Her er vårens sakprosabøker!
Her har du årets sterkeste liste så langt – den fullstendige lista over sakprosabøker som kommer ut denne vinteren og våren.
Spesielt velkommen til 21 debutanter – 14 kvinner og 7 menn.
Det kan være at vi har mye innetid i vente også denne våren. Da kan du i alle fall glede til en stjernerekke med nye sakprosabøker, som nå kommer på løpende bånd. Det beste med å ikke omgås med venner, familie og kolleger er all den tiden man får til overs til å lese bøker.
Så, uten videre ståhei – her er vårens sakprosabøker på norsk.
Er du forfatter eller oversetter, og utgir bok i vår som ikke er oppført på lista?
Kontakt NFFOs Sverre Gunnar Haga på mail: sverre@nffo.no
Vi gjør oppmerksom på at vi publiserer en egen liste for bøker i bokgruppe 2, såkalt akademiske bøker, neste uke.
Sharon Jones
Skriv og Brenn
Oversatt av: Rune R. Mkråoen.
«Det hjelper å snakke om det» sies det, men noen ting har man ikke lyst til å si høyt, små og store hemmeligheter har vi alle. Alt kan imidlertid deles med denne journalen. Skriv det ned – og brenn boken etterpå! Boken fungerer på denne måten: på hver side er det enten personlige spørsmål som skal besvares eller lister som skal fylles ut. Resultatet blir som en dagbok eller en hemmelig notatbok hvor du kan være 100% ærlig mot deg selv.
Utgivelse: 2. januar.
Strawberry Publishing
Tony Crisp
Min drømmedagbok
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen.
Boken inneholder teknikker og øvelser som viser deg hvordan du kan huske, knytte forbindelser, se mønstre og tolke betydningen av din egen drømmeverden.
Tony Crisp er en internasjonalt anerkjent ekspert på drømmer og tolkningen av dem, og er blant annet forfatter av den bestselgende Dream Dictionary: An a to z guide to understanding your unconscious mind.
Utgivelse: 4. januar.
Gyldendal
Berit Nordstrand
Ren nytelse
Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand er klar med 88 nye oppskrifter på velsmakende, antiinflammatoriske retter. Her er frokostforslag og oppskrifter på middager og desserter som skal være bra for tarmfloraen og kroppen som helhet. Fokuset ligger på alt det gode du kan spise, og gir en innføring i hennes Omstart30-teori, om hvordan du ved å unngå en del matvarer en periode, kan bidra til å senke inflammasjonen i kroppen og dermed føler deg friskere. Mange går også ned i vekt.
Utgivelse: 4. januar.
Gyldendal
Lene Alexandra Øien
DEBUTANT!
Sterkere på 12 uker
Boken inneholder beskrivelser av de beste styrketreningsøvelsene og konkrete planer for hvordan øvelsene settes sammen for å gi best mulige resultater. Lene Alexandra Øien er utdannet PT og har trent hundrevis av mennesker som har hatt som mål å bli sterkere. Hun har vært opptatt av trening hele livet og har mange ganger erfart hvor viktig treningen har vært i sitt eget liv.
Utgivelse: 4. januar
Gyldendal
Philippa Perry
Boken du skulle ønske foreldrene dine hadde lest
Oversatt av: Rune R. Moen.
Hva er virkelig avgjørende når man oppdrar barn? Hva slags adferd er det viktig å unngå, og hva bør foreldre gjøre og ikke? Den anerkjente britiske psykoterapeuten, Philippa Perry, vil hjelpe leseren til å forstå hvordan egen oppdragelse kan påvirke videre, at man kommer til å gjøre feil, men også hvordan håndtere feilene.
Utgivelse: 4. januar
Gyldendal
Thomas Erikson
Omgitt av utfordringer
Oversatt av: Gunnar Nyquist.
I sin nye bok setter Erikson fokus på utfordringer og motgang, og med glimt i øyet gir han deg forslag til hvordan du kan løse dem. Erikson understreker også hvor viktig det er at du lærer av livets nedturer, slik at du ikke havner i det samme uføret igjen. Svenske Thomas Erikson har hatt stor suksess med sin måte å skrive om relasjoner, kommunikasjon og handlingsmønstre på. Boken Omgitt av idioter er utgitt i 46 land, og har solgt flere millioner eksemplarer internasjonalt.
Utgivelse: 4. januar
Gyldendal
Kathryn Nicolai
Ut og telle sauer
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Gjennom enkle historier formidler forfatteren ro og harmoni som kan lette hodet fra kvernende tanker. Fortellingene er som meditasjoner som leseren trekkes inn i, små, sanselige pustehull av ro. Kathryn Nicolai har lang erfaring med å hjelpe folk med å finne ro og få sove. Hun har bakgrunn som meditasjons- og yogalærer og har hatt stor suksess med podkasten Nothing Much Happens, der hun leser søvndyssende fortellinger for voksne.
Utgivelse: 4. januar
Gyldendal
Marie Olaussen
Hvordan bli rik på et år. Få kontroll over økonomien, ro i sjela og råd til det du drømmer om
Da Marie Olaussen rotet til sin egen økonomi, ga hun seg selv et år på å rydde opp. I boka viser hun hvordan du kan endre vanene dine, slik at du frigjør penger til akkurat det du selv har lyst til å prioritere. Du kan senke forbruket samtidig som du drikker kaffe på farten, investerer til de store drømmene og drar på ferien familien aldri glemmer. Marie forklarer de økonomiske verktøyene helt uten fremmedord og på en måte som gjør at du får lyst til å legge om stilen, bruke mindre og spare mer til det som gleder akkurat deg.
Utgivelse: 8 januar.
Cappelen Damm
Anita Hoemsnes og Jorun Sofie Fallmo Aartun
Penga og livet
Seks av ti kvinner sier at de heller vil snakke om sin egen død enn penger, ifølge en internasjonal undersøkelse. Her får du en grundig innføring i lån, bolig, arv, forsikringer, sparing og pensjon med hjelp fra to av landets dyktigste økonomijournalister i Dagens Næringsliv som også er grunnleggere av den populære Facebook-gruppa DN Kvinner. Du lærer også å kjøpe aksjer og spar i fond, råd om lønnsforhandlinger, og en sjekkliste når du vil snakke med partneren din om økonomi. Denne boka hjelper deg uansett hvor du er i livet – som student, på vei inn i din første jobb, i fast jobb, godt voksen eller pensjonist.
Utgivelse 11. januar.
Aschehoug
Gjermund Orrego Bjørndahl
Arne Johannes Myrdal 1935-2007. Et liv i kamp
En biografi om Arne J. Myrdal, initiativtaker til Folkebevegelsen mot innvandring, FMI. Forfatteren forsøker å tegne et bilde av nå avdøde Myrdal, og gi svar på hvem var han, hva formet ham og hvorfor ble kampen mot innvandring så viktig for ham.
Utgivelse: 11. januar 2021.
Gaveca
Bente Josefsen
DEBUTANT!
Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker
Går det an å være avhengig av sukker og andre raffinerte karbohydrater som lyst brød, pasta, ris eller potetgull? Ifølge Bente Josefsen er svaret ja. Mange opplever at «stoppknappen» i hjernen er borte og at gode forsetter om å skjerpe seg rakner etter kort tid. Bevisstgjøring og omlegging av kostholdet kan være en vei ut. Bente Josefsen slet selv i mange år med sukkeravhengighet. Etter å ha fått hjelp valgte hun å utdanne seg innen avhengighetsmedisin. Dette er boken hun selv savnet i de årene hun strevde.
Utgivelse: 15. januar.
Gyldendal
Anne Applebaum
Demokratiets svanesang
Oversatt av: John Grande.
Den Pulitzer-prisvinnende historikeren og journalisten Anne Applebaum forklarer hvorfor ledere i flere vestlige land har kastet kull på liberale demokratiske ideer til fordel for nasjonalisme og autoritarisme.
Over hele verden ser vi den samme tendensen: Demokratier er under angrep, mens ulike former for autoritære styresett er på fremmarsj. Applebaum var en av de første til å rope et varsku om de antidemokratiske bevegelsene som rørte seg i Vesten, i Demokratiets svanesang forklarer hun hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft og hvorfor politiske systemer med grunnleggende enkle idéer har en så umiddelbar appell, spesielt hvis de er til fordel for de lojale og ekskluderer alle andre.
Utgivelse: 14 januar.
Cappelen Damm
Immanuel Kant
Frihetens filosofi
Oversatt av Øystein Skar.
Kant var i flere år plaget av en streng sensurpolitikk fra myndighetene i Berlin. I dette sene skriftet, fra 1798, slår han hardt tilbake. Han tar opp situasjonen på universitetene og andre steder hvor vitenskap bedrives og forsvarer særlig det filosofiske fakultet.
Utgivelse: 18. januar.
Pax
Lene Drange
Pengeplanen. Syv steg til en god familieøkonomi
En guide som i syv steg tar deg gjennom de viktigste grepene du gjør for familieøkonomien, fra grunnleggende trygghet til investering i fond og aksjer.
Utgivelse: 18. januar.
Vigmostad & Bjørke
Silvija Seres
Staten og Dataen – Hvorfor Norge må henge med i fremtiden som kommer for fort.
I 1452 trykket Gutenberg den første katolske bibelen. 100 år senere hadde det umulige skjedd. Europa hadde gjennomlevd en kristen religionskrig, Pavens by Roma hadde blitt plyndret av en forbannet keiser, og fyrster hadde begynte å nasjonalisere kirkens eiendommer. Forholdet mellom katolikker og protestanter var polarisert til bristepunktet. I 1995 la Microsoft inn en web-leser i Office-pakken. 25 år senere skriver Silvija Seres at tolv nye digitale teknologier kan endre verden like mye som boktrykkerkunsten gjorde. Norge kommer til å bli radikalt endret. Staten og Dataen er en kraftfull fortelling om hvorfor det er nå vi bestemmer hvordan Norge vil endres de neste 50 årene.
Utgivelse: 20. januar.
Frekk Forlag
Jon Suul
Stjørdalen og Neadalen
I bokserien «Handverk i det Nordenfjeldske» foreligger nå bindet om Stjørdalen og Neadalen. I denne boken blir de gamle handverkstradisjonene presentert og dokumentert på en konkret og forståelig måte. Forfatteren har samlet inn, systematisert og dokumenterer et helt unikt materiale. Gjennom tekst og fotografier får vi et entusiastisk møte med sentrale deler av norsk kulturarv.
Utgivelse: 20. januar.
Pax
Cecilie Authen
Norsk folkemusikk. Et fotohistorisk portrett 1840 -1940
I denne boken er det øyeblikk fra et århundre med norsk folkemusikktradisjon i form av et utsøkt utvalg av historiske fotografier som vises frem. Folkemusikk og folkedans er en viktig del av vår norske kulturarv, og tradisjonene lever og blomstrer den dag i dag. I denne boken kan dagens utøvere møte fortidens, kvinner og menn, gamle og unge, feststemte og i hverdagslaget og fra bygder og tettsteder over hele landet.
Utgivelse: 20. januar.
Pax
Elin Anna Labba
Herren sendte oss hit. Om tvangsflytting av samer
Oversatt av Trude Marstein
Vinner av Augustprisen for beste sakprosabok 2020!
Samiske Elin Anna Labba forteller historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Hun har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinflokker som går tapt fordi reinen tvinges inn i ukjente vandringsmønstre, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år. Boken er et viktig historisk vitnesbyrd, den dokumenterer uretten samene ble utsatt for da de ble fordrevet fra hjemmene sine og tvunget til å bosette seg på landområder tildelt dem av den svenske stat.
Utgivelse: 20. januar.
Pax
Anna-Sofia Vintersol
DEBUTANT!
Eventyrstrikk
Anna-Sofia Vintersol har laget en bok fylt av fargerike og praktiske strikkeplagg til utebruk for barn og voksne – og til og med til hunden. Designeren står bak den populære Instagram-kontoen @loparefur. Boka inneholder noen av strikkedesignerens mest populære oppskrifter, som «Warg», «Winterfox», «Sköll og hati», men også nye oppskrifter som «Biboon», «Yanaha» og «Bjørnehjerte».
Utgivelse: 20. januar.
Gyldendal
Bjørn Revil
Gyldendals store quizmix 2021
Her får du 2000 helt nye spørsmål, og hele familien finner raskt sine favorittsider. Hver av de 200 kategoriene er delt inn i fire ulike vanskelighetsgrader, så det er enkelt å arrangere quiz etter nivået på deltagerne. Boka har også en innholdsfortegnelse hvor temaene er kategorisert, slik at det er enkelt å arrangere en temaquiz. Noen spørsmål er enkle – andre krever litt mer spesialkunnskap. Boken har med andre ord noe for enhver, både ferske og drevne quizere.
Utgivelse: 20. januar.
Gyldendal
Hein Berdinesen (red.)
Ny pedagogisk praksis. Eksempler på profesjonsrettet forskning
Høsten 2017 ble grunnskolelærerutdanningen omgjort til en femårig mastergradsutdanning. Målet er en forskningsbasert tilnærming i undervisningen som gir bedre forutsetninger for en kunnskapsbasert praksis. Denne antologien er laget med formål om å bringe sammen kravet om profesjonsrettet forskning med kravene fra fagfornyelsen. Dette gjør at antologien kan anvendes i flere ulike kontekster i lærerutdanningen.
Utgivelse: 21. januar.
Dreyers forlag
Arnfinn Pettersen (red.)
Ingen frihet uten ytringsfrihet
Begrenser vi ytringsfriheten for noen, begrenser vi den for alle. Derfor må vi forsvare retten til å ytre seg, selv når vi forakter ytringen. Det betyr ikke at vi ikke kan reagere. Vi setter – på godt og vondt – grenser for det akseptable gjennom sosiale sanksjoner. Men disse sanksjonene må ikke bli så kraftige og omfattende at mange skremmes til taushet. Gjennom 28 artikler forsøker denne boka å si noe om hvordan vi skaper et best mulig ytringsklima. Og om hvorfor en bred ytringsfrihet er avgjørende, ikke minst for å sikre minoriteters mulighet til å ytre seg. Artiklene er skrevet av blant andre Abid Raja, Lars Fr. H. Svendsen, Kjersti Løken Stavrum, Øyvind Strømmen og Mahmoud Farahmand.
Utgivelse: 21. januar.
Humanist forlag
Jørgen og Maren Teien Rørvik
Best sammen
Norges mest populære hundetrener, Maren Teien Rørvik, forteller hvordan du kan få den glade og lydige hunden du ønsker deg. Sammen med mannen sin, Jørgen, deler hun tanker rundt hundehold og trening og gir gode råd om hvordan du skal bli en god og trygg hundeeier som hunden din vil elske å være sammen med. Denne underholdende og lærerike boka gir en større forståelse for hundeadferd og hvorfor hunden din reagerer som den gjør, og du får innspill om hvordan du selv kan endre uønsket atferd hos hunden din. Maren deler også sine beste treningstips og gir deg morsomme og nyttige øvelser du kan gjøre for at hunden skal knyte bånd til deg, slik at dere sammen blir et godt team.
Utgivelse 22. januar.
Aschehoug
Marianne Hammersberg-Jensen
DEBUTANT!
Mammapolitiet. Regler for uskikkelige mødre
Hammersberg-Jensen tar et satirisk oppgjør med bedreviterne som elsker å arrestere andre mødre. Hun viser fram det absurde og latterlige ved fenomenet, slik at leseren kanskje kan senke skuldrene noen hakk. Denne boka avslører mammapolitiets regler for første gang. Den gir deg en sjanse til å unngå konfrontasjoner og til å korrigere kursen før det er for sent. For husk: Mammapolitiet vet alltid best hvordan du skal være mamma.
Utgivelse: 22. januar.
Spartacus
Jenny Klinge
Dønn distré. Eller berre litt surrete?
Jenny Klinge (Sp) er blant dei meir surrete representantane våre på Stortinget. Ho er dønn distré. I denne boka samlar ho både eigne og andre sine historier om truser på avvegar og tallerknar som dett ned frå taket på bilar i fart. Fagfolk fortel om kva som gjer oss menneske distré, og kvifor somme av oss er verre enn andre. Og du får råd om korleis du kan bli mindre surrete av deg, dersom dét skulle vera eit mål.
Utgivelse: 22. januar.
Spartacus
Jann Post
Et steg foran. Veien til varig løpeglede
Sportskommentatoren skriver om helomvendingen fra overvektig arbeidsnarkoman til livsglad løpeentusiast. Boka er full av råd og tips til hvordan du kan motivere deg selv til å gjennomføre løpeturen i en travel hverdag på tross av ti gode unnskyldninger for å la være.
Utgivelse: 25. januar.
Vigmostad & Bjørke
May-Britt Five og Marit Rasmussen
DEBUTANT!
Hvem er du? En røff guide til genenes verden
Visste du at hver eneste celle i kroppen rommer mer enn to meter med DNA? Det er disse to meterne som er med på å gjøre deg til akkurat deg. Biologene May-Britt Five og Marit Rasmussen møttes som studenter og startet bloggen mutert.no sammen. Nå debuterer de med en grundig, lettfattelig og ikke minst morsom guide til det vi til nå har funnet ut om genenes verden. Dette er populærvitenskap av beste merke!
Utgivelse: 27. januar.
Spartacus
Nils-Henning Hontvedt
Arbeiderbevegelsen og klimakrisen: Splid eller handlekraft?
På Arbeiderpartiets landsmøte i 1990 sa Gro Harlem Brundtland: «Kampen for klima, miljø og sysselsetting må være et felles ansvar for et samlet parti, for ungdomsbevegelsen og for fagbevegelsen. Det er ingen andre som kan ta ledelsen i dette arbeidet.»
Nils-Henning Hontvedt konstaterer i denne boka at klimakrisen tretti år senere er mer alvorlig enn noen gang, og mener at arbeiderbevegelsen i dette spørsmålet hittil har vært mer preget av splid enn av handlekraft.
Utgivelse: 28. januar.
Svein Sandnes Bokforlag
Bastion forlag red.
Vår bryllupsbok
En unik minnebok for brudeparet. Utfyllingsboken tar for seg frieriet, tiden før bryllupet, selve dagen og festen, og de mange gode minnene som sitter igjen. Resultatet blir en helt unik minnebok som brudeparet kan se tilbake på, reflektere og gledes over i flere år. Boken er fylt med engasjerende innhold i form av spørsmål, lister, notat- og bildesider. Slik at paret kan ta vare på store og små hendelser, minner, høydepunkt og opplevelser. Samtidig er boken er et nyttig arbeidsverktøy med plass dedikert til inspirasjonsider, gjøremål, huskelister, bordsetting, gavelister, og mye mer.
Utgivelse: 28. januar.
Bastion Forlag
Elida Høeg
Håpet er i gatene
Boligboble, finanskrise, korrupsjon, gentrifisering og prekaritet. Slik forklares gjerne utfordringene i Barcelona og andre europeiske storbyer det siste tiåret. For mange mennesker forble likevel disse begrepene vage, nesten abstrakte. Det var noe som rammet andre.
Gjennom uventede og medrivende vitnesbyrd, viser Håpet er i gatene hvordan fenomenene kan spille seg ut i levde liv, på gateplan, i hverdagen – og hvordan byen kan bli et sted hvor mennesker finner sammen og yter motstand. Håpet er i gatene åpner øynene for hvordan en krise er alt annet enn naturlov, men skapt av mennesker, håndtert av mennesker og gjennom politiske prosesser som mennesker – vanlige mennesker – kan påvirke.
Utgivelse: 28. januar.
Fanfare
Maria Rossvoll
Zolo Karoli. En europeisk historie
Beretningen om en norsk Rom-skjebne før den annen verdenskrig, slik den er avtegnet i dokumenter og politirapporter. En familie som jages fra land til land i et Europa som ikke vil vedkjenne seg dem, inntil reisen ender i gasskamrene. Fortellingen om Zolo Karolis liv er en beretning om Norge og Europa, det er en del av vår felles historie. Den er mangelfull, fragmentarisk – og gripende. Og den ender i det absolutte mørke.
Utgivelse: 29. januar
Cappelen Damm
Torild Moland
110 unike overnattinger i Norge
Ferielandet Norge har uendelig mye spennende å by på og er et eldorado for eventyrlystne i alle aldre. Denne boka tar deg med til 110 unike overnattingssteder fra nord til sør i landet.
Utgivelse: 29. januar.
Vigmostad & Bjørke
Behrouz Boochani
Bare fjellene er min venn: Vitnesbyrd fra Manus fengsel
Oversatt av: Signe Prøis.
I 2016 flyktet den kurdiske journalisten Behrouz Boochani fra hjemlandet Iran for å søke trygg havn i Australia. I stedet ble han plassert i interneringsleir på Manus Island. Gjennom de seks årene han satt der fikk han smuglet ut tekst- og talemeldinger med mobilen og disse ble redigert og formet til øyenvitneskildringen Bare fjellene er min venn, som ga Boochani Australias største litteraturpris Victorian Prize for Literature i 2019. En sterk beretning om livet på flukt og det å fratas enhver kontroll over eget liv. Med etterord av Kristina Quintano.
Utgivelse: 29. januar.
Camino forlag
Trude Trønnes Eidsvold, Rosa von Krogh og Kine Yvonne Kjær (ill.)
Skilsmissehelter – Til deg som har skilte foreldre
Hvert år opplever over 20 000 norske barn at foreldrene skiller lag. Dette er en bok skrevet til alle dem som opplever og har opplevd dette, eller som kjenner noen som har det. Gjennom «sanne historier» fra fiktive barn, ekspertråd fra kompetente fagfolk og et barnepanel bestående av barn av skilte foreldre, får leseren i tillegg til veiledning forhåpentligvis også troen på at ting blir bedre. 9-12 år.
Utgivelse: Ultimo januar.
Cappelen Damm
Eddie Jaku
Verdens lykkeligste mann
Oversatt av: Lene Stokseth.
Jødiske Eddie Jaku satt i konsentrasjonsleirene Buchenwald og Auschwitz under andre verdenskrig. Hundreåringen har mye å lære oss om takknemlighet, lykke og et godt liv. Gjennom denne hjerteskjærende, men mest av alt håpefulle fortellingen, vil han lære oss hvordan det er mulig å finne lykke selv når det ser som mørkest ut.
Utgivelse: Ultimo januar.
Kagge
Espen Hammer
USA. En supermakt i krise
Den amerikanske drømmen er over, og USAs krise angår hele verden. Det mener professor Espen Hammer, som har bodd og jobbet i USA i mer enn 20 år. Han tegner et skarpt bilde av landets viktigste utfordringer og konfliktlinjer.
Utgivelse: Januar.
Kagge
Øyvind Holen
Getto. En historie om norske drabantbyer
I dag brukes «getto» og «svenske tilstander» som samlebegrep for alt som er galt med innvandring, integrering og befolkningssammensetningen i store boligområder i flere norske byer. Øyvind Holen har skrevet en engasjert og lettlest innføring i gettobegrepet og den norske drabantbyens historie.
Utgivelse: Januar.
Res Publica
Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac
Fremtiden vi velger. Hvordan overleve klimakrisen
Oversatt av: Lene Stokseth.
En optimistisk og inspirerende bok om klima, av FNs tidligere klimasjef og hennes politiske rådgiver. Vi kan fortsatt snu den negative utviklingen, men vi må handle nå. Skal vi greie å skape en levelig, fornybar verden, må vi foreta en mental snuoperasjon: Vi trenger en hardnakket optimisme, vi må slutte å se på alt som konkurranse, og vi må bli mer opptatt av fornyelse enn forbruk. Forfatterne skisserer også ti handlinger som krever engasjement av hver enkelt av oss, men også av myndigheter og næringsliv. «En av de mest inspirerende bøkene jeg har lest», sier Yuval Noah Harari, forfatter av Sapiens.
Utgivelse: Januar.
Manuskript
Janne Helene Arnesen
Tråd til! Klesreparasjoner for nybegynnere
Å reparere klær er som et kinderegg: Du sparer penger og miljøet, og du kan få et plagg ingen andre har maken til. Ofte er det små ting som gjør at et plagg blir hengende i skapet eller i verste fall kastet. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å fikse et plagg så det blir fullt brukbart igjen. Her vises de grunnleggende teknikkene og morsomme råd og triks som vil løfte et plagg til nye høyder. For ofte lar reparasjonen seg kombinere med å gi plagget en ansiktsløftning. Mange av teknikkene som vises her, har for lengst inntatt catwalken for de store motehusene.
Utgivelse: Januar.
Manuskript
Bjørn Stærk
Togeventyret. De fineste reisene går på skinner
Etter at lavprisflyene kom, sluttet Bjørn Stærk å dra på ferie med tog. Det gjorde de fleste andre også, med noen unntak. Nå er togferien på vei tilbake, og det er stor entusiasme blant de som har oppdaget den langsomme reisen langs bakken. Hva er egentlig greia med tog? Med denne boka får du svar – og lyst til å reise mer med tog selv.
Utgivelse: Januar.
Res Publica
Hilde Østby
Mageboka. Sju steg mot å like kroppen din
Da journalist og idehistoriker Hilde Østby fylte 45, skjønte hun at hun hadde hatet magen sin i 30 år. Da begynte hun jakten på opprinnelsen til magehatet – i nevrologien, kulturhistorien og hennes eget liv. Denne boka vil kaste lys over et av kvinnekroppens største mysterier og frigjøre den gjennom sju steg.
Utgivelse: Januar.
Kagge
Raluca Moldovan
Vask med meg. Den enkle veien til vaskeglede
Raluca Moldovan har fagbrev og over ti års erfaring som renholder. På fritiden sprer hun vaskeglede til sine drøye 32 000 følgere på instagramkontoen @vaskmedmeg. I boka lærer hun deg alt du må vite for å kunne vaske like raskt og rent som proffene. Hvis du vet hvordan du skal vaske, trenger du faktisk bare noen minutter hver dag for å holde det fint.
Utgivelse: Januar.
Kagge
Ulrich Wisløff
Superkondis. 14 uker til ditt livs toppform
Visste du at du ved hjelp av intensiv intervalltrening kan senke din biologiske alder med opptil 30 år? Her er et 14-ukers treningsprogram som effektivt gir deg bedre kondis, en sunnere helse og en yngre kropp. Programmet er utviklet av professor Ulrik Wisløff ved NTNU og er testet av flere millioner mennesker over hele verden.
Utgivelse: Januar.
Stenersen
Berit Reisel
«Hvor ble det av alt sammen?» Plyndringen av jøder i Norge
Det norske holocaust var også en historie om eiendom og økonomi. Da de overlevende norske jødene vendte hjem i 1945, var det lite igjen av alle verdiene deres, og erstatning var vanskelig. I 1996 nedsatte staten et sakkyndig utvalg for å se på spørsmålet om jødisk eiendom under krigen på ny – Skarpnes-utvalget. I ettertid utgjør Skarpnes-utvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. I denne boka fortelles for første gang hele denne dramatiske historien innenfra: Berit Reisel var en av de to mindretallsrepresentantene i utvalget.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press
Jo Pratt
Den fleksible familiekokeboken
Oversatt av: Jon Berg og Dorthe Erichsen.
75 oppskrifter som kan tilpasses hele familiens ønsker og behov. Det er kjøtt og vegetar, glutenfritt og melkefritt, spicy og mildt. Alle oppskriftene har tilpasningsforslag ved allergier, intoleranser og ulike kostholdsvalg. Og alle rettene er smakfulle og delikate, og sørger for god stemning rundt bordet.
Utgivelse 3. februar.
Gursli Berg forlag
Inge Eidsvåg
I livets skole. Rapport fra en avgangselev
Her skildres Inge Eidsvågs reise fra barndommens rike til alderdommens smale stier, og et oppgjør med det norske samfunnet fra 1950-tallet til i dag.
Er Norge et bedre samfunn i dag enn på 1950-tallet? Inge Eidsvåg mener ja, men med forbehold. Klimakrisen henger som et Damokles-sverd over oss alle. Spennvidden i denne boka er stor. Fra fiskersmåbruket på Hitra til rektorstilling ved Nansenskolen; fra lekens betydning til dannelsens muligheter; fra Alf Prøysens pedagogikk til Greta Thunbergs klimakamp. Og gjennom det hele strømmer en livslang kjærlighet til lærergjerningen.
Utgivelse: 4. februar
Cappelen Damm
Hallvard Notaker
Arbeiderpartiet og 22. juli
Med nye og ukjente kilder gir Hallvard Notaker leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets håndtering av terrorangrepet 22. juli 2011, da takplater ramlet og vindusglass singlet rundt de ansatte i Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo. Både partiet og ungdomsbevegelsen måtte takle utfordringer – praktiske, menneskelige og politiske – som ingen kunne ha sett for seg. Opprivende spørsmål ble stilt om hvordan ondskapen skulle forstås.
Utgivelse: 4. februar.
Aschehoug
Carina Carl og Rebekka Egeland
Jobbpsykologi. Styrk ledelsen av deg selv og andre
Her legges det mindre vekt på organisasjonspsykologiske teorier enn på livsvalg, verdivalg og utvikling av personlighet. Carl og Egeland forklarer hvordan hjernen fungerer, hva som er primærfølelser og sekundærfølelser, og hvordan relasjoner påvirker all kommunikasjon. Boka er i første rekke skrevet for alle typer ledere, men er like interessant for alle som har kolleger og et arbeidssted å gå til.
Utgivelse: 5 februar.
Cappelen Damm
Hasse Hope og Christopher Pahle
Innendørsquiz
Er du han fyren som vet hva klappmyss betyr? Kan kona di navnet på verdens nest lengste elv? Har du sykt god oversikt over svenske idrettsutøvere? Spørsmålene fra de erfarne quizerne bak Innen- og utendørsquiz er gode og varierte, og passer for både nye og erfarne quizzere. Her kan dere høre hverandre i SuperMario, sjøpattedyr, idretter Norge er gode i, forkortelser og rare bandnavn – og mye mer. Det er lov å le! Men ikke lov å jukse.
Utgivelse: 8. februar.
Aschehoug
Frank Martela
Et meningsfylt liv. Tanker om hvordan du finner lykken i tilværelsen
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Frank Martela gir en filosofisk-psykologisk fremstilling av forskningen rundt dette evige spørsmålet, og med utgangspunkt i et moderne menneskesyn, gir han oss praktiske tips til hvordan vi kan fylle livet med mening. Aftenpostens Frode Thuen har skrevet forordet.
Utgivelse 8. februar.
Gursli Berg forlag
Lars Halsekneppe
Sykt flink. Hvis du alltid kan bli bedre, blir du aldri god nok
Å være flink blir for mange et livsprosjekt, og særlig unge mennesker presser seg så mye at det går utover helsen. Det ser ut som om de mestrer alt og de ser fantastiske ut, men de føler seg ofte verdiløse på innsiden og stygge på utsiden. Presset og stresset de legger på seg selv føles som å løpe etter et tog som allerede har forlatt stasjonen.
I denne boka forteller psykolog Lars Halse Kneppe om noen av erfaringene og tankene han har delt med alle de sykt flinke, unge menneskene han har møtt. Han viser oss hvordan vi kan stå imot presset om å hele tiden bli bedre.
Utgivelse: 12 februar.
Cappelen Damm
Thomas Hylland Eriksen
Appenes planet
Smarttelefonen styrer hverdagen vår. Det du ikke får i en app, finnes ikke. Til gjengjeld får du adgang til et uendelig univers av kunnskap, kommunikasjonskanaler, tjenester og distraksjoner. På få år har smarttelefonen gjort verden mindre og større, nærere og fjernere, morsommere og kjedeligere. Livet er blitt friere og mer kontrollert, mer sosialt og mer asosialt, mens vi blir både smartere og dummere. Det dreier seg om en global, digital revolusjon som savner sidestykke. Med engasjement og nysgjerrighet tar Thomas Hylland Eriksen oss med på oppdagelsesferd i smarttelefonens verden. Hvis vi ikke skal bli slaver av mobilen, er det nødvendig å forstå den, for å kunne ta livet, kontrollen og ikke minst tiden tilbake.
Utgivelse: 12. februar.
Aschehoug
Patrick Radden Keefe
Si ingenting! En sann historie om mord og terror i Nord-Irland
Oversatt av John Grande.
I 1972 ble ti-barnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast for aldri mer å bli sett i live. Si ingenting vever hennes historie sammen med Dolours Price, den første kvinnelige soldaten i IRA. Boken omhandler ikke bare en brutal forbrytelse, men er fremfor alt en ekstremt fengslende og sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning. Boken ble kåret til årets beste sakprosautgivelse av Time Magazine
Utgivelse: 12. februar.
Cappelen Damm
Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store påskequiz
Quiz-ekspert Vegard Eikemo Sande sikrer påskeunderholdningen! Aschehougs store PåskeQuiz 2021 inneholder hele 1500 nye, spennende spørsmål for hele familien fordelt på påskespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med spørsmål for liten og stor.
Utgivelse: 15. februar.
Aschehoug
Tom Phillips
Sannhet. En kort historie om løgn, idioti og fake news
Oversatt av: Lars Nygaard og Leif Bull.
Vi lever i post-sannhetens tid får vi ofte høre. USA tar farvel med en president som løy flere ganger daglig. Internett har gjort hverdagen vår til en slagmark av feilinformasjon. Folk stoler ikke på eksperter lenger. Men har det noen gang vært en gullalder for sanne historier? Tom Phillips viser hvordan vi mennesker har brukt mye av tiden vår på jorda til å lyve for hverandre. Dette er en bok om sannhet – og alle de spektakulære måtene vi opp gjennom historien har klart å unngå den.
Utgivelse: 15. februar
Spartacus
Bengt-Erik Engholm og Jonna Björnstjerna
Fra ape til sapiens. Menneskenes historie
Oversatt av: Aleksander Melli.
En uimotståelig, svensk barnebok som gir oss historien om menneskeheten fra steinalderen til idag. De korte, underholdende kapitlene tar oss med på en lang og spektakulær reise, som gir innsikt og overblikk for både små og store lesere. Dette er big history for barn, tegnet og fortalt med glimt i øyet. Og en av disse rike barnebøkene man gjerne plukker fram igjen og igjen. Fra 9 år.
Utgivelse: 22. februar.
Spartacus
Kevin Pettman
Alt om Billie Eilish
Oversatt av Hulda Westberg Sparbo.
Dette er den ultimate boken for alle Billie Eilish-fans, full av spennende fakta og historier om Billie og hennes liv, musikk, karriere og stil. Her er massevis av kule bilder og sitater. Et must-have for fans i alle aldre! 10-16 år.
Utgivelse: Primo februar
Cappelen Damm
Ben MacIntyre
Agent Sonya. Muldvarp og mor, soldat og spion
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Forfatteren av bestselgeren Spion og forræder er tilbake med en ny fascinerende spionthriller fra virkeligheten. Bak fasaden som hjemmeværende trebarnsmor var Ursula Kuczynsky en av Sovjets fremste spioner, med kodenavn Sonya. Hun sendte kodede meldinger som skulle endre verdenshistoriens gang, og på bakgrunn av hemmelig informasjon fra Sonya ble den sovjetiske atombomben utviklet. Boka er en verdenshistorie i miniatyr, sett gjennom et liv helt utenom det vanlige. Oversatt av Kjersti Velsand.
Utgivelse: Primo februar.
Kagge
Robert Mood
Kunsten å stå opp om morgenen. 10 råd for livet
Robert Mood har en mannsalder bak seg i Forsvaret, og har tjenestegjort i konfliktområder over hele verden. Mood øser av sin militærerfaring i en bok for alle som søker struktur i hverdagen og for alle som vil bli en bedre utgave av seg selv.
Utgivelse: Primo februar.
Kagge
Ragnhild Bang Nes
Lykkekuren. Bli lykkeligere på 31 dager
Psykolog og seniorforsker Ragnhild Bang Nes har forsket på lykke i 16 år, og lærer bort hvordan vi kan bruke forskernes funn som en verktøykasse i hverdagen. Boka er lagt opp som en kur med dagsprogram bestående av konkrete tips til aktiviteter og øvelser som garantert vil gjøre deg lykkeligere.
Utgivelse: Primo februar.
Kagge
Peder Martin Lysestøl
Arbeiderklassen – visjoner om en annen fremtid
Arbeiderklassen handler om hvordan nyliberalismen og kapitalisme har utfordret arbeiderklassen og dens visjoner for fremtiden. Peder Martin Lystestøl trekker de lange linjene fra 1850-tallet da marxistisk teori konstituerte arbeiderklassen og hvordan sosialisme ble et utalt mål frem til etterkrigstiden, til dagens globale markedsøkonomi med produksjon i lavkostland og innleid arbeidskraft, og nye utfordringer for arbeiderklassen. Hvordan møter arbeiderklassen de nye utfordringene i en tid da klassen er sterkt svekket og er under stor forandring? Boka viser til manglende internasjonalisme i arbeiderklassen, og peker på behovet for et langt sterkere internasjonalt samarbeid.
Utgivelse: Medio februar.
Solum Bokvennen
Claus Bryld
Edmund Burke. Konservatismens profet
Oversatt av: Lars Nygaard.
En politisk og intellektuell biografi om Edmund Burke (1729–1797), den irsk-engelske parlamentarikeren som ansees å være den filosofiske grunnleggeren av den moderne konservatismen. Sentralt står det voldsomme oppgjøret med den franske revolusjonen og den epokegjørende debatten om menneskerettighetene som fulgte.
Utgivelse: Medio februar.
Dreyers forlag
Bill Gates
Hvordan unngå en miljøkatastrofe?
Oversatt av: Rune R. Moen.
Teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger. Gates har fysikere, kjemikere, biologer, statsvitere og økonomer med på laget når han skisserer hva som skal til for å løse klimakrisen. Internasjonal lansering i 20 land samtidig.
Utgivelse: 16. februar.
Gyldendal
Per Henrik Stenstrøm
DEBUTANT!
Irriterende kolleger
En av de store utfordringene på enhver arbeidsplass er hvordan du skal håndtere «de andre». De som ikke er som deg og meg. I Irriterende kolleger analyserer Per Henrik Stenstrøm de syv typene irriterende kolleger (Primadonnaen, Bedreviteren, Skrytepaven, Pessimisten, Gratispassasjeren, Superoptimisten og Motarbeideren) som befolker arbeidsplasser, og gir gode råd for hvordan de kan forstås best. Målet er selvsagt å finne måter for å samarbeide bedre med dem man ikke finner det så lett å samarbeide med.
Utgivelse: 17. februar.
Strawberry Publishing
Mia Finrud Di Tota
Italienske mosaikker. Going Native. En reise i tid som antropolog og emigrant
Mia Finrud Di Tota tar oss med på en spennende erindringsreise gjennom 60 år. Turen begynner med at hun som sosialantropolog setter seg fore å forstå arbeidsemigrasjonen fra Sør-Italia til Nord-Italia, Tyskland og Latin-Amerika.
Hun traff i august 1965 legestudenten Luciano fra Napoli, og endte selv som emigrant i Sør-Italia. Boken er full av undringer over ulike forhold hun støtte på i hverdagen, blant annet helgenkult og religiøs synkretisme. Boken har et 32 siders bildelegg.
Utgivelse: 18. februar.
Svein Sandnes Bokforlag
Maria Arlén Larsen
En fet hemmelighet
Elsk den kroppen du har gjennom ny kunnskap om fettet ditt! Er du en av de som prøver endeløse dietter, men aldri taper vekt? Blir du trist når du ser kroppen din i speilet og ønsker å bli kvitt bilringene? Trenger du råd til å endre vaner? Her får du alt du trenger for å få grunnmuren på plass og et bedre selvbilde. Her er ingen slankekurer dietter med spesialmat eller kompliserte regler for trening og spising. Bare oppbyggelige og solide råd som bidrar til god helse!
Utgivelse: 18. februar.
Aschehoug
Arne Vestbø
Brummenæs & Torgersen. Verdens første kvinnelige skipsredere
Hanna Brummenæs (1860-1942) og Bertha Torgersen (1864-1954) startet i 1909 verdens første kvinnelige rederi.
Skipsfarten var Norges viktigste næring og sterkt mannsdominert. Historien om Brummenæs og Torgersen strekker seg over en sentral periode i norsk historie, og utspilles i Haugesund – en by som på få år vokste fra å være et ubetydelig strandsted til å bli en av landets viktigste sjøfartsbyer.
Utgivelse: 19. februar.
Cappelen Damm
Sissel Gran
Men størst av alt er begjæret
Begjær er en viktig drivkraft i oss. Litteratur, film og musikk flommer over av historier om begjær, svik, skam og død. Selv i et helt vanlig, hverdagslig liv finnes det spor av begjær, en indre følt kraft som driver oss til å holde oss oppreist og styre fremover: den tindrende følelsen, den absorberende forelskelsen, eller den lidenskapelige lysten til å skape, være oppslukt av noe vi elsker. Sissel Gran utforsker utroskapens psykologi og det ville begjæret. Hun forteller om møter med menn og kvinners utroskap: kortvarige affærer, engangshendelser, langvarige sideforhold. Om lidenskap som kan gjøre oss hjelpeløse når den melder seg på feil sted, til feil tid.
Utgivelse: 19. februar.
Aschehoug
Kamala Harris
Sannhetene som forener oss
Oversatt av: Rune R. Moen.
Hva skaper et bedre samfunn? USAs nye visepresident om eget liv, og om hva som skal til for å skape et bedre USA.
Utgivelse: 19. februar.
Gyldendal
John Færseth
Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister
Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er negative til dagens verdensorden. Disse miljøene har deltatt på treningsleirer og konferanser i Russland, de forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og har til og med valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med de russiskstøttede separatistene der. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Bak alt sammen ligger ofte et mørkt, konspiratorisk verdensbilde der sterke krefter forsøker å ødelegge nasjonalstatene og tvinge gjennom en ny verdensorden som tjener deres egne interesser.
Utgivelse: 22. februar.
Humanist forlag
Jarle Enerud
Påskequiz 2021
1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Boka er delt inn i hele 100 ulike kategorier med 10 spørsmål i hver kategori. Kategoriene er innenfor tradisjonelle quiz-emner som film, TV, musikk, sport, geografi, natur og vitenskap, historie, mat, litteratur og mye annet. Den inneholder også en del kategorier med tanke på familiens unge, som barnebøker, leketøy, mat og godteri og geografi for alle.
Utgivelse: 22. februar.
Gyldendal
Nora Jungeilges Heyerdahl
DEBUTANT!
OK boomer! Og andre ting du kan si til onkelen din om klima
Mange river seg i håret når de skal diskutere klima med en onkel som mener at vegetarmat og elbiler er noe tull. Kanskje er han også klimafornekter. Nora Heyerdahl har rukket å møte utallige onkler i sin tid. Nå leverer hun et smart og effektivt lynkurs i klimakrangling, slik at du lettere kan vinne din neste diskusjon om dieselbiler, resirkulering eller hvem som egentlig skal ta ansvar for klimakrisa.
Utgivelse: 23. februar
Spartacus
Trine Aalborg/ Redaksjonen
Påskequiz
Dette er spørreboken som samler hele familien i påsken. Store og små kan konkurrere mot hverandre, med forskjellige spørsmål til barn og voksne. Alle stiller likt, alle generasjoner kan vinne. Ett spill for hver dag i påsken. Svar og resultat skrives i boken. Etter 10 dager kåres en påskemester.
Utgivelse: 24. februar.
Strawberry Publishing
Anders Totland
Vindmøllekampen
Utbygging av nye vindkraft-anlegg hadde politisk støtte og skapte lite konflikt, men no er det bråk over heile landet. Anders Totland har reist land og strand rundt for å forstå kva i alle dagar det er som skjer. Men aller mest oppteken er han av menneska. Kva er det som får dei til å reisa seg til kamp? Kva er det som triggar og driv og får elden til å spreia seg frå sjel til sjel, og folk til å halda ut – år etter år?
Utgivelse: 24. februar.
Samlaget
Adam Rutherford
Hvordan snakke med en rasist. Hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk
Oversatt av Einar Blomgren.
Rase finnes fordi vi oppfatter det. Rasisme finnes fordi vi tillater det. Men presset på vitenskapen fra krefter som ønsker å legitimere rasistiske ideologier, blir stadig sterkere – og i stadig større grad en del av den offentlige samtalen rundt politikk, migrasjon, utdanning og sport. Stereotypier og myter om rase kommer ikke bare fra uttalte rasister, men fra velmenende mennesker med en erfaring og en kulturell bagasje som gjør dem disponert for synspunkter som ikke har dekning i den moderne forskningen på menneskelig genetikk.
Utgivelse: 25. februar.
Cappelen Damm
Annabell Stefanussen
Fredsarbeid i heimen. Vil du ha rett, eller vil du være lykkelig?
Annabell Stefanussen var en autoritær mor for barna, og hverdagen var preget av stress og konflikter. Hun klarte å endre seg og startet konseptet “Fredsarbeid i heimen”. Hun lærer deg tydelig og vennlig kommunikasjon, og gir deg enkle verktøy for konfliktløsning i familien. Den som vil ha rett og vinne vil tape den gode relasjon, mens den som er ydmyk og innrømmer feil vil vinne andres hjerter.
Utgivelse: 26 februar.
Cappelen Damm
Ed Husain
Islams hus
Oversatt av: Rune R. Moen.
Fortellingen om den muslimske verdens praktfulle fortid, og om hvordan islam i dag blir utnyttet av ekstremister. Hvordan kan muslimer og vesten konfrontere og løse problemene? Britiske Husain er tidligere ekstremist, nå rådgiver for myndigheter og politiske ledere.
Utgivelse: 26. februar
Gyldendal
Lisbeth Dreyer
Den vesle hagen. Stor glede på liten plass
Bli med fotograf og forfattar Lisbeth Dreyer på ei hagevandring utanom det vanlege. Den vesle hagen er full av flotte bilde av overraskande, fantasifulle og vakre hagar du kan nyte – og som kan inspirere deg til å gjere det grønt og vakkert der du bur! Du finn også tips til korleis du kan skape grøne korridorar for bier og insekt, råd om kompost, korleis lage jord og så frø sjølv.
Utgivelse: 26. februar.
Samlaget
Erling Folkvord
Ikkje berre Eirik Jensen – Om polititoppar og ukultur
Tidligere politiker Erling Folkvord er aktuell med en bok om svikt og mangler i lederkulturen i justissektoren, fra seksjonsledere til de mange justisministrene som har vært de siste tretti åra. Boka tek for seg hvordan justisministre har nekta å gjennomføre granskninger, fra Kari Gjesteby (AP) på tidlig 90-tal, til Monica Mæland (H) si handtering av den såkalte «Jensen-saken.» Det er en bok om systematisk ukultur i politiet og påtalemakta, som vitner om en omfattende systemsvikt.
Utgivelse: Ultimo februar.
Solum Bokvennen
Liv Bjørnhaug Johansen
DEBUTANT!
Den lange vakta. En historie fra et helsevesen på bristepunktet
Da koronapandemien rammet, sto sykepleierne i frontlinjen. På sykehus, sykehjem og i hjemmetjenesten jobbet de intenst for å redde liv. Vi blir med sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen på jobb. Her finnes alvorlig syke som ikke får treffe fortvilte pårørende, ansatte som sliter ut joggesko på gamle linoleumsgulv, redsel, smittevern og håp. Midt i kaoset står sykepleiere som blir utsatt for stor risiko og et umenneskelig arbeidspress. For helsevesenet som rekordraskt omstilte seg til å håndtere en pandemi, var allerede på bristepunktet. Flere stillinger var ubesatte, og sykepleierne var utslitte. Hvordan fikk vi et helsevesen som er så presset at helsearbeiderne knapt orker å stå i jobben?
Utgivelse: Februar.
Forlaget Manifest
Hadia Tajik (redaktør)
Derfor er jeg sosialdemokrat
Hvilken rolle har sosialdemokratiet i 2020-årene? I denne boka deler sosialdemokrater fra hele landet sin historie om hvorfor de er nettopp det, og staker ut kursen videre for en bevegelse som er over 130 år gammel. Felles for bidragene i boka er hvordan vi kan oppnå mer frihet gjennom sterkere fellesskap. De viser stolthet over fortida, men også vilje til kamp for framtida – og de krever handling fra dagens politiske ledere.
Utgivelse: Februar.
Res Publica
Peter Øvig Knudsen
Min mor var besatt. Da jeg møtte depresjonens demon
Oversatt av: John Erik Frydenlund.
En sterk og personlig beretning om opplevelsen av psykisk sykdom. Om hva som skjer, både med en selv og med ens nærmeste, når vår felles virkelighet smuldrer opp. På samme tid forteller boka om en generasjon av kvinner, som til tross for både begavelser og drømmer, ble fanget mellom husmorliv og kvinnefrigjøring. Og om barna som vokste opp i et miljø der de borgerlige normene var viktigere enn barnas trivsel.
Utgivelse: Februar.
Forlaget Press
Oddrun Sæther
“Det medbrakte”. Espolin – et kunstnerskap i lys av undringens filosofi
Forfatteren gjennomførte en lang samtalerekke med Kaare Espolin Johnson få år før han døde, der de diskuterte kunstnerskapet hans i lys av flere sentrale spørsmål fra filosofien og livet. De berører temaer som fantasi og undring, lys og mørke, barndom og ungdomstid, natur og kultur. Med bilder fra Espolin Johnsons kunstnerskap.
Ugivelse: 1. mars.
Orkana
Elisabeth Le
Alt asiatisk
Elisabeth Le driver den populære matbloggen Alt asiatisk, hvor hun deler oppskrifter og hemmeligheter fra det sørøst-asiatiske kjøkkenet. Boken inneholder mange oppskrifter på kjente og klassiske retter som biff chop suey, tom kha gai og vårruller. Her får du trinn for trinn-oppskrifter på vårruller, bao buns, dumplings og bánh mì. I tillegg får du en fyldig innføring i grunn-ingrediensene i asiatisk matlaging, slik at du kan handle inn de viktigste råvarene og bli kjent med tørrvarer, grønnsaker og krydder. Ingrediensene er tilpasset utvalget i norske butikker.
Utgivelse: 1. mars.
Aschehoug
Ruth Vatvedt Fjeld
Norsk banneordbok
Vi lærer tidlig at det ikke er pent å banne, men vi gjør det likevel. Vi banner når vi er sinte og redde, når vi er glade og når vi vil gi ekstra kraft til budskapet vårt. Og slik har det alltid vært. Det finnes dokumentasjon på språklige tabuer i de aller eldste skriftene vi har, både fra det gamle Egypt, Bibelen og runeinnskrifter. Banning er en viktig del av vår kulturhistorie. Inneholder over 1000 banneord og –uttrykk fra hele landet.
Revidert utgave i pocket.
Utgivelse: 1. mars.
Humanist forlag
Renate Nedregård
Jesus. Gutten som skapte en religion
Hva kan vi egentlig vite om Jesus? Religion handler om å tro, ikke vite. Men noe vet vi: Det fantes en mann som het Jesus, som levde i Galilea mens området var okkupert av romerne. Han var en opprører og sto opp mot både de jødiske prestene og de romerske lederne. Til slutt ble han arrestert og drept. I denne rike barneboka forteller Renate Nedregård historien om Jesus på en helt ny måte. Den er et godt supplement eller et alternativ til barnebibelen. Fra 9 år
Utgivelse: 1. mars.
Spartacus
Tormod Halleraker og Fredrik Horn Akselsen
Det fullkomne bedrag. Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge
Birger Sjøberg ledet en av britenes dristigste operasjoner under krigen, som forberedelse til en alliert invasjon på Helgelandskysten. Men Churchills plan utviklet seg til et narrespill som kostet mange norske liv. Først i 1973 kom det fram at Sjøberg egentlig var Nils Berdahl – en svindeltiltalt nordmann som før krigen flyktet til Sverige. Det fullkomne bedrag trekker linjer mellom aktørene i et av krigens glemte kapitler. Var motstandsfolkene i nord kun brikker i de alliertes spill? Og hvem var denne gåtefulle Sjøberg?
Utgivelse: 1. mars.
Spartacus
Torgrim Sørnes
Dr Gisleson og hans pasienter
Dette er en biografi om Buskerud amts første Amtsfysikus – den islandske dr med Jon Gisleson. Boken beskriver hans liv og virke, hans pasienter og ikke minst alle de kontroverser han klarte å innvikle seg i.
Utgivelse 1. mars
Forlagshuset Commentum
Torgrim Sørnes
Dr Gisleson og hans pasienter
Dette er en biografi om Buskerud amts første Amtsfysikus – den islandske dr med Jon Gisleson. Boken beskriver hans liv og virke, hans pasienter og ikke minst alle de kontroverser han klarte å innvikle seg i.
Utgivelse: 1. mars.
Forlagshuset Commentum
Cecilie Ystenes Myhre
Stå støtt
Å stå støtt handler om å tåle livet. Som alle ledere, arbeidstakere og arbeidsgivere vet: Det er ikke et spørsmål om du vil oppleve stress og press på jobben, men om når og hvor ofte det vil melde seg. Cecilie Ystenes Myhre byr på strategier og verktøy som vil gi deg de mentale ferdighetene du trenger for å løse kritiske situasjoner mer effektivt. Med gode verktøy vil du få bedre selvtillit og mestringsfølelse på jobben, og livet ellers.
Utgivelse: 5. mars.
Aschehoug
Anita Krohn Traaseth
Fisken på disken. Om endring, valg og mening
Dette er en levende og personlig rapport fra en toppleder som har vært med på å iverksette store endringsprosesser. Traaseth skriver om å forstå motstanden man møter, om makt og om integritet. Og om det viktigste av alt: Å finne mening i det man holder på med når det blåser som verst.
Anita Krohn Traaseth (f. 1971) er næringslivsleder og forfatter. Hun var administrerende direktør i Innovasjon Norge fra 2014–2018 og har skrevet både sakprosa og en roman.
Utgivelse: 5. mars.
Cappelen Damm
Eystein Hellstrøm Hoddevik
Virus på reisefot. En mikroskopisk reiseskildring om virus og mennesker
Virus er som en usynlig fiende og kan stenge ned en hel verden. De er avlet for å spre seg og legger ut på langferd som reiselystne blindpassasjerer. Vi blir her kjent med både vanlige, utspekulerte og svært farlige virus. Reisen går gjennom biologisk evolusjon, vår egen kropp, historiske hendelser og storpolitikk
Utgivelse: 5. mars.
Cappelen Damm
Lene Julsen
Redd deg selv først. Historien om dama som vil være hel ved
En bok om å falle og reise seg igjen – men ikke på den vanlige måten. Her har Lene Julsen sendt en ekspedisjon inn i seg selv, med ett hovedmål: finne ut hvorfor hun gikk på tidenes smell og ikke minst hvordan hun skal reise seg og unngå at det skjer igjen.
På denne reisen, som hun beskriver dønn ærlig, med et skarpt blikk og en befriende, sjelden humor, finnes dyptpløyende beskrivelser av menneskesinnet, rødmende, gjenkjennende tankemønstre, interessante faglige partier om det vi kan kalle menneskenaturen.
Utgivelse 5. mars.
Cappelen Damm
Knut Saanum
Antikken på trikken
En lettlest og underholdende introduksjon til antikkens tenkere. Små, velskrevne kapitler formidler antikkens filosofi så kort og fyndig at du blir kjent med en klassisk filosof på en trikketur.
Utgivelse: 5. mars.
Vigmostad & Bjørke
Nancy Hertz
Skal du ikke gifte deg snart?
Nytt, sterkt samfunnsdokument fra en av jentene bak Skamløs. I denne boken åpner Hertz samtalen med sin egen mor som hun har et svært turbulent forhold til. For hvorfor er den personen som skal elske henne høyest den som dømmer henne hardest? Gjennom personlige og vanskelige samtaler nøster Hertz opp i morens historie, og prøver å forstå hvorfor forholdet mellom dem er blitt så vanskelig.
Utgivelse: 5. mars
Gyldendal
Sidsel J. Høivik
Mine strikkede favoritter
Strikkedesigner Høivik presenterer sine flotteste, egendesignede modeller, og tar deg med inn i en fargerik verden bestående av gammelt og nytt, tradisjoner, mønstre, garn og farger. Her er 20 oppskrifter til dame på jakker, kofter, gensere, pulsvarmere, lue og hals.
Utgivelse: 5. mars.
Gyldendal
Otto Lund, Inger Lise Innerdal, Sissel Jenseth og Marius Nergård Pettersen
Norges beste sommerturer
Toppturer, sykkelturer og hytte til hytte. Her er de 50 flotteste og mest populære turene fra bøkene Norges beste toppturer, Norges beste sykkelturer og Norges beste hytte til hytte-turer. En bok for barnefamilier, for unge og eldre som vil reise i Norge.
Utgivelse: 5. mars.
Gyldendal
Christine Fure Schwarz
DEBUTANT!
Redesign. Sy fantastiske klede av loppisfunn og gamle plagg
Sy om kleda dine eller sy nytt av gamle tekstilar og skap ein miljøvennleg og unik sommargarderobe. Christine Fure Schwarz og dei andre bidragsytarane viser deg korleis du kan trylle fram nye plagg frå gløymde skattar. I denne boka finn du oppskrifter på mellom anna omslagsskjørt, knytebluse, bikini, sommarkåpe, vesker og små gåver. Du får oppskrifter som passar for både nybegynnarar og til deg som har sydd ei stund.
Utgivelse: 6. mars.
Samlaget
Selva Almada
Døde jente
Oversatt av: Bente Lodgaard.
Med Døde jenter dykker den argentinske forfatteren Selva Almada inn i tre uløste drap på unge kvinner, i en dokumentarisk roman som kan sammenlignes med Truman Capotes Med kaldt blod, for å finne høyst presserende svar på et voldsomt problem i vår tid – blant de aller første bøkene som virkelig tar for seg og setter ord på begrepet kvinnedrap. Med sin særegne litterære stil fanger Selva Almada disse ofte usynlige strukturene i samfunnet og med en lyrisk brutalitet snakker hun om kvinnedrap på en måte som treffer leserens hjerte verden over. Med etterord av Ingrid Fadnes.
Utgivelse: 8. mars.
Camino forlag
Torger E. Sæveraas
Krigens skjebnesone. Wehrmacht i Norge
I løpet av okkupasjonstiden 1940 til 1945 var det 350 000 tyske soldater i landet. Hvem var de? Og hvorfor har ingen skrevet deres historie? I denne boken vil forfatter og historiker Torgeir Sæveraas fortelle om soldatene, om deres liv her og hvilke strategiske hensyn som gjorde det nødvendig med så mange soldater i Norge.
Sæveraas har hatt tilgang til mengder av brev som soldatene skrev hjem, han beskriver deres oppfatning av krigen, av landet, av savnet av familien – og av deres ideologiske overbevisning om Hitler-Tysklands seier. Sæveraas’ velskrevne fortelling gir et unikt innblikk i krigens virkelighet i Norge, og et innblikk i hvilket avtrykk Wehrmacht-soldatene satte i Norge, i naturen, i befolkningen, i samfunnet.
Utgivelse: 10. mars.
Pax
Mai Thi Nguyen-Kim
Magien med kjemien
Oversatt av: Rune R. Moen.
Hva vi gjør, hva som omgir oss, hva vi føler – alt har med kjemi å gjøre. Den unge forskeren og journalisten Mai Thi Nguyen-Kim presenterer det livlige beviset i denne spennende populærvitenskapelige boken. På underholdende og originalt vis forklarer hun de kjemiske reaksjonene som i all hemmelighet finner sted både i og rundt oss.
Utgivelse: 10. mars.
Gyldendal
Harald Vestgöte Kirsebom
Uelskbar. Om psykopater, narsissister og andre relasjonstyranner
En bok om mennesker som overlever gjennom å ødelegge andre mennesker. Forfatteren setter mennesker i bås. Det er ubehagelig, men nødvendig i en bok som denne. Boken er basert på kliniske erfaringer og er understøttet av fagfolk, teoretikere, klinikere og kunstnere. Det er et ytterst aktuelt tema og er ikke blitt beskrevet på denne måten tidligere.
Utgivelse: 11 mars.
Cappelen Damm
Harald Berntsen
Marcus Thrane – en foranskutt sosialdemokrat. Et portrett i politisk idéhistorie
Arbeiderlederen Marcus Thrane (1817-1890) var til tross for at han var samtidig med Karl Marx (1818-1883), aldri påvirka av de økonomiske og revolusjonære teoriene til Marx.
I dette idéhistoriske portrettet viser Harald Berntsen oss at Thrane var opptatt av anarkister fra Proudhon til Stirner, de klassiske økonomene Smith og Ricardo og de franske fysiokratene Mirabeau og Quesnay. Thranes sosialisme baserte seg på de naturrettslige grunnprinsippene til John Locke og Thomas Paine.
Utgivelse: 11. mars.
Svein Sandnes Bokforlag
Helge Ryggvik
På kanten. Striden om norsk oljevirksomhet i Barentshavet
En kritisk og undersøkende bok om Statens rolle som pådriver for økt utbygging i et svært sårbart miljø langt, langt til havs mot nord. Forfatteren dokumenterer hvorfor oljeutvinning i Barentshavet er galt i et sikkerhetspolitisk, miljømessig og nasjonaløkonomisk perspektiv.
Norsk oljenæring har bråstoppet etter utbruddet av Covi 19-viruset. Målsetningen om å opprettholde farten i Norges viktigste næring er stort, og presset på at myndighetene øker tildelinger av flere leteområder mot iskanten i nord er sterkere enn på lenge. Men striden om oljevirksomhet i Barentshavet har pågått lenge. Fra Stoltenbergs rødgrønne regjering og Erna Solbergs påfølgende regjeringer har oljeindustrien fått tildelt en stri strøm av leteblokker i Barentshavet.
Utgivelse: 11. mars.
Cappelen Damm
Hilde Disen
Talegaven. Fra Ragnhild til Helen Keller
Det var som et mirakel da den døvblinde fattigjenta Ragnhild lærte å snakke. Hun og læreren utviklet en helt ny metode. Samtidig ble undervisningen av den døvblinde Helen Keller fulgt med stor oppmerksomhet på den andre siden av Atlanterhavet. Hennes største ønske var å snakke, og hun ble svært begeistret da hun hørte nyheten fra Norge. Snart etter fikk også hun undervisning etter samme metoden. Ragnhild hadde gitt henne talegaven.
Utgivelse: 12. mars.
Cappelen Damm
Niels Chr. Geelmuyden
Skrivekunstens hemmeligheter. Lær å skrive levende
Hvordan bli en god skribent? Den kritikerroste og prisbelønte forfatteren deler sine beste råd for hvordan du går fram for å skrive levende tekster, inkludert sjekkpunkter og vanlige fallgruver. Boka er personlig skrevet, bobler over av fortellerglede og smarte tips og byr på en rekke teksteksempler fra skrivekursdeltakere, fra Geelmuydens nærmere 40 utgivelser og fra andre etablerte forfattere.
Utgivelse: 12 mars.
Cappelen Damm
Lone Frank
Størst av alt er kjærligheten. Om kjærlighetens natur
Oversatt av Agnete Øye.
Lone Frank har doktorgrad i nevrobiologi og arbeider som vitenskapsjournalist i Weekendavisen.
Når kjæresten dør mister Lone Frank plutselig kjærligheten. Familien er borte, og vennene er ikke så nære. Hun har tatt kjærligheten for gitt og ikke forstått dens store betydning, og hun undres over hva kjærlighet egentlig er. Sammen med en psykolog utforsker hun sin egen historie, og forskning fra naturvitenskap, psykologi og kultur. Fabelaktig forskningsformidling skrevet som en spennende roman.
Utgivelse: 12. mars.
Cappelen Damm
Mette Bugge
Senior. Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv
Flere må jobbe lenger, men hvordan skal vi få det til når mange føler at de blir presset ut av arbeidslivet? Mette Bugge er selv journalist og en entusiastisk senior som kaster seg over nye utfordringer. Her viser hun seniorene at de kan bidra verdifullt i et moderne arbeidsliv, samtidig som hun hjelper lederne med å se seniorenes kvaliteter.
Utgivelse: 12. mars.
Cappelen Damm
Margit Dale
Heimelaga
Kortreiste råvarer, rene smaker og matglede er stikkord for Margit Dales matfilosofi. I denne praktfulle kokeboken deler hun sin beste oppskrifter fra kjøkkenet hjemme i Setesdal, der alt lages fra bunnen av.
Utgivelse: 12. mars.
Vigmostad & Bjørke
Katrine Sele
Einars bok. Å elske og å miste
Einar Prestøy Sandsund døydde då han var fire og eit halvt år og éin dag gammal. Likevel fekk Einar oppleve svært mykje i løpet av det korte livet sitt. Stemmene til dei som kjente Einar, blandar seg med stemmene til blant andre Seneca, Joan Didion, Roland Barthes og mange fleire, i ei rekkje refleksjonar om kva det vil seie å elske og miste. Dette er ei bok om kva døden kan lære oss om livet, og om alle dei små augneblinkane som slett ikkje er så små.
Utgivelse:12. mars
Samlaget
Jo Røislien
Livsviktig
Matematiker og professor i medisinsk statistikk, Jo Røislien, tar oss med på en reise inn i livsvitenskapen. Hva er liv? Hvor kommer vi fra og hvor er vi på vei? Gjennom personlige historier og historiske anekdoter forsøker han å komme til bunns i hvordan levende liv fungerer.
Utgivelse: 15. mars.
Gyldendal
Magnus Holm
Robotene kommer!
Robotene er her faktisk allerede. I fjøs og fabrikker. På sykehus og søppelplasser. De bygger biler og klipper plener. De melker kuene og støvsuger stuene våre. Robotene er overalt. Og de blir hele tida bedre, billigere og mye, mye smartere. Derfor finner vi stadig på nye ting å bruke dem til. Men hva gjør robotene med oss? Hvordan skal vi forholde oss til stadig smartere maskiner? Og hvordan skal de forholde seg til oss? Magnus Holm viser i denne boka både potensialet og fallgruvene ved automatiseringen av samfunnet.
Utgivelse: 15. mars.
Spartacus
Lene Liebe Delsett
DEBUTANT!
Naturen forsvinner
De fleste av oss har sett tall for hvor mye regnskog som forsvinner hver dag eller hvor mange fjellgorillaer det er igjen i verden. Men hvordan står det egentlig til med den naturen vi selv bor i? Lene Liebe Delsett tar for seg forandringene vi ser utspille seg i den norske faunaen og floraen. Og de kanskje mer skremmende endringene man ikke så lett får øye på. Vi vet jo at naturen forandrer seg, men hvor ille er det?
Utgivelse: 15. mars.
Spartacus
Anne Karin Fonneland
Olav H. Hauge og trea. Om å sjå naturen og klimakrisa no!
Kva som er normalt i naturen, er i endring. Klimaforskarar skildrar gradvise økologiske endringar som vi vanskeleg oppfattar, som shifting baselines. Forfattaren og gartnaren Olav H. Hauge såg tidleg at menneska ikkje berre var i harmoni med naturen, men skapte kritisk ubalanse over tid. Kva språk har vi for desse endringane?
Boka syner korleis den ‘biletskjønne nasjonalromantikkens tablå’, ein kultur med mangfaldige sjikt av meining og levd liv, kan visa veg til ein realisme med berekraft. Fonneland viser oss den levande naturen og kombinerer fakta om klimaendringar og eigne erfaringar med nære lesingar av Olav H. Hauge sine dikt og dagbøker. Dei to forfattarane skildrar korleis det å ha eit nært forhold til, og omtanke for naturen, er blitt noko samansett, av og til plaga. Me ser naturen, og er sjølv del av den; økosystemet me inngår i, er truga.
Utgivelse: 15. mars.
Efrem forlag
Tove Jansson
Hemulens herbarium (basert på Tove Janssons forfatterskap)
Oversatt av Hulda Westberg Sparbo.
Detaljerte tegninger og interessante anekdoter gjør denne boken egnet for plante-entusiaster i alle aldre. Her er fakta om over hundre kjente planter, ulike skogstyper og andre biotoper og klassiske plansjer. Boken viser hvordan du skal presse planter som du kan legg inn på tomme sider i boken. 9-99 år.
Utgivelse: Primo mars.
Cappelen Damm
Finn Olstad
En historie om Arbeiderpartiet – fra arbeiderpopulister til verdensborgere
For hundre år siden var Arbeiderpartiet et parti av og for arbeidere. Det var partiet for arbeiderklassesosialismens banner. Det har vært en lang vei å gå til dagens diffuse sosialdemokrati som strever med å forholde seg til sine røtter og sin tradisjonelle identitet. Hvordan er det blitt slik? For å forstå dagens politiske virkelighet, der Arbeiderpartiet fremdeles vil spille en nøkkelrolle, er det nødvendig å kjenne historien til det partiet som den gang ga en stemme til arbeidsfolk og gjennom hundre år har satt premisser for samfunnsutviklingen i Norge.
Utgivelse: Primo mars.
Dreyers forlag
Jens Fredrik Nystad
Fosser i Norge
Siden turismens barndom i Norge på 1800-tallet har folk valfartet til fossene langveisfra. Også kunstnerne ble tidlig betatt av fossenes mektighet. Fortsatt er fosser den viktigste «salgsvaren» for reiselivsnæringen i Norge ved siden av fjordene og breene. Det ser man blant annet av alle fossebildene som turistene laster ned etter norgesbesøk. Likevel er det ikke utgitt en større bok om norske fosser i nyere tid. Denne boka viser 150 av de flotteste fossene i Norge, med kartplassering for dem som vil ut og oppleve dem selv.
Utgivelsesdato: Primo mars.
Sverre Jensen
Middelalderinstrumenter
Rikt illustrert presentasjon av Sverre Jensens livslange virke som middelaldermusiker, komponist/arrangør og instrumentbygger.
Utgivelse: Primo mars.
Dreyers forlag
Hege Duckert
Norsk kvinnehistorie på 200 sider
Kvinners liv har endret seg i en revolusjonerende fart de seneste 150 årene. Likevel er det menn som dominerer historiebøkene og får sine statuer. Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har blitt fortalt før.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge
Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE Turstrikk. Gode plagg til aktivt friluftsliv året rundt
I KlompeLOMPEs egen turbok finner du oppskrifter på deilige strikkeplagg for aktive familier på tur. Enten du skal til fjells, til sjøen, ut i skogen, opp i hengekøye eller på skitur, finner du et godt plagg som passer til turen, uansett årstid.
Utgivelse: Primo mars.
Stenersen
Erik Bertrand Larssen
Mental rehab. Fem steg til en fantastisk hverdag
Denne boka handler om hvordan vi alle kan få en fantastisk hverdag, uansett utgangspunkt. Åpenhjertig og ærlig forteller Erik Bertrand Larssen om sin egen nedtur, og forklarer hvordan vi alle – med små justeringer – kan bli vinnere i eget liv.
Utgivelse: Primo mars.
Stenersen
Audun Myskja
De tibetanske ritene. 15 minutter som forandrer livet ditt
De tibetanske ritene er styrke- og mentaløvelser som kommer fra en eldgammel tradisjon, men de blir stadig mer populære over hele verden. En helt overkommelig treningsøkt, som vil gi deg styrke, balanse, fleksibilitet, bedre koordinasjon og økt utholdenhet.
Utgivelse: primo mars
Stenersen
Erlend Garåsen
Skinnelangs. Turer langs historiske jernbanelinjer fra nord til sør
Norgesferie til fots, på sykkel – eller med dresin – for deg som liker å lære litt kulturhistorie samtidig som du holder deg i form. Her er tips til korte og lengre ruter i hele landet, med eller uten barn. Med vakre bilder og morsomme fakta tar togentusiast Erlend Garåsen oss med på reiser langs historiske jernbanelinjer.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge
Isabelle Eriksen
Innsatt nummer 19/227: Min historie
Isabelle Eriksen har 132 000 følgere på Instagram, et glamorøst influenserliv – og to dommer for vold. I Innsatt nummer 19/227 forteller hun hvordan hun havnet der, bak murene i et norsk kvinnefengsel. Boka er en sterk og personlig historie, med utgangspunkt i Eriksens fengselsdagbok.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge
Cas Mudde
Ytre høyre i dag
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Cas Mudde, en av verdens fremste forskere på populisme, ekstremisme og høyreradikalisme, gir i denne boka et overblikk over det han kaller den fjerde bølgen av ytre høyre politikk i etterkrigstiden. Boka utfordrer den alminnelige oppfatningen av skillet mellom det konvensjonelle høyre og ytre høyre.
Utgivelsesdato: Medio mars.
Dreyers forlag
Øystein Sørensen, Nik. Brandal og Bernt Hagtvet (red.)
Politisk vold – ekstremisme eller strategi?
Noen politiske ekstremister er voldelige, men ikke alle. Hva er sammenhengen mellom ekstreme holdninger og bruk av vold? Hvordan blir politisk voldsbruk legitimert? Er voldsbruk først og fremst et spørsmål om taktikk eller strategi, eller har bruk av vold også en sosial funksjon innenfor ekstreme bevegelser? Dette er noen av spørsmålene redaktørene Øystein Sørensen, Nik Brandal og Bernt Hagtvet undersøker i denne boka.
Utgivelsesdato: Medio mars
Dreyers forlag
Ragnhild Aslaug Sollund
Bare et dyr?
Dyrevelferdsloven slår fast at alle dyr har egenverdi, og dyrevern får stadig større betydning i våre liv. Men hvordan behandler vi mennesker egentlig dyr? Hvorfor er det slik at vi ser noen dyr som våre nærmeste, mens vi spiser andre? Vårt forhold til dyr er fullt av paradokser. I denne boken utforsker Ragnhild Aslaug Sollund disse paradoksene, og ser på hva som ligger til grunn for dem. Gjennom temaer som kjøttproduksjon og fiskeoppdrett, dyrehold, jakt, underholdning og handel med dyr diskuteres de etiske og moralske sidene ved å behandle dyr som våre ressurser. Hun stiller også spørsmål om vi mennesker har rett til å heve oss over andre arter slik vi gjør, og om dyr skal ha rettigheter. Er det på tide å endre holdning og innse at dyr er mer enn bare dyr?
Utgivelse: Medio mars.
Solum Bokvennen
Andreas Tjernshaugen
Reven. Portrett av et villdyr
Få rovdyr lever så tett på oss som reven. Reven er en bok som ikke bare gir leseren fantastiske naturskildringer av reven ute i naturen, men som også gjør et dypdykk ned i litteraturen, forskningen og historien for å vise hvordan vi har forsøkt å jakte på og temme det fascinerende rovdyret.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge
Ole Petter Hjelle og Tine Mejlbo Sundfør
Mat for hjernen
Kostholdet vårt har ikke bare betydning for kroppen, men også for hjernen. Hjerneforsker og fastlege Ole Petter Hjelle og klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør viser hvordan riktig mat gjør deg mer kreativ, hjelper deg med å ta bedre avgjørelser på jobb, forebygger demens, ADHD og andre hjernesykdommer, og samtidig minsker risikoen for depresjon og nedstemthet. Her får du også gode forslag til hjerneføde på eksamensdager og andre dager som krever god konsentrasjon.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge
Mette Karlsvik
Same tid neste veke? Samtaler med Thorvald Steen
Mette Karlsvik har møtt Thorvald Steen mens han har skrevet et stort tobinds selvbiografisk verk, for å bore dypere i temaer som har opptatt Thorvald Steen. Familiehemmeligheter, skam, menneskeverd i møte med en teknologi der ikke bare sykdom, men også den syke kan velges bort, psykiatri og hvordan vi kan forstå verden rundt oss. Og hvordan kan vi bruke skjønnlitteraturen til å få større innsikt i disse temaene?
Utgivelse: 16. mars.
Pax
Utgivelse: 16. mars.
Pax
Bjørn-Erik Hanssen
Dynamitt i borehullene. Trondheim Faglige Samorganisasjons historie 1870 – 2020
Denne boka skildrer historien slik den oppleves fra en av dens mest aktive og betydningsfulle lokalorganisasjoner, nemlig LO i Trondheim. Dette blir nødvendigvis et annet perspektiv enn det tilvante, særlig fordi fagbevegelsen i Trondhei helt fra starten har stått på egne bein og tatt egne initiativ. Fagbevegelsen i Trondhjem kom til å betrakte mange av de politiske utspillene fra hovedstaden med uvilje. Trønderne ønsket å gjennomføre sitt eget program. Dette ble en tradisjon som er blitt holdt levende i Trondheim.
Utgivelse: 17. mars.
Pax
Redaksjonen
Den lille ryddeguruen / Den lille vaktmesteren / Den lille kjøkkenguden / Den lille vaskehjelpen
Husarbeid for nybegynnere, latsabber eller deg som har viktigere ting å gjøre. Du trenger ikke bruke timesvis på husarbeid som du egentlig synes er dørgende kjedelig og som du kanskje ikke er spesielt god til heller. Dette er boken for deg som ikke lengter etter å ha et visningsklart hjem til enhver tid, men som har innsett at det tross alt er triveligere når det ikke knaser under føttene av smuler, ingen finner noen ting og sluket på badet er tett. Her kommer systemer som fungerer, de beste snarveiene og de billigste og kjappeste strategiene.
Utgivelse: 17. mars.
Strawberry Publishing
Krisha Leer
ADHD. Sju veier til nyforståelse
ADHD er til å leve med. Sykdommen kan ha noen forbløffende positive sider innimellom, men ADHD kan også bety et liv i motbakke, og spennet i funksjonssvikt kan være stort. Her får du vite mer om hva ADHD er, hvordan ADHD kan arte seg i forskjellige livsfaser, sykdommer forbundet med ADHD, behandlingsformer og diagnosekriterier. Ikke minst får leseren ypperlige mestringsstrategier for å takle hverdagen sammen.
Utgivelse: 19 mars.
Cappelen Damm
Vigdis J. Reisæter
Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen
Vigdis J. Reisæter hadde funnet drømmejobben som sykepleier, men etter ti år sier hun opp. I denne boken åpner hun dørene til en sykehjemshverdag og forteller sterke historier om menneskers levde liv som ikke vises i budsjetter eller journaler. Hun retter søkelyset mot sykepleieres vilkår for å gi god omsorg og dermed på hvordan vi tar vare på de eldre i Norge i dag. Dette er hennes historie.
Utgivelse: 19. mars.
Cappelen Damm
David Attenborough
Et liv på vår planet. Mitt vitnesbyrd og en visjon fra fremtiden
Oversatt av Knut Ofstad.
Attenboroughs personlige fortelling om endringene som har skjedd i verden de siste hundre år, omtrent like lenge som han har levd på kloden. Hvordan gjorde vi vår største feil, utryddet nesten halvparten av klodens dyre- og naturliv? Og hvordan, hvis vi handler nå, kan vi rette opp mange av feilgrepene? Vi har én siste sjanse til å redde verden og gjenopprette den fantastiske planeten vi arvet
Utgivelse: 19 mars.
Cappelen Damm
Marte Roa Syvertsen
DEBUTANT!
Menneskehjernen – Farlig og fantastisk
Mennesket er på toppen av næringskjeden, og trenger ikke frykte andre arter, samtidig begår vi grusomme handlinger mot hverandre, og skaper store problemer for oss selv, som for eksempel klimakrisen. Mye av forklaringen ligger i hjernen, helt forrest i pannelappen. I Menneskehjernen undersøker nevrolog Marte Roa Syvertsen hva som er spesielt med den menneskelige hjernen.
Utgivelse: 19 mars.
Strawberry Publishing
Ane Sund og Ida Gravdal
Jubeldrøm & Balubasøm
Jubel & Baluba er tilbake med fargerik sybok med oppskrifter til barn – 30 oppskrifter i størrelse 50 til 170. For nybegynnere og øvede syere.
Utgivelse: 20. mars.
Gyldendal
Jordan B. Peterson
Mer enn bare orden
Oversatt av: Ann Høydalsnes.
Elsket og hatet. Jordan B. Peterson er tilbake med 12 nye regler for livet, som mer enn noe handler om å ta kontroll og ansvar over eget liv. Lanseres samtidig i en rekke land.
Utgivelse: 22. mars.
Gyldendal
Anne Hilde Vassbø Hagen
SINTE BARN og sine voksne
Slik forstår og håndterer du sinne. Alt du trenger å vite om hva som ligger bak barns sinne og hvordan vi voksne ofte håndterer det feil. Forfatteren er psykolog.
Utgivelse: 23. mars.
Gyldendal
Terje Toftenes
DEBUTANT!
Fri fra kreft
Forfatteren ble frisk fra uhelbredelig lymfekreft takket være en kombinasjon av strålebehandling og kostholdsendring. Hos nytenkende kreftforskere søker han svaret på hvorfor han ble syk og de viktigste grepene for å bli frisk.
Utgivelse: 24. mars.
Gyldendal
Monica J. Hellman
DEBUTANT!
Et glutenfritt kjøkken
Deilig mat uten gluten, for alle. Her er grove og lyse brød, pizza og mange lekre kaker. Forfatteren har i en årrekke eksperimentert seg fram til de aller beste oppskriftene, som smaker kjempegodt.
Utgivelse: 29. mars.
Gyldendal
Kristin Fridtun
Kunsten å irritera seg over skrivefeil. Kvifor gjer me det og har det noko for seg?
Me kommuniserer meir gjennom skrift enn nokon gong, samstundes som evna og viljen til å fylgja rettskrivingsreglane varierer. Nokre menneske blir svært opprørte når dei støyter på skrivefeil, medan andre tek det heilt med ro. Kvifor reagerer me så ulikt? Kva hender i hjernen når me støyter på skrivefeil? Har personlegdomen vår noko å seia for korleis me reagerer? Og korleis går me fram dersom me vil bli kvitt irritasjonen?
Utgivelse: 29. mars.
Samlaget
Astrid Sverresdotter Dypvik
Det mørke Tyskland. Ei reise blant politiske ekstremistar
I 2020 slo det tyske tryggingspolitiet fast at høgreekstremisme er det største trugsmålet mot tryggleiken i landet. Europas mest folkerike stat opplever djup politisk polarisering. Astrid Sverresdotter Dypvik tar lesaren med på ei reise inn i dei høgreekstreme miljøa i Tyskland. Dypvik møter politikarar, tenkarar og folk flest på ytre høgre fløy. Ho fortel kven dei er, kva dei står for og korleis dei har klart å bli så sterke.
Utgivelse: 29. mars.
Samlaget
Madeleine Schultz
Morslinjer
Hva gjør vold og traumer med en morsrolle? Her forteller forfatteren om hvordan vold har påvirket tre generasjoner kvinner – mormor, mor og datter. Men dette er ikke bare en personlig historie, det er også en politisk refleksjon rundt den norske fortellingen om morsrollen, arbeiderklasse, traumer og kvinnefrigjøring – fra mellomkrigstiden og frem til i dag.
Utgivelse: 30. mars.
Cappelen Damm
Eivind Tjønneland
«Abnorme kvinner» – Henrik Ibsen og dekadensen
Tjønnelands nye bok handler om debatten om dekadansen i Norge i perioden 1890-196 med hovedvekt på Ibsens beskrivelse av kvinneskikkelser. «Abnorme» kvinner er en idéhistorisk fremstilling, og stiller spørsmålet om hvilke ideer, begrepet og metaforer som ble brukt til å omtale kvinneskikkelsen hos Ibsen i det aktuelle tidsrommet da debatten pågikk. Tjønneland finner dekadanse-begrepet langt utover det skjønnlitterære fenomenet, og knytter begrepet til det «abnorme» i psykiatrisk, juridisk og moralsk forstand.
Utgivelse: Ultimo mars.
Solum Bokvennen
Håkon Breivik Myhr
Gjennom Oslomarka med ildsjeler. Fra hytte til hytte
Vandreruta i boka følger hyttenettet til DNT Oslo og Omegn gjennom Oslomarka. Vi går 35 etapper med et stjernelag av 48 lokale ildsjeler som veivisere, deriblant naturverner Gjermund Andersen og insektforsker Anne Sverdrup-Thygeson. Vi lærer mye om ulike temaer knytta til bruk og vern av den fantastiske Marka, og på hyttene møter vi pådrivere og dugnadsfolk. Boka er litt annerledes enn de vanlige guidebøkene om Marka. Ruta som beskrives er enkel å følge, både i godstolen og ute i Marka.
Utgivelse: Ultimo mars.
Dreyers forlag
Peter Ullgren
Brev fra Karl 12.s soldater i Norge i 1716
Oversatt av: Lars Nygaard.
Sent på vinteren 1716 er Karl 12. med sin armé i Norge. Den store nordiske krigen drar seg mot sitt 16. år. Fra felttoget skriver de svenske soldatene hjem, men mange brev når aldri Sverige, de blir fanget opp av dansk-norske militære speidere. Fra denne samlingen løfter nå historikeren Peter Ullgren fram de ukjente soldatenes krigshistorie. Soldatene framtrer i brevene som familieforsørgere, ektemaker, fedre og sønner, fanget i krigens meningsløse helvete.
Utgivelsesdato: Ultimo mars.
Dreyers forlag
Alain de Botton
Livets skole. Å forstå følelser
Oversatt av: Hilde Matre Larsen.
Dette er en bok om alt du aldri lærte på skolen. Den handler om å forstå sine egne følelser, å finne og ta vare på kjærligheten, å lykkes i arbeidslivet og å komme over skam og skyld. Den handler også om å gi slipp på myten om det perfekte liv for å oppnå virkelig følelsesmessig modenhet. Boka er skrevet i et tilgjengelig språk og med en varm og menneskelig tone, og er den ultimate veiviseren til det rike livet vi alle ønsker oss og fortjener.
Utgivelse: Ultimo mars
Humanist forlag
Morten Fastvold
Humanismens idéhistorie
Humanismen er et livssyn i endring og utvikling. Selv om humanismen som idé – mennesket i sentrum – kan spores tilbake til antikken og har levd parallelt med religionene, har de store humanistorganisasjonene i nyere tid oppstått som følge av religionskritikk. I dag er imidlertid ikke lenger religionskritikken hovedanliggendet. Men hva menes egentlig med «Mennesket i sentrum»? Der renessansehumanistene satte mennesket i sentrum av et kristent verdensbilde, kan ikke moderne ateister gjøre det samme. Hva betyr det å sette mennesket i sentrum i en gudløs verden? Og hvordan skal man som humanist skape mening?
Utgivelse: Ultimo mars
Humanist forlag
Hilde Reikrås og Ingunn Røren
Det mørkeste rommet. Historien om Dark Room – Norges mest omfattende jakt på nettovergripere
Over 100 norske menn er hittil dømt etter å ha blitt avslørt i Operasjon Dark Room, norgeshistoriens mest omfattende sedelighetsetterforskning. Utad var mennene velfungerende og hyggelige, både familiefedre og samfunnstopper. På nett oppfordrer de hverandre til å forgripe seg på egne og andres barn. Hilde Reikrås er kvinnen som endret hvordan norsk politi jobber i jakten på overgripere, og dette er hennes historie.
Utgivelse: Utimo mars.
Kagge
Rune Berglund Steen
En krise i Europas sjel. Om flyktninger og fiendebilder
«Jeg husker en dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg som rørte meg. Domstolen framholdt at det forventes at sivilisasjonen stadig utvikler seg i en positiv retning og at den oppfyller menneskerettighetene i stadig større grad, slik at domstolen også vil kreve stadig mer av landene for at de skal anses å opptre i overensstemmelse med disse. Femten år senere, og for hvert menneske som drukner i Middelhavet, dør menneskerettene med dem. For hvert barn i Moria med skabb, ligger menneskerettene der også, i et kaldt telt vinterstid. Og når fascister brenner ned en av få skoler for flyktninger på Lesbos, er det menneskerettighetene som ligger igjen forkullet.»
Utgivelse: Mars.
Forlaget Manifest
Mariana Matzzucato
Mission economy (arbeidstittel)
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret.
Kapitalismen er i krise. De rike har blitt rikere – den øverste prosenten eier 44 prosent av verdens rikdom – mens klimaendringene endrer livet på jorden. Hvordan kan vi løse disse problemene som har vokst fram gjennom årtier? Mariana Mazzucato mener at for å løse vår tids store problemer bør vi tenke større, og mobilisere og bruke ressursene våre på en måte som er like dristig og inspirerende som månelandingen i 1969.
Utgivelse: Mars.
Res publica
Heikki Holmås
DEBUTANT!
Kloden brenner. Hva må gjøres?
Hvordan skal oljenasjonen Norge nå sine klimamål og kan vi få til en grønn omstilling som også tar hensyn til norsk næringsliv? I sin bok argumenterer Holmås for en ny norsk klimapolitikk med et krav om nullutslipp innen år 2030. Oljenæringen må gjøres ansvarlig for utslippene de påfører verden og fagbevegelsen må være en pådriver for en rettferdig omstilling.
Utgivelse: Mars,
Res Publica
Wegard Harsvik
Arven etter Erna
Hva har skjedd med Norge etter nesten åtte år med høyreregjering? Under ledelse av statsminister Erna Solberg har landet vårt blitt forandret. Det har skjedd bit for bit – statsbudsjett for statsbudsjett, reform for reform. I denne boken gjør forfatter Wegard Harsvik opp status og viser hvordan forskjellene har økt, og fellesskapets tjenester og eiendom har blitt privatisert. Arven etter Erna gir stoff til ettertanke for alle som er opptatt av hvor vi som samfunn er på vei.
Utgivelse: Mars.
Res Publica
Carsten Jensen
Øvelser i avskjed
Oversatt av: Håvard Syvertsen.
En måned før koronaen rammer verden mister Carsten Jensen stesønnen sin, han ble bare 25 år. Øvelser i avskjed er en bok om avskjed, både den personlige og den globale, der vi alle er tvunget ut i en helt ny og utsatt posisjon. Sorg er et ukjent land, og det er pandemi også. Ensomhet, ettertanke og en følelse av tap er felles. Dette er også en bok om livsperspektiver som lukker seg, mens andre åpner, og en historisk situasjon som krever nye spørsmål og svar. Carsten Jensen har siden utbruddet av pandemien skrevet en rekke artikler og essays med utgangspunkt i koronakrisen. Den første av disse, skrevet på flyplassen i Los Angeles har blitt lest av mer enn 2 millioner.
Utgivelse: Mars.
Forlaget Press
Maria, Anders og Barbro Nordrum
Beredskapshagen. Slik får du mat ut av plenen
Hva gjør du om Norge rammes av en matvarekrise? Våren 2020 fikk vi en påminnelse om hvor fort en krise kan snu opp ned på tilværelsen. Beredskaphagen viser, trinn for trinn, hvordan hagen kan bli en matlagerbuffer hvis det plutselig skulle trengs. Boken tar utgangpunkt i at leseren har lite dyrkingserfaring og minimalt med hageredskaper og presenterer derfor enkle og velprøvde dyrkingsteknikker som kan fungere i en krisesituasjon. Den gir også et innblikk i Norges matsikkerhet og matvareberedskap som nasjon samt den sovjetisk-russiske datsjakulturen som er forfatternes inspirasjonskilde og eksempel fra virkeligheten på hva en kjøkkenhage kan bety i vanskelige tider.
Utgivelse: Mars.
Manuskript
Julie Maske
Hele familien på tur – opplev Norge med barna (arbeidstittel)
Boka for turglade foreldre som trenger råd, tips, ruteforslag og inspirasjon til å dra på tur med barna. Den byr på gode leseopplevelser fra turer i vårt langstrakte land, og er spekket med nyttig informasjon. Boka er unik fordi den ikke bare handler om å dra på tur med barn i småskolealder, men spenner fra de første turene med spedbarnet til familieturer med tenåringer og unge voksne. Julie Maske har gått over Grønland og klatret i Andes. Hun er journalist i Fjell og vidde og har vært redaktør for Turistforeningens årbok.
Utgivelse: Mars.
Forlaget Press
Yohan Shanmugaratnam & Line Ørnes Søndergaard
Bruddet. Byen som ville ha brexit
Boston i Lincolnshire ble kalt “Storbritannias brexit- hovedstad”, etter at over 75 prosent av befolkningen stemte for å forlate EU under folkeavstemningen. Bruddet beskriver opptakten til folkeavstemningen og de fire påfølgende årene med turbulens gjennom øynene til en håndfull innbyggere i Boston. Et portrett av en by som ble episenteret i en av de største politiske sjokkene i vår tid, og gir et nært møte med menneskene som prøver å manøvrere seg gjennom etterdønningene. Men boka handler ikke bare om Brexit. Den forteller også en større historie om grenser som åpnes og sinn som lukkes, om klasse og identitet, skepsis og samhold og et kjærlighetsforhold som innledes i en oppbruddstid.
Utgivelse: Mars.
Forlaget Press
Luke Harding
Skyggestaten
Oversatt av: John Grande.
Luke Harding har det siste tiåret markert seg som en av verdens mest profilerte kjennere av Putins Russland. I Skyggestaten etterforsker han russisk destabiliseringspolitikk og de angrepene den har utført mot demokratiske institusjoner i USA og Europa. Harding tar oss med bak kulissene og gjør oss kjent med aktørene, intrigene og strategiene i Putin-regimets destabiliserings-plot. Resultatene kan vi se på slagmarken i Ukraina og Syria, i Libya og Sentral-Afrika, under valg i USA og Storbritannia – og hos opposisjonelle nervegift ofre som Litvinenko i London, Skripal i Salisbury og – nå sist – Navalnyj i Sibir.
Utgivelse: Mars.
Forlaget Press
Jorunn Veiteberg
Smykkeskrinet
Jorunn Veiteberg er fødd i 1955 og boka Smykkeskrinet spenner over femti år av livet hennar. Det er ei personleg bok, men også ei kulturhistorisk bok som tar for seg viktige hendingar, utstillingar og tendensar som har prega holdningane og verdiane hennar og forma smaken hennar.
Utgivelse: Mars.
Skald forlag
Cecilie Hellestveit
Ulykkelige Arabia. Verden etter Jemen
Krigen i Jemen har krevd rundt 100 000 menneskeliv og landet opplever den verste koleraepidemien i menneskehetens historie. Hva er det som foregår? Hvorfor fortsetter våre allierte å selge våpen til Saudi-Arabia, selv om de brukes til å bombe sivile? Handler Jemen-krigen egentlig om Iran? Fredsforsker Cecilie Hellestveit gir mange svar i sin sterke bok om en region og en krig som angår oss langt mer enn vi er klar over.
Utgivelse: 1. april.
Spartacus
Hege og Stine Schultz Heireng
Norges beste turklassikere
50 turklassikere – gamle og nye – fra Galdhøpiggen til Knutshøe og Reinebringen. Inspirerende turtips, praktiske løsninger og hvordan unngå vandring i kø. Her er turer du enkelt kan gå, turer du kan strekke deg mot og turer du kan drømme om.
Utgivelse: 7. april.
Gyldendal
Mina Hadjian og Martine Rand
Røverhistorier
True crime i ordets rette betydning. Her får du sanne historier fra innsiden av norske fengsler, fortalt fra forbryterens perspektiv. I Norge straffes forbrytere ved at de fratas sin fysiske frihet. Men ingen kan kneble ytringsfriheten. Mina Hadjian og Martine Rand har laget radio i fengsel med innsatte bak mikrofonen i årevis og har titusenvis av faste lyttere på NRK P2. De deler historier om alt fra alvorlige overgrep til flaue røvertabber. Fellesnevneren er at de er ekstreme, på godt og vondt. Hvem er han som stjeler bilen din? Det oppstår noe helt spesielt når hardbarka kriminelle forteller åpent om følelser og erfaringer. Røverne har mye på hjertet, og de gir både rystende og rørende innblikk i en lukket verden.
Utgivelse: 9. april.
Aschehoug
Camilla Bielecki
Tidstypisk
Enten du har arvet en lampe, kjøpt en vintage designstol eller kuppet et servise på loppis: Vi har tingene våre fordi vi liker dem, og fordi de betyr noe for oss. Men hvordan får vi alt til å passe sammen i en helhet? Gjenbruksekspert Camilla Bielecki inspirerer til å kombinere nygamle ting med det vi allerede har – slik at shopping og innredning blir personlig, bærekraftig og gøy. Ved å lære bort grunnteknikker for innredning og styling gjør hun det lettere for oss å prøve oss litt frem hjemme. Boken inneholder gode råd for oppussing av møbler, eksempler på hvordan man kan kombinere nytt og brukt i innredningen, og en oversikt over norske produsenter av stoler, lamper og keramikk.
Utgivelse: 9. april.
Aschehoug
Sven Erik Rise
De 44 dagene i Artsakh – Armenia i kamp for overlevelse mellom Tyrkia og Aserbajdsjan
27.september 2020 gikk Aserbajdsjan og Tyrkia til angrep mot den lille armenske enklaven Artsakh. Alle våpen ble tatt i bruk for å oppnå målet: En mulig fortsettelse av folkemordet på armenerne. Et folkemord som startet i 1915 og som egentlig aldri ble avsluttet. I denne boken, som er Sven Erik Rises andre bok blir leseren tatt med på en reise til Nagorno-Karabakh før, under og etter krigen høsten 2020.
Utgivelse: 10. april.
Frekk Forlag
Erik Thomassen
De valgte å sloss
Historien om Vestlandshæren er et av få lyspunkter i den norske krigsinnsatsen mot tyskerne i aprildagene i 1940. Over 7000 mann møtte opp og etter harde kamper i Hordaland ble de fleste overført til Østlandet. I Valdres påførte brigaden de tyske styrkene store tap gjennom tretten dagers kamp.
Utgivelse: 12. april.
Vigmostad & Bjørke
Kirsti MacDonald Jareg
Island. En reiseskildring
Vulkaner og breer, sandørkener og geysirer. I denne kulturhistoriske reiseskildringen rundt den islandske kysten møter leseren historier fra fortiden og fortellinger fra dagens islendinger. Kampen mot aluminiumsindustriens oppdemming av elver. Makrellens plutselige ankomst i islandske farvann. Historien om islandsgenserens symbolske kraft og rollen den spilte under finanskrisen.
Utgivelse: 15. april.
Cappelen Damm
Adrian Bugge
Y. Bygget som forsvant
I 2020 river den norske staten den senmodernistiske regjeringsbygningen, Y-blokka, som har vært en sentral del av Oslo fra 1970. Denne boken forteller historien om rivingen gjennom kunstneren Adrian Bugges sterke og presise fotografier av prosessen. I tillegg diskuteres rivingen utførlig i en større tekstdel.
Utgivelse: 15. april.
Uten Tittel
Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson
Lettfiks
Lettfiks handler om hvordan vi kan få klær til å vare gjennom tilpasning, omsøm, reparasjon og om å forhindre unødig slitasje. Med Lettfiks ønsker forfatterne å inspirere til en mer bærekraftig garderobe, og med enkle verktøy kan du gi reparere, endre, gjøre omsøm og gi plagget flere liv når plagget ikke lengre kan brukes til sitt opprinnelige formål. Klesindustrien er en miljøversting, og det beste vi kan gjøre for å utrette en forskjell er å kjøpe bedre og færre klær, vaske dem riktig og reparere dem hvis de blir ødelagt.
Utgivelse: Primo april.
Solum Bokvennen
Martin Emtenäs og Jonas Källberg (ill.)
Fugler i skogen. En felthåndbok med 40 fugler
Oversatt av Camilla Stendov.
En nyskapende og kul faktabok om 40 av våre vanligste fugler. Boken har korte faktatekster, kombinert med lekne illustrasjoner, symboler og oversiktlig grafikk. Ypperlig å ha i tursekken. 6-12 år.
Utgivelse: Primo april
Cappelen Damm
Marit Røgeberg Ertzeid
Skogen for småfolk
Fjerde bok i Ertzeids naturserie for småfolk. Her lærer barna om trær, insekter, blomster og sopp som finnes i skogen. Passer godt for 3-6-åringer, men også for barn i småskolealder. Teksten er enkel, med ord og uttrykk fra barnas egen verden. 3-6 år.
Utgivelse: Primo april.
Cappelen Damm
Pierre Winters
Kroppen min – sånn ser jeg ut
Oversatt av Guro Dimmen.
I denne boken lærer man om ansiktet og alle de andre deler av kroppen. En informativ faktabok om kroppen og hvordan man ser ut, med enkel tekst, store utbrettssider og en miniquiz – etter at man har blitt ekspert. 2-5 år.
Utgivelse: Primo april.
Cappelen Damm
Ståle Dingstad
Hamsun og norske Holocaust
Ståle Dingstad tar utgangspunkt i Hamsuns roman Markens Grøde (1917). Videre belyses forfatterskapet i hele sin bredde med særlig fokus på Hamsuns forhold til jødene. Lenge har man ment at Hamsuns utfall mot jødene var få og tidstypiske uten videre betydning. Dingstad mener Hamsun fremstår som en representant for en høyreradikal bevegelse som gjennom hele mellomkrigstiden brukte sin posisjon til å fremme en nasjonalisme, en rasisme og antisemittisme som fikk katastrofale følger for den jødiske minoriteten i Norge.
Utgivelsesdato: Medio april.
Dreyers forlag
Åsmund Bjørnstad
Kornboka. Brødets og ølets historie
Boka tar for seg korleis historia til kornet er vevd inn i sivilisasjonane som har bygd på det, fram til i dag. Fordi kornet var haldbart i årevis, blei kornlageret verdas første pengar og kapital og grunnlag for klassesamfunn. Alle kornsamfunn utvikla derfor skriftspråk og talsystem. I Kina og Afrika blei kornet kokt, i Midtausten male til mjøl og bakt til brød. Alle kunne når som helst brygge øl av det. Dei stivelsesrike grasfrøa vi har levd av i tusenvis av år, vil vi òg avhenge av framover – men korleis?
Utgivelse: Medio april.
Dreyers forlag
Mathilde Sprovin
Kunstvæversker og architekter. Kvinner i estetiske fag omkring 1900
Norges første kvinnelige arkitekter og kunstveversker var samtlige utdannet ved Tegneskolen i Christiania, under arkitekt Herman Major Schirmer, en moderne og progressiv lærerskikkelse. Flere fikk arbeid hos den anerkjente kunstveversken Frida Hansen. Sammen utgjorde de navet for de kvinnelige estetikerne. Kvinnene etablerte vennskap, organiserte faglige fellesskap og foreninger. Boka løfter fram ukjente kvinneskikkelser og plasserer deres liv, kunst og arkitektur i en kulturell og samfunnshistorisk kontekst.
Utgivelse: Medio april.
Dreyers forlag
Roger Albrigtsen
Krigsseilere fra nord: Troms
Denne andre boken i en serie på tre om krigsseilere fra nord omhandler tromsværinger i krigsseilas 1939 – 1945. Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv.
Utgivelse: Medio april.
Forlaget Kristiansen
Venke Knutson
Jeg har tid nå
«Vil du spise scampi med oss til middag?» Nyskilte Venke Knutson så på det blide ansiktet til naboen og kjente seg lykkelig. Nå slapp hun å sitte ensom denne kvelden. Kort tid etterpå hørte hun et foredrag om ensomhet, en vår tids største helseplager, og fikk ikke fred. Noe måtte skje. Fylt med engasjement bestemte hun seg for å sette i gang en folkeaksjon for mer prat, mer skravling. En grønn kaffekopp skulle bli middelet hun trengte. I dag har over 350 kafeer valgt å bli med på hennes kampanje mot ensomhet. Velger du den spesialdesignede koppen som finnes på kafeene rundt om i landet viser du til omverdenen at du er klar for en prat! Så enkelt. Så utrolig viktig.
Utgivelse: 16. april.
Aschehoug
Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Norges beste bilturer. Spektakulære og innholdsrike
Denne boka byr på en smørbrødliste over de beste opplevelsene for alle som vil reise på bilferie i Norge. Alle landsdeler er representert med en rekke spektakulære ruter, som beskrives i detalj ved hjelp av kart, veiruter, bilder og tekst. Boken inneholder hundrevis av bilder, et tyvetalls detaljerte kart, og er spekket med tips om severdigheter, naturperler, aktivitetsmuligheter, overnattingssteder og håndplukkede spisesteder.
Utgivelse: 20. april.
Cappelen Damm
Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Norges beste omveier. Veien til gode opplevelser
En omvei er ofte snarveien til gode opplevelser, og i ferien har vi tid til å stoppe opp og søke nye opplevelser og inntrykk. Forfatterne har valgt ut 32 strekninger rundt om i Norge som er lengre, vakrere og mer interessante alternativer til de store gjennomfartsveiene.
Utgivelse: 20. april.
Cappelen Damm
Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Norges beste utsikter. Utsikter som gir innsikt
Vårt kuperte og langstrakte land er fullt av plasser som gir god utsikt. Fra den ytterste skjærgården til de høyeste toppene kan du oppleve mektige panoramaer og spektakulære rundskuer. Denne boken viser vei til utsiktspunktene, og den inneholder hundrevis av fotografier, et tredvetallsdetaljerte kart, og er spekket med tips om aktivitetsmuligheter, overnattingssteder og håndplukkede spisesteder langs veien.
Utgivelse: 20. april.
Cappelen Damm
Espen Rostrup Nakstad
Kode rød
Hele Norges assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, gir et sjeldent innblikk i begivenhetene som påvirker livene våre, om krisehåndtering, han tar oss med bak kulissene og forteller sin egen historie.
Utgivelse: 22. april.
Gyldendal
Julie Bjanes
Min insta-tur
Instagram-profilen Julie Bjanes gir deg inspirasjon til selv å gå mer på tur og hvordan ta de beste bildene. Julie Bjanes er et ordentlig turmenneske. Hun ble mor som 21-åring, og begynte å pynte seg på fjelltur for å få brukt festkjolene hun hadde i skapet. Så tok det av i sosiale medier. Hun har nå over 15 000 følgere på Instagram. Julie elsker tur, og i denne inspirerende boken gir hun deg en rekke tips og råd.
Utgivelse: 23. april.
Cappelen Damm
Ellen Aabol
Lyst på noe godt?
«Å lage mat skal være enkelt, raskt og morsomt. Men viktigst av alt: det skal bli supergodt!» Influenser Ellen Aabol har brukt koronatiden på noe godt – hun har laget mat og delt oppskrifter med følgerne sine. Her får du alle de beste samlet. Lær å lage mango bowl, nudelsuppe, sjokoladebomber og bananbrownies! Her får du mat du kan lage raskt idet du blir sulten. Rettene er sortert etter hvor lang tid det tar å lage dem, de er lette å følge, og du trenger få ingredienser.
Utgivelse: 23. april.
Aschehoug
Anna og Anders Jeppson
Inne- og utesnekring
Lær å snekre en rekke fine bruksting til ute- og innemiljøer, hjemme og på hytta. Boka beskriver små og store prosjekter av varierende vanskelighetsgrad – som bokhyller, bord, vedkurv, veksthus, hagemøbler, utedusj og utekjøkken.
Utgivelse; 23. april.
Vigmostad & Bjørke
Lena Lindgren
Ekko. Et essay om algoritmer og begjær
Ekko var nymfen som snakket for mye. For dette ble hun dømt til en skjebne hvor hun bare kunne gjenta andre. På 2000-tallet møter vi Ekko i medieteknologien; i virale memer, skittstormer, hekseprosesser og ekkokamre. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: å bli sett. Og Ekkos store kjærlighet var Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde.
I dette essayet fletter Lena Lindgren politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Ekko er en samtidsdiagnose og en høyttenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid.
Utgivelse: 23. april.
Gyldendal
Espen A. Jacobsen
Kystferie i Norge
Alt du trenger til Norgesferien langs kysten – 2000 kilometer med opplevelser! Opplev byer, fiskevær, nasjonalparker, familieopplevelser, endeløse strender, steder fra historien, levende kystsamfunn og spennende museer.
Utgivelse: 30. april.
Vigmostad & Bjørke
Vibeke Maria Viestad og Helena Lindholm (ill.)
Hva er et menneske?
Hva skiller oss fra menneskeartene som har levd før oss? Hvorfor overlevde vi? Hvorfor forsvant de andre? Arkeolog Vibeke Maria Viestad formidler på en morsom og underholdende måte, og Helena Lindholm, kjent fra Kokotopia-bøkene, har laget fargerike illustrasjoner. 9-12 år.
Utgivelse: Ultimo april.
Cappelen Damm
Magnus E. Marsdal
Parterapi mot polarisering
For industrigubber av begge kjønn og klimaungdom i alle aldre
Klimaungdommen fyller byens gater, mens politikerne fyller oljebransjens lommer. Mens venstresiden snakker om fordeling, hylles velferdsprofitørene i Høyres hus. Så hvem skal kjempe for Norge som industrinasjon? Marsdal tar et oppgjør med latskap og handlingslammelse i klima- og industripolitikken og mener en koalisjon av klimaaktivister og industrifolk må gå sammen om vår tids grønne samfunnsoppdrag: Å bygge landet! Som industrinasjon og velferdsstat.
Utgivelse: April.
Forlaget Manifest
Linn Stalsberg
Etter pandemien. Drømmen om en ny hverdag
Mars 2020. Pandemi var plutselig en realitet og verden rundt oss stengte ned. Skolen. Idretten. Frisøren. Flyplassen. Festen. Men på tross av alt dette mørke og urolige, glitret det i en paradoksal optimisme. For det var flere ting enn Covid-19 som spredte seg: Tanker om mer miljøvennlige levemåter, om bedre arbeidsforhold for samfunnsnyttige yrkesgrupper, om nye former for samhold og solidaritet på tvers av det vi trodde skilte oss ad. Himmelen over Beijing var atter blå! Vi klappet for arbeidsfolk fra balkonger. Noe åpnet seg i oss og rundt oss selv om samfunnet lukket seg. Hva var det vi drømte om? Hva står på spill nå? Hvilke krefter står mot hverandre når den gamle og den nye normalen kjemper om å forme fremtiden?
Utgivelse: April.
Forlaget Manifest
Kamzy
Din kamp er min kamp
I denne knyttneven i av en bok tar den yngste varaordfører i Oslo noensinne megafonen og roper høyt. Helt siden Kamzy Gunaratnam meldte seg inn i Arbeiderpartiet har hun vist seg som en uredd politiker som kjemper for sine hjertesaker: likestilling, inkludering, ytringsfrihet og mot sosial kontroll. Kamzy er stolt over sine røtter – og i denne boken deler hun åpent om familiens flukt fra krigsherjede Sri Lanka til eksotiske Norge, klassereisen fra blokkene på Rødtvet i Groruddalen til festmiddager på Rådhuset, og om den vonde tiden som Utøya-overlevende etter 22. juli. Hun forteller også om sitt politiske engasjement for kvinner på Sri Lanka, der en reise til hjemlandet skulle vise seg å være mer krevende enn hun hadde ventet seg. Å eksportere norske verdier er ingen lett oppgave.
Utgivelse: April.
Aschehoug
Jørgen Frydnes
DEBUTANT!
Ingen mann er en øy
Etter angrepet på Utøya 22. juli var AUF fast bestemt på ”å ta øya tilbake”. Ingen mann er en øy gir et unikt innblikk i hvordan den kompliserte, hjerteskjærende og konfliktfylte prosessen har vært for tusenvis av etterlatte, pårørende, overlevende og ungdomsorganisasjonen. I dag er Utøya, med daglig leder Jørgen Frydnes i spissen, i toppsjiktet av historieformidlingssteder i verden. I denne boken forteller han hvordan det har vært mulig å skape noe meningsfylt ut av det meningsløse.
Utgivelse: April.
Res Publica
Sverre Sætre
Den store kakeboka (ny utgave)
I 10 år nå har den moderne kokebokklassikeren Kakeboka fra konditor Sverre Sætre hjulpet nordmenn i alle aldre med gode oppskrifter, nyttige råd og tips, og topp fagkunnskap kombinert med en ujålete tone. Sætre lærer oss hvordan vi skal lage alle klassikerne i kaketradisjonen, fra Suksesskake og Sachertorte til bløtkake og blåbærpai. Kakeboka er en storstilt og praktisk anvendelig hyllest til alt som er søtt og godt. Boka er elsket av både lesere og kritikere, og har solgt i 50 000 eksemplarer. Nå har Sætre gjort denne klassikeren enda større, bedre og mer brukervennlig. Alle oppskriftene i boka er gjennomgått og oppdatert – og en rekke nye oppskrifter er lagt til.
Utgivelse: April.
Forlaget Press
Birgit Bulla
Læren om blæren
Oversatt av: Benedicta Windt-Val.
Da forfatteren var midt i tyveårene, gikk blæren hennes amok, og livet hennes ble styrt av et overaktivt organ hun knapt hadde skjenket en tanke. Hun er ikke alene: Urinveisplager er en av de vanligste grunnene til at kvinner oppsøker lege. Likevel blir spørsmål knyttet til blæren ofte bagatellisert. Hvorfor? Mens menns urinveier er gjennomanalysert, har kvinners gjerne blitt oversett. Men kvinners urinsveissystem er mye mer komplekst enn menns, og denne boken behandler blæren og urinveiene ut fra kvinners perspektiv. Hvor ofte er det «normalt» å tisse? Botox for blæren? Hva er en sjenert blære? Når skal du oppsøke lege, og hva skjer under en undersøkelse? Hvilke behandlingsalternativer finnes det, og er det noe du kan gjøre selv? Denne boken avmystifiserer dette hardtarbeidende og gåtefulle indre organet.
Utgivelse: April.
Manuskript
Bente Imerslund
Både kvener, skogfinner tornedalinger, karelere, vepsere og ingermanlendinger. Onhan meitä vielä! Jo visst finnes vi!
Boka inneholder intervju med 75 representanter for seks østersjøfinske folk i Norge Sverige og Russland: kvener, skogfinner tornedalinger, karelere, vepsere og ingermanlendinger. De intervjuede forteller om språk og kultur og om forskjellige grader av assimilering inn i landets dominerende kultur. De belyser situasjonen før og nå. Siden 1990-tallet har alle disse minoritetene hatt en sterk kulturell oppblomstring.
Utgivelse: 1. mai.
Orkana
Anne Spurkland
Håndbok i immunforsvar
Pandemien har vist oss hvor avgjørende immunforsvaret er for våre liv sammen med andre. Immunforsvaret er den viktigste og mest usynlige delen av kroppen. Men kunnskapen om hvordan det faktisk virker, er vag og preget av myter. Anne Spurklands bok hjelper deg å ta de beste grepene for å støtte immunforsvaret. Hun tar for seg temaer som ernæring, stress, søvn, fysisk aktivitet og vesentlige faktorer som alder og kjønn. Og du skjønner en gang for alle at du ikke skal ønske deg et sterkt immunforsvar, men et godt og balansert et.
Utgivelse: 1. mai.
Spartacus
Aicha Bouhlou
Salat på fat
Salatdronningen Aicha Bouhlou er tilbake med sine lekreste salater, lette, mettende og med herlige dressinger.
Utgivelse: 3. mai.
Gyldendal
Anne Bitsch
Brorskapet. Drapet på Benjamin Hermansen
Historien om et varslet drap. Bitsch dokumenterer fra innsiden av det høyreekstremistiske miljøet i Norge, fra 1979 til i dag.
Utgivelse: 4. mai.
Gyldendal
Gunnar Garfors
Bortom allfarveg (arb.tittel)
Gunnar Garfors har er kjent for å ha besøkt alle land i verda. No har globetrottaren pakka sekken for å oppdage eige land og spora opp dei mest unike og undervurderte stadene i Norge. Stader som ligg ikkje nødvendig så veldig langt utanfor allfarveg, men der mange av oss suser rett forbi på veg til meir kjende reisemål.
Utgivelse: 6. mai.
Skald forlag
Kenneth Fossheim og Magnus Braaten
DEBUTANTER!
Lørenskog-mysteriet
TV2s krimjournalister Fossheim og Braaten har fulgt Lørenskog-forsvinningen tett og tar leseren med på innsiden av politietterforskningen og presenterer nye, ukjente detaljer.
Utgivelse: 7. mai.
Gyldendal
Nils Henrik Smith
Entusiasme og raseri. Artiklar om fotball
Nils Henrik Smith artiklar om fotball er stor litteratur. Dette er ei samling av Nils Henrik Smiths beste fotballartiklar. Her får du glitrande essay om alt frå den geniale Erik «Myggen» Mykland, Afrikameisterskapens historie, Nord-Post-oppgjeret mellom Fredrikstad og Moss i 2018 til ei hylling av det levande oppslagsverket Arne Scheie. Nils Henrik Smith kombinerer fotballfagleg analyse med historisk medvit, humor og ein unik stil.
Utgivelse: 11. mai.
Samlaget
Susanne Kaluza og Leonard Furuberg (ill.)
Hvorfor har vi ikke president i Norge? og 52 andre ting du lurer på om politikk
Samfunnsdebattant Susanne Kaluza besvarer barnas små og store spørsmål om politikk. For hva gjør egentlig en politiker? Kan barn stemme når det er valg? Og er det sånn at statsministeren faktisk bor på stortinget? Hvorfor har vi ikke president i Norge? er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og en perfekt samtalestarter om politikk for barn mellom 6 og 9 år.
Utgivelse: Primo mai.
Cappelen Damm
Birte Svatun og Tiril Valeur
Hva er følelser? (nyutgivelse)
Nå kommer bestselgeren Hva er følelser? i ny og oppdatert utgave, med nye illustrasjoner og to nye følelser. Med små fortellinger og åpne spørsmål er boka skreddersydd for de gode samtalene mellom voksne og barn. 4-9 år.
Utgivelse: Primo mai.
Cappelen Damm
Taraneh Ghajar Jerven og Cecilie Ellefsen (ill.)
Her er Norge
Hvem er vi? Hvordan lever vi? Hva spiser vi? Hva er vi berømt for? Hele familien kommer til å la seg engasjere av denne nydelig illustrerte praktboka, full av nyttig og snodig kunnskap om Norge og nordmenn, skrevet av en utlending! I boka kan leseren dykke ned i fengende fakta om alt fra norsk mat og språk til lokalkultur og storbyer. Boka tar for seg region for region i det langstrakte landet vårt, og skildrer temaer som tradisjoner og kuriositeter med spennende oppdagelser på hver side. 9-12 år.
Utgivelse: Primo mai.
Cappelen Damm
Marianne Solberg
DEBUTANT!
En sommer med Ludvig Holberg
Ludvig Holberg er en av Nordens viktigste forfattere fra 1700-tallet, og En sommer med Holberg er et viktig bidrag til å holde liv i forfatterskapet. Forfatter Marianne Solberg trekker bl.a. tråder mellom Holberg og Molière og Voltaire. Boken viser hvordan Holberg var en sentral aktør som påvirket opinionen i Danmark-Norge – særlig i Norge, hvor han var den meste leste forfatteren i sin samtid. Holbergs forfatterskap skulle få stor betydning for mentaliteten i den nye staten Norge anno 1814, en påvirkning som kanskje fremdeles kan spores i den norske folkeopinionen. Solberg tar også opp de delene av Holbergs livsførsel som er blitt gjenstand for kritikk.
Utgivelse: medio mai.
Solum Bokvennen
Øyvind Flatnes
Norske militære og sivile kammerladningsgeværer
Det norske kammerladningsgeværet var ett av verdens første vellykkede militære bakladningsgeværer. Mens resten av verden satte sin lit til munnladningsgeværet, innførte Hæren og Marinen kammerladningsgeværet tidlig i 1840-årene. I årene som fulgte produserte Kongsberg Våpenfabrikk en rekke kammerladningsgeværer for skytterlag og sivile. Til sammen finnes det over 100 forskjellige modeller og varianter. Denne rikt illustrerte boken beskriver utviklingen og bruken av kammerladningsgeværene – fra Geværkommisjonen av 1837s arbeid til bruken i Det Frivillige Skyttervesen på begynnelsen av 1900-tallet. Samtlige modeller, tilleggsutstyret og ammunisjonen er beskrevet i detalj.
Utgivelse: Medio mai.
Svartkrutt.net
Kevin Pettman
Alt om EM
Oversatt av Hulda Westberg Sparbo.
Denne offisielle guiden til EM 2020 lærer deg alt om denne verdensbegivenheten! Boken er fylt av fakta, kuriosa, quiz og morsomme oppgaver – alt du trenger for å bygge opp stemningen til fotballeventyret braker løs i juni.
Utgivelse: Medio mai.
Cappelen Damm
Gunnar Staalesen (tekst)
Marianne Heske (illustrasjon)
Fortellingen om Barbara
Dette ble den første illustrerte boken utgitt på Pax. Utgitt høsten 1971. Illustrasjonene var utført i de grafiske teknikkene streketsinger og aquatint, noe som fremdeles er veldig uvanlig. Tekstene ble etter hvert inspirert av illustrasjonene, og omvendt, slik at det ble et slags topersoners «teamwork», som Gunnar sier. Etter samarbeidet skiltes deres veier. Marianne ble en internasjonalt anerkjent kunstner med et stort nedslagsfelt. Gunnar ble en profilert kriminalforfatter, oversatt til 22 språk.
Utgivelse: 18. mai.
Pax
Helene Myhre Østervold
DEBUTANT!
Tur-retur Norge
Årets flotteste turbok fra skaperen av den populære instagramkontoen @helenemoo! Helene er 23 år og har to hovedinteresser i livet: foto og friluftsliv. I denne boken har hun samlet alt det beste fra instagramkontoen: turforslag til både korte og lange turer i Norge både med bil og til fots, handlelister, pakkelister, turmat, kart, notatsider og mye annet den turglade vil få bruk for. I tillegg deler Helene sine beste tips for hvordan man tar de beste bildene underveis. Tur-retur Norge med @helenemoo er en moderne og praktisk bok som inneholder alt man trenger for å sette i gang.
Utgivelse: 20. mai.
Strawberry Publishing
Sigri Sandberg
Kva skal vi tru? Samtalar med biskop Kari Veiteberg
Biskop Kari Veiteberg fyller 60 år i 2021. Då er det også 60 år sidan den første kvinnelege presten vart ordinert i Noreg. Veiteberg er biskop i ei underleg tid. Koronaen herjar, naturen kollapsar, klimaet blir endra, fundamentlistar krigar, det offentlege ordskiftet hardnar, og det blir stadig fleire flyktningar. Noreg er eit av dei mest sekulariserte samfunna i verda, men har trua noko å gje oss i krise og kvardag som vi ikkje finn andre stader?
Utgivelse: 24. mai.
Samlaget
Kjersti Mjør
Olaug Bollestad. Mitt liv
«Eg er så trøytt av det perfekte. At vi skal måtte gjere oss til nokon andre enn dei vi er!» Landbruks- og matminister Olaug Johanna Bollestad har blitt eit av Noregs mest folkekjære og elska Instagram-fenomen, nettopp med å vere noko ganske anna enn det strigla, polerte og perfekte som vi vanlegvis ser der. I boka fortel ho om kva livet har lært ho, korleis det var å vekse opp med ei mor med psykiske vanskar, om klassereisa frå sjukepleiar til politikar. Om å få eigen familie. Om å vere ei dame på nesten 60! Om kjærleiken og korleis halde han levande.
Utgivelse: 25. mai.
Samlaget
Kirsten Winge
Ville bær – rå smak
Boka er en veileder til hvordan du best konserverer og lager de mest spennende produkter av de vanligste ville bær. Produksjon av saft, råsaft, syltetøy, sirup, gelé, gløgg, desserter, kaker og brød beskrives steg for steg med tekst og bilder.
Utgivelse: 28. mai.
Vigmostad & Bjørke
Erik Rudeng
Morgenbladets historie
Morgenbladet er en intellektuell ukeavis. Avisen ble etablert i 1819. Da var den Norges første dagsavis. Avisen var landets største. Alle aviser speiler sin tid, noen bidrar i høy grad til å forme den. Morgenbladet har definitivt bidratt til å forme Norge.
Utgivelse: Ultimo mai.
Pax
Stian Barsnes-Simonsen
Barnas valg. Hvordan du kan påvirke norsk politikk
Lær om demokratiet i Norge, om regjeringen, Stortinget, de ulike partiene og makfordelingsprinsippet. Lær om hvem som bestemmer hva i Norge, og hvordan barn og unge selv kan være med å påvirke politikken i landet vårt.
9-12 år.
Utgivelse: Ultimo mai.
Cappelen Damm
Ali Esbati
DEBUTANT!
Utøya
22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF. I dette politiske og personlige essayet forteller han den dramatiske historien om det blodigste terroranslaget i nordisk historie siden andre verdenskrig. Gjennom egne opplevelser og refleksjoner rundt rasisme, integrering og tilhørighet setter Esbati terrorhandlingen i en større politisk sammenheng, og viser hvordan den høyreekstreme ideologien har preget det vestlige samfunnet også før og etter 22. juli 2011.
Utgivelse: Mai.
Forlaget Manifest
Stian Bromark
22. juli – ti år etter (arbeidstittel)
Terrorangrepet 22. juli var over klokka 18.25 fredag kveld da politiet pågrep Anders Behring Breivik på Utøya. Men for de rammede og pårørende, var dette bare starten på et mareritt som kom til å hjemsøke dem i mange år. Hvordan har tiden etter terroren vært? Vi følger en håndfull mennesker gjennom de turbulente ti årene som er gått siden 22. juli, og på forskjellige vis kaster de lys over de ringvirkningene et slikt terrorangrep har på mennesker og samfunnet.
Utgivelse: Mai.
Res Publica
Espen Hauglid
Oslo – en kunstguide
Espen Hauglid er kunstkritiker og journalist i Morgenbladet. I årets mest anvendelige kunstbok tar han den kunstinteresserte i hånden på vandring gjennom Tigerstadens brede og mangslungne kunsttilbud. Fra de store kunstinstitusjonene til de «hemmelige» galleriene, fra Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen til det magiske Vigeland Mausoleet i et villastrøk på vestkanten, via parker og sentrale offentlige rom og bygninger, med t-banen for å oppsøke viktig kunst i det offentlige rom ute i forsteder og drabantbyer, og til kunstverkene og arkitekturen byens borgere går forbi hver dag uten å registrere at de er der.
Utgivelse: Mai.
Forlaget Press
Århundrets skandale
Gabriel García Márquez
Oversatt av: Ingrid Fadnes.
Århundrets skandale er en samling artikler og reportasjer innen for sjangeren fortellende journalistikk Márquez skrev i perioden 1952 – 1986. Boka gir innsikt i den folkekjære forfatterens virke som journalist og hans blikk på samtidens historiske hendelser. Utvalget spenner fra artikler Márquez skrev tidlig i karrieren, som ny reporter for lokalaviser i Colombia, til lengre reportasjer fra Paris og Roma, Venezuela og Mexico, og månedlige spalter for den spanske storavisen El País.
Utgivelse: Mai.
Camino Forlag
Susanne Christensen (red.)
Norsk Kunstårbok 2021
Norsk kunstårbok presenterer norsk samtidskunst fortløpende, og er den eneste årlige bokutgivelsen om norsk kunstliv. Foregående kunstår oppsummeres gjennom spesialbestilte artikler, intervjuer og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger. Kunsten presenteres både i tekst og bilder, på norsk og engelsk. Årets utgave er den første med Susanne Christensen som redaktør.
Utgivelse: 1. juni.
Uten Tittel
Eli Johanne Ellingsve
Lofotnavn – fra Røst til Raftsundet
Dette er et oppslagsverk som forklarer mer enn 700 kjente og mindre kjente stedsnavn i Lofoten. Målet har vært å spre kunnskap om navnenes form, alder, opphav og historie i en populærvitenskapelig form og for å kunne se på landskapet med navngivernes blikk.
Utgivelse: 1. juni.
Orkana
Michael Hopstock
Et større stykke Norge
Boken forteller historien om Norge som kolonimakt, en historie som i stor grad er ukjent. Norge var en kolonimakt som la under seg store landområder både som ishavsimperialist og sydhavsimperialist, som en del av Danmark-Norge. Norge er også et land som har drevet en sterk og målrettet imperialistisk politikk overfor den samiske minoriteten i nord, uten at dette har vært tilstrekkelig belyst i et kolonihistorisk perspektiv.
Lansering: 1. juni.
Orkana
Terje Karlung
Norges fineste teltturer
I denne boka får du presentert naturskjønne teltplasser over hele landet. Her vil du garantert finne noe som frister, enten du ønsker å vandre langs kyststier, på fjellet, i skogen, langs pilegrimsleder eller opp bratte fjell med panoramautsikt.
Utgivelse: 21. juni.
Vigmostad & Bjørke
Thomas J.R. Marthinsen
Ti spørsmål om 22. juli
I år er det ti år siden terrorangrepet i regjeringskvartalet og Utøya. Barn som går grunnskolen nå var ikke født den tragiske dagen, og har mange spørsmål om hva som skjedde denne datoen. Forfatter og journalist Thomas J.R. Marthinsen har møtt barn og unge fra hele landet og samlet spørsmål om 22. juli. Han har intervjuet flere av personene som fikk livet sitt forandret denne dagen, og som kan svare på barnas spørsmål. Den gang sa vi at vi aldri skal glemme, men terroristen Philip Manshaus minnet oss på at hatet fortsatt står sterk og at den politiske debatten er blitt ytterligere polarisert siden 2011. Dette er en bok for den oppvoksende generasjon, en bok for å forstå og for å kunne gjenkjenne.
Utgivelse: Juni.
Solum Bokvennen
Susanne Hætta (red.)
Riddu Riđđu 30 år
I 1991 fikk en gruppe lokale ungdommer idéen om å starte en festival, i den lille sjøsamiske bygda Olmmáivággi/Manndalen. De hadde et brennende ønske om å forandre verden og skape stolthet rundt det å være same. Gjennom 30 år har Riddu Riđđu-festivalen utviklet seg til en internasjonal og verdenskjent urfolksfestival som har presentert både verdensstorheter og nye samiske kunstnernavn. Festivalen har både begeistret og provosert, blitt anmeldt og fått Dronning Sonjas gunst. Boka er en samling fortellinger om Riddu Riđđu fra ulike tider og personer.
Utgivelse: 14. juli.
Orkana