Her er høstens sakprosabøker!

Hvilke bøker kan vi vente oss de neste ukene og månedene?
Her er oversikten over høstens utgivelser!

Vi har samlet alle utgivelsen fra norske forlag – og her er den: høstlista for den såkalte bokgruppe tre – allmenn sakprosa for barn og voksne.
Vi publiserer lista i bokgruppe to, akademisk litteratur, mandag 21. august.

Det er mange store og små forlag i Norge, og det kan være at vi ikke har fanget opp alle – da det ikke finnes én oversikt over alle forlag noe sted.
Er du forlegger som leser dette, eller er du forfatter eller oversetter med bok ute i høst – og savner den på lista? Kontakt sverre.gunnar.haga@nffo.no
Lista oppdateres fortløpende. Merk at det innsendte materialet må settes opp i tekst på samme måte som i lista under.

JULI

Simon Mugford
Fotballstjerner: Lewandowski
Oversatt av: Terje Krumins.
Visste du at den polske sensasjonen Lewandowski har scoret 600 mål i løpet av karrieren sin? Eller at han begynte å spille for sin første klubb da han var åtte år? Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Bøkene passer for alle som elsker fotball, og spesielt 6+.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Aschehoug

Simon Mugford
Fotballstjerner: Mané
Oversatt av: Terje Krumins.
Visste du at Mané er historisk? Han scoret det raskeste hattricket i Premier Leagues historie, og er den første afrikanske spilleren til å score 100 mål i Premier League! Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner. I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Bøkene passer for alle som elsker fotball, og spesielt 6+.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Aschehoug

Maria Bakkeid
DEBUTANT!
Lilleminis sovebok. Tips og kunnskap for god søvn 0-2 år
En av landets fremste eksperter på spedbarn og søvn, har samlet den viktigste fagkunnskapen, de beste tipsene og erfaring fra foreldre som på ulike måter har fått hjelp. Bakkeid har i flere år drevet appen Lillemini, der helsepersonell veileder foreldre med spedbarn om søvn.
Kagge Forlag

Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen
Tina & Bettinas skoledagbok. Slik overlever du skoleåret
Smestads «mean girls» er tilbake! Nå har Tina og Bettina laget boken de skulle ønske at de selv hadde da de gikk på ungdomsskolen. Boken er spekket med råd, tester, lister, diverse triks og overlevelsesstrategier. Det er masse plass til egne notater, tegninger og bilder – og oversikt over skoleukene. Tina & Bettina vet hva som er viktig her i livet, og deler i denne boken livsvisdom og smarte triks slik at skoleåret blir levelig. Dette er en retro skoledagbok spekket med herlig humor.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Bonnier Norsk forlag

Bjørn Tore Pedersen
Stjernenatt – Oscar Bodøgaards kunstnerskap
Denne boken gir en helhetlig presentasjon av kunstnerskapet til Oscar Bodøgaard (1923–2011), som var en av Nord-Norges mest markante kunstnere. Forfatter Bjørn Tore Pedersen gir leseren en omfattende innføring i Bodøgaards liv og virke, med oppvekst på gården Bodøgård, formende studieopphold i Trondheim, Oslo og København, og utstillinger i inn- og utland gjennom et langt kunstnerliv. Boken inneholder et omfattende bildemateriale fra hele kunstnerskapet, i tillegg til en kunsthistorisk tekst av Ellen Marie Sæthre-McGuirk.
Utgivelse: Allerede utkommet
Orkana forlag

Ingeborg Breines
Fredskultur
Verden hadde noen mulighetenes år mellom Murens fall i 1989 og angrepene på Twin Towers i New York i 2001. Militærutgiftene falt, og folk begynte å håpe på at endelig kunne politiske og økonomiske ressurser brukes til velferd isteden for krigsferd. UNESCO utviklet et globalt program for fredskultur som fikk bred og entusiastisk oppslutning. Enkeltpersoner, organisasjoner, institusjoner og land bidro til utviklingen av fredskulturvisjonen og hentet inspirasjon og ny energi. FN satte håpefullt og visjonært fredskultur som overskrift på inngangen til det nye tusenåret. Krigen i Ukraina har brakt krigens forferdelighet enda nærmere oss. Kan det føre til avsky for all krig, for krig som alternativ? Boka er et bidrag til å styrke verdens skjøre fredsarkitektur og gir forslag til hvordan fredskultur kan bygges gjennom utdanning, diplomati, dialog, demokrati, rettferdighet, likestilling, kunst, kultur og sunt folkevett.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Orkana forlag

Lill-Karin Elvestad
Til livet skilte oss ad. Skilsmissehistorier 1879–1909
I løpet av årene 1879–1909 ble ekteskapets funksjon, gifte kvinners rettigheter og muligheten til skilsmisse heftig debattert. Ny skilsmisselov kom i 1909, for første gang på tre hundre år.
Hvordan var det å skille seg i ei tid da nesten ingen skilte seg? Kvinner og menn i rurale strøk var avhengige av hverandre for å oppfostre en familie. I Til livet skilte oss ad fortelles skilsmissehistorier om dem som valgte å skille seg til tross for økonomiske hindringer, skam og fordømmelse, i ei tid da skilsmisse ble sett på som tilnærmet umulig.
Utgivelse: Utkommet
Orkana

Thorbjørn Kaland
Spor i is – istider, isbreer, landskap og klima
Boken beskriver isen fra alle dens sider. Den forteller om istidene som skapte landet, samt dagens isbreer. Norges bidrag til polarforsking og klimaforskning er sentrale kapitler. Mennesket og isen blir omtalt i kapitlene om ferdsel over breen i historisk tid, de første bre-pionerene, samt kunstnernes og forfatternes oppdagelse av isbreene. Isbreen er den del av den norske identitet. Spor i is beskriver også leken i isen, gleden ved å se og oppleve isbreen på tur, eller ved vandring inn i isens magiske rike.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Manuskript Forlag

Ole André Sivertsen
Bruksanvisning for tenåringskroppen
Til alle tider har bekymrede foreldre forsøkt å få tenåringene sine til å være sunne, aktive og opplagte. Til alle tider har tenåringene opplevd dette som mas. Tenåringer vil vite best selv! Ved å lese boken «Bruksanvisning for tenåringskroppen», kan de akkurat det. Dette er en populærvitenskapelig bok for aktive tenåringer som ønsker å forstå betydningen av et sunt kosthold, trening, restitusjon og søvn i denne perioden av livet hvor både hjernen og kroppen utvikler seg fra barn til voksen.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Filiokus Media AS

Noshin Saghir
Little Norway Kharian – Et lite stykke Norge
De fleste norsk-pakistanere kommer fra landsbyer rundt Kharian i Punjab provinsen i Pakistan. Derfor kalles den på folkemunne for Little Norway. I 2023 er det over 55 år siden de første pakistanerne innvandret til Norge på slutten av 1960-tallet. Gjennom boken vil leserne få nye erkjennelser om pakistanernes innvandringshistorie.
Utgivelse: Allerede utkommet.
CreAlea forlag

Trude Østreim
Munchs koffert. En reise gjennom Edvard Munchs liv og kunst
I Munchs hus i Åsgårdstrand står en sliten gammel koffert. Vi blir med kunstneren og hans trofaste følgesvenn på deres mange opplevelser gjennom livet. En frodig billedbok inspirert av Munchs mesterverk, morsomt tegnet og fortalt av Trude Østreim. Passer som høytlesning for barn fra 5 år.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Orfeus Publishing

Kjersti Sissener
Christians søster. En reise gjennom Christian Skredsvigs kunst
Har du sett søsteren min? Regine og kuflokken er blitt borte i fjellet og storebror Christian må ut og lete. En spennende historie om dyr og mennesker i Christian Skredsvigs eventyrlige mesterverk. Passer som høytlesning for barn fra 5 år.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Orfeus Publishing

Liv Snarud
Harriets verden. En reise gjennom Harriet Backers mesterverk
Én natt har Ada en fantastisk drøm. Brått er hun omgitt av vidunderlig musikk og de flotteste farger. Hun får nye venner, møter en fugl som kan telle, og får til og med en gave med seg hjem! Ada er havnet i Harriets vidunderlige verden.
Passer som høytlesning for barn fra 5 år.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Orfeus Publishing

Karin Hellandsjø (red.)
Jacob Weidemanns Ringsveen
Anne og Jakob Weidemanns hjem på Ringsveen ved Lillehammer har nå ukket sine dører. Boken forteller om et særpreget kunstnerhjem gjennom 47 år. Rikt illustrert med verk av Weidemann og de 15 kunstnerne som har bodd på og latt seg inspirere av Ringsveen og omgivelsene.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Orfeus Publishing

Roar Løken
Slaveri, kolonihandel og rasisme
Denne boka følger opp De dansk-norske tropekoloniene – sukker, krydder, slaver og misjon (2020). Slaveri og slavehandel var vanlig i Afrika lenge før europeerne kom. Vi får vite at portugiserne i den første perioden solgte slaver til afrikanerne og at den afrikanske slavehandelen var en forutsetning for den transatlantiske slavehandelen. Den arabiske slavehandelen i Afrika varte mye lenger enn den transatlantiske og omfanget var enda litt større, men dette nevnes knapt nok i verker om arabisk historie. Hvem styrte handelskompaniene og tok de viktige avgjørelsene om slavehandelen og slaveriet? I hvilken grad var nordmenn involvert?
Utgivelse: Allerede utkommet.
Solum Bokvennen

Hans Christian Grønn
Lindebergevangeliet – Kors på halsen. Tre pucker i hjertet. Bror i døden
Lindebergevangeliet er en oppvekstskildring fra en av Oslos første drabantbyer. En fargerik og vakker historie, preget av frikirkelig kristendom, nådeløs hockey og hardcore kriminalitet. Det er en fortelling om familiebånd og kameratskap, tonsatt av salmer, heiarop, bomber og Nirvana. Det er en kjærlighetserklæring til det som en gang var. Til en familie som ferierte med drapsmenn og ranere. Til en kameratgjeng tightere enn Beatles. Til en varm drabantby. Til en kald ishall. Boka er full av känsla og kyla. Kriger og kamper. Seiere og tap. Den er en hyllest til tidenes beste norske ishockeyspiller, og en hilsen fra han som herja utafor. Den er et forsøk på å forstå. Dette er Lindebergevangeliet. Alt skjedde som det står skrevet. Kors på halsen. Tre pucker i hjertet. Bror i døden.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Kolombia

Nils Are Økland
En smak av kosmos
Hvordan skal vi forstå gleden store vinopplevelser kan gi? Er det mulig å tenke som en vinmark? Er vin ganske enkelt en alkoholholdig drikk, eller snarere et medium som på mystisk vis overskrider naturlovene? I En smak av kosmos beskrives vinens oppslukende kraft fra flaskens innside og utside, både som jordbruksprodukt, som beruselse, som objekt for sanselig nytelse, som kilde til estetiske erfaringer og som en inngang til intense naturopplevelser som kan gi oss tilhørighet til den fysiske jorda. Boken viser også noen av begrensningene ved det eksisterende språket om vin, og vil bidra til å gjøre ordskiftet om denne prehistoriske drikken åpnere og rikere.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Kolombia

Przemyslaw Liput
Året rundt i barnehagen
Myldrebok og pekebok i stort format med fargerike tegninger i Kari Grossmann-stil!
Lær om årstider og høytider, og navnet på hver måned i året beskrevet gjennom ett oppslag for hver måned i året.
Bli kjent med alle barna i Solsiden barnehage, lær hva de heter og hva de liker, og følg dem gjennom aktiviteter inne og ute. De leker, lager ting, kler seg ut, feirer høytider og gjør alt som hører de ulike årstidene til.
Barnehagebarnet vil gjenkjenne sin egen hverdag og lære om alle månedene i året og deres ulikheter.
Utgivelse: Allerede utkommet!.
Bonnier Norsk forlag

Joëlle Tourlonias
Mine aller første ord om følelser, kropp og familie
Denne nye kvalitetsserien vil begeistre både de yngste barna som vil utforske boken, og den voksne som skal lese for barnet. Her presenteres følelser, kroppsdeler, klesplagg, familiemedlemmer og hverdagssituasjoner gjennom sjarmerende og vakre illustrasjoner. Det er alltid noe nytt å oppdage i alle de fine detaljene. Hver tegning og detalj er tilknyttet ord som barnet kan få lære seg. Storformatboken i papp kan hjelpe barnet å utvikle et omfattende ordforråd, og støtte den følelses-messige utviklingen. Bildeboken imponerer med illustrasjoner fulle av varme, liv og fine detaljer.
Utgivelse: Allerede utkommet.
Bonnier Norsk forlag

Oddrun Midtbø
Harastølen. Heimen for dei utstøytte
Kvifor vart eit enormt slott bygt høgt til fjells inst inne i Sognefjorden? Kven håpa at eit opphald her ville redda dei frå døden og kven vart sende hit utan å bli spurde?
Tuberkuløse. «Galningar». Flyktningar frå Bosnia-Hercegovina. Den gigantiske bygninga er spekka med lagnader, dramatikk, død og kjærleik. Historier som var i ferd med å bli gløymde. Oddrun Midtbø har samla ein omfattande kulturhistorisk dokumentasjon frå både tidsvitne, lokalbefolkning og pårørande til dei mange som har vore innom institusjonen, som på mange måtar er eineståande både i nasjonal og internasjonal samanheng. Rikt illustrert gjennom fotografiar og illustrasjonar.
Utgjeving: 17. august.
OMI forlag

AUGUST

Anne Lene Johnsen
Smartest i familien. Hjernenøtter, rebuser, grubliser, gåter, ordspill, korttriks, selskapsleker, talltrøbbel, hjernetrim, quiz og IQ-oppgaver for hele familien
Johnsen serverer et vell av ulike oppgaver og aktiviteter tilpasset ulike nivåer, slik at hele familien kan komme seg vekk fra skjermene og konkurrere om hvem som er smartest.
Utgivelse: 1. august.
Kagge Forlag

Marianne Vedeler
Middelalderens kjøkken. Oppskrifter og historiene bak dem
Hvilke urter kunne kurere hjertesorg? Når kom surdeigsbrødet til Norge? Hva kokte i skomakerens gryte på 1300-tallet, og hvordan fikk man maten til å holde seg helt til neste sommer? Dette er en historie om hva folk spiste i en tid da kyr og geiter gikk på egne bein til torget i byen og båter seilte inn med eksotiske varer fra fjerne himmelstrøk og gir ny innsikt i fortidens matkultur. Med historiene følger rundt 70 oppskrifter med fremmede smaker og dufter fra middelalderens norske kjøkken.
Utgivelse: 1. august.
Spartacus Forlag

Malin Stavsøien og Roar Hildonen
Shaken or Stirred. Klassiske cocktails og coole drinker
I boka får du oppskrifter på et hundretalls elegante, trendy og klassiske cocktails, mocktails og kule drinker, samt snacksen som passer til. I tillegg får du servert alle de fascinerende historiene bak: hvor drinkene ble laget, og av hvem, og ikke minst til hvilken spesiell anledning.
Malin Stavsøien og Roar Hildonen har til sammen femti års erfaring fra bar- og restaurantbransjen i Oslo og Trondheim, og har flere topplasseringer i norske og internasjonale cocktailkonkurranser.
Utgivelse: 1. august.
Gyldendal

Anne Mæhlum
Vilt godt sopp – en kokebok med 20 sopparter og 48 oppskrifter
Boken er en kjærlighetserklæring til sopp og full av oppskrifter på velsmakende og fantastiske retter. Lær deg å finne de beste matsoppene, hvor de vokser og hvordan du kan bestemme dem. Anne Mæhlum er en erfaren sanker, både sopp- og nyttevekstkyndig og gir deg her grundig informasjon om soppens kjennetegn, lukt og egenskaper.
Utgivelse: 1. august.
Gyldendal

Digg mat for små kokker – 50 enkle oppskrifter
Oversatt av: Ann Kristin Hermundstad.
Digg mat for små kokker har enkle oppskrifter på retter som er morsomme å lage og kjempegode å spise. Her finner du alt fra rekespidd, miniburgere og lammegryte til jordbærkake, iskrem og pannekaker. Med over 50 deilige oppskrifter å velge mellom er det lett å finne noe som frister. Oppskriftene presenteres trinn for trinn med flotte fargebilder og enkel tekst.
Utgivelse: 1. august.
Cappelen Damm

Martin Eggen
DEBUTANT!
Uten fugler blir ikke livet det samme. Om hvorfor fuglene forsvinner og hva vi kan gjøre for å hjelpe dem
Denne boka forteller om de store endringene i fuglefaunaen de siste årene. Eggen, som er naturvernrådgiver i BirdLife Norge, viser hvordan fuglenes forsvinning kan sees i sammenheng med verdens overordnede klima- og naturutfordringer. Han skriver også om hva samfunnet, politikere og enkeltpersoner kan gjøre for å hjelpe fuglene.
Utgivelse: 2. august.
Kagge Forlag

Vidar Kristiansen
DEBUTANT!
Psykisk sterk. Verktøyene du trenger for å bli mer robust
I denne boka lærer Vidar Kristiansen oss å gjenkjenne egne reaksjonsmønstre og å utvikle bedre motstandskraft i møte med vanskelige hendelser og situasjoner. Kristiansen er psykologspesialist og driver den populære Instagram-kontoen @psykolog.pappa. I fjor vant han Åsa Gruda Skard-prisen for sin formidling av psykologisk kunnskap.
Utgivelse: 2. august.
Kagge Forlag

Matthew Taylor
Må vi jobbe?
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Vil utviklingen av kunstig intelligens lede til massearbeidsledighet eller en postkapitalistisk utopi? Burde vi innføre en form for borgerlønn? Denne boka ser på hvordan arbeidets betydning, status og struktur har endret seg over tid og hvordan en ny arbeidsepoke kan arte seg. Forfatteren hevder vi med noen grunnleggende endringer kan forvandle arbeid fra å være en byrde som pålegges oss til rett og slett å bli et middel til å leve best mulig sammen. Del av serien Store spørsmål. En innføring for det 21. århundre.
Utgivelse: 2. august
Mangschou forlag

Andreas Liebe Delsett
Leve havet. Olja, fisken og framtida i Lofoten, Vesterålen og Senja
Hvorvidt havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skulle åpnes for olje eller gassvirksomhet dominerte den norske politiske debatten i over ti år. I år erklærer Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja seier ved å legge ned driften. Gjennom øynene til blant andre fiskeren Yngve Larsen, forteller Delsett hvordan lokalsamfunnene i nord mobiliserte en landsdekkende folkebevegelse og vant mot den mektige oljeindustrien og den politiske eliten.
Utgivelse: 3. august.
J.M. Stenersens Forlag

Elsa Dickman
Korsveien
I desember 1942 flyktet den 23 år gamle Elsa Dickman til Sverige. Der skrev hun den selvbiografiske romanen Korsveien, som ble utgitt i 1945. I Norge ble boken utgitt året etter. Dette er den første boken som fra et norsk-jødisk og ikke minst kvinnelig perspektiv forteller om hvordan det opplevdes å være jøde i Norge under krigen. Gjenutgivelse med forord av Madelen Marie Brovold om dette viktige, men dessverre oversette tidsdokumentet.
Utgivelse: 3. august.
Dreyers forlag

Elliot Page
Pageboy. Min historie
Oversatt av: Lene Stokseth.
Elliot Page’s selvbiografi er en gripende fortelling om den lange veien han har gått for å finne seg selv.
Elliot Page ble verdenskjent med hovedroller i «Juno» og «Inception». Som 33-åring, i desember 2020, kom han ut som trans på Instagram. I sin første bok forteller Elliot Page historien om hva som reddet ham gjennom denne overgangen. Om å vokse opp i den kanadiske havnebyen Halifax, om å vokse opp i Hollywood, et miljø som er besatt av tradisjonelle kjønnsroller.
Utgivelse: 3. august.
Cappelen Damm

Sam Miller
Migrasjon. Historien om menneskehetens vandringer
Oversatt av: Eve-Marie Lund.
Migrasjon presenterer oss for en alternativ verdenshistorie, en dypt fascinerende fortelling om menneskeheten sett gjennom reisene som skapte vår verden. Sam Miller tar oss med på en vandring i våre forfedres fotspor fra den gang da de første av oss – homo sapiens – forlot Afrika. Antagelig var disse utvandrerne en liten gruppe pionerer på noen hundre individer som krysset Rødehavet fra Øst-Afrika til Jemen. Mange blandet seg etter hvert med neandertalerne i Europa, mens disse fortsatt var blant oss, før de vandret videre til Asia, Australia og Amerika. Med brede historiske penselstrøk og fengslende detaljkunnskap gir forfatteren liv til nøkkelepisoder i vår historie og et nytt perspektiv på hvem vi er, og hvor vi kommer fra.
Utgivelse: 7. august.
Cappelen Damm

Tommy Tønsberg og Kennet Ingebretsen
Blomsterløker. Skap fargefest i hagen med løkvekster i plen, bedd og krukker
«Av alle hagens planter er det løkvekstene som gir oss mest glede», sier gartnerforfatter Tommy Tønsberg. Kanskje fordi de bærer bud om nytt liv i jorda etter lange og kalde vintermåneder. Du får vite alt om når løkene må i jorda, hvor dypt de må plantes og hvordan du legger til rette for best mulig spiring. Alle løkene i boken kan dyrkes i Norge. Et klimasonekart viser hvilke arter som kan klare seg på ditt hjemsted. Løkene presenteres alfabetisk og med fargebilder. Har du ikke hage? Blomsterløker fungerer godt i krukker. Forfatterne forteller hvilke løker som passer hvor, i fjellhagen og naturhagen, i bed, krukker og gressplenen. Du får også vite hvordan du samplanter for harmoni og variasjon.
Utgivelse: 7. august.
Cappelen Damm

Svein Solhjell
Det eldste Christiania. Hus, hjem og dagligliv på 16- og 1700-tallet
Rikt illustrert om dagliglivet i Christiania på 16- og 1700-tallet. Beskriver en periode med mange forandringer for byboerne, der byen stadig fikk nye impulser fra sine handelsforbindelser sørfra.
Utgivelse: 8. august.
Dreyers forlag

Torgeir Ekerholt Sæveraas
Bokstaven R. Hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød
Historiker og forfatter Torgeir E. Sæveraas går gjennom hundre landssviksaker – fra Henry Rinnans dødsdom til den kontroversielle frifinnelsen av Knut Rød, den tidligere politiinspektøren som hadde en sentral rolle i aksjonen mot norske jøder høsten 1942.
Utgivelse: 8. august.
Pax

Carina Carl
Tenk mindre – fokuser bedre
I denne boka lærer du enkle metoder for å styre tankene og oppmerksomheten, sånn at du kan bruke mer kapasitet på det som gir deg mest i livet. Carina Carl er selvstendig næringsdrivende psykolog og har tidligere gitt ut bestselgeren Tenk enkelt.
Utgivelse: 9. august.
Kagge Forlag

Line Bruu
Mye smak. Grønne retter til hverdag og fest
På den populære bloggen Mye smak har Line Bruu i flere år delt inspirasjon og oppskrifter hun har samlet på sine mange reiser og eksperimentert seg frem til på sitt eget kjøkken. I denne kokeboka presenterer hun både sine grønne favoritter og splitter nye oppskrifter.
Utgivelse: 9. august.
Kagge Forlag

Harald Høiback
Krigføring. Hvordan kriger planlegges, utføres og vinnes
Historien har vendt tilbake i Ukraina, der to europeiske land utkjemper en krig som minner om første verdenskrig. I denne boka forklarer oberstløytnant Harald Høiback krigføringens midler, metoder og hva som avgjør om militære operasjoner lykkes eller ikke. Gjennom eksempler fra Napoleons kriger til skyttergravene i Ukraina, er dette en populærvitenskapelig bok som forklarer hvordan moderne militærmakt fungerer.
Utgivelse: 9. august.
J.M. Stenersens Forlag

Torbjørn Røe Isaksen
Ingen tror på nåtiden. Drømmene fra 1989, hvorfor verden blir mørkere og jakten på lyspunkter
Som ungdom av 90-tallet, vokste Røe Isaksen opp som optimist etter murens fall i 1989. Men etter det optimistiske 90-tallet, har han de siste 20 årene sakte, men sikkert konvertert til pessimismen. I sin første bok siden han gikk av som statsråd, går Isaksen inn der det brenner i verden og tar for seg bekymringene mange kjenner på.
Utgivelse: 10. august.
Kagge Forlag

Emil Gukild og Simon Nitsche
Sportsquiz
Kompisene og sportsankrene Emil Gukild og Simon Nitsche ble kjent på journalistikkstudiet i Volda for ti år siden, og har siden quizet hverandre i sport. Boken passer for alle sportsinteresserte, og har til og med en kategori for dem som hater fotball. Du får også kategorier om idrettsbragder og -tabber gjennom tidene og – selvfølgelig – Erling Braut Haaland. Denne boken handler det ikke bare om å holde rede på hvem som scoret mot Brasil i 1998, men også om hvilke tre stjerner som rappet «Frukt er sunt og digg!» i en reklamefilm.
Utgivelse: 10. august
Gyldendal

Marta Breen & Jenny Jordahl
Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet
En biografisk tegneserie som også viser viktige scener i norsk kvinnekamp.
Aasta Hansteen (1824–1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes fritalenhet førte til at hun ble utskjelt i sin samtid. Hun ble forfulgt og plaget av guttegjenger på Karl Johans gate og mobbet i avisspaltene. Dette var bakgrunnen for at hun flyttet til USA, nær sagt som en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge ni år senere, hadde mye forandret seg. En gryende kvinnesaksbølge var etablert, og Aasta Hansteen ble mottatt som en levende legende.
Utgivelse: 10. august.
Cappelen Damm

Kjersti Kvam og Catrin Sagen
Forstå kommunikasjon. Det viktigste du trenger å vite
Forstå kommunikasjon er den første boken i minipsykologiserien, som handler om den viktige hverdagspsykologien vi omgir oss med. I boken stiller Kvam og Sagen spørsmålene vi alle lurer på, og psykolog Catrin Sagen, en av de tydeligste psykolog- og parterapeutstemmene i norske medier, øser av sin kloke, menneskelige kunnskap om temaene. Det handler om krangling, gode samtaler, misforståelser, kroppsspråk, selvsnakk, følelser, reparasjon, tolkning og signaler. Og det handler om kjærlighetens språk – den kanskje vanskeligste og viktigste kommunikasjonen vi bedriver. Boken vil gjøre deg bedre til å kommunisere med hverandre, med menneskene vi er glade i (til og med dem vi kanskje ikke er så begeistret for), og med oss selv.
Utgivelse: 10. august.
Cappelen Damm

Anne Gaathaug
Annes quizmoro
1800 spørsmål og svar i alle kategorier.
Utgivelse: 10. august
Cappelen Damm

Dag O. Hessen
Jervesporet. Jakten på dyret, meningen og minnene i en krympende natur
En februardag i 1972 er Dag O. Hessen på skitur med faren sin i fjellheimen når de kommer over et jervespor i snøen. Den unge Dag overtaler faren til å følge sporet, men etter en halvtimes tid forsvinner avtrykkene etter rovdyret ned en bratt bjørkeli, og de to må gi opp jakten. 50 år senere er han tilbake på det samme stedet for å plukke opp sporet av dyret som unnslapp ham. Faren er for lengst gått ut av tiden, men fjellene ligger der fortsatt, og et sted der ute finnes jerven.
Jervesporet er Hessens mest personlige bok hittil. Jerven, og ønsket om å møte villdyret, er rammefortellingen som utspiller seg i fjellnaturen. Men dette er også en fortelling om tid som går og forandringer vi ikke kan stoppe.
Utgivelse: 11. august.
Cappelen Damm

Line Halsnes
Tøffe kjøretøy
Små barn elsker tøffe kjøretøy, og i denne boka finner vi de sju tøffeste utrykningskjøretøyene samlet mellom to permer: brannbil, ambulanse, politibil, redningshelikopter, politimotorsykkel, redningsskøyte og bergingsbil.
I tillegg får vi en nærmere titt på førstehjelpsskrinet – en veldig viktig del i alle de sju kjøretøyene. Sjåførene Ida og Hans forteller oss om de forskjellige utrykningskjøretøyene, og vi får være med ut på oppdrag. Det handler om å komme seg fort fram for å hjelpe, og heldigvis har alle kjøretøyene blålys og sirene! Tøffe kjøretøy tar de små leserne på alvor og viser oss akkurat hvordan kjøretøyene er både utapå og inni. Tegningene er fargerike, detaljerte og riktige, og både liten og stor er litt klokere etter å ha lest boka.
Utgivelse: 14. august.
Cappelen Damm

The School of Life
Bli eller gå
Beslutningen om man skal bli eller gå er blant de største og vanskeligste vi må ta. Hvordan vet vi om et forhold er godt nok eller helt galt? Hvordan skiller vi mellom naivitet og berettiget lengsel etter noe bedre? Kan gresset være grønnere på den andre siden av gjerdet? I hvilken grad bør barns følelser tas hensyn til ved samlivsbrudd? Og kan partneren virkelig endre seg?
Dette er noen av spørsmålene som hjemsøker den som prøver å bestemme seg for å bli eller gå. I denne boka kan du lese om mulighetene du har, og få perspektiver du kanskje ikke hadde tenkt på. Målet er å gjøre valget litt mindre vanskelig.
Utgivelse: 15. august.
Humanist forlag

Line Marie Warholm
Foreldrerevolusjonen – fire veier til robuste barn
Nye, banebrytende perspektiver på foreldreskap fra psykolog og spaltist i Aftenposten. Hvordan oppdra barn til å bli mer robuste, slik at de tåler det livet måtte bringe? Warholm er opptatt av at det ikke finnes oppskrifter å følge for å nå et slikt mål, men at det handler om et nytt tankesett, et paradigmeskifte i foreldrestilen: «Vi trenger en endring fra å løfte frem individet, til å løfte frem det kollektive. Fra å prestere til å bidra. Barna trenger selvtillit og selvfølelse, men de vil også vokse på forpliktelse og lojalitet til et større fellesskap.
Utgivelse: 15. august.
Gyldendal

Hans Olav Brenner
Verdens beste Haaland
Verdens beste spiss er fra Norge! Folk over hele kloden har hørt om den lynraske og knallsterke fyren fra Bryne, som klinker inn flere mål enn noen andre med den beryktede venstrefoten. Mannen som skaper stor underholdning for en hel fotballverden med sine elleville hat tricks og morsomme påfunn utenfor banen. Dette er boka om Haalands vei fra Jærhallen til Wembley Stadium, ispedd fun facts, quizer og fotografier. Her får du hele historien om gullsesongen 2022/23 da Haaland skrev seg inn i fotballhistoriebøkene ved å slå ufattelig mange rekorder
Utgivelse: Primo august.
Gyldendal

Hilary Mantel
Skygger av liv du kunne ha levd
Oversatt av: Hege Mehren.
En blendende memoar om en karriere plaget av fysisk smerte der Mantels enestående fantasi kompenserte for det livet kroppen hennes ble nektet. Boka handler om datteren Mantel aldri fikk, troen hun mistet allerede som barn, og om de første tiårene som forfatter. En unik, modig og viktig førstehåndsberetning om det å leve med kvinnesykdommen endometriose. Hennes historie er like aktuell i dag: I Norge, et halvt århundre senere, tar det fortsatt 7 år i gjennomsnitt for en kvinne å få diagnosen endometriose.
Utgivelse: Medio august.
Forlaget Press

Tore Pryser
Samarbeid, tilpasning og motstand
Dette er Tore Prysers sjette populærvitenskapelige bok med fortellinger om mennesker under og etter den andre verdenskrig. Til slutt i boka skriver Pryser at mye av det som fortelles i disse bøkene er ukjent for de fleste. Dessuten bryter mange av fortellingene med den tradisjonelle skurk-kontra-helt-forståelsen som har preget mye av det som er skrevet om Norge og nordmenn under 2. verdenskrig.
Utgivelse: Medio august.
Svein Sandnes Bokforlag

Arngeir Berg
Urter – kloke koner, folketro og kjærlighet
Den urteboka Arngeir Berg har skrevet, har et kulturhistorisk perspektiv på bruken av urter. Han trekker fram «de kloke konene» og deres bidrag til helse og helbredelse i tider da legehjelp ikke var tilgjengelig for folk flest. Fortsatt er urter kildene til mange av de medisiner vi bruker. Healerne som introduserte disse urtene for legevitenskapen, er glemt. Boka presenterer 63 illustrasjoner av medisinske planter.
Utgivelse: Medio august.
Svein Sandnes Bokforlag

Leif Gjerland
Gatelangs i Oslo III. 16 byvandringer i øst og vest
Ny byvandringsguide fra Aftenpostens tidligere oslohistoriespaltist. Denne boka tar deg blant annet med til: Frogner, Sagene, Observatoriegata, Strømsveien, Møllergata, Lillebjørns Oslo, Holmenkollbanen, trikkerute 13, Gjøvikbanen, Alnavassdraget, Hoffsvassdraget, Hovinbekken, Lindøya, Hovedøya og Gressholmen.
Utgivelse: 16. august.
Dreyers forlag

Anne Lindmo
Min tur
NRKs folkekjære fredagsprofil er et entusiastisk og aktivt friluftsmenneske. Slik har det ikke alltid vært. Vi blir med på Lindmos reise fra skjelven og livredd nybegynner til erfaren og kreativ fjellgeit, på korte og lange turer med nær familie, gamle venner og nye turkompiser. Min tur er en underholdende og vittig reiseskildring om det som skjer når man hører fjellet kalle og svarer med et entusiastisk JA!  
Utgivelse: 18. august.
Vigmostad & Bjørke

Siri Helle
Følefellen. Ta styring i eget liv
Oversatt av: Åsfrid Hegdal.
Følelser er fantastiske. De kan gjøre deg sterk og gi deg motivasjonen du trenger for å ta fatt på livets utfordringer. Men de kan også ødelegge for deg og få deg til å handle impulsivt og selvdestruktivt. Følefellen innebærer at du lar følelsene dine styre, selv om det ødelegger for deg på sikt. I denne håndboken presenterer den svenske psykologen Siri Helle en metode basert på kognitiv adferdsterapi som hjelper deg med å endre prestasjonsangst, utilfredshet og stress, slik du kan oppnå bedre selvfølelse, bli motivert i hverdagen og få et bedre liv.
Utgivelse: 19. august.
Spartacus Forlag

Kjetil Bergmann Olsson
Navn i Norge
Har du noen gang lurt på hvor fornavnene våre egentlig kommer fra? Kjetil Bergman Olsson har gravd dypt i norsk navnehistorie og gir deg en uunnværlig og morsom gjennomgang av fornavn som brukes i Norge. Du får vite hva navnene betyr, hvordan de oppstod og hvor vanlige de er. Med sitt omfattende register er Navn i Norge den eneste boka du trenger hvis du leter etter navn til en ny verdensborger. Men den kan like gjerne leses fra perm til perm, som en norgeshistorie helt utenom det vanlige.
Utgivelse: 21. august.
Aschehoug

Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen
Den grønne diabetesboka. Stabilt blodsukker med plantebasert mat
Lær hvordan du setter sammen grønne og nydelige måltider med maks næring og blodsukkervennlige ingredienser, og få herlige oppskrifter på alle dagens måltider! I Den grønne diabetesboka får du sunne og velsmakende plantebaserte måltider som både forebygger og gjør deg friskere av diabetes 2. Men også du som har diabetes 1, vil ha nytte og glede av denne maten. Forfatterne, som har mange års erfaring med mat for god blodsukkerbalanse, tar for seg alle typer plantebasert kosthold, slik at du kan velge akkurat den maten du liker best.
Utgivelse: 21. august.
Cappelen Damm

Ingvild Tennfjord
Smak! Bli vinkjenner hjemme
I denne praktiske boka guider Ingvild Tennfjord deg gjennom vinsmakinger og praktiske øvelser, slik at du selv kan bli en skikkelig vinkjenner. Gjennom øvelsene viser hun hvilken vin som passer til hvilken mat, hva du skal lete etter i de ulike vinene – og ikke minst: Hvordan du kan smake deg frem til dine nye favoritter.
Utgivelse: 22. august.
Kagge Forlag

Fredrik Fernando Austad og Kasper Kristoffersen
Pust ut. Enkle øvelser for balanse og indre ro
Austad og Kristoffersen har gjort suksess med instagramkontoen og meditasjonsfellesskapet To gutter som mediterer, og i denne boka viser de øvelser som kan redusere stress og øke fokuset. Duoen er også åpne om hvordan mindfulness og meditasjon har hjulpet dem med angst, stress og gitt dem økt tilstedeværelse i hverdagen.
Utgivelse: 23. august.
Kagge Forlag

Øystein Lie
Tronds hjem. En fortelling fra innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum
Nidaros Sosialdemokratisk Forum er blitt landets desidert største lokallag ved hjelp av Trond Giske. Den durkdrevne tidligere nestlederen i Ap benyttet i det skjulte lokallaget til å berede grunnen for sitt politiske comeback. Et comeback som langt fra gikk upåaktet hen. Med et dokumentarisk og tidvis humoristisk og avslørende skråblikk tar forfatter Øystein Lie deg med innsiden av en politisk bevegelse som er så nær en ny partidannelse som det går an å komme. Fra den beskjedne starten og fram til det nært forestående valget 11. september.
Utgivelse: 24. august.
Bonnier Norsk Forlag

Aud Dalsegg og Bjørg Aftret
Farlige forbindelser. Narsissister og psykopater i nære relasjoner
En eller annen gang i livet kommer de fleste i kontakt med personer med psykopatiske eller narsissistiske trekk, enten i parforhold, nær familie eller på arbeidsplassen. Det er viktig å kjenne igjen varseltegnene, slik at du kan unngå å bli avhengig av slike personer. Og er du blitt det, må du vite hvordan du kan komme deg ut av relasjonen med helsa i behold.
Utgivelse: 25. august.
Aschehoug

Eva Kittelsen
DEBUTANT!
Synlig reparasjon. Slik blir slitte favorittklær enda finere enn nye
Eva Kittelsen er Norges fremste ambassadør for synlig reparasjon. I denne boken gir hun en enkel innføring i de viktigste teknikkene, som lapping, stopping og broderi. Hun viser hvordan du reparerer hullete sokker og kamuflerer flekker på skjorta, men også hvordan du kan omgjøre gamle klær til små kunstverk, ved hjelp av nye vrier på tradisjonelle håndarbeidsteknikker. Med bakgrunn i egne erfaringer viser hun dessuten hvordan reparasjon kan hjelpe oss til å føle takknemlighet og mestringsglede i hverdagen, ettersom vi lærer å ta bedre vare på det vi er glade i – enten det gjelder klær eller oss selv.
Utgivelse: 28. august.
Aschehoug

Martine Sletmoen
Hekta på surdeig. Fra salt til søtt
Forfatter Martine Sletmoen står bak @SkillebekkSurdeig og er den største norske Instagramprofilen for surdeig. Hekta på surdeig er oppfølgeren til Skillebekk surdeig, fra 2021. Sletmoens nye surdeigsbok er en inspirerende og nydelig bok som viser bredden i alt du kan bake med surdeig. Her får du supergode og velprøvde oppskrifter på alt fra de deiligste brød og rundstykker til kaker, søt bakst og smakfulle pizzaer. Hvis du trodde at surdeigsbaking bare er for de spesielt innvidde eller interesserte, må du tro om igjen. Surdeig er enkelt og supergøy – og det er veldig lett å bli hekta!
Boken er rikt illustrert med vakre bilder i kombinasjon med QR-koder. Disse leder til korte filmsnutter hvor du kan se fremgangsmåter i praksis og lære smarte teknikker av Martine.
Utgivelse: 28. august.
Cappelen Damm

Jennette McCurdy
Jeg er glad mamma døde
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Boka fra den tidligere barnestjernen har blitt en internasjonal sensasjon, og har solgt over to millioner eksemplarer og fått flere strålende anmeldelser. I Jeg er glad mamma døde skriver McCurdy åpenhjertig om spiseforstyrrelser, avhengighet, en mor som lever ut sine forskrudde drømmer gjennom datteren og å ta tilbake kontrollen over sitt eget liv.
Utgivelse: 30. august.
Kagge Forlag

Odd Karsten Tveit
Palestina. Israels ran, vårt svik
45 år etter at han for første gang reiste til regionen for å dekke konflikten mellom Israel og palestinerne, forteller Tveit den store historien om Israel og Palestina fra 1948 og frem til i dag. Boka inneholder flere avsløringer takket være intervjuer med blant andre forskere, journalister, offiserer og politikere – en rekke av dem israelere. Han er også nådeløs i gjennomgangen av norsk og vestlig unnfallenhet i konflikten.
Utgivelse: 30. august.
Kagge Forlag

Luca og Davide Zannini
DEBUTANTER!
Mamma pizza. Italiensk pizzakunst i ditt kjøkken
De italienske brødrene Luca og Davide Zannini står bak Mamma pizza, som av Aftenposten ble kåret til Oslos beste pizzarestaurant, og i denne boka deler de hemmelighetene bak restaurantens autentiske italienske pizzaoppskrifter. Boka er skrevet i samarbeid med Tayo Cittadella Jacobsen.
Utgivelse: 30. august.
Kagge Forlag

Agnes Ravatn
Alle mot alle. Essay, artiklar og gjeldsbrev
Agnes Ravatn er ein av Noregs mest morosame og originale skribentar. Her finn du eit rikt utval av Ravatns vittigaste og skarpaste tekstar gjennom femten år. Vi får bli med Ravatn til konsultasjon hos ein plastikkirurg, til rettleiing i Scientologikyrkja, på bli-ny-dag, og følge henne i jakta på raske pengar etter ein vond baksmell på skatten. Gjennom eit mangfald av emne, om alt frå norsk valkamp og (eiga) pornoavhengigheit til konsentrasjonssvikt og livet på bygda, gir Ravatn oss eit friskt perspektiv på moderne kultur og samfunn.
Utgivelse: 31. august.
Samlaget

Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad
Evig kjærlighet. Den evolusjonære historien
Hvorfor elsker vi? Hva skjer når vi opplever den store romantiske kjærligheten? Hvorfor er mennesker så ofte monogame? Hvordan kan homofili forklares evolusjonsbiologisk?
Og hva skal vi egentlig med kjærligheten til venner, Gud og fotballaget? I denne boken forklarer Vibeke Riiser-Larsen og Erik Tunstad hva kjærlighet er, hvordan denne drivkraften har utviklet seg og hvorfor den har vært nyttig for oss rent evolusjonært. Det er også en bok om hvordan kjærligheten arter seg, både hos dyr og mennesker.
Utgivelse: 31. august.
Humanist forlag

Carline Tromp
Tilbakeslaget.Om den reaksjonære bølgen og hvordan Andrew Tate vant internett
Hva er det som foregår på sosiale medier? Provokatøren og kvinnehateren Andrew Tate har blitt en av verdens største influensere blant unge gutter. Reaksjonære bevegelser går til kamp mot skeive og kvinners rettigheter. Ytre høyre mobiliserer med en fortelling om at det snart er oppgjørets time. Og de superrike presenterer seg selv som modige opprørere mot politisk korrekte eliter.
Har verden blitt snudd på hodet? Tilbakeslaget handler om en konservativ motrevolusjon i kulturen, kontrære entreprenører og farlige sosiale medier-strømmer – og om hva som kan gjøres for å hindre at kamper som var vunnet, settes i revers.
Utgivelse: 31. august.
Forlaget Manifest

Halvor Bakke
Skap drømmehytta. Med eventyrlig oppussing
Halvor Bakke har igjen skapt hyttemagi i bokform, og gjennom bildene kjenner du formelig lukten av treverk, blått hav og skogkledde åser, lyden av bølgeskvulp, fuglekvitter og bruset fra bekken. Teamet i Eventyrlig Oppussing har jobbet seg gjennom praktiske utfordringer, neglebit, malingslukt og tunge løft på hytter over det ganske land. De fantastiske resultatene får du presentert i denne eventyrlige boken, som vil få det til å krible kraftig i oppussingslysten din. Skap drømmehytta er boken for deg som trenger konkrete ideer, tips og råd til eget hytteprosjekt, men også for deg som dagdrømmer og daglig pusser opp hytta i hodet. Her er det fritt frem for både små og store planer, og å drømme seg bort i bokens vakre og inspirerende hytteunivers.
Utgivelse: 31. august.
Cappelen Damm

Anne Sverdrup-Thygeson
Skogen. Om trær, folk og 25 000 andre arter
Inspirert av en flora hun arvet av sin tippoldefar, skriver den kritikerroste forfatteren om skogen, skogsartenes intrikate samspill og om skogens betydning for vår historie og kultur.
Utgivelse: Ultimo august.
Kagge Forlag

Ian Buruma
Kollaboratørene
Oversatt av: Christian Rugstad.
En briljant fortelling om tre kollaboratører under andre verdenskrig; en nederlandsk fikser, en Manchu-prinsesse og Himmlers massør – som kan ha vært svindlere og samarbeidspartnere under japansk og tysk styre, eller sanne helter, eller noe imellom. Alle de tre skikkelsene har blitt utskjelt og mytologisert, ut fra et uendelig behov, hevder Ian Buruma, for å se historie, og spesielt krig, og fremfor alt andre verdenskrig, som en pen historie om engler og djevler.
Utgivelse: Ultimo august.
Forlaget Press

Espen Ytreberg
Utryddelsen – Historien om den norske industrielle hvalfangsten
Vanlige norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens hvalkokerier og hvalbåter. For disse mennene var arbeidet slit, eventyr og mareritt. Etter dem finnes et stort materiale – fotografier, dagbøker, brev – som forteller om arbeidernes erfaringer fra slaktesonene i Sørishavet. Ytreberg tar oss med på fangsten, lar oss følge arbeidernes opplevelser, setter bildene og beretningene deres inn i en større historisk sammenheng. Et enestående stykke historieskriving om et avgjørende kapittel i norsk historie.
Utgivelse: Ultimo august.
Forlaget Press

Marianne Lystrup
Menneskelyden, Sondre Bratland og folketonane som slapp fri
Sondre Bratland er mannen som syng religiøse folketonar så jamvel ateistar lyttar. Debutplata Pilegrimens Sangbog fekk han Spellemannpris for i 1983 og etter det har han halde konsertar i både kyrkjer, konsertsalar og skjenkestader over heile landet saman med musikarar som Iver Kleive, Knut Reiersrud, Annbjørg Lien, Paolo Vinaccia og Nils Petter Molvær.
Framferda hans er så staut at folk ser han som ein bit av norsk grunnfjell. Ikkje mange veit at det eigentleg var kjøpmann han skulle bli, som far sin.
Dette er historia om korleis Sondre Bratland blei ein av Noregs største kvedarar. Og om det som skjedde då norsk folkemusikk kom ut av den strengt vakta hola si og blanda seg med jazz og rock og fekk lyttarar overalt.
Utgivelse: Ultimo august.
NOVUS Forlag

Hanne Mauno
DEBUTANT!
Mor Oslo. Marianne Borgen – fra drabantbyen til rådhuset
Marianne Borgen har vært en folkekjær ordfører i Oslo i åtte år. Vi kjenner henne som Mor Oslo – damen med det lune smilet, i Oslo-bunad og med stor omsorg for by og befolkning. Marianne Borgen vokste opp i Groruddalen i en tid preget av ulikhet, men også av samhold. Velferdsstatens utvikling ble avgjørende for at drabantbyjenta klassereiste helt inn i Oslo rådhus. Dette er et varmt portrett av en klok politiker og stor historieforteller. Og ikke minst er det en fin skildring av det samfunnet Marianne Borgen har virket i. Forfatter Hanne Mauno forteller historien om Marianne Borgen i samarbeid med Borgen selv.
Utgivelse: August.
Res Publica

Kristian Bjørkdahl og Karen Lykke
Hva vi spiser når vi spiser kjøtt
Vi konsumerer mer kjøtt enn noen gang, samtidig som vi vet stadig mindre om dyrene vi spiser. Kjøtt er blitt en ingrediens som ligger ferdig plastpakket i butikken, og koblingen til et levende dyr er forsvunnet. Forfatterne Karen V. Lykke og Kristian Bjørkdahl skriver om kjøttproduksjon og kjøttkonsum, og viser hvordan dyrehold, slakt, forbruk og matkultur har endret seg fra 1850-årene og frem til i dag. Hva vi spiser når vi spiser kjøtt er en bok om mat, dyrevelferd og landbrukspolitikk, og et stykke kulturhistorie om livet på gården før og nå.
Utgivelse: August.
Res Publica

Kristin Fridtun
Nynorsk for dumskallar. Ny og oppdatert utgåve
Denne boka er skriven for dei som ikkje kan så mykje om nynorsk, men som vil læra litt. Eller: Ho er skriven for dei som ikkje vil læra nynorsk, men som må læra det. Kristin Fridtun var sjølv bokmålselev i tjukkaste bokmålsland. På ungdomsskulen hadde ho ein norsklærar som sa: «Nynorsk er ikkje vanskeleg.» Fridtun trudde ikkje på henne. Seinare måtte Fridtun bita i graset og vedgå at læraren hadde rett. Nynorsk er ikkje så vanskeleg og skummelt som mange trur! Fridtun syner veg på morosamt, enkelt og underhaldande vis. Ho stiller spørsmål som: Er Ivar Aasen rota til alt vondt? Ho knuser mytar om nynorsken og Aasen og gjev ei enkel og uvanleg god innføring i nynorsk språkføring og grammatikk. Boka kom første gong ut i 2013 og har gjennom åra vore til uvurderleg hjelp for mange som vil eller må læra nynorsk!
Utgivelse: August.
Samlaget

Desirée Andersen
Desirées sunne hverdagsmat. En kokebok full av grønt & sunt
Dette er en bok for alle som sverger til Desirées suksessformel: å leve sunt handler om hva du skal spise mer av, ikke hva du må redusere eller slutte med. Stikkord: mer grønnsaker! Boken inneholder oppskrifter til alle anledninger og måltider, men med størst fokus på middager, da det er dette følgerne er klare på at de ønsker seg mest inspirasjon til. Med fantastiske bilder og godt utprøvde oppskrifter er dette «bibelen» du trenger for å leve sunt, men spise mye og godt! Her er det oppskrifter både for småbarnsfamilier og mindre husholdninger – alle sammensatt slik at du skal få i deg alt kroppen trenger.
Utgivelse: August.
Bonnier Norsk forlag

Helle Ørbeck
DEBUTANT!
Helles Kjøkken. Kokebok for travle barnefamilier
En deilig kokebok skreddersydd for småbarnsfamilier med liten tid mellom jobb, henting og fritidsaktiviteter. Helle Ørbeck, videregående lærer og tobarnsmor, vet hvordan finne rom i tidsklemma og byr på smarte tips og velprøvde oppskrifter som faller i smak hos store og små. Hun vet også hva som skal til for å få barna til å elske frukt og grønt. Og det beste av alt – Helles vidunderlige ispinner. Testet og godkjent av barna.
Utgivelse: August
Bonnier Norsk forlag

David JP Philips
Seks substanser som endrer ditt liv. Bli kjent med følelsenes kjemi
Oversatt av: Gunnar Nyquist.
Dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfin, testosteron: dette er de seks viktigste hormonene og signalstoffene som påvirker hvordan vi har det og hva vi føler. David Phillips bok lærer deg hvordan du får kontroll på denne kjemiske fabrikken slik at du kan optimalisere hjernen din og styre hva som påvirker følelsene dine. Sommeren 2016 kollapset den internasjonalt suksessrike foredragsholderen David JP Phillips av stress og mangel på søvn. Han lå i sengen i to måneder og gråt hver dag. Først da han fikk tips om å lage et «stresskart» snudde det – et kart som viste hva han gjorde i løpet av dagen og hvilke hormoner og signalstoffer som styrte de ulike opplevelsene. Det er dette som er selvlederskap, og denne boken viser deg hvordan du også kan gjennomføre det i ditt liv.
Utgivelse: August
Bonnier Norsk forlag

Lene Auestad
Rasisme, eksklusjon, mangfold – refleksjoner og intervensjoner
Lene Auestad er en internasjonalt anerkjent forfatter og forsker innen filosofi og psykososiale studier. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler om rasisme og diskriminering, og hennes arbeid er kjent for å være grundig og analytisk. Auestad utforsker rasisme fra ulike vinkler og trekker inn både psykologiske og filosofiske teorier for å belyse problemstillingen. Dette bidrar til en mer nyansert og kompleks forståelse av rasisme og tilgrensende fenomener. Forfatteren analyserer både strukturell og individuell rasisme, og hvordan de to påvirker hverandre. Dette kan være svært relevant for å forstå hvordan ulike former for diskriminering og ekskludering opprettholdes og forsterkes. I disse dagsaktuelle bidragene argumenterer hun for viktigheten av å arbeide med holdninger, bevisstgjøring og for strukturelle endringer for å skape et mer inkluderende og rettferdig samfunn.
Utgivelse: August.
AMA forlag

Knud Larsen (red.)
Wall Painting in Tibet
Released in summer 2023, this new book is an important contribution to the canon celebrating and
studying traditional Tibetan Culture.
Utgivelse: August
Tronfjell Publications

SEPTEMBER

Silje Linder-Finstad
DEBUTANT!
Fruktkarameller og blåbærskum. Hjemmelaget godteri med smaker fra naturen
I denne fristende boka lærer du å lage eget strøssel til is, sjokolade med biter av smågodt, kokosboller og mye annet godt. Et eget kapittel om sanking i naturen gjør det lett å bruke ingredienser fra egen hage, skogen bak barnehagen eller buskene hjemme hos mormor. Andre ingredienser finner du i matbutikken. Her er oppskriftene du trenger for å kunne lage lørdagsgodtet selv!
Utgivelse: 1. september.
Aschehoug

Roy Andersen
Norge under første verdenskrig. Mellom barken og veden
På sensommeren 1914 erklærer Europas stormakter hverandre krig. Norge er fullstendig avhengig av sine handelsforbindelser til begge sider og må for enhver pris unngå å bli dratt inn. Krigen trekker ut. Med støtte fra kong Haakon krever britene stans i Norges eksport av krigsviktige råvarer til Tyskland, men nøytraliteten gjør det umulig å etterkomme kravet. Ihlen må toe sine hender mens norske redere og krigsprofitører tjener seg søkkrike. Gradvis strammes tommeskruen til. Vinteren 1917 innleder Tyskland sin uinnskrenkede ubåtkrig, og britene stanser kulleksporten for å fryse Norge til lydighet. Bolsjevikene trekker Russland ut av krigen, mens amerikanerne kommer inn på alliert side og truer med å stanse korneksporten til Norge. Ihlen drives fra skanse til skanse. Hungersnød og revolusjon truer.
Utgivelse: 1. september.
Aschehoug

Nathan Anthony
Den sunne slowcookerboka
Oversatt av: Hanne Elisabeth Munkelien.
Næringsrik og smakfull mat har aldri vært enklere og rimeligere å lage. Slowcooking er den nye trenden, og med en slowcooker i hus lager maten seg så å si på egen hånd. Bestselgerforfatter og hjemmekokk Nathan Anthony byr på alt fra pasta og risotto til karriretter, kylling, makaronigrateng og karameller. Alt mens du gjør andre ting! Med enkle, idiotsikre metoder og med ingredienser du finner i nærbutikken, er dette den perfekte boka for deg som ønsker deilige, sunne og kalorifattige måltider som også får deg til å føle deg bra.
Utgivelse: 1. september.
Aschehoug

Kjell Ola Dahl
Mitt liv som sauebonde
En rik og lysende erindringsbok fra en av landet fremste krimforfattere. Mitt liv som sauebonde er en mesterlig fortelling om det nære forholdet mellom bonden og dyra, om dagliglivet på gården, om skrivingens forsonende kraft og om å finne sin plass i historien gjennom å forsøke å skrive den.
Utgivelse: 1. september.
Vigmostad & Bjørke

Sverre Diesen
Krig, konflikt og militærmakt. Forsvar i en endret verden
En poengtert, informativt og kritisk bok om norsk sikkerhetspolitikk. General, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kan mye om krig, konflikt og bruk av militærmakt, og han ser store endringer i hvordan dette vil arte seg i tiden fremover. Hva slags aktører vil gå til krig, med hvilken hensikt, og med hvilke midler? Og hvordan skal et lite land som Norge klare å henge med i en stadig mer kostbar militær utvikling? Hvordan står det egentlig til med det norske forsvaret, og hva vil det kreve å kunne møte morgendagens trusler?
Utgivelse: 1. september.
Gyldendal

Tor Åge Bringsværd
Med nebb og klør
Fugler i myter, eventyr og folketro fra hele verden
Vi har alltid beundret og misunt fuglene. Drømmen om vinger har fulgt oss helt fra det første mennesket løftet blikket og så fugler sveve over tretoppene.
Helt fra beretningen om ur-egget som verden ble skapt av, har fuglene svevet over den mytiske himmelen til alle verdens folkeslag. Tor Åge bringsværd tar leseren med til de sibirske sletter og Saharas sandyner, til inuitenes igloer, navahoenes telt og kong Salomos palass, og viser oss hvordan vår fascinasjon for de flyvende skapningene er universell og tidløs.
Utgivelse: 1. september.
Cappelen Damm

Roger Albrigtsen
Krigsseilere fra Trøndelag
Denne boken omhandler trøndere i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.
Utgivelse: 1. september
Forlaget Kristiansen

Alfred Fidjestøl
Noregs musikkhøgskole: Femti år med notar, unotar og fotnotar
Hausten 1973 opna Noregs musikkhøgskole, i enkle og provisoriske lokale basert på det gamle Musikkonservatoriet i Oslo. I 2023 har denne høgskulen arbeidd seg fram til å bli ein av dei leiande musikkutdanningsinstitusjonane i verda. Dette er historia om korleis musikkhøgskulen i 50 år har bauta seg fram, i skiftande kultur- og utdanningspolitiske klima. Det handlar om sterke viljar, engasjerte personlegdomar og kontroversielle tilsetjingar. Det handlar om kampen for eige bygg og om nye sjangrar og fagfelt som pressar seg inn i den klassiske institusjonen, frå folkemusikk til musikkterapi.
Utgivelse: 3. september.
Samlaget

Jan Ingar Thon
DEBUTANT!
En farlig mann. Om bygdesladder, vennskap og drap i Indre Østfold
13. mars 2006. Lennart Faugli var på vei ut fra tingretten på Mysen. Han stod tiltalt for en rekke grove narkotikaforbrytelser, trusler og vold. Lennart var på vei mot politibilen under eskorte. Men han kom aldri så langt. En mann kom ut av en parkert bil og skjøt Lennart 14 ganger på kloss hold. Drapet avdekket en konflikt med dype røtter i og utenfor Østfold, som hadde splittet lokalsamfunnet og hadde forgreininger til de tyngste gjengmiljøene i Oslo. Få eller ingen spurte seg hvorfor det skjedde. Hvordan gikk Lennart Faugli fra å være skoleflink idrettsgutt til narkolanger, torpedo, drapsmann og til sist drapsoffer? I denne dokumentaren gir Jan Ingar Thon svarene han fant i Indre Østfold.
Utgivelse: 4. september.
Spartacus Forlag

Madeleine Schultz
Verden brenner og vi skriver om våre barn. Ni måneder i omsorgens arbeid
I Madeleine Schultz’ essayistiske bok om å bli mor for andre gang, reflekterer forfatteren rundt begrepet omsorg, og hvilken verdi vi tillegger den i dagens samfunn. Gjennom ni måneder i barselpermisjon tar Schultz oss med inn i omsorgens verden, både gjennom sine egne erfaringer, men også gjennom kulturhistorien og samtiden vår forøvrig. Hvorfor blir det å skrive om morsrollen sett på som trivielt? Hvorfor verdsetter vi ikke omsorgen mer enn vi gjør, når vi alle sammen er helt avhengig av den?
Utgivelse: 4 september.
Cappelen Damm

Heidi Livingston og Julia Pöyhönen
Fanta og følelsene: Følelsesmestring for barn
Oversatt av: Mikael Holmberg.
Fanta og følelsene gir små barn og deres omsorgspersoner en lærerik og morsom innføring i hvordan man kan forstå og jobbe med følelsene sine. Bøkene om Fanta er utviklet av psykologer med mål om å styrke barns emosjonelle kompetanse. Hver bok inneholder en søt og gjenkjennelig historie til barna, nyttig veiledning til de voksne, og spennende øvelser man kan gjøre sammen. Her finner du også tips til øvelser man kan gjøre sammen med store barnegrupper! Bøkene er perfekte for høytlesning og vil garantert åpne opp for mange fine samtaler som vil hjelpe barna med å regulere følelser i hverdagen
Utgivelse: 4. september.
Bonnier Norsk forlag

Heidi Livingston og Julia Pöyhönen
Fanta og dovendyret: Stressmestring for barn
Oversatt av: Mikael Holmberg.
Lær å roe ned med Fanta.
Fanta og vennene har mye de må ordne, men alt går ikke som det skal. De stresser og blir sinte på hverandre. Heldigvis møter de Dovendyret, og han er ekspert på å ta det med ro.
Stress er noe både små og store kjenner på, og Fanta og dovendyret er til stor hjelp for å redusere stress, krangling og konflikter i hverdagen. Bøkene om Fanta er utviklet av psykologer med mål om å styrke barns emosjonelle kompetanse. Hver bok inneholder en søt og gjenkjennelig historie til barna, nyttig veiledning til de voksne, og spennende øvelser man kan gjøre sammen. De er perfekte for høytlesning og vil garantert åpne opp for mange fine samtaler.
Utgivelse: 4. september.
Bonnier Norsk forlag

Otto Ulseth
Ivers. Uten nåde
Mange mente at Odd Iversen hadde potensiale til å bli en av Europas største fotballstjerner, og han er definitivt en av de store, om ikke den største, norske fotball-legenden. Ivers var en mester på fotballbanen, men hadde store utfordringer på hjemmebane. Han hadde et voldsomt temperament og alkoholproblemer. Dette er fotballhistorie fra en annen tid. En fortelling om stor suksess og oppturer – og om et enormt fall. Ivers spilte uten nåde og levde uten nåde.
Utgivelse: 5. september.
Aschehoug

Ingela Nøding
DEBUTANT!
Gjennom de fagre riker. En biografi om Elisabeth Dored
Året er 1936, og det står om sekunder. Det er så vidt Elisabeth har tid til å raske med seg det aller nødvendigste: kamerautstyr, to feltsenger og et par geparder. Så må hun og ektemannen være ute av døren og flykte fra kulene. Hun befinner seg i Etiopia, verdens brennpunkt. I månedsvis har paret rapportert i presse og filmaviser om en varslet katastrofe: Italias invasjon på det afrikanske kontinent.
Elisabeth Dored (1908-1972) var en pionér på mange felt. Hun ble en av Norges første kvinnelige krigsreportere, hadde en gepard som kjæledyr og reiste verden rundt på en tid hvor kvinner flest var henvist til kjøkkenbenken.
Dored rapporterte om Wilkins’ ubåtekspedisjon fra Svalbard, intervjuet magedansere i Makedonia og fotograferte i kuleregn i Etiopia. Hun frontet også sterke meninger i avisinnlegg og portrettintervjuer i Norge lenge før kvinnefrigjøringen på 1970-tallet. Mot slutten av livet var hun kjent som en folkekjær forfatter. Debutromanen Jeg elsket Tiberius (1959) ble utgitt i over 100 000 eksemplarer.
Ved hjelp av fotografier, manuskripter, malerier og gamle suvenirer forteller Ingela Nøding om et eventyrlig liv.
Utgivelse: 5. september.
Humanist forlag

Kristian Starheim
Pandemi, panikk og politikk. Korleis Norge vart tatt på senga av koronaviruset, kvifor det gikk bra, og kva vi bør lære til neste gang
Korleis kunne viruset kome så overraskande på Noreg når pandemi hadde vore øvst på norske risikovurderingar i ei årrekkje? Stenginga av landet 12. mars var verken utreda eller risikovurdert, og mangla forankring i internasjonal forsking. Var den hastig endra responsen eit resultat av politisk panikk?
Utgivelse: 5. september.
Dreyers forlag

Dag-Rune Linnerud
Kjærlighet i vikingtiden
Linnerud gjør et dypdykk i sagaene, runeinnskrifter, arkeologiske funn og skaldekvad og viser frem vikingenes rike følelsesliv – fra rørende minnedikt til avdøde barn og historier om konger som satte rikets sikkerhet i spill for å kunne gifte seg med sin utkårede, til runene risset inn i en trepinne som er funnet under Bryggen i Bergen: «Kjærligheten overvinner alt, la oss derfor overgi oss til kjærligheten». Gjennom å utforske religionen og samfunnet både før og etter kristningen av Norge får leserne et nytt og utvidet bilde av den ellers så steriotypisk vikingen.
Utgivelse: 5. september.
Skald

Vegard Eikemo Sande
Quizorama
Quiz-ekspert og bestselgerforfatter Vegard Eikemo Sande har satt sammen en kjempesamling med hele 4000 spørsmål som hele familien kan ha glede av. Her er det populære kategorier sport, geografi, musikk, historie, språk og litteratur, i tillegg til vriene spørsmål for ekspertene.Kategoriene er bygget opp med stigende vanskelighetsgrad, men alle kan finne noe de behersker.Med denne boka trenger du ikke flere spørsmål – quizmaster Vegard har allerede stilt dem!
Utgivelse: 8. september.
Aschehoug

Inga Marte Thorkildsen
Det vi så, var et svik mot barna. En ny retning for velferdsstaten
Mange barn i Norge opplever psykisk og fysisk vold, omsorgssvikt og overgrep. I møte med de offentlige systemene går mange av dem under radaren. I denne boken kombinerer tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen stort engasjement og egne erfaringer med oppdatert kunnskap om barn og unges levekår. Det vi så var et svik mot barna er en varm debattbok til forsvar for barna.
Utgivelse: 8. september.
Vigmostad & Bjørke

Odd Vangen og Nina Svartedal (red.)
Husdyra som ikke ville dø. Gamle raser i nye næringer
En hårsbredd fra å dø ut. På slutten av 1980-tallet holdt flere av de nasjonale husdyrrasene på å forsvinne for godt. I 2023 kan vi feire at ingen av de nasjonale rasene av storfe, sau, geit eller hest lenger er kritisk truet. Denne boka forteller suksesshistorien om bevaringsarbeidet og renessansen til de gamle rasene.
Utgivelse: 8. september.
Dreyers forlag

Frode Barkved, Kaj Skagen og Peter Normann Waage (red.)
Cato Schiøtz: På mange barrikader. Essays og artikler
I utvalg ved Frode Barkved, Kaj Skagen og Peter Normann Waage. Utgitt i anledning Cato Schiøtz’ 75-årsdag.
Utgivelse: 10 september.
Dreyers forlag

Arne Ronold
Tørr tysk riesling
Fram til langt inn på 1990-tallet ble tysk vin assosiert med søte og billige hvitviner. I dag er tysk hvitvin på verdenstoppen, kvalitetsutviklingen har vært enorm, og prisene på de aller beste vinene nærmer seg igjen premier cru bordeaux. Vinekspert Arne Ronold har fulgt denne utviklingen tett.
Boken er ikke bare en beskrivelse av historien til tysk vin, men også en guide til dagens beste tørre rieslingviner.
Utgivelse 11. september.
Vigmostad & Bjørke

Jess Harriton og Maithy Vu
Nattafortellinger for rebelske jenter – 100 unge jenter som forandrer verden
Oversatt av: Heidi Sævareid.
Dette er bok nummer fire i serien som startet med besteselgeren Nattafortellinger for rebelske jenter. Bøkene inspirerer jenter over hele verden til å drømme større, sikte høyere og kjempe hardere. 100 unge jenter som forandrer verden er en ny samling med 100 nattafortellinger som feirer ekstraordinære kvinner, fra Greta Thunberg til Bindi Irwin, Taylor Swift, Zendaya og The Linda Lindas – og presenterer unge ildsjeler som er på vei opp og frem. Leseren får reise over havet med den nederlandske seileren Laura Dekker, svinge seg til rytmene i solfylte Jamaica med reggeasangeren Koffee, og beskytte den afrikanske regnskogen sammen med klimaaktivisten Vanessa Nakate. Vi har også redigert den norske oversettelsen til å inkludere to av våre fremste unge kvinner, nemlig artisten Girl in Red – Marie Ulven – og klimaaktivist Penelope Lea. En annlerledes nattabok med sanne historier om heltinner som fortsatt baner vei for andre.
Utgivelse: 11. september.
Cappelen Damm

Alex Bellos, Ben Lyttleton
Fottballskolen – 20 fantastiske fotballhistorier
Oversatt av: Håkon Viggen.
Dette er den fjerde boka i serien Fotballskolen. Her får du helt sanne historier om de største fotballstjernene, de beste lagene og hvem som har endret fotballhistorien.
Fortellingene inkluderer hemmeligheten bak Lionel Messis suksess, en fotballspiller som bæsjet på banen, rekorder i Champions League, og toppklubben Meringues. Serien Fotballskolen forklarer verden gjennom fotball. Denne serien er pakket med fascinerende fakta. Du vil lære masse om fotball, men også fantastiske ting om historie, vitenskap og geografi!
Utgivelse: 11. september.
Cappelen Damm

Walter Isaacson
Elon Musk. En biografi
Oversatt av: Rune R. Moen.
Fra forfatteren av boken Steve Jobs og andre bestselgende biografier kommer denne overraskende personlige historien om verdens mest fascinerende og kontroversielle innovatør – en visjonær som bryter alle regler og har ledet verden inn i en æra med el-biler, privat romfart og kunstig intelligens. Å ja, og så tok han over Twitter.
I to år har Musk latt forfatteren Isaacson fotfølge ham overalt. Han deltok på møter og inspiserte fabrikkene sammen med ham. I tillegg brukte han timevis på å intervjue Musk selv, familien hans, venner, kolleger og motstandere.
Utgivelse: 12 september.
Cappelen Damm

Léonie d’ Aunet
En pariserinnes reise gjennom Norge til Spitsbergen anno 1838
Oversatt av: Geneviève Jul-Larsen.
Forord av Erika Fatland
“Nå har jeg begynt på min lange reise og du er sikkert like forbauset som alle andre, så la meg fortelle deg hvordan denne planen ble til.”
Slik begynner denne underholdende reiseskildringen skrevet av Leonie d’Aunet, en 18 årig sosietetskvinne fra Paris. Hun skulle bli berømt for både et rikt forfatterskap, hennes slående skjønnhet og ukonvensjonelle adferd, og særlig kjærlighetsaffæren med dikteren Victor Hugo.
Denne livlige reiseberetningen gir oss et fascinerende blikk inn i attenhundretallets reiseliv og viser oss Norge på en helt ny måte. Hun skildrer mennesker, omgivelser, kultur og moter med sylskarp penn, og tegner også et svært levende og nådeløst ærlig portrett av et fattig Norge på 1800-tallet. Hennes reisebrev, som også avslører et aldri så lite temperament, utgjør et fantastisk historisk og etnografisk dokument.
Utgivelse: 14 september.
Cappelen Damm

Anne Karin Sæther
Må vi slutte med olje? – En bok om alt det bra og alt det dårlige med norsk olje og gass
I denne boka får du vite hvordan oljen ble oppdaget, hvordan vi henter den opp og hva vi bruker olje og gass til. Det er mye mer enn bensin til biler!
For oss i Norge har oljevirksomheten vært viktig, men vi vet samtidig at fossile brensler skaper store problemer for klimaet og mennesker.
Noen mener vi må slutte å hente opp olje så fort som mulig. Andre sier at det er helt umulig, og heller ikke særlig lurt. Hvorfor er det så vanskelig å slutte med olje og gass? De fleste er enige om at noe må gjøres, men hva?
Utgivelse: 14. september.
Cappelen Damm

Linka Neumann
Villmarksgensere til barn. Varme gensere til små eventyrere
Linka Neumann er kjent for sine karakteristiske og vakre villmarksgensere. Denne gangen har hun designet gensere og kofter til små villmarksbarn. Her får du oppskrifter på de kjente villmarksgenserne i baby- og barnestørrelser, i tillegg til mange helt nye design. Alle i Linkas umiskjennelige stil: en miks av inspirasjon fra tradisjon, urfolk og natur, men med en personlig og moderne vri.
Utgivelse: 15. september.
Aschehoug

Kjetil Braut Simonsen
I skyggen av Holocaust. Antisemittisme i norsk historie 1945-2023
Tiden etter 1945 ble et vendepunkt i antisemittismens historie. Som følge av Hitler-Tysklands nederlag og oppgjøret med nasjonalsosialismens forbrytelser ble åpenlyst hat mot jøder ansett som uakseptabelt.
Dette førte ikke til at antisemittismen forsvant. I etterkrigstiden har den overvintret i ekstreme politiske miljøer, men også levd videre i utenfor disse.
Dette er historien om antisemittismen i Norge etter 1945. Det handler om hvordan diskusjonen om jødene og antisemittismen har endret seg etter 1945. Boka ser også på de ulike uttrykksformene antijødiske konspirasjonsforestillinger, bilder og stereotypier har fått i skyggen av okkupasjonstiden, nasjonalsosialismen og Holocaust.
Utgivelse: 15. september.
Humanist forlag

John Færseth
Spesialoperasjon. Ukraina og Russland 2004-2023
24. februar 2022 invaderte Russland Ukraina. Dette var ikke starten på Russlands krig mot Ukraina, men en ny fase i krigen Russland har ført mot Ukraina siden 2014, med russiske soldater og to russiskkontrollerte opprørsrepublikker som våpen.
Helt fra han kom til makten har det å beholde kontroll over Ukraina vært sentralt for Vladimir Putin, slik det også har vært for tidligere russiske og sovjetiske ledere. Boka gir historien om Russlands forsøk på igjen å legge Ukraina under seg ved hjelp av politisk manipulering, desinformasjon og en krig som har kostet tusenvis av liv og drevet millioner på flukt.
Utgivelse: 15. september.
Humanist forlag

Martha Nussbaum
Rettferdighet for dyrene. Vårt kollektive ansvar
Oversatt av: Agnete Øye.
Martha C. Nussbaum, en av verdens mest innflytelsesrike filosofer, tar i denne boka for seg dyrs rettigheter. Med nysgjerrighet, respekt og empati undersøker Nussbaum hele dyreriket og argumenterer for at det er menneskets plikt å slå ned på dyreplageri av alle slag.
Utgivelse: 15. september.
Pax

Gunnar Garfors
Bortom allfarveg Austlandet, 88 fabelaktige reisetips
Den tredje i serien av bøker som tek sikte på å inspirere til å reise innanlands og annleis. Boka utfordrar biletet vi har av Austlandet som feriedestinasjon (ein underdog samanlikna med Nord og Vest?) og freistar oss til å reise til stader dei fleste av oss aldri ville funne fram til på eiga hand. Austlandet er så mykje meir enn hovudstaden og Hemsedal, og globetrottar Garfors viser veg. Uansett kvar han reiser, greier han å hamne i prat om det menneska han treff på brenn mest for. Slikt blir det gode historier av, og boka er krydra med små anekdotar og morosame dialoger, i tillegg til inspirasjon til freiser utan trengsel men med mat-, natur- og kulturopplevingar i verdsklasse. Kva med haust i Aust?
Utgiving: 15. september.
Skald

Per Roger Lauritzen og Jo van der Eynden
Kystens veivisere. Norsk fyrhistorie fra A til Å
Norge er et lite land, men en stor kystnasjon. Å sikre ferdselen langs den værharde norskekysten har vært en prioritert samfunnsoppgave. I alt ble det i sin tid bygget mer enn 220 bemannede fyrstasjoner i Norge, og i denne boka følger vi den historiske utviklingen av fyrteknologien og fyrlivet fra begynnelsen og frem til i dag.
Utgivelse: 15. september.
Vigmostad & Bjørke

Pål Robert Jahnsen
Én til bords: 90 oppskrifter bare til deg
Å bo alene trenger ikke bety ferdigretter, knekkebrød med smøreost eller den samme maten tre dager på rad. I denne kokeboken blir du inspirert til å lage sunn, god og ikke minst økonomisk fornuftig mat beregnet til én person hver dag! Pål Robert Jahnsen, kjøkkenmester og matentusiast, har bodd alene i 20 år. Han står bak Instagramprofilen Singelkokken, og presenterer i denne boken alle sine beste oppskrifter – fra kjappe småretter til lure middager og den beste kosematen. Alle de 90 oppskriftene er enten beregnet til én porsjon eller med en gjenbruksplan innbakt. Boken inneholder også Pål Roberts beste kjøkkentips i alle kategorier for deg som er litt ny på kjøkkenet. Oppdag gleden ved å lage og spise god hverdagsmat i eget selskap med Én til bords!
Utgivelse: 15. september.
Bonnier Norsk forlag

Ellen Viste
Vindens historier: om luften i verden og alt den fører med seg
Denne boken handler om vinden og alt den driver med seg. Columbus søkte sjøveien til Asia, men oppdaget i stedet passatvinden over Atlanterhavet. Vasco da Gama trosset århundrers fornuft og måtte slåss mot monsunen, en motvind som varer i måneder av gangen. Du kan også lese om en brite som utforsket sandstormer fra en T-Ford, om da Japan brukte vinden til å bombe USA, om et sted der det nesten ikke blåser, om jesuittmunkene som først varslet orkaner, og om hvordan Vilhelm Bjerknes’ unge meteorologer revolusjonerte verdens værvarsling fra lille Bergen.
Utgivelse: 15. september.
Kolombia

Fetisha Williams
DEBUTANT!
Fest hos Fetisha. Mine beste mat- og drinkoppskrifter deg og dine venner
Fetisha Williams har alltid elsket å invitere vennene sine på mat, drinker og til fest. I denne boka deler influenceren oppskrifter på alt fra enkle snacks, til brunch og treretters middag og drinker.
Utgivelse: Primo september.
Kagge Forlag

Alfred Döblin
Reise i Polen
Oversatt av: Rune R. Moen.
I 1924 legger forfatteren Alfred Döblin ut på en reise til Polen etter at han er vitne til en serie med voldshendelser mot jøder i Berlin. Hva vil det si å være jøde?, spør Döblin. Polen, som før andre verdenskrig var hjem for rundt tre millioner jøder, pekte seg ut som det opplagte stedet å undersøke temaet nærmere.
Utgivelse: Primo september.
Pax

Sigbjørn Nedland
Kultur – retur. Musikkens reiser i historien og geografien
Dette er ei musikkbok som ikke ligner noen musikkbok du har lest før. Den gir deg verken klassisk musikkteori eller nerdete dypdykk i rockebands historie. Boka har to setninger om The Beatles og tre om The Rolling Stones, men den forteller deg mer enn du noen gang har visst om hvor musikken deres kommer fra og hvorfor den ble til. Dette er ei bok om musikk gjennom 100.000 år og fra alle verdenshjørner.
Utgivelse: Primo september
Svein Sandnes Bokforlag

Alf Ole Ask og Elin Sørsdahl
Gidske Anderson – bohemdronning, journalist og Nobel-topp
Gidske Anderson fikk sitt gjennombrudd som korrespondent for Arbeiderbladet og som frilanser for NRK. Under okkupasjonen laget og distribuerte hun illegale aviser, og etter krigen ble hun journalist i Friheten. Som ung bohemdronning på ikoniske kaféer i Paris fikk hun et nært forhold til James Baldwin. Som utenriksjournalist gjenfortalte hun ofte vanlige folks historier. Etter hvert ble hun en viktig bakspiller i Arbeiderpartiet.
Utgivelse: Primo september.
Svein Sandnes Bokforlag

Karin Bojs
Europas mødre. De siste 43 000 årene
Oversatt av: Aleksander Melli.
DNA-teknologien har revolusjonert arkeologien. Gjennom analyser kan forskere se hvordan mennesker har beveget seg gjennom årtusener. Det viser seg at Europas fedre og mødre har vandret etter ganske forskjellige mønstre. Hva forteller det om fortidens kjønnsroller og vårt samfunn i dag? Når oppsto patriarkatet, og kan vi egentlig si hvorfor? Augustprisvinneren Karin Bojs leter etter svarene i denne fortellingen, som går fra sjimpanser i regnskogen til Nordens skjoldmøyer, via neandertalersex, de første hundene, det første metallet, de første tamme hestene og et fem tusen år gammelt incesttilfelle i Irland.
Utgivelse: Primo september.
Spartacus Forlag

Elin Killie Martinsen
DEBUTANT!
xc
En av tjue har, eller har hatt, kreft. Det betyr at de fleste har familie, venner eller kolleger med kreft. Vi burde ikke snakke mindre om sykdom, mener Elin Killie Martinsen, vi må snakke mer! Som pasient har hun savnet flere bøker som beskriver hvordan det er å være syk. Boka er skrevet for alle som må leve med kreft, og de som kjenner noen som har kreft, og som syns det kan være vanskelig å snakke om det. De som jobber profesjonelt med kreftpasienter vil få gode innspill til hvordan man bedre kan møte pasienter.
Utgivelse: Primo september.
Spartacus Forlag

Ottar Brox, Ragnar Nilsen, Svein Jentoft og Einar Eythorsson (red.)
Allmenningsressurser i nord – fellesskap og grunnrente
Allmenningsressurser på land og hav utgjør enorme verdier som tilhører fellesskapet. Brennbare politiske motsetninger i Norge handler svært ofte om hvordan naturressurser skal brukes og forvaltes, og om hvordan grunnrenten fra dem skal fordeles. I Nord-Norge er motsetningene sterkere enn på lenge – mellom vindkraftutbygging og samisk reindrift, mellom kystfiske og privatisering av fiskeressurser, og i noen tilfeller mellom reiselivsaktører og lokalsamfunn.
I denne boken løftes ulike sider av tematikken fram i klare ordelag av forfattere med lang forskningserfaring på feltet. Boken er et bidrag til en nyansert fagdebatt så vel som til en opplyst samfunnsdebatt.
Utgivelse: primo september
Orkana Akademisk

Øystein Milli
Dødelig brorskap. Den norske MC-krigen
Gjennom et unikt kildemateriale tar Milli leserne med på innsiden av det lukkede, myteomspunne og beryktede MC-miljøet da krigen mellom Hells Angels og Bandidos raste på slutten av 90-tallet. Gjennom tilgang til etterforskningsdokumenter som tidligere ikke har vært tilgjengelig, nøster Milli opp i etterforskningen rundt likvideringen av Jan «Face» Krogh Jensen i 1996 og det dødelige bombeangrepet i Drammen i 1997, der en forbipasserende kvinne mistet livet.
Utgivelse: Medio september.
Kagge Forlag

Glenn-Peter Sætre
To kjønn. Evolusjonens største gåte
I denne boka skriver professoren i evolusjonsbiologi om hvilke konsekvenser kjønnet formering fikk for livets utvikling, og hvordan dette fortsetter å prege alt levende. Sætre forklarer også hvorfor det, rent biologisk, bare fins to kjønn.
Utgivelse: Medio september.
Kagge Forlag

Peder Kjøs
Du kan få det bedre. Forstå mer av deg selv og relasjonene dine
Da moren til Peder Kjøs døde under pandemien, opplevde psykologen at han trengte hjelp til å sortere alle trådene som floket seg sammen. Hvorfor klarte han ikke å være mer til stede, og hvorfor var det alltid en distanse mellom dem? I denne boka deler psykologen terapeutiske redskaper og innspill til hvordan man kan nærme seg sine egne problemer og få det bedre meg seg selv og i relasjonene til andre.
Utgivelse: Medio september.
J.M. Stenersens Forlag

Sarita Sehjpal
DEBUTANT!
Saritas indiske kjøkken
Den kjente kokken samler oppskrifter på de mest kjente indiske rettene, og nye favoritter som venter på å bli oppdaget av nordmenn i denne kokeboka. Sehjpal driver den populære restauranten Mother India i Kristiansand og er gründeren bak dagligvaremerket Saritas.
Utgivelse: Medio september.
J.M. Stenersens Forlag

Jon Todal og Lovisa Mienna Sjöberg
Edvard Masoni. Ein samisk misjonær i kolonialismens tidsalder
Historia om misjonæren Edvard Masoni (1870–1930) er ein viktig del av samisk historie. Saman med nokre få andre kjempa han hardt for politiske idear som femti år seinare vart førte vidare av den moderne samerørsla.
Utgivelse: Medio september.
Pax

Øystein Sjåstad
Modernismens billedkunst i Norge. En feministisk aksjon
Kvinners stilleben ses på som en feminin sjanger, gjerne med kunsthistorikernes medlidende øyne. Når mannlige kunstnere i samme periode maler stilleben blir det derimot sett på som genialt. Maler menn så mye bedre? Er det heller snakk om kritikerne og kunsthistorikernes fordomsfulle briller? For første gang blir historien om norsk modernistisk maleri presentert uten menn.
Utgivelse: Medio september.
Pax

Arve Torkelsen
Det gamle Christiania i bilder og tekst
I andre halvdel av 1800-tallet utkom det en rekke ukentlige nyhetsmagasiner som inneholdt forbløffende gode illustrasjoner, basert på xylografier eller trestikk. Illustrasjonene var dessuten forsynt med interessante tekster, og sammen gir disse oss et unikt tidsbilde av en hovedstad med enorme klasseskiller.
Utgivelse: Medio september.
Pax

Stein Reegård
Under radaren – EØS-avtalen – en blanding av økonomi, juss og politikk
Dette er ei bok som gir en oversikt over den økonomiske logikken bak EØS-avtalen som man finner lite av i juridiske lærebøker. Reegård argumenterer for at det finnes et langt større handlingsrom i avtalen enn norske jurister mener. Han skriver at politikerne selv må forebygge den overivrige regelforståelsen som dominerer. Når en EØS-sak dukker opp, må vi først stille spørsmålet om den er av «grenseoverskridende betydning».
Utgivelse: Medio september.
Svein Sandnes Bokforlag

Ida K. Holth og Per Are Løkke
Håndbok for ungdom med vanskelige foreldre. Og for foreldre som vil lære av barna sine
Det finnes mange gode råd i mediene til foreldre med vanskelige ungdommer i hus. Eksperter setter tidstypiske merkelapper på den oppvoksende generasjonen. Men hva med foreldrene? Foreldrene er nemlig også umodne vesener, som har fått ansvar for en oppgave de ikke har noen erfaringer med. For hvor lærer man egentlig å bli en god forelder? Det kan synes som om foreldre i dag også finner det vanskelig å bli voksne. De unge må derfor hjelpe mor og far å oppdage hvem de er som foreldre. Denne håndboken gir gode råd på veien til mer harmoni i hjemmet!
Utgivelse: Medio september.
Spartacus Forlag

Lars Prag Antonsen
DEBUTANT!
Narkosens hemmeligheter. Alt anestesilegen burde fortalt deg før du sovnet
Hva er narkose? Kan man våkne midt i under en operasjon? Hva skiller bevissthet fra bevisstløshet? Og hva gjorde man i gamledager – før narkose ble funnet opp? I denne boka kan du lese om både merkverdige eksperimenter og utagerende festing, få vite hvilken medisin som er det beste drapsvåpnet (ikke prøv dette hjemme!), hvorfor urbefolkningen i Sør-Amerika spyttet tygde kokablader i sår, og om narkosemedisin laget av urin. Du vil lære, le, grøsse og forhåpentligvis få svar på spørsmål du ikke engang visste du hadde – og som anestesilegen burde fortalt deg før du sovnet!
Utgivelse: Medio september.
Spartacus Forlag

Emma Larsson & Maria Trelle
Den spiselige naturen
Oversatt av: Anja Hauger Ratikainen.
Naturen er full av spiselige skatter – en helt vanlig tur i skogen eller på stranda kan bli et spennende smakseventyr. Denne vakre floraen inviterer familien ut på jakt etter spiselige vekster. For barn fra 6 år.
Utgivelse: Medio september.
Spartacus Forlag

Rasmus Åkerblom & Maya Jönsson
Vitenskapens ABC
Oversatt av: Anja Hauger Ratikainen.
Bli med på en fantastisk reise blant vitenskapelige fenomener fra atom til øye, via meteorologi, supermassive hull og zygoter. Dette er en spennende og lærerik ABC som vekker nysgjerrigheten og får avanserte tema som grunnstoff, vaksine og ozonlag til å fremstå lett og forståelig. Rikt illustrert med vakre akvareller! For barn fra 6 år.
Utgivelse: Medio september.
Spartacus Forlag

Nicolay Ramm
DEBUTANT!
Sportshemmeligheter
Visste du at Haaland bare spiser kjøtt fløyet inn fra Jæren? Eller at Ada Hegerberg trener 16 ganger i uka? Og hvordan fikk egentlig skistjernen Pølsa kallenavnet sitt? Dette, og veldig, veldig mye mer, kan du lese om i Nicolay Ramms aller første bok. Gjennom tv har han fått unik tilgang til landets største idrettsstjerner, og nå har han samlet alle hemmelighetene deres i én bok! Ramm setter også lupen på hemmelighetene som foregår bak scenen på den internasjonale idrettsarenaen. Penger, maktspill og sportsvasking.
Utgivelse: Medio september.
Gyldendal

Primo Levi
Nådestunder
Oversatt av: Aleksander Melli.
Nådestunder er en samling mangefasetterte fortellinger om personer forfatteren møtte i Auschwitz. Noen av novellene inneholder karakterer som allerede har dukket opp i Hvis dette er et menneske og Våpenhvilen, Levis første to memoarer om Holocaust. Andre vignetter presenterer karakterer og historier som ikke passet inn i fortellingene til de to memoarene, men som Levi følte hadde verdi i seg selv.
Utgivelse: Medio september.
Dreyers forlag

Nadia Ansar
Min skam . En historie om forventninger og løsrivelse
Nadia Ansar ble oppkalt etter den rumenske turneren Nadia Comăneci. Hun var symbolet på «the perfect 10»; det uoppnåelige, feilfrie og perfekte. Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld. Det ingen så var at hun bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt. Med boken Min skam ønsker Nadia nå å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm

Lise Finckenhagen
Lise. Helt enkelt
Lise Finckenhagens sønner, «gutta hennes» på 17 og 20, har flyttet hjemmefra. Og nå vil hun lære dem, og andre hjemmekokker, å stå støtt på egne ben på kjøkkenet. Her får du 60 oppskrifter fulle av smak – som alle kan klare å lage. Oppskriftene er krydret med smarte tips som gjør at du løfter smakene, blir bedre kjente med råvarer og teknikker, og litt etter litt – nesten uten at du merker det – blir en stadig bedre kokk. Dette er den perfekte boken til nybegynnerkokken eller til dem som bare vil bli litt bedre til å lage mat. Hvorfor salter du egentlig vannet før du koker grønnsaker – og hvor lenge skal de egentlig koke? Hvordan få skikkelig sprø skorpe på toasten? Og hva skal til for å steke en perfekt biff?
Utgivelse: 18. september.
Cappelen Damm

Diana Loug
DEBUTANT!
Broderi på strikk. Sting – Steg for steg – Motiver og mønstre – strikkeoppskrifter
Diana Loug står bak @gollestrikk på Instagram og imponerer og engasjerer med sine vakre strikkeplagg og tilbehør med broderte motiver. I Broderi på strikk deler hun spennende broderimotiver og strikkeoppskrifter for voksne, og sine aller beste tips for å lykkes med å brodere på strikkede klær og tilbehør. Ingenting er morsommere enn å skape noe helt spesielt og personlig. I denne boken lærer du hvordan du kan brodere nydelige motiver på strikk ved hjelp av enkle teknikker, og du får grunnmønstre på gensere, jakke, vest, pannebånd og hatt som du kan strikke. Ved å kombinere med ett av de mange broderimotivene i boken, kan du skape et helt eget uttrykk på ditt strikkeplagg.
Utgivelse: 18. september.
Cappelen Damm

Anka Ryall
Hanna Resvoll-Holmsen – en arktisk pioner
Boka er en bred presentasjon av polarpioneren Hanna Resvoll-Holmsen (1873–1943). Som botaniker var hun i 1907 og 1908 den første norske forskeren som studerte vegetasjonen på Svalbard. Hun var en begavet formidler av den arktiske naturen, en entusiastisk plantefotograf og en tidlig stemme i kampen for bevaring av naturmangfoldet på øygruppa.
Utgivelse: 19. september.
Orkana Akademisk

Emilie Nereng
Hvorfor spiser vi ikke bananskall? og 52 andre ting du lurer på om mat
Illustrert av Leonard Furuberg.
I denne boka får barna svar på små og store spørsmål om mat. For hvorfor er jordbær prikkete utenpå? Kan man spise eggeskall? Hvem fant opp spagetti? Og spiser de bare indisk mat i India?
Boka er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og er en perfekt samtalestarter om mat for barn mellom 6 og 9 år. Emilie Nereng er mat-influencer med utdanning innen ernæring, og har skrevet flere bestselgende kokebøker. Dette er hennes første bok for barn.
Utgivelse: 20. september.
Cappelen Damm

Jon-Are Masternes
DEBUTANT!
Det som spiser meg. Mitt liv med autisme og utenforskap
Jon-Are Masternes, kjent som den nordnorske rapperen KLISH,fikk diagnosen autismespekterforstyrrelser (ASF) da han var 35 år. Her tar han leseren med inn i sitt eget hode og til en tilværelse som kan synes både kaotisk, streng og ikke minst slitsom. Autismen er til å leve med, men det krever nitid planlegging og utmattende tankearbeid.Jon-Are er en skarp iakttaker. Dette er en ærlig og sårbar fortelling om hvorfor kommunikasjon kan være så vrient, men også om psykiatri, rus, selvskading, musikk, tunge tanker, om ikke å passe inn – og om det å bli glad i sin egen annerledeshet.
Utgivelse: 21. september.
Aschehoug

Leif Ryvarden
Fjellboka
I denne boka finner du det meste – lettfattelig og informativ informasjon om fjellet og hvordan det ble til, beskrivelse av naturen, dyre- og planteliv, vær og klimaforhold. En stor del av boka tar for seg hvordan du praktisk oppfører deg i fjellet og det utstyret du trenger når du skal legge ut på tur.
Utgivelse: 21. september.
Cappelen Damm

Julie og Anne-Grethe Embrå
DEBUTANT!
Fager & fluff. Funky strikk fra Embraknit
Bak disse fantastiske plaggene finner du to kreative og fargerike skapninger, mor og datter Anne-Grethe og Julie – Embraknit – som sammen har skapt et strikkeunivers som skiller seg fra de fleste andre. Embraknit (@embrajulie, 124K følgere på Instagram) har sjelden en stram plan for sine strikkeprosjekter, her blir plaggene og mønstrene til underveis, og magefølelsen er kompasset. Resultatet er Farger & fluff – med ekte og fargeglade design du vil elske!
Utgivelse: 21. september.
Cappelen Damm

Jon Gangdal
I gudenes rike. Fjellene, sherpafolket – og jeg
Sherpaene fra Nepal har vært avgjørende for klatreekspedisjoner til de høyeste fjellene i verden. Opprinnelig var det ren nød som tvang dem over snøgrensen og opp i gudenes rike, der de ifølge sin tro kan risikere å miste både dette og det neste livet. I dag er motivene flere. Tidligere tiders koloniale forhold mellom herre og tjener er også jevnet ut, men vi rike betaler fortsatt for å utsette både sherpaene og oss selv for livsfare. Kan det som driver oss være vår egen indre frykt -ikke for gudenes vrede, og heller ikke for å miste livet, men meningen med det? Og like viktig: Hva er det som driver sherpaene? Dette er blant spørsmålene Jon Gangdal forsøker å besvare. Gjennom et rikt historisk materiale og sine egne dyrekjøpte erfaringer med liv og død i høyden, løfter han fram sherpafolket fra Himalaya-klatringens skygge og kommer tett på deres spesielle livsvilkår og hverdag.
Utgivelse: 22. september
Aschehoug

Anne Helgesen
Anne-Cath. Vestly. Mye mer enn Mormor
Vi husker kanskje best den blide, myke stemmen som hilste oss i barnetimen med et «morn, morn!», men Anne-Cath. var så mye mer. Med sine fortellinger var hun med på å forme samfunnet som vi kjenner det i dag. Hun var på mange måter en pionér, som kunstner, som kvinne og som menneske. Forfatter Anne Helgesen har gått grundig til verks for å skildre dette høyst uvanlige livet, og gir oss et innblikk i en nær fortid og i et usedvanlig rikt liv.
Utgivelse: 22. september.
Aschehoug

Siri Dalsmo Berge
Bruksanvisning for hverdagssexen. Veien til et nærere forhold
Siri Dalsmo Berge er fastlege og parterapeut, og en hyppig brukt foredragsholder. I 2022 hadde hun stor suksess med boken Bruksanvisning for parforholdet – og her kommer oppfølgeren!
I Bruksanvisning for hverdagssexen kombinerer hun medisinsk kunnskap og parterapi på mesterlig vis og tar for seg vanlige seksuelle bekymringer og problemer som hun møter som fastlege. Hun gir deg konkrete, enkle og veldokumenterte metoder for hvordan dere kan styrke intimiteten mellom dere og få et nærere parforhold.
Utgivelse: 25. september.
Cappelen Damm

Christian Martinez
Klokker. Historiene om de største merkene og mest ikoniske armbåndsurene
Oversatt av: Kaja Kvernbakken.
Få ting rommer like mye historie som klokker. De har vært på havets bunn, på månen og rommer i seg selv store deler av verdenshistorien. Christian Martinez tar utgangspunkt i de største merkene og mest legendariske urene, og også mindre kjente, men unike urmakere i både Danmark og verden, og forteller deres historie. Boken gir oss armbåndsurets historie, som er uløselig knyttet til avgjørende teknologier og epokegjørende øyeblikk. På omslaget ser vi Paul Newman med sin berømte Rolex Daytona som ble solgt på auksjon i 2017 (Newman døde i 2008) for nærmere 18 millioner dollar – en av de høyeste prisene som noensinne er gitt for et armbåndsur. Christian Martinez (f. 1976) er journalist, forfatter og utdannet cand.mag. fra Københavns Universitet. Han skriver om kultur, samfunn og selvfølgelig klokker i danske medier. Han har vært fascinert av klokker helt siden faren lærte ham å trekke opp familiens pendelur.
Utgivelse: 25. september.
Cappelen Damm

Benedicte Adrian
Lær å synge på 21 dager
Dette er boken for deg som drømmer om å kunne synge, og for deg som har sunget en del, eller mye, men som vil utvikle stemmen videre. Benedicte Adrian lærer deg sangteknikk gjennom et effektivt 21 dagers program, og viser deg også hvordan du tar godt vare på stemmen din. Benedicte Adrian har vært profesjonell sanger i over 30 år. Hun ble først kjent som 16-åring, sammen med Ingrid Bjørnov i popduoen Dollie, senere Dollie de Luxe. Benedicte er også komponist, tekstforfatter og underviser i sang. Hun brenner for å spre kunnskap om stemmen vår – vårt aller viktigste instrument. Dette er boken som alle nybegynnere og mer øvede sangere burde ha.
25. september
Cappelen Damm

Hanne McBride
Julesodoku
Fra lekende lett til djevelsk vanskelig
Utgivelse: 25. september.
Cappelen Damm

Arnt Steffensen
Varme vinterdrikker. Med og uten alkohol
Arnt Steffensen er leder i Kost- og ernæringsforbundet. Han skriver bøker om matkultur og har tidligere gjort suksess med drinkbøkene Fredagscocktail og Fredagsmocktail.
Hva med en Aperol-punsj, oppskriften på Kong Olavs kakao eller en Harry Potter-inspirert Smørterøl? Eller kanskje det kan friste med en meksikansk atole med peanøttsmør? De deiligste kakaoene både barn og voksne vil elske. Den beste gløggoppskriften. Toddyer som røsker opp i vinterforkjølelsen. Varme punsjer som kan gjøre selv de kaldeste januarkvelder fløyelsmyke. Og en lang rekke andre spennende, varme drikker du kanskje ikke har hørt om før, men som du garantert blir fristet til å prøve. Sammen med oppskriftene får du også høre litt mer om historiene bak de varme drikkene; hvordan klarte Bosse Bergstrøm å gjøre Hot Shot til en svensk landeplage? Faller en 300 år gammel drinkoppskrift fortsatt i smak? Hva er egentlig et buljongpar? Og, hvilken varm drikke var det Gwyneth Paltrow i 2015 fikk satt på verdenskartet?
Utgivelse: 26. september.
Cappelen Damm

Ståle Eskeland
Sinnamekker’ns bilalbum. Bilar med sjel
Den aller første bilen Ståle Eskeland eigde var ein Volvo Amazon 1963-modell. Sidan den gong har Eskeland hatt nesten 500 bilar, og han hugsar kvar einaste av dei.
Eskeland fortel om bilar han har hatt, stor sett veteranbilar, bilar med patina som både ryk og bråkar. Dette er historier om kjøp og sal, gleda over låvefunn, ragging på smale vegar og reparasjonar som aldri tek slutt. Bli med inn i ei verd av pruting og flipping, ragging og mekking, rust og eksos.
Utgivelse: 27. september.
Samlaget

Birger Berge
Nordisk mønsterstrikk
Strikk til deg sjølv og dei du er glad i! Kanskje noko tradisjonelt som ei kufte, vottar eller sokkar? Eller kva med å prøve deg på noko meir uvanleg, som ei bukse, ein onepiece eller eit heilmønstra pledd? Denne boka inneheld ulike strikkemønster med varierande vanskegrad og storleik. Her er plagg til dame, herre og baby, men også småplagg og interiør. Birger Berge har i årevis delt interessa og gleda over mønsterstrikk på kontoen @birgerberge. Han har strikka nærast heile livet og kjem frå ein tradisjon i Sunnfjord der dei fleste kvinnene rundt han strikka dei flottaste tradisjonelle strikkeplagg. Birger Berge brukar tradisjonane og lagar moderne strikk med mønster i nydelege fargekombinasjonar.
Utgivelse: 28. september.
Samlaget

Ole Mathismoen
Jeg er dyret. Fortellinger om norsk natur
Ole Mathismoen er en av landets ledende forfattere om natur og klima. I Jeg er dyret. Fortellinger om norsk natur, viser Mathismoen frem en perlerad av utrolige bilder av dyr i norsk natur. Spennvidden er stor og viser en utrolig samling fra ikke bare landets, men verdens ledende fotografer. Bildene viser frem en natur vi står i fare for å miste, og Mathismoen skriver om hvordan tilstanden i naturen er nå og hva vi må gjøre for beholde artsmangfoldet vi har. Vi er selv skyld i å ødelegge naturen vår.
Jeg er dyret er en alarm, et varsko om hvilke konsekvenser menneskene har skapt overfor naturen vi alle er en del av. Forskerne sier vi bare vil klare å bremse klimaendringene hvis vi umiddelbart stanser naturødeleggelsene. Vi hogger og bygger og graver så intensivt at Norge er i ferd med å bli et annet. Villmarka vår er snart borte, men det er enda ikke for sent. Det er mulig å dra i håndbrekket.
Utgivelse: 28. september.
Cappelen Damm

Marit Røgeberg Ertzeid
Husdyr for småfolk
Visste du at tennene til kaninen vokser hele tiden? Eller at alpakkaer spytter på hverandre? Hva med at hestene kan stå og sove? I Husdyr for småfolk møter vi noen av de fineste husdyrene i Norge. Det er lett og tilgjengelig sakprosa for de yngste leserne. Boka er beregnet på de minste barna, men passer også for barn i småskolealder. Naturen kommer tett på barna gjennom store nærbilder og morsomme faktaopplysninger. Alle bildene er tatt av forfatteren selv. Husdyr for småfolk er bok nummer seks i en naturbok-serie for de minste.
Utgivelse: 28. september
Cappelen Damm

Atle Nielsen
Hallo! Den store boken om telefonen
Hallo! er en svært lærerik og underholdende bok om hvordan en oppfinnelse endret verden og ble menneskets kjæreste eiendel og viktigste verktøykasse. Atle Nielsen tar oss med gjennom telefonens historie, fra den dagen i 1860 da den uberegnelige, og tidvis geniale oppfinneren Antonio Meucci for første gang demonstrerte en elektrisk innretning han kalte telerofono. Hvordan Alexander Graham Bell klarte å stikke av med patentet, æren og pengene i 1876 er bare en av mange dramatiske hendelser du kan lese om i denne boken. Bell var for øvrig ikke snauere enn at han spådde at «en dag vil det finnes en telefon i alle større byer i USA.» Ti år senere var over 150 000 telefonapparater i bruk i USA, og i dag regner man med at flere enn fem milliarder mobiltelefoner er i daglig bruk.
Utgivelse: 29. september.
Cappelen Damm

Elsa Kvamme
Tilbake til Buchenwald. Da norske studenter skulle gjøres til en ny SS-elite
Den 30. november 1943 slo okkupantene til mot Universitetet i Oslo. Alle mannlige studenter skulle arresteres. 644 av dem ble deportert til Tyskland for å «omskoleres» med tvang, noen i en SS-leir i Alsace, andre først i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Begge gruppene måtte mobilisere alt de hadde av oppfinnsomhet, akademiske verdier og kunnskaper for å motstå presset, tross trusler om dødsstraff, sultemarsjer og stadige bombardementer. Blant studentene var Elsa Kvammes far. Her går hun inn i hans og noen av medstudentenes dagbøker, med skildringer av reisen inn i rasestatens mørke og hvordan fangene brukte demokratisk organisering, humor og allsang for å motstå splittelse og depresjon i møtet med et Nazi-Tyskland på sammenbruddets rand. Ikke alle kom levende hjem. For noen var krigen heller over ikke da freden kom.
Utgivelse: 29. september.
Aschehoug

Hayley Morris
Meg mot hjernen. En overtenkers guide til livet
Oversatt av: Lisa Vesterås
I denne varme og vittige boken om å leve med påtrengende grubletanker og angst, viser Hayley Morris oss at den overtenkende hjernen både er en velsignelse og forbannelse. Hun tar opp alt fra hvordan du glemmer de vanligste ting når du tror folk ser på deg, utfordringene i moderne dating, og hvordan det er å leve med påtrengende tanker, sorg, panikkanfall og helseangst. I Meg mot hjernen viser Hayley Morris deg at du ikke er alene om å ha det sånn – det er helt normalt.
Utgivelse: 29. september.
Aschehoug

Mina, Lina, Diana og Sophia Adampour
Afsaneh – vår mors historie
Etter å ha vokst opp i rikdom i en iransk landsby, flykter Afsaneh med mann og barn til Norge i 1988. Her bor familien på åtte i en trang, kommunal leilighet på Grünerløkka. Dette er en hyllest og kjærlighetserklæring fra Afsanehs fire døtre, kjent gjennom TV-serien Familien Adampour. Boka er skrevet i samarbeid med Geir Svardal.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge Forlag

Erik Fosnes Hansen
Tyskland på 200 sider. Historien om mange land som blir ett
På tross av at Tyskland er Norges største handelspartner og et land mange nordmenn har et forhold til, kjenner få godt til den europeiske stormakten. Fosnes Hansen, som i sommer ble innvalgt som medlem i Det tyske akademi for språk og litteratur, gir med denne boka en innføring i tysk historie, kultur og samfunnsliv.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge Forlag

Tete Lidbom og Sven Bisgaard Sundet
Alt fotball har lært oss om livet
Lidbom og Bisgaard Sundet har i en årrekke fortalt underholdende og rare historier fra fotballens verden gjennom den populære podkasten Heia fotball. I denne boka forteller de om noen av tidenes største bråkmakere, gjøglere, kjeltringer og genier på fotballbanen, og hva et liv som fotballfanatikere har lært dem om livet.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge Forlag

Marie Næss
Er jeg på jorden som de sier? En innsideberetning fra lukket avdeling
18 år gammel lar Marie Næss seg frivillig legge inn på akuttpsykiatrisk på Blakstad. Hun vokser opp med ressurssterke foreldre i Bærum, men noe er galt. Hun sulter og selvskader seg, og lærer seg å skyte heroin på YouTube – alt for å dempe stemmene i hodet. Dette er en fortelling fra stedet ingen ønsker å være, og om et system som sliter med å fange opp og behandle psykiske lidelser.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge forlag

Mari Krogshus
Sunt og digg med airfryer. Raske og enkle oppskrifter for mer energi og en smalere midje
Boka er basert på Mari Krogshus’ Fatburn Fix-kurs, som har blitt brukt av over 100 000 nordmenn, med oppskrifter på matretter utviklet for å lages i airfryer. Krogshus deler også kostholdsråd og tips for vektnedgang.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge Forlag

Hanna Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE. Nye favoritter til voksne
De populære strikkedesignernes nye bok er full av oppskrifter på plagg til voksne, både til damer og herrer. Boka inneholder små og store plagg, fra luer, tøfler og pannebånd til gensere, kofter og sommertopper.
Utgivelse: Ultimo september.
J.M. Stenersens Forlag

Lise Aanes
DEBUTANT
Naturvin – Hva er det, hvordan smaker det og hvordan kan den redde vinens fremtid?
Naturvin er den første introduksjonen til naturvin på norsk – en levende, lærerik og usnobbete veiviser inn i et nytt smaksunivers, som garantert vil få deg til å drikke og verdsette vin på nye måter. Lise Aanes er Dagens Næringslivs faste naturvinskribent, og en av Norges fremste kjennere av naturvin i dag.
Utgivelse: Ultimo september.
Forlaget Press

Ketil Slagstad
DEBUTANT
Det ligger i blodet – Epidemien som forandret Norge
AIDS-epidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne historie. Likevel har den knapt interessert historikerne. Slagstad har skrevet den første brede historiske fortellingen om AIDS i Norge. Han har pratet med overlevende, pårørende, helsepersonell og frivillige hjelpere. Gransket arkiver og offentlige dokumenter, lest brev, dagbøker og gamle aviser. Resultatet har blitt en reise tilbake til et Norge som ligger nær i tid, men som likevel er dypt forskjellig fra i dag. Og en dramatisk historie om mennesker som møtte ubegripelige utfordringer med mot og felleskap.
Utgivelse: Ultimo september.
Forlaget Press

Quassim Cassam
Ekstemisme. En filosofisk analyse
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
I denne sårt tiltrengte boken identifiserer Quassim Cassam tre typer ekstremisme og diskuterer grunnleggende temaer og problemstillinger: Hva er ekstremisme? Hvilke metoder brukes av ekstremister? Hvordan blir man ekstremist, og hvordan skal vi forstå avradikalisering?
Utgivelse: Ultimo september.
Pax

Mons Lie
Min medisinske vandring
Mons Lie kan se tilbake på et rikt liv som samfunnsengasjert doktor. Etter militærtjenesten nektet han militæret og avtjente siviltjenesten på Klæbu pleiehjem. Han arbeidet på Ullevål sykehus og ved Universitetssykehuset i Tromsø. Han har vært leder for Sosialistiske legers forening og deres Klinikk for seksuell opplysning. Han har vært lege i Nicaragua og Guatemala, og har vært leder i Norske leger mot atomkrig.
Utgivelse: Ultimo september.
Svein Sandnes Bokforlag

Sven-Eric Liedman
I november. Om å bli gammel
Oversatt av: Øyvind Lysebo Ekelund.
Et personlig vitnesbyrd om hvordan det er å bli gammel fra den svenske idéhistorikeren og nestoren Sven-Eric Liedman: «Mange har skrevet om alderdommen, men få av dem er over åtti. Er man åtti eller mer, er man rutinert pensjonist. Det betyr imidlertid ikke at man vet hvordan alle andre har det. Det jeg kan gjøre, er å levere et personlig vitnesbyrd om hvordan det er å bli gammel. Formen jeg har valgt er essayet, med sin uregjerlige frihet, sine raske kast, øyeblikksbilder, korte resonnement, refleksjoner. Kanskje det finnes noe overskuelig i selve uoverskueligheten.»
Utgivelse: Ultimo september.
Spartacus Forlag

Asbjørn Jaklin
Churchill – besatt av Norge
Winston Churchill var besatt av Norge under andre verdenskrig. Han ville gripe inn militært mot den tyske malmtrafikken fra Narvik, og han insisterte på en storstilt D-dag mot norskekysten: «Operasjon Jupiter». I boken skildrer Jaklin på mesterlig vis flere ukjente sider av krigshistorien gjennom den fascinerende og eksentriske Winston Churchill – hans arbeidsvaner og døgnrytme, egoisme og handlekraft, taleferdigheter og vittigheter, alkoholkonsum og mulige psykiske sykdom. Asbjørn Jaklin har studert en stor mengde rapporter, referater, dagbøker og brev fra Churchills tid som marine- og statsminister, og har funnet oppsiktsvekkende kilder om hans gjentakende ønske om «Operasjon Jupiter».
Utgivelse: Ultimo september.
Gyldendal

Christopher Robin Omdahl
DEBUTANT!
Power Up
Boka handler om de største og beste forbildene fra gamingverdenen, og gir gode råd til gaming-skeptiske foreldre om hva man kan ta med seg fra gamingen og inn i hverdagslivet. Christopher Robin Omdahl er spillekspert og kjent for tusenvis av barn gjennom Flipp klipp med Victor Sotberg.
Utgivelse: Ultimo september.
Gyldendal

Casper Andersen og Henry Nielsen
Fem på tolv. En global historie om atomvåpen
Oversatt av: Svein Sjøberg.
Fem på tolv forteller den globale historien om atomvåpen. Fra kjernefysiske gjennombrudd i 1930-årene med danske Niels Bohr som en av frontfigurene til nåtidens nukleære brennpunkter i Ukraina, India, Nord-Korea og Iran. I takt med verdens begivenheter beveger den ikoniske og politiske klokkens store viser seg frem og tilbake, mens vitenskapsfolk, fredsbevegelser og nedrustningsavtaler forsøker å forhindre at klokken slår midnatt over menneskeheten.
Utgivelse: Ultimo september.
Dreyers forlag

Jørn Øyrehagen Sunde
1000 år med norsk rettshistorie. Ei annleis norgeshistorie om rett, kommunikasjonsteknologi, rettsstat og historisk endring
I denne boka er tema korleis norsk rett har vorte endra av ny kommunikasjonsteknologi det siste millenniet. Kva skjedde då norsk rett gjekk frå å vera munnleg til skriftleg på 1100- og 1200-talet, då den handskrivne retten vart erstatta av trykt rett på 1600- og 1700-talet, og kva skjer i dag når norsk rett går frå å vera trykt til digital?
Utgivelse: Ultimo september.
Dreyers forlag

Terje Tvedt
Vannets makt og historiens hjul
Ideen til denne boken fikk Terje Tvedt under et skjebnesvangert møte med Nilens mangfold tidlig i 1980-årene. Flere tiår med forskning og reiser rundt om i verden senere er den endelig ferdig. Vannets makt og historiens hjul utfordrer det gjengse synet på den industrielle revolusjon og den moderne verdens fremvekst. Den røsker opp i fasttømrede forestillinger om en av de viktigste transformasjonene i verdenshistorien, med store følger for forståelsen av den senere utviklingen, helt inn i vår egen samtid.
Utgivelse: Ultimo september.
Dreyers forlag

Simon Sebag Montefiore
Verden. En familiehistorie bind I & II (arb.tittel)
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret og Gunnar Nyquist.
For rundt 950 000 år siden gikk en mann og fire barn på en strand og etterlot seg det som regnes som de eldste sporene etter en menneskefamilie. For den prisvinnende forfatteren Simon Sebag Montefiore ga disse fossilene inspirasjon til en ny type verdenshistorie, en som strekker seg over alle kontinenter og helt tilbake til tidenes morgen. En historie med vekt på familiebåndene som binder oss alle sammen.
I denne storslagne boken forteller Montefiore om menneskehetens mektigste dynastier, gjennom slottsintriger, forbudte kjærlighetsforhold og familieliv. Han maler fram store temaer som krig, migrasjon, pest, religion og teknologi, og i midten plasserer han menneskene som levde i det.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Atle Grønn
Sjakken som var. Fortellingen om Simen Agdestein og hans tid
Dette er en bok om sjakken slik den var. Om sjakken før datamaskinene endret spillet globalt, og før Magnus Carlsen gjorde sjakk til allemannseie i Norge. Dette er fortellingen om sjakken på 1980-tallet og framover, sett gjennom Simen Agdestein, som hadde evner på sjakkbrettet vi aldri hadde sett i norsk sjakk, og som måtte gjøre umulige valg mellom livets fristelser og kallet som sjakkspiller. Jo hardere sjakk-Norge prøvde å dra ham mot brettet, jo mer strittet han mot. Tilfeldigvis var Agdestein ikke bare i verdenstoppen i sjakk, men også på landslaget i fotball. Slik skapte Agdestein «den norske sjakkskolen», der sjakk er sport.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm

Thor Helge Eidsaune
I skyggen av jernmalmen – den ukjente historien
Historiker Thor Helge Eidsaune tar for seg jernmalmen og jernverkets historie, med særlig fokus på oppdagelsen av jernmalmforekomstene i Rana og det etterfølgende politiske og næringslivsmessige engasjementet for å få kontroll over ressursene, der både ny politikk, ressursforvaltning og minerallover ble etablert underveis som et resultat. Boken formidler en viktig og i stor grad ubeskrevet del av vår nasjonale historie.
Utgivelse: Ultimo september.
Orkana forlag

Susanne Christensen (red.)
Norsk Kunstårbok 2023
Norsk kunstårbok presenterer norsk samtidskunst fortløpende, og er den eneste årlige bokutgivelsen om norsk kunstliv. Foregående kunstår oppsummeres gjennom spesialbestilte artikler, intervjuer og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger. Kunsten presenteres både i tekst og bilder, på norsk og engelsk.
Utgivelse: Ultimo september.
Uten Tittel

Vilde Bratland Hansen og June Holm
Avbrutt. Fortellinger om abort
Abort er en vanlig erfaring blant norske kvinner. Om lag 30 prosent tar abort i løpet av livet – i tillegg er spontanabort utbredt. Likevel er abort et tema som er underkommunisert og tabubelagt. De to forfatterne har snakket med norske kvinner om hvordan de opplever både provosert abort og spontanabort. Kvinnene har ulike historier, men de fleste deler samme ønske: Vi må snakke mer om abort! Forfatterne dokumenterer ulike abortprosesser og lar også helsepersonell komme til orde. Slik skaper Avbrutt – fortellinger om abort større forståelse og mer åpenhet om et viktig tema.
Utgivelse: September.
Res Publica

Jonas Bals
Våre kamper. Mot rasisme og fascisme 1865-1940
Fascismen er tilbake som en politisk kraft, men det er også antifascismen. Hva var og hva er fascisme? Og hvordan kan den best bekjempes? Forfatter Jonas Bals skriver om fascismens og rasismens røtter. Han skildrer kolonialismen, den amerikanske borgerkrigen og Ku Klux Klan, før han retter blikket mot Italia, Russland, Tyskland, Spania og Norge. Vi møter de unge arbeiderne som organiserte motstanden og som jagde fascistene vekk fra norske bygater, ledet av blant andre Einar Gerhardsen. Våre kamper er et nytt storverk av Jonas Bals, som gjør historien levende og relevant i en tid der fascismen igjen er på fremmarsj.
Utgivelse: September.
Res Publica

Jan-Erik Østlie
Takk for maten! Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund 100 år
Hva skjer med maten på veien fra jord til bord, fra råvarer til dagligvarer? Jo maten må foredles og bearbeides av mange tusen arbeidere – og disse er organisert i forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, forkortet NNN. I boken Takk for maten fortelles historien om forbundet med det lange navnet.
Utgivelse: September.
Res Publica

Bibelen
Oversatt av: Kjell Arild Pollestad.
Pollestads rettesnor for oversettelsen er det poetiske og billedrike språket i originalen, og han går i rette med tradisjonens hang til ideologisk tilrettelegging samt tendensen til å forenkle tekstens tvetydigheter. Oversettelsen er et forsøk på å fremlegge Det gamle testamente – og særlig det som finnes av fortellende prosa – på et språk som makter å forene noe av det særegne ved den enkle, billedrike og kroppsnære hebraiske uttrykksmåten med en stil og en rytme som kjennetegner norsk litteraturspråk på sitt beste.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Anna-Eva Bergman. (Red. Karin Hellandsjø)
Erindringer fra mellomkrigstiden
Anna-Eva Bergman (1909–1987) er en av etterkrigstidens mest betydelige norske billedkunstnere. Først i 1979, gjennom en bred mønstring på Henie Onstad Kunstsenter, ble kunsten hennes kjent for det norske publikum. I dag regnes Bergman som en stjerne. Hun hadde en stor fortellerevne og hennes erindringer, etter å ha tilbrakt mellomkrigstiden rundt om i Europa, gir et viktig tidsbilde. Hennes ønske var å utgi materialet i sin helhet, men det ble ikke noe av. Materialet ble overlatt til Karin Hellandsjø med ønske om at hun tok dette videre, og her er resultatet.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Kjell Torriset & Mathilde Fasting
Inn i kunsten
Utgangspunktet for denne boka er en brevkorrespondanse mellom Mathilde Fasting og Kjell Torriset, en dialog i brevs form som etter hvert vokste til et større materiale. Dette er derfor ikke en kunstbok som omtaler Torrisets kunst, men en personlig dialog om kunst og om vår samtid og kunstforståelse, med utgangspunkt i Torrisets og Fastings dialog og personlige betraktninger.
Utgivelse: September.
Forlaget Press

Meg Arroll
Små traumer. De små traumene som gir store følger
Oversatt av: Lars Holm Hansen.
Hvordan har du det, egentlig? Litt sånn passe? Kan hende klarer du ikke helt å sette fingeren på det, men følelsen av å ikke akkurat blomstre og være helt til stede i ditt eget liv kan være dominerende. Ifølge Meg Arroll kan denne følelsen skyldes de emosjonelle småskadene som oppstår gjennom livet. Dårlig kommunikasjon, aggresjon, vanskelige familieforhold og det å bli utsatt for løgn og manipulasjon er bare noen eksempler på små traumer som kan gi seg utslag i lett angst, overdreven perfeksjonisme, trøstespising og søvnforstyrrelser, for å nevne noe. I en verden full av store utfordringer er det lett å tenke at små traumer ikke er så farlig, og vi velger å overse dem, selv om de faktisk går inn til kjernen av hvem vi er.
Utgivelse: September
Bonnier Norsk forlag

Øystein Lie
Tronds hjem. På innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum
I en pageturner av en bok får vi et unikt, tankevekkende og skrått blikk i det som rører seg i Nidaros Sosialdemokratisk Forum, en bevegelse som langt på vei er så nære en ny partidannelse som det går an å bli. Dette lille partilaget har vokst seg til å bli landets største ved hjelp av omdreiningspunktet Trond Giske, en politiker som det mildt sagt er delte meninger om. I denne beretningen fra bunnen av et partilag vil leseren få et innblikk i engasjementet til folkene rundt Aps tidligere nestleder. Hva skjer når et helt vanlig menneske engasjerer seg politisk, kanskje til og med for første gang, og havner midt i det? Fortellingen blir drevet av Giskes sterke vilje til å gjøre et comeback i politikken, samtidig som han møter sterke motkrefter. Vil Giske greie å karre til seg makt ved hjelp av sine støttespillere, og hvilke grep tar han og hva møtes han med av sine motstandere?
Utgivelse: September.
Bonnier Norsk forlag

Geir Stian Ulstein
Grev Jakob. Kongemorderen som bygget Norges grenser i stein
Den stormfulle Sankt Cecilies natt i 1286 ble danske kong Erik Klipping drept med 56 knivstikk. Gjerningsmennene forsvant ut i natten, men ble likevel identifisert som rikets mektigste menn. Blant dem var grev Jakob Nielsen, som fredløs søkte den norske kongens støtte. Sammen bygget de en rekke borger for å bevare kontrollen over det krigsherjede riket. Borgene sto i avgjørende øyeblikk, både i grevens levetid og i århundrene som fulgte. Men tross sine bedrifter slapp greven aldri ut av skyggen fra kongedrapet. Grev Jakob forsøker å løse en 700 år gammel drapsgåte og tegner samtidig et bilde av samtiden og mannen som fremdeles er den hovedmistenkte.
Utgivelse: September.
Bonnier Norsk forlag

Cecilie Langum Becker
DEBUTANT!
Kan vi ikke bare bruke oljepenger, da?
Er du blant dem som flakker med blikket når det blir snakk om svak krone, dyrtid og rentepolitikk? Som lurer på hvorfor vi må ha prisvekst, samtidig som en bukse kan koste det samme i dag som for 30 år siden? Og som aldri helt forstår hvorfor vi bare ikke kan bruke mer av oljepengene? Fortvil ikke. Med denne boken vil du en gang for alle forstå hvordan moderne makroøkonomi fungerer – og hvordan den påvirker din lommebok. Som økonomikommentator i NRK er Cecilie Langum Becker tett på alt som beveger seg i norsk og internasjonal økonomi. En av hennes viktigste oppgaver er å forklare til dels kompliserte sammenhenger på en måte som alle kan forstå.
Utgivelse: September.
Bonnier Norsk forlag

Matt Hranek
En mann og hans klokke
Å samle på klokker, kjøpe og selge dem og diskutere med andre klokkeentusiaster er en hobby som har bredd om seg hos stadig flere nordmenn. For mange menn er nemlig klokken de bærer noe mer enn en gjenstand som viser tiden. En klokke har en historie, den representerer kvalitet og ingeniørkunst og den er en identitetsfaktor. En mann og hans klokke er en praktfull gavebok til alle som har et forhold til klassiske armbåndsur. Den er full av fantastiske bilder av de råeste klokkene på markedet, ledsaget av historiene til kjente menn som har båret dem: John F. Kennedy, Paul Newman, Elvis og Ralph Lauren for å nevne noen
Utgivelse: September.
Bonnier Norsk forlag

Kjetil Bevanger
Dyr, mennesker, myter og makt : et langt og mangfoldig samliv
Dette er en bok om hvordan dyr har vært med på å forme vår kultur og levemåte. Behovet for å forklare det uforklarlige har alltid stått sterkt. Dyr ble derfor utgangspunkt for fantasier om monstre, vesener fra verdensrommet og trolldom, der noen arter var forheksede skapninger og i stand til å skifte ham fra dyr til menneske og omvendt. Boken utdyper også noen dagsaktuelle temaer. Dyr er fremdeles en avgjørende proteinkilde for milliarder av mennesker. Jo flere mennesker det er, desto viktigere blir dyrene, og desto større makt får de over oss!
Utgivelse: September.
Solum Bokvennen

OKTOBER

Ole Bernt Frøshaug
Den store løvejakten. Hvordan maasaiene kan redde Afrikas ville dyr
Boka byr på et fargerikt møte med maasaiene i Kenya: Deres gamle fortellinger – og nye virkelighet. Kvegnomadene har i generasjoner levd i harmoni med antilopene og rovdyrene. Løver og maasaier hører hjemme på savannen, men har de fortsatt en framtid der?
Beretningene kobles til løvenes urgamle historie, kolonitiden og frigjøringskrigen i Kenya, men også til turisme og nykolonialisme. Forfatteren har selv drevet med safari i Maasai Mara, og kjenner dens muligheter og forbannelser.
I tillegg kan boka leses som en eventyrlig reiseskildring – ut på savannen og inn i et ukjent landskap, hvor maasaienes betydning for å redde de siste store villdyrene på kloden løftes fram.
Utgivelse: 1. oktober
Melhus Communication

Irene A. Ellefsen
Søsteren og astronomen. På sporet av Sophie Brahe
Sophie Brahe (1559-1643) var søsteren til Tycho Brahe, en av sin tids største astronomer. Selv var hun både astrolog og kjemiker, og forvaltet oppskrifter på alt fra pestmedisin til de vises stein. Hun konstruerte en hage som imponerte de lærde, var ekspert på slektshistorie, og assisterte broren under observasjoner. Hun ble betrodd kodede brev, vakre bøker og hemmelige formler.
I Europas lærde miljø var hun en mentor som andre søkte råd hos. I dag er hun nesten glemt. Hvem var hun egentlig?
Gjennom brev og arkivkilder trer Sophies fengslende historie og tidsepoke frem. Var det mulig for en kvinne å bli lærd i en tid da mange trodde at jorda sto stille og at vitenskap var for komplisert for kvinner?
Utgivelse: 1. oktober.
Humanist forlag

Audun Myskja
Naturlig smertefri. Hva du selv kan gjøre
Har du hodepine, vondt i ryggen eller verk i beina? I Smertestillende uten medisiner viser legen og helhetsterapeuten Audun Myskja hvordan du selv kan behandle smertene dine.
I boken får du hjelp til å forstå hva smerte er, og hva som konkret skjer innvendig – alt fra smertesignaler til hjernen og anspent pust til stramme muskler og blokkering av kroppens flytsystem.
Smerter har store omkostninger, først og fremst for den enkelte, men også for samfunnet. Innsikt og gode verktøy hjelper oss til å forstå og håndtere smertene – og i mange tilfeller bli smertefri.
Utgivelse: 2. oktober.
Cappelen Damm

Jennie Lantz og Cecilia Möller Kirchsteiger
Vakker papirpynt. Vinterstjerner, iskrystaller og girlandere du lager selv
Oversatt av: Kaja Kvernbakken.
Jennie Lantz driver en stor interiør- og hobbykonto, @vitanyanser, på Instagram, og er kjent for sine helt spesielle adventsstjerner. Cecilia Möller Kirchsteiger er fotograf og jobber med interiør og livsstil. I Vakker Papirpynt slår forfatterne følge med deg helt frem til ferdiglaget pynt, her får du gode steg for steg-oppskrifter uansett hvilket nivå du befinner deg på. Dette er meditative hobbyprosjekter som ikke koster stort, den største investeringen er tiden din.
Utgivelse: 3. oktober.
Cappelen Damm

Fredrik Methi
Hele familiens julequiz
Utgivelse: 3. oktober.
Cappelen Damm

Åsa Elstad
Trådar frå fortida. Nordnorske klesplagg og handarbeid i tekstil
Før som no kledde folk ute kulde og regn, dei kledde seg for sveittande arbeidsdagar eller etter kven dei ville vere. Klede kan gje sjølvtillit eller vise kven ein vil høyre saman med. Trådar frå fortida handlar ikkje berre om korleis klede og sengeklede såg ut – om dei tøystykka ein skjulte kroppen med, var glatte, matte, lodne og blanke, grove, grøne, blå eller grå. Boka handlar også om det krevjande tekstilarbeidet med nøye utrekningar, stor skaparglede og verkande armar og ikkje minst kva som låg bak vala av tekstilar. I denne historia spelar kvinnene og arbeidet deira hovudrolla ettersom tekstilar først og fremst har vore eit feminint arbeidsfelt. Den geografiske avgrensinga gjer også at kystkulturen og fiskeria står sentralt i fleire av kapitla.
Utgivelse: 4. oktober.
Museumsforlaget

Bjørn Brandlien og Dag Rorgemoen (red.)
Eidsborgbryne. Handel og organisering i mellomalder og tidleg nytid. Vikingvegen 2
Kva rolle spela utmarksressursane for øvre Telemark, og korleis påverka dei regionen når det gjeld handelsvegar, maktsenter og styresmakter? Det andre Eidsborgseminaret tok utgangspunkt i eidsborgbryne, men også andre handelsvarer frå øvre Telemark i mellomalder og tidleg nytid vert trekte inn.
Utgivelse: 4. oktober.
Museumsforlaget

Björg Thorhallsdottir
Björgs vei til glede
For å kjenne glede fra innsiden, må du ta en ryddejobb og bli kvitt all støyen som stjeler energi og livskraft. Björg viser hvordan man kan vie oppmerksomhet til og styrke de grunnleggende tingene i livet som egenkjærlighet, nære relasjoner, vaner i hverdagen, mening og tilhørighet, og det å ha et godt forhold til kropp og mat – og en trygg økonomi.
Utgivelse: 6. oktober.
Aschehoug

Vegard Eikemo Sande
Julequiz 2023
Quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande gir deg quizen som samler familien i jula! Aschehougs store JuleQuiz 2023 inneholder hele 1500 nye og spennende spørsmål for hele familien, fordelt på julespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor.
Utgivelse: 6. oktober.
Aschehoug

Mikhail Zygar
Krig og straff. Russlands undertrykking av Ukraina og veien frem til krig
Oversatt av: Steinar Gil.
Boka du må lese for å forstå krigen i Europa i dag. Krig og straff er en velskrevet og rystende historie om det som førte til krigen i Ukraina. Her tar den anerkjente russiske journalisten og forfatteren Mikhail Zygar leseren med på innsiden av flere århundrer med russisk mytebygging og propaganda, som nådeløst avsløres.
Utgivelse: 6. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Alf van der Hagen
Ønsk meg heller en god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen.
Ingvar Ambjørnsen har levd mer enn halvparten av livet i Hamburg, og det er her flertallet av bøkene hans er blitt til. Her møter han Alf van der Hagen til en serie åpenhjertige samtaler som til sammen utgjør boka Ønsk meg heller god tur.
Utgivelse: 6. oktober.

Birk Ruud og Lasse Lønnebotn
Kunsten å fly. På innsiden av livet, treningen og triksene i verdens villeste skiidrett
Birk Ruud er kjent for å gjøre det umulige mulig innen freeski. Han har vunnet gull både i OL, VM og X Games.
Dette er hans engasjerende fortelling om vanvittig idrettsglede og vinnervilje. Om å overvinne frykt og vraking, og om den største prøvelsen av alle: Da hans viktigste støttespiller, pappa Øyvind Ruud, døde i forkant av OL i Beijing, der Birk skulle konkurrere i de olympiske leker for første gang.
Utgivelse: 9. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Odd Isungset
Blodspora frå Dagaliveien. Rushdie-saka og attentatet mot William Nygaard
11. oktober 2023 er det tredve år sidan forleggjaren William Nygaard blei skoten utanfor heimen sin i Dagaliveien i Oslo. Drapet blei kopla til fatwaen mot Salman Rushdie. Framleis er saka uløyst. I denne boka nøstar gravejournalisten Odd Isungset opp dei lause trådane i ei dramatisk krimforteljing som handlar om svakt politiarbeid, politisk feigskap og manglande journalistisk interesse for ei av dei viktigaste ytringsfridomssakene i vår tid. Kva er grunnen til at denne saka enda ikkje er oppklart? Kva skjedde då ein mistenkt vart arrestert og brått lauslatt? Kvifor fekk ikkje ein gong Nygaard vite at saka blei henlagt i det stille i 2007? I 2018 blei to menn sikta for å ha forsøkt å ta livet av William Nygaard. Kvifor greier ikkje norsk politi å løyse saka? Er det frykta for å legge seg ut med Iran som gjer at denne kriminalsaka framleis ikkje har fått ei løysing? Blodspora frå Dagaliveien fører heilt fram til i dag, i august 2022 blei Salman Rushdie knivstukke under eit arrangement i USA.
Utgivelse: 10. oktober
Samlaget

Jan Alexander Svoboda Brustad
I limbo. Norge og de jødiske flyktningene 1933-1945
Høsten 1939 ble sju år gamle Karl Peter Federer sendt sammen med knapt førti andre jødiske barn fra det besatte Praha til det de trodde var en trygg havn. I regi av Nansenhjelpen ble han plassert hos en pleiefamilie i Bergen. Karl Peter var ikke den eneste som flyktet fra Hitlers Tyskland. I takt med nazistenes fremskridende forfølgelser forlot nesten en halv million jøder det tyske riket. Noen hundre av dem slapp inn i Norge.
Der ble de jødiske flyktningene for en stor del møtt med skepsis. De støtte mot et lovverk utformet for stengte grenser, en frykt for masseinnvandring av uverdige trengende og storsamfunnets begrensede evner til å forestille seg det særegne ved nazistenes antijødiske politikk. De møtte også antisemittiske stereotypier og tankemønstre.
Utgivelse: 12 oktober.
Cappelen Damm

Rune Slagstad
På sporet av en nasjon & Den meningsløse sporten
Storverket om idrettens og sportens framvekst og utvikling, fra byfolkets oppdagelse av fjellheimen på 1800-tallet, via skisport til sykkelsport og fremfor alt fotball, i bearbeidet utgave i to bind.
Bøkene beskriver sportens utvikling fra en eksklusiv vandringssport i fjellheimen for en liten byelite til å bli den dominerende massekultur i dagens samfunn.
Utgivelse: 12. oktober.
Cappelen Damm

Torgrim Eggen
En flue på veggen (arb.tittel)
Torgrim Eggen publiserte sin første artikkel i 1980, og har siden hatt på trykk et par tusen saker i ALLE journalistiske sjangere. Eggen vant Brageprisen for sin Axel Jensen-biografi i 2019, og Språkprisen for sakprosa fra Norsk Språkråd i 2020. Både i høyden og bredden er Eggen av de største i norsk sakprosa. En flue på veggen samler hans greatest hits i bokform.
Utgivelse: 12. oktober.
Cappelen Damm

Maria Berg Reinertsen
Fra begivenhetenes ytterkant (arb.tittel)
Boken samler Maria berg Reinertsens essays, kommentarer, reportasjer og bokanmeldelser fra de siste 17 årene. Felles for tekstene er at de søker seg mot begivenhetenes ytterkant. Forfatteren ser på naturkrisen slik den utspiller seg i den smale stripen mellom Gudbrandsdalslågen og E6 på Tretten, følger finanskrisens etterdønninger i Hattfjelldal, ser transdebatten fra Bergensbanen og opptakten til andre verdenskrig gjennom øynene til en bedrestilt vennegjeng i Trondheim. Valget er bevisst, for det er i begivenhetenes ytterkant og ideenes bruktmarked de fleste av oss befinner seg.
Utgivelse: 12. oktober
Cappelen Damm

Mummi – Lag votter, kosedyr, gaver og pynt
Oversatt av: Kaja Kvernbakken.
Herlige hobbyideer inspirert av Tove Janssons fortellinger. Vil du hekle Mummitrollet, sy grytekluter med Lille My, strikke varme mummivotter eller lage fargerik pynt av steiner og skjell?¬
Her finner du alt fra tilbehør og gaveideer til flotte dekorasjoner. Uansett om du er dreven i håndarbeid eller vil gjøre en enkel og koselig aktivitet sammen med barn, kan du velge blant kreative ideer fra mummiuniverset. Prosjektene er delt inn i tre vanskelighetsgrader, og trinnvise beskrivelser gjør det enkelt å lykkes enten du vil strikke, hekle, sy, male eller filte.
Utgivelse: 12. oktober.
Cappelen Damm

Ivo de Figueiredo
Stormen. En biografi om Edvard Mucnh.
Edvard Munch er ikke bare Norges største kunstner, men også den eneste som har erobret en plass i den globale kulturen. Stormen forteller historien om en bråmoden kunstner som etter å ha satt Kristiania på hodet med grensesprengende malerier, inntar det europeiske kontinentet som en provinsiell kraft fra nord.
Utgivelse: 12. oktober.
Aschehoug

Katharina Vestre og Linnea Vestre (Ill.)
Naturens rekordbok
Visste du at sjøhesten er verdens treigeste fisk? Eller at det finnes en flaggermus som sover inni en kjøttetende plante? Den gjennomillustrerte faktaboka Naturens rekordbok tar deg med på en reise til jordas mest utrolige steder, fra iskalde snølandskap til havets hemmelige skoger. Oppdag fisker som klatrer i trær, enorme stinkeblomster og sopp som lyser i mørket. Hvor vokser verdens høyeste trær, og hvilket dyr har den mest populære bæsjen?
Naturens rekordbok er en frittstående oppfølger til den internasjonale suksessen Dyrenes rekordbok fra 2020.
Utgivelse: 12. oktober.
Aschehoug

Magnus Helgerud
16 dager på Lillehammer. Folkefest, pinsfeber og floker – Historien om OL 1994
«The best olympic winter games ever», blir det sagt om OL på Lillehammer i 1994. I denne boka gjenopplever vi folkefesten og dramaet, dag for dag. Dette er også historien om OL på Lillehammer slik vi ikke husker det. Vi møter langrennsløperen fra Fiji, bobkjøreren som hadde kjempet seg forbi snikskyttere og krigsherrer for å komme til lekene, og rørleggeren som gjorde butikken sin om til OL-byens mest populære pub. Vi får også hilse på pinssamlere, pinsmafiaen, pinstyver og mannen som ble Lillehammers rikeste mens pinsfeberen herjet landet.
Helgerud kaster samtidig et skråblikk på OL-historien – helt tilbake til den gang olympiaden var kun for mannlige utøvere «men med kvinnelig applaus som belønning».
Utgivelse: 13. oktober.
Aschehoug

Håvard Ovesen
DEBUTANT!
Arvid Mæland. Mitt liv som cowboy
Dette er forteljinga om cowboyen, bonden og jærbuen Arvid Mæland, kjend gjennom NRK-serien Cowboyen og Kongen. Mæland sitt liv er ikkje A4. Han køyrde sjølv til skulen med lastebil i fjerde klasse, tok med seg esel då han vart kalla inn til førstegongsteneste og kjøpte ein gigantisk ranch i Arkansas på impuls. Mæland har nærast reist verda rundt som ein utradisjonell reiseleiar, og i vaksen alder fekk han ADHD-diagnose. Mæland har hatt sin del av motgang, men er ein kløppar til å snu ein kvar situasjon til ei positiv oppleving, både for seg sjølv og for dei rundt. Det er ikkje alltid det går i pluss, men det er heller ikkje det viktigaste. Det viktigaste er at det skjer noko nytt. Boka er full av røvarhistorier og private foto frå ein sann eventyrar, men inneheld også innblikk i kva det kostar å leva med stadig tankespinn, uro og ustyrleg skaparkraft.
Utgivelse: 13. oktober.
Samlaget

Shabana Rehman og Morten Traavik
Mine ni liv
Shabana Rehman beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i over 25 år. Noen måneder før hun døde ba hun Morten Traavik om å hjelpe henne med å skrive historien om sitt liv. Han har nå fullført boken i hennes ånd.
Utgivelse: 13. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Ragnhild Sandøy
Møysalen rundt
Boka viser veg i grenselandet mellom Lofoten og Vesterålen; mellom Hadselfjorden i nord og Vestfjorden i sør. Selv om bilder fra området har vært norgesreklame i generasjoner, er dette ukjent landskap for de fleste. Kart, tekst og bilder tar oss med til små fjordbygder og mektige fjellheimer rundt Møysalen og Raftsundet. Med reisefakta, turforslag og fortellinger om kultur og natur, også Møysalen nasjonalpark og Svellingsflaket landskapsvernområde, er dette boka for den som søker seg utenfor allfarveg.
Utgivelse: 15. oktober.
Orkana

Sturla Ellingvåg og Wolfgang Wee
12 000 år med norsk historie. Arven fra jegere, krigere og vikinger
Basert på ny teknologi og DNA-forskning kan vi se vår egen historie med nye øyne. Gjennom samtaler med Wolfgang Wee, presenterer historiker Sturla Ellingvåg ny kunnskap om vår eldste historie og hvordan jeger- og sankersamfunnet fikk en mye større rolle i Norge enn i andre deler av Europa.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge Forlag

Reidar Müller
Norge. Landet vårt gjennom tre milliarder år
Geologen og den kritikerroste forfatteren tar for seg Norges naturhistorie fortalt gjennom 60 spektakulære steder i landet, som forteller hvordan landskap forander seg og forklarer hvordan Norge har blitt til.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge Forlag

Andreas Wahl & Eivind Stoud Platou
Pepperkakebyggeboka
Andreas Wahl og Eivind Stoud Platou ønsker å gi deg verktøyene til å bygge ting du aldri har bygd før. Her er fakta om hva som karakteriserer en god byggedeig, hvordan du hindrer at deigen flyter ut under steking, hvordan du bygger runde flater, konstruerer byggverk som kan fly, og en grundig gjennomgang av festemidler. Men først og fremst er dette en overflod av inspirerende byggeprosjekter, med tilhørende maler og forklaringer.
Utgivelse: Primo oktober.
Forlaget Press

Asbjørn Rolseth
På hjul med Wehrmacht. Biler i Norge under krigen 1940-1945
Bli med på en kjøretur gjennom Norge under 2. verdenskrig. Historien starter med bilene som ble brukt under felttoget i april 1940, da tyskerne fra første dag var avhengige av rekvirerte norske kjøretøyer for å okkupere landet vårt. Boka omtaler også de spesielle tyske feltvognene som kom til Norge, og beskriver hvordan Wehrmacht-soldatene fikk kjøreopplæring for å takle norske kjøreforhold. Boka inneholder 429 spennende bilder fra hele landet.
Utgivelse: Primo oktober.
Svein Sandnes Bokforlag

Bianca Schaalburg
Duften av furu
Oversatt av: Ute J. Neumann.
Da bestemoren flytter på aldershjem, arver Bianca Schaalburg et skap og et familiefotografi. Dette setter i gang en prosess der forfatteren forsøker å undersøke på hvilke måter hennes egen familie var innblandet i krigen, jødeutryddelsen og påfølgende historiske hendelser i Tyskland. Tegneserien er en forenklet realisme, der figurene har myke former som skaper et troskyldig uttrykk. Boka ble tildelt Deutscher Jugendliteraturpreis i 2022.
Utgivelse: Primo oktober.
Spartacus Forlag

Hans Skjong
DEBUTANT!
Å snakke om rasisme. Når rasismestempelet svir mer enn rasismen
Iman Meskini har sluttet å telle hvor mange bombevitser folk har fortalt fordi de assosierer
islam med terrorisme. Cechell Oftedal blir spurt av fremmede menn på gata hvor mye hun koster for en natt. Wahid Shah blir bedt om å vise at han kan norsk godt nok på jobbintervju, selv om han er født og oppvokst i Norge. Denne boka er for deg som vil forstå og snakke om rasisme på en bedre måte. Og for deg som vil vite hva du skal gjøre hvis noen blir utsatt for det.
Utgivelse: Primo oktober.
Spartacus Forlag

Ingrid Vik
Hand i hand? By og land i polariseringens tid
Det pågår mange ordkriger mellom Oslo og distriktene om dagen. Om sentralisering av tjenester, sykehusplasser, strømpriser, dyr bensin, bøndenes kår, grunnrente på sjømat og beredskap. En gammel skillelinje i norsk politikk er vekket til livet. By står mot bygd. Men hva vet vi egentlig om fjellet av følelser, erfaringer og engasjement som konfliktene er tuftet på? Ingrid Vik har reist landet rundt for å forsøke å forstå hva bedre hva polariseringen bunner i.
Utgivelse: Primo oktober.
Spartacus Forlag

Ragnar Kvam jr.
Kystfolk. En sjøreise i nord
Boka er en reiseskildring, men også en hyllest til landsdelen, naturen, seilingen, kulturen og nordnorsk historie. Ikke minst er det en bok om forfatterens møter med menneskene som bor langs vår langstrakte kyststripe. Ragnar Kvam jr. er historiker og journalist, eventyrer og en av våre fremste forfattere av ekspedisjonslitteratur. Han har fartet verden rundt i seilbåt og skrevet en rekke bøker fra seilasene sine. Etter alle disse turene slo det ham plutselig at det landet han hadde sett minst av fra et båtdekk, var sitt eget. Og særlig den nordnorske delen.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal

Jarle Enerud
Julequiz 2023
Denne boken har 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie noen! Boken er delt inn i hele 100 kategorier med ti spørsmål i hver kategori. Spørsmålene dreier seg om tradisjonelle quiz-emner som film, TV, musikk, sport, geografi, natur og vitenskap, historie, mat og litteratur.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal

Are Sende Osen
Kongerekka 3. Den siste viking
Stasfinale og kongeblå avslutning på Are Sende Osens trebindsverk om den norske kongerekka. Kongerekka 3 er basert Are Sende Osens populærhistoriske podkast ved samme navn. Boken forteller om de sentrale norske historieskikkelsene slik vi aldri har hørt om dem før. Og også i denne boka står usannsynlige hendelser i kø: Du får høre om smittevernreglene under Svartedauden (det var om å gjøre å ha flest mulig nærkontakter), hvordan kong Erik Prestehater og kong Kose-Magnus fikk tilnavnene sine – for ikke å snakke om hvordan Birkebeinerrennet FIRST EDITION kom til.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal

Espen Gamlund
Takknemlighetens filosofi
Takknemlighet er en av de vanligste sosialmoralske praksisene vi kjenner til: Vi har alle vært takknemlige. Vi har alle mottatt andres takknemlighet. Takknemlighet har også stor sosialmoralsk betydning: Det er ikke mulig å forestille seg en verden uten takknemlighet, og ingen ønsker å leve i en verden hvor utakknemlighet rår. Men hva er egentlig takknemlighet? Hva kan vi være takknemlige for? Og hva bør vi være takknemlige for? Hva vil det si å stå i takknemlighetsgjeld til andre? Og er utakknemlighetens dårlige rykte egentlig fortjent?
Utgivelse: Primo oktober
Dreyers forlag

Sveinung Engeland
Krokkleiva og kongens utsikt. Eventyrlig nasjonal turisthistorie
Krokkleiva-traseen var ferdig bygd i 1805. Dette var hovedveien mellom Christiania og Bergen fram til veien over Sollihøgda kom i 1858. Krokkleiva og utsiktene på hver side av den vesle, bratte veistubben blant de mest populære reisemålene i Norge, lenge før ordet turist ble en del av dagligtalen. Historiene fra Krokkleiva, fra Kongens utsikt, Dronningens utsikt, Kleivstua og Sundvolden Hotel er mange: Mord, dødsulykker, kjærlighet, hellig vann – og sjeldne planter. Det er et unikt stykke veihistorie som er bevart, og som nylig er blitt istandsatt og restaurert i regi av Vegvesenet.
Utgivelse: Medio oktober.
Dreyers forlag

Terje Nordby
Myter og merkedager
Myter og merkedager er en kalenderbok, der Terje Nordby skriver om årets merkedager, deres opphav, utvikling og mytene/fortellingene bak. I stil og tone er den i slekt med Mytekalenderen, men noe lettere i formen, beregnet for et stort og nysgjerrig publikum.
Utgivelse: Medio oktober
Dreyers forlag

Kim Wigaard
DEBUTANT!
Musikkens magi
Dirigent Kim Wigaard Johansen var med på å røre alles hjerter sammen med Demenskoret i beste sendetid på NRK! Nå han bok om musikkens kraft og hva den kan gjøre med oss. Kim har selv vært pårørende for en far med demens, og har erfart hvordan musikk vekker minner hos mennesker med kognitiv svikt. I denne boken deler han raust fra sitt eget liv, og av sine erfaringer, med musikken som ledetråd.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal

Ingar Sletten Kolloen
Under krigen – Hvis vi overlever
«Hvis vi overlever» er en frittstående bok om krigstidens siste 30 dramatiske måneder, og avslutter storverket Under krigen. Norge 1943. Krigen står og vipper. De allierte er på fremmarsj, tyskerne taper på flere fronter. Roosevelt, Churchill og Stalin begynner å legge planer for verden etter krigen. I dette spillet er Norge en sentral brikke. Ingar Sletten Kolloen tar oss med inn på møterommene, ut på slagmarkene, inn i hjemmene og tett på dramatikken og menneskene som levde under krigen.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal

Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen
Koieboka – det lille hjemmet i skogen
Det er noe eget med koier – små krypinn i skogen eller på fjellet uten alskens fasiliteter, men likevel lune og kjære for turgåere eller jegere. Koieboka er en herlig miks av kulturhistorie og friluftsliv skapt i et unikt samarbeid mellom to av sakprosaens fremste formidlere på disse områdene. Bare disse to forfatterne er i stand til å formidle både historien til koiene og menneskene som bodde i dem, i selskap med ensomheten og suset i tretoppene, samt dagens friluftsliv i de samme byggverkene.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal

Joakim Randa Berthelsen
DEBUTANT!
Brann. En historie om skandaler og kjærlighet
Det har stormet rundt Brann de siste årene, med et skandaløst nachspiel, et ydmykende nedrykk og nå cupgull og suksess. Brann-supporteren Joakim Randa Berthelsen tar oss med på innsiden av klubben og supporterkulturen, og forklarer hvorfor en underpresterende fotballklubb dominerer livet til så mange bergensere. Berthelsen er utdannet litteraturviter og er fast musikk- og litteraturkritiker i Bergens Tidende.
Utgivelse: Medio oktober.
Kagge Forlag

Hege Duckert
Katti Anker Møller. Å bestemme over livet
Overklassedatteren og godseierfruen Katti Anker Møller ble utskjelt og latterliggjort for sin kamp for kvinners rett til prevensjon, abort og retten til fars navn og arv. Gjennom ukjente dagboknotater, brev og et stort kildemateriale forteller Duckert historien om en av de viktigste kvinnene i norsk historie.
Utgivelse: Medio oktober.
J.M. Stenersens Forlag

Siri Nilsen
DEBUTANT!
Siris aller enkleste oppskrifter. Strikkeprosjekter for deg som er nybegynner
Artisten og skuespilleren har de siste årene brukt stadig mer av tiden sin på strikkedesign, og opplever suksess med Instagram-kontoen @krauseri, der hun deler strikkeoppskrifter og tips. Siris aller enkleste oppskrifter er en strikkebok for nybegynnere, der hun deler nye oppskrifter til 25 plagg, og viser med tekst, tegninger og bilder hvordan leserne skal gå frem.
Utgivelse: Medio oktober.
Kagge Forlag

Helge Jordheim
Berlin – Byen og historien
Få byer er så merket av historien som Berlin. Men sporene etter fortiden i den tyske hovedstaden er ofte vanskelige å lese – preget av ødeleggelse, brudd og forandring. I boka tar Jordheim oss med til Berlin i dag – og samtidig ned i historien. Gjennom fire vandringer introduserer Jordheim oss for 36 kjente og ukjente steder i byen. Berlin er både levende historieskriving, en refleksjon over tid, minne, og byrom i dag, og en byguide som ikke likner noen annen.
Utgivelse: Medio oktober.
Forlaget Press

Serhii Plokhy
Angrepet. Historiens tilbakekomst og krigen i Ukraina
Oversatt av: Lars Nygaard.
Ukraina har vært sentral i Russlands idé om seg selv, selv om ukrainerne har fulgt en annen vei enn russerne. I dagens internasjonale klima, som igjen er preget av atomvåpen-trusselen, oppløsning av den internasjonale orden og en oppblomstring av populistisk nasjonalisme, er Ukraina nå mer enn noen gang den ustabile bruddlinjen mellom det autoritære og det demokratiske Europa. Harvard-professor og Ukraina-ekspert Serhii Plokhy gir i denne boka bred historisk kontekst og undersøker sentrale idéer i ukrainsk og russisk kultur, og avslører at den nye kalde krigen var forutsigbar, selv om den ikke var nødvendig.
Utgivelse: Medio oktober.
Spartacus Forlag

Kåre Johan Mjør
En kort introduksjon til Sovjetunionen
Boka presenterer Sovjetunionen, som eksisterte fra 1922 til 1991 og var en forbundsrepublikk som dekket den nordlige del av Asia og den østligste delen av Europa.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm Akademisk

Hulda Kjeang Mørk
En kort introduksjon til det moderne Irans historie
Boka gir en innføring i Irans historie fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Forfatteren formidler et komplekst, men tilgjengelig bilde av Irans moderne historie, der ulike moderniseringsprosesser og et konfliktfylt forhold til stormaktene farget samfunnsutviklingen.
Utgivelse: Medio oktober .
Cappelen Damm Akademisk

Ishita Barua
Kunstig intelligens redder liv. AI er legenes nye superkrefter
Lege og forsker Ishita Barua viser i denne boken hvordan AI kan brukes for å forbedre liv og helse i dag, og hvilken utvikling vi har i vente. Forfatter og forsker Inga Strümke er bidragsyter.
I dag ser vi at kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt. AI (Artificial Intelligence) påvirker også livet vårt – og ikke minst helsen vår.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Else Kåss Furuseth og Kine Jeanette Solberg
Jeg burde kanskje sagt nei
Hele Norges komiker og programleder Else Kåss Furuseth har ofte fått spørsmålet: «Hvorfor sa du ikke bare nei?» Denne boka er en samling unike, morsomme og hjerteskjærende historier fra et uhelbredelig ja-menneske som får tilbudene ingen andre får. Dette er ikke en selvhjelpsbok som forteller deg hvordan du skal leve, men et innblikk som åpner for å reflektere rundt egne valg.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Thorbjørn Jagland
Europa mot krig igjen. Memoarer fra et politisk liv, bind 3 (arb.tittel)
I tredje bind av sine memoarer tar Thorbjørn Jagland leseren med til Strasbourg og sin tid som generalsekretær i Europarådet.
Perioden fra 2009 til 2019 var preget av store og dramatiske hendelser i Europa og verden. Det tillitsfulle forholdet til Russland som ble etablert i årene etter murens fall var i ferd med å slå sprekker. Maidanopprøret i Ukraina i 2013, fulgt av Russlands annektering av Krim, representerte et foreløpig bunnpunkt i øst-vest forholdet. På samme tid var både EU og NATO preget av store indre spenninger. I dette brokete landskapet sto Jagland overfor en dobbelt oppgave – på den ene side å reformere et tungrodd og byråkratisk Europaråd og gjenreise respekten for Menneskerettighetsdomstolen, på den annen side å manøvrere – på vegne av rådets 46 stater og 800 millioner innbygger – i et stadig mer komplisert storpolitisk landskap.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Kathrine Kinn
DEBUTANT!
En bondefortelling
På gården Rørtveit i Flatdal i Telemark driver Kathrine og Gunleik med sau, eple og kyr. I denne boka følger vi dem gjennom et år med lamming, kusprett, beinhardt arbeid og en sviktende landbrukspolitikk. Det unge paret driver gårdsdrift slik både forbrukere og politikere i festtaler hevder at de ønsker: Med hensyn til dyrevelferd og natur, og med et ønske om å ta landet i bruk og sende dyra på beite framfor å fôre dem opp med soya fra den andre siden av kloden. En bondefortelling retter et kritisk blikk mot norsk landbrukspolitikk. Men mest av alt er det en vakker og stolt beretning om dagens bondeliv gjennom vår, sommer, høst og vinter. Om livet på landet, en hyllest til naturen og et ønske om å videreføre noe av det fineste vi har til kommende generasjoner.
Utgivelse: Medio oktober.
Forlaget Manifest

Erlend Hammer
Bjarne Melgaard
Bjarne Melgaard er en av landets desidert mest provoserende og omdiskuterte kunstnere, og den mest kjente norske samtidskunstneren av sin generasjon. Likevel er det ikke publisert noe større verk om kunstnerens produksjon. Boken vil dermed utgjøre det første helhetlige verket viet Bjarne Melgaard fra et kritisk perspektiv.
Utgivelse: Medio oktober.
Uten tittel

Mary Beard
Keiseren av Roma. Å herske over Romerrike
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret.
Med sin sedvanlige muntre, men likevel akademiske stil, forteller historiker og forfatter Mary Beard den endelige historien om den romerske keiseren, og de fargerike personlighetene som har bekledd denne rollen gjennom århundrer.
I sin internasjonale bestselger SPQR gjenga Beard den tusen år lange fortellingen om det antikke Romerriket. Nå retter hun søkelyset mot keiserne som styrte det, fra Julius Caesar (drept i et attentat 44 fvt.) til Alexander Severus (drept i et attentat 235 evt.).
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm

Liv Bjørnhaug Johansen
I blindsonen
Hva vet vi egentlig om kvinnehelse? «Alt for lite», mener forfatter og sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen, som i denne boka ser på hvordan kvinner har blitt usynliggjort i medisinen. For eksempel: En rekke sykdommer gir ulike symptomer hos menn og kvinner. Likevel er det menns symptomer som oppfattes som «de vanlige». Fram til 1990-tallet ble kvinner sjelden inkludert i medisinske studier, og det ble lagt til grunn at resultatene framforsket på menn ville være overførbare til kvinner. Det har vist seg å ikke stemme. Enkelte sykdommer er det bare kvinner som får. Disse er det forsket lite på.
Kunnskapshullene rundt kvinnehelse har hatt dramatiske konsekvenser for mange kvinner. I denne boka møter vi flere som har opplevd å leve med helseproblemer de ikke får hjelp for. Bokas medrivende språk, solide faglige fundament og høyaktuelle tematikk gjør i blindsonen til ei bok alle som er opptatt av kvinnehelse må lese.
Utgivelse: Medio oktober.
Forlaget Manifest

Trude Tjensvold
Vi roper i skogen. Ei faktabok om skogens språk
Visste du at ramnen kan flest ord av alle fuglane i skogen? At plantane sender signal til kvarandre under bakken? Og korleis snakkar eigentleg mauren? Vi roper i skogen er ei faktabok som handlar om det heilt motsette av skogens ro, nemleg skogens mange lydar. Her får vi lære meir om alle dei ulike språka som finst der inne blant trea. For korleis snakkar dei saman, alle dei som bur i skogen? Trude Tjensvold har laga ei gjennomillustrert sakprosabok for dei aller minste lesarane, og for alle dei som er glade i naturen rundt oss.
Utgivelse: 16. oktober.
Samlaget

Pål-Are Vadstein
Skispor i Sunnmørsalpane, 85 spektakulære toppturar
I Sunnmørsalpane kan du renne frå alpine tindar til tang og tare i fjøra på under ein halvtime om du vil – eit eldorado for toppturfolket. Lokale og fjellrøynde Pål-Are Vadstein si bok er ein døropnar inn til dei ukjende delane av Sunnmørsalpane, der det kryr av tindar, horn, egger og niper som få kjenner til. Her finn du 81 toppturar, fleire av dei kombinasjonsturar, i Ørsta, Volda, Sykkylven og Stranda kommune. Rutene er rikt illustrerte og graderte etter vanskegrad. I tillegg til forlokkande foto og informative kart, inneheld boka gode tips til naudsynt utstyr og skredtryggleik.
Utgiving: 16. oktober.
Skald

Bjørn F. Rørvik, Elin Vatnar Nilsen, Gry Moursund
Nam, nam, nam – Bukkene Bruses kokebok
På setra er det gresset grønt og vaflene nystekte, men Bukkene Bruse vil jo ha variasjon i kosten! De har vært i Syden og på gamlehjemmet, de har begynt på skolen og feiret jul, og på veien har de plukket opp mange gode oppskrifter. 25 av disse finner du her! Noe salt, noe søtt, noe sunt og noe usunt – her er mat for små og store bukker til både hverdag og fest.
Utgivelse: 16. oktober.
Cappelen Damm

Øivind Lunde
Erkebispegården ved Nidarosdomen
I Nidaros, middelalderens Trondheim, begynte pilegrimsvandringene til Olav den helliges grav straks etter hans død. Nidaros erkebispedømme ble etablert av paven, og erkebiskop Øystein Erlendsson bygget en katedral og en erkebispegård. Denne boka omhandler Erkebispegårdens dramatiske historie, som startet med byggingen av den første monumentale steinhallen.
Gjennom ni århundrer har det praktfulle anlegget ved Nidarosdomen også fungert som kongsgård, renessanseslott for lensherrer og militært magasin. Arkeolog Øivind Lunde tar for seg samtlige perioder i form av detaljrike tegninger, historisk drama og grundig bygningsbeskrivelse. Sytten tidsbilder med grunnplaner og rekonstruksjoner gir oversikt over bygninger, endringer og navnebruk siden 1170.
Utgivelse: 17. oktober
Museumsforlaget

Øystein Lydik Idsø Viken
Namdalens historie. Verdsvand utkant. Band 3: etter 1837
Namdalen er ein stor region nord i Trøndelag, sør for Helgeland. Store skogar, innsjøar og fleire fjellområde dekker mykje av distriktet, som samtidig òg har eit særeige kystlandskap. Frå gamalt batt elva Namsen saman namdalingane, der dei møttest til marknadane i Overhalla og Nærøy. Tida etter 1837 endra denne fellesskapen, med nye samband og sosiale skilje. Namdalen vart opna opp for verda, men òg pressa av sentralisering. I denne boka ser forfattar Øystein Lydik Idsø Viken på dei lange linene i nyare tid.
Utgivelse: 17. oktober.
Museumsforlaget

Eirin Holberg
DEBUTANT!
Steinalderen. 10 000 år gamle tyggisar og hovudskallar på stong
I denne boka får du bli med 10 000 år tilbake i tid, heilt tilbake til slutten av istida då steinalderen begynte i Skandinavia. Du får høyre om steinhoggarskular, om å bu oppå søpla si og om den gongen da ei monsterbølgje raserte norskekysten. Boka gir deg òg oppskrift på korleis du kan lage ditt eige musikkinstrument frå steinalderen. Steinalderen er skriven av arkeolog Eirin Holberg og er illustrert av prislønte Åshild Irgens, som med sin lune og humoristiske strek har gjenskapt ei spennande verd heilt annleis enn vår eiga. Boka passar godt både til høgtlesing og til å lese åleine. Målgruppe 6-9 år.
Utgivelse: 19. oktober.
Samlaget

Veronica Danielsen
DEBUTANT!
Aurora borealis . Nordlyset og menneskene under det
Nordlyset er noe av det vakreste Norge har å by på, og Norge er det beste stedet å se det. Med denne boka blir det lettere å finne det. I tillegg lærer vi hva nordlyset er og hva det betyr for verden her nede på jorda. Alt tyder på at vi vil se mer av det i årene som kommer. Sola går inn i en aktiv fase, og himmelen vil lyse opp i grønt, turkis, lilla og rødt til undring og glede for oss som står under det.
Utgivelse: 19. oktober.
Cappelen Damm

Kari, Ola og Lars Bremnes
Når du går. Flerstemte fortellinger om det som blir borte og det som blir igjen
Kari, Ola og Lars rydder ut av dødsboet etter foreldrene sine. Tingene fra et langt liv, hele barndomshjemmet, er stuet sammen i et lite, dunkelt lagerlokale. I hjørnet står et gammelt piano. Mammas piano. Husets hjerte. Men hvor gjør man av et gammelt, ustemt piano som har mistet eieren sin? De hjemløse gjenstandene forteller hver sin historie og blir en reise tilbake til opprinnelsen. Når du går er et varmt, humoristisk og rørende portrett av sorgen etter de som ble borte, og et tilbakeblikk på oppveksten i vakre, karrige Nord-Norge, oppdagelsen av musikken, og tilblivelsen av noen av vår tids aller mest folkekjære låter.
Utgivelse: 20. oktober.
Gyldendal

Niels Frank
Faen ta deg. En fortelling om et kvinnedrap
Oversatt av: Agnete Øye.
Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023.
En 61-årig mann dreper sin 62-årige ekskone i Horsens på Jylland i Danmark.
Den danske forfatteren Niels Frank går i 2021 gjennom sitt livs mareritt. Hans storesøster Elin blir på kloss hold skutt av sin eksmann med et avsagd jaktgevær. Mordet skjer den dagen boet skal deles, da Elin sammen med sine og mannens sønner har planlagt å hente tingene sine. Gjennom en nådeløs og gripende fortelling om tiden før og etter drapet, om sorgen, sinnet og avmakten, begravelsen og rettssaken, viser forfatteren hvordan psykisk vold virker, ikke bare på ektefelle og barn, men på en hel familie.
Utgivelse: 21 oktober.
Cappelen Damm

Hans Olav Lahlum & Thorbjørn Berntsen
Hva skjedde – og hva skjer?
88 år gammel fremlegger Thorbjørn Berntsen gjennom denne boken historien om viktige hendelser og personer fra sin politiske karriere – og sine synspunkter på dagens situasjon i Arbeiderpartiet. Thorbjørn Berntsen var verftsarbeideren og fagforeningsmannen fra Nylands verksted, som etter en oppvekst i enkle kår tidlig klatret opp til toppsjiktet til Oslo Arbeiderparti. Etter nesten to tiår som stortingsrepresentant tok han, under stor dramatikk, steget opp til partiledelsen på landsmøtet i 1989. Berntsen fikk tilnavnet «Leppa fra Grorud», og forble både frittalende og fritenkende også gjennom sju år som miljøvernminister på 1990-tallet.
Utgivelse: 23 oktober.
Cappelen Damm

Marco Elsafadi
Foreldrekraft. Metoden som styrker relasjonen til barnet ditt
Alle foreldre kan kjenne seg mislykket og hjelpeløs iblant. Du kan bli frustrert over at du ikke forstår barnet ditt, eller du kan kjøre deg fast i gamle mønstre. Noen ganger merker du at barnet ditt ikke har det så bra, men vet ikke hvordan du skal hjelpe. I Foreldrekraft deler Marco sine aller beste teknikker for hvordan du kan møte og forstå barnet ditt på best mulig måte – og gjenkjenne fellene når de dukker opp. I tillegg inneholder boken eksempler fra Marcos egen hverdag med barn, samt sterke historier fra familier han har hjulpet. Marco Elsafadi har mottatt en rekke priser for sitt mot og engasjement. Under idrettsgallaen i 2006 ble han kåret til «Årets forbilde». Med sine 250 årlige foredrag er han en av landets mest etterspurte foredragsholdere.
23. oktober
Cappelen Damm

Trine Aalborg
Julequiz. 800 spørsmål for hele familien
Hvordan overleve juleselskapene, få i gang gode samtaler og latterkramper? Trine Aalborgs Julequiz er et godt verktøy. Hun har på sitt kyndige og underholdende vis samlet 800 spørsmål som passer i aldersgruppen 10 til 100 år.
Utgivelse: 23. oktober.
Bonnier Norsk forlag

Øivind Lunde
Erkebispegården ved Nidarosdomen
Arkeolog og tidligere riksantikvar Øivind Lunde har skrevet en rikt illustrert praktbok hvor historien om Erkebispegården ved Nidarosdomen er samlet for første gang. Anlegget har også fungert som kongsgård, renessanseslott for lensherrer og militært magasin. Forfatteren tar for seg samtlige perioder i form av både historisk drama og grundig bygningsbeskrivelse.
Utgivelse: 25. oktober
Museumsforlaget

Christian Strand
Gitt bort (arb.tittel)
Tv-personligheten Christian Strand ble adoptert bort da han var tre måneder gammel. Hans norske foreldre hentet ham på et barnehjem i Indonesia. Gjennom hele livet har han kjent på en sterk følelse av takknemlighetsgjeld og et behov for å overkompensere for sitt asiatiske utseende med norskhet. Boken Gitt bort er hans sterke livshistorie og de nye erkjennelsene etter den første reisen tilbake til røttene i Indonesia som voksen tobarnsfar: Kan man bli hel uten å vite hvor man kommer fra? Hva betyr følelsen av gjenkjennelse og tilknytning i et menneskeliv? Og hvordan er det å bli tatt for å være au pairen når du er ute og triller din egen sønn i Oslo?
Utgivelse: 26 oktober.
Cappelen Damm

Sigmund Falch
Falcheblikk på kjærleiken. En kjærlighetsbok du aldri har sett maken til
Sigmund Falch er kjent for sitt unike konsept, der han skriver nye, morsomme tekster (på nynorsk!) til gamle fotografier. Denne gangenhar han valgt å konsentrere seg om ett tema, det største av dem alle: KJÆRLEIKEN. Gjennom humoren viser han frem gjenkjennbare fallgruver når vi er på vårt mest sårbare.
Utgivelse: 27. oktober.
Vigmostad & Bjørke

Morten Hegseth
Mr. Hell
Skriv, sa psykiateren da Morten Hegseth ville finne svar på spørsmålet mange av oss baler med: Hvem er jeg, egentlig? Resultatet er blitt en personlig dagbok, et manifest som sparker både høyt og lavt og reflekterer over temaer som homokamp, feminisme, populærkultur og selvrealisering.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Kagge Forlag

Mona Ringvej
Eilif og Oline. Tapt og funnet i okkupantenes skygge
Ved en tilfeldighet oppdaget historiker Mona Ringvej historien om sine ukjente besteforeldre, en historie om svik, utstøtelse og tapte familiebånd under andre verdenskrig.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Kagge Forlag

Eyvind Hellstrøm, Nils Rennan Lilleheie og Anita Rennan
Til ungdommen. Oppskrifter på digg mat
Denne gangen har Eyvind Hellstrøm gått sammen med bonussønnen Nils Rennan Lilleheie på 14 år og laget en annerledes kokebok med kul mat som alle vil digge. Her er superenkle oppskrifter, smarte middager og mat man kan lage til seg selv og resten av familien. Moren til Nils, Anita Rennan, står for fotoene i boka
Utgivelse: Ultimo oktober.
Kagge Forlag

Jon Suul
Handverk i det Nordenfjeldske. Bind 4: Innherred

Bokverket Handverk i det Nordenfjeldske er en skattkiste for alle som er opptatt av den norske ulturarv. Gjennom 35 år har Jon Suul beskrevet og fotografert kulturskatter i de 100 kommunene nord for Trøndelag, og dette utgis nå i 14 bind. Bind 4 tar for seg Innherred.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Pax

Jon Fredrik Skauge
Dei tapte tinga
Innan kulturvern blir gjenstandar katalogisert og fotografert etter alle kunstens reglar. Som historikar og museumsmann skulle ein tru at Jon Fredrik Skauge hadde den same praksisen for sine eigne eigedelar. Det hadde han ikkje, noko han blei smerteleg klar over då tjuvar i 2022 braut seg inn på Fannremgarden som han eig, og stjal mange av dei gamle og verdifulle klenodia hans. Som ei bearbeiding byrja han å skriva ned historiene til dei gamle tinga og leggja ut i sosiale media. Det blei starten på denne boka. Den handlar om alt frå gammalt sølvtøy til lindukar, og gamle mattradisjoner.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Dreyers forlag

Jan Arild Snoen
Europa utan USA
Ukraina-krigen har minnet oss om at friheten og stabiliteten i Europa etter den kalde krigens slutt ikke kan tas for gitt. Den er avhengig av amerikansk hjelp og militærmakt. Hva ville skje dersom USA virkelig trakk seg tilbake over havet og var seg selv nok? Vil vi like det som kommer etter USA? Snoen beskriver fremveksten av antiamerikanisme i ulike grupper – fra europeisk konservatisme i kolonitiden, via sosialisme, antiimperialisme og 68’ere til nasjonalkonservative og islamister i dag.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Dreyers forlag

Gjert Vestrheim
Bergensarkitekturen
Denne boken handler om hvordan periodens internasjonale forbilder bygget i mur ble overført til tre og tilpasset de lokale forhold av snekkermestere i Bergen, slik at det oppsto en gjenkjennelig bergensstil av høy kunstnerisk kvalitet. Dette vises gjennom sammenligning med utenlandske forbilder og med andre norske lokalstiler. Et stort eksempelmateriale gjør at den også vil være egnet som oppslagsverk.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Dreyers forlag

Ingvar Brandvik Mæhle
Antikkens bystater
Politisk teori og den overfloden av forskjellige konstitusjoner som har dannet basis for europeisk tenking helt frem til våre dager, oppsto i det politiske laboratoriet rundt Middelhavet. Her ble det gjennom flere hundre år gjennomført både fredelige og voldelige eksperimenter med varianter av enevelde (monarki, tyranni, diktatur, keiserdømme), fåmannsvelde (aristokrati, oligarki), folkestyre (demokrati) og republikk. Denne boka er et sammenlignende studium av disse styreformene, samfunnet og konfliktene som skapte dem, men med egne kapitler som konsentrer seg om den særegne utviklingen i de tre mest kjente bystatene: Athen, Sparta og Roma.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Dreyers forlag

George Orwell
Derfor skriver jeg og andre tekster
Oversatt av: Åshild Lappegård Lahn.
Dette er andre bok i bokserien Sosialistiske klassikere fra Forlaget Manifest. Serien gir eldre tekster nytt liv, og belyser vår tids utfordringer ved hjelp av historiens skarpeste analyser og penner. Derfor skriver jeg og andre tekster inneholder essayene «Derfor skriver jeg», «Kan sosialister være lykkelige?», «Refleksjoner rundt Ghandi», «Du og atombomben» og «Noen tanker om padda». Forord ved Mímir Kristjánsson.
Kommer: Ultimo oktober.
Forlaget Manifest

Gwendolyn Sasse
Russlands krig mot Ukraina
Oversatt av: Merete Franz.
Boken gir en innføring i bakgrunnen for krigen, hvordan den føres og hvilke konsekvenser det har for Ukraina, men også for Europa, verdenssamfunnet og internasjonale konstellasjoner og samarbeid. Det legges særlig vekt på geopolitiske forhold som kan årsaksforklare Russlands handlingsmønster, og de internasjonale politiske motsetningene og historiske forholdene som danner bakteppet for krigssituasjonen.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Orkana forlag

Sylo Taraku
Krigens kontinent. Europa etter den kalde krigen
Krigen i Ukraina er ikke den første krigen i Europa etter andre verdenskrig. Vi har faktisk hatt flere blodige kriger på vårt kontinent de siste 30 årene. Krigens kontinent forteller spesielt om krigene på Balkan på 1990-tallet, krigen i Georgia i 2008 og i Ukraina fra 2014 og i 2022. Forfatter Sylo Taraku flyktet selv fra krig, etnisk rensing og folkemord. Med denne boken ønsker han å bidra til at disse krigene i Europa, og de massive forbrytelsene som skjedde mot sivilbefolkningen, ikke blir glemt.
Utgivelse: Oktober.
Res Publica

Lisa Esohel Knudsen
WOKE. Kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk (arbeidstittel)
Er «woke» en trussel mot demokratiet, eller er det den polariserte debatten om kulturkrig og kansellering som er problemet? «Woke» har blitt et kampord i en svært omfattende og viktig offentlig samtale om rasisme, ytringsfrihet, likestilling og identitet. Hvordan oppstod begrepet og hvordan har forståelsen av «woke» har endret seg? Hvordan kan man forstå «woke» som det å være årvåken når det kommer til undertrykkelse og urettferdighet? Har «woke» erstattet begrepet «identitetspolitikk i dagens offentlighet? Lisa Esohel Knudsen undersøker ulike begrepsdefinisjoner og deler egne refleksjoner rundt temaet og debatten.
Utgivelse: Oktober.
Res Publica

Linn Stalsberg
Krig er forakt for liv. Et essay om ikkevold, pasifisme og fred (arbeidstittel)
I møte med krigens pågående overgrep er det utfordrende å arbeide for fred. Nettopp derfor trenger vi en bok som løfter blikket og viset at argumentene for fred har en lang idéhistorie med en rekke kjente filosofer og aktivister. Fredstanken kan være en ideologi, det kan være filosofi, det kan være en politisk overbevisning. Å jobbe for fred innebærer samfunnskritikk i dag og visjoner for morgendagen. Stalsberg skriver om krigens realiteter, om stormakter, militarisme og om verneplikt. Hun viser at fredsbevegelsen har vært en sterk kraft gjennom historien, men som nå trengs å vekkes til live igjen.
Utgivelse: Oktober.
Res Publica

Trond Giske
Verdt å slåss for
Etter en lang karriere som Ap-topp og statsråd, har Giske de siste årene sett politikken fra rollen som leder i det raskt voksende lokallaget Nidaros sosialdemokratiske forum. Der har han fått høre om avmakt og manglende tillit til det etablerte politiske systemet. I Verdt å slåss for skriver han om hva som gikk galt, og hva han mener skal til for å skape ny tillit og oppslutning om et demokratisk og trygt velferdssamfunn.
Utgivelse: Oktober.
J.M. Stenersens Forlag

Harald Jähner
Etterpå – Gjenoppbyggingen av Tyskland 1945-1955
Oversatt av: Christian Heyerdahl.
Jähner gir i denne prisbelønte boken et bredt og detaljert bilde av livet i Tyskland i den umiddelbare tiden etter krigens slutt: kvinnene i Berlin som ryddet i haugene med murstein, de alliertes pedagogiske programmer for å avnazifisere tyskerne, svartebørs og kampen for å overleve i hverdagen. Han tegner et nærgående portrett av den tyske befolkningens mentale tilstand i det nye Tyskland som måtte bygges fra grunnen av.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Lars Saabye Christensen
Widerbergs hus
Våren 2022 tilbringer Saabye Christensen mange dager og timer i Widerbergs hjem, der han fra sin arbeidsplass skriver fram en kunsthistorie som på samme tid er en lokalhistorie, hvor han tar utgangspunkt i detaljer fra de små og nære tingene i omgivelser han selv er lommekjent i, men som i en større sammenheng også er en betydelig del av norsk samtidskunst etter krigen. Dette er et hus som for alle henseende står i kunstens tegn: både ute og inne er det spor av et langt liv i kunstens tjeneste.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Anne-Kristine Kronborg
Husboken
Arkitekturhistoriker Kronborg tar oss med på en fascinerende reise gjennom floraen av hustyper mange av oss har vokst opp i, og som under merkelappen «ferdighus» og «standardhus» har fått et mye dårligere rykte enn mangfoldet de representerer fortjener. Gjennom Ivan Brodeys sterke bilder møter vi det norske hverdagslivet med nye og friske øyne.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press

Hedvig Montgomery og Eivind Sæther
Samarbeidsmagi
Over 40 prosent av alle norske ekteskap og samboerskap ender i skilsmisse eller samlivsbrudd. I en stor del av tilfellene er det felles barn involvert, som skal leve videre med at foreldrene ikke bor sammen lenger. Og selv om alle vil det beste for sine barn, viser all forskning at det dessverre er langt mellom de «lykkelige skilsmissene», der ingen blir skadelidende. Dette er en bok for både foreldre som skal eller har blitt skilt – og for de store eller voksne skilsmissebarna, som har lyst til å bedre forholdet til sine egne foreldre eller sitt syn på relasjoner
Utgivelse: Oktober.
Bonnier Norsk forlag

Arif
DEBUTANT!
Knust hjerte, evig håp
Boka gir den ufiltrerte og åpenhjertige historien om en unik norsk kunstner og artist som kanskje er Norges nye nasjonalskald, fortalt til Even Vaa. Arif – knust hjerte, evig håp er en historie om å se sin far forsvinne i rusen, mens mor sliter med å slå rot. Om å se ut som en afrikaner, men å være norsk. I boka forteller Arif om hvordan turbulensen hjemme gang på gang tvang han og moren på flyttefot – fra Oslo øst til Bærum i vest, via Manchester og Nord-Norge – og om hvordan alt dette har formet ham som artist og menneske. Dette er like mye en kunstnerbiografi som et portrett over Norge og Oslo de siste 15-20 årene. Arif har levd flere liv og flyttet mer rundt enn et offiserbarn. Det har ikke alltid vært like lett å få innpass, men han har hele tiden observert og skapt tekster og musikk ut fra det han har sett
Utgivelse: Oktober.
Bonnier Norsk forlag

Terje Øiesvold
Nord. Nordkalottens billedhistorie – landskap og mennesker 1550–1850
Nordkalottens billedhistorie, slik den fremtrer i trykte arbeider i 300-årsperioden mellom 1550 og 1850, er tema for denne boken som inneholder et rikt utvalg av trykk og illustrasjoner samt sitater fra utgivelsene. Til slik billedliggjøring og beskrivelse var de mange reisende fra Europa viktige formidlere. De så på natur og folk med de varianter av skråblikk det innebar å komme utenfra, og formidlet både interessant og overraskende fra sine ståsteder i andre kulturer.
Utgivelse: Oktober.
Orkana

Det er bare å bøye seg i hatten (holdt jeg på å si)
Steffan Ludvigsen. Det er bare å bøye seg i hatten (holdt jeg på å si).
Nordmenn lirer av seg de mest fantastiske ting i offentligheten. I denne hysteriske samlingen finner du Norges beste nye gullkorn – fra våre tidligste realitydeltakere, via famlende politikere, språkforvirrede kjendiser, til utmattede idrettshelter og impulsive influensere på SoMe. Språkrådets ordbok definerer gullkorn som «Verdifulle eller treffende ord». Hvor verdifulle ordene som er samlet i denne boka er, kan selvfølgelig diskuteres, men de har definitivt ruffet et eller annet. Veldig ofte har treffpunktet vært en nerve i folkesjela som har gitt ordene en liten plass i historien. Enkelte gullkorn har blitt servert med overlegg og selvtillit i taler, eksempelvis fra kongelige eller statsledere. Men langt de fleste gullkornene har oppstått spontant, i lykkerus, sinne, sorg eller i pressede situasjoner. I denne skatten av bevingede ord finner du dem alle sammen, sirlig kategorisert og satt i kontekst.
Utgivelse: Oktober.
Bonnier Norsk forlag

Janette Ulvedalen & Anette Hellenes
Kvinnekamp med nål og tråd : Kjole- og draktsyerfaget gjennom 100 år
Kjole- og draktsyerfaget har en lang, kronglete og interessant historie som spenner seg fra midt på 1800-tallet og frem til i dag. Det handler om veien frem til å bli et godkjent håndverksfag på 1920-tallet, men den handler samtidig om kvinnekamp for retten til å drive et selvstendig håndverk i en ellers så mannsdominert yrkesfaglig verden, preget av innarbeidede holdninger og restene av et eneveldig laugsvesen. I denne boken har forfatterne samlet historien om kampen for å få kjole- og draktsyerfaget godkjent som et eget håndverksfag. Det myke håndverksfaget innen stofflige kvaliteter, tidens silhuett, formuttrykk og teknikker har utviklet seg fra 1800 tallet i takt med kulturen den har levd i, frem til dagens teknologiske verden.
Utgivelse: Oktober.
Solum Bokvennen

Miranda Smith
Den store boken om dinosaurer
Oversatt av: Tore Sand.
Fordyp deg i denne fantastiske og super- spennende dinosaurboken! Sidene er propp-fulle av flotte illustrasjoner og fascinerende fakta om disse forhistoriske skapningene. Her vil du garantert finne mengder av spennende dinosaurer du aldri har hørt om før, og lære alt om dine favoritter. Den dinosaurinteresserte nysgjerrigperen vil finne en ny dinosaur for hver dag i året, og kan enkelt finne frem til sin egen og sine venners bursdagsdinosaurer. Er det en grusom kjøtteter eller kanskje en bitteliten Microraptor?
Utgivelse: Oktober.
Bonnier Norsk forlag

Trondheim kunstmuseum
Snakk om kunst
Å sette ord på det man ser i et kunstverk, er å lære seg å se og tolke. Hva betyr det egentlig at noe er malerisk? Og hva med det gylne snitt? Kanskje ser vi ulike ting? Boka “Snakk om kunst” forklarer malerier og andre kunstverk gjennom enkle oppgaver du kan prøve selv. Rikt illustrert med kunstverk av norske kunstnere som Hannah Ryggen, Kjartan Slettemark og Christian Krohg.
Utgivelse: Oktober.
Museumsforlaget

NOVEMBER

Per Posti
Gunnar Berg. Maleren fra Lofoten
Gunnar Berg er væreierarvingen fra Svolvær som heller ville bli kunstner, og som ble Lofotens fremste og mest elskede maler. Han døde i Berlin i 1893 bare 30 år gammel. Nå har han fått den første store og rikt illustrerte biografi om sitt liv og sin kunst, skrevet av kunsthistoriker Per Posti fra Tromsø.
Utgivelse: 1. november.
Orkana

Eivind Sæther
De likviderte – Historien om «rottearbeidet» under andre verdenskrig
Under andre verdenskrig ble mer enn 80 sivile nordmenn likvidert av motstandsbevegelsen. De var alle mistenkt for å stå i ledtog med okkupasjonsmakten og ble beordret «tatt ut» av Milorg fordi de kom i veien for motstandsarbeidet. Noen av dem ble jaktet i årevis, andre ble offer for tilfeldighetenes spill. Noen ble drept hjemme foran familien, mens andre ble bortført og aldri funnet igjen. Drapene var sanksjonert av motstandsbevegelsen, enten etter ordre fra London eller lokalt.
Utgivelse: 2. november
Bonnier Norsk forlag

Hanna Hånes
Hvalfetthjerter. Historien om hvordan margarin truet hjertehelsa, blåhvalen og sildebestanden
Det begynte med herding av hvalolje. Fettet ble blandet i margarinen. Det fortsatte med herding av sildolje, andre fiskeoljer og planteoljer. I kjølvannet fulgte et farlig høyt inntak av transfett og en epidemi av hjerteinfarkt. Blåhvalen ble nesten utryddet og flere fiskebestander alvorlig desimert. Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien.
Utgivelse: 10. november.
Orkana

Per Kristian Bjørkeng
Knekk ChatGPT-koden. Lær å tenke nytt og ta i bruk tidenes kraftige dataverktøy
Bjørkeng er teknologijournalist i Aftenposten, og har det siste året nesten utelukkende skrevet om kunstig intelligens og hvordan teknologien påvirker samfunnet. I denne guideboka forteller han hvordan vi kan bruke KI og ChatGPT til problemløsing, innsamling av kunnskap og en rekke andre bruksområder.
Utgivelse: Primo november.
Kagge Forlag

Jørn Øyrehagen Sunde
Kongen, loven og landet. Kong Magnus Lagabøter, Landslova av 1274 og det Norge han skapte
Kong Magnus 6. er en av de mest betydningsfulle norske kongene gjennom tidene, men er kanskje den av de norske middelaldrekongene vi vet minst om. Under hans regjeringstid utvikler Norge seg i stor fart og ble et av de første landene i Europa som fikk en lovbok som gjaldt hele landet, som ble en grunnstein for utviklingen i norsk politikk, rettsvesen og samfunn. Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettsvitenskap og den fremste eksperten på Landsloven av 1274.
Utgivelse: Primo november.
J.M. Stenersens Forlag

Åse Kleveland
Fritt liv – en biografi
I over 60 år har hun preget norsk samfunnsliv – og kulturliv. For første gang forteller Åse Kleveland hele sin historie – en ærlig fortelling om sitt dramatiske liv og spektakulære karriere. Hun har vært fagforeningsleder, Tusenfryd-sjef, leder av likestillingsrådet, sjef for svensk filminstitutt, kulturminister i Gro Harlem Brundtlands regjering. Blant annet. Kleveland har vært – og er – en av våre mest populære artister. Hun er et feministisk ikon og et lite stykke norgeshistorie, og boka er illustrert med bilder fra Åse Klevelands eventyrlige liv.
Utgivelse: Primo november.
Gyldendal

Ellen Engelstad og Hedda Lingaas Fossum (red.)
Rød jul 2023
Suksessen «Rød jul» er tilbake for fjerde gang! Kjente og kjære forfattere bidrar med noveller, essays, fortellinger og tegneserier i en engasjerende og god blanding av humor, alvor og samfunnskritikk.
Med bl.a.: Ketil Bjørnstad, Olaug Nilssen, Brynjulf Jung Tjønn, Jenny Jordahl, Silje Bekeng-Flemmen, Aleksandra Kollontaj, Anna-Sabina Soggiu, Bjørn Ivar Fyksen, Liv Bjørnhaug Johansen m.fl.
Kommer: Primo november.
Forlaget Manifest

Paul Bjerke og Lars J. Halvorsen
Pressestøtten
Denne boken diskuterer pressestøttens historie og rolle i norsk medielandskap. Støtten ble designet i en tid der trykte medier var dominerende som plattform for nyhetsdistribusjon. Da internett tok en viktig plass i spredning av journalistikk, ble pressestøtten etter hvert, som kanskje den eneste form for medie- eller kulturstøtte gjennom tidene, gjort såkalt plattformnøytral, som vil si at støtten skulle tildeles uavhengig av om nyhetsdistribusjonen skjedde på papir eller via nettet. Nye medier har kommet til, og gamle har falt fra.
Utgivelse: Primo november.
Orkana Akademisk

Paul Bjerke og Kristin Aker
Fagpressen 125 år
Denne boken handler om Fagpressens 125-årige historie, med én del som ser på organisasjonen innenfra, og en fagfellevurdert, akademisk del som vurderer Norges eldste presseorganisasjon kritisk og utenfra.
Utgivelse: Primo november.
Orkana Akademisk

Per Arne Dahl
Håpets kraft. Styrke og trøst når det røyner på
En bok til trøst og håp, i en tid som mange opplever som krevende. I denne boken ønsker prest, tidligere biskop og forfatter Per Arne Dahl å gi et realt håndtrykk til alle som er rystet av pandemi, krig, krigstrusler, naturkatastrofer og personlige kriser. Dahls budskap er at vi ikke trenger mer lykke, men mer mening og mer mot. Vi trenger mer trøst, og vi trenger mer håp når det røyner på i krevende tider. Mer trygghet når vi er redde, og noe å holde i når vi mister grepet.
Utgivelse: Medio november.
Gyldendal

John Hammersmark og Christopher Pahle
Over norm – du klarer mer enn du tror
I Over norm lærer John Hammersmark, kjent fra tv-serien Kompani Lauritzen, bort sine egne metoder til oss sivile hverdagsmennesker. Hammersmark har arbeidet 20 år i Forsvaret, blant annet som fallskjermjeger og i Forsvarets spesialkommando. Dette er effektiv militær selvhjelp, slipt og finstemt gjennom mange års erfaring, og med tøff motivasjon og grunnleggende tro på den iboende kraften i alle mennesker. For vi tåler langt mer enn vi tror.
Utgivelse: Medio november.
Gyldendal

Ole Paus: For en mann
I denne poetiske selvbiografien ser 76-åringen Paus tilbake på sitt liv. Den folkekjære artisten skriver åpent og ærlig om familien, karrieren, venner – og motstandere
Utgivelse: Medio november.
Kagge Forlag

Michael Hopstock
Et større stykke Norge
Boken forteller historien om Norge som kolonimakt, en historie som i stor grad er ukjent. Norge var en kolonimakt som la under seg store landområder både som ishavsimperialist og sydhavsimperialist, som en del av Danmark-Norge. Norge er også et land som har drevet en sterk og målrettet imperialistisk politikk overfor den samiske minoriteten i nord, uten at dette har vært tilstrekkelig belyst i et kolonihistorisk perspektiv.
Utgivelse: Ultimo november.
Orkana forlag

Karin Hellandsjø
Håkon Bleken. Jeg leter ikke, jeg finner
Håkon Bleken (f.1929) tok allerede tidlig på 1970-tallet collage-teknikken i bruk og gjorde den raskt
til en vesentlig del av sitt kunstnerskap ved siden av maleri, grafikk, kulltegninger og illustrasjoner. Men denne helt sentrale delen av kunstnerskapet hans har aldri vært belyst og løftet frem separat, i den etter hvert omfattende litteraturen om det som har blitt en av vår tids mest sentrale
kunstnere. Karin Hellandsjø gir oss en presentasjon av disse arbeidene, konsentrert om en knippe sentrale enkeltverk og satt i en internasjonal kontekst.
Utgivelse: November.
Forlaget Press

David Goggins
Usårlig. Bli sjef i eget hode og slå oddsen
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen.
For David Goggins var barndommen farget av fattigdom, fordommer og fysisk mishandling. Men gjennom selvdisiplin, mental utholdenhet og hardt arbeid forvandlet Goggins seg fra en deprimert, overvektig ung mann uten fremtid til et ikon for det amerikanske forsvaret og en av verdens beste utholdenhetsutøvere. Goggins er den eneste mannen i historien som har fullført elitetrening som Navy SEAL, Army Ranger og Air Force Tactical Air Controller, samt at han har satt rekorder i en rekke ultraløp. I boken Usårlig deler han sin forbløffende livshistorie og viser en vei som alle kan følge for å trosse smerte, knuse frykt og nå sitt fulle potensial. David Goggins er et av verdens største TikTok-fenomen og har 6,4 millioner følgere på Instagram.
Utgivelse: November
Bonnier Norsk forlag

Knut Kainz Rognerud
Molde-oligarken: Pengene i Putins fotspor
En augustkveld i 2016 sitter Russlands visestatsminister sammen med Putins favorittoligark Oleg Deripaska på dekket av en yacht utenfor Molde. Der diskuterer de hvordan man kan påvirke det amerikanske presidentvalget, et valg Donald Trump vinner tre måneder senere. Det var verken første eller siste gang Deripaska effektivt manipulerte politiske prosesser i demokratiske land. Molde-oligarken er et portrett av en Tolstojsiterende yogautøver fra fattige kår som gjennom hvitvasking, utpressing og drap ble en av verdens rikeste menn – berømt for sine fester i Davos og eier av palasser i Paris, London og New York. Deripaska tilhørte den lille gruppen forretningsmenn som med hjelp fra Kreml kjøpte Russlands naturressurser på billigsalg, og som investerte den illegale gevinsten i veletablerte europeiske industrikonsern. Boken avslører hvordan land som Norge og Sverige omfavnet Deripaskas milliarder uten å spørre hvor pengene kom fra, og viser hvordan vi er fanget i et nett av russiske interesser som selv etter krigen i Ukraina er svært vanskelig å bryte
Utgivelse: November.
Bonnier Norsk forlag

Bengt-Ove Andreassen, Roald E. Kristiansen og Rolf Inge Larsen (red.)
Læstadianismens historie i Norge
Læstadianisme er en betegnelse tå vekkelsesbevegelsen som oppstod i kjølvannet av vekkelsen rundt den svenske presten Lars Levi Læstadius (1800–1861) på 1840-tallet. Den læstadianske vekkelsesbevegelsen vokste til å bli en av de betydeligste religiøse og kulturelle impulsene på Nordkalotten de siste 170 årene. Boken er en historisk fremstilling av den læstadianske vekkelsens oppkomst og spredning til Norge på 1840-tallet.
Utgivelse: November.
Orkana Akademisk

Line Engen (red.)
Spreng grensene! / Breaking Boundaries!
Formidling blir forskning /  Museum Education as Research

Spreng grensene! handler om formidleren som forsker. Publikum og formidling blir stadig viktigere i museene, og denne boka gir eksempler på hvordan formidleren kan forske på egen praksis. Utgivelsen er basert på det internasjonale seminaret «Spreng grensene: Når formidling blir forskning», som ble arrangert i regi av Norges museumsforbund og Nasjonalmuseet i 2021. Norsk og engelsk tekst.
Utgivelse: November.
Museumsforlaget

Morten Spjøtvold og Tore Kirkholt (red.)
Jens Thiis og kunstens dekorative prinsipp
Gjennom nærmere 50 år var Jens Thiis (1870–1942) en markant skikkelse i det kunsthistoriske miljøet i Norge. Han ledet flere av landets fremste kulturinstitusjoner, og hadde et omfattende faglitterært forfatterskap. Denne boka ser nærmere på Thiis som institusjonsbygger i norsk kunst¬historie, og hvordan han preget kunstdebatten på første del av 1900-tallet.
Bidragsytere: Dag Solhjell, Dina Dignæs Eikeland, Ellen Lerberg, Ingrid Halland, Morten Spjøtvold, Tom Normann Nilsen og Tore Kirkholt.
Utgivelse: November.
Museumsforlaget

DESEMBER

Einar Duenger Bøhn
Kunsten å tenke sammen – elementær logisk tenkning
Tenk deg at du går rundt i et mørkt rom med en lommelykt. Du kan peke den i retninger og lyse opp mange forskjellige ting, men hvis dere er mange, med mange lommelykter, så ser alle enda litt bedre. I denne boka skriver filosof Einar Duenger Bøhn om hva som skjer når vi tenker sammen. Hva er en god diskusjon, et godt argument og god kritikk? Svarene får du i denne boka.
Utgivelse: 1. desember.
Cappelen Damm Akademisk

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.