den største hjernen vitenskapen noensinne har funnet, satt i skallen til en neanderthaler. Neanderthalerne utviklet en kultur som kunne måle seg med den våre direkte forgjengere hadde, de var til og med tidligere ute på enkelte områder. Hvordan levde de og hvorfor døde de ut?
Utgivelse 1. september.
Humanist forlag

Andri Snær Magnason
Om tiden og vannet
En skildring av det globale håpet som preger klimakampen, arbeidet som gjøres for å sikre menneskenes fremtid og det islandske samfunnet forfatteren vokste opp i. «Folk lytter til fortellinger, ikke tall», fikk han høre. Han bestemte seg derfor for å skrive nært og sanselig om vår tids viktigste tema. Resultatet er en reiseskildring, en verdenshistorie og en personlig erindringsbok.
Utgivelse: 1. september.
Aschehoug

Hilde Nagell
DEBUTANT!
Digital revolusjon
Vi står midt i en digital revolusjon som endrer måten vi arbeider på, hvordan vi kommuniserer med hverandre, og hvordan vi lever livene våre. Hva skjer med demokratiet når store teknologiselskaper utvikler løsninger og samler inn data om oss? Den nye teknologien utfordrer grensene for personlig frihet, og konsekvensene kan bli mer overvåking og manipulasjon. Forfatter Hilde Nagell mener at situasjonen krever politiske løsninger – vi står midt i en digital revolusjon, det er på tide å ta makten og friheten tilbake.
Utgivelse 1. september.
Res Publica

Laial Janet Ayoub
DEBUTANT!
Min vei til frihet
Laial Janet Ayoub flyktet med familien fra et krigsherjet Libanon til Norge som fireåring. Her fikk hun noen lykkelige barneår, før alt forandret seg. Hun ble utsatt for omsorgssvikt, sosial kontroll, vold og overgrep. Siden ar hun kjempet seg til frihet og selvstendighet, og forteller nå sin historie for å hjelpe andre i en lignende situasjon. Den handler om å finne seg selv mellom to kulturer, om å gjøre opprør mot undertrykkende strukturer, og om å bli det forbildet for datteren sin som hun så gjerne selv skulle hatt når hun vokste opp.
Utgivelse 1. september.
Res Publica

Alfred Fidjestøl
Mine kamper. Biografien om Egil Drillo Olsen
Arbeidergutten, fotballspilleren, den legendariske landslagstreneren. Dette er den første biografien om Drillo, en bok om hans kamper – på og utenfor banen. Fortellingen om Egil Drillo Olsen er også en historie om Norge, om utviklingen fra etterkrigs-Norge til olje-Norge, fra amatørfotball til storkapitalisme. Det er et portrett av en mann som har forandret seg mindre enn omgivelsene.
Utgivelse: 1. september.
Gyldendal

Martin Johansson
Brød, brød, brød. Oppskrifter råd og snarvegar
Ny brødbibel frå heile Sveriges heimebakar! Lite kan måle seg med lukta og smaken av heimebakt brød. I boka Brød, brød, brød gir den svenske heimebakaren Martin Johansson deg alt du treng for å bake knallgode brød på eige kjøkken. Her får du nærare hundre oppskrifter på harde, mjuke, raske, langsame, lyse, mørke, sure og søte brød, som alle er enkle å bake. Johansson er uvanleg god til å forklare korleis du skal lykkast med bakinga.
Utgivelse: 1. september.
Oversatt av: Aud Søyland.
Samlaget

Jan Olav Gatland
Lars Berg. Rikspornograf og kulturkjempar
Dristige bøker frå radikal kulturprofil. Lars Berg (1901–1968) debuterte som romanforfattar i 1934. Dei første romanane vekte stor oppsikt og blei storseljarar. Dei handla om impotens og seksualangst og om stor seksuell appetitt Det gjorde Lars Berg til den mest radikale norske forfattaren i 1930-åra, og for si tid var han truleg langt dristigare enn Agnar Mykle 20 år seinare.Lars Berg blir også rekna som Hålogaland Teaters far.
Utgivelse: 1. september.
Samlaget

Karl H. Brox og Øivind Leren (foto)
Fugler vi fôrer
En praktisk og vakker håndbok for alle som hjelper fuglene med mat i den kalde årstiden. Her finner du gode råd enten du har et enkelt fuglebrett ved kjøkkenvinduet eller har flere brett og fôringsautomater i hagen. Tips til fugleartenes favorittmat, hjemmelagede meiseboller m.m. Flotte bilder og tekst som viser alle artene som normalt oppsøker fuglebrett i Norge.
Utgivelse: 2. september.
Gyldendal

Bjørn Roar Vassnes
Tankens fallgruver
En guide for deg som ikke liker å bli lurt
Vi har aldri hatt mer informasjon tilgjengelig – men er vi blitt klokere? Tvert imot, vil mange si. Men dette skyldes ikke bare fake news og sosiale media: Ifølge Bjørn Vassnes ligger den viktigste grunnen til at vi blir lurt, i oss selv. Vassnes’ bok er en «reiseguide» gjennom dette landskapet. Den viser hvordan tankefeller preger alle dagens viktige debatter – om klima, migrasjon og nye pandemier.
Utgivelse: 3. september.
Cappelen Damm

Bjørn Arild Ersland og Erik Alfred Tesaker
Oppfinneren
Han er tusenkunstneren som provoserte og sjarmerte hele Norge gjennom Farmen Kjendis. Men hvem er han? Et geni eller en bygdetulling? Bli med inn i historien om et annerledes liv.
Utgivelse: 4. september.
Vigmostad & Bjørke

Svein Øverland
Bonusfamilien. En håndbok
En nyttig og positiv bok som gir råd til de mer enn 60 000 bonusfamiliene i Norge. Det er mange utfordringer ved å starte en “ny” familie: Spørsmålene er mange når mine, dine og våre skal flytte sammen. Psykolog Svein Øverland gir konkrete råd tilpasset barnas alder, og tips til hvordan dere får hverdagen til å gå mer på skinner. Og ikke minst gir han råd om hvordan de voksne best kan ta vare på den nye kjærligheten man har funnet sammen. Øverland har skrevet en bok som viser at en bonusfamilie ikke er noe du får, men noe du skaper.
Utgivelse: 4. september.
Spartacus

Aslak Hartberg
Farvel, frykt – Verdens tøffeste pyse
Alle kan iblant kjenne frykt. Det kan være knyttet til en bestemt situasjon, eller den kan ha form som en mer generell uro. Farvel, frykt er en bok om håp. At det det finnes muligheter for et bedre liv for alle som kan kjenne på uro, frykt og angst. Vi møter Aslak Hartberg, kjent som rapper i Klovner i kamp. Da han var liten ville han bli stuntmann og oppdagelsesreisende. Senere ble han dratt mot hip hop, grafitti, boksing, snowboard, skating og reiste etter hvert verden rundt som musiker.
Likevel har han ett problem: Han er redd for alt. Nysgjerrigheten og livsgleden stanger hele tiden mot en rekke fobier og bekymringer. Den evige kampen begynner å tære på kreftene. Sliten og desillusjonert møter han en dag psykologen Aksel Inge Sinding som driver med eksponeringsterapi. Sammen legger de ut på en reise der Hartberg må møte sine største mareritt.
Utgivelse: 4 september.
Cappelen Damm

Maria Berg Hestad
DEBUTANT!
Dyrk enkelt
Hageblogger og trebarnsmor Maria Berg Hestad har i flere år drevet bloggen Det grønne skafferi. Hun brenner for at en kjøkkenhage er veien til det gode liv, og holder foredrag om selvdyrking i en travel hverdag. Nå vil hun gjennom boka Dyrk enkelt inspirere flere til å bruke det vi har rundt oss, og vise hvor enkelt enhver av oss kan komme i gang. Om du har et lite plenstykke eller en ubrukelig skråning i hagen, Maria har gode råd om hvordan du får til en enkel kjøkkenhage uten å bli hageviter først.
Utgivelse: 8. september.
Skald forlag

Egil Børre Johnsen
Rekviem for en sjanger – lærebokforfatterskap fra Wergeland til reform 2020
Skoleåret 2020/21 skal lærere både i grunnskolen og videregående opplæring mestre nye, løse læreplaner. Kunnskapsstoffet er formidlet gjennom nye lærebøker og digitale ressurser. Vår største kjenner av lærebokhistorien dokumenterer i denne boka hva lærebokforfattere i ulike fag skrev i generasjonene før oss. Og han er av den oppfatning at vår lærebokhistorie ikke utgjør noen rosverdig tradisjon.
Utgivelse: 10. september.
Svein Sandnes Bokforlag

Christina Lamb
Voldtekt som våpen. De usynlige krigsofre
Den anerkjente britiske utenrikskorrespondenten Christina Lamb har jobbet i konfliktområder i over tredve år. I denne boken reiser hun verden rundt og snakker med ofre, og forteller historiene til kvinner som har blitt utsatt for systematisert krigsvold og voldtekt. Selv om voldtekt ble erklært som en internasjonal krigsforbrytelse i 1919, har det kun vært én domfellelse på dette grunnlaget. Denne boken er et eneste stort kampskrift for kvinner i krig, for de som aldri får navnene sine på monumentene over de falne. Med forord av Kristin Solberg.
Oversatt av:Lene Stokseth.
Utgivelse: 10. september.
Pax

Tom Phillips
Mennesket. En kort historie om hvordan vi har føkka det til
En kavalkade av de mest forbløffende brølerne i menneskets historie. Fra formann Maos store spurvekampanje til USAs dustbowl, fra den østerrikske hæren som angrep seg selv i fylla til at en TV-original uten politisk erfaring velges som leder for den frie verden. Med britisk eleganse serverer Phillips våre generaltabber fra steinalderen til i dag.
Oversatt av: Aleksander Melli.
Utgivelse: 10. september.
Spartacus

Dag Hareide
Mennesket og teknomaktene
De teknologiske gjennombruddene blir stadig flere og mer kraftfulle. Kunstig intelligens utkonkurrerer menneskers intelligens, genredigering endrer mennesker og dyr, hjerner kobles til datamaskiner, autonome roboter kjører bil og dreper i krig. Vi forstår at dette vil forandre fremtiden dramatisk –men forstår vi hvor det bærer hen?
Utgivelse: 10. september.
Aschehoug

Bente Presterud
Hverdagsstrikk i kortreist ull fra Rauma
Her får du oppskrift på de deiligste gensere i mønsterstrikk og moderne og lettstrikkede plagg til dame og herre. Boken er delt inn i fem deler – Norsk strikk, Enkle gleder, Grafiske mønstre, Fletter og struktur og Tilbehør. Til hver del vil du også få oppskrift på et gullkorn fra arkivet. Det er til sammen 30 oppskrifter, alt fra ikoniske klassikere til tidsriktige gensere og varmende sokker, votter og sjal.
Utgivelse: 10 september.
Cappelen Damm

Benedikte Ferner og Philip Womersley
DEBUTANTER!
Landlig glede. Fire årstider på Lokstallen
Benedikte Ferner drev motebutikk i Oslo. Philip Womersley jobbet på restaurant i London. På Hadeland driver de nå Norges beste veikro, Lokstallen, sammen. Bok med 70 oppskrifter på raus tradisjonsmat med vri.
Utgivelse: 10. september
Gyldendal

Vidar Kvalshaug
Ari. Bohemen og bøkene
Ari handler om livet og bøkene, og om hvordan Ari Behn tok plass og iscenesatte seg selv som forfatter og underdog. Vidar Kvalshaug skriver levende om reisene og møtene med litterære forbilder og kunstnersjeler. Kvalshaug delte mange av Aris forbilder, og han skriver fram et vennskap og et skapende liv.
Utgivelse: 11 september.
Cappelen Damm

Robert Steen
Om natten lyser stjernene
En syk sønn, en fars savn og kjærlighet i en digital verden. Dette er en historie om hva man definerer som et godt liv, om vennskap og kjærlighet uten fysiske grenser, og om foreldrerollen i en tid der mange ikke forstår hva barna deres egentlig holder på med.
Utgivelse: 11. september.
Aschehoug

Marianne Mjaaland
Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok
Marianne Mjaaland retter psykiaterens fagblikk mot seg selv og sitt berg-og-dalbane-liv. Skyldes det kropp eller sjel, kjemi eller biologi, eget sinn eller samspill med andre? Bare litt spesiell? er en dypt berørende bok, skrevet med brodd og vidd, om menneskesinnets irrganger, om sårbarhet og storslagenhet, skam og ustyrlig livssult – og om hvordan barndommens sår kan leges og sjelen slippe fri.
Utgivelse: 11 september.
Cappelen Damm

Petter Schjerven og Rolf Marvin Bøe Lindgren
Hvem er du? En bok om deg og de andre
Er du åpen, planmessig, utadvendt, empatisk eller nevrotisk? Forskning har vist at vi alle kan oppsummeres med vekt på en av disse fem faktorene. Her får du vite hvordan kunnskap om personlighet kan gjøre deg til en bedre sjef, kollega, venn eller samboer.
Utgivelse: 11. september
Vigmostad & Bjørke

Venke Knutson
Vær en skravlekopp! La oss prate mer sammen.
Ensomhet er en av vår tid største helseplager. Venke Knutson startet en folkeaksjon for mer prat, mer skravling. Her deler hun fortellinger fra hele Norge om mennesker som har våget å ta en Skravlekopp. Noen har fått livet sitt endret. Alt takket være en helt enkel kaffekopp.
Utgivelse: 14. september.
Aschehoug

Johan Egerkrans
T-Rex. Og andre tyrannosaurer
Johan Egerkrans forteller tyrannosaurenes historie. Han viser oss familietreet deres og hvordan skrekkøglene utviklet seg gjennom millioner av år. Han har på egenhånd studert paleontologi for å kunne gjengi dinosaurene så nøyaktig som mulig. I boka finner du over tjue skrekkøgler, alle tegnet i Egerkrans’ unike og levende stil.
Oversatt av: Lars Nygaard.
Utgivelse: 14. september.
Spartacus

Sara Døscher
De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem
Etter tre år ved Vinmonopolets kundesenter vet Sara Døscher hva nordmenn lurer på når det gjelder vin. Boken er samtidig et lynkurs i vin, det du egentlig trenger å vite. Hvert svar inkluderer et konkret vintips.
Utgivelse: 14. september.
Gyldendal

Emma Ellingsen
Emma
Emma ble først kjent gjennom TV-serien Født i feil kropp, der hun sto frem med historien sin. I dag er hun en av Norges største youtubere og et internasjonalt moteikon. Men mest av alt er Emma en viktig rollemodell med sin personlige, humoristiske og unge stil som inspirer til å tørre å være seg selv. Her forteller hun den usminkete historien om hvordan det er å være jente i en guttekropp, og hvordan hun har lært å leve med det.
Utgivelse: 15. september.
Aschehoug

Niels Lyngsø
Ti dagers stillhet
Hva skjer med et menneske når det blir helt stille? Den danske forfatteren Niels Lyngsø gjennomførte meditasjonsverdenens svar på Ironman: et vipassana-kurs, i absolutt stillhet, i ti dager. Opplevelsen endret både selvforståelsen og verdensbildet hans. Resultatet er en klok og medrivende bok som viser oss gevinstene ved å ta en pause fra vår moderne hverdag.
Oversatt av: Aleksander Melli
Utgivelse: 15. september.
Spartacus

Kristoffer Hatteland Endresen
Litt som oss. En historie om grisen
Hva er det med grisen? For å komme til bunns i grisens vesen og mysterier, har Kristoffer Hatteland Endresen røktet et grisekull fra fødsel til slakt i den intensiverte svineindustrien på Jæren. Det er blitt en fascinerende fortelling om appetitt og aversjon, om mat og moral. Og om et dyr som likner oss mennesker mer enn de fleste andre av naturens skapninger.
Utgivelse: 15. september.
Spartacus

Anne Sverdrup-Thygeson
På naturens skuldre. Hvordan millioner av arter redder livet ditt
Sverdrup-Thygeson har internasjonal suksess med Insektenes planet. På naturens skuldre forteller om hvordan arter i naturen forsyner oss med mat, medisin og et levelig miljø, og danner kretsløpet vi alle er en del av.
Utgivelse: Primo september.
Kagge

Marie Aukrust
Der villgraset gror. Livsgrunnlaget, matforsyninga og beredskap for nye tider
For å redde matproduksjonen og tryggje matforsyninga til eit stadig aukande folketal, oppmodar FN kvart land frå styresmakter til lokalsamfunn til enkeltindivid å ivareta fruktbar jord, naturmangfald og klimaomsyn. Bodskapen til Aukrust er at dette føreset ein agroøkologisk matmodell, som vil innebera omfattande systemskifte og endringar i levevis.
Utgivelse: Primo september.
Dreyers forlag

Line Halsnes
Skogens konge. Alt du vil vite om elgen
Illustratør og forfatter Line Halsnes har studert norske og svenske elger – og reist langt for å studere de russiske Gjennom tekst og fargerike illustrasjoner formidler hun en begeistret alt du ikke visste at du ville vite om elgen – og litt til! Målgruppe 6-12 år.
Utgivelse: Primo september.
Cappelen Damm

Hans Jacob Orning og Øyvind Østerud
Krig uten stat – hva har de nye krigene og middelalderkrigene felles?
Hvilke likhetstrekk er det mellom borgerkriger i middelalderen og kriger i nyere tid? I denne boka hevder Hans Jacob Orning og Øyvind Østerud at det er fruktbart å sammenligne dem til tross for betydelige forskjeller i teknologi, organisasjon og mentalitet. Men de har strukturelle fellestrekk i kontrast til statskrigene. De kaster lys over hverandre.
Utgivelse: Primo september.
Dreyers forlag

Claus Bryld
Edmund Burke. Konservatismens profet
En politisk og intellektuell biografi om Edmund Burke (1729–1797), den irsk-engelske parlamentarikeren som ansees å være den filosofiske grunnleggeren av den moderne konservatismen. Sentralt står det voldsomme oppgjøret med den franske revolusjonen og den epokegjørende debatten om menneskerettighetene som fulgte.
Utgivelse: Medio september.
Oversatt av: Lars Nygaard.
Dreyers forlag

Finn Holden
Frogner og Majorstuen – gjennom 400 år
Lokalhistoriker Finn Holden forteller om livet i strøkene Frogner, Majorstuen, Hegdehaugsveien og Homansbyen fra de første bondegårdene ble bygd ut til landsteder til i dag.
Utgivelse: Medio september.
Dreyers forlag

Kristin Farstad Bjerkek
Let-og-finn ABC
En vakkert illustrert myldrebok! Let og finn bokstaver og dyr! Her kombinerer Kristina Farstad Bjerkek fakta om dyr med bokstavlæring. Alle illustrasjonene er i svarthvitt, noe som gjør oppgavene hakket vanskeligere å løse. Målgruppe 3-6 år.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

Jan Robin Ektvedt
Asiatisk mat
I Asiatisk. En kokebok tar Jan Robin Ektvedt oss med inn på det asiatiske kjøkkenet, og lærer oss hvor enkelt vi kan lage favorittene som vi trodde vi var nødt til å gå på restaurant for å få servert. Jan Robin er kjøkkensjef på den sagnomsuste dumpling-restauranten Golden Chimp på Tøyen i Oslo, og viser oss hvordan vi kan lage fantastisk asiatisk mat selv hjemme, med norske råvarer og ingredienser som alle enkelt kan få tak i.
Utgivelse: Medio september.
Forlaget Press

Paul Collier
Kapitalismens framtid. Et manifest for en sosial kapitalisme
Et manifest for en ny kapitalisme av en vår tids mest markante økonomer. Paul Collier tar her til orde for en sosial kapitalisme, basert på en ny samfunnsetikk som bygger bro over de økonomiske, sosiale og kulturelle skillene.
Utgivelse: Medio september.
Oversatt av: Rune R. Moen.
Dreyers forlag

Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng (ill.)
Døden
Tegneserie om døden med seriøse fakta, humor og dødsenes alvor. Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng har modig gitt seg i kast med et tema mange kvier seg for å snakke om, og lykkes med å gjør døden mindre fremmed og skremmende. Gjennom sin befatning med ulike aspekter ved døden, har de også laget en bok om livet. Målgruppe 8-12 år.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

James Clear
Mikrovaner
Synes du det er vanskelig å endre dårlige vaner og innføre gode? Problemet er ikke deg – det er systemet ditt. Denne boka gir deg et system som enkelt og effektivt lærer deg å bryte dårlige vaner. Boken er delt inn etter følgende fire regler: 1. Gjør det opplagt 2. Gjør det tiltrekkende 3. Gjør det enkelt 4. Gjør det tilfredstillende!
Oversatt av: Gunnar Nyquist.
Utgivelse: 17. september.
Pilar

Atle Nielsen og Frode Øverli
Nielsen og Øverlis ultimate pubquiz
Tegneserieskaper Frode Øverli og quizmaster Atle Nielsen har vaglet seg opp på hver sin høye krakk og klekket ut 1500 flunkende nye spørsmål og mange fine tegninger. Spørsmålene i boken har varierende vanskelighetsgrad og hentes fra alle tenkelige kategorier, så her er det verken 18-årsgrense eller krav til legitimasjon. Hos herrene Nielsen og Øverli kan hele familien få testet ut kunnskapsnivået, og konkurranseinstinktet … Alle vil klare å svare på noen av spørsmålene, men ingen vil klare alle.
Utgivelse: 17. september.
Cappelen Damm

Halvor Johansson
Ta deg sammen
Halvor Johansson går løs på alle som fortjener å få høre det -fra trægetrøndere og bortskjemte bærumskids til folk som tror at en neve polerte steiner kan kurere kreft. Han elsker å la seg irritere,enten det er snakk om religion,politikk eller dustete påfunn i hverdagen.
Utgivelse: 18. september.
Aschehoug

Emil Bergquist Pedersen og Marte Hedenstad
DEBUTANT! (Hedenstad)
Nyhrox. Fortnitemesteren. Fra High Ground til toppen av VM
Da han vant verdensmesterskapet i spillet Fortnite i 2019, ble seksten år gamle Emil fra Tønsberg verdensberømt på et øyeblikk. Veien dit har ikke vært enkel, men da pappa Frank tok seg tid til å sette seg inn i hva Emil brukte så mye tid på og forstod at sønnen kunne bli god, begynte idrettshjertet å banke. Sammen fikk de nå et felles mål, men hva skulle til for å bli verdens beste Fortnite-spiller?
Utgivelse: 18 september.
Cappelen Damm

Monica Sagen og Fredrik Holmen
DEBUTANTER!
Anton – En helt spesiell hund
Hunden Anton ble hele Norges kjæledegge etter deltakelsen i NRK-serien “Fra bølle til bestevenn”. Anton er snill og morsom, men også sta og bestemt. Vi følger Anton fra valp til voksen, på turer og reiser, i kontakt med mennesker og dyr, og gjennom hverdagens gleder og utfordringer. Vi får høre om hvordan det var å være med på tv-serien og får et innblikk i Antons nye hverdag som kjendishund
Utgivelse: 18 september.
Cappelen Damm

Michel Foucault
Seksualitetens historie – bind fire. Kjødets bekjennelser
Bind 4 av Seksualitetens historie dreier seg om hvordan det dannet seg en ny erfaring innenfor kristenheten fra Klemens av Aleksandria (150–216) til Johannes Kassian (360–433) og Augustin (354–430). Foucaults tese er at disse kristne forfatterne videreførte og overtok sentrale temaer innenfor den greske tenkningen.
Oversatt av: Espen Schaanning-
Utgivelse: 20. september.
Pax

Dan Carlin
Hardcore history – enden er alltid nær!
Klarer menneskeheten å la være å ødelegge seg selv? Blir folk tøffere når det er tøffe tider? Vil vi noen gang nå toppen av den teknologiske utviklingen? Disse, og mange andre spørsmål, leter Dan Carlin på svarene til. Det er en fascinerende bok, inspirert av Carlins podcast, som har over hundre millioner lyttere.
Utgivelse: 22. september.
Oversatt av: Sunniva Sandsgaard
Harper Collins

Reidar Almås og Eirik Fuglestad
Distriktsopprør – periferien på nytt i sentrum
Reidar Almås og Eirik Fuglestad gir i denne antologien eit overordna og oppdatert blikk på den norske konfliktdimensjonen sentrum-periferi. Forfattarane tek utgangspunkt i denne konfliktdimensjonen, og prøver å fange og analysere kva som ligg under distriktsopprøra, kva dei har ført til så langt og kva dei kan føre til av endringar i framtida.
Utgivelse: 23. september.
Dreyers forlag

Thor Gotaas
Brødrene Kvalheim – to løperliv
Arne og Knut Kvalheim fra Grorud var blant Europas beste løpere i 60- og 70-årene. I USA trente de sammen med verdenseliten under Bill Bowerman, som var med å starte Nike. Dette er også en historie om norsk friidrett i en tid da de beste var amatører, og den kalde krigen preget internasjonal idrett.
Utgivelse: 23. september.
Gyldendal

Noralv Veggeland (red.)
Den solbergske staten – noen fagkritiske vurderinger om nyliberalismens makt i Norge
Ti av Norges fremste samfunnsforskere skriver. Bjørg Marit Andersen om helseforetaks-modellen, Ole Gunnar Austvik om energipolitikken, Helene Bank om demokratisk velferd, Dag O. Hessen om økologiske voksesmerter, Per Kristian Mydske om regional styring, Torill Nyseth om planlegging, Stein Reegård om internasjonaliseringen, Jarle Trondal om reformstaten, Per Halvor Vale om jordbrukspolitikken og Noralv Veggeland om reformismen.
Utgivelse: 24. september.
Svein Sandnes Bokforlag

Anne Gaathaug
Annes Quizkjempe. 3000 spørsmål og svar i alle kategorier
Hele 3000 spørsmål og svar fordelt på 250 quizer, hver med 12 spørsmål. Svarene på siden bak, slik at quizmaster også kan være med. Kjente og overraskende temaer og gøyale mix-er over 500 sider. Dette er quizboken du henter frem gang på gang! Quiz tester hva du vet og gir deg ny kunnskap på en morsom måte.
Utgivelse: 24. september.
Cappelen Damm

Bergsveinn Birgisson
Mannen fra middelalderen
Fortellingen om Tormod Torfæus som skrev Norges første samlete historie. I samme stil som i Den svarte vikingen, gir Bergsveinn Birgisson oss denne gang et besettende tidsbilde fra 1600-tallet.
Utgivelse: 25. september.
Vigmostad & Bjørke

Deborah Feldman
Unorthodox
Biografien bak Netflix-serien Unorthodox. Deborah Feldman forteller om oppveksten sin og livet som ung kvinne i et strengt jødisk samfunn i New York, og hvordan hun klarte å bryte ut.
Utgivelse: 28. september.
Oversatt av: Ida Andenæs.
Gyldendal

Deborah MacKenzie
Covid-19. Pandemien som ikke skulle ha inntruffet og hvordan vi kan stoppe den neste
Kunne koronaviruset vært stoppet? Hvorfor ble det en pandemi og hvordan startet den? En av de første bøkene om Covid 19, skrevet av vitenskapsjournalisten Deborah MacKenzie, som i tre tiår har jobbet for magasinet New Scientist. Hun er utdannet biokjemiker og tidligere forsker.
Utgivelse: 29. september.
Oversatt av: Ann Høydalsnes.
Gyldendal

Erik Larson
Churchills ilddåp. En statsleder, hans familie og hans nærmeste krets av rådgivere under bombingen av London, 1940-1941
Historien om bombingen av London under den andre verdenskrig fortalt gjennom de daglige opplevelsene til Winston Churchill og hans nærmeste krets. Det er en fortelling om et svært risikabelt storpolitisk spill. Men også en om et hjemlig drama, som utspilte seg på Churchills ulike landlige tilfluktsteder, ikke minst i 10 Downing Street i London, i en tid med ekte politisk lederskap, da Churchills veltalenhet, kampmoral og motstandskraft holdt en nasjon, og en familie, samlet.
Utgivelse: 24 september.
Oversatt av: Rune R. Moen.
Cappelen Damm

Christian Borch
Konge for sin tid (arb.tittel)
Hva er det unike ved Harald den Vs kongsgjerning? Er det hans smittende humør, hans umiddelbare evne til å komme i kontakt med alle, høy som lav? At han så til de grader er seg selv?
Christian Borch forteller historien om den tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og med kritisk blikk utforsker han den moderne kongerollen og mannen som har fylt den de siste 30 år.
Boken er en klok og medrivende skildring av det moderne Norge og nasjonens samlingspunkt.
Utgivelse: 25 september.
Cappelen Damm

Geert Mak
Store forventninger. Europa 1999-2019
Geert Mak fikk sitt store gjennombrudd i Norge med boken og TV-serien Europa. Her fortsetter han med å beskrive de 20 første årene i dette århundret – et århundre hvor begivenhetene har stått i kø. Fortellingen begynner i Kirkenes for å måle temperaturen på nordområdene og avsluttes med koronakrisen.
Utgivelse: 25 september.
Oversatt av: Oversatt av Eve-Marie Lund.
Cappelen Damm

Renate Nedregård
Jesus. Gutten som startet en verdensreligion
I kristendommen tror man at Jesus gikk på vannet og at han sto opp fra de døde. Religion handler om å tro, ikke vite. Men noe vet vi: Det fantes en mann som het Jesus, som levde i Galilea. Han var en opprører og sto opp mot både de jødiske prestene og de romerske lederne. Dette er en historie om Jesus, gutten som fikk tiden oppkalt etter seg.
Utgivelse: 26. september.
Spartacus

Joachim Førsund
Kohts bok. Ti samtaler om livet og én om døden
Christine Kohts fortelling om hele det kompliserte livet, ført i pennen av Joachim Førsund, som også har laget podcasten «Koht vil leve». Hun deler raust fra livet sitt – både det fine, det vonde og ting hun ikke har fortalt om før.
Utgivelse: 27. september.
Gyldendal

Albert Camus
Myten om Sisyfos. Essay om det absurde
Camus’ flittig leste klassiker fra 1942. Camus tar her et oppgjør med den den religiøse eksistensialisme fra Kierkegaard og den ateistiske eksistensialisme fremført blant annet av Jean-Paul Sartre – de er begge åndelige sykdommer. I stedet fremhever han en gresk-inspirert humanisme som et ideal for den menneskelige livsform
Utgivelse: 28 september.
Oversatt av: Bernt Vestre.
Cappelen Damm

Simone Weil
Ordenes makt
Simone Weil (f. 3. februar 1909 i Paris, død 24. august 1943 i Ashford i Kent i England) en fransk filosof og politisk aktivist av jødisk avstamning. Weil hadde et omfattende forfatterskap, men det ble lite påaktet i samtiden. Derimot ble det for alvor løftet frem og studert og forsket på i det kontinentale Europa og i den engelskspråklige verden særlig fra 1950- og 1960-tallet. Boken er en samling «essays/tekster» om Weils tenkning.
Utgivelse: 28. september.
Oversatt av: Signe Kårstad og Christine Amadou.
Cappelen Damm

Mette Karlsvik
Same tid neste veke? Samtaler med Thorvald Steen
Mette Karlsvik har møtt Steen jevnlig etter at han begynte på denne bok-dubletten før jul 2016, for å bore dypere i temaer som har opptatt Thorvald Steen: familiehemmeligheter, skam, menneskeverd i møte med en teknologi der ikke bare sykdom, men også den syke kan velges bort, psykiatri og hvordan vi kan forstå verden rundt oss. Og hvordan kan vi bruke skjønnlitteraturen til å få større innsikt i disse temaene.
Utgivelse 30. september.
Pax

Erna Osland
Kanskje, kanskje: Om tannfelling, tannfear og trøyst
Edit har ei laus tann. Pappa vil knipse ho ut for å gi ho til tannmusa. Men bestevenninna Eva gav si tann til tannfeen og Miko berre kasta tanna si rett opp i lufta. Edit veit ikkje heilt kva ho skal gjere. Men så misser ho tanna- og kva skal ho gjere då?
Kanskje, kanskje er ei bok om det å miste tenner, og kva ein har gjort med tennene opp gjennom tidene og kulturane. Og kanskje litt om det å bli litt større. Kanskje.
Utgivelse: 30. september.
Skald forlag

Per Espen Stoknes
Grønn vekst. En sunn økonomi for det 21. århundre
Hva gjør vi når koronakrisen er over og vi skal få samfunnet på fote igjen? Hvordan sikrer vi en vekst og velferd som vi faktisk kan leve med i tiårene og hundreårene som kommer? Med stor entusiasme og en populærvitenskapelig formidlingsevne av de sjeldne bygger Stoknes bro mellom miljøbevegelsen, næringslivet og folk flest.
Utgivelse: ultimo september.
Tiden Norsk Forlag

Hans Petter Graver og Øystein Hov (red.)
Tillit i koronaens tid
Hans Petter Graver og Øystein Hov har her samlet foredrag som ble holdt i Videnskapsakademiet våren 2020. Boka tar opp temaer fra hele den vitenskapelige bredden for å spre kunnskap som folk kan ha tillit til. Tanken er at det er viktig å bidra til en kollektiv forståelse av menneskenes kår i pandemien. Da er det det mentale felles rammeverket som teller – solidaritet i pandemien, historiens blikk på pandemier, medisinerens rolle, litteraturens skråblikk og felles etisk grunnlag for vanskelige avgjørelser i helsevesenet.
Utgivelse: Ultimo september.
Dreyers forlag

Kim Hjardar
Vikingenes største slag
De hedenske vikingene sendte sjokkbølger gjennom det kristne Europa. Hundrevis av slag ble utkjempet hvor vikingene var viktige deltagere, men bare noen få endret den politiske og kulturelle utviklingen i Norden og Europa. Kim Hjardar løfter fram 25 av de største, viktigste eller merkeligste slagene, fra Skandinavia i nord til Bysants i øst, Italia i sør og Amerika i vest. Illustrert.
Utgivelse: Ultimo september.
Spartacus

Hein Berdinesen (red.)
Ny pedagogisk praksis. Eksempler på profesjonsrettet forskning
Høsten 2017 ble grunnskolelærerutdanningen omgjort til en femårig mastergradsutdanning. Målet er en forskningsbasert tilnærming i undervisningen som gir bedre forutsetninger for en kunnskapsbasert praksis. Denne antologien redigert av Hein Berdinesen er skrevet med formål om å bringe sammen kravet om profesjonsrettet forskning med kravene fra fagfornyelsen. Dette gjør at antologien kan anvendes i flere ulike kontekster i lærerutdanningen.
Utgivelse: Ultimo september.
Dreyers forlag

Rune Lykkeberg
Vesten mot Vesten – fortellinger om det politiske oppbruddet fra etterkrigstiden til Brexit og Trump
Rune Lykkeberg er redaktør i den danske avisa Information og en av Nordens fremste intellektuelle. I denne originale boka tar han utgangspunkt i litteratur, kunst og film og bruker det som forklaring og bakteppe for analysene av det 21. århundrets politiske konflikter.
Utgivelsesdato: Ultimo september.
Oversatt av: Lars Nygaard.
Dreyers forlag

Jake Spicer
Denne boken vil lære deg å tegne ansikter!
Med en enkel og godt forklarende tekst lærer boken deg de grunnleggende kunnskapene om portrettegning, fra den første skissen til finere detaljer. Lær hvordan du skal bruke lys og skygge, forstå anatomi og hvordan du skisser ansiktet i profil og forfra. Du vil lære hvordan du skal tegne detaljer som hår og rynker og fange forskjellige ansiktsuttrykk.
Utgivelse: September
Oversatt av: Olav Tokerud.
Kontur forlag

Kaja Nordengen
Hjernedagboka. Hold hodet i form hele året
I denne årsplanleggeren gir hjerneforsker Kaja Nordengen deg de beste rådene for lett tilgjengelig, daglig hjernetrening.
Utgivelse: September.
Kagge

Jan Bøhler
Østkantfolk. Min by. Mitt ansvar
I denne boka skriver Jan Bøhler personlig om arbeiderklasseverdiene som formet ham og om uroen for utviklingen på Oslos østkant.
Utgivelse: September.
Kagge

Brit Bildøen
Over land og hav. Eit år med trekkfuglar
Brit Bildøen følgjer trekkfuglane gjennom eit år, og tar lesaren med på ei ferd frå forblåste fuglefjell og langstrakte myrlandskap her heime, til slettene i Andalucia og kystlandskapet utanfor Tanger. Ei kjærleikserklæring til fuglane rundt oss og dei fine naturopplevingane som ventar når vi berre får auga opp for dei.
Utgivelse: September.
Kagge

Lars Fr. H. Svendsen
Løgnens filosofi
Lars Fr. H. Svendsen bruker filosofihistorien for å utforske hva løgn gjør med oss, hvorfor det egentlig er så galt å lyve, og løgnens rolle i vennskap, kjærlighetsforhold og politikk.
Utgivelse: September.
Kagge

Anja Røyne
Varm klode, kaldt hode. Løsninger på klimakrisen
Hvilke muligheter har vi til å unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene? Den brageprisvinnende fysikeren Anja Røyne forteller hvordan vi kan rydde opp i klimarotet vårt.
Utgivelse: September.
Kagge

Ken André Ottesen
Norske mann i hus og hytte. Det morsomste fra lokalavisene under vår verste krise siden krigen
Under navnet BaDesKen samler Ken André Ottesen de morsomste og mest absurde sakene fra norske lokalaviser, og godt over 200 000 mennesker følger ham på Instagram. Denne gangen har han samlet det morsomste fra et underlig kapittel i nordmenns nære fortid: Koronaisolasjonen våren 2020.
Utgivelse: September.
Kagge

Kenneth Bjerkelund (fortalt til Mads Drange).
Marinejeger. En norsk spesialsoldat forteller
Ingen avdeling i forsvaret er like myteomspunnet som Marinejegerkommandoen (MJK). For første gang forteller en tidligere marinejeger selv om livet på innsiden av avdelingen.
Utgivelse: September.
Kagge

Karsten Alnæs
Eventyret om klippfisken. En norges- og verdenshistorie
Karsten Alnæs er en nestor i historieformidling. Her forteller han historien om norsk klippfisk, som brakte Norge som handelsnasjon ut i verden.
Utgivelse: September.
Kagge

Torbjørn Færøvik
Kina på 200 sider. Fra de første dynastiene til dagens stormakt
Torbjørn Færøvik er en av Norges fremste Kina-kjennere, og her forteller han stormaktens historie i kortformat.
Utgivelse: September.
Kagge

Geir Hestmark
Lykkeskipet Bergensfjord. Verdenskrig og etterkrigsår 1939-1959
Den fascinerende historien om skipet Bergensfjord, som gikk på havet under hele krigen, deretter fraktet migranter og endte i handelsflåten til den unge staten Israel. Hestmarks forrige bok Istidens oppdager ble kåret av Morgenbladet til en av de ti beste sakprosabøkene etter år 2000.
Utgivelse: September.
Kagge

Roar Løken
De dansk-norske tropekolonier
Historiker Roar Løken skriver i denne boken om Danmark-Norges handelskompanier på slutten av 1600-tallet, som utviklet seg fra rene handelsstasjoner, til bli en del av den internasjonale trekanthandelen. Løken skriver om de første handelskompaniene i dagens India, til Vest-Afrika og Karibien. Danmark-Norges inntreden i slavehandelen er et lite omtalt kapittel i norsk historie, men i kjølvannet av BLM-bevegelsen har denne delen av norsk historie blitt satt på dagsordenen.
Utgivelse: September.
Solum Bokvennen

Sven Egil Omdal
Byen som formet Norge. Den overraskende historien om alt vi kan takke Stavanger for
Den som vil forstå det moderne Norge, må se til Stavanger. De siste 150 årene har byen gjentatte ganger inntatt en sentral plass i norsk kultur, politikk og økonomi.
Utgivelse: September.
Kagge

Andreas Viestad
En middag i Roma. Verdenshistorien i et måltid
Gjennom et måltid i Roma tar Andreas Viestad oss med på en kulinarisk reise i verdenshistorien. Gjennom maten forteller han om menneskehetens utvikling, om Romerrikets vekst og fall, og om fremveksten av det moderne Europa.
Utgivelse: September.
Kagge

Alexander Wisting
Forfulgt av staten. Overvåkning, kommunistjakt og løgnen om det norske demokratiet
Ambisiøst og medrivende om et mørkt kapittel i norsk historie. I 1933 gikk oslopolitiet brutalt og målrettet etter kommunister som hadde møtt opp til den første antinazistiske markeringen i Norge. Forfølgelsen av kommunister skulle vedvare gjennom verdenskrigen og langt inn i vår egen tid.
Utgivelse: September.
Kagge

Håvard Lilleheie
DEBUTANT!
Store tanker fra små hoder
Barnas beste sitater om livet, døden, kjærligheten, mammas Facebook-aktivitet og corona. Håvard Lilleheie er skuespiller, programleder og komiker.
Utgivelse: September.
Kagge

Haddy N’Jie
101 ting å lage sammen med barn
101 ting du kan lage med barn, av ting du har i roteskuffer, kjøkkenskap og papiravfall. Pluss din egen fantasi.
Utgivelse: September.
Kagge

Mads Hansen
DEBUTANT!
Min instastory. Den usedvanlig korte reisen fra middelmådig, tonedøv fotballspiller, via bloggerkrig og meningsløse veddemål, til popstjerne og altfor mange følgere på Instagram
I denne boka får du fortellingene om hvordan Mads Hansen kom seg til toppen ved hjelp av humor, syke påfunn, kreative veddemål og, ikke minst, Instagram.
Utgivelse: September.
Kagge

Den store Mariusboka
66 oppskrifter til baby, barn og voksen. Nærmere 70 år etter at Unn Søiland designet Marius-mønsteret, lever det videre som et nasjonalt ikon. Den store Marius-boka er en samling av de aller beste strikkeoppskriftene til baby, barn og voksen. Utgivelse: September.
Kagge

Torunn Sedolfsen
Tekstiler i Troms. En annen kvinnehistorie. Undersøkelse av tøyprøver fra Berg og Torsken 1850–1950
Lansering: September.
Orkana

Bodil Maroni Jensen
Den nysgjerrige lytter: Samtaler med Synne Skouen
Synne Skouen er en av Norges kanskje mest nålevende komponister, og skriver for både instrumentale og vokale ensembler. Hun er også en sentral kulturpersonlighet, og en kjent skribent og samfunnsdebattant. Hun ble i 2017 nominert til Nordis Råds Musikkpris for operaen Ballerina, basert på hennes far, Arne Skouens, skuespill med samme navn. Hun er også kjent for mange som en prominent musikkskribent, og i senere tid som fast spaltist i Aftenposten. Boken er ført i pennen av journalist Bodil Maroni Jensen.
Utgivelse: September.
Solum Bokvennen

Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan
Hellstrøms hemmeligheter. Mat med kjærlighet
I Hellstrøms hemmeligheter får vi alle de fantastiske oppskriftene han har for et godt liv, og alle de finessene og hemmelighetene som Hellstrøm har på lur blir oss til del.
Utgivelse: September/oktober.
Kagge

Sindre Hovdenakk
Over til London. NRK i eksil
Dette er historien om de norske radiosendingene fra BBC under andre verdenskrig, men også om eksilmiljøet i London under krigen. Sindre Hovdenak skriver om hvordan BBC bygget opp sine utenlandssendinger i mellomkrigstiden, og om hvordan britisk radiokultur påvirket norsk rikskringkasting før, under og etter krigen. NRK Londons rapportering fra krigen forteller om de viktigste begivenhetene under krigen, og viser hvordan disse ble fortolket og formidlet til norske lyttere.
Utgivelse: September.
Solum Bokvennen

OKTOBER

Morten Goodwin
DEBUTANT
AI. Myten om maskinene
Hva er kunstig intelligens? Denne boka forklarer på en oppklarende og humoristisk måte hvordan teknologien har oppstått, hva vi bruker AI til i dag, og hva som snart vil være mulig med AI. Den forklarer også hva som er fantasier: Det er for eksempel ingen som aner hvordan AI kan få noen form for bevissthet, vise noe tegn til å være levende, eller ha et enkelt moralsk kompass.
Utgivelse 1. oktober.
Humanist forlag

Kristine Ilstad
Det søte liv. Julens deiligste kaker
Kristine Ilstad driver bloggen Det søte liv (www.detsoteliv.no), som er Norges største kakeblogg. Med boken Det søte liv – Julens deiligste kaker har Ilstad laget et nytt, folkelig standardverk innen julebakst. Innholdet i boken dekker et bredt omfang av julekaker, og inneholder i tillegg til alle de tradisjonelle julekakene også moderne klassikere, selskapskaker, formkaker, gjærbakst, berømte utenlandske julekaker og konfekt. I tillegg til kakene finnes også brød, rundstykker og kjeks som kan egne seg til julefrokosten og ostefatet, samt et rikholdig kapittel med smakfulle juledesserter.
Utgivelse: 1. oktober.
Cappelen Damm

Øyvind Holen
Getto
På slutten av 1990-tallet begynte man å snakke om «amerikanske tilstander». Tidlig i 2000-årene var flere bekymret for at «franske tilstander» skulle blusse opp i Oslos drabantbyer og nå har vi «svenske tilstander» som samlebegrep om alt som er galt med innvandring, integrering og gettofisering av norske boligområder. Øyvind Holen har skrevet en personlig og engasjert bok, forfatteren mener at det er viktig for alle som bor i områder som blir gettostemplet å kjenne historien.
Utgivelse 1. oktober.
Res Publica

Ulrik Eriksen
DEBUTANT!
Et land på fire hjul
Et land på fire hjul forteller historien om da bilen kom til en av Europas fattigste nasjoner og gjorde befolkningen hekta. Bilen har bundet landet sammen, fungert som finansiell motor og et bevis på velstand. Men den har også hatt dramatiske konsekvenser for norsk by-og tettstedsutvikling. Vi bygger veier som aldri før, og innfører nye subsidier for å stimulere til mer bilbruk. Et land på fire hjul er en tankevekkende og underholdende bok om norsk bilisme, som i dag skaper både bompengeopprør og ønsket om bilfritt sentrum.
Utgivelse 1. oktober.
Res Publica

Katharina Vestre og Linnea Vestre (ill.)
Dyrenes rekordbok
Hvilket dyr kan lukte elektrisitet, og hvor mange tenner har egentlig en snegle? Naturen er full av fantastiske dyr som er eksperter på de rareste ting. I Dyrenes rekordbok møter du verdensmestere i alle slags kategorier. Hvor høyt er det mulig å hoppe? Hvilket dyr promper mest, og hvem ser best i mørket? Bli kjent med fisken som kan spå været og ormen som er lenger enn en blåhval. Dette er boka for deg som vil vite alt om de mest utrolige dyrene på jorda.
Utgivelse: 1. oktober.
Aschehoug

Kristian Lambrechts
Italiensk pasta på norsk
En håndverkskokebok som er full av gode pastaoppskrifter og annet italiensk snadder. Noen oppskrifter er superenkle, mens andre er litt mer avanserte. Men ikke verre enn at alle med litt tålmodighet kan klare å lage det. Du lærer, steg for steg, å lage pasta, gnocchi, risotto, sauser og fyll til ravioli, fantastiske retter som alle vil glede seg over. Boka inneholder Lambrechts favorittoppskrifter fra mange år som kjøkkensjef på Trattoria Popolare, Norges kanskje beste og mest autentiske italienske restaurant – mange ganger hyllet av restaurantanmeldere i avisene.
Utgivelse: 1. oktober.
Gursli Berg

Noreena Hertz
Ensomhetens århundre
Utenforskap er det som definerer det 21. århundre, sier Noreena Hertz. Sosial isolasjon er mer utbredt enn noen gang, på tvers av alders-, kjønns- og inntektsgrupper. Krisen skyldes i stor grad mange tiår med nyliberal politikk som har satt individuell frihet foran det beste for fellesskapet. Krisen er politisk ettersom fremmedgjøring og følelsen av å bli ekskludert fra samfunnet bidrar til polarisering og ekstremisme. I Ensomhetens århundre beskriver Hertz hvordan vi må handle NÅ for å føre samfunnet sammen igjen, på individnivå, i politikken og i næringslivet.
Oversatt av Lene Stokseth.
Utgivelse 1. oktober
Res Publica

Ingrid Espelid Hovig
Tradisjonen tro. Ingrids julemat og fine juletradisjoner
Ingrid Espelid Hovig utga opp gjennom årene flere bøker med julens oppskrifter. Her er Ingrids fantastiske mat og tradisjoner justert og fotografert for vår tid av Line Dammen.
Utgivelse: 1. oktober.
Gyldendal

Tore Rem
Olav V Den fremmede. 1903-1940.
Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Denne boken omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Den går tett på både den nølende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen. Videre tar den for seg kronprinsens studietid i Oxford og det militære, og hvordan han går inn i sin offentlige gjerning, gifter seg med kronprinsesse Märtha, stifter familie og opplever opptakten til en ny verdenskrig. Her er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske.
Utgivelse: 2 oktober.
Cappelen Damm

Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss
25 konspirasjoner å snakke om hos svigers
Nå kommer gutta bak Konspirasjonspodden med 25 nye konspirasjoner. Hver konspirasjon beskrives fra A til Å, bevis drøftes, og hvert kapittel avsluttes med forfatternes egen konklusjon. Alt formidles med glimt i øyet, akkurat slik vi kjenner det fra podkasten.
Utgivelse: 2. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Hans-Wilhelm Steinfeld
Putin
Boka er Hans-Wilhelm Steinfelds analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989 da Berlin-muren falt. I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Nå har han styrt Russland i 20 år. Et viktig og sentralt spørsmål som Steinfeldt søker å besvare er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland?
Utgivelse: 2 oktober.
Cappelen Damm

Brendan Simms
Hitler. En biografi
Denne banebrytende biografien hevder at vårt bilde av Hitler til nå har vært høyst ufullstendig. Gjennom hele karrieren var Hitler nemlig først og fremst opptatt av det britiske og amerikanske og den globale kapitalismen, og dette var en vedvarende og sentral del av tenkningen hans helt fra tidlig i 1920-årene. Denne boka gjendriver dessuten den hardnakkede troen på at hovedmotivasjonen bak Hitlers verdenssyn og kilden til hans rabiate antisemittisme var frykt for Sovjetunionen eller bolsjevismen. Den aksepterer følgelig heller ikke at østfronten, for ham, var sentral i annen verdenskrig.
Utgivelse: 2 oktober.
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret.
Cappelen Damm

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store JuleQuiz 2020
Aschehougs store JuleQuiz2020 inneholder hele 1500 nye, spennende spørsmål for hele familien fordelt på julespørsmål, allmennquiz og ikke minst egne familiemikser med spørsmål for liten og stor.Denne quizen er spekket med hint og «funfacts» slik at man kan resonnere seg frem til mange av svarene.
Utgivelse: 5. oktober.
Aschehoug

Shoshana Zuboff
Overvåkningskapitalismens tidsalder. Kampen for en menneskelig framtid ved maktens nye frontlinje
Zuboffs monumentale bok er en sjokkerende beretning om hvordan digitaliseringen truer både demokrati og personlig frihet. Giganter som Google og Facebook samler uavbrutt inn, kjøper og selger data om oss, og denne overvåkningskapitalismen er i ferd med å omforme samfunnet like dramatisk som den industrielle revolusjonen.
Utgivelse: 5. oktober.
Spartacus

Henrik Syse
I skyggen av korona
Filosofiske refleksjoner om konflikt, etikk og verdier i krisens tid
Henrik Syse skriver for å skape refleksjon, håp og trøst. Her får vi hjelp til å løfte blikket og se oss selv og våre handlinger i en større sammenheng. Tekstene strekker seg utover koronakrisen, og kan være til trøst og hjelpe oss å tenke klarere under kriser og i vanskelige tider.
Utgivelse: 5 oktober.
Cappelen Damm

Alf Marius Opsahl og Espen Sletteberg
DEBUTANT! (Opsahl)
Kråkemannen. Historien om Espens liv med kråka Hafez
For femten år siden landet en kråke i fanget til Espen Sletteberg. Siden har han og kråka Hafez bodd sammen. Mytene om kråker har i uminnelige tider fulgt dem, og handler så å si alltid om død og fordervelse. Men for Sletteberg er dette et spørsmål om liv og død. Hvordan er det egentlig å leve med en kråke? Dette er utgangsspørsmålet DN-journalist Alf Marius Opsahl stiller seg i møte med Kråkemannen Espen.
Utgivelse: 6 oktober.
Cappelen Damm

Sigmund Falch
Største boxer’n i Horten
Sannsynlig årets morsomste bok. Vi garanterer en god latter når vi ønsker deg velkommen inn i en forunderlig verden der stive fotografier fra en svunnen tid omdannes til latterlige tablåer.
Utgivelse: 6. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Gunnar Nerheim
I hjertet av Texas. Den ukjente historien om Cleng Peerson og norske immigranter i Texas
1825 brakte Cleng Peerson den første gruppen norske innvandrere til Rochester i staten New York. Det ble starten på en migrasjonskjede via Fox River i Illinois til den norske kolonien i Bosque County i Texas – på grensen til Comanche-indianernes land. Gunnar Nerheim forklarer hvordan og hvorfor så mange utvandrere fra Rogaland, Agder og Hedmark endte opp som nybyggere i Texas. Dette er fortellingen om uår, malaria og indianere, om nordmenns holdninger til slaveri, om deres rolle i sørstatshæren under borgerkrigen og hvordan de rekrutterte billig arbeidskraft hjemmefra.
Utgivelse: 6. oktober
Fagbokforlaget

Gunnar Nerheim har som ingen andre historikere dykket ned i norske og amerikanske kilder. Han forklarer hvordan og hvorfor så mange utvandrere fra Rogaland, Agder og Hedmark endte opp som nybyggere i Texas. Dette er fortellingen om uår, malaria og indianere, om nordmenns holdninger til slaveri, om deres rolle i sørstatshæren under borgerkrigen og hvordan de rekrutterte billig arbeidskraft hjemmefra.

Bjørk Matheasdatter
Å løfte og bli løftet. Ta vare på gnisten i den selv og andre
Hva kan du gjøre for at hverdagene – på jobben, i familielivet eller i parforholdet – skal bli mer harmoniske, morsomme, mer gnistfylte? I 20 år har Bjørk Matheasdatter jobbet som familieterapeut, og tar med seg all denne erfaringen inn i boken.
Utgivelse: 7. oktober.
Gyldendal

Harald Dag Jølle
Nansen. Utfordreren
Oppfølgeren til kritikerroste Oppdageren fra 2012. I Utfordreren møter vi den aldrende Nansen, en motsetningsfylt mann. Han var nasjonalisten som jobbet for internasjonalt samarbeid, polarhelten som syntes norske krav på Grønland var en forfengelighetssak. Han var en utaktisk politiker og talte eget borgerskap midt imot med sitt humanistiske arbeid under sultkatastrofen i Sovjet tidlig på 20-tallet. Samtidig hadde han et trøblete privatliv.
Utgivelse: 7. oktober
Gyldendal

Sigmund Løvåsen
Kjell Aukrust. En biografi
Sigmund Løvåsen forteller varmt og innsiktsfullt om multitalentet fra Alvdal i den første brede Aukrustbiografien. Det er beretningen om en skolesvak gutt som endte med å bli landets mest leste forfatter, en aldri hvilende kreativ hjerne som kunne fremtrylle poetiske, neddempede stemningsbilder og burleske, lattervekkende overdrivelser med samme begeistring. Den erfarne forfatteren Løvåsen tegner hele bildet av et fantastisk livsløp, både den livsbejaende folkefavoritten, og den søkende og ofte usikre kunstnersjelen.
Utgivelse: 8 oktober.
Cappelen Damm

Tone Ingebrigtsen
Alltid mamma
Tone Ingebrigtsen åpner opp om kjærligheten til Gjert og den uvanlige starten på samlivet deres, barneoppdragelsen av de sju helt forskjellige barna og prestasjonspresset på dem som team -i det som både er en helt vanlig og en ekstremt uvanlig familie.
Utgivelse: 9. oktober.
Aschehoug

Simon Frammarsvik Solheim
DEBUTANT!
Livvakt. På innsida av Politiets sikkerheitsteneste (PST)
Enkelte norske politikarar kan ikkje bevege seg utanfor døra utan å ha væpna livvakter frå PST i hælane. I denne boka får du bli med på innsida av eit av dei mest lukka miljøa i landet. Her følgjer vi livvakt Svein Arne og fleire av kollegaene hans på oppdrag i Noreg og i utlandet.
Vi kjem tett på statsminister Erna Solberg og andre sentrale politikarar som har livvakter rundt seg til alle døgnets tider.
Utgivelse: 9. oktober.
Samlaget

Gunnar Grytås
Dødsleia og livsnerven. Krigsforlis på norskekysten 1940-1945
Denne boka handlar om hurtigruter, lokalbåtar og fraktebåtar som gjekk i innanriksfart medan okkupantane kontrollerte skipsleia. Dei som reiste med båtane under krigen, var eit tverrsnitt av kystfolket. Menn og kvinner og barn, men også tyske soldatar og gestapoagentar. Side ved side møtte dei døden, saman kjempa dei for livet. Dette er ei skakande forteljing om store menneskelege tap, men også om heltemodig innsats frå heilt vanlege folk langs kysten.
Utgivelse: 9. oktober.
Samlaget

Ann Heberlein
Hannah Arendt. Kjærlighet og ondskap. En biografi
Hannah Arendt var opptatt av ondskapens natur. Ann Heberlein viser fram en Hannah Arendt for vår tid: Hun var en tidløs intellektuell, og hennes tanker om ondskap er uhyggelig aktuelle et halvt århundre etter hennes død.
Oversatt av Knut Johansen
Utgivelse: 9. oktober.
Cappelen Damm

Joe Martin
Protokollføreren
Den litterære biografien Protokollføreren kaster lys over en av Norges mest anerkjente etterkrigsforfattere. Protokollføreren tar for seg Bjørneboe helt fra han som ung poet utforsker Rilkes poetikk og frem til hans Bestialitetens historie og de aller siste verkene – som angriper vestlig kultur fra et helt særegent europeisk perspektiv.
Oversatt av: Erik Ringen.
Utgivelse 9. oktober.
Pax

Hans Fredrik Dahl
Fra Hauge til Bjørneboe. Rettsaker som rystet Norge
Da forfatteren Jens Bjørneboe fikk politiet på døren en dag i 1966 – fordi han hadde skrevet en bok – var han ikke den første som ble rammet av ytringsfrihetens grenser.
Bjørneboe er foreløpig den siste som er blitt stilt for retten for sin bruk av ytringsfriheten her i landet, og han påpekte selv at han tilhørte en lang tradisjon av forfattere og dissidenter som myndighetene har forsøkt å målbinde ved hjelp av rettsvesenet.
Historikeren Hans Fredrik Dahl tar for seg disse rettssakene, i en overraskende og oversiktlig fremstilling som nettopp viser at også i Norge har vi en tradisjon for å kontrollere borgernes ytringer og handlingsrom både i og utenfor de rammene lovene setter.
Utgivelse: 9. oktober
Pax

Tania Michelet
DEBUTANT!
Min egen vei. Fra Mao til Gud
Datterens gripende historie om sin far, Jon Michelet, og oppgjøret med oppveksten i et radikalt miljø. Tania Michelet skriver også om hva det koster å ha en gudstro, selv i det moderne Norge.
Utgivelse: 12. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Gunnar Myklebust
Havørna. Vår største rovfugl
Møt eit av Noregs mest fascinerande dyr. Da den norske havørna vart freda i 1968, var ho nær utrydda etter eit hundreår med systematisk nedslakting. Iherdig innsats frå ornitologiske entusiastar har gjort fredinga til ein suksess. Vi har i dag ein ny, levedyktig bestand med bortimot 14 000 havørner i Noreg.
I boka blir vi betre kjente med denne store rovfuglen, eit av dei mest eksotiske innslaga i den norske faunaen.
Utgivelse: 14. oktober.
Samlaget

Mona Ringvej
Landet mot nord
1000 år. 22 personer. Én historie
Hvordan ble dette langstrakte landet til Norge slik vi kjenner det? For å svare, dukker Ringvej ned på individnivå og forteller historiene til 22 nordmenn som enten har beveget eller er blitt beveget av historiens gang. Landet mot nord er en vev av minibiografier som elegant flettes sammen til én fortelling – historien om Norge.
Utgivelse: 15. oktober.
Spartacus

Eva Røyane og Oddleiv Apneseth
Vestlandshus: Våningshus frå Jæren til Sunnmøre
I løpet av 1800-talet vart eit avlangt og vanlegvis kvitmåla bustadhus, saman med den vanlegvis raude løa, landemerke og kjennemerke på vestlandske gardstun. Så mange har blitt ståande at det framleis er mogeleg å presentera denne hustypen mellom to permar, men vi er ute i siste liten. Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth fortel no historia om vestlandshusa, etter stor suksess med Noregs låver, Av stein og Klyngetunet.
Utgivelse: 15. oktober.
Skald forlag

Suul, Jon
Handverk i det Nordenfjeldske. Bind 5. Stjørdalen og Neadalen
Gjennom 35 år har Jon Suul beskrevet og fotografert kulturskatter i de 100 kommunene nord for Trøndelag, og nå skal dette utgis i 14 store bind, med et vell av illustrasjoner. Der finner du alt fra bygdens kirke til utslitte møkkagreip. Alt er med, men ikke bare gjenstandene, den rike håndverkstradisjonen blir også beskrevet, en tradisjon som er i ferd med å gå i glemmeboken.
Utgivelse: 15. oktober.
Pax

Tor Åge Bringsværd
Hellige dyr
Tor Åge Bringsværds fantastiske og kritikerroste antologier VOV og HYPP handlet om hundens- og hestens kulturhistorie, om dyrenes plass i myter, legender og eventyr over hele verden. I Hellige dyr skriver han om dyrs plass i de forestillinger vi har om hvorfor alt er blitt som det er blitt. Det har blitt en vital og rik bok der Bringsværd på kjent vis øser av sine kunnskaper og presenterer fortellinger om fjorten ulike hellige dyr.
Utgivelse: 15 oktober.
Cappelen Damm

Cecilie Hellestveit
Krig i Jemen og en verden i endring
Hva er det som foregår i Jemen? I denne boka gir fredsforsker Cecilie Hellestveit mange svar. Hun forklarer krigens omfang, årsaker og fryktelige konsekvenser. Samtidig er dette en fortelling om dype endringer som vil få konsekvenser langt ut over Midtøsten og Afrika. Omen hjelper oss også å forstå hvordan krigen i Jemen faktisk angår oss her hjemme.
Utgivelse: 15. oktober.
Spartacus

Harald Eia og Ole Martin Ihle
Mysteriet Norge
De fem millioner menneskene som bor i Norge er de rikeste, mest likestilte, fornøyde og tillitsfulle utgavene av homo sapiens som noen gang har levd. Hvordan skjedde dette – hvordan ble Norge verdens mest vellykkede samfunn? Harald Eia og Ole-Martin Ihle svarer på dette spørsmålet og forklarer hvordan det ble sånn. De kaller det selv en populærvitenskapelig detektivhistorie.
Utgivelse: 15. oktober
Pilar

Harald Stanghelle
Kong Harald. Kongen forteller
Kong Haralds egen fortelling om Norge i dag – og om forandringene som har funnet sted gjennom hans år som prins, kronprins og konge. Boka er fortalt til tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.
Utgivelse: 15. oktober.
Kagge

Sophie Elise
Ting jeg har lært
«Spillereglene har vært ganske enkle, egentlig. Systemet mitt har ikke vært komplisert. Du forstår det ganske kjapt, du også. Det aller viktigste for meg har vært at folk skal: Like. Bekrefte. Kommentere. Beundre.» Sophie Elise skriver nådeløst ærlig og åpent om alt dette i denne boken – med en særegen stemme og et anstrøk av mørk humor behandler hun temaer som identitet og utseende, terapi og erindring, selvkritikk og ambisjoner
Utgivelse: 15. oktober
Pilar

Finn Mjelde
Uskyldig dømt – Min reise gjennom det amerikanske gulag
Det eneste nordmannen Finn Mjelde skulle gjøre, var å etablere kontakt med en narkotikaleverandør i Colombia, hvor han bodde, til en amerikaner som seinere viste seg å være agent for narkotikapolitiet. For dette som heter «entrapment», på norsk politiprovokasjon, fikk han en dom på 169 måneders fengsel. Under reisen denne ble han en dyktig fengselsjurist, og fikk til slutt norske myndigheter til å forstå at han måtte hjelpes ut.
Utgivelse: 15. oktober.
Svein Sandnes Bokforlag

Kristiane Aateigen
Lev ditt beste liv. Snillegucci-planlegger
Lager du nyttårsforsetter du ikke holder gang på gang? Trenger du råd for å komme i gang med å forandre livet til det bedre? Kristiane Aateigen, kjent som snillegucci på Instagram, vil garantert hjelpe deg med denne kreative planleggeren. Hver måned har ett tema, og du kan selv fylle inn dato og sette ditt personlige preg på sidene, visuelt eller med ord. Med boken kan du planlegge dagene dine bedre og få et mer bevisst forhold til hvordan du lever ditt liv i dag.
Utgivelse: 15 oktober.
Cappelen Damm

Sarah Herlofsen
Livets fantastiske reise
Er det ikke helt vilt hvor mye du har forandret deg siden du var en baby? Vil du vite hva som skjer i kroppen din når du vokser og blir stor? Bli med på livets fantastiske reise gjennom årene. Sammen med tegneren Miriam Haukebø har Sarah Herlofsen laget en sjeldent fin fortelling om eventyret som er menneskelivet.
Utgivelse: 15. oktober.
Spartacus

Sebastian Solli
DEBUTANT!
Den store dorullnisseboka
Med nostalgi og et humoristisk blikk viser forfatteren frem omkring 100 dorullnisser. Her finner vi politikere, kongelige, musikere, sportsprofiler og kjendiser. Her er figurer fra Barne-tv og 80-tallet, juleverksted, Halloween- og påskepynt. Både voksne og barn vil humrende kjenne igjen figurene, og leseren får oppskrifter og tips til hvordan man kan lage dem selv. Sebastian Aasen Solli (f. 1980) står bak instagramkontoen Dorullnissen, jobber til daglig som lærer
Utgivelse: 15 oktober.
Cappelen Damm

Dajana Tomanovic
Facetime
Bli din egen makeupartist. Kjendisenes favorittmakeupartist viser hvordan du selv kan legge proff makeup. Boken inneholder også 15 lekre looks med noen av Norges mest populære jenter, blant andre Anniken Jørgensen, Alexandra Joner og Sophie Elise Isaksen.
Utgivelse: 15. oktober
Gyldendal

Åsmund Bjørnstad
Kornboka. Brødets og ølets historie
Boka tar for seg korleis historia til kornet er vevd inn i sivilisasjonane som har bygd på det, fram til i dag. Fordi kornet var haldbart i årevis, blei kornlageret verdas første pengar og kapital og grunnlag for klassesamfunn. Alle kornsamfunn utvikla derfor skriftspråk og talsystem. I Kina og Afrika blei kornet kokt, i Midtausten male til mjøl og bakt til brød. Alle kunne når som helst brygge øl av det. Dei stivelsesrike grasfrøa vi har levd av i tusenvis av år, vil vi òg avhenge av framover – men korleis?
Utgivelse: Medio oktober.
Dreyers forlag

Hadia Tajik
Frihet. En politisk og personlig historie
Temaene er mange, som helse, utdanning og arbeid, men også om hvilke vilkår ytringsfriheten har i den digitale tidsalderen, eller hvor frie norske kvinner og menn er i valget av kjærlighet. Samtidig deler Hadia Tajik av sin egen historie, som datter av pakistanske innvandrere, født inn i en norsk arbeiderklasse, med en far i olja og en mor på butikken.
Resultatet er blitt et rikt, ambisiøst og mangfoldig portrett av Norge i dag. Hvilke utfordringer landet står overfor, og hvor veien går videre. For det å kunne stå fritt handler også om å kunne stå sammen.
Utgivelse: 19. oktober.
Tiden

Frances McCall Rosenbluth og Ian Shapiro
Partienes ansvar. Å redde demokratiet fra seg selv
Frances McCall Rosenbluth og Ian Shapiro argumenterer i denne boka for flertallsvalg og et system med to store partier som konkurrerer om makten. Med andre ord den valgordningen og det partisystemet vi finner i land som Storbritannia og USA. Det vil gi bedre stabilitet og styringseffektivitet. Et slikt system vil være det beste til å ta vare på flertallets interesser, og best egnet til å holde politikerne ansvarlige overfor velgerne.
Utgivelsese: Primo oktober.
Oversatt: av Kjersti Velsand.
Dreyers forlag

Leif Gjerland
Oslo gatelangs
Leif Gjerland har ledet byvandringer rundt om i Oslo i 25 år. Her tar han leseren med på rusletur gjennom 18 av Oslos sentrale gater. Bygningene og landskapet har forandret seg mye i årenes løp, men overalt er det spor etter det som en gang var. Med en kunnskapsrik ledsager som Gjerland, kan man lære mye om byens historie.
Utgivelse: Primo oktober.
Dreyers forlag

Øystein Sørensen, Nik. Brandal og Bernt Hagtvet (red.)
Politisk vold – ekstremisme eller strategi?
Noen politiske ekstremister er voldelige, men ikke alle. Hva er sammenhengen mellom ekstreme holdninger og bruk av vold? Hvordan blir politisk voldsbruk legitimert? Er voldsbruk først og fremst et spørsmål om taktikk eller strategi, eller har bruk av vold også en sosial funksjon innenfor ekstreme bevegelser? Dette er noen av spørsmålene som undersøkes i denne boka.
Utgivelse: Primo oktober.
Dreyers forlag

Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen
Rapport frå ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?
Boka Hva visste hjemmefronten? av Marte Michelet skapte stor debatt etter lanseringa hausten 2018. Kjeldene til Michelet vart berre i svært liten grad ettergått. For Elise Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen vart det naudsynt med ein gjennomgang av boka. Tidleg vart mistanken vekt hos dei om at boka inneheld feil på mange punkt, at framstillinga av aktørar og hendingar var vridne, med selektiv bruk av originalkjelder eller gjennom feillesing.
Utgivelse: Primo oktober.
Dreyers forlag

Eric Kaufmann
Det hvite skiftet – populisme, innvandring og den hvite majoritetens fremtid
Eric Kaufmann skriver i denne kontroversielle boka om det han mener er den viktigste politiske historien i det 21. århundre: hvordan demografisk endring er med på å endre vestlig politikk og hvordan vi tenker omkring det hvite flertallets fremtid. Dersom vi vil unngå radikal politisk polarisering, må vi åpent og redelig diskutere det hvite flertallets fremtid.
Utgivelsesdato: Primo oktober
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Dreyers forlag

Asle Toje
Gullbrikkespillet. Et Europa i ruiner
Tredje og siste bind i Asle Tojes europatrilogi. Gullbrikkespillet. Et Europa i ruiner tar opp tråden etter Rødt, hvitt og blått og Jernburet, de kritikerroste essaysamlingene der Toje klarte å levendegjøre de dypeste krisene fra et kontinent i brytningstid.
Utgivelse: Medio oktober.
Dreyers forlag

Thorbjørn Jagland
Politiske memoarer (arbeidstittel)
Thorbjørn Jaglands politiske karriere er svimlende – fra en oppvekst i enkle kår i Lier har han gått veien via AUF-leder til partisekretær, partiformann og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, statsminister og utenriksminister, senere leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet. Hans politiske liv speiler på mange måter den historiske utviklingen i Norge og Europa det siste halve århundre: Klassekamp, EU-strid, den kalde krigens slutt og utformingen av et nytt Europa, store stridigheter og dristige kompromisser.
Utgivelse: medio oktober.
Cappelen Damm

Dag Kullerud
Dan Børge
Forfatteren Dag Kullerud bringer oss tett på mennesket Dan Børge, fra oppveksten i Frelsesarmeen og gjennom tiden som ung radikaler og radiojournalist. Parallelt med Dan Børges karriere har medielandskapet gjennomgått enorme endringer, med NRK-monopolets fall og opprettelsen av TV2 -der Dan Børge ble en sentral aktør – som viktige milepæler.
Utgivelse: 16. oktober.
Aschehoug

Joralf Gjerstad
Evig håp
Om de store spørsmålene i livet – kjærlighet og død, tro og tvil, livskraft og alderdom. Joralf er åpen om opp- og nedturer i eget liv, om sorgen etter at kona Signe døde og om hva som venter når livet tar slutt. Han snakker også om koronakrisen våren 2020 og mener den kan bidra til at vi endrer kurs og får et bedre samfunn i framtida.
Utgivelse: 16. oktober.
Aschehoug

Eva B. Ragde og Trude Teige
På åstedet. Jakten på bevisene
Hvorfor står stolen slik? Er blodsporene fra liket eller drapsmannen? Hørte virkelig ikke naboen skrikene til barnet? Utallige spørsmål må besvares når en forbrytelse skal oppklares. Bli med kriminaltekniker Eva B. Ragde på jobb.
Utgivelse: 16. oktober.
Aschehoug

Oddgeir Bruaset
Stille natt
Historiene om hvordan våre kjente og kjære julesanger ble til. Her finner du alt fra sanger som har blitt sunget siden middelalderen, til sanger som er blitt til i vår samtid.
Utgivelse: 19. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Hans Høeg
DEBUTANT!
Vår mann i Washington . En nordmanns år på innsiden av den amerikanske kongressen
Dette er historien om nordmannen som i 2012 ble administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann, og endte opp med å lede et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann.
Da Hans Høeg møtte en hillbilly ved navn Thomas Massie på prestisjeuniversitetet MIT i Cambridge i 1991, skjønte han at det det var kimen til et langvarig og givende vennskap. Der og da bestemte han seg dessuten for å hive seg på når hans rødsprengte og energiske nye venn en gang i fremtiden ville starte noe spennende. Nå forteller Høeg den utrolige historien om årene på innsiden av USAs innerste maktsirkler.
Utgivelse: 19. oktober.
Cappelen Damm

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl
Ville greier – om dyr og natur og sånt
Ny praktfull naturbok fra radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl. På en morsom og lettfattelig måte viser de oss en verden det er verdt å kjempe for.
Utgivelse: 20. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Per Arne Dahl
Utenforskap og gjestfrihet (arb. tittel)
Utenforskap kan ramme alle. Sykdom, inntektstap, arbeidsledighet og ensomhet er situasjoner de fleste av oss vil erfare gjennom livet. Noen havner permanent utenfor fellesskapet. Hvordan kan vi rekke ut en hånd? Per Arne Dahl skriver om hvordan vi sammen kan skape et varmere, rausere og mer inkluderende samfunn.
Utgivelse: 20. oktober.
Gyldendal

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl
Ville greier – om dyr og natur og sånt
Ny praktfull naturbok fra radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl. På en morsom og lettfattelig måte viser de oss en verden det er verdt å kjempe for.
Utgivelse: 20. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Tommy Olsson
Til stede
Tommy Olsson deltok på Statens 130. Kunstutstilling i 2017, også kjent som Høstutstillingen, med verket The Art Critic is Present. Hans bidrag til utstillingen innebar å sitte ved et bord med to stoler på Kunstnernes Hus, i et forsøk på å gjøre kunstkritikeren tilgjengelig for publikum. Prosjektet ble beskrevet som performance, sosial skulptur og relasjonell estetikk og hadde uventede møter og konklusjoner som konsekvens.
Til stede dokumenterer Olssons erfaringer fra prosjektet The Art Critic is Present og er en redegjørelse for bakenforliggende motiver, faktisk erfaring og resultatet av å treffe mange mennesker med mange meninger, på kort tid. Det er også en odyssé innenfor samtalen om kunst, som noen ganger beveger seg langt utenfor bordet.
Utgivelse: 20. oktober.
Kolon

Marit O. Bromark
Julequiz 2020. 1000 spørsmål og svar
Boken inneholder mer enn 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål til voksne og barn. Her finnes det spørsmål innen mange ulike kategorier, og det er noe for enhver smak.
Boken har også en egen del om julen med spørsmål om juletradisjoner, julemat, julefilmer, julesanger og jul generelt.
Utgivelse: 22 oktober.
Cappelen Damm

Vidar Hansen – fortalt til Siri Lill Mannes
DEBUTANT!
Kunsten å lese kroppsspråk
Vidar Hansen er tidligere politimann og etterforsker, og omtales som Norges svar på Sherlock Holmes. De kriminelle nektet avhør med ham fordi de mente han kunne lese tanker, han har også fått Politiprisen for å ha pågrepet flest kriminelle i Norge. Han har en forbløffende evne til å tyde menneskers kroppsspråk og ubevisste signaler. Med denne boka kan du forstå andre bedre og forbedre din egen kommunikasjon.
Utgivelse: 23 oktober.
Cappelen Damm

Åsmund Husabø Eikenes
Ny kunnskap om kreft. Det må du vite om framtidas kreftbehandling
Ein av tre personar får kreft i løpet av livet. Kreftbehandlinga er i rivande utvikling, og stadig fleire av oss overlever på grunn av forsking og ny kunnskap om kreft. Kva er dei nye, store gjennombrota i kreftforskinga? Er det mogeleg å løyse «kreftgåta», som overskriftene i tabloidavisene snakkar om? I denne boka fortel kreftforskar og forskingsjournalist Åsmund H. Eikenes om det banebrytande arbeidet som gjer at stadig fleire med kreft vil overleve.
Utgivelse: 23. oktober.
Samlaget

Runar Søgaard
Gud gav oss ti bud – jeg har brutt ni av dem
Dette er boken om det eventyrlige livet til Runar Søgaard fra Kongsvinger. Predikant og playboy, gift med Carola og skilt fra Carola, har bodd i Hollywood blant «Baywatch-brudar» og filmstjerner, har slengt med leppa om Muhammed og homofili, businessmann og straffedømt.
Utgivelse: 26. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Dag Bredal
Allahs utvalgte – Med Napoleon Bonaparte til Egypt og Syria
Dette er beretningen om et av de merkeligste krigstog i historien. Hva som gjorde nettopp dette felttoget så spesielt var at 167 av Europas og Frankrikes fremste professorer, forskere, kunstnere og vitenskapsmenn deltok. Deres oppgave var å oppdage en gammel verden og skape en ny. Sjokkbølgen som oppsto, har ennå ikke lagt seg etter 200 år.
Utgivelse: 27. oktober.
Frekk Forlag

Trine Aalborg
Julequiz
Julequiz 2020 blir klar i god tid før advent og passer for hele familien, med like varierte og morsomme spørsmål som i den populære Påskequizen. I Julequiz får du et quiz-spill for hver dag i julen. Skriv svar og resultatene i boken, og etter 10 dager kåres årets julemester.
Utgivelse: 28. oktober
Pilar

Alf Kjetil Walgermo
Bibelens kvinner. Historiene som forma verden
Bibelen er full av modige, smarte og kreative kvinner, og nokre sleipe og skruppelause. Jael tek livet av ein stolt krigar ved å køyre ein teltplugg gjennom tinningen hans. Ester reddar folket sitt ved å invitere kongen på fest. Sara ler av Gud før ho blir mor som nittiåring. I alt finst det fleire hundre kvinner i Bøkenes Bok. Bibelens kvinner. Historiene som forma verda er ei kunnskapsrik, lettlesen og vakkert illustrert bok om alle bibelkvinnene.
Utgivelse: 28. oktober.
Samlaget

Vår hyttebok
Med serien Min mamma, Min pappa, Min barndom har Bastion skapt Norges mest populære utfyllingsbøker. Vår hyttebok er bygget på samme prinsipp og design som de andre bøkene i serien, men er rettet mot de som eier landets 437 833 hytter og fritidsboliger.
Utgivelse: 29. oktober
Bastion

Mikkel Soya Bølstad
Ut: Kunsten å leve eit vilt og eventyrleg liv
I Ut møter vi en familie på fire som jakter kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv – uten å ta knekken på kloden. Mens familien krysser Norge fire ganger – på sykkel, til vanns, til fots og på ski – undrer forfatteren seg over hva som egentlig gjør oss lykkelige, og hvorfor det er så vanskelig å leve bærekraftig. Han retter kikkerten mot seg selv, og verdenen vi lever i, og vever biologi, psykologi, filosofi og koronakrisen sammen til en engasjerende kjærlighetserklæring til det enkle livet.
Utgivelse: 30. oktober.
Skald forlag

Jørgen Rørvik, Maren Teien Rørvik
Best sammen. Bli en tryggere hundeier
Hvordan kan vi få den lydige og samarbeidsvillige hunden vi ønsker oss? Gjennom riktig trening med positiv forsterkning og klare retningslinjer, oppstår det de kaller «det usynlige båndet» mellom hund og eier. En relasjon basert på gjensidig tillit, samspill og felles forståelse.
Utgivelse: 30. oktober.
Aschehoug

Mina Jacobsen
Minas Bullet Journal 2021
Mina Jacobsen hjelper i deg i gang med denne kreative og morsomme alt-i-ett-planleggeren. Hver måned har et nytt tema og et fast oppsett. Så er det opp til deg å fylle inn, fargelegge og sette ditt personlige preg på sidene. Boka har også blanke sider til egne notater, oppgaver og lister.
Utgivelse: 30. oktober.
Aschehoug

Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng (ill.)
Supervulkaner og digre dinosaurer
Se opp for dinosaurer, monsterøgler og ullhårede mammuter i denne fortellingen om Norges forunderlige forhistorie. Bli med tidsmaskinen tilbake til Norges fjerne og frodige forhistorie. Les mer om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo eller om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boken gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge?
Utgivelse: 30. oktober.
Aschehoug

Mari Jonassen
Norske kvinner i krig
Under andre verdenskrig bidro Norges kvinner i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse, mens andre tok aktivt del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Boka fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Mari Jonassen peker ikke bare på forsømmelsen som har preget tidligere framstillinger, hun får et nytt og langt mer sammensatt bilde til å tre fram, gjennom en mengde ukjente historier fra hele landet.
Utgivelse: 30. oktober.
Aschehoug

Morten Jentoft
I grenseland. Frode Berg
Det store, politiske spillet. For første gang forteller Frode Berg hele historien og deler dagboksnotater fra fengselet i Moskva. En thriller fra virkeligheten skrevet av kritisk journalist med førstehånds-kunnskap om Russland og Frode Berg-saken.
Utgivelse: 30. oktober.
Gyldendal

Peter Ullgren
Brev fra Karl 12.s soldater i Norge i 1716
Sent på vinteren 1716 er Karl 12. med sin armé i Norge. Den store nordiske krigen drar seg mot sitt 16. år. Fra felttoget skriver de svenske soldatene hjem, men mange brev når aldri Sverige, de blir fanget opp av dansk-norske militære speidere. Fra denne samlingen løfter nå historikeren Peter Ullgren fram de ukjente soldatenes krigshistorie. Soldatene framtrer i brevene som familieforsørgere, ektemaker, fedre og sønner, fanget i krigens meningsløse helvete.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Oversatt av: Lars Nygaard.
Dreyers forlag

Cas Mudde
Ytre høyre i dag
Cas Mudde, en av verdens fremste forskere på populisme, ekstremisme og høyreradikalisme, gir i denne boka et overblikk over det han kaller den fjerde bølgen av ytre høyre politikk i etterkrigstiden. Boka utfordrer den alminnelige oppfatningen av skillet mellom det konvensjonelle høyre og ytre høyre.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Dreyers forlag

Halvor Tjønn
Det russiske imperiet. Fra tragedie til triumf
Den etterlengtede fortsettelsen til Russland blir til. Denne gang tar Tjønn for seg 1600- og 1700-tallet i russisk historie. Det er beretningen om et land på randen av kollaps som utvikler seg til å bli en europeisk stormakt, under Peter den store, og senere, under Katarina den store, etablerer seg som en supermakt.
Utgivelse: Ultimo oktober
Dreyers forlag

Carsten Jensen
Om koronakrisen (Arbeidstittel)
Carsten Jensen har siden utbruddet av pandemien i midten av mars skrevet en rekke artikler og essays med utgangspunkt i koronakrisen. Den første av disse, skrevet på flyplassen i Los Angeles, på vei hjem, Har blitt lest av mer enn 2 millioner mennesker i Danmark, Norge og Sverige. Boka vil bestå av et bearbeidet utvalg essays som er skrevet gjennom koronakrisen, men også tekster som fortløpende blir til i takt med utviklingen av pandemien.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Oversatt av: Håvard Syvertsen.
Forlaget Press

Yuval Noah Harari og David Vandermeulen/Daniel Casanave (Ill.)
Sapiens: Menneskehetens begynnelse
Verdenssuksessen om menneskehetens historie, Sapiens, foreligger nå i tegneserieformat tilrettelagt for barn og ungdom! En spennende reise gjennom menneskehetens historie, fra de evolusjonære røttene til nåtidens kapitalisme og genteknologi.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Oversatt av: Anne Audhild Solberg.
Cappelen Damm

Oscar Dybedahl, Mímir Kristjánsson, Ola Innset og Sigurd Hverven (red.)
Markedsmennesker – hvordan mennesket blir forsøkt gjenskapt i markedets bilde
Oscar Dybedahl, Mímír Kristjánsson, Ola Innset og Sigurd Hverven vil i denne antologien svare på hva som skjer med oss mennesker når vi blir forsøkt gjenskapt i markedets bilde. Men vi er ikke født til å være markedsmennesker, konsumenter, forbrukere eller kunder. Vi maksimerer ikke alltid nytte. Vi velger gjerne samarbeid framfor konkurranse.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Dreyers forlag

Stig Mathisen (red.)
«Kronprins Haakon» – Polarskuta
«Kronprins Haakon» er navnet på et av verdens mest avanserte forskningsskip. Bli kjent med det
polare fartøyet, som kan ta seg langt inn i tykk is, og bli kjent med historien, kunsten og livet om bord.
Boka forteller også om hvordan skipet skal benyttes til å finne svar på polarområdenes gåter.
Lansering: Oktober
Orkana Akademisk

Steinar Aas (red.)
«Andre tider i Norge nu». 100 års historie sett fra Folkets Hus Bodø 1920–2020 
«Andre tider i Norge nu» er ei bok i anledning 100-årsmarkeringen
av Folkets Hus i Bodø. Boka handler først og fremst om jubilanten,
men er også en framstilling av arbeiderbevegelsens oppkomst og utvikling i Salten mer allment.
Lansering: Oktober.
Orkana Akademisk

Jan-Erik Ebbestad Hansen mfl.
Frans Widerberg: Mystiker
Jan-Erik Ebbestad Hansen, Øivind Storm Bjerke og Svein Olav Hoff gir her en helt ny lesenøkkel til fortolkningen av Frans Widerbergs bilder. Der man tidligere har henvist til popkulturen og 1960-tallets space-romantikk i forståelsen av hans motiver, dokumenterer denne boken hvordan Widerbergs kunstnerskap er dypt forankret i den klassiske mystikken, kabbala, alkymi, tarotkort med mer.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Søren Fredrik Voie
«Pugg boka utenatt!». Om videregående skoler i Vest-Lofoten
I boken beskrives utviklingen av videregående skoler i Vest-Lofoten fra den spede start på
1920/1930-tallet, frem til dagens nybygde Vest-Lofoten videregående skole. Boken gir også et
innblikk i de prosesser som foregikk med lokalisering og etablering av to statlige skoler i Vestvågøy, som
de eneste av sitt slag i hele Nordland.
Lansering: Oktober.
Orkana

Tvangsevakueringa i nord hausten 1944 – bakgrunn, gjennomføring og overleving
Ingunn Elstad
Korfor gav Hitler befaling om at heile befolkninga skulle bort frå Nord-Troms og Finnmark,
barnefamiliar, gamle og sjuke? Korleis vart det gjennomført, og korleis klarte befolkninga seg
gjennom transportane og transittane? Boka er ei inngåande og spennande historisk framstilling,
som byggjer på norske, tyske og britiske arkivkjelder og lokale historier, kjem med nye funn og
kastar lys over lite kjente sider ved historia.
Lansering: Oktober.
Orkana Akademisk

Erika Fatland
Høyt. En reise i Himalaya
Den bestselgende forfatteren Erika Fatland med ny, storslått reiseskildring fra Himalaya. Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til en rekke språk. Denne gangen går reisen til Himalaya. Fjellmassivet bukter seg gjennom seks svært ulike land: Pakistan, India, Nepal, Tibet, Bhutan og Myanmar.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Bjørn Gabrielsen
Skjermslaver. Hva skjermene har gjort med oss og hva vi kan gjøre mot dem
Er vår maniske bruk av skjerm tidenes største psykologiske eksperiment? Bjørn Gabrielsen har hatt en skjermfri oppdragelse for sine to barn og deler her sine erfaringer. Denne boka inspirerer oss alle til å komme oss ut av mobilens kvelende grep.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Slavoj Žižek
Pandemi!
Da Covid-19 utløste en global pandemi, og flere land stengte, begynte den slovenske filosofen Slavoj Žižek å undersøke pandemiens påvirkning på mennesket og samfunnet. I denne samlingen essays skriver Žižek blant annet om hvordan isolasjon og sosial distanse uttrykker den største form for kjærlighet og omtanke; hvordan myndigheter i land som systematisk kutter offentlige utgifter plutselig kan trylle fram milliarder av kroner; og hvorfor toalettpapir blir mer verdifullt enn diamanter i krisetider. Og ikke overraskende, hvordan en ny form for kommunisme kan være den eneste løsningen for å unngå global barbari. I gjenkjennelig Žižek-stil, skrevet med stor selvtillit, byr han på presise og tankevekkende innblikk av en krise under utfoldelse.
Oversatt av: Leif Høghaug.
Solum Bokvennen

Ole Georg Moseng
Pesten kommer. Svartedauden og verdens pestepidemier
Den store pesten på 1300-tallet endret verden for alltid. Denne boka knuser myter og forteller pestens nådeløse historie ved å gå tett på menneskene som led, og de som løste pestens gåter.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Camilla Herrem
Camilla. Uten filter
Camilla Herrem er en av verdens beste håndballspillere og et forbilde for hundrevis av håndballjenter og -gutter. I denne boka forteller hun åpent og ærlig om seg selv og sitt liv og karriere. Boka er ført i pennen av journalist Geir Svardal.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Anne Helgesen og Petra Helgesen
Drama for barn
Boka er en gjennomgang av barnedramatikkens historie i Norge. Ambisjonen har vært å gi et bilde av den norske barneteaterhistorien, med særlig vekt på de dramatiske tekstene for barn. For å vise hvordan teksten, dramatikeren og barnepublikummet gjennom historien stadig innehar ulike posisjoner i teaterproduksjonen og i det kulturelle feltet, har de to forfatterne valgt å knytte framstillingen til én dramatisk tekst og til den særnorske tradisjonen med juleteater.
Utgivelse: Oktober.
Solum Bokvennen

Øystein Milli
DEBUTANT!
Orderud
Trippeldrapene på Orderud gård er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Likevel har det aldri vært skrevet en samlet framstilling av saken før nå. Øystein Milli er krimsjef i VG.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Terje Tvedt
Verdenshistorie. Med fortiden som speil
En verdenshistorie som tar oss gjennom 5000 år og fram til i dag, som gir nye innsikter i historiens lange linjer og samtidig kaster et klarere lys på vår kaotiske samtid.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Arne Brimi og Arne Hjeltnes
Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane
Arne Brimi og Arne Hjeltnes har endeleg laga den store juleboka dei alltid har ønskt seg. I Julehøgtid kjem du i julestemning og får Arne Brimis eigne oppskrifter på juleklassikarane vi elskar, frå advent gjennom jula til nyttår.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Dagfinn Nordbø
Humor
Nordbø er for en nestor i norsk humor å regne, med over 20 års erfaring fra blant annet Hallo i uken på P2. Han er utdannet tekstforfatter og skriver blant annet for Rune Andersen, Shabana Rehman og Espen Beranek Holm, og i tillegg er han en erfaren kursholder om humor og satire. I denne boken har han samlet et knippe av Norges morsomste tekstforfattere og humorister i et forsøk å svare på spørsmålet: Hvordan få folk til å le? Nordbø har intervjuet og samlet tekster av de ypperste innenfor humor, fra TV, radio og stand up-scenen.
Utgivelse: Oktober.
Solum Bokvennen

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
Klompelompe. Snøsøsteren strikkebok
Strikkeoppskriftene i denne nye KlompeLOMPE-boka er inspirert av julebokklassikeren Snøsøsteren. Med utgangspunkt i Lisa Aisatos vakre tegninger har KlompeLOMPE designet flotte strikkeplagg for både barn og voksne.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Fredrik Skavlan
Kaviar i tasteturet. 101 oppmuntringer til foreldre
Å ha barn er å befinne seg i en kronisk tilstand av uro og kjærlighet. Bare spør Fredrik Skavlan, han har seks av dem. I denne perlen av en gavebok har han samlet sine morsomste tegninger om den moderne foreldrerollen – til glede og gjenkjennelse for fedre og mødre i alle aldre.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Ellen Ørnes
Retro. Norske designskatter fra 1950-, 60- og 70-tallet
Den ultimate boka om norsk retrodesign! Norges fremste antikkekspert Ellen Ørnes presenterer kjente norske produsenter og designere, og omtaler gjenstander og materialene de ble laget av. Denne rikt illustrerte boka er en skattkiste for alle som har oppdaget verdien av gjenbruk og god design.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

Ragnhild Lund Ansnes
Verdens beste Liverpool
Dette er den ultimate fanboken for Liverpool FC-supportere i alle aldre, og særlig for de unge og håpefulle fra 9-12 år.
Utgivelse: Oktober.
Kagge

NOVEMBER

Alf Bugge Gjerstad (red.)
Liv og leire
Keramikarparet Kari Bugge Gjerstad og Odd Gjerstad har vore sentrale personar i utviklinga av det frie kunsthandverket i Noreg. Denne boka gir glimtvise innsyn i deira yrkesliv og store produksjon. Sonen deira, Alf Bugge Gjerstad, er redaktør for den rikt illustrerte boka som mellom anna inneheld tekstar av førstekonservator Anne Britt Ylvisåker, journalist Cathrine Krane-Hansen og hovudpersonane Kari og Odd sjølve.
Utgivelse: 1. november.
Skald forlag

Ronny Brede Aase
DEBUTANT!
Lat att augo og tenkt på taco: Din guide til følelse av helg – heile veka
Kan man ikke bare kose seg og være fornøyd med det man har og den man er? Ronnys fortellinger fra eget liv, gode råd og oppskrifter til inspirasjon og glede.
Utgivelse: 1. november
Gyldendal

Frank Martela
Et godt liv. Tanker om hvordan du finner meningen i tilværelsen
Hva gir livet mening? Forfatteren, som både er filosof og psykolog, tar oss med gjennom filosofien og historien for å finne svar på dette grunnleggende spørsmålet, og han gir oss fire enkle og velbegrunnede svar. Tilnærmingen er lettfattelig, intelligent og morsom, og konklusjonene er like smarte som de er enkle.
Oversatt av: Inger Sverresson Holmes.
Utgivelse: 1. september.
Gursli Berg

Sigrun Slapgard
Hard himmel. Wilhelm Holst: Frå båreberar til spesialagent
Da den spanske borgarkrigen startar, er norske Wilhelm Holst busett i Paris, der han driv forretningar. Snart er han båreberar og frivillig på republikansk side ved fronten i Spania. Etter at fascistane vinn i Spania, hjelper han flyktningar over grensa til Frankrike. Da tyskarane kjem til Noreg, blir dei to sønene hans på femten og seksten skotne heime i Ådalen. Frå da av risikerer Holst dagleg livet i hemmeleg undergrunnsarbeid i Frankrike. Kven var han, Wilhelm Holst?
Utgivelse: 4. november.
Samlaget

Knut Are Tvedt
Hvem Hva Hvor 2021
Hele Norges årbok holder fortsatt koken. Her kan du lese om de viktigste internasjonale hendelsene og om høydepunktene fra norsk samfunnsliv, kultur, livsstil, sport og vitenskap i perioden oktober 2019 til september 2020.
Utgivelse: 6. november.
Vigmostad & Bjørke

Arne Vinje
Store spel: Soga om Vesås i verda
Biografien til garden Vesås i fjellbygda Vinje handlar om særprega personar, tragiske lagnader, handverk, kunst og sterke tradisjonar. Vesås har ein plass i norsk litteraturhistorie fordi Tarjei Vesaas voks opp der og garden viser att i forfattarskapen hans. Boka granskar korleis denne garden kunne fostre ein av dei fremste norske forfattarane i det førre hundreåret, korleis ein åndeleg gigant som Aasmund Olavsson Vinje kunne vekse fram i den same bygda og kvifor folkekulturen blømde så rikt i eit materielt fattig samfunn.
Utgivelse: 8. november.
Skald forlag

Egil Svendsby
Sportsboken 2020
Fyldige reportasjer, flotte bilder samt de viktigste resultatene fra mer enn 80 forskjellige idretter. I årets Sportsbok, som er den 68. utgaven, finner du høydepunktene fra norsk idrett i koronaens år.
Utgivelse: 9. november.
Vigmostad & Bjørke

Bjørn Magnus Berge
Kongens taler 1993-2020
Bind II av kongens samlede nyttårstaler – en nasjonsbyggende og viktig tradisjon for vårt land og folk i over hele åtte årtier. Dette bindet tar for seg de viktigste talene til H.M.Kong Harald fra starten i 1991 og fram til 2020. Gjennom engasjerende innledninger gir forfatteren en analyse av hver enkelt tale, hvor både retoriske grep, men også viktige historiske og politiske hendelser for vårt kongehus, land og folk omtales.
Utgivelse: 13 november.
Cappelen Damm

Hallvard Notaker
Arbeiderpartiet og 22. juli
På innsiden av Arbeiderpartiets håndtering av 22. juli-terroren. Med nye og ukjente kilder gir Hallvard Notaker leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets håndtering av terrorangrepet 22. juli 2011, da takplater ramlet og vindusglass singlet rundt de ansatte i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo.
Utgivelse: 24. november:
Aschehoug

Michael Hopstock
Et større stykke Norge – norsk kolonihistorie
Boken forteller historien om Norge som kolonimakt, en historie som i stor grad er ukjent.
Norge var en kolonimakt som la under seg store landområder både som ishavsimperialist og
sydhavsimperialist, som en del av Danmark-Norge. Norge er også et land som har drevet en sterk
og målrettet imperialistisk politikk overfor den samiske minoriteten i nord, uten at dette har vært
tilstrekkelig belyst i et kolonihistorisk perspektiv.
Utgivelse: November.
Orkana Akademisk

Berit Reisel
Oppgjøret etter Holocaust. De norske jødenes kamp for erstatning
Det norske holocaust var også en historie om eiendom og økonomi. Da de overlevende norske jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alle verdiene deres, og erstatning var vanskelig. I 1996 nedsatte staten et sakkyndig utvalg for å se på spørsmålet om jødisk eiendom under krigen på ny – Skarpnes-utvalget. I ettertid utgjør Skarpnes-utvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. I denne boka fortelles for første gang hele denne dramatiske historien innenfra: Berit Reisel var en av de to mindretallsrepresentantene i utvalget.
Utgivelse: November.
Forlaget Press

Susanne Hætta
Mázejoavku. Indigenous Collectivity and Art
Edited by Katya García-Antón
The legendary Mázejoavku (Masi-gruppa, 1978–1983) was the first collective of artists to be formed in Sápmi and amongst the first Indigenous artist collectives in the world. The group fundamentally changed the perception of Sámi artistic thinking in the Nordic region. Moreover, it was a powerful force during the Áltá Action, as well as in the creation of key pillars of the Sámi art world. The book documents the history of the Mázejoavku based on individual interviews, and considers the importance of the group in relation to younger Sámi and Indigenous collectives and practitioners globally today.
Utgivelse: November.
OCA / DAT AS

Slavoj Žižek
Innledning til Det kommunistiske manifest
Den slovenske sosiologen, filosofen og kritikeren Slavoj Žižek (f. 1949) argumenterer i denne boken for Det kommunistiske manifestets relevans for vår egen tid, samtidig som han forsøker å legge grunnen for en ny tolkning av marxismen, som gjør arven fra Marx og Engels aktuell for oss i dag. Žižek trekker frem hvilke sider ved marxismen som er verdt å holde på og hvilke sider som bør forkastes, for som han skriver avslutningsvis: “Den eneste måten å være tro mot Marx på i dag, er ikke å være marxist, men å gjenskape Marx’ banebrytende gest på en ny måte”.
Oversatt av: Leif Høghaug.
Solum Bokvennen

Ha-Joon Chang
Samfunnsøkonomi. En brukerveiledning
En grundig innføring i kapitalismens og verdensøkonomiens historiske grunnlag. Den sørkoreanske økonomen Ha-Joon Chang gir her leseren muligheten til å utruste seg selv med de verktøyene han eller hun trenger for å forstå hvordan verdensøkonomien i dag fungerer.
Og leseren vil kanskje bli overrasket over hvor lite som skal til før en kan begynne å engasjere seg i vår tids store samfunnsøkonomiske spørsmål, som i utgangspunktet kan virke forbeholdt ekspertene – for som forfatteren skriver: «95% av samfunnsøkonomi er sunn fornuft, som vanskeliggjøres ved bruk av sjargong og matematikk.»
Oversatt av: Janne Sund.
Solum Bokvennen

Ronnie Johanson
Det nyeste testamentet
En person som hører indre stemmer, regnes normalt som moden for psykiatrien. Men det finnes viktige unntak. I denne boken er det samlet ord som Gud har uttalt til sine utvalgte etter at hans budskap ble samlet i Bibelen. Hvorfor skulle slike nye gudsord være mindre troverdige enn dem som ble samlet for snart to tusen år siden? De må jo dessuten antas å være viktigere ettersom de er nyere.
Religionskritisk forlag

Rachel Carson
Den tause våren
Den amerikanske biologen Rachel Carsons klassiske verk Den tause våren fra 1962 kommer i ny oversettelse, og med nyskrevet for- og etterord. Den tause våren begynner med en fabel om morgendagen, og kombinerer skjønnlitterære virkemidler med hennes egne vitenskapelige undersøkelser om miljøgifter i naturen. Carsons oppriktige bekymring for planetens fremtid og alt levende liv gjennomsyrer boken. Hennes oppfordring til å være delaktige borgere som stiller spørsmål til myndighetene er stadig like aktuell for vår tid, om ikke mer, snart seksti år etter bokens utgivelse.
Oversatt av: Christian Heyerdahl.
Solum Bokvennen

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.