Her er høstens sakprosabøker!
Så er det endelig august og bokhøst! Les lista over høstens sakprosautgivelser her.
Vi har samlet alle utgivelsen fra norske forlag – og her er den: høstlista for den såkalte bokgruppe tre – allmenn sakprosa, og sakprosa for barn og unge. Spesielt hyggelig er det å se hele 40 debutanter på lista!
Vi publiserer lista for bokgruppe to, akademisk litteratur, senere i august.
Det er mange store og små forlag i Norge, og det kan være at vi ikke har fanget opp alle – da det ikke finnes én oversikt over alle forlag noe sted.
Er du forlegger som leser dette, eller er du forfatter eller oversetter med bok ute i høst – og savner den på lista? Kontakt sverre.gunnar.haga@nffo.no
Lista oppdateres fortløpende. Merk at det innsendte materialet må settes opp i tekst på samme måte som i lista under.
AUGUST
Jørgine Massa Vasstrand
Råsterkt på et år
Har du noen gang lurt på hvor sprek du kunne blitt på et år? Nå har du sjansen til å finne det ut! Norges største treningsprofil, Jørgine Massa Vasstrand, aka Funkygine, håndplukker enkle, effektive økter som gjør deg sterkere, raskere, mykere og sprekere – dag for dag – gjennom et helt år.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Andreas Tharaldsen
DEBUTANT!
Hvem drepte kelneren? Et fag i forfall
Vi lever i en kultur med stor interesse for mat og drikke, men kelnerens status har falt dramatisk: Fra å være en høytlønnet stjerne til en lavtlønnet tjener i skyggen av kokken. Hva skjedde med yrkesstoltheten i serveringsbransjen? Bli med bak fasaden på luksushoteller og Michelin-restauranter. Boka er både en etterforskning og et manifest for å gjenreise kelnerens status – og et litterært forsvar for håndverket i serveringsbransjen.
Utgivelse: Ute nå.
Res Publica
Anna Fiske
Hvordan er det å ha en kropp?
Ny bok i populær serie av Anna Fiske. Denne gangen handler det om kroppen. Hvor på kroppen vokser det egentlig hår? Hva må man gjøre for å ta vare på tennene? Og hvor på andres kropp er det greit å ta uten å spørre?
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Roman Krznaric
Historie for fremtiden. Inspirasjon fra fortiden for å løse vår tids utfordringer
Oversatt av: Rune Moen.
Kan historien hjelpe oss med å løse vår tids utfordringer? Ja, mener forfatter og filosof Roman Krznaric. Ved å studere hvordan tidligere nasjoner og imperier overlevde kriser, får vi et nytt perspektiv på fremtiden. Krznaric viser hvordan fortidens erfaringer kan inspirere oss til å takle ulikhet, demokratiets krise og klimaendringer. Historie for fremtiden er en bok som inspirerer og gir håp.
Utgivelse: Ute nå.
Res Publica
Kirsti Kristoffersen
Taylor Swift – Den ultimate fanboken
Superfan Kirsti Kristoffersen skriver alt en «Swiftie» trenger å vite om sitt store ikon. Boken gir deg den fulle biografien, en gjennomgang av karrieren og de ulike albumene til Taylor Swift.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Gin Nguyen og Tommy Andresen (foto)
DEBUTANT!
Vietnamesisk
Den første ordentlige vietnamesiske kokeboken på norsk for friske, sunne og deilige retter fra ett av verdens mest spennende kjøkken – til hverdags og i helgen.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk forlag
Lena Lindahl, Camilla Billett (ill)
Farlig oppdrag – En sann historie fra andre verdenskrig
Historien om en av Norges yngste grenseloser under krigen Astrid fra Linerud var seks år da krigen brøt ut, og allerede som åtteåring hjalp hun til med å levere brev og pakker til motstandsbevegelsen. Senere loset hun også flyktninger over grensa til Sverige.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Kjersti Løken Stavrum
Uhørt! Angsten for det frie ord
Hvorfor ropes det «Uhørt!» hver gang nye grupper kommer til orde? Slik var det da bøndene, kvinnene og arbeiderne kjempet seg til en rettmessig plass i samfunnet: De ble møtt av elitenes angst for det frie ord. Er det også sånn i dag? Ja, mener ytringsfrihetskommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum. I sin nye bok går hun i rette med forskere, debattanter, politikere, interesseorganisasjoner, akademikere og byråkrater som dyrker en fortelling om at den norske offentlige samtalen forfaller.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Ole Sirnes
DEBUTANT!
Ole koker
Ekte mat som ikke koster skjorta. Ole Sirnes er utdannet kokk og lever av og for god mat. Han byr på alt fra norsk tradisjonsmat til smaker fra hele verden. Og det beste: Alle klarer å lage disse rettene. Er du ung og lovende, og craver etter noe skikkelig godt, men kun eier to gamle gryter og en stekespade med brukket håndtak, kan du ikke få en bedre følgesvenn enn Ole koker.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Line Halsnes
Tøffe biler
En fargerik og innholdsrik bok full av tøffe fakta om tøffe biler! Store biler, små biler, gamle biler, raske biler og kule biler. Og selvsagt bobiler og el-biler. Tøffe biler er fjerde bok i den elskede og prisbelønte Tøffe-serien, som gir unge og kunnskapstørste lesere akkurat det de ønsker seg.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Bjørn F. Rørvik, Joachim Berg (ill)
Rare og veldig rare jobber
Hva skal du bli når du blir stor? Fotballspiller, popsanger, brannmann eller lege, kanskje? Hvorfor ikke bli noe helt annet? Hva med dinosaurstøvtørker, slangegiftmelker eller armhulesnuser? Det finnes drøssevis av rare jobber – og noen som høres helt usannsynlige ut. Men jobbene er helt ekte – og de må gjøres!
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Anders Hansen
ADHD – Uante krefter
Oversatt av: Kristin Valla.
Aktuelt og innsiktsfullt om hvordan man lever best med ADHD, en av vår tids mest utbredte diagnoser. Anders Hansen jobber som overlege i psykiatri, er en av Sveriges mest populære vitenskapsformidlere og forfatter av flere bestselgende og prisvinnende bøker. Bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Elisabeth Moseng
Kråka – smartest i klassen?
Kråka er en av de mest intelligente fuglene vi har. Den er like smart som en 8- åring! Er du slem mot ei kråke, glemmer den det aldri. Men blir du venn med den, kan det hende den kommer med en gave til deg. I denne boka finner du morsomme, spennende og overraskende fakta om kråka.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke
Linn Stokstad
Blodsukkermagi
Sprudlende oppskrifter og enkle triks for stabilt humør, mer overskudd og bedre helse – for hele familien
Utgivelse: Ute nå.
Frisk forlag
Solveig Mork Holmøyvik
DEBUTANT!
Ro deg ned! Om kvinner, sinne og solidaritet
Solveig Mork Holmøyvik var ei sint jente som blei ei veloppdratt kvinne. Som mor forstod ho at sinnet berre hadde lege i dvale. Ro deg ned! er forfattarens reise i sitt eige raseri. Ho undersøker temaet frå mange synsvinklar: psykologisk, politisk, kulturelt og biologisk. Ho ser også på korleis sinte kvinner har blitt oppfatta gjennom historia. Boka hyllar sunt sinne og kvinnene som våga å stå opp for seg sjølve og skapte endring.
Utgivelse: Ute nå.
Res Publica
Alv Walgermo
Frå Hernes til nytt på nytt
Eit oppgjer med den skulepolitikken som har vore ført frå 1990-talet og til i dag. Forfattaren har arbeidd som lærar og utdanningsdirektør i Møre og Romsdal. Han dokumenterer korleis reformer og styringstiltak har endra skuleverket radikalt, men ikkje til det betre.
Utgivelse: Ute nå.
Sandnes
Greg T. Karber
Murdle. Løs 100 djevelsk utspekulerte mordmysterier med logikk og list
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Hvem er morderen, hvilket våpen ble brukt og hvor skjedde det forferdelige drapet?
Fengende og gøyale mordmysterier for alle som liker å bruke de små grå. Murdle er en formidabel internasjonal suksess som nå kommer til Norge. Dette er en blanding av en krimbok og en selskapslek, hvor du skal løse bokens mordgåter basert på informasjonen som blir gitt om personer og deres kjennetegn, åsteder og motiv.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Thea Rytter
Perlestunder med kawaii
De supersøte kawaii-figurene i denne boka er helt uimotståelige til å pynte med på rommet, gi som små vennegaver eller buke som nøkkelring. I denne boken får du oppskriften på 20 små, søte venner du kan kose deg med å skape selv. Kawaii-figurene er morsomme og populære alternativer til mer tradisjonelle perlemønstre.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke
Mímir Kristjánsson
Pabbi. En familiesaga om drukkenskap
Dette er historien om en far som drakk for mye, og en slekt som har vært fulle siden Egil Skallagrimssons tid. Og det er historien om en sønn som lurer på hvordan smaken for alkohol går i arv.
Utgivelse: Ute nå.
Stenersen
Håkon Norås
Kongsgård-minner fra svunnen tid
Tenk deg at det sitter en gammel lektor og skriver, med en til tider lett spottende penn, en portrettserie av 137 lærere som har jobbet på Kongsgård, eller Stavanger Katedralskole. Manuset låses inn i skolens safe og holdes hemmelig. Nå har manuset blitt til en bok, og Tore Renberg har skrevet forordet. Han mener dette er stor litteratur på den vesle måten.
Utgivelse: Ute nå.
Stenersen
Sven Egil Omdal
1936. Året da alt skjedde
Boka er et portrett av et dramatisk år, som ble et vendepunkt i Norges, Europas og verdens historie. Dette var året det gikk opp for de fleste at en storkrig var på vei, Norge hisset på seg både Stalin og Hitler, Arbeiderpartiet begynte å bygge velferdsstaten, og spiritisme og drap dominerte overskriftene.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Dag O. Hessen
Å tenke med Zapffe
Det finnes ingen mening med livet. Menneskeheten må dø ut, det er den eneste redningen for å spare kommende generasjoner for erkjennelsen av det meningsløse, mente den norske filosofen Peter Wessel Zapffe. Han var både en optimist og en pessimist, hans filosofi er mer aktuell enn noen gang, og Hessen gir oss en spennende innføring.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Maja Lunde
Skjerm barna. Hvordan teknologien tok over barndommen og hva vi kan gjøre for å ta leken og livet tilbake
Det siste året har suksessforfatter Maja Lunde lagt sitt skjønnlitterære forfatterskap til side for å jobbe med det hun mener er en av største utfordringene vi står ovenfor, nemlig skjermbruken blant barn og unge. Skjerm barna er Lundes kampskrift for å begrense skjermbruken, og med bakgrunn i forskning og empiri skriver hun om den skadelige effekten skjermene har på de yngste og foreslår en rekke tiltak.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Lars Fr. H. Svendsen
Dumhet, idioti og dumme idioter. Hvorfor du bør tenke selv – og sammen med andre
«Jeg er dum. Det er du også. I tillegg er jeg en idiot. Det er du også», skriver filosof Svendsen. Han mener det går an å tenke fornuftig selv om man til tider er dum eller en idiot, men dumme idioter blir fort konspirasjonsteoretikere. Er vi i ferd med å gå inn i dumhetens gullalder?
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Linda G. Opheim og Kenneth S. Karlsen
DEBUTANT!
Leksehjelp i matte. For deg som vil hjelpe barnet ditt med matteleksene
Opheim forsker på læring i matte og møter fortvilte foreldre som vil forstå hva barna trenger hjelp til. Barna våre lærer matematikk på en annen måte enn da vi selv gikk på skolen. Karlsen er ute på en egotripp som forelder. Han vil lære mer matte så han ikke skal overføre egen mattefrykt til barna sine. Her gir de to hjelp til foreldre med barn på alle skoletrinn – fra første til tiende klasse.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Christina Gjertsen
Barnestrikk fra nord. Strikk inspirert av kvensk og samisk kulturarv
Gjertsen vokste opp i Finnmark hos sin kvenske bestemor og samiske bestefar. Hun har hentet inspirasjon fra oppveksten i oppfølgeren til bestselgeren Strikk fra nord (2022). Med oppskrifter for barn fra 1-14 år vever Gjertsen sammen håndverk og historie.
Utgivelse: Ute nå.
Stenersen
Tom Schandy
Naturopplevelser i Norge. På oppdagelsesferd blant ville dyr, fugler og planter
I denne boka har den kjente naturfotografen samlet 40 av sine favorittopplevelser fra den norske naturen. Naturopplevelser i Norge inneholder blinkskudd og opplevelser fra nord til sør, og opplevelsene er delt etter de fire årstidene.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Maj-Britt Aagaard
Kjøkkonomisk. Deilig mat for en slikk og ingenting
Det er en myte at sunn mat er for dyrt for vanlige folk. De fleste nordmenn kan spise både sunt og billig hvis de skaffer seg kunnskap og prioriterer tiden sin litt annerledes, mener Aagaard. Dette er kokeboka for deg som må snu på hver krone, og for deg som ser du kan spare en del på å kutte i matbudsjettet.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Geir Totland
Den norske pengeseddelen : en kulturhistorie
Penger er på vei ut av daglig bruk. Men pengeseddelen er mer enn et medium for økonomiske transaksjoner. I denne boken vil du få et innblikk i papirpengenes kulturelle og samfunnsmessige dimensjon. Med samtidens kilder som veiviser følger vi papirpengene gjennom århundrene. For første gang er alle offisielle utgaver utstedt i Norge dokumentert og gjengitt.
Utgivelse: Ute nå.
Solum Bokvennen
Kjersti Ericsson
Gammel. Tanker om å aldres
Med varme, nærhet og et skarpt blikk på dagens samfunn forteller Kjersti Ericsson om sitt møte med alderdommen. Hun trekker fram de gode opplevelsene, men våger i like stor grad å sette ord på det som er vanskelig: Hvordan det er når begravelsene kommer hyppigere enn festene, når en vet at en har stått på ski for aller siste gang, og når kroppslige plager preger dagene. Gammel er en personlig beretning, men løfter samtidig fram det allmennmenneskelige i å aldres. Slik gir Ericsson også en stemme til dem som sitter på viktige erfaringer, men sjelden inviteres inn i samtalen om hva som skaper et godt samfunn.
Utgivelse: Ute nå.
Forlaget Manifest
Platon
Sokrates’ forsvarstale
Oversatt av: Leiv Amundsen.
I Platons klassiske verk Sokrates’ forsvarstale møter vi den aldrende Sokrates på tiltalebenken i Athen i 399 f.Kr. «Spiren til det beste innen vestlig tenkning, nemlig humanisme, opplysning og dannelse» skriver professor i filosofi, Einar Duenger Bøhn, i sitt omfattende essay knyttet til teksten.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm Akademisk
Rune Slagstad
Rettens ironi. Rettstenkningen i moderne norsk historie
I Rettens ironi gir Rune Slagstad et prinsipielt forsvar for en rettsliberal posisjon: politikkens binding gjennom rettens beskrankninger. Ut fra dette perspektiv analyseres norsk rettstenkning og rettsliv de siste 200 år. I denne nye utgaven er boka utvidet med «Juridiske profiler» og en rekke av forfatterens «Intervensjoner» i fagdebatten, samt innledningen: «På sporet av det rettsliberale».
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm Akademisk
Alf van der Hagen
Litterære løft
Alf van der Hagen har utviklet en særegen sjanger som han kaller «eksistensielle dybdeintervjuer». I hans nye samtalebok snakker han med ti fremtredende forfattere om å skrive og lese, om deres livsanskuelse og syn på diktningens plass i samfunnet.
Utgivelse: Ute nå.
Oktober
Lina Bo Bardi
Fra Brasil
Oversatt av: Kaja Rindal Bakkejord.
Lina Bo Bardi (1914–1992) er blant 1900-tallets store arkitekter. Hun var også en betydelig tidsskriftredaktør og glitrende forfatter, først av arkitekturkritikk på italiensk, og siden av mangslungne tekster på portugisisk etter at hun i 1946 flyttet til Brasil, der hun forble en kulturell kraft frem til sin død i 1992.
Utgivelse: Ute nå.
Pax
Anders Gjesvik
DEBUTANT!
Kjartan Slettemark. En biografi (arb.tittel)
Kjartan Slettemark kom fra en liten gård på Vestlandet, og ved å innta ulike identiteter utviklet han seg til en av de mest eksperimentelle kunstnerne i Norge og Sverige. I 1965 søkte han svensk statsborgerskap etter en rasende debatt om vietnambildet hans, som senere ble kanonisert som et av de tolv viktigste verkene i Norge etter krigen. Denne boken viser hvor kronglete og ensom veien dit var.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Lars Sivertsen
Haaland. Den utrolige historien bak verdens største spiss
Oversatt av: Cecilie Winger.
I sin debutsesong for Manchester City har sensasjonen Erling Haaland satt fyr på fotballverdenen. Den 23 år gamle spissen, kjent for sin unike kombinasjon av fart og styrke, har redefinert kunsten å score. Den høyt ansette fotballjournalisten Lars Sivertsen følger Haalands utvikling til stjernestatus i denne biografien, en fortelling som begynner i Bryne der de begge vokste opp.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Gert Nygårdshaug
Med sommerfuglhåv i Amazonas (arb.tittel)
På åttitallet ble Gert Nygårdshaug fascinert av sommerfugler, noe som etter hvert brakte ham ut på en rekke opplevelsesrike ekspedisjoner til Sør-Amerika og dypet av Amazonas-jungelen.
Med sommerfuglhåv i Amazonas er en dramatisk og spennende skildring av forfatterens reiser, en con amore-utgivelse fylt av undring og kjærlighet til naturen, og en hyllest til alle de som har kjempet – og fremdeles kjemper – for regnskogens mange uerstattelige skapninger.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Neige Sinno
Trist tiger (arb.tittel)
Oversatt av: Egil Halmøy.
Denne boksensasjonen fra Frankrike er et engasjerende personlig essay om å oppleve overgrep i barndommen og utfordringene med å formidle en slik erfaring til familien og omverdenen. Samtidig nyleser forfatteren litterære klassikere og gir en tankevekkende refleksjon rundt vår fascinasjon for overgripere i kulturen og hvorfor det er så vanskelig å gi ofrenes opplevelser riktig oppmerksomhet.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Gabor Maté
I de sultne spøkelsenes rike
Oversatt av: Camilla Jensen.
I denne boken belyser Maté avhengighet som en prosess, der rusmidler bare er ett av mange mulige omdreiningspunkter, i likhet med sex, mat, internett, shopping og beundring. Han mener at vi alle befinner oss et eller annet sted på et avhengighetskontinuum, og at stigmaet rundt avhengighet er knyttet til uvitenhet om menneskets utvikling.
Utgivelse: Ute nå.
Flux forlag
Simon Mugford
Fotballstjerner: Liverpool ruler
Oversatt av: Terje Krumins.
Liverpool er en av verdens beste og mest populære fotballklubber. I Liverpool ruler kan du lese om spillerne, trenerne og seierne, i tillegg til masse morsom fakta om klubbens historie.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Anna Blix
Dyr som er verre foreldre enn deg
Har du noen gang vært litt bekymra fordi ungene til vennene dine aldri spiser grønnsaker? Fordi nevøen din har fri skjermtid? Tenkt at foreldrene dine kunne gjort jobben med å være foreldre litt bedre?
Det finnes heldigvis (?) verre foreldre enn oss. Vi lurer ikke andre til å tro at ungene våre er deres, så vi slipper unna hele barneoppdragelsen. Vi lar ikke ungene våre vokse opp i levende lik. Barna våre spiser ikke bæsjen vår. Vi er ikke en art som dreper halvsøsknene eller søskenbarna til ungene våre, og vi gir stort sett ikke opp en hel ungeflokk bare fordi jobben blir litt slitsom. Det finnes altså dyr som har helt andre strategier for omsorg enn oss.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Karina Danielsen og Mari Lund
DEBUTANTER!
Best på fest
Oppdag hemmelighetene bak imponerende festmat med Karina og Mari fra den populære Instagram-kontoen @matklubbentrondheim. I denne boken deler de sin lidenskap for mat- laging gjennom en rekke utsøkte kaker, fristen- de bakst, og varierte tapas og småretter som garantert vil lyse opp ethvert selskap.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk forlag
Rune Mentzoni
DEBUTANT!
Gaming: det gode, det dårlige og det farlige – en hjelp for foreldre
Har du noen gang lurt på om ditt barn spiller for mye dataspill, om de burde få spille spillet med litt for høy aldersgrense, eller hva det kan være som er så spennende med disse spillene? Denne boken er til deg som har barn som spiller dataspill.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk forlag
Kristina Quintano
Smugler eller grenselos? – på innsiden av vår tids største folkevandring
Hver eneste dag blir flyktninger og andre migranter smuglet over noen av verdens farligste grenser. Hva er det som gjør at millioner av mennesker legger sitt eget og sine barns liv i hendene på menneskesmuglere for å la seg frakte over snødekte fjellkjeder, glohete ørkener og åpne hav?
Hvem er bakmennene, og kvinnene, som muliggjør disse reisene, og hvor går grensen mellom menneskesmugling og menneskehandel? I over tjue år har Kristina Quintano fulgt menneskesmuglere i og rundt Middelhavet. Med denne boken trekker hun paralleller mellom vår tids menneskesmuglere og fortidens grenseloser.
Utgivelse: Ute nå.
Solum Bokvennen
Eddie Woo
Vår magiske matteverden
Oversatt av: Lene Stokseth.
Hvorfor er en regnbue rund? Hvorfor finnes det fremdeles venstrehendte? Og hvorfor ligner bukspyttkjertelen på en pendel? Dette ser kanskje ikke ut som mattespørsmål, men det er de: Alt har med mønstre å gjøre. Og matte er egentlig studiet av mønstre.
Denne innsikten endret Eddie Woos liv, ved å endre det tørre faget han fryktet på ungdomsskolen til en endeløs oppdagelsesferd. Nå er han en prisbelønt mattelærer og ser mønstre overalt: I blodårer og lyns forgreininger, i veksten en bankkonto og en solsikke, til og med i koppen med te som han drikker hver morgen. Eddie Woo er en australsk mattelærer, verdenskjent for matteleksjonene på YouTube (WooTube).
Utgivelse: Ute nå.
Humanist forlag
Stein Ringen
Fortellingen om Skandinavia. Vikinger, tyranner og demokrater
Hva er det med de skandinaviske landene som gjør at de har endt opp med å bli de mest demokratiske landene med de lykkeligste innbyggerne i verden? Den norske Oxford-professoren Stein Ringen utfordrer den klassiske fortellingen og tar for seg den fascinerende skandinaviske historien – om storhetstider og kriser, om konger og dronninger i konflikt og samarbeid, om kriger, unioner, kultur og om en enestående demokratisk utvikling.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Ingrid Ryvarden
Mine beste oppskrifter
Journal for dine matfavoritter. Her kan du samle alle familiens matskatter.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk Forlag
Tor Åge Bringsværd
VADE MECUM. 5. og siste råk (arb.tittel)
«Vade mecum» betyr «gå med meg», og det er akkurat det Tor Åge Bringsværd inviterer leseren til: En vandring i hans univers. «Råk» er forfatterens egen genrebetegnelse på en samling av sakprosatekster, noveller, tanker, erindringer og fabuleringer. Boken innheolder også en bibiografi som teller mer enn 350(!) oppføringer og viser hvilken enorm påvirkning denne folkekjære forfatteren har hatt på det litterære Norge.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Marianne Bergsmark
Lidelse lyst og latter. Det tvetydige i Amalie Skrams forfatterskap
Ifølge forfatteren er Amalie Skrams blikk i forfatterskapet konstant rettet mot skitt, død og undertrykkelse, men ser det ikke som et pessimistisk trekk ved Skrams forfatterskap. Lesingen av tekstene er foretatt i kontekst av kristen teologi, litterær karnevalstradisjon og sado-masochisme.
Utgivelse: Ute nå.
Sandnes
Maria Lavik
Odelsskam. Å gje slepp på ein gard etter 15 generasjonar
Odelsjenta Maria Lavik er frå eit småbruk på Vestlandet. Ho veks opp med sauesanking og historier om ei livskraftig og motkulturell slekt. Burde ho koma tilbake og ta over garden? Samanvoven med hennar historie er den særnorske, over tusen år gamle odelsretten som koplar jorda og slekta saman til ein nesten heilag symbiose. Odelsskam er ei nær og rørande historie om tradisjonar og endring.
Utgivelse: Ute nå.
Samlaget
Tore Ulabrand Johansen
Liverpool FC. Klubben i nordmenns hjerter
Dykk ned i Liverpool FCs fabelaktige år under ledelse av Jürgen Klopp. Les alt om de eksepsjonelle spillerne, deres styrker, lagene som vant mest og om de ekstraordinære kampene som fikk klubben til topps.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke
Abid Raja
Vår ære og vår frykt
En personlig reise i det muslimske Europa
Når Abid Raja tar imot sin fars bønn om forsoning, åpner en ny verden seg for ham. Slektninger han ikke har sett på 16 år, inviterer ham inn i varmen, og åpner et fellesskap han som integrert nordmann for lengst hadde meldt seg ut av.
Det starter med et bryllup i Pakistan, og ender med invitasjoner fra onkler, tanter, fettere og kusiner over hele Europa. Opplevelsen blir en vekker, som får Raja til å til å spørre seg hva som kunne vært livet hans, dersom faren hans hadde valgt et annet land, og ikke Norge, da han migrerte fra Pakistan på 1970-tallet. For hvordan går det med hans muslimske søstre og brødre der ute i et Europa som koker av fremmedfrykt? Med disse spørsmålene i bakhodet legger Raja ut på en reise i det muslimske Europa.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Tore Rem
Ironisk nok. Utvalgte tekster
Fra sitt utgangspunkt som en av landets fremste humanistiske forskere, har Tore Rem gitt viktige bidrag til utviklingen av norsk litterær sakprosa. Ikke minst har han blitt hyllet for å sette en ny standard for biografisjangeren. Foruten å virke som professor i engelskspråklig litteratur, har Rem vært kritiker, formidler, kommentator, forskningsleder og samfunnsdebattant.
Rem har valgt ut tekster fra om lag 30 års virke i skrift. Tekstene handler om alt fra Shakespeare til sjekketriks, fra litterære bokbad til medisin på blåresept, fra kvalitetsreform til klimakrise og fra Dickens til demokratiet.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Ichiro Kishima og Fumitake Koga
Våg å bli mislikt
Oversatt av: CapsLoc.
Ikke la deg styre av andres forventninger. Lev ditt eget liv. Her er boka som tar et oppgjør med flink pike-syndromet.
Utgivelse: Ute nå.
Frisk forlag
Marit Røste
DEBUTANT!
Tjukk. Føkk skammen!
Hele livet har Marit vært tjukk. Hun prøvde lenge det meste av radikale dietter og slankemetoder ¬ uten å lykkes. I denne boken blir vi med Marit Røste inn i en skarp, sår og humoristisk utforsking av egen historie. Tjukk er en mørk komedie om forakten for tjukke mennesker.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke
Øystein Runde
ADHD. Hva er det, og hva gjør du med det?
Rundt 5 prosent av alle barn har ADHD. Det betyr at det finnes barn med ADHD i omtrent alle skoleklasser.
Men hva er egentlig ADHD? Hvorfor har noen det, og hvordan kan man få best mulig hjelp? Øystein Runde har snakket med eksperter for å finne ut av det. Han har tegnet svarene han har fått, fordi bilder er morsommere og lettere å huske.
Dette er en bok for deg som har ADHD, kjenner noen med ADHD eller som bare føler deg litt ufokusert.
Utgivelse: Ute nå.
Humanist forlag
Oliver Ingrosso
Quanto Basta
Oversatt av: Hanne Munkelien.
Quanto basta betyr omtrent så mye som trengs, så mye du vil eller det du synes er nok. Med det utgangspunktet lærer Oliver Ingrosso deg sine beste teknikker og metoder for å lage god, autentisk italiensk mat. Her finner du ikke eksakte mengdeangivelser, men lærer å stole på din egen smak.
Velg mellom klassiske pastaretter, familien Ingrossos favoritter, retter du slenger sammen på en halvtime eller solid langtidskokt mat. I Olivers kjøkken står smakskombinasjoner og råvarer i fokus.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Line Marie Warholm
Robuste barn. Fra ofre til sosiale superhelter
Mange foreldre vil på et eller annet tidspunkt kjenne på den isnende følelsen av å ha et barn som svarer «ingen» når man spør hvem hun lekte med i friminuttet. Lærer kontaktes, skolen involveres, det legges tiltaksplaner – men pust med magen, sier Line Marie Warholm. Å bli avvist innimellom er ikke skadelig, tvert imot. Vi kommer alle til å føle på utenforskap, også i voksenlivet, og å erfare det i barndommen er ikke farlig – det kan faktisk gjøre oss sterkere.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Arvid Skancke-Knutsen
PB
Dette er historien om Røros-musikeren Per Bergersen, som ble drept bare 29 år gammel. Han er i dag en kultfigur som det er stor interesse rundt. Boken inneholder intervjuer med de som kjente ham aller best. Den inneholder også Bergersens egen dagbok, som han førte frem til sin død.
Utgivelse: Ute nå.
Falck Forlag
Arvid Skancke-Knutsen
250 plater – Norske albumklassikere vol. 1
Norske Albumklassikere er en plate- og bokserie, som på tre år har gitt ut nærmere tusen titler. Den prisbelønte skribenten Arvid Skancke-Knutsen tar her for seg de første 250 platene i serien, med grudige gjennomganger av hver utgivelse. Gjennomillustrert – og på mer enn 500 sider.
Utgivelse: Ute nå.
Falck Forlag
Asbjørn Bakke
Sånn er’n bare. En biografi om Øystein Sunde
En stjernespekket historie om artisttilværelsen, og om en sjenert mann som likevel slår ut armene på scenen og skjermen. Den viser at en stor artist egentlig aldri er mer enn en blivende artist, for Øystein er fortsatt på vei framover, på jakt etter nye sanger og neste konsert.
Utgivelse: Ute nå.
Manuskript Forlag
Steinar Stjernø
De radikale 1970-åra. Med SF og SV i medgang og motgang
Forfatteren forteller åpenhjertig om de politiske diskusjonene i de miljøene han tilhørte, først i studentopprøret og kampen mot ml-bevegelsen, seinere i kretsen rundt tidsskriftet Kontrast og i SFs og SVs sentralstyre. I en epilog trekker Stjernø linjene fra slutten av 1970-åra og fram til i dag.
Utgivelse: Ute nå.
Sandnes
Odd Nordstoga
Spelemann
Odd Nordstoga er ein av Noregs mest folkekjære artistar. I denne boka fortel han si eiga historie. Spelemann er ei personleg forteljing om å vekse opp på gard, om å vera betre til å spela trekkspel enn fotball, om familielivet og songskapinga heime på Nordstrand og om det såre og det fine med å ha ei syster som er annleis. «Eg håpar det blir ei bok om ein spelemann, for det synest eg er ein fin ting å vera. Å, kunne eg vera ein spelemann!»
Utgivelse: Ute nå.
Samlaget
Line Wiel
Jordens kjemper. Fortidens fantastiske dyr
Vi vet mye om dinosaurene, de utrolige øglene som levde på jorda for over 66 millioner år siden. Men hva vet vi om de forhistoriske dyrene som kom etter dem og levde helt frem til mennesket dukket opp? Dette var pattedyrenes storhetstid, og jorda var en klode for kjemper. I denne boka blir du kjent med noen av disse kjempene.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke
Liv Anniken Berg
DEBUTANT!
Bonusfamilieguiden
Liv Anniken Berg er en erfaren familieterapeut og leder i Bonusfamilieforeningen (Bonfam). Berg er selv bonumamma og har vokst opp i en bonusfamilie. Hun brenner for å spre kunnskap om en familieform vi både mangler kunnskap om, og snakker for lite om. 16. september lanserer Bonfam en rapport på Litteraturhuset i Oslo om hvordan det er å leve i bonusfamilier som omhandler de største utfordringene og fordelene. Illustrasjonene i boken står Fredrik Skavlan for.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Pål Branæs
DEBUTANT!
Karbofellen
Fastlege Pål Branæs mener vi står midt i en global pandemi av livsstilssykdommer og plager. Hvem har skylden? Jo, et stadig større inntak av mer karbohydrater. Han har skrevet en praktisk guide for å gå ned i vekt og bli kvitt livsstilsplager.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Ingvild Grane
Strikk vottar. 30 fargerike mønster
Her får du oppskrifter på 30 ulike vottemønster. Ingvild Grane har late seg inspirera av tradisjonsstrikk, men gitt vottane eit oppdatert og friskt uttrykk. Oppskriftene spenner frå det enkle og grafiske til det meir frodige og ekstravagante. Nokre passar for nybyrjaren, andre for den meir avanserte vottestrikkaren.
Utgivelse: Ute nå.
Samlaget
Tordis Ørjasæter
Stadig fortsetter jeg å leve (arb.tittel)
Hver og en av oss blir gammel på sin egen måte. Kanskje blir vi 100 år? Få har tidligere skrevet om å være så gammel, mens de selv står midt i sin høye alderdom. Tordis Ørjasæter er 97 år og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteraturen, om dagene som går og tiden som har gått. Ingen går uberørt fra denne teksten: klokere, mer optimistisk og full av beundring for å stå livet ut.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm
Reidar Müller og Sigbjørn Lilleng
Livet er livsfarlig!
I denne skumle tegneserien blir kjent med Liv og Iggy. De vil ta deg med på en fantastisk tidsreise gjennom livets historie. Fortiden er full av farlige dyr! Du møter spinnville spinnosaurer, gigantiske øyestikkere, supersvære skorpioner og massevis av andre skumle og rare skapninger. Vevd inn i denne fortellingen er også den vidunderlige historien om menneskets utvikling – fra bakterie til deg. Etter du har lest denne tegneserien, blir livet aldri det samme igjen!
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug
Erlend Frafjord
Norges farligste. Tre forvaringsdømte forteller
Over flere år har Frafjord fulgt tre forvaringsdømte som sitter i fengsel på ubestemt tid. Dette er en unik dokumentarbok om de farligste fangene, som soner innenfor Norges aller tøffeste soningsregime. I boken blir vi med inn i fengslene, inn på cellene og tett på de tre fangene. Vi får bli kjent med dem, og høre historiene deres, men får også være med på den kronglete og smale stien frem mot rehabilitering og mulig løslatelse.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal
Ingvild Holtan-Hartwig
DEBUTANT!
Legen på Vidda. Et år i Karasjok
Som nyutdannet lege, bestemmer Ingvild Holtan-Hartwig seg for å flytte fra Oslo for å bli turnuslege i Karasjok. Hun får et enormt ansvar, i en jobb som skiller seg kraftig fra jobben på Ullevål sykehus. I Legen på Vidda skriver hun om utfordringene og fordelene ved å være lege på et lite sted, kultursjokket, gledene, kjærligheten og hvordan hun etter hvert ble «bygdefrelst».
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Ketil Raknes
Hvit makt. USAs rasistiske historie
Hvordan kan USA igjen velge en president som er både rasistisk og antidemokratisk? Donald Trumps appell kan ikke forklares uten å forstå USAs rasistiske historie, og i denne boka forteller Raknes historien om de svarte motstandsheltenes kamp mot den hvite makten.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Håkon Høydal
Kruttårnet. Farfars samtaler med Quisling
Høydals farfar var presten som ble Quislings sjelesørger høsten 1945. I dagboken sin skrev han ned samtalene han hadde med Norges mest forhatte mann, en dagbok som lenge var familiens hemmelighet. I Kruttårnet fortelles historien for første gang, og gir ny innsikt i hvem Quisling var og hva som var hans siste bekjennelser.
Utgivelse: Ute nå.
Stenersen
Are Kalvø
Berre bønder lengtar heim
Kalvø har satt seg et mål: Han skal finne ut av hva som er best – by eller land? Konflikten er angstbitersk og utrivelig, og nå er han møkk lei. Kalvø har, med åpent sinn, i lengre tid bodd i Europas (kanskje) største by, London, og i Europas (kanskje) minste kommune, Utsira, for å sammenlikne. Svar på hva som er best, får du i boka og på standup-showet han turnerer med i høst.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Martin S. Folkvord
DEBUTANT!
Få jobben! Alle rådene du ikke får på internett
De aller fleste jobbsøknadene som skrives i Norge er elendige. Det er påstanden til gravejournalist og forfatter Martin Folkvord, som i Få jobben! har samlet inn tips fra ledere om alt fra søknader og CVer, til selve jobbintervjuet og lønnsforhandlinger. Målet er å hjelpe unge lesere med å lande drømmejobben eller komme seg inn i arbeidslivet.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Knut Høibraaten
Tjukke-Knut blir tynn(ere). Råd og røverhistorier
Da baderomsvekta i fjor viste 144 kilo, bestemte den populære bergenseren seg for å ta grep. På et år gikk han ned 44 kilo og løp halvmaraton. I denne boka forteller Høibraaten om veien ned i vekt og opp i trivsel.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge
Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE. Nye favoritter til hele familien
I høstens bok fra Norges mest populære stikkeduo, er fokuset på oppskrifter til hele familien. I Nye favoritter til hele familien finner man alt fra turgensere til voksne og barn, til finplagg for hele familien.
Utgivelse: Ute nå.
Stenersen
Siv Romsdal
DEBUTANT!
Sápmi-strikk. En reise i garn og farger
Sjøsamiske Siv Romsdal fra Porsanger har latt seg inspirere av gamle samiske mønstre i skallebånd og kofter, og presenterer i denne boka strikkeplagg som passer like godt på vidda som i byen. Resultatet er en fest i farger og mønstre, en reise gjennom mørketid og nordlys, moltemyr og sommervidde, til Karesuando, Máze, Varanger, Jukkasjärvi, Billefjord og Kautokeino. Boka inneholder oppskrifter på både gensere og småstrikk, som sokker, luer og votter.
Utgivelse: August.
Spartacus Forlag
Fadi Kattan
Betlehem. Palestinas kjøkken
Oversatt av: Anja Ratikainen.
Betlehem er en reise i palestinsk mat og kultur fra en av områdets mest dynamiske kokker, og et portrett av en av de mest mytiske byer i verden. Fadi Kattan feirer dagliglivet i Betlehem og fremmaner fargene og luktene fra markedet og krydderbutikkene, og portretterer samtidig med stor kjærlighet lokale bønder og mathåndverkere i byen.
Utgivelse: August.
Spartacus Forlag
Eivind Torgersen
Rattus norvegicus. Historien om hvordan arter får navn
Rattus norvegicus. Rotta fra Norge. Er dette skadedyret virkelig det norskeste av det norske? Som ostehøvelen, dugnad og lange skiturer på fjellet? Nei. Likevel har brunrotta hatt norvegicus-navnet klistrert på seg helt siden den ble introdusert for det todelte latinsiserte navnesystemet i 1769. Forfatteren tar her utgangspunkt i de rundt to hundre artene som heter norvegica, norvegicus og norvegicum, for å si noe om menneskenes iboende trang til å ordne og kategorisere, navngi og systematisere verden rundt oss, til å skape orden i kaos. Fra de gamle grekerne, via Carl von Linné og Charles Darwin til oppdagelsen av genene og dagens DNA-sekvensering, som kan plassere alle organismer på livets tre.
Utgivelse: August.
Spartacus Forlag
Trine Hamran
Hybridkrig. Hvordan russisk aggresjon setter Norge på prøve
Verden føles ikke trygg lenger – heller ikke sett fra Norge. Også vi opplever russisk aggresjon, gjennom hybride trusler og angrep.Hybridkrig betyr sammensatte trusler. Vi har hørt om spioner som lusker rundt, om hacking av stortingspolitikere og om økt russisk aktivitet i Nordsjøen. Trine Hamran har reist rundt i landet for å undersøke hva som skjer. Til Svalbard, Kirkenes, Stavanger og Oslo. Hvordan møter vi disse truslene, og hva gjør myndighetene? Er mindre frihet prisen vi må betale for å føle oss trygge? Overvåkningssamfunnet truer. Men kanskje vi har noe å lære av hvordan folk i nord har håndtert naboskapet til russerne gjennom årtier.
Utgivelse: August.
Spartacus Forlag
George Orwell
Å skyte en elefant og andre essays
Oversatt av: Aleksander Melli.
«Orwellsk» brukes ofte synonymt med «totalitær», først og fremst på grunn av Orwells kritikk av den sovjetiske totalitarismen i romanene Kamerat Napoleon og 1984. Men forfatteren kjempet også i den spanske borgerkrigen mot fascistisk totalitarisme. Dermed har Orwell fått vedvarende status som en slags sekulær helgen både hos sosialismekritikere på høyresiden og frittenkende progressive.
Orwells essayer tegner et mer nyansert bilde av en vittig og tvers igjennom britisk forfatter som kritiserte alle former for politisk «barbari». Tekstene i boken beveger seg i et grenseland mellom erindringslitteratur og samfunnskritikk, der hans sterke rettferdighetssans og empati med de svake i samfunnet skinner gjennom mange steder.
Utgivelse: August.
Spartacus Forlag
Anders Dunker
Ukjent territorium
Samtalene i denne boken byr på vitenskapelige forklaringer, personlige erfaringer fra havdyp, storbranner og flommer, samt miljøperspektiver fra ulike fagområder. Anders Dunker i samtale med Noam Chomsky, Judith Shapiro, Yifei Li, Dag O. Hessen, Michael E. Mann, Anne Sverdrup-Thygeson, Naomi Oreskes, Amitav Ghosh, George Monbiot, Jeremy Rifkin, Bronwyn Lay, Stephen J. Pyne, Helen Scales, Adam Welz, Nicolaj Schultz, Dorion Sagan og Yuk Hui.
Utgivelse: August.
Existenz forlag
Clair Wills
Min mormors hemmeligheter. Eller: Forsvunne personer
Oversatt av: Sigrid Grande
Clair Wills var i tjueårene da hun oppdaget at hun hadde et søskenbarn hun aldri hadde hørt om. Kusinen Mary var født og oppvokst i et mødrehjem i Irland på 1950-tallet, ikke langt fra gården hvor Clair tilbrakte barndommens somre. I årtier fulgte Wills opprullingen av stadig nye skandaler rundt behandlingen av enslige mødre og deres barn i Irlands omsorgsinstitusjoner. Hele tiden visste hun at den nasjonale tragedien var flettet sammen med hennes egen historie. Hvordan kunne en hel familie – en hel nasjon – svikte mødre og barna deres, viske dem ut av historien?
Utgivelse: August.
Forlaget Press
Jesper Huor og Anders Rydell
Knus de falske gudene. Palmyra og krigen mot kulturarven
Oversatt av: Trude Marstein.
Dette er fortellingen om hvordan restene etter menneskehetens første høykulturer, sivilisasjonens vugge, er i ferd med å bli tilintetgjort. Gjennom arkivbesøk og reiser til dagens krigsherjede Palmyra, samt til Irak, Egypt og Afghanistan, graver Jesper Huor og Anders Rydell frem den hemmelige historien om krigen mot kulturarven, om kampen mellom jihadister og arkeologer, og om hvordan blodstenkede antikviteter fra ulike krigssoner «renvaskes» hos verdens mest kjente museer.
Pax
Arve Torkelsen
Gatelangs i Bergen i 1865. Av en bergensk cicerone
I 1865 utkom den første egentlige turistguiden for Bergen – En Bergensk Cicerone – skrevet av «En Anonym». Boken utkom som en veileder – bokstavelig talt – for alle de de tilreisende i forbindelse med den store internasjonale fiskeriutstillingen i Bergen dette året.
Denne boken vil fornøye enhver bergenser, mange striler og ganske sikkert flere tilreisende.
Boken er redigert og utstyrt med forklarende tekster for dagens lesere av Arve Torkelsen, forfatteren av Det gamle Christiania i bilder og tekst.
Pax
Marit Halvorsen og Geir Heivoll (red.)
Styring av Norge. A.M. Schweigaards forelesninger i administrativ rett
Da Anton Martin Schweigaard (1808–70) i 1841 foreleste over Den norske administrative Ret på Det kongelige Frederiks Universitet i Christiania, innledet han en ny epoke i norsk rettsvitenskap.
Dette var første gang etter 1814 at noen hadde systematisert rettsreglene som gjaldt offentlig myndighetsutøvelse i Norge og fremstilt rettsområdet som i dag rommer forvaltningsretten. Grunnloven av 1814 medførte store forandringer i styringen av Norge. Særlig skapte Grunnlovens klare skille mellom utøvende og lovgivende makt behov for ny forståelse av reglene om de administrative myndigheter.
Schweigaards forelesninger i administrativ rett har ikke før vært allment tilgjengelige. Utgivelsen åpner for en bedre forståelse av norsk forvaltningsretts tidlige historie, og for dens utvikling frem til i dag.
Pax
SEPTEMBER
Julie Schwartz Gottman og John Gottman
Kunsten å krangle
Oversatt av: Christian Heyerdahl.
Ny bok fra Gottman–parest, verdens ledende parterapauter. Nå lærer de oss å krangle på den konstruktiv måte.
Utgivelse 1. september.
Frisk forlag
Anne Haugland Balsnes, Cecilie Halvorsen, Tiril Valeur (ill)
Orkesterboka
I anledning De unges orkesterfrobund (UNOF)s 50-års jubileum gir vi ut bok om hvordan det er å spille i orkester. Her kan du lese om instrumenter, om hva en dirigent og en produsent gjør, om hvordan dagliglivet i et orkester er, og masse annet.
Utgivelse: 1. september.
Cappelen Damm
Thomas Hylland Eriksen
Det umistelige. Fra global ensretting til et nytt mangfold
Både kulturelt og biologisk mangfold er truet i en globalisert verden på høygir. I Det umistelige viser Thomas Hylland Eriksen at begge deler er nødvendig – og som regel umulig å skille fra hverandre. Vi har utryddet sykdommer og hungersnød, men også arter og særegne kulturer. Urskog og villmark blir til plantasjer og betongørkener, små språk forsvinner og lokal kunnskap blir glemt. Denne ensrettingen er prisen vi betaler for menneskehetens fremgang. Vi har alle lært oss å være forbrukere på omtrent de samme måtene. Resultatet er at mer og mer blir likt over alt.
Utgivelse: 1. september.
Aschehoug
Svein Indrelid
Utvandrerne. En norsk familiesaga i Amerika
Vi følger en liten gruppe mennesker som våren 1844 forlater Norge og stiger ombord på Amerika-skipet Juno. Ville de overleve denne reisen inn i det ukjente? De bar med seg håp om et bedre liv, men også en nagende tvil om de hadde gjort det rette. Basert på et stort kildemateriale følger vi disse menneskene og deres etterkommere i flere generasjoner fram mot vår tid.
Utgivelse: 3. september.
Vigmostad & Bjørke
Pernille Tufte Radeid, Jannicke Hansen (ill)
Uløste mysterier fra hele verden
En samling mystiske, uløste og skumle historier fra alle verdenshjørner. Her får leseren bryne seg på en rekke uhyggelige, uforklarlige og uoppklarte hendelser, der svaret ikke alltid er åpenbart og fasiten kanskje ikke finnes.
Utgivelse: 4. september.
Cappelen Damm
Eystein Halle
DEBUTANT!
Bomber over Oslo. Det fatale flyangrepet på Victoria terrasse nyttårsaften 1944
Forfatteren tegner et dramatisk og detaljert bilde av det som skjedde på okkupasjonens siste nyttårsaften. Både sett med de 24 karene i flyenes øyne og de mange som fikk livene sine endret og til og med brutalt avsluttet. Hvorfor innrømmet Jens Chr. Hauge aldri at dette var et mistak av Milorg?
Utgivelse: 5. september.
Sandnes
Trine Sandberg
Trines beste ukemenyer
Ønsker du en balansert ukemeny med sunn og god middag hver eneste dag? Står du også i en evig «hva skal vi spise til middag»-krise og trenger du hjelp til å variere hva som settes på middagsbordet? Med Trines beste ukemenyer får du hjelp av Norges største matblogger til å sette sammen alle ukens middager.
Utgivelse 5. september
Cappelen Damm
Nina Granlund Sæther
Genserstrikk. Praktfulle gensere i mykt ullgarn
Nina Granlund Sæther har utgitt flere strikkebøker hvorav flere også er utgitt i andre land. I Genserstrikk presenterer hun hele 24 genseroppskrifter i friske farger og avdempede toner, i ulike garnkvaliteter og med varierende grad av mønster, fasong og fellingsteknikker. Alle mønstrene er Ninas eget design.
Utgivelse: 5. september.
Cappelen Damm
Einar Duenger Bøhn
Kunsten å tenke sammen. Elementær logisk tenkning
Tenk deg at du går rundt i et mørkt rom med en lommelykt. Du kan peke den i retninger og lyse opp mange forskjellige ting, men hvis dere er mange, med mange lommelykter, så ser alle enda litt bedre. I denne boka skriver filosof Einar Duenger Bøhn om hva som skjer når vi tenker sammen. Hva er en god diskusjon, et godt argument og god kritikk? Svarene får du i denne boka.
Utgivelse: 5. september.
Cappelen Damm Akademisk
Piedad Bonnett
Det navneløse
Oversatt av: Bente Teigen Gundersen.
I Det navnløse reflekterer Piedad Bonnett over psykiske lidelser og sorg. Den colombianske forfatteren skriver om tapet av sin voksne sønn som har tatt selvmord, og vi møter en kvinne preget av et smertefullt tap og dyp kjærlighet. Hun skildrer en ubeskrivelig smerte og en tomhet som ikke kan fylles med ord. Samtidig forsøker hun å finne et språk som gjør det mulig å beskrive nettopp det ubeskrivelige. Dette er en modig, sjenerøs, trist og nødvendig tekst om et universelt tema.
Utgivelse: 5. september.
Les Bones Dones
Kari Slaatsveen
Fagottkorets lille rosa
Oslo fagottkor består av førti menn som er glade i menn som er glade i menn som er glade i musikk og humor. Denne fargerike forsamlingen har siden starten i 2004 utviklet et utall forrykende sceneshow som rører og begeistrer fullsatte saler over hele landet. Kari Slaatsveen, som selv har stått på scenen med koret, forteller fagottenes til tider hysteriske historie – med tusen års skeiv frigjøringskamp som bakteppe.
Utgivelse: 6. september.
Aschehoug
Siri Gjelsvik
Daniel Getaneh Hatland: Kampen for tilhørighet
Dette er fortellingen om en ung gutt som måtte vise legitimasjon før han fikk spille fotballkamp – og som voksen skulle ta et nasjonalt oppgjør med rasismen. I dag er Daniel Getaneh Hatland en profilert foredragsholder og samfunnsdebattant. Han har vært mangfoldsrådgiver i Norges Idrettsforbund og prosjektleder i MOT. Han var en del av Abid Raja sin utvalgsgruppe mot rasisme og diskriminering i idretten. Boken er et samarbeid mellom Hatland og Siri Gjelsvik, journalist og forfatter.
Utgivelse: 7. september.
Teft forlag
Maren Kvalvaag-Toven
DEBUTANT!
Ut av utbrenthet. Med Enneagrammet og Pusterom-metoden
Maren Kvalvaag-Toven ble utbrent i 2019 og fikk selv hjelp via Enneagrammet for å komme seg ut av utbrentheten. Nå er hun coach og driver Det lille pusterommet. Hun har utviklet Pusterom-metoden, der hun hjelper kvinner ut av kronisk stress og utbrenthet blant annet ved at de blir bedre kjent med seg selv via personlighetsverktøyet Enneagrammet og setter søkelyset på hvor hver enkelt børr gjøre justeringer i sitt liv.
Utgivelse: 10. september.
Nor
Ole Torp
DEBUTANT!
Dypet under ham. Min far krigsseileren
I denne boken forteller Ole Torp den dramatiske historien om sin fars opplevelser som krigsseiler under 2. verdenskrig. Boken handler også om tiden etter krigen og hva slags merker krigsopplevelsene satte – også på forholdet mellom far og sønn.
Utgivelse: 10. september
Vigmostad & Bjørke
Maja Thune
Kjærlighet som medisin
Sytten år gammel ble Maja Thune lagt inn på psykiatrisk sykehus. Hun ble tungt medisinert, isolert og lagt i reimer. På en naken og gripende måte deler hun her sine erfaringer som pasient, og senere som behandler i nettopp psykiatrien. Hun ble selv frisk av det hun kaller «human psykiatri» da enkelte ansatte så henne bakenfor diagnosene. De ga henne det hun nå kaller «kjærlighet som medisin». Det som gjorde henne friskmeldt. Nå kan du lese historien i boken med samme navn.
Utgivelse: 10. september
Manuskript Forlag
Jan Gradvall
ABBA
Oversatt av: Hege Mehren.
Stjerneskribent Jan Gradvall har ABBA i blodet og er tett på Agnetha, Frida, Björn og Benny i denne internasjonale bestselgeren som oser av musikalitet. Vi blir med når musikken skapes og får samtidig over femti års kulturhistorie – med svenske danseband, punkere som elsket ABBA, diskofeber, Björn Borg-effekten og venstreorienterte kritikere som hatet dem. Boka er en kjærlighetserklæring til bandet og musikken.
Utgivelse: 12. september.
Aschehoug
Ivar Hippe
Sverige 2024: Beretninger om et land i krise
Denne boken tegner det komplekse bildet av et kriserammet, dypt segregert Sverige, gjennom personllige vitnesbyrd, forskning og historiene om de kriminelle gjengene og klanene – der politikerne er inne i en pinefull sjelegransking. Hva gikk feil?
Utgivelse 12. september.
Sandnes
Astrid Regine Nässlander
Elg – en kokebok
Elg som råvare er det mest bærekraftige kjøttet vi har her til lands. Astrid Regine Nässlander er prisvinnende kokk, tv-profil, gründer og ekspert på elgkjøtt – og utgir nå sin aller første kokebok med femti enkle, gode og smaksrike oppskrifter med elg.
Utgivelse: 12. september.
Cappelen Damm
Dr. Gareth Moore m. flere
Den store krimgåteboken for voksne
80 oppgaver for de små grå. Nordmenn er umettelige på quiz, hjernetrim og nøtter av alle slag. Her kombineres dette med den mest populære av alle bokgenre: krim! 10 spennende scenarier ledsaget av etterforskerens første notater som vil lede deg videre til en rekke oppgaver du må løse.
Utgivelse: 12. september
Bonnier Norsk Forlag
Bodil Maroni Jensen
Stemmer i samtidsmusikken. Samtaler med norske komponister
«Samtidsmusikk», et begrep som i denne boken omfatter ny musikk i forlengelsen av den klassiske tradisjonen. Samtidig en musikkform som står i opposisjon til tradisjonen ved at det forventes egenart og utforsking av nye ideer og nytt materiale. Brytningspunktene mellom fortid og nåtid er mange, og nyskapingen skjer i kamp med normer og en lang rekke betingelser. Myter og meninger om elitisme og eksklusivitet hefter ved feltet, og forståes og bekjempes på forskjellig vis.
Dybdesamtaler med ti norske komponister, dokumentariske tidsbilder som sammenlagt utgjør et prisme å se samtidsmusikkfeltet gjennom.
Utgivelse: 13. september.
Solum Bokvennen
Audun Lysbakken
I alle dager. Min historie. Vår tid
Audun Lysbakken ble valgt inn på Stortinget samtidig som terroren rammet USA høsten 2001. Han går i 2025 ut av Stortinget i en verden som er farligere enn på mange tiår. I alle dager er hans tilbakeblikk på 30 år i norsk politikk, hvor han spør hvordan de har forandret Norge – og ham selv.
Utgivelse: 13. september.
Aschehoug
Stein Morten Lier
Drapet på Jonas
Torsdag 17. august 2023 ble Tik Tok-profil og lastebilsjåførJonas Aarseth Henriksen funnet skutt og drept ved en hytte i Nes i Ådal. To dager senere slo politiet drapsalarm og iverksatte en stor etterforskning. I to år før drapet ble Jonas utsatt for overfall, hærverk og trusler. «Tyster Jonas» var tagget over hele Hønefoss. Alt ble henlagt av politiet. Hvem sto bak drapet på Jonas? Var det en sammenheng mellom all trakasseringen Jonas ble utsatt for og dødsfallet? Og hvorfor ønsket noen Jonas død?
Utgivelse: 13. september.
Aschehoug
Johan Bondi
DEBUTANT!
Med kniven i hånden
Hvem er disse menneskene som står med kniven og livene våre i hendene hver eneste dag? Den erfarne kirurgen Johan Bondi tar leseren med inn på den lukkede operasjonssalen, og skriver med kirurgisk presisjon om de første risikable operasjonene, populære kirurgimyter og egen erfaring med dramatiske sykehussituasjoner
Utgivelse: 13. september.
Gyldendal
Kaja Melsom
Den fordømte skamløsheten
I dagens gjennomsekulære samtid innbiller vi oss at hver og en av oss står fritt til selv å definere godt og ondt. Har det skamløse idealet – stikk i strid med intensjonen – endt opp med å skape mer skam og ikke mindre? Kaja Melsom er filosof, samfunnsdebattant og forfatter. Hun er også hyppig gjest hos NRK, blant annet i Verdibørsen på NRK P2.
Utgivelse: 13. september.
Bonnier Norsk Forlag
Espen Skorstad
Den fabelaktige narsissisten. Et nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighet
Boka tilbyr et nytt blikk på vår tids store moteord, og forklarer hvordan de selvopptatte, ikke bare volder skade på omgivelsene sine, men flytter verden framover.
Der populærkultur og media tidligere har vært fiksert på den myteomspunne psykopaten, virker det som fokus nå har dreiet mot narsissisten. Det kan se ut som vi fascineres av stoff om antagonister, egoister og personer som behandler andre dårlig. Denne fremstillingen er det grunn til å stille spørsmålstegn ved.
Utgivelse: Primo september.
Cappelen Damm
Trond Bakkevig
Jerusalem. Kirkehistorie og politikk
Gjennom 2000 år følger forfatteren Jerusalems dramatiske historie slik den nedfelles i de kristne samfunnene i byen. Bakkevig har selv arbeidet i mange år med å tilrettelegge for samtaler mellom kristne ledere i Israel og Palestina, og besitter en unik kombinasjon av teologisk og politisk erfaring blant annet fra mellomkirkelig råd, som rådgiver for norske utenriksministre, og medlem av kirkenes verdensråd. Boken er en fascinerende vandring i spennet mellom politikk, kultur, gudstro og evige konflikter i det hellige land.
Utgivelse: Primo september.
Cappelen Damm
Anders Bache
Amundsens pass
Roald Amundsens siste pass fulgte ham på flere reiser, men han la det igjen før han dro ut på sin aller siste ferd. Passet er fullt av stempler og visum og sammen med fotografier, brev og filmklipp som nylig er oppdaget, fortelles nå historien om Amundsens siste år. En drivende og spennende dokumentarbok. Forfatteren er historiker og Norges fremste ekspert på Roald Amundsen.
Utgivelse: Primo september.
Gyldendal
Petter Bøckman
Oss dyr imellom
I denne skarpe, populærvitenskapelige essaysamlingen søker zoolog Petter Bøckman svar i biologien – og finner det hos dyrene vi er både nært og fjernt beslektet med. Biologien er en langt større faktor i livene våre enn vi tenker over i det daglige. Vi er i overraskende stor grad født sånn – men hvorfor? Gnistrende lesing om hvor oppsiktsvekkende mye vi har til felles med dyrene.
Utgivelse: Primo september.
Gyldendal
Fredrik Græsvik
Skadeskutt. Et liv langs verdens frontlinjer
Etter 30 år med å dekke krigssoner verden over, innser Fredrik Græsvik at det har blitt for mye. I denne boka følger vi Græsviks karriere fra den kalde krigens slutt og frem til en urolig tid med storkrig i Europa.
Utgivelse: Primo september.
Stenersen
Randi Rosenqvist
Mitt liv, mitt fag: Tung psykiatri. Sviket mot de sykeste
Norges mest kjente rettspsykiater skriver fordi en liten gruppe svært syke mennesker ikke får en anstendig behandling og omsorg. Rosenqvist har jobbet med mange av Norges farligste kriminelle og mest uforutsigbare psykiatriske pasienter. Nå skriver hun om seg selv, om faget sitt, og de psykotiske, de hun kaller hjertebarna sine.
Utgivelse: Primo september.
Kagge
Halvor Mjaugedal
Historien om Magnus Carlsen
I Historien om Magnus Carlsen blir du kjent med superstjernen, og du kan også lese om hva som har hjulpet ham på veien mot å bli verdens aller beste sjakkspiller. Kanskje du får noen tips?
Utgivelse: Medio september.
Aschehoug
Kristin Molvik Botnmark
Adopsjonsoppgjøret. En adoptivmors fortelling
Hva har jeg vært med på? spør adoptivmoren i denne sterke fortellingen om en mor som gransker egen historie samtidig som sønnen søker tilbake til sine røtter.
Boken dokumenterer adopsjonsfeltet helt fra USA «reddet» barn under Koreakrigen, til systemet nå er under granskning i flere land.
En førjulskveld 1998 kom barn nummer K 98/135 fra Seoul til Norge. På Gardermoen ventet, Kristin Botnmark, som skulle bli hans nye mor. Drøyt 20 år senere vil sønnen finne ut av sin egen opprinnelse og historie. Samtalene mellom mor og sønn reiser spørsmål som fører til at moren starter en utforsking av historien om transnasjonal adopsjon.
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm
Yuval Noah Harari
Neksus. En kort historie om informasjonsnettverk fra steinalderen til kunstig intelligens
Oversatt av: Lene Stokseth.
Fra forfatteren av bestselgeren Sapiens kommer den banebrytende historien om hvordan informasjonsnettverk har skapt, og destabilisert, vår verden.
I løpet av de siste 100 000 årene har menneskeheten blitt en kraftfull art. Men til tross for oppdagelser, oppfinnelser og erobringer, befinner vi oss nå i en eksistensiell krise. Verden er på randen av økologisk kollaps. Feilinformasjonen florerer. Og vi kaster oss hodestups over kunstig intelligens – et nytt informasjonsnettverk som truer med å utslette oss. Med tanke på alt vi har oppnådd, hvorfor er vi så selvdestruktive?
Utgivelse: Medio september.
Cappelen Damm
Niels Chr. Geelmuyden
Drepende kledelig
Aldri har vi kjøpt mer klær enn i dag. Og klær har heller aldri vært billigere. Men hva vet vi egentlig om hvilken pris klærne våre ha r? Denne boken gir deg innsikten og oversikten du behøver for å enklere kunne navigere og bidra til en sårt tiltrengt endring i et uholdbart system!
Utgivelse: Medio september.
Flux forlag
Elisabeth Thorsen
Alle andre dager skal vi leve. En bok om døden
I boka går prest og forfatter Elisabeth Thorsen inn i hvordan det er å miste noen som står oss nær, og hvordan vi reagerer når vi må ta endelig avskjed. Med sine egne erfaringer som bakteppe beskriver hun også hvordan livet kan åpne seg på nye måter gjennom møter med døden og i sorgprosessene som følger.
Utgivelse: Medio september.
Gyldendal
Kristin Aalen
Torturisten fra Bergen. Max Rook, dødsdømt etter å ha tjent Gestapo
Rystende historie om hvordan en helt vanlig mann på kort tid ble en fryktet torturist. Før andre verdenskrig arbeidet Max Rook som murer i Bergen. Ved krigens start havnet han som tolk hos det tyske sikkerhetspolitiet i Bergen i 1940. I løpet av få år ble han en brutal torturist i møte med norske motstandsfolk. En oppsiktsvekkende historie om hvordan en helt vanlig familiefar kunne bli en hensynsløs torturist, og om hvordan etterkommerne har forsøkt å leve med det i ettertid.
Utgivelse: Medio september.
Gyldendal
Ronny Renee Raveen
DEBUTANT!
Blålys og kokain. En politimanns vei inn i rusen – og ut av den
Ronny Renee Raveen var en ung politimann med en lovende karriere foran seg, men utviklet et dobbeltliv der rusen tok stadig mer plass. I denne boka forteller Raveen om hvordan han etter hvert ble tungt narkoman og kriminell, og hvordan han kom seg ut av rusen. I dag arbeider han med forebygging av kriminalitet og rus.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Espen Esther Pirelli Benestad
Mitt liv som hun og han og hen
En gang var livet fylt av skam, ensomhet og hemmeligheter. Så ble hen et forbilde så andre kan skamme seg mindre. Norges mest kjente transperson skriver ærlig om barndom, kjærlighet, legepraksis og hvordan klientene beskriver hen som en livredder, mens Statens Helsetilsyn avskilter hen.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Sigrun Slapgard
Jenta fra Løkka. Historien om Werna Gerhardsen
I denne biografien forteller den prisbelønte forfatteren fortellingen om fattigjenta som ble landets førstedame og et ikon i arbeiderbevegelsen. Biografien rommer krigens drama, spionrykter, og formingen av en ny kvinnerolle.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Michael Stilson og Sven Bisgaard Sundet
Pålogga livet. Alt det vidunderlige som skjedde da vi logget av et helt år
Dette er boka som forteller alt om året de to sa farvel til skjermene og gjenoppdaget seg selv og verden. Til inspirasjon for alle som vil ha livet tilbake til det var sånn det var før det ble føkka opp av smarttelefonene.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Sara T. Nøland
Kroppens rytme. Lev i takt med din indre klokke
Visste du at kvinner og menn har ulik døgnrytme fra naturens side og at årsaken er menns testikler? Eller at immunforsvaret vårt fungerer best på dagen? Nøland er lege og forteller hvordan kroppen er styrt av gjentakende rytmer og mener vi bør ha større respekt for klokken i hjernen.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Arne Brimi
Heimelaga. Gode norske smakar
Hjemmelaget og «stuttreist» mat er fremtiden, mener Brimi, og den folkekjære kokken vil ha bærekraft inn på kjøkkenet. Dette er en særegen og fristende kokebok med over 120 deilige oppskrifter på retter med enkle og smakfulle norske råvarer, som alle kan få til å lage på eget kjøkken.
Utgivelse: Medio september.
Kagge
Jorunn Sem Fure
Becker. Holocaust og hjemkomst
Den 2. juni 1942 ble David Becker, kjøpmann fra Skien, arrestert utenfor sitt hjem i Valkyriegaten 1c under en unntakstilstand etter demonstrasjoner mot den tyske okkupasjonsmakten. Litt senere ble også hans bror Louis Becker tatt, og begge brødrene ble senere myrdet i Auschwitz. Davids kone Signe og de tre barna, Sigurd, Ivar og Sonja, unnslapp arrestasjon og deportasjon med knapp margin og ble, ved hjelp av et stort nettverk som ble mobilisert, reddet over til Sverige, der de bodde under okkupasjonen. Tilbake i Skien i 1945 ble livet gjenopptatt, men det ble aldri det samme.
Utgivelse: Medio september.
Museumsforlaget
Lise Emilie Talleraas og Torill Johanne Mobech-Hanssen (red.)
Vestfold i verden. Beretninger fra museer og arkiv
Nærhet til sjøen, handel og sjøfart preger Vestfolds historie – fra vikingtid og fram til i dag. Vestfoldmuseene forvalter store maritime samlinger av gjenstander og arkiv, som er utgangspunkt for artiklene i boka. Hva kan bevart gjenstandsmateriale og arkiv berette om økonomiske, kulturelle og sosiale forhold? Bærekraft er også et tema, og med utgangspunkt i havet som næring rettes oppmerksomheten mot utnytting og havet som ressurs.
Utgivelse: Medio september.
Museumsforlaget
Arne Nævra
Naturen og oss. Tanker fra felt og post
Etter over 40 år foran og bak kameraet for å lage naturfilmer for NRK, har Arne Nævra levd for å formidle naturopplevelsene sine gjennom spennende nærmøter med store, ville dyr, men også gjennom å se naturens mønstre, menneskets rolle i dem og å se det store i det små. Studier av artenes tilpasninger, og evolusjonens mekanismer, har gitt ham sitt livssyn.
Nå står alt det vakre på spill, alt dette som henger sammen, henger ikke helt sammen lenger. Dette er en bok om naturkjærlighet, prydet med hans slående fotografier. Det er også et opprop mot en kritikkverdig norsk natur- og viltforvaltning, som munner ut i en sterk og engasjert lesning om naturen og oss.
Utgivelse: 16. september.
Humanist forlag
Jonathan Haidt
Generasjon angst
Oversatt av: Eirik Loden.
Etter over et tiår med stabilitet eller forbedring, stupte ungdommens mentale helse brått på begynnelsen av 2010-tallet. Depresjon, angst, selvskading og selvmord økte kraftig, og doblet seg på mange målinger. Hvorfor?
Utgivelse: 16. september.
Frisk forlag
Reidar Andersen og Olav Strand
Den lange vandringen. Rein og mennesker gjennom 500 000 år
I dag står klimaendringene og tap av natur i fare for å utrydde reinen, og nå er det for første gang reinen som trenger hjelp fra menneskene. Dette er en overraskende og levende fortalt historie om hvordan menneskeslekten har utviklet seg frem til i dag – knyttet til reinen og jakten.
Utgivelse: 17. september.
Vigmostad & Bjørke
Silje Rastum
DEBUTANT!
Samlivsbrudd til barnets beste
Boken er en lettlest, grundig guide til foreldre som ønsker å løse uenigheter mellom seg om barna på en god måte, til barnas beste. Målet er at så mange som mulig skal klare å løse floker knyttet til samlivsbrudd og barnefordeling uten å ha behov for advokat og rettslig behandling av saken. Forfatter og advokat Silje Rastum har selv vært gjennom en konflikt som måtte løses rettslig, og i denne prosessen så hun hvor mangelfullt dette systemet var. Hun brenner for å sikre at de som står i disse sakene skal føle seg høyere prioritert og mindre alene i et komplisert rettssystem.
Utgivelse: 18. september
Nor
Trond Gram
Potetlandet – en fortelling om Norge
Poteten har vært en av Norges viktigste matplanter i 250 år. Ivrige potetprester fikk en skeptisk befolkning til å dyrke den livsviktige knollen, som bidro til å redde husmenn og arbeidere fra sult. Men ikke bare bedre folkehelse, men også spritproduksjon og fyll fulgte med poteten. Poteten er et nasjonalt symbol som har bidratt til å forme lande vårt, og påvirket næringsliv, bosetting og tradisjoner. Trond Gram serverer en engasjerende og original norgeshistorie.
Utgivelse: 19. september.
Res Publica
Tore Pryser
I min tid. Historiefaglige betraktninger
Her gjennomgår historieprofessoren kronologisk alle sine prosjekter fra 1970 som vernepliktig i Bodø til oppgaver han har utført som professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet i januar 2024. De dagbøkene han har skrevet siden 1982 har vært en viktig kilde.
Utgivelse: 19. september.
Sandnes
Alexander Sandtorv og Marte Blikstad-Balas
Finn ut av det! Hvorfor du aldri må slutte å stille spørsmål
Denne boka gir deg ikke svar på alle spørsmålene som finnes der ute, men den gir deg verktøyene og metodene du trenger for å finne ut av det – selv. I tillegg får du fun-facts, eksempler på ting barn selv lurer på og eksperimenter du kan teste selv.
Utgivelse: 19. september.
Vigmostad & Bjørke
Jannicke Øien
DEBUTANT!
Leve ute, leve nå. Kjærlighetsbrev til villmarka
Denne boken handler om viktigheten av å leve ut drømmene våre mens vi kan og har helsen i behold. Boka er en hyllest til det ville og uberørte som omgir oss. Den inneholder personlige refleksjoner, historier og betraktninger om opplevelser i naturen, og hva naturen kan gjøre med oss mennesker. Øien skriver om å klatre blant verdens høyeste fjelltopper, til å vandre gjennom tette skoger og være i kontakt med dyrelivets rike mangfold.
Utgivelse: 19. september.
Cappelen Damm
Ida Grimstad
DEBUTANT!
Liten & trygg. Førstehjelp for barnefamilier
Helsesykepleier Ida Grimstad gir deg den uunnværlige førstehjelpsguiden for alle småbarnsforeldre. I boken får du konkret og tydelig veiledning til hva du skal gjøre når noe skjer med barnet ditt, enten det oppstår en akutt nødsituasjon eller du må håndtere mindre alvorlige uhell som skrubbsår eller småkutt. Dette er boken du skulle ønske at dere fikk med i bagen da dere dro hjem fra sykehuset.
Utgivelse 19. september.
Cappelen Damm
Kjersti Kvam og Frode Thuen
Forstå nedturene – bok to i minipsykologiserien Det viktigste du trenger å vite
Den siste livskvalitetsundersøkelsen fra FHI og SSB viser at stadig flere nordmenn sliter med psykiske problemer, følelsesliv og ensomhet. I denne boken deler forfatter Kjersti Kvam og Frode Thuen, en av landets mest profilerte psykologer, tips og triks som gjør deg i stand til å kjenne igjen nedturene, og dermed være rustet til å håndtere dem bedre.
Utgivelse: 19. september.
Cappelen Damm
Bjørn Roar Vassnes
KI. Den menneskelige faktor
Før vi kan svare på utfordringene Kunstig Intelligens reiser, må vi besvare spørsmålet: «Hva er intelligens»? Med dette utgangspunktet nærmer Norges best kjente forskningsjournalist seg et av tidens viktigste og mest mytiske fenomener i sin 14. bok. Og han viser hvordan ekte intelligens – som ekte kreativitet – er dypt knyttet til det menneskelige, og ikke kan reproduseres eller erstattes av datamaskiner.
Utgivelse: 20 september.
Cappelen Damm
Rolf-Anders Vollan
Fisk til middag
Vi spiser langt mindre fisk enn før. Det vil Rolf-Anders gjøre noe med.
Utgivelse: 20. september.
Frisk forlag
Fanny Duckert
Kvinne 50+, hva nå?
I denne boken tar Fanny deg med på en inspirerende reise gjennom utfordringene og mulighetene som 50-årene bringer. Har du bikket det magiske 50-tallet? Gratulerer! Nå er det på tide å ta tak i drømmene og ambisjonene du ennå ikke har realisert.
Utgivelse: 20. september.
Frisk forlag
Anett Opheim
WeKnit
I denne boken får du unike oppskrifter på lekker strikk som vil dominere motebildet til høsten. Her er det klassiske hverdagsgensere, gensere med oversized look i myk mohair og alpakka, cardigans og selbuinspirerte gensere. Alt i knallfarger eller duse naturfarger.
Utgivelse: 20. september.
Aschehoug
Runa Sommerfelt
Strikkeglede
Boken som hjelper deg å holde orden på strikkeprosjektene dine. Runa Sommerfelt har gjort stor suksess med strikkeboken Runastrikk, og har en stor følgerskare i sosiale medier. I boken kommer Runa med gode tips og råd til strikkingen og inviterer deg til å notere ned, skisse og boltre deg i egne design, ideer og farger.
Utgivelse: 20. september.
Bonnier Norsk Forlag
Mikkel Berg-Nordlie
En kort introduksjon til samenes historie
Boka presenterer det samiske urfolkets historie fra de eldste tider til i dag, med hovedvekt på de to siste hundreårenes politiske historie. Sentralt i framstillinga står temaer som samarbeid og konflikt, undertrykking og oppreisning, og framveksten av samenes egne organisasjoner og institusjoner.
Utgivelse: 20. september.
Cappelen Damm Akademisk
Marta Breen
Amtmandens Døtre – Reis Kjerringa!
Oslogruppa Amtmandens Døtre kan sies å ha vært selve lydsporet til den norske kvinnebevegelsen. Bandet ble dannet i 1974 av sju unge musikere og kvinnesaksaktivister, og låtene deres handla om selvbestemt abort og andre feministiske krav. I denne boka fortelles historien om et svært hektisk år da gruppa reiste ut på en landsdekkende turné, fra Havøysund til Kristiansand.
Utgivelse: 22. september.
Falck forlag
Håvard Mossige
Humbug
Denne formidabelt morsomme og dypt originale samlingen blander absurditeter og alvor, løgn og folkeopplysning. Håvard Mossige presenterer et generøst utvalg humbug i forskjellige former, collagene spenner over temaer fra kildekritikk til kjærlighet.
I serien, som har fått oppmerksomhet internasjonalt, vil man finne spor av Gary Larson, Jan Stenmark og Fredrik Stabel.
Utgivelse: 23. september.
Humanist forlag
Kenneth Hermele
Ikke som lam til slakt. Jødisk motstand under Holocaust
Oversatt av: Gøril Eldøen.
Hvorfor gjorde ikke jødene motstand under Holocaust? Det spørsmålet var utgangspunktet for denne boken, et utgangspunkt som viste seg å være helt feil. I stedet har Kenneth Hermele gravd frem en helt ukjent historie, en historie som slår beina under alle myter om jøders passivitet. I denne banebrytende fortellingen avdekker han et landskap av jødisk motstand i mange og varierende former, en motstand som i tillegg overgår alle andre gruppers forsøk på motstand mot Hitler. Kenneth Hermele skildrer motstandshelter fra kureren Chajke Grossman til historikeren Emanuel Ringelblum. Samtidig gir han oss et helt nytt bilde av de kontroversielle jøderådene. Underveis belyser han jødisk motstandsfilosofi gjennom 2000 år.
Utgivelse: 23. september.
Pax
Elin Vatnar Nilsen, Anne Vålaug (ill.)
Min første bakebok
Første norske nybegynnerbok om baking for barn! Min første bakebok er boka for alle som er nybegynnere på kjøkkenet og vil kose seg med å bake.
Utgivelse: 24. september.
Cappelen Damm
Christopher Hals Gylseth
Nazistenes dødsskog. De 194 henrettelsene i Trandumskogen 1941–1944
Dette er den brutale historien om Trandumskogen hvor 194 nordmenn ble henrettet og lagt i massegraver under 2. verdenskrig. Boka skildrer ofrenes historier. De fleste var motstandsfolk, andre var krigsfanger eller tilfeldige sivilister. Henrettelsene skjedde om natten, ingen utenforstående skulle vite hvor de døde ble skjult.
Utgivelse: 24. september.
Vigmostad & Bjørke
Kylian Mbappé – fra talent til superstjerne
Les hele fotballhistorien til Kylian Mabppé som karakteriseres som en lynrask angrepsmaskin fra Frankrike. Han fascinerer alle fotballfans med sin eksepsjonelle kombinasjon av fart og ferdigheter og nådde toppnivå i svært ung alder. En uoffisiell fanbok spekket med fakta, statistikk og flotte bilder.
Utgivelse: 24. september.
Vigmostad & Bjørke
Anna Fiskå Paulsen
DEBUTANT!
TÆL. Fra gründer til bedriftseier
En ærlig, innsiktsfull og rå memoar om å kjempe mot strømmen og lykkes som kvinnelig gründer i en verden der 1 av 5 gründere er kvinner og 3 av 4 bedrifter går konkurs innen 5 år. Med et skråblikk på likestilling, deler Anna raust gode tips, innsikter og anekdoter fra sine snart 10 år som gründer.
Utgivelse: 25. september.
Nor
Yotam Ottolenghi
SMAK
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen.
En overdådig grønn kokebok fra stjernekokken Yotam Ottolenghi, som er kjent for å ha revolusjonert det grønne kjøkkenet og for å skape nye smaksopplevelser. Boken inneholder både enkle hverdagsretter, måltider som krever veldig lite forberedelser, men som til gjengjeld smaker himmelsk, og de litt ekstra gode for matelskeren.
Utgivelse: 25. september.
Gyldendal
Liv Mjelde og Richard Daly
Et annet 11. september. Kuppet i Chile 1973
Våren 2023 var forfatterne i Chile hvor de intervjuet gamle venner som hadde bodd i Norge i mange år, men som nå hadde flyttet tilbake til sitt hjemland. De snakket mest om hva som hadde skjedd fra 4. november 1973 til 11. september 1973. Det er også blitt en levende fortelling om de femti årene siden 1973.
Utgivelse: 26. september.
Sandnes
Darya Shut
DEBUTANT!
Frihetens pris. Min far, jeg og diktatoren
Darya Shut vokste opp i en liten by i Sovjetunionen, men før hun hadde begynt i andre klasse, het landet hennes Belarus. Etter et dramatisk valg fire år senere blir Lukasjenka president og strammer grepet slik at håpet om demokrati svinner. Frihetens pris fletter på mesterlig vis historien til familien Shut sammen med Belarus’ dramatiske nyere historie.
Utgivelse: 26. september.
Vigmostad & Bjørke
Cato Zahl Pedersen og Nils Harald Sødal
Værekraft
«Nøkkelen til mestring ligger hos den enkelte, vi er alle vår egen begrensning og vår mulighet».
Hvis du trodde at alt som kunne sies om og av denne mannen og hans velkjente handicap er sagt, tar du feil. Dette er ingen biografi, men en selvhjelpsbok. Cato Zahl Pedersen reflekterer klokt rundt alle sine livsopplevelser og gjør det tilgjengelig for deg og meg. Han er opptatt av å knytte egne erfaringer opp mot lærdom med verdi for andre, enten man er funksjonsfrisk eller ikke.
Utgivelse 26. september.
Cappelen Damm
Gunhild Therese Melleby
DEBUTANT!
Hvorfor er jeg så sliten? Finn veien tilbake til overskudd og glede
Lurer du på hvor kreftene har tatt veien, og hvorfor du så ofte kjenner deg sliten og utilstrekkelig? Gunhild Therese Melleby er lege, psykiater og gründer og er spesielt opptatt av å forebygge sykdom. Hun hjelper deg med å optimalisere helsen gjennom en antiinflammatorisk livsstil, som innebærer mer plantebasert mat og bevegelse og god stressmestring.
Utgivelse: 26. september.
Cappelen Damm
Magnus Helgerud
100 ting jeg tenker på når jeg tenker på Romerriket
Her får du hundre gode grunner til å tenke enda mer på det gedigne riket som aldri slutter å fascinere. Årets morsomste historietime!
Utgivelse: 27. september.
Aschehoug
Kjetil B. Alstadheim
Alle tok feil
For nøyaktig tre tiår siden opplevde Norge et av de heftigste politiske oppgjørene i moderne tid. Skulle Norge bli medlem av EU? For andre gang sa et flertall nei i en folkeavstemning. Som ung miljøaktivist var Kjetil B. Alstadheim selv på nei-siden. 30 år senere har han for lengst snudd og sier i dag ja til EU. Nå graver han i argumentene som ble brukt den gang, og i hvordan de står seg i ettertid. Hva sa nei-siden og ja-siden i den intense EU-debatten i 1994? Hvorfor sa de det? Og hvordan kunne både de – og han selv – ta så feil?
Utgivelse: 27. september.
Aschehoug
Sondre Mulongo Nystrøm (Skrevet i samarbeid med Thomas Karlsen)
Sondrey. Mellom to verdener.
Hva innebærer det å forfølge en slik drøm når livet ditt har fått en verst mulig start? Hvordan skal du håndtere din egen historie, og følelsen av ikke helt å høre hjemme verken her eller der? Og hva betyr det å få suksess, og takle all den oppmerksomheten som følger med? Det har vært snakket mye om både third culture-kids og adopsjon de siste årene, og i disse samtalene er Sondres bidrag både sterkt, tankevekkende og svært engasjerende.
Utgivelse: 27. september.
Aschehoug
Ole Jørgen Benedictow
1349: Svartedauden
En historie om 1300-tallet og pestepidemien som endret Norge for alltid. I en bred fremstilling følger forfatteren pestens spredning, han forteller om livet på 1300-tallet og viser konsekvensene pandemien hadde for norsk økonomi, kultur og samfunnsstruktur – virkninger som vi fremdeles finner spor av i dag. Ole Jørgen Benedictow er middelalderhistoriker og professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo.
Utgivelse: 27. september.
Bonnier Norsk Forlag
Hans D. Høeg
Trump – Enkelt forklart (arb.tittel)
En innsiders guide til mannen og bevegelsen som har rystet det amerikanske demokratiet
Tilgjengelig, underholdende og innsiktsfull inngang til høstens store skrekkscenario: Fire nye år med Trump som president.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm
Kristoffer Rønneberg
Stormens øy. Kampen om Taiwan og demokratiets fremtid
Stormens øy er en aktuell og tankevekkende bok som tar for seg Taiwans komplekse situasjon i dagens geopolitiske klima. Rønneberg gir et dypdykk i øyas historie og personlige fortellinger fra Taiwans innbyggere, som kjemper for å opprettholde sin identitet og demokratiske verdier i møte med eksterne trusler og supermakters spill.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm
Even Moland
DEBUTANT!
En sjanse i havet. Planetens hjerte og lunger, det sårbare livet i havdypet – og hvordan vi kan bevare det
I boka formidler havforsker Even Moland oppdatert kunnskap om havet. Hvordan virker det, og hvilken rolle spiller det i opprettholdelsen av livet på planeten? Som dykker og forsker forteller han levende og kunnskapsrikt og tar leserne med ned i dypet, slik at vi får innblikk i det fantastiske livet under overflaten, men også endringene som sakte utspiller seg.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm
Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland
Nr. 24. Motstandshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (arb.tittel)
Boken Nr. 24 er den både gripende og actionfylte historien om Gunnar ‘Kjakan’ Sønsteby, den mest dekorerte norske krigshelten, som kjempet mot den nazistiske okkupasjonen under andre verdenskrig. Den tar oss med fra hans tidlige år i en gryende motstandsbevegelse, gjennom hans handlinger som etterretningsagent for SOE, til hans dypt personlige opplevelser av tap og vennskapets betydning i krigens mørkeste dager.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm
Eivind Trædal
På ville veier. Hvorfor Norge burde hatt en samferdselspolitikk
Med denne boka viser politiker og statsviter Eivind Trædal hvordan norsk samferdselspolitikk ikke er resultat av strategisk langtidsplanlegging til befolkningens og klodens beste, men heller et sammensurium av kompromisser mellom forskjellige pressgrupper der bil- og fly-lobbyene er de sterkeste. Forfatteren viser gjennom enkelteksempler og statistikk hvordan dette fører til en situasjon der politikerne snakker pent om grønne valg og klimabevissthet, men likevel legger stadig mer av landet under asfalt og legger til rette for mer fly og cruisetrafikk, mindre tog og grønne alternativ.
Utgivelse: Ultimo september.
Cappelen Damm
Simon Mugford
Fotballstjerner: Vinicius Jr. ruler
Oversatt av: Terje Krumins.
Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior er en brasiliansk fotballspiller som spiller for den spanske klubben Real Madrid og for det brasilianske landslaget. Han er kjent for å være rask og fintesterk. Han er også sterkt involvert i fotballens antirasistiske arbeid.
Utgivelse: Ultimo september.
Aschehoug
Jørgen Gilbrant og Steinar Solås Suvatne
Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall
Partiet er en detaljrik og fengslende dokumentar, tett på møtene, menneskene, konfliktene og politikken. Forklarer leseren hva som egentlig er problemet i Arbeiderpartiet. Fra innsiden av et høyst dramatisk tiår i Ap, under Støres ledelse.
Utgivelse: Ultimo september.
Gyldendal
Jawad Raja (fortalt til Vilde Sagstad Imeland)
DEBUTANT!
Skapt for ære
15 år gammel rømte Jawad til barnevernet og brukte de neste årene på å løsrive seg fra familiens æreskultur. Abida Rajas sønn og Abid Rajas nevø skriver om en oppvekst med brutal vold i en norskpakistansk familie på 2000-tallet, om å finne ut hvem han er, og veien fram til forsoning.
Utgivelse: Ultimo september.
Stenersen
Mariam Rasouli og Guro Kulset Merakerås
DEBUTANT! Rasouli
Jeg er Mariam. En fortelling om frihet
Mariam kom til Norge som flyktning fra Afghanistan for 21 år siden. Da hadde hun aldri lært å lese, og var blitt giftet bort som barn. På tunge dager tar hun på seg burkaen, og står foran speilet der hun kjenner på gleden over hvor langt hun er kommet. Så løfter hun på burkaen og sier: Jeg er et menneske, jeg har verdi, jeg er Mariam. Dette er historien om en afghansk kvinnes vei inn i det norske samfunnet.
Utgivelse: Ultimo september.
Kagge
Andreas Tjernshaugen og Sigbjørn Lilleeng (ill.)
Fuglenes farlige ferd. Den fantastiske fortellingen om trekkfuglene som flyr halve jorda rundt
I denne boka kan barna lese den spennende historien om trekkfuglenes lange og farlige reise fra Norge og helt til Afrika, og om hvordan de klarer å overleve. Andreas Tjernshaugens forrige barnebok, Blåhvalen, ble nominert til Brageprisen.
Utgivelse: Ultimo speptember.
Kagge
Rune Berglund Steen
Ulovlig solidaritet
Siden den såkalte «flyktningkrisen» i 2015 har tusenvis av engasjerte mennesker på tvers av Europa viet livene sine til å kjempe flyktningenes sak. Mange av disse hjelperne har opplevd å bli trakassert eller straffeforfulgt for sitt engasjement. Rune Berglund Steen har reist rundt i Europa og møtt en rekke av dem som hjelper folk på flukt. Boka er en rystende beretning om hvordan vi i Europa møter flyktningene og dem som prøver å hjelpe dem.
Utgivelse: Ultimo september.
Forlaget Manifest
Terje Tvedt
Norske tenkemåter. Tekster 2016 – 2024
Terje Tvedt er en fornuftens stemme i en forvirret tid. I Norske tenkemåter. I denne samlingen blir samtidens dominerende perspektiver endevendt og maktens tenkemåter avdekket. Tvedt bruker sitt uavhengige, kritiske blikk til å avdekke tenkemåter og verdensbilder som har skapt noen av de mest sentrale paradoksene i moderne norsk historie. Flere av funnene er både oppsiktsvekkende og absurde, men boken er likevel balansert. Målet er ikke fordømmelse, men forståelse. Samlet gir Tvedt leseren et innblikk i samtidens dominerende perspektiver og blindsoner. Norske tenkemåter.
Utgivelse: September.
Aschehoug
Bjørn Berge
Lukt. Fortellingen om en falmet sans
Vi lever i en nærmest luktfri verden der alt snart er bilder – og bare det. Mangelen på luktstimuli gjør muligheten for å erfare verden mer begrenset. Dermed blir ikke bare opplevelsene fattigere, men trolig også evnen til å orientere seg og å skjelne mellom sannhet og løgn. Lukt er en hyllest til den frie luktesansen i all sin skjønnhet og avsky. Boka er dels en introduksjon til sansens betydning og luktenes eventyrlige mangfold, og dels en lukthistorisk reise gjennom oldtidens første bydannelser, via middelalderens pestepidemier og den industrielle revolusjon fram til i dag. I alt tar den for seg tjue lukter, fra blod til blomstereng, promp, penger og bensin.
Boken avslutter Berges trilogi om makt, som startet med Landene som forsvant i 2016 og fortsatte med Luftens tyranner i 2019.
Utgivelse: September.
Spartacus Forlag
Lucius Annaeus Seneca
Kunsten å dø
Utgivelse: September
Epiktet
Kunsten å være fri
Utgivelse: September
Vincentius Obsopoeus
Kunsten å drikke
Utgivelse: September
«Klassisk selvhjelp» er en bokserie korte tekster, der tenkere fra antikken og fremover reflekterer rundt temaer som død, sorg, alderdom, kjærlighet eller frihet. Serien er både opplysende og underholdende, og vil favne over en rekke sjangere – poesi og prosa, alvor og mer humoristiske tekster – og den viser at eldgammel praktisk kunnskap er høyst anvendelig også for moderne lesere.
Alle utgivelsene kommer med forord av filosof Einar Duenger Bøhn, og alle tre bøker er oversatt av Anders Dunker.
Spartacus Forlag
Erik Fosse
Krigens hus. Notater fra Gaza
I januar 2024 reiser den erfarne kirurgen Erik Fosse inn i Gaza som del av et lite team organisert av NORWAC. Fosse har jobbet i Gaza mange ganger tidligere, men situasjonen denne gangen er annerledes.
I boka, som bygger på dagboknotater fra det fire uker lange oppholdet, skildre situasjonen på Gazastripen også i en større historisk sammenheng, og gjennom Fosses samtaler med lokalt ansatte og representanter for det palestinske helsevesenet får leseren innblikk i en hverdag som blir stadig mer ekstrem for Gazas to millioner innbyggere. Gjennom nøkterne skildringer og sindige refleksjoner gir Erik Fosse her en vitneskildring av vår tids største humanitære katastrofe.
Utgivelse: September.
Spartacus Forlag
Raja Shehadeh
Hva frykter Israel fra Palestina?
Oversatt av: Christian Rugstad.
I dette lysende essayet gransker den store palestinske forfatteren Raja Shehadeh hvorfor Israel så mange ganger har unnlatt å gripe muligheten til å skape varig fred med Palestina. Siden opprettelsen av Israel i 1948 har kløften mellom de to partenes oppfatning av situasjonen bare blitt større. Hva kan denne kløften fortelle oss om hvorfor Israel undergraver tostatsløsningen? Og vil det påfølgende folkemordet i Gaza få verden til å reagere?
Utgivelse: September
Spartacus Forlag
Line Renslebråten
Narhvalen. Virkelighetens enhjørning
I denne historien møter vi en ung narhval som blir borte fra flokken sin, og vi følger ham på en farefull ferd i dypet, der han treffer nye venner, og ikke fullt så vennlige skapninger som gjerne vil spise ham.
Underveis i fortellingen blir vi kjent med narhvalen som art og lærer mer om hva den spiser og hvor den lever, og får vite mer om myter og overtro knyttet til denne spesielle hvalen. Og selvfølgelig får vi svar på det alle barn lurer på: hvorfor den har et stort horn stikkende ut av overleppa!
Høytlesningsbok for barn fra 5 år, skrevet og illustrert av Bragenominerte Line Renslebråten.
Utgivelse: September
Spartacus Forlag
Susan Sontag
Om kvinner
Oversatt av: Agnete Øye.
En samling uredde og skarpsindige essays om kvinner skrevet av den amerikanske forfatteren Susan Sontag. Essayene er for det meste skrevet på 1970-tallet, på høyden av den andre bølgens feminisme, men er påfallende relevante for vår tids samtaler. Sontag leverer originale analyser av blant annet den biologiske arbeidsdelingen, dobbeltmoralen når det gjelder aldring og dynamikken mellom kvinners avmakt og kvinners makt.
Utgivelse: September.
Existenz forlag
Helle Øder Valebrokk
Taco!
Taco er nordmenns absolutte favorittmåltid. Her har du den definitive tacokokeboken — en hyllest til den norske tacoen, smekkfull av inspirasjon til alle som elsker taco. Test ut en hjemmelaget krydderblanding eller salsa, eller prøv ut nye kombinasjoner og smaker. I tillegg kommer 52 forslag til hva mer du kan fylle tacofredagene dine med, med fristende og enkle oppskrifter på alt fra langtidsstekte kjøttstykker, friske fiskevarianter og rene vegetariske tacomåltider.
Utgivelse: September.
Forlaget Press
Jan Ivar Nykvist
Under trykk. Den store trykkokerkokeboka
Med trykkokeren kan du enkelt trylle frem alle slags deilige gryter og supper, men den kan også brukes til å koke kraft, lage risotto, hummus, pinnekjøtt og mye mer. Om du vil lage raske, smakfulle måltider er trykkoker et veldig smart hjelpemiddel. Under trykk er ikke bare en rikholdig samling oppskrifter, men også en inspirerende guide for alle som vil mestre trykkokekunsten på sitt eget kjøkken. Du sparer tid, du sparer energi og du tar godt vare på smak og næringsstoffer.
Utgivelse: September.
Forlaget Press
Trond Bakkevig
Jerusalem. Kirkehistorie og politikk
Gjennom 2000 år følger forfatteren Jerusalems dramatiske historie slik den nedfelles i de kristne samfunnene i byen. Bakkevig har selv arbeidet i mange år med å tilrettelegge for samtaler mellom kristne ledere i Israel og Palestina, og besitter en unik kombinasjon av teologisk og politisk erfaring blant annet fra mellomkirkelig råd, som rådgiver for norske utenriksministre, og medlem av kirkenes verdensråd.
Utgivelse: September
Cappelen Damm
OKTOBER
Kristina Quintano
Flukt – 11 ungdommers historier om reisen, frykten og håpet
Det er flere mennesker på flukt i verden enn noen gang. Hver eneste dag må mennesker forlate landet sitt og familien sin for å komme seg i sikkerhet. Millioner av disse er barn og ungdommer som flykter alene.
I Flukt møter du elleve flyktninger som har reist over brennende sanddyner, iskalde bølger og bekmørkt hav mot en ukjent framtid. Alle flukthistorier er unike, men ungdommene i denne boken har likevel én ting til felles: De vil at du skal vite hva som skjer med mennesker som er på flukt.
Utgivelse: 1. oktober.
Vigmostad og Bjørke
Hallgeir Opedal
Nabovarsel
Norden er forent i et geografisk og kulturelt fellesskap. Våre skjebner er vevd i hverandre, og vi tror gjerne at vi er like. Det er vi ikke. Alle nordmenn vil få fordommer bekreftet og avkreftet i dette møtet med våre nærmeste “slektninger”. Hallgeir Opedal har reist gjennom våre fire nordiske naboland. Resultatet er en reiseskildring utenom det vanlige – svært underholdende, gjennomgående lærerikt og overraskende tankevekkende.
Utgivelse: 1. oktober.
Bonnier Norsk Forlag
Stig Frøland
Biovåpen : Veien til armageddon
Biologiske våpen er levende mikroorganismer eller gifter fra slike organismer som blir brukt til å framkalle sykdom eller død hos mennesker, dyr eller planter. Internasjonale avtaler forbyr enhver bruk av slike våpen. Likevel har en rekke stater, som Nord-Korea, Russland og Iran, i hemmelighet utviklet biologiske våpen. Utviklingen i bioteknologi og kunstig intelligens i dag muliggjør utvikling av nye og langt farligere mikrober. Til tross for dette er det en overraskende taushet i offentligheten om farene knyttet til moderne biovåpen, samt om nødvendigheten av tiltak for å beskytte seg mot det som kan ende som et pandemisk Armageddon utløst av slike våpen.
Utgivelse: 1. oktober.
Solum Bokvennen
Jarle Enerud
Julequiz 2024
Dette er quizboka som samler hele familien i julen. Boka er delt inn i hele 100 kategorier med 10 spørsmål i hver kategori. Spørsmålene dreier seg om tradisjonelle quiz-emner som film, TV, musikk, sport, geografi, natur og vitenskap, historie, mat og litteratur, men også egne kategorier om jul.
Utgivelse: 2. oktober.
Gyldendal
Arill Riise
Der ingen var einsam. Klyngetunet som vart utsletta
Då Arill Riise var ni år gammal, vart huset han budde i, og resten av klyngetunet Riise ved Hjørundfjorden, teke av snøskred. Blant dei tre som omkom, var fire år gamle Ivar, veslebroren til Arill. Med skredet, som fann stad i februar 1968, blei eit levande klyngetun rive bort. I Der ingen var einsam skildrar journalist Arill Riise kva som gjekk tapt då klyngetunet forsvann. Det har blitt ei varm og gripande bok om eit Noreg som var.
Utgivelse: 3. oktober.
Samlaget
Gunhild Dahlberg og Solveig Kloppen
DEBUTANTER!
Erotisk lesesirkel, inspirasjonsbok
En gave til alle fans av Solveig Kloppen og Gunhild Dahlberg – og av podkasten hvor de analyserer erotisk litteratur fra internett. Denne boken er for alle som liker kombinasjonen av lett litteraturanalyse og hard porno.
Utgivelse 3. oktober.
Cappelen Damm
Rune Slagstad
De nasjonale strateger
Rune Slagstads storverk om norsk historie kommer her i ny utgave, med et nyskrevet, større etterord: en samtidsdiagnose.
«Hvilken bok har betydd mest for deg? – De nasjonale strateger av Rune Slagstad. Den favner alt av norsk historie.» (Kadafi Zaman, TV2)
«Boka om dei nasjonale strategane er både original, eineståande og eg vil tru epokegjerande.» (Jostein Nerbøvik, professor i historie)
Utgivelse: 3. oktober.
Cappelen Damm Akademisk
Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store julequiz 2024
Quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande gir deg quizen som samler familien i jula! Aschehougs store JuleQuiz 2024 inneholder 1500 spennende spørsmål for hele familien, fordelt på julespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor.
Utgivelse: 4. oktober.
Aschehoug
Geir Stian Ulstein
De grønne jævlene
90 nordmenn, 7 dager og slaget som ledet til Hitlers fall. Fortettet og scenisk krigsdrama om innsatsen til de norske kommandosoldatene som rykket inn i det kapitulerte Nazi-Tyskland. Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og forfatter av et titalls romaner og sakprosabøker.
Utgivelse: 4. oktober.
Bonnier Norsk Forlag
Kjetil Wiedswang
Norge mot EU. Denne gangen blir det personlig
EU-medlemskap har vært ikke-tema for norske politikere. Nå har flere partier snudd og mener krig og klimakrise må føre til enda en EU-omkamp. Blant norske velgere er det stadig solid flertall mot medlemskap, men antall motstandere er halvert på et tiår. Men meninger skifter fort i usikre tider. Norsk ungdom er langt mer EU-positive enn eldre. Det tok svenskene noen måneder å bli Nato-venner.
Med fremgang for høyrepopulister, Trump i siget og med en krig i Europa der Putin mener han har Gud på sin side, vil en ny norsk Europa-debatt uansett bli annerledes. Ingen nordmenn under 48 år har fått gi sin stemme om saken. Under forrige EU-debatt handlet mye om smørtoll, fiskekvoter og selvråderett. Nå står det om verdier.
Utgivelse: 8. oktober.
Humanist forlag
Janette Røseth
Prosjekt glede
I Prosjekt glede tar psykolog Janette Røseth deg med på en inspirerende reise i jakten på glede i en hverdag som kan føles utfordrende og grå.
Utgivelse: 8. oktober.
Frisk forlag
Andreas Reckwitz
Slutten på illusjonene. Politikk, økonomi og kultur i det senmoderne
Oversatt av: Eivind Tjønneland.
Vi lever i en tid med stor usikkerhet. Optimismen etter den kalde krigen er et fjernt minne, den ene krisen avløser den andre og en bedre fremtid fremstår som en illusjon. I Slutten på illusjonene undersøker Andreas Reckwitz den kulturelle, økonomiske og samfunnsmessige utviklingen de siste 40 årene, og skisserer sentrale trekk i nåtiden: det nye klassesamfunnet, en postindustriell økonomi, konflikten om kultur og identitet, selvets utmattelse som følge av søken etter autentisk tilfredsstillelse og den politiske krisen for liberalismen.
Utgivelse: 7. oktober.
Cappelen Damm Akademisk
Julie Nanett Holten og Lars André Gundersen
Høstquiz 2024
Ny quizbok for mørke høstkvelder. Dette er quizboka som samler hele familien til hyggelig quiz, med sine 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie noen.
Utgivelse: 8. oktober
Gyldendal
Frank Rossavik
Hæ? Et liv som tunghørt
Frank Rossavik mistet nesten all hørsel som fireåring. Skolegangen ble ikke enkel. Likevel var han fast bestemt på å bli journalist, selv om yrket ikke akkurat egner seg for tunghørte. I denne boken gir Rossavik en gripende, tankevekkende og morsom skildring av livet som hørselshemmet.
Utgivelse: 8. oktober.
Vigmostad & Bjørke
Kristina Merete Støvik
DEBUTANT!
Lyst på livet
I en verden hvor synet på sex er skapt fra et mannlig perspektiv, lærer denne boka deg å ta tilbake nytelsen og omfavne din feminine seksualitet – med mer lyst og mindre skam. Resultat er et liv med større glede, kreativitet og ikke minst: fantastisk sex, med og uten partner. Boken belyser hvordan seksualiteten påvirker psykisk helse, og er en brobygger mellom vitenskapen og den gamle visdommen. Mindre usikkerhet og mer åpenhet rundt kvinners seksualitet, og gode, fruktbare samtaler omkring temaet.
Utgivelse: 10. oktober.
Nor
Ivo de Figueiredo
Stormen bind 2. En biografi om Edvard Munch
Munch finner aldri sin plass i det nye århundret, han står midt i sin tid, men alltid for seg selv. I Norge er han kosmopolitten blant nasjonsbyggere, i Tyskland en aldrende avantgardist blant unge ekspresjonister. Når han trekker seg tilbake til villaen på Ekely, er det på sett og vis fordi han ikke hører hjemme andre steder enn i sin egen kunst. Der fortsetter til gjengjeld stormen å herje i kunstnerens øye til han lukker dem for siste gang en vinterdag i 1944. I andre bind av Stormen. En biografi om Edvard Munch fullfører Ivo de Figueiredo det storstilte portrettet av Norges største kunstner og hans tid.
Utgivelse: 11. oktober.
Aschehoug
Øystein Hellesøe Brekke
Kontoret: Hanseatenes historie
For første gang fortelles hele hanseatenes historie og deres sterke etablering i Bergen for den allmenne leser. Dette er norgeshistorie gjennom 400 år fortalt med ny vinkling. Øystein Brekke er historiker, utdannet med UiB med mastergradsoppgave om Det hanseatiske kontoret i Bergen i perioden 1490 til 1510.
Utgivelse: 11. oktober
Bonnier Norsk Forlag
Jonas Bals
Kampen fortsetter. Mot fascisme og rasisme 1940 til i dag
Jonas Bals gir en dyptgående innsikt i den norske og internasjonale antifascistiske kampen fra 1940 til i dag. Norske antifascister kjempet mot nazistene, men fascismen døde ikke med Hitler og Mussolini. Diktaturer fortsatte i Spania og Portugal, apartheidstyre i Sør-Afrika og i koloniene fortsatte volden i mange år til. På 1970-tallet blusset høyreekstrem terror opp i Europa, men en sterk antirasistisk motkultur vokste frem. I dag utfordres vi av ytre høyres fremmarsj, og Bals minner oss om å bekjempe fascismen før det er for sent.
Boken er en frittstående oppfølger til Våre kamper fra 2023.
Utgivelse: 15. oktober.
Res Publica
Vidar Eriksen og Per Flakstad
DEBUTANTER!
Arbeiderbevegelsens historie på 1-2-3
For første gang i Norge presenteres arbeiderbevegelsens historie som tegneserie! Møt heltene som ble banket opp, fengslet og som ofret livet for rettighetene vi i dag tar for gitt. En humoristisk, lettlest påminnelse om at velferden ikke kom gratis, men ble kjempet fram gjennom organisering og harde kamper.
Utgivelse: 15. oktober
Res Publica
Børre Haugstad
Vinylens historie 6. UK 1970-1989
Etter tre innledende bøker om vinylens og musikkens i Norge (1958-2020), som tok for seg denne delen av den norske kulturhistorien fra Alf Prøysen til Aurora, kommer til høsten andre del av vinylens historie i Storbritannia. Den boken viser blant at pønken også forandret kunsthistorien. En kvinne steg fram som vår tids mest innflytelsesrike kunstner. Men først og fremst viser den hvordan musikkens historie igjen snus på hodet og forandres på 70- og 80-tallet, to tiår som ble like viktige som 60-tallet.
Utgivelse: 15.oktober.
Schreibtisch
John S. Jamtli
Sabotør – Grenselos
Denne tegneserien handler om de som var på flukt i Norge under andre verdenskrig, og mer spesifikt de som hjalp dem over grensa til det nøytrale Sverige – grenselosene. Historien konsentrerer seg om Astrid Linerud fra Hattfjelldal, som hjalp faren sin med kurervirksomhet allerede fra barnsben av, og som senere ble trolig Norges yngste grenselos. Boka beretter på en visuell måte om krigen i grensetraktene sett fra barnas perspektiv, og kommer som femte utgivelse i Jamtlis bokserie Sabotør. Passer for både unge og voksne lesere.
Utgivelse: Primo oktober.
Strand forlag
Torolf E. Kroglund
Eplet. En reise i Edens hager
Hvor kommer eplet fra, og hva forteller det om oss? Det er sentralt i myter, eventyr, religion, litteratur og kunst. Forfatteren reiser langt øst, sør og vest i verden på sporet av kunnskapens frukt, fra sitt utgangspunkt: hengekøya mellom to epletrær i egen hage.
Eplet – en reise i Edens hager handler om hage, litteratur, historie og kanskje også om håp for en bedre balanse mellom det ville og kultiverte; natur og menneske.
Utgivelse: Primo oktober.
Cappelen Damm
Veronica Skotnes
DEBUTANT!
Vi kom fra havet. En reise med seilbåt i Finnmark
Kun gjennom sjøveien kan man forstå kysten. I tre år har Veronica seilt langs kanten av ishavet, til de ytterste utpostene av Finnmarkskysten, på jakt etter mennesker, fortellinger og naturopplevelser fra vår nordligste landsdel. Boken følger en reise gjennom det ytre og det indre, gjennom mørketid og midnattssol, havblikk og storm, fortalt fra dekket på en gammel seilbåt. Den belyser en vakker og svinnende del av kystkulturen sammen med forfatterens egne refleksjoner og opplevelser fra havet. Hva slags utfordringer møter man ved ishavet?
Utgivelse: Primo oktober
Cappelen Damm
Tom Kristiansen
General Fleischer. Triumf, tragedie og kampen om ettermælet
Dette er historien om den første allierte generalen som påførte tyske styrker et nederlag under andre verdenskrig. Men det er også historien om generalen som kom i konflikt med sine overordnede, som fulgte kongen og regjeringen i eksil, men også ble beordret til Canada. Der skjøt han seg selv noen måneder senere.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Thor Gotaas
SPARK. På to meier gjennom norgeshistorien
En fantastisk fortelling om en folkekjær del av vår kulturhistorie. Gotaas forteller på sin sedvanlige måte historier og anekdoter fra hele landet. Både det seriøse og det kuriøse. Om et folkeminne i ordets rette forstand.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Ole Øyvind Sand Holth
Kriger i Europa begynner sjelden på onsdager
Ole Øyvind Holth reiser i farfarens forspor langs fronten i Ukraina og bruker hans historie og dagbøker som bakteppe for å undersøke det mest grunnleggende spørsmålene rundt krig. Denne boka tar oss med både til Østfronten under andre verdenskrig og til frontlinjen som skjærer gjennom dagens Ukraina. En dokumentarisk reiseskildring som gir kunnskap og inviterer til ettertanke og kritisk tenkning.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Inger Karin Natlandsmyr
Norges beste skiturer
Ny bok i Norges bestselgende turbokserie, denne gangen om nasjonaløvelsen skitur. Endelig kommer boka som beskriver femti av de aller fineste skiturene du kan gå i vårt langstrakte land. Skiturene har varierende vanskelighetsgrad – fra dagsturer i ganske flatt terreng som passer for hele familien, til spennende skiturer utenfor merket løype.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Kristoffer Kaayne Kaalsaas
Kaaynes Seoul-food Koreansk barbeque, kimchi og streetfood
Lær deg å lage det beste fra det koreanske kjøkken med TikTok-kokken og matinfluenser Kaayne Kristoffer Kaalsaas. Da Kaayne oppdaget koreansk mat, fikk han en ny følgesvenn. Boken forsøker ikke å være en autentisk koreansk kokebok, men gir oppskrifter fra en som digger koreanske smaker og lager det med ingredienser du enkelt får tak i.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Christoffer Robin Omdahl
1UP! Spillene som gir deg ekstra liv
Frittstående oppfølger til storsuksessen Power Up! I denne boka kan du lese om Chris sine 100 beste spillopplevelser, og hva de har tilført livet hans. Forhåpentligvis blir du like inspirert til å finne dine egne 1-UPS, både i spillene og i livet.
Utgivelse: Primo oktober.
Gyldendal
Magnus Braaten og Arilas Berg Ould-Saada
DEBUTANT! (Ould-Saada)
Slaget om landslaget. Rasende superstjerner, maktkamp i kulissene og de usannsynlige folkeheltene på nødlandslaget
Denne actionfylte boka kommer med nye avsløringer om maktkampen og dramatikken da Haaland, Ødegaard og de andre landslagsstjernene ble nektet utreise til møtet med Østerrike i 2020, og et helt nytt landslag måtte settes sammen på få dager.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge
Erling Kagge
Nordpolen. Natur, myter, eventyrlyst og smeltende is
I denne biografien om Nordpolen følger Erling Kagge opp egne og andres spor, og legger ut på en vandring i mytene, litteraturen og historiene om verdens nordligste punkt. Boka er allerede solgt til flere land, blant dem USA, Tyskland og Storbritannia.
Utgivelse: Primo oktober.
Kagge
Freddy André Øvstegård
Nei til EU. Argumenter for en ny generasjon
I 1994 stemte Norge nei til EU. Samme år ble stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) født. Han representerer en generasjon som aldri har fått ta stilling til EU- spørsmålet. Hvor står EU-debatten 30 år etter sist folkeavstemning? I denne boka ser Øvstegård nærmere på nei- sidens argumenter. Har de fortsatt gyldighet? Hvordan har EU og verden forandret seg, og hvordan skal nei-siden forholde seg til det?
Utgivelse: Primo oktober.
Forlaget Manifest
Anne Applebaum
Diktatorklubben. Autokratene som ønsker å styre verden
Oversatt av: Rune R. Moen.
Diktaturet og Co. er en skremmende fremstilling av hvordan autokratier samarbeider for å undergrave den demokratiske verden, og en innsiktsfull refleksjon rundt hvordan vi bør organisere oss for å bekjempe dem. Autokratier i dagens verden støttes av komplekse nettverk som omfatter finansielle strukturer, overvåkningsteknologi og propaganda. Disse nettverkene opererer globalt, og motstanden mot dem er utfordrende. Anne Applebaum oppfordrer til en ny strategi for å møte disse truslene.
Utgivelse: Medio oktober.
Cappelen Damm
Stian Blipp og Andreas Hedemann
Nerdelandslaget – spill for livet
En kjærlighetsfortelling om gaming, og ikke minst en hyllest til fellesskapet som oppstår rundt fenomenet. Blipp og Hedemann tar nerde-uttrykket tilbake, og
bærer det med stolthet. For det er ingen som elsker like høyt som en nerd.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal
Bjørk Matheasdatter
Å se og bli sett. Ta vare på flokken din
Ny bok fra forfatteren bak Å elske og bli elsket og Å løfte og bli løftet. En vakker inspirasjonsbok som vise deg hvordan du kan bygge gode relasjoner til dine nærmeste, noe som kanskje er det aller viktigste for din helse og livslykke!
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal
Ingerid Hagen
Gift med fienden. Historien om tyskerjentene Norge ikke ville ha
En sterk historie om et skamfullt kapittel i norsk etterkrigshistorie. Gjennom systematisk og bred kildebruk har Ingerid Hagen skrevet et nytt og hittil ukjent kapittel om tyskerjentene Norge ikke ville ha.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal
Hans Olav Brenner
Brenners beste. Poesi til alle livets anledninger
Norges fremste lyrikkformidler har samlet sine 68 favorittdikt. I denne boka finner du dikt til hverdag og til fest, dikt som setter ord på fortvilelse, dikt som passer når du plutselig skjønner at du trenger noe å si til et brudepar om en times tid, og dikt som har akkurat de formuleringene du trenger når du trenger dem som mest. En vakker gavebok med diktene du trenger til alle livets opp- og nedturer, vevd sammen av Brenners egne tekster.
Utgivelse: Medio oktober.
Gyldendal
Erika Fatland
Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium
Det portugisiske imperiet var det første globale koloniriket – og det siste. Erika Fatland har besøkt landene i det tidligere imperiet, fra Mosambik i sør til Japan i vest og Brasil i øst, og leverer en storslått og underholdende reiseskildring i nåtid og fortid.
Utgivelse: Medio oktober.
Kagge
Marte Hallem
Rinnans rival. Dobbeltagenten Karl Adding
Under Marte Hallems arbeid med teatertrilogien Operasjon Oleander, navnet på en av den tyske okkupasjonsmaktens største hevnaksjoner mot den norske sivilbefolkningen, dukker til stadighet angiveren Karl Addings navn opp. Hvem var han? Hvor kom han fra? Var han faktisk Henry Rinnans rival, slik kallenavnet hans vil ha det til, og i så fall på hvilken måte? Og ikke minst – hvordan kunne en mann med jødisk far bli agent for nazistene? Rinnans rival. Dobbeltagenten Karl Adding er den første gjennomarbeidede og kildebaserte fremstillingen av Karl Addings liv. I slutten av november 2024 er det også premiere på Marte Hallems dokumentarfilm om Karl Adding, som vil vises på kinoer over hele landet.
Utgivelse: Medio oktober.
Pax
Anette Richardsen
DEBUTANT!
SLOW – tilbake til hvilepuls. Finn tilbake til indre ro og overskuddet til å leve det livet du drømmer om
En vakker og inspirerende bok om hvordan vi kan finne tilbake til hvilepuls og indre ro i hverdagen. I jakten på mer, bedre og raskere, har vi glemt hva som får oss til å føle oss levende. Anette skildrer på en nydelig måte hvordan vi kan lære fra andre kulturer og finne tilbake til det som virkelig betyr noe for oss. Slow living er en livsstil som fremmer en mykere tilnærming til livet. Det er et populært tema i store deler av verden, men det finnes per i dag ingen andre bøker på det norske markedet.
Utgivelse: 16. oktober.
Nor
Bjarte Arneson
Ting som gjør deg glad
Begeistringskongen er tilbake med 64 nye observasjoner som gjør livet lysere. Bjarte Arneson fikk stor oppmerksomhet da boka Kilder til begeistring ble lansert i fjor. Hvem kunne ikke trekke på smilebåndet av bussjåfører som hilser på hverandre, og vepser som finner veien ut selv? Høsten ser like mørk ut som i fjor, dermed er det bare å omfavne kjøleskapet som plutselig blir helt stille (den følelsen!), og den ene klementinen i butikken som har et blad på stilken (DEN følelsen!).
Utgivelse: 16. oktober.
Gyldendal
Elma van Vliet
Minnene om deg
Nytt konsept i den populære minnebokserien. Her kan du skrive om en du har tatt farvel med. Forskning viser at skriving kan ha stor verdi i en sorgprosess.
Utgivelse: 16. oktober.
Bonnier Norsk Forlag
Anne Lene Johnsen
Den store julekalenderboka
24 dager, 50 julekalendere, et vell av ideer. Anne Lene Johnsen har i flere år vært populærvitenskapelig spaltist i blant annet Dagbladet og holder jevnlig foredrag om fakta og forskning for folk flest. Johnsen har tidligere utgitt blant annet Dette kunne jeg jo før!, Quiz for ikke-quizzere, Hvordan fatte matte og Bruk nøtta.
Utgivelse: 17. oktober.
Bonnier Norsk Forlag
Athefe Sebdani
På egen hånd
Oversatt av: Inger Sverresson Holmes.
Hvorfor forlater man barna sine? Atefeh er fem år gammel da hun og brødrene hennes blir smuglet til Europa. Foreldrene er soldater i en iransk motstandsbevegelse og forblir i organisasjonens militærleir. Med ett slag er femåringen mor til brødrene sine.
Min hånd i min er en historie om å vokse opp uten noen andre å stole på enn seg selv, om overgrep som blir dysset ned og om et samfunn som gang på gang ikke klarer å se det sårbare barnet. Men det er også en historie om en hardnakket livskraft, og om motet til å endelig bryte seg fri.
Utgivelse: 17. oktober.
Pax
Aleksej Navalnyj
Patriot – en selvbiografi
Oversatt av: Gunnar Nyquist.
Historien om Navalnyj, juristen, korrupsjonsjegeren og den politiske aktivisten, som selv fra graven er Putins sterkeste motstander. Fortalt av ham selv, fullført av hans kone Julija. Manuskriptet ble, kapittel for kapittel, smuglet ut av fengslene han satt i. Navalnyjs siste brev til verden, skrevet med humor, mot og optimisme fra en som ofret alt for sin sak, og ut fra en overbevisning om at endring vil komme i Russland.
Utgivelse: 22. oktober
Gyldendal
Gro & Amalie Vatne Brean
Fjerde trimester
Hvorfor går mødre rundt og skammer seg for alt mulig, og kjenner konstant dårlig samvittighet?
I forfatternes øyne står det klinkende klart: det handler ikke om deg som mor. Det handler om at vi fortsatt lever i en kultur som ikke støtter mødre godt nok og krever selvmotsigende ting av dem.
Utgivelse: 24. oktober.
Frisk forlag
Alex Bellos og Ben Lyttleton
Fotballskolen – Der fotballen redder verden
Oversatt av: Håkon Viggen.
Fotballskolen er en serie er pakket full med fascinerende fakta om samfunnet vårt og om fotball. Du vil lære masse om fotball, men også fantastiske ting om historie, vitenskap og geografi!
Utgivelse: 24. oktober.
Cappelen Damm
Halvor Folgerø
Ferjefolket
Halvor Folgerø tek oss med på ferjeturar og fortel historier frå Smøla-ruta i nord til Kvitsøy-ferja i sør. Bli med til fjordar og havstrekk, møt glade billettørar, stolte kapteinar, få historier om kvardagsliv og komikk, dramatikk og ulykker. Både mannskap, pendlarar, yrkessjåførar og reisande har sin plass i boka. Boka er rikt illustrert.
Utgivelse: 24. oktober.
Samlaget
Vigdis Hjorth
Utvalgte tekster (arb.tittel)
Her samles tidligere upubliserte tekster av en av landets viktigste litterære stemmer – noveller, litterære artikler, reisebeskrivelser og politiske innspill. Her er essays om Tsjekhov, Chaplin og Knaugård, om Lars von Trier og Tove Ditlevsen, om å reise til Jerusalem og om nødvendigheten av ikke å bli full på julaften. En litterær blomsterbukett like original og spennende som forfatteren selv.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm
Reodor Felgen
Fra mitt verksted.
Norges største oppfinner letter på sløret.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Cappelen Damm
Agnes Cathrine Moestue
Sekten. De kalte meg Roxy
Sterk personlig historie om norsk tenåringsjente som ble rekruttert inn i en sekt som 19-åring, og ble en av sektlederens mest lojale disipler. Hvordan kunne det skje? Hva gjør at en norsk tenåring lar seg forføre og hjernevaske av en forstyrret sektleder? Forfatteren arbeider i dag som psykolog, og er særlig opptatt av å forebygge radikalisering av unge mennesker inn i ulike ekstreme miljøer.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Gyldendal
Hege Schultz Heireng og Stine Schultz Heireng
Året ute. 100 turtips til fire eventyrlige årstider
Bli med på tur gjennom årets fire årstider! Boka tar deg med på lavterskel påskeferie i ville Femundsmarka, til Jotunheimens flammende høstfarger og til nyttårsfeiring på vinterparadiset Haukeli. Boken gir konkrete tips til over 100 kortreiste aktiviteter og turdestinasjoner tilpasset årets fire årstider for folk i alle aldre.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Gyldendal
Liv Strömquist
Pytia prater
Oversatt av: Hanne Kristin Wolden.
DEBUTANT!
Vi lever i en kultur som mer og mer handler om å optimalisere helsa vår for å leve lengst mulig, men som ikke tilbyr noe svar på HVORFOR vi egentlig skal strebe etter å springe rundt på kloden så lenge som fysisk mulig. Strömquist diskuterer hvordan vi bør leve og hvorfor. Vi får sju livsråd mot livsråd, og vi møter blant andre en 1300-tallshelgen, en sirkusartist, en manfluencer og en instagram-psykolog. Ispedd treffende humor serverer Strömquist oss et kapitalismekritisk og skarpt blikk på samtiden vi lever i.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Forlaget Manifest
K. Dahle, A. Nytun, M. Langnes og B. Rundberget (red.)
Kjøpstaden på Veøya. Middelalderbyen som forsvant
Veøya ligger i dag som en liten perle i Romsdalsfjorden – uforstyrret, grønn og frodig – og omgitt av høye fjell og gamle bygdelag på alle kanter. Den sentrale plasseringen i forhold til ferdselen på fjorden er en viktig nøkkel for å forstå hvorfor det ble etablert en kjøpstad her i løpet av vikingtid og tidlig middelalder. Artiklene i denne boka er skrevet på bakgrunn av et seminar om Veøya som kjøpstad og forfatterne tar opp fire ulike tema: forskningshistorien, de fysiske spora etter kjøpstaden, hvilken rolle kjøpstaden spilte og hvilke nettverk som var knytta til Veøya.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Museumsforlaget
Peter Lorange
Kunst for smarte strateger
Reder, investor og gründer Peter Lorange har skrevet en uvanlig bok om hvorfor han samler på kunst. Forfatteren erverver kunstverk etter ti kriterier i tråd med hans virksomhet som forretningsmann og leder i akademia. Når Lorange står overfor vanskelige valg, «konsulterer» han kunst fra samlingen som kan bidra med nye dimensjoner og bedre avgjørelser.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Museumsforlaget
Mads Langnes (red.)
Protestantisk etikk og kapitalistisk ånd? Næringslivshistorie frå Møre og Romsdal
Møre og Romsdal har ei rik næringslivshistorie, og denne boka handlar om alt frå klippfiskeksport til kaffistover og offshoreindustri. Forfattarane tek utgangspunkt i teoriane til Max Weber om protestantisk etikk og kapitalistisk ånd, og granskar om symbiosen Gud og mammon var meir vellukka på Nordvestlandet enn nokon annan stad. Forfattarane er knytte til Romsdalsmuseet, Viti og Nynorsk kultursentrum.
Utgivelse: Ultimo oktober.
Museumsforlaget
Ida Marie Aamodt Storbakken
Vennemat 2
Oppfølgeren til den best- selgende suksessen fra 2022. For er det noe tidligere restaurantkokk Ida Marie Aamodt Storbakken kan, så er det å lage mat til mange.
Utgivelse: Oktober.
Frisk forlag
René Munthe Eik
Pizzamani USA
Chicago-, Detroit- og New York-style pizza i stekeovnen.
Utgivelse: Oktober.
Frisk forlag
Graeme Hall
Hundeboka
Oversatt av: Eva Ulven.
Denne boka passer for alle som har hund, drømmer om å få hund eller bare er veldig glad i hunder. Hunden er menneskets beste venn, sies det. Men alle vennskap må pleies, og denne boka gir solid og faktabasert kunnskap om hundehold, særtrekk ved de ulike rasene, grunnleggende treningsteknikker samt hundens historie – fra ulv til moderne hund.
Utgivelse: Oktober.
Aschehoug
Ragnhild Holmås og Henriette T. Osnes
Ordenes gyselige jul. Snoking i språkets sprøeste julegaver
En gjennomillustrert, fartsfylt og rampete faktabok for barn som river glanspapiret av de høytidelige juleordene, og avslører hva som er inni. Den følger samme formel som suksessen Ordenes hårreisende hemmeligheter: saftig etymologi pakket inn i sprø historier, som en saftig og sprø bacondaddel. Skaperne er det samme vinnerlaget: Ragnhild Holmås skriver, og Henriette T. Osnes illustrerer.
Utgivelse: Oktober.
Aschehoug
Aslak Maurstad
Den store boken om gaming
Alt du noen gang trenger (og ikke trenger) å vite om gaming. For barn som elsker spill, og foreldre som ikke skjønner hvorfor.
Utgivelse: Oktober.
Aschehoug
Henriette A. Sverre
Netter i naturen. Med hengekøye eller telt i bergensområdet
I denne inspirerende boken presenterer turblogger Henriette A. Sverre 20 idylliske tips til telt- og hengekøyeturer i bergensområdet. Dette er en praktisk, nyttig og billedrik bok for både nye og drevne utesovere. Boken vil inneholde detaljert kart over kommunen og gode lokale kart til anbefalte destinasjoner med tydelige stianvisninger. Du vil også finne nyttige tips til utstyr og hvilke forberedelser som danner grunnlaget for en best mulig friluftsopplevelse.
Utgivelse: Oktober.
Bodoni forlag
Victor Mids & Oscar Veerport
Mindf*ck. 101 måter å lure hjernen på
Oversatt av: Hedda Vormeland.
Hvoradn re det mluig ta du kna lse dte?
Bildet du ser av virkeligheten rundt deg, registrert gjennom sanseapparatet og hjernen, er på ingen måte objektivt eller «upåvirkelig». Det er formet og påvirket av alle slags inntrykk, minner og antakelser.
I denne boken kan du lære hvor lett det er å lure hjernen og sansene ved hjelp av triks fra psykologien, legevitenskapen og tryllingens verden. Ved hjelp av de 101 illusjonene og eksperimentene kan du lære deg å lese tanker, mestre de beste salgstriksene, aldri glemme et navn, gjenkjenne en løgn, påvirke andre mennesker på avstand og bli en vandrende kalkulator.
Utgivelse: Oktober.
Spartacus Forlag
Morten Søberg
Banco Tornquist
Det var en argentinsk forretningsbank, grunnlagt av en svenske, som finansierte det første norske oljeeventyret – hvalfangsten i havet rundt Sør-Georgia. Nå er det lenge siden Argentina var en økonomisk stormakt, for stadige valutaproblemer har kostet landet dyrt, og tilliten – som alle pengesystemer er fullstendig avhengig av – er minimal.
I denne fascinerende boken undersøker forfatteren hva vi i Norge kan lære av den argentinske historien, og han tar leseren med til London, Buenos Aires og Falklandsøyene, der han møter bankfolk, guvernører og krigsveteraner.
Utgivelse: Oktober.
Spartacus Forlag
Hanne Eggen Røislien
Alt er tapt
På innsiden av Israels hær. Aktuelt, nært og rystende om de israelske soldatenes perspektiv på den pågående Gaza-krigen. Boken bygger på et unikt kildetilfang opparbeidet gjennom flere tiår. Hanne Eggen Røislien er en norsk forsker, forfatter og spesialrådgiver for kultur i Forsvarsstaben. Hun er også tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington DC.
Utgivelse: Oktober.
Bonnier Norsk Forlag
Rønnaug Jarlsbo
Tvillingene. Hvorfor klarte ingen å redde Mina og Mille?
8. januar i fjor ringte en mann til politiet og fortalte at han hadde tre livløse tenåringsjenter i leiligheten sin i Spydeberg. For tvillingene Mina og Mille var det for seint. De ble født sammen, levde livene tett sammen, og døde samtidig, 16 år gamle av overdose. Da var de under barnevernets omsorg. Dette er den fulle historien om livene deres. Hvordan kunne det gå så galt med to jenter som var så friske?
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Ole Paus
For en mann. Opptakt til en selvbiografi
Før Paus døde, begynte han på sin selvbiografi og ga den selv tittelen «For en mann». For å «forsøke å få lagt dette fordømte puslespillet en gang for å se hvordan det ferdige bildet ser ut». Dette er det han rakk å skrive. Et utfyllende etterord er skrevet av Asbjørn Bakke.
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Magnus Takvam
Tett på makta. En motvillig journalists memoarer
Magnus Takvam tar oss med bak kulissene i norsk poltikk, og forteller hvordan det har vært å være tett på makta i førti år. Takvam skriver også om hvordan politikken og politikerne har endret seg de siste tiårene.
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Sunniva Gylver
Himmel på jord. Tanker for julen
Denne boka inneholder 24 refleksjoner om jula fra en av Norges mest folkekjære prester. Boka er illustrert av Anne Kristin Hagesæther.
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Sigrid Sollund
Vinn diskusjonen. Debatteknikk og samtalekunst
Dagsnytt 18-programlederen gir deg alt du trenger å vite for å kunne gå seirende ut av hverdagslivets diskusjoner. Her lærer du debatteknikker og evnen til å gjennomskue når andre prøver å overkjøre deg – på jobb eller hjemmebane.
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan
Smaken av Hellstrøms verden. Mer enn en kokebok. Inspirasjon og oppskrifter
Eyvind Hellstrøm er kjent for å inspirere og motivere andre til matlaging og kokekunst. Norges mest kjente og kjære mesterkokk, hva blir han selv inspirert av? Hvor henter han selv sine impulser, sin gnist, glede og inspirasjon fra? Her deler han et vell av deilige oppskrifter, alt nydelig fotografert av Anita Rennan.
Utgivelse: Oktober.
Kagge
Paul Schrader
Transcendental filmstil
Oversatt av: Anders Dunker
Filmregissøren og manusforfatteren Paul Schrader analyserer her filmstilen de tre store regissørene Yasajiro Ozu, Robert Bresson og Carl Dreyer, og finner et felles dramatisk språk som han kaller den transcendentale filmstilen. Denne stilen uttrykker en åndelig tilstand med stramt kameraarbeid, skuespill blottet for selvbevissthet og klipping som unngår redaksjonelle kommentarer. Boka er nr. 5 i serien «Existenz Film».
Utgivelse: Oktober.
Existenz forlag
Øivind Storm Bjerke
Kristian Blystad
En monografi om en av våre viktigste nålevende skulptører. Kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke tar for seg hele Blystads kunstnerskap. Boken er rikt illustrert med et helt unikt bildemateriale av Blystads skulpturer og monumenter. «Blystads kunst befinner seg nærmest i en kryssild mellom motsatte kunstneriske holdninger; den idebaserte samtidskunsten og en tradisjonsorientert figurasjon der en arv fra både førkristen arkaisk og klassisk skulptur og tidlig modernisme gjør seg gjeldende.
Utgivelse: Oktober.
Orfeus
Julie Maske
Bad! Helårsbading i norsk natur
Hva er lurt å tenke på før du går ut i vannet, hva bør du passe på og hvordan kan du få helårsbading til å bli en vane? Alle som bader, må vite hva de holder på med. Full av praktiske råd, badevettregler og tips fanger Bad! den iskalde tidsånden i en bok som vekker lysten til å utforske badelivets gleder – selv hos skeptikerne.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
James Rebanks
Fuglevokteren på Vega
Oversatt av: Hege Mehren.
En ettermiddag for mange år siden besøkte Rebanks en eldre kvinne på en avsidesliggende øy utenfor Vega. Her bodde hun alene og tok seg av vill ærfugl og samlet dun. Et flere hundre år gammelt yrke som en gang hadde gjort menn og kvinner rike, men som nå var i ferd med å forsvinne. En dag skrev han et brev til henne og spurte om han kunne komme tilbake. Ta med arbeidsklær og gode støvler, svarte hun. Rebanks reiste nordover for å være med på hennes siste sankesesong. Dette er historien om den sesongen.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
Timothy Snyder
Om frihet
Oversatt av: John Grande.
En personlig beretning fra egen oppvekst i USA, fra hans møte med Øst-Europa og Russland som student, og senere som professor i historie, til samtaler med president Zelenskyj. Gjennom boken gir Snyder oss et omriss av Europas og USAs historie i det 20. århundre, og han setter oss i dialog med et knippe sentrale frihetstenkere som til sammen gir et solid og viktig filosofisk grunnkurs i hvordan vi må utvikle vårt syn på og forståelse av hva frihet er.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
Nina Kroglund
Min sønn rabbineren
Benyamin var 19 år da han bestemte seg: Han ville tjenestegjøre i den israelske hæren. Han var en vanlig norsk gutt, han likte å gå på ski og spille gitar. I dag er han rabbiner i en ortodoks menighet i Israel. Går det an å bli kjent med barna sine på ny når de er voksne? En sterk og tankevekkende bok om identitet, familie og fellesskap, om avstand og nærhet. Men også en øyeåpnende reise inn i det israelske samfunnet i dag. Hva kan Benyamins liv og historien til hans familie i Israel si oss om jødisk virkelighet? Og hva skjer når krigen i Gaza griper inn i de næreste familierelasjonene?
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
Vibeke Knoop Rachline
Abu Nidals norske soldat. Sporene etter massakren i Rue des Rosiers
Paris 9.8.1982: restaurant Goldenberg i Rue des Rosiers blir angrepet av fire menn med håndgranat og automatvåpen. Tilbake ligger det seks døde og tjueto skadde mennesker. Skien 9.9.2020: Walid Osman overgir seg uten dramatikk til norsk politi. Pågripelsen skjer etter rettslig ordre fra Paris. Nyheten får stor oppmerksomhet. En norsk terrorist, bosatt i Skien? Knoop Rachlines inngående kjennskap til konfliktens mange irrganger gjør at man som leser får innsikt i de steile motsetningene og hvor langt enkelte er i stand til å gå. Lærerik og skremmende, Abu Nidals norske soldat er blitt en essensiell fortelling om terrorens ansikt.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
Inger Skjelsbæk
DEBUTANT!
Sarajevos roser. Krigene på Balkan og deres etterliv
Skjelsbæk kom til Bosnia første gang i 1997. Siden har hun fulgt utviklingen i det tidligere Jugoslavia tett, i forbindelse med sin egen forskning på krigsforbrytelser, kjønnsroller og overgrep mot kvinner. Skjelsbæk tar oss med tilbake til det tidligere Jugoslavia, og bruker forskningen sin som et prisme for å undersøke en konflikt som fortsatt former verden.
Utgivelse: Oktober.
Forlaget Press
Bjørn Tore Pedersen
Øyeblikk med Aktuell
I denne boka viser forfatter og journalist Bjørn Tore Pedersen hvordan reportasjemagasinet Aktuell skildret hverdagslivet og arbeidslivet til folk flest i landet vårt fra gjenoppbyggingen etter krigen og inn mot oljealderen på midten av 1970-tallet. Ei tid med krav om vekst, økt produksjon og drømmen om ei folkevogn og ferie på Mallorca. I Aktuell ble vi også kjent med de negative sidene av vekstens antatte velsignelser. Giftige arbeidsplasser, forurensing av naturen og kampen for miljøvern. Alt dette kan du oppleve i denne boka, som kommer ut i stort format med over 300 fotografier, tatt av Aktuells egne stjernefotografer.
Utgivelse: Oktober.
Museumsforlaget
NOVEMBER
Ine Røyert
DEBUTANT!
Tankekraft. Bli rå på indre styrketrening
Hvis du visste med 100 % sikkerhet at du ville lykkes – hva ville du ha gjort? Hva er det som stopper deg? Utbrenthet, angst og stressrelaterte sykdommer øker – da er det fint å lære at vi alle har mer styrke, kapasitet og potensial enn vi er klar over. Boken gir deg verktøy for å kunne bruke kroppens to viktigste muskler, hjernen og hjertet, og inspirerer deg til å bedre egen psykisk helse gjennom å styrke deg selv. En steg for steg-guide for å øke din livskvalitet – der du også kan finne ditt unike mentaltreningsprogram ut fra hva du trenger i denne fasen av livet.
Utgivelse: 1. november.
Nor
Alexander Wisting og Jan Helge Østlund
Fehmers liste
På frigjøringsdagen i 1945 banket motstandsbevegelsen på døra til Anne Marie Breien i Oslo. Hun skulle pågripes for å ha hatt et forhold til den tyske torturisten Siegfried Fehmer. Men ingen visste at Anne Marie var en av Norges største krigshelter. Nesten 100 nordmenn hadde unnsluppet dødsdommer og harde straffer pga. henne.
Utgivelse: 1. november.
Bonnier Norsk Forlag
Magnhild Agerup-Faxvaag
DEBUTANT!
Karrieremamma. Hvordan kombinere karriere- og mammarollen uten å gå på akkord med deg selv
Magnhild satte seg store mål og høye ambisjoner da hun begynte sin karriere i privat næring, og hadde tenkt å holde på målene da hun ble mamma. Men slik samfunnet er lagt opp, måtte hun til slutt innse at det kostet for mye. I Karrieremamma peker hun på fallgruvene, både i samfunnet og i sin egen tilnærming til å kombinere mammaliv og karriere, og setter søkelyset på likestilling og viser hvordan hun til slutt fant en god balanse.
Utgivelse: 12. november.
Nor
Ragnhild Lund Ansnes
Klopps Liverpool. En kjærlighetshistorie
Gjennom intervjuer med blant andre tidligere spillere, trenere og supportere, forteller Ansnes historien om Jürgen Klopps ni sesonger som trener for Liverpool.
Utgivelse: Primo november.
Stenersen
Hedda Lingaas Fossum og Ellen Engelstad (red.)
Rød jul 2024
I Rød jul 2024 har vi i kjent stil samlet et knippe berørende, morsomme, sinte, tankevekkende og rent ut koselige bidrag. Her finner du essays, tegneserier, dikt, skjønnlitterære fortellinger og inspirerende sakprosa. Bidragsytere 2024: Åsa Linderborg, Ola Innset, Marjam Idriss, Priya Bains, Carline Tromp, Rita Paramalingam, med flere.
Utgivelse: Primo november.
Forlaget Manifest
Eirik Brazier
En kort introduksjon til første verdenskrig
Forfatteren gir i denne boka leseren oversikt over en nøkkelbegivenhet i verdenshistorien. Krigens langsiktige innflytelse på politikk, samfunn, og økonomi kan ikke overvurderes. Den var et vendepunkt i vår moderne historie: Å forstå årsakene og virkningene av første verdenskrig er dermed avgjørende for å forstå kompleksiteten i dagens verden.
Utgivelse: 18. november.
Cappelen Damm Akademisk
Thomas Seltzer
Digresjoner, illusjoner og ereksjoner
Minneverdige blackouts og andre erindringer fra et rockeliv. Thomas Seltzer følger opp sin kritikerroste bokdebut Amerikansk karmageddon med en heftig tekst om rock og livet både foran og bak i turnebussen. En selvbiografisk reise og et sjeldent innblikk inn i en mørk verden «der tyver og halliker løper fritt mens gode menn dør som bikkjer».
Utgivelse: 22. november.
Bonnier Norsk Forlag
Angela Merkel
Frihet
Oversatt av: Merete Franz.
I seksten år satt Angela Merkel med regjeringsansvar i Tyskland og styrte landet gjennom utallige kriser. I selvbiografien som hun har skrevet sammen med sin politiske rådgiver Beate Baumann, ser hun tilbake på sitt liv i to tyske stater: 35 år i DDR og 35 år i det gjenforente Tyskland. Aldri før har hun fortalt så personlig om barndommen, ungdommen, studietiden i DDR og det dramatiske året 1989, da muren falt og det politiske livet hennes begynte.
Utgivelse: 23. november.
Gyldendal
Kunstnerkollektivet Alt Går Bra (red.)
Strandamalerne. Norges mest populære malerier
Strandamalerne var en gruppe bønder på Vestlandet som i etterkrigstida malte en halv million (!) landskapsmalerier som de solgte over hele landet. Kunstnerkollektivet Alt Går Bra har undersøkt fenomenet gjennom flere år og invitert kjente skribenter til å fortolke Strandamalerne. Boka er rikt illustrert og basert på intervjuer med gjenlevende malere og deres etterkommere.
Utgivelse: Ultimo november.
Museumsforlaget
Line Engen
Håndbok om praksisforskning i museene
Hva er egentlig praksisforskning? I denne boka kan du lære hvordan forske på egen praksis – trinn for trinn. Forfatter Line Engen forklarer metodene, bakgrunnen og historikken med utgangspunkt i egen og andres forskning. Museene har alltid forsket, men ikke på publikum og praksis. Samlingen har ikke bare vært det viktigste, men også det eneste forskningsområdet i museet. Med et stadig sterkere publikumfokus, stilles det høye krav til faglig bevissthet og kunnskap hos dem som skal utvikle publikumspraksiser.
Utgivelse: Ultimo november.
Museumsforlaget
Elna Siv Kristoffersen og Ellen Rodvang (red.)
Det eldste Grenland. Fra romertid til vikingalder. Vikingvegen 3
Artiklene i den tredje utgivelsen i serien Vikingvegen tar for seg området Grenland som, med kystlinje og utskipningshavner for handelsvarer fra øvre Telemark som Europa trengte, må ha vært et aktivt område allerede før vikingtiden. I boka får vi for første gang en samlet oversikt over middelalderkirkene i Grenland.
Utgivelse: Ultimo november.
Museumsforlaget
Linda Stuhaug
Alt i ei gryte
Med 60 oppskrifter for gryte og form, er denne boka perfekt for travle hverdager og hyggelige måltider med familie og venner.
Utgivelse: November.
Frisk forlag
Kine Hult
DEBUTANT!
Vinklubben
Har du en vinklubb, eller ønsker å samle enn gjeng med venner, for å lære mer om vin, helt enkelt? Da har vi boken for deg.
Utgivelse: November.
Frisk forlag
Hans Fredrik Dahl
Quisling. En biografi
I denne boken følger vi en av det forrige århundrets mest omtalte, myteomspunne og dramatiske livsskjebner, helt fra barndomsårene i Telemark og fram til retterstedet på Akershus. Dette er en forkortet og revidert utgave av Hans Fredrik Dahls oppsiktsvekkende Quisling-biografi, “En fører blir til” og “En fører for fall”.
Utgivelse: November.
Aschehoug
Knut Ove Arntzen
Teater i bevegelse. Samtidsteateret i et historisk perspektiv
Hedda-prisvinnende teaterkritiker og professor i Teatervitenskap Knut Ove Arntzen (f. 1950) har gjennom sin virksomhet skapt et språk for samtidige strømninger i scenekunsten på både den nasjonale og internasjonale scenen. I denne samlingen av tidligere og ny-bearbeidede kritiske tekster om teater og performance, vil han vise hvordan samtidsteatret kan kartlegges i et historisk perspektiv, fra ritualer og tablå til arrangementskunst og trender i moderne regikunst.
Utgivelse: November.
Bodoni forlag
Øyvind Aase
Troldhaugen – Griegs beste opus. Historien om et komponisthjem
Forfatter og pianist Øyvind Aase har skildret eiendommen Troldhaugens historie og egenart, med Edvard Griegs musikalske produksjon som bakteppe.
Fra den inspirerende omgivende naturen til Griegs delaktighet i arbeidet med den «trolske» trevillaen, forteller boken historien om eiendommen som fungerte både som inspirasjonskilde og komponistbolig, og om et hus som rommet gleder og sorger, historiske hendelser og menneskelige møter og hvor ekteparet Grieg til slutt fant sitt siste hvilested.
Utgivelse: November.
Bodoni forlag
Nils Hovelsrud, Skifluensern
Marka i mitt hjerte. 40 drømmeskiturer i Oslomarka for alle
I denne boka deler Skifluensern av sin ski- og markaglede. Leseren får inspirasjon til å ta de vakreste skiturer i Oslomarka, både korte og lange, og Skifluensern viser de bortgjemte perlene så vel som de mange eventyrlige skiløyper som marka rundt Oslo er så full av.
Utgivelse: November.
Kagge
Øystein Sjåstad (red.)
Christian Skredsvig mot det moderne
Christian Skredsvig (1854-1924) er skrevet inn i norsk kunsthistorie gjennom ikoniske bilder som Gutten med Seljefløyten (1889) og Sankthansaften (1886). Han utdannet seg først som dyremaler i München før han ble Salon-kunstner i Paris og var tett på de ledende strømningene i Europeisk maleri. På 1880-tallet reiste han tilbake til Norge og malte det som kan omtales som hans beste bilder. Særlig tiden på Fleskum gård i Bærum som Skredsvig og konen Maggie Plahte inntok i 1886 sammen med kollegene Eilif Pettersen, Gerhard Munthe, Erik og Sofie Werenskiold, Kitty Kielland og Harriet Backer, har varig virkning på norsk kunsthistorie.
Utgivelse: November.
Orfeus
Liv Klakegg Dahlin
Sigrun Berg – Vev og virke
I 1970- og 80-årene hadde alle et Sigrun Berg-skjerf. Hvem var denne kvinnen som hadde en vevstue i Damstredet i Oslo? Hun var en dyktig bedriftsleder og innovatør i tillegg til å være en driftig og begavet kunstner innenfor kunsthåndverk. Professor Liv Klakegg Dahlin har arbeidet i flere år med manus, og har fått dokumentert med fotografier verk og utsmykning som Sigrun Berg stor for. Dette er en fantastisk historie om en alenemor som starter opp en stor bedrift rett etter 2. verdenskrig.
Utgivelse: November.
Orfeus
DESEMBER
Gorana Ognjenovic og Natasa Matausic
Dødsdommen utsatt: internerte fra Jugoslavia i nazi-leirene i Norge
Ifølge det offisielle narrativet, ble flere tusen tvangsarbeidere fraktet fra okkuperte Jugoslavia til nazileirene i Norge i perioden 1942–1945. Leirene var ledet av tyske offiserer (SS og Wehrmacht), mens norske frivillige sto for det daglige vaktholdet. Mangel på kunnskap om de internertes identitet har til nå gitt et fortegnet bilde av hvem de var og hvor mange som faktisk ble internert. Dødsdommen utsatt – internerte fra Jugoslavia i nazi-leirene i Norge dokumenterer et omfanget langt større enn tidligere påstått, noe som gir et nytt bilde av forholdene i de norske interneringsleirene og bruken av tvangsarbeidere.
Utgivelse: 2. desember.
Solum Bokvennen
Simon Mugford
Fotballstjerner: Bellingham ruler
Oversatt av: Terje Krumins,
I hver Fotballstjerne- bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: Primo desember.
Aschehoug
Ivan Iljin
Den russiske kulturens vesen og egenart
Oversatt av: Ute Neumann.
Den svært kontroversielle russiske filosofen Ivan Iljin (1883-1954) beskriver i denne boka det han mener er det russiske menneskets spesielle mentalitet og karakter, den andre delen er viet den ortodokse troen og i den tredje delen drøfter han Russlands historie og viser hvordan det russiske folket er preget av troen, noe som har gjort det mulig å holde ut en rekke prøvelser. Boka er nr. 2 i serien «Russiske tenkere».
Utgivelse: Desember.
Existenz forlag
Knut Johannessen
Den norske løve
Helt siden 1200-tallet har symbolet for Norges konge og Norges rike vært en oppreist løve med krone på hodet og øks i forlabbene. Gjennom åtte hundreår har bilder av den norske løve vært gjengitt i et utall varianter i Norge, i Norden og ute i Europa. Mange har skrevet om det sparsomme bildematerialet som er bevart fra den eldste tiden. Andre har tatt for seg spredte trekk fra senere tid. Men ingen har fremstilt den norske løves lange og begivenhetsrike historie under ett.
Utgivelse: Desember.
Orfeus