Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Her er vårens sakprosabøker!

Hvilke sakprosabøker kan vi vente oss i vår?
Se hele lista her!

Kollasj vår 2023

Tross øvrige nedgangstider er den boklige rikdommen stor i Norge. Nå står en ny sesong foran oss, og på lista under kan du se hvilke bøker innenfor den allmenne sakprosaen som kommer ut på norske forlag fram til sommeren.
Kategorien heter bokgruppe 3 på fagspråket. Om noen dager publiserer vi også lista for bokgruppe 2, akademisk litteratur.

Vi har vært i kontakt med alle tenkelige forlag for å utarbeide listene. Men, det kan være enkelte utgivelser vi ikke har fanget opp. Er du forfatter med bok ute i vår og mangler på lista? Ta kontakt med sverre@nffo.no

JANUAR

E v nereng

Emilie Nereng
Sunnere livsstil
Ny bok fra den superpopulære mat-influenseren Emilie Nereng. Steg-for-steg-guide til en balansert livsstil, og 80 lekre oppskrifter. Boken for alle som har lyst til å leve sunt, men også elsker kanelboller.
Utgivelse: Ute nå.
Gyldendal

321go omslag hoy

Kristin Holte
DEBUTANT!
3-2-1-GO! Styrke, skills og mental trening.
I sin første bok deler Norges fremste CrossFit-utøver økter og øvelser som kan tilpasses alle nivåer, i tillegg til konkrete tips om mental trening, restitusjon og hvordan man kan bygge selvtillit. Hun forteller også om sine egne erfaringer, hva hun har gjort rett og feil, og hvordan hun klarte å hente ut hele potensialet sitt. I 2019 ble Holte Second Fittest Woman on Earth i Crossfit Games og i 2021 ble hun verdensmester i Functional Fitness.
Utgivelse: Ute nå.
J.M. Stenersens Forlag

Palmer forside høy

Helle Cecilie Palmer
DEBUTANT!
Alle ting vil aldri bli som før. En løvemammas historie
Den ene dagen var Helle Cecilie Palmers datter en helt vanlig fem måneder gammel baby. Den neste dagen lå hun i koma, livstruende syk, tilkoblet respirator. Familien fikk henne aldri tilbake, ikke sånn som hun var før. I stedet fikk de et annerledes barn som de måtte bli kjent med på nytt. Boka skildrer hverdagen til familien på fem. Den handler om å kjempe for barna sine og om hvordan velferdsstaten ofte kommer til kort. Men det er også en fortelling om hva samfunnet bidrar med, om verdien av å være annerledes – og om kjærlighet.
Utgivelse: Ute nå.
Res Publica

Sophie Elise Isachsen
Boken om din fremtid. Skriv livet du ønsker deg med manifestasjon
En av de store trendene innen selvutvikling akkurat nå er manifestasjon. Sophie Elise er blant de som startet tidlig med metoden og er et levende bevis på at å manifestere virker når man gjør det på rette måten! Manifestasjon er enkelt og greit et verktøy som minner deg på hva som er viktig for akkurat deg. Slik begynner du, litt etter litt, å ta aktive valg for å få det livet du ønsker deg. I denne journalen deler Sophie Elise sine beste tips for å lykkes med å manifestere. Boken tar deg gjennom fire faser der du fyller ut med dine egne mål.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk forlag

Jakobsen corneliussen bedre på livet forside hoy

Belinda Jakobsen og Isabelle Engelhart Corneliussen
Bedre på livet. Hva vil du og hvordan kommer du deg dit?
Gründer og influenser Jakobsen og livsmestringscoach Engelhart Corneliussen deler sine erfaringer med personlig utvikling, og gir leserne råd for hvordan de kan få det livet de ønsker gjennom konkrete verktøy og øvelser. Duoen driver den populære podkasten Becoming.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge Forlag

9788203397271 org af10305a8593d13a59197e4c36fd3166

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl
Den nye gleden med skjeden
Gleden med skjeden kom ut i 2017 og har blitt et referanseverk om kvinners seksuelle helse både i Norge og verden. Den offentlige samtalen om kvinnehelse har endret seg mye på seks år, noe denne boken har vært med på å bidra til. Også den medisinske utviklingen har gått fremover, og denne reviderte utgaven er oppdatert med ny kunnskap og forskning og utvidet med flere nye kapitler. Den nye gleden med skjeden inneholder alt du trenger å vite om underlivet. Her vil du lære om klitoris sin dype hemmelighet, den ville hormondansen som styrer mensen og hvordan prevensjon fungerer i kroppen. Du blir også kjent med en rekke vanlige kvinnesykdommer. Boken gir svar på spørsmålene som det ofte er vanskelig å stille, på en lettlest og morsom måte.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug

Selbæk demens forside hoy

Geir Selbæk
Demens. Alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de kan forhindres
I denne boka presenterer Norges fremste demensforsker, professor Geir Selbæk, helt ny kunnskap om vår tids største folkesykdom. Han forklarer de ulike formene for demenssykdommer, hva som kjennetegner dem og hvordan de kan forebygges, forhindres og bremses.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge Forlag.

9788203397318 org 15a7e2c293fe0665d00202e3337b8d7f

Torkil Berge, Elin Fjerstad og Bente Bull-Hansen
Irritabel tarm
Det er vitenskapelig dokumentert at pasienter med IBS (irritabel tarmsyndrom) kan få et bedre liv med enkle mentale verktøy. Denne boka gir deg verktøy og strategier som kan redusere symptomer og øke livskvaliteten. Torkil Berge og Elin Fjerstad er spesialister i klinisk psykologi, Bente Bull-Hansen er lege. Boken bygger på erfaringer med pasienter fra Enhet for psykiske helsetjenester i somatikken, Diakonhjemmet sykehus hvor de har hatt et prosjekt rettet spesielt mot irritabel tarmsyndrom.
Utgivelse: Ute nå.
Aschehoug

Stordalen gunhild min medisin forside hoy

Gunhild Stordalen
Min medisin. Fem pilarer for bedre helse og et godt liv
I denne personlige og ærlige boka forteller Gunhild Stordalen om sin vei fra en misforstått sunn livsstil, via livstruende sykdom, til den sunnere og mer personlig bærekraftige livsstilen hun har i dag. Med bakgrunn i egne erfaringer, forskning og innspill fra noen av landets fremste eksperter på sine helsefelt, forteller hun om de fem pilarene som har hjulpet henne og som hun håper kan hjelpe andre: søvn, mat, trening, hvile og nærhet.
Utgivelse: Ute nå.
J.M. Stenersens Forlag

Sunnstudent hoy

Nina Stuberg Guldseth
DEBUTANT!
Sunn student. Billig enkelt og sykt digg
Gjennom Instagram-kontoen @sunn.student har Stuberg Guldseth i en årrekke delt sunne, enkle og budsjettvennlige oppskrifter med sine mange følgere. I denne boka deler hun nesten 100 fristende oppskrifter på alt fra frokost, lunsj og matpakke til middag, helgekos og snacks. Oppskrifter som passer perfekt enten du er student eller bare er opptatt av å spise god mat uten å blakke deg.
Utgivelse: Ute nå.
Kagge Forlag

Bente Josefsen
Sukkerdetox på 14 dager
Enten målet ditt er å gå ned i vekt, få mer overskudd eller å unngå livsstilssykdommer, er det lurt å trappe ned sukkerforbruket. Men det er ikke lett. Det går faktisk an å bli avhengig av sukker. For å klare å slutte må du ha kunnskap om hvilken mat som fremmer helsen din og hvilken mat som ikke gjør det. Bente Josefsen, daglig leder i Frisk uten sukker, og friskvernskonsulent, ønsker å hjelpe leserne med dette. Denne boken er en 14 dagers sukkerdetox, med oppskrifter på enkle og velsmakende måltider fra morgen til kveld, uten sukker, basert på det vi kaller et Frisk Uten Sukker-kosthold.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk forlag

Hilde Hodnefjeld (forfatter og illustratør)
Fakta om overtro. Bank i bordet, ikke gå under en stige, firkløver bringer lykke …
Overtro er hverdagsmagi og en del av vår kulturarv. I denne boka blir leseren kjent med forskjellige fenomener, som ifølge folketroen varslet hell eller uhell. Noe av dette har overlevd fram til i dag, selv om vi nok ikke tar det helt på alvor lenger. Her får vi vite hva som kan bringe lykke eller ulykke og hva som kan være bakgrunnen for at troen på dette oppsto.
Utkommer: Ute nå.
Gyldendal

Julie Smith
Hvorfor har ingen fortalt meg om dette før
Oversatt av: Rune R. Moen.
Gjennom sin praksis som psykolog oppdaget Dr. Julie Smith at mange, særlig unge mennesker, manglet helt grunnleggende innsikter i hvoran psyken vår fungerer. Hun begynte å lage korte videoer på TikTok med enkle og lettfattelige råd og oppdaget fort at innholdet fenget. Hun har nå 3 millioner følgere og en av de vanligste responsene hun får fra dem er «Hvorfor har ingen fortalte med dette før?». I denne boken har Dr. Julie samlet det innholdet hun vet flest er opptatt av. Den er fullpakket med velprøvde strategier, presentert på en måte som alle kan få utbytte av.
Utgivelse: Ute nå.
Bonnier Norsk forlag

 gijernet omslag highres tilanne

Lasse Matberg
Gi jernet! Effektiv og morsom trening for alle
I denne boka får du Lasse Matbergs beste tips til inspirerende økter innen enkel kroppsvekttrening. Velg og vrak i utetrening, styrketrening med apparater og frivekter, løping og ikke minst noe av den mest allsidige og effektive treningen som finnes: CrossFit og funksjonell fitness.
Utgivelse: Ute nå.
Vigmostad & Bjørke

Image004

Pål Vegard Hagesæther
Prestens hemmelighet. De ukjente historiene fra aids-epidemien i Norge
I 1983 kom den første aids-diagnosen her i landet. I årene som fulgte døde rundt 630 mennesker, mange av dem i stillhet, nærmest i hemmelighet. I sin sterke bok forteller Hagesæther om 15 av de som døde og to av de som overlevde. Samlet utgjør fortellingene en viktig del av nyere norsk historie, og reiser et slags litterært minnesmerke over ofrene for aids-epidemien.
Utgivelse: Ute nå.
Spartacus

Image003

Andreas Outzen
DEBUTANT!
Vitnemålsfabrikken Fra konstruert til reell skolekrise?
Under koronapandemien gikk norske elever glipp av mye skole, men likevel har karaktersnitt og gjennomføringsgrad aldri vært høyere. Andreas Outzen peker på at denne trenden begynte lenge før pandemien, og at både næringsliv og høyskoler etterlyser ferdigheter hos lærlinger og studenter. Hvordan er det mulig at videregående skole leverer stadig bedre resultater, uten at elevene egentlig lærer mer?
Utgivelse: Ute nå.
Spartacus

Torkil Færø
Pulskuren – Stress riktig, sov bedre, yt mer og lev lenger
Vil du vite hvordan du kan få mer viljestyrke, overskudd og energi? Hvor mye akkurat du tåler eller trenger å trene, sove og spise, og hvordan du kan forebygge alvorlig sykdom? Med Pulskuren og en pulsklokke eller mobil som guide kan du oppnå alt dette!
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm

Kristine Weber
8-ukersformelen. Proteinrik mat, effektiv trening og vaner for livet
Boken for deg som vil komme raskt i form, og som ønsker en sterk kropp du trives godt med. Følger du Kristine Webers metode vil du oppleve merkbare resultater i løpet av åtte uker, og en rekke positive helseeffekter. Her får du skreddersydde kostholdsplaner med fristende oppskrifter på proteinrik mat, og effektive treningsprogrammer som det er enkelt å lykkes med.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm

Jessie Inchauspé
Ta kontroll over blodsukkeret
Har du lyst til å gå ned i vekt – samtidig som du spiser den maten du elsker? Drømmer du om å bli kvitt godtesuget og å få energien tilbake? I denne underholdende og populærvitenskapelige boken har forfatter og biokjemiker Jessie Inchauspé samlet tips og enkle grep for å oppnå nettopp dette.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm

Marie Olaussen
Jakten på tusenlappene. Mine beste sparetips
Marie Olaussen, forfatter av bestselgeren Hvordan bli rik på et år og Trygve Hegnars nemesis, er endelig tilbake – denne gangen med tidenes sparetipsbok.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm

Caroline Leithe
Orden og system. Geniale ryddetips som redder hverdagen
Dette er virkelig boka vi trenger for å kickstarte det nye året og skape nye, gode og varige vaner! Dette er for deg som vil bruke 2023 på HELT andre ting enn den uendelige ryddinga hjemme!
Utgivelse: 2. januar
Cappelen Damm

Vibeke Klemetsen og Jannicke Wiel
Yogamagi
Enkle øvelser mot hverdagsgruff
Yogamagi – enkle øvelser mot hverdagsgruff er en anvendelig og inspirerende «håndbok» med over 50 yogastillinger, pusteøvelser og meditasjoner mot fysiske og mentale hverdagsplager. Bruk yogaens verktøy riktig, og føl deg bedre i kropp og sinn. Her får du teknikkene som gjør deg stødigere når du trenger det som mest – dette er yoga for økt livsmestring.
Vibeke Klemetsen og Jannicke Wiel har selv hatt stort utbytte av yoga i livets oppturer og nedturer, og ønsker med denne boken å lære vekk teknikker som kan forvandle tungsinn til glede. Basert på egne erfaringer, og i kraft av yogayrket sitt, presenterer de øvelsene på en helt ny måte, hvor de vektlegger selve innstillingen, ikke bare stillingen.
Utgivelse: Ute nå.
Cappelen Damm

Bootcamp mini mini

Maria Abrahamsen
Bootcamp for psyken– 8 uker til ro, styrke og tilfredshet
Bli med på psykologens bootcamp og få det bedre med deg selv på åtte uker! Maria Abrahamsen er kjent som TikTok-psykologen @psyktdeg, og har en stor følgerskare i sosiale medier. I denne boken guider hun deg gjennom åtte uker med vekt på en helhetlig helsetilnærming i fokus.
Utgivelse: 10. januar.
Gyldendal

Claire Brown
Krøller: Hårfin med riktig pleie og styling
Krøller er gøy, men mange kan oppleve det som utfordrende å få det beste ut av håret sitt. Det finnes ingen endelig fasit på hvordan vi skal behandle hår for å få best resultat, men denne boka gir deg innsikt i grunnleggende teknikker for riktig stell og pleie, samt at den gir gode råd og tips som blant annet gjør at du også kan lage egne pleiende produkter hjemme. Boken oppfordrer deg og guider deg til å fremheve håret ditt. Vær stolt av krøllene dine!
Utgivelse: Primo januar.
Solum Bokvennen

Mini mini

Ane Sund og Ida Gravdal
Sy med Jubel&Baluba: Klær til mini
Jubel&Baluba er tilbake – denne gangen med en bok dedikert til de aller minste. Her finner du enkle, gode modeller det skal være mulig å sy mellom matlaging, lek, klesvask og hverdagslykke.
Utgivelse: Medio januar.
Gyldendal

Forside nasjonale turistveger

Statens vegvesen
Nasjonale turistveger
Gjennom 30 år har Statens vegvesen tilrettelagt atten utvalgte strekninger gjennom det vakreste og mest varierte av norsk natur. Nyskapende arkitektur langs vegene i form av rasteplasser, utsiktsramper og servicebygg sammen med tankevekkende kunst inspirerer og begeistrer. Turistvegprosjektet har vakt internasjonal oppsikt. En rekke nye store prosjekter er nå ferdigstilt og står klare for å ta imot et stadig voksende publikum. Bokens essay er skrevet av bil- og reisentusiasten Arne Hjeltnes: «Finn fram køyrehanskane og det gode humøret».
Utgivelse: Medio januar.
Forlaget Press

9788203395512 org 282f26e8ff1832f95d04303deba428ff

Simon Mugford
Fotballstjerner: Messi
Oversatt av: Terje Krumins.
Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: 16. januar.
Aschehoug

9788203395529 org 70954b289b77cc7fb7e88eb2fb7e6499

Simon Mugford
Fotballstjerner: Neymar
Oversatt av: Terje Krumins.
Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: 16. januar.
Aschehoug

Volodymyr Zelenskyj
Stemmen fra Ukraina
Oversatt av: Gunnar Nyquist.
Stemmen fra Ukraina inneholder Volodymyr Zelenskyjs mest bevegende taler under krigen og en ny introduksjon skrevet av presidenten selv. Talene er en gjennomgang av Ukrainas historie. Det er historien om en nasjon som tappert forsvarer seg mot Russlands aggresjon. Det er også historien om et folk som går foran i kampen for demokrati. Fremfor alt er det et kamprop om at verden må reise seg og slåss for friheten. Hvis ikke nå, når da?.
Utgivelse: 16 januar.
Cappelen Damm

Peter Englund
Onde netters drømmer. November 1942 og annen verdenskrigs vendepunkt i 360 korte kapitler
Oversatt av: Alexander Leborg.
Om vendepunktet i andre verdenskrig, slik det ble opplevd av enkeltmenneskene. Verden svaier mellom barbari og sivilisasjon, og hva som helst kan skje. Ingen vet at historiens største menneskeskapte katastrofe – andre verdenskrig – nå er i ferd med å avgjøres. Aller minst de som er midt i den. Her følger vi noen av dem, helt inn til deres aller innerste i denne skjebnesvangre måneden.
Gjennom de bevarte vitneskildringene – brev, dagbøker, memoarer, avhørsprotokoller – har Peter Englund skapt en like ladet som intim beretning om krigens vendepunkt, skildret innenfra, nær, og du har sannsynligvis aldri lest en bok om andre verdenskrig som denne.
Utgivelse: 19 januar.
Cappelen Damm

Forside sotteseng

Pål Kristian Eriksen
Språk på sotteseng. Hvorfor dør små språk og hvordan kan vi redde dem?
Biologer advarer om massedød blant verdens dyrearter. På samme måte slår språkforskere alarm for verdens språkmangfold. I denne boka blir du kjent med minoritetsspråk fra alle verdensdeler, men leseren vil merke at også minoritetsspråkene i Norge (som samisk, kvensk og romani) står forfatterens hjerte nær. Sjøl om det er farlige tider for de små språkene, får vi også se at det finnes håp. Trua språk kan reddes – og muligens også vekkes opp fra de døde.
Utgivelse: 20. januar.
Pax

Ville verdier omslag trykk

Sigurd Hverven
Ville verdier. Naturfilosofi i menneskets tidsalder
Mennesker i moderne vestlige kulturer har vært vant til å tenke, og handle, som om naturen er en samling ressurser vi kan bruke som vi vil, og at verdi oppstår først når mennesker tar naturen i bruk. De katastrofale konsekvensene av en slik tenkning er i dag åpenbare. Ville verdier argumenterer for at naturen har en egen, distinkt verdi som går ut over dens bruksverdi for mennesker. Sigurd Hverven har utviklet en ansvarsetikk for mennesker som lever på en skadet planet og utfordrer den rådende tankegangen i norsk politikk og lovgivning.
Utgivelse: 24. januar.
Dreyers forlag

Mikhail Sjisjkin
Fred eller krig
Oversatt av: Merete Franz.
Mikhail Sjisjkin er en av Russlands mest anerkjente og prisvinnende forfattere. Han bor nå i Sveits og er en av de fremste kritikerne av dagens russiske styresmakter. Dette er en essaysamling om hva det betyr å være russer i dag, om oppvekst under kommunismen og utformingen av ‘sovjetmennesket’, om de dype historiske røttene til det russiske selvbilde, om følelsen av å se sitt fedreland bli stjålet og overtatt av kriminelle, og den dype skamfølelsen i møtet med de russiske overgrepene i Ukraina.
Utgivelse: 26. januar.
Cappelen Damm

Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svendsen
Nordsamisk utgave av Derfor må du vite at jeg er same
Oversatt av Kari Mákreda Utsi
Ella Marie Hætta Isaksens bok Derfor må du vite at jeg er same kom i fjor høst, og den fikk strålende kritikker. Her skriver hun blant annet om truede språk, og redselen for å miste det samiske språket. Nå komme boken i nord-samisk utgave.
Utgivelse: 26 januar.
Cappelen Damm

Joden og jorden front (002)

Ingeborg Solbrekken
Jøden og jorden
Denne boken dokumenterer forfølgelsen av den jødiske gårdbrukeren Hans Salomon og hans familie fra 1939 og helt til i dag. Dette er rystende lesning som viser at antisemittismen i Norge ikke opphørte med Hitler og Quislings fall.
Utgivelse: 27. januar.
Vigmostad & Bjørke

Rémi Brague
Eksentrisk kultur – En teori om Europas kulturhistorie
Oversatt av: Hanne Herman.
Hva er Europa? Eller mer presist: Hva er det særegne ved europeisk kultur? Bragues svar ligger i bokens tittel. Det som historisk har kjennetegnet europeisk kultur er ikke «eurosentrisme», men det motsatte: En usedvanlig åpenhet for å lære av andre, og for å betrakte sin egen kultur som perifer. Slik ble europeisk kultur eksentrisk: Den er ikke sentrum i sin egen verden, men kretser om forbil­der fra fjerne og fremmede steder: Athen og Jerusalem. Dette er en liten bok om et stort tema, og med en aktualitet som kan være egnet til å overraske. Brague viser i praksis det som ellers ofte bare fremmes som en påstand: At vi trenger historien for å forstå oss selv og vår egen tid.
Utgivelse: Ultimo januar.
Solum Bokvennen

Rachel Carson
Den tause våren
Oversatt av: Christian Heyerdahl
Den amerikanske biologen Rachel Carsons klassiske verk Den tause våren fra 1962 kommer i ny oversettelse, og med nyskrevet for­ og etterord. Den tause våren begynner med en fabel om morgen­ dagen, og kombinerer skjønnlitterære virkemidler med hennes egne viten­ skapelige undersøkelser om miljøgifter i naturen. Carsons oppriktige bekymring for planetens fremtid og alt levende liv gjennomsyrer boken. Hennes oppfordring til å være delaktige borgere som stiller spørsmål til myndighetene er stadig like aktuelt for vår tid, om ikke mer, snart seksti år etter bokens utgivelse.
Utgivelse: Ultimo januar.
Solum Bokvennen

Simone de Beauvoir
Begivenhetenes gang
Oversatt av: Bente Christensen.
For første gang blir tredje bind av Simone de Beauvoirs memoarer utgitt på norsk. Begivenhetenes gang dekker perioden fra slutten av andre verdenskrig til 60-­tallet. Leseren får møte Beauvoir i USA, der hun innleder et forhold til den amerikan­ske forfatteren Nelson Algren, et forhold som avstanden mellom to kontinenter etter hvert gjør slutt på. I Paris treffer hun den mye yngre Claude Lanzmann, som hun bor sammen med i en lengre periode, samtidig som hun stadig har sin livslange forbindelse med Jean­Paul Sartre. Sammen med ham reiser hun til Cuba i kjølvannet av revolusjonen i 1959, og treffer Fidel Castro. Begivenhetenes gang er både en privat historie og en gjennomgang av verdenssituasjonen, skrevet av en skarpsynt tilskuer – og en av det 21. århundrets viktigste tenkere.
Utgivelse: Ultimo januar.
Solum Bokvennen

Tidsrom

Kari Bjorli (red.)
Tidsrom. Norsk kulturhistorie fra 1600 til 1914
Denne boka byr på et unikt innblikk i norsk kulturhistorie gjennom tre hundre år. Med utgangspunkt i over tre tusen forskjellige gjenstander, fortelles historien om et nytt byborgerskap og en embetsstand som utvikler seg frem mot et mer moderne Norge i 1914: Om livet slik det utfoldet seg til hverdag og fest, mellom mann og kvinne, foreldre og barn, herskap og tjenere. Dette materialet gir en enestående mulighet til å formidle kulturhistoriske endringer i stil, smak og mote, omgangsformer og sosiale hierarkier. Tidsrom knytter også forbindelsene mellom de ulike gjenstandene og den større historien de har vært en del av. Den viser hvordan Norge gjennom økende handel og kulturutveksling med verden utenfor var knyttet til globale forbrukstrender og idéstrømninger. Gjennom dette blir det tydelig at det finnes mange fortellinger om Norge, og at det er og har vært mange måter å være norsk på.
Utgivelse: Ultimo januar.
Forlaget Press

Forside høyoppløst

Nina Burton
Livets tynne vegger. En fortelling om sommerhusets lyder og naturens språk
Oversatt av: Nina Aspen.
Forfatteren Nina Burton kjøper et gammelt sommerhus. Når hun drar dit første gang, oppdager hun at hun ikke er alene. I veggene og taket, og i naturen rundt, yrer det av liv. Her blir hun kjent med maur og bier, rev og ekorn, fisk og planter; arter av forskjellige slag, alle med sitt unike språk. Med smittende nysgjerrighet oppsøker forfatteren tilværelsen i alle dens former – og med stor kunnskap viser hun oss biologiens mysterium, som mennesket bare er en liten del av.
Utgivelse: Januar.
Res Publica

FEBRUAR

9788203394652 org 5f42897cc41b7b31df21a2e742f1d101

Vilde Berg-Larsen
DEBUTANT!
Sy med Vilde Berg Larsen
Vilde Berg-Larsen lever av å designe og sy fargesterke kleskolleksjoner. Her vil hun vise hvor enkelt det er å sy fine plagg. Hemmeligheten ligger i valg av stoffer og materialer. Vilde er opptatt av at klærne skal kunne brukes på flere måter. Et grunnmønster kan, med små endringer og detaljer, gi helt forskjellige kjoler. Kombinerer du disse enkle designene med vakre og unike stoffer, får du et eksklusivt og personlig plagg. Vilde Berg-Larsen (1996) startet sitt eget brand BERGLARSENOFFICIAL etter en bachelorgrad i Klesdesign og Modelisme på Esmod Oslo. Designene hennes kjennetegnes av funksjonalitet, der tekstiler og stoffer er hovedinspirasjon.
Utgivelse: 2. februar.
Aschehoug

Johann Hari
Stjålet fokus. Grunnen til at du ikke klarer å følge med, og triksene du trenger for å klare å konsentrere deg igjen
Oversatt av: Eve-Marie Lund.
Vår evne til å konsentrere oss er i fritt fall. Collegestudenter i USA klarer nå i gjennomsnitt å holde fokus på én oppgave i 65 sekunder, og kontormedarbeidere kun i tre minutter. I Stjålet fokus legger den internasjonale bestselgerforfatteren Johann Hari ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss – og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil. Stjålet fokus havnet i 2022 på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal.
Utgivelse: 2 februar.
Cappelen Damm

9788203397035 org c8f130f4eede393d3ffdaa0d93b2a895

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store påskequiz
Boka inneholder hele 1500 spennende spørsmål for hele familien fordelt på påskespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad.
Bakerst i boka er det ekstra vanskelige spørsmål for dem som vil ha de største quiz-utfordringene. Boka har tematisk register som gjør det enkelt å finne fram til temaene man liker best.
Utgivelse: 2. februar.
Aschehoug

Gudleiv Forr og Jan Erik Vold
Ragnar Vold: Klar tale
Ragnar Vold (1906­-1967) var en journalist som viet sitt liv til informasjon om de politiske forhold og ideer som rådde i hans tid. Den grunnleggende innsikt i den totalitære tenkemåte som han ervervet seg som journalist og forfatter av artikler og bøker om den tyske nazismen tok han med seg i sin etterkrigsjournalistikk. Hans geopolitisk orienterte journalistikk var grunnlagt på det syn at konflikt og krig mellom stater var menneskeskapt, og følgelig kunne hindres gjennom politisk handling. Boka Klar tale er en representativ samling av Ragnar Volds journalistikk etter 2. verdenskrig. Han benyttet seg av alle journalistikkens sjangere, men med vekt på de personlige kommentarer. Ragnar Vold førte en lettlest og konsis penn, og var en uredd og velinformert politisk veileder som kan leses med utbytte i dag.
Utgivelse: 2. februar.
Solum Bokvennen

Harrieth Aira
Samiske kvinner og samfunnsdeltagelse. En studie av lulesamiske kvinners medborgerskap
Politisk deltakelse og politisk innflytelse for alle voksne borgere er et av de viktigste kriteriene som kjennetegner et demokrati. Harrieth Aira har undersøkt om dette kriteriet også gjelder det lulesamiske samfunnet i Tysfjord. Hun presenterer her resultatene av sitt forskningsprosjekt om samisk kvinnehistorie fra Tysfjord, med hovedvekt på etterkrigstiden.
Utgivelse: 6. februar.
Orkana Akademisk

Jarle Enerud
Påskequiz 2023
Påsketid er quiztid! Jarle Enerud er Norges ukronede quizkonge, hans tidligere sesongquizer har vært en megasuksess. Ny påskequizbok med 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å klare alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie ganske mange. Boken er delt inn i hele 100 ulike kategorier med 10 spørsmål i hver kategori.
Utgivelse: 7. februar.
Gyldendal

Lars Hojem Kvam
Gyldendals store quizmix 2023
Her får du 2000 helt nye spørsmål, og her finner hele familien raskt sine favorittsider. Hver av de 200 kategoriene er delt inn i fire ulike vanskelighetsgrader, så det er enkelt å arrangere quiz etter nivået på deltagerne. Lars Hojem Kvam er quizmaster, journalist og har utgitt en rekke bestselgende quizbøker.
Utgivelse: 7. februar.
Gyldendal

9788241960291 front rodt mot rodt (002)

Phil McNulty og Jim White
Rødt mot rødt. Liverpool, Manchester United og den bitreste rivaliseringen i fotballverdenen
Oversatt av: Erik Ringen.
En fascinerende bok om de to store engelske klubbene som gløder av patriotisme og livsglede, men også av hat for hverandre. Gjennom levende skildringer av ti legendariske kamper fra 1977 til 2020 rulles bakgrunnen for en nådeløs rivalisering opp. Underveis møter du de store legendene på begge lag, og får deres oppfatninger av situasjonen.
Utgivelse: 10. februar.
Vigmostad & Bjørke

Frida Karlsson
Håndbok i møblering
Endelig kommer den etterlengtede oppfølgeren til bestselgeren Håndbok i innredning og styling! I Håndbok i møblering går Frida Ramstedt konkret til verks og presenterer en verktøykasse med grep og teknikker for hvordan best lykkes med å møblere et hjem – stort eller lite. Boken forklarer grunnleggende regler for plassering og romforståelse og gir ekspertråd for alt fra belysning til akustikk og proposjoner.
Utgivelse: 12. februar.
Bonnier Norsk forlag

Jon Røyne Kyllingstad
Rase. En vitenskapshistorie
I over ti år har historikeren Jon Røyne Kyllingstad studert hvordan rasebegrepet har vært brukt i vitenskapshistorien, fra 1600-tallet og frem til i dag. Ideen om at enkelte folkeslag står over andre har vært dypt rotfestet i alle deler av akademia, og preget forskningen innen antropologi, historie og medisin. Noen av våre fremste forskere har latt seg bruke til å gi en vitenskapelig ‘begrunnelse’ for systematisk forskjellsbehandling, og i dette like underholdende som skremmende standardverket blir deler av vår akademiske historie som til nå har vært glemt eller feiet under teppet, systematisk lagt fram.
Utgivelse: 13 februar.
Cappelen Damm

Derfor demokrati

Åsa Wikforss med Mårten Wikforss
Derfor demokrati. Om kunnskapen og folkestyret
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Demokrati er den eneste styringsformen som legger skjebnen i folkets hender. I det finnes stor styrke, men også stor sårbarhet. Når desinformasjon og propaganda utnytter denne sårbarheten, er det viktig at vi er bevisste på demokratiets store verdi. I Derfor demokrati argumenterer Åsa Wikforss for kunnskapens sentrale betydning i et fungerende folkestyre. Når konspirasjonsteorier, kunnskapsmotstand og følelsesladet retorikk tar over, risikerer vi at demokratiet svekkes og på sikt går under.
Utgivelse: 15. februar.
Pax

Cathrine Malabou
Fredløs nytelse
Oversatt av: Hanne Herrman.
I Fredløs nytelse tar Cathrine Malabou utgangspunkt i klitoris’ status som autonomt organ med sin egen selvsten­dige evne til nytelse uavhengig av mannen og penetrasjonen, og argumente­rer for at den kan fungere som et sam­lingspunkt for alle som identifiserer seg som kvinner. I en tid der de medisinske mulighetene for å endre kjønn er i vekst, mener Malabou biologi alene ikke er tilstrekkelig for å forstå hva kjønn er. Boken gir også et interessant innblikk i den radikale feminismens historie, og i den nær sagt sedvanlige mannlige ekspertisen på kvinners vegne gjennom historien, med fokus på Freud og Lacan.
Utgivelse: Primo februar.
Solum Bokvennen

Original (10)

Ingunn Birkeland
Ingunn Birkeland syr
Bli med inn i Ingunn Birkelands fantastiske og fargerike verden av stoffer og tråd, og lær deg å sy hennes vakre design! Her har hun samlet sine mest populære og klassiske mønstre, og utover kjoler finnes det også bukser, bluser, kåper, skjørt og badetøy. I dette sukkertøyet av en bok denne boken får du oppskrifter og mønstre på en hel garderobe til damer.
Utgivelse: Primo februar.
Gyldendal

En lovsang til trassen cover lowres

Hallvard Kjelen
Ein lovsong til trassen. Novellene til Laila Stien
I denne boka gjev Kjelen eit bilete av novelleforfattaren Laila Stien som både viser noko av det karakteristiske ved forfattarskapen og noko av breidda og mangfaldet. Medan aviskritikken har peika ut Stien som ein kvardagsskildrar, blir det her lagt vekt på at novellene viser fram karakterar i situasjonar som slett ikkje er kvardagslege.
Utgivelse: Primo februar.
Orkana Akademisk

Cover brunsjboka malin nesvoll hoy

Malin Nesvoll Vangsnes
Brønsj o’clock
Hvorfor invitere vennene dine på dyr restaurant når du kan lage brunsj hjemme, til en brøkdel av prisen? I denne kokeboka får du massevis av oppskrifter til gode retter du kan lage uansett lommebok eller hvor du bor. I tillegg deler Nesvoll smarte tips til hvordan du kan lage duk av billig stoff og pynte med egensnurrede lys.
Utgivelse: Medio februar.
Kagge Forlag

Hellebust. med rett til å vacrsle

Anders Hellebust
Med rett til å varsle
Anders Hellebust var en varsler før dette begrepet ble brukt. Da Arbeiderbladet 8. februar 1975 offentliggjorde deler av hans magistergradsavhandling, var det starten på en av de voldsomste sikkerhetspolitiske debatter etter krigen. I denne boka forteller han sin historie, også om de konsekvensene det fikk for hans videre militære og sivile karriere.
Utgivelse: Medio februar.
Svein Sandnes Bokforlag

Image002

Bente Engelschiøn og Jenny Lund
Pengeboka. Den ultimate økonomiguiden for unge
DEBUTANTER!
Forfatterne driver forumet Moneypenny, som fórer tusenvis av norske kvinner med råd om privatøkonomi og investering. Nå ønsker de å gjøre det samme for ungdom! Enten man føler seg rik på konfirmasjonspenger eller skal flytte ut og stå på egne bein, er denne boka full av gode råd om hvordan man kan tjene, spare og bruke penger på en smart måte. For unge hoder fra 15 til 20 år.
Utgivelse: Medio februar.
Spartacus

Sofie og Erik Hexeberg
Ut av hjernetåken. Få tilbake energien, konsentrasjonen, hukommelsen og humøret
Legeekteparet Hexeberg er en av landets fremste eksperter i å bruke mat som medisin. I boka forklarer de hvordan og hvorfor hjernetåke oppstår, og hvordan man kan bli bedre eller helt bra ved å spise mat som er riktig for hver og en. I tillegg til grunnleggende kunnskap, praktiske råd og lærerike pasienthistorier får man også noen enkle grunnoppskrifter.
Utgivelse: 20. februar.
Cappelen Damm

James Nestor
Pust. Ny og fascinerende kunnskap – enkle teknikker
Oversatt av: Mette-Cathrine Jahr.
Internasjonal bestselger og et tema som angår alle: Ingenting er viktigere for helsen vår enn pusten! Boken er oversatt til over 30 språk, og kan skilte med bestselger-plasseringer på blant annet The New York Times, The Wall Street Journal og The Sunday Times.
Utgivelse: 23. februar
Cappelen Damm

9788203396953 org 1ca3f8babdba53d7534fc4762c3b1024

Dennis Asbjørnsen
Spiselig hage 2. Enkelt | billig | bærekraftig
I denne boken kan du følge årets gang i kjøkkenhagen fra første spadestikk til siste innhøsting. Du lærer hvordan du planleggere en vakker og bugnende kjøkkenhage med krydderurter og grønnsaker, og hvordan du steller frukttrær og bærbusker så de gir rikelig med frukt og bær. Boken tar opp temaer som skadedyrhåndtering, dyrking etter økologisk prinsipp, vanning, beskjæring, samplanting og hvordan du kan skape en innsektvennlig hage. Nyttige planteguider og såkalendere vil hjelpe deg til å lykkes med gode avlinger av frukt, bær og grønnsaker. Dennis Asbjørnsen står bak en av Norges mest populære kjøkkenhagekontoer på Instagram og gir daglige oppdateringer, tips og inspirasjon til dem som vil dyrke sin egen mat. I 2022 utga han bestselgeren Spiselig hage.
Utgivelse 24. februar.
Aschehoug

Arne Schrøder Kvalvik
Året alt snudde. Dagbok fra et Europa i krig
Allerede da flyalarmen går grytidlig den 24. februar 2022, bestemmer Nikita seg: Først skal han til bestemor, hamre igjen vinduene og hjelpe henne ned i kjelleren. Deretter skal han til nærmeste vervingskontor. Noen timer senere er han på vei til fronten. Om kvelden logger han seg på Facebook og skriver den første nedtegnelsen i en gripende dagbok. Gjennom hele det første krigsåret – vår, sommer, høst og vinter – deler han opplevelser og tanker fra Ukrainas skyttergraver. De handler om håpløshet og hat, svik og savn, tap, sinne, og bunnløs fortvilelse, men også uventet vennskap, urokkelig kampvilje, kjærlighet, håp, tunfisk på boks og myggsvermer som knapt kan beskrives. Forfatteren formidler Nikitas tekster og kombinerer dem med noen små betraktninger om sin egen, og hans families, tilværelse i denne skremmende tiden.
Utgivelse: 24. februar.
Aschehoug

Jakob Skovgaard-Petersen
Muslimenes Muhammad — og alle andres
Oversatt av: Sunnev Gran.
Få enkeltpersoner har hatt så stor betydning som profeten Muhammad, og over de siste 30 årene har han også kommet til å sette sitt tydelige preg på skandinavisk kultur, debatt og politikk. Kildene til den historiske Muhammad (570–632) er sparsomme, til gjengjeld vet vi desto mer om hvordan muslimene har forstått, formet og omformet sin profet opp gjennom århundrene. Jakob Skovgaard-Petersen forteller om Muhammads posisjon i sunni- og sjiaislam, hos mystikere, reformister og jihadister, og i bildekunst og litteratur fram til vår tids påkostede filmer og TV-serier.
Utgivelse: 27. februar.
Universitetsforlaget

Synne Sun Løes
Ingen kan spytte på et smilende ansikt. Om identitet, overlevelsesteknikk og koreansk hevnkunst
Så lenge annerledeshet finnes, vil den alltid tale med en motsetningsfull tunge. Snakke i munnen på seg selv. Avbryte, protestere og slå knyttneven i bordet. Forsøke å overtale verden om at den fortjener å bli hørt. Samtidig som den også, livredd, prøver å gjemme seg under det samme bordet. Setter munnkurv på seg selv. I angst for å bli avslørt.
I personlige og undersøkende essays skriver Synne Sun Løes om adopsjon og identitet. Hun tar utgangspunkt i så vel egne erfaringer som adoptert, som faglitteratur og den offentlige samtalen.
Utgivelse: 27 februar.
Cappelen Damm

Inge Eidsvåg
Etterslått
I sin 15. bok har Inge Eidsvåg fordypet seg i noen av sine yndlingsdiktere. Han innleder boka med å skrive en fornøyelig beretning om da han som hitterværing møtte gudbrandsdøler for første gang. Deretter reflekterer han om kunsten å se, lytte og lese. Til slutt spør han om kunstnerne kan gjøre en forskjell? Et betimelig spørsmål i dagens verden.
Utgivelse: 27 februar.
Cappelen Damm

9788203394140 org 14e65ee04e0854600ec8f6939798de24

Tore Li
Finn Lied. Motstandsmann og samfunnsbygger
Under krigen var Finn Lied (1916-2014) aktiv motstandsmann, og i gjenreisningen og utviklingen av det moderne Norge skulle han bli en hovedaktør. Stikkord er forskning og industriutvikling, energi- og forsvarspolitikk. Mest synlig i offentligheten var strategen Lied som industriminister i Trygve Brattelis første regjering i 1971-72, der han gikk i bresjen for utformingen av oljepolitikken, med Statoil som kronen på verket. Men det var mest fra sin posisjon som forskningsleder og senere direktør for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) at Finn Lied gjorde sin innflytelse gjeldende, ofte i tospann med Jens Christian Hauge.
Utgivelse: 28. februar.
Aschehoug

9788203396892 org 540d42dfa8e9eb6484ce0d3d182f2bbe

Madeleine Strand
DEBUTANT!
Blomstrende hage
Boka viser deg hvordan du lager en fantastisk hage som du også klarer å ta vare på. Her får du vite hvordan du planter, sår, deler og tar stiklinger, hva slags jord og næring ulike vekster liker og hva du bør gjøre med ugresset. Du får også praktiske kalendere som viser når på året du bør gjøre hva og når de ulike plantene blomstrer. Gjennom mange år i hagen har hageentusiast Madeleine Strand perfeksjonert sine 17 minutters økter. Hun deler tips og triks som gjør at det er fint også underveis, mens drømmehagen vokser seg til. Velger du riktige planter og tar noen smarte grep, vil du få til mye, selv i en travel hverdag.
Utgivelse: 28. februar.
Aschehoug

Igort forside

Igort
De russiske notatbøkene. I Anna Politkovskajas fotspor
Oversatt av: Astrid Nordang.
I De russiske notatbøkene, som er skrevet i årene etter drapet på gravejournalisten Anna Politkovskaja i 2006, følger tegneserieskaper Igort videre i hennes fotspor. Med en utrettelig vilje til å forstå og fortelle, spør han: Hvordan ser Putins forkledde demokrati ut, et politisk system preget av vilkårlige arrestasjoner og drap på meningsmotstandere? Gjennom å ivareta det menneskelige i møte med umenneskelige fakta, tegner Igort fram personene og historiene han møter underveis.
Utgivelse: 28. februar.
Pax

Ha-Joon Chang
Samfunnsøkonomi: Brukerhåndbok
Oversatt av: Janne Sund.
En grundig innføring i kapitalismens og verdensøkonomiens historiske grunnlag. Den sørkoreanske økonomen Ha­Joon Chang gir her leseren muligheten til å utruste seg selv med de verktøyene han eller hun trenger for å forstå hvordan verdensøkonomien i dag fungerer. Og leseren vil kanskje bli overrasket over hvor lite som skal til før en kan begynne å engasjere seg i vår tids store samfunns­økonomiske spørsmål, som i utgangs­punktet kan virke forbeholdt ekspertene – for som forfatteren skriver: «95% av samfunnsøkonomi er sunn fornuft, som vanskeliggjøres ved bruk av sjargong og matematikk.»
Utgivelse: Ultimo februar.
Solum Bokvennen

Tomáš Sedlácek
Det gode og ondes økonomi
Oversatt av: Ivo Vesely.
Med utgivelsen av Det gode og ondes økonomi – Økonomiens historie fra Gilgamesh til Wallstreet, har Tomáš Sedláček klart kunststykket å filleriste økonomifaget ved å vende opp ned på vante forestillinger som har sementert seg ved læringsinstitusjoner og i praktisk økonomi. Boken er både provoserende og nesten kjettersk i sin påstand om at økonomifaget ix bunn og grunn handler om «godt» og «ondt». Sedláček, som i dag er respektert og beundret av kollegaer verden over, er kåret til en av fem skarpeste hjernene inne økonomifaget av det renommerte tidsskriftet Yale Econo­mic Review. Han arbeider til daglig ved Det nasjonale økonomiske råd i Tsjekkia, der boken også har blitt en stor bestselger.
Utgivelse: Ultimo februar.
Solum Bokvennen

Forsidedummy kampen om shakespeares identitet

Geir Uthaug
Kampen om Shakespeares identitet. Verdens største litterære gåte
Det lille vi vet om den historiske Shakespeare, rimer dårlig med verkene som er tilskrevet ham. Det har fått mange til å spekulere over hvem som er den egentlige forfatteren. Geir Uthaug veileder oss gjennom tekstenes resepsjonshistorie og mylderet av teorier om den virkelige opphavsmannen.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

Vidar Trædal
Spekulanten. Georg Walentin Hammers Kristiania
«Plattenslager», «spekulant» og «bedrager» kalles han i samtidige kilder – selv titulerte han seg gjerne som «direktør», «verkseier», «godseier» og «generalkonsul». G. W. Hammer var Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og finansakrobat på 1890-tallet. Et underholdende portrett av en eksentriker, ofte på kant med både lov og moral, fra tiden da hovedstaden vokste fra å være en småby til å bli storby.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

Reidar Almås
Hva skjer i Bygde-Norge?
Bygder har skifta ham og distrikta har gjort opprør. Skjønar du ikkje heilt kvifor, er Reidar Almås den rette å lytte til. I denne boka går han attende til moderniseringa av Bygde-Norge og tar oss med sjumilssteg gjennom 1900-talet fram til dagens bygdesamfunn, som kan vera ei gåte for mange. Almås nøyer seg ikkje berre med å beskrive og forklare, men gir også råd om korleis bygdefolk kan skape si eiga framtid, under omstende dei sjølve ikkje har vald.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

Gunn Elisabeth Birkelund, Hans Petter Graver og Gro Havelin (red.)
Hvor går demokratiet?
Gjennom året 2021 arrangerte Det Norske Videnskaps-Akademi er digital foredragsserie med tittelen Demokratiets forutsetninger, utfordringer og konsekvenser. Forskere fra ulike fagfelt ble invitert til å belyse problemstillinger rundt demokratiet. Denne boken samler bidragene deres.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

MARS

Elisabeth Moseng
Hei, følelse! En liten spørrebok om store følelser
Å snakke om følelser er ikke alltid så lett. Og det kan være vanskelig å vite hvilken følelse du faktisk føler! Hvordan kan du egentlig sette ord på alt det du kjenner på i løpet av en dag? Møt Eno Ekorn og Bella Bjørn og finn ut av alt sammen!
Utgivelse: 1. mars.
Vigmostad & Bjørke

Varslerne forside

Heidi Helene Sveen
Varslerne. En fortelling om Giske-saken, seksuell trakassering og kulturen som tillater det
Varslerne i Giske-saken mistet all kontroll over sin egen fortelling. De ble mistenkeliggjort og motivene for å varsle trukket i tvil. Men hva var det egentlig de forsøkte å fortelle oss?
I denne boka får varslerne selv komme til orde. Og ved å lese dem får vi som samfunn en mulighet til å se oss selv i speilet. For varslersakene handler om kulturelle og strukturelle faktorer som ikke bare muliggjør, men også bidrar til å legitimere maktmisbruk og seksuell trakassering i vårt samfunn.
Utgivelse: 2. mars.
Humanist forlag

Lowresrgb omslagsforside skjermhjernen junior

Anders Hansen, Mats Wänblad
Skjermhjernen Junior
Oversatt av: Ingrid Greaker Myhren.
I Skjermhjernen junior tar psykiater og overlege Anders Hansen og barnebokforfatter Mats Wänblad for seg hva som gjør skjermene så fristende. Men ta det helt med ro – løsningen er ikke å kvitte seg med alle skjermer. Nei, det handler om å bruke skjermene smartere og ligge ett steg foran. Å vite hva som skjer i hjernen når den er foran skjermen. Hvorfor reagerer vi som vi gjør, og hva kan det lede til?
Utgivelse: 6. mars.
Cappelen Damm

Lowresrgb omslagsforside hvordan snakker man om døden

Anna Fiske
Hvordan snakker man om døden?
I denne fjerde boka i “Hvordan-serien” tar Anna Fiske for seg et tema som barn er nysgjerrige på, og voksne kanskje synes det er vanskelig å snakke om, nemlig døden.
For hva skjer egentlig med kroppen når man dør? Hva er en begravelse? Og hvorfor må vi egentlig dø?
Utgivelse: 8. mars.
Cappelen Damm

Marthine Søyland Hoel
DEBUTANT!
Floria Moria. Dyrk vakre buketter
Marthine Søyland Hoel er utdannet gartner og driver blomstergården Floria Moria i Tønsberg. Der dyrker hun unike, nostalgiske snittblomster på bærekraftig vis. Her deler hun sine beste tips til å lykkes med blomsterløk, stauder, knoller og ettårige blomster – og hvordan du best kan designe din drømmehage for å få mest ut av blomstringen gjennom hele sesongen. Du får gode råd til binding av blomsterbuketter og tørking av blomster. Boka inneholder også gode guider til alt fra frøsanking, hvordan forlenge vaselivet og riktig høsteteknikk.
Utgivelse: 8. mars.
Skald

Anna og Anders Jeppson
Den store snekkerboka
En bok som passer for både nybegynnere og mer erfarne snekkere. Her lærer du å snekre en rekke fine bruksting til både ute- og innemiljøer, til hjem og til hytta. Boka beskriver både små og store prosjekter av varierende vanskelighetsgrad.
Utgivelse: 9. mars.
Vigmostad & Bjørke

Erlend Grøner Krogstad
DEBUTANT!
T-banen i Oslo. Sporene som skapte storbyen
Omtrent som sivilisasjoner har vokst fram langs elver, har T-banen skapt et skjema for den moderne storbyen Oslo. Norges viktigste transportmiddel har ikke bare satt et dypt avtrykk på bylandskapet, den har også preget kulturen og den sosiale delingen av hovedstaden. I denne boka får du møte noen av hovedpersonene i historien om T-banens rolle i byutviklingen.
Utgivelse: 10 mars.
Cappelen Damm

Zov forside høyoppløst

Pavel Filatjev
DEBUTANT!
Zov. En russisk soldats forbudte dagbok fra krigen i Ukraina
Oversatt av: Steinar Gil.
Unik og modig innsideberetning fra en russisk soldat. ZOV er både en hyperrealistisk beskrivelse av en russisk hær der kampmoralen er på bånn, og en uredd kritikk av den russiske staten i form av en gryende erkjennelse hos den yrkesmilitære Pavel Filatjev: Denne krigen er fullstendig illegitim.
Utgivelse: 10. mars.
Vigmostad & Bjørke

Jeg elsker pinner forside 18x27cm 03.10.2022

Kristin Storrusten og Victoria Sandøy (Ill.)
Jeg elsker pinner
Nå kommer endelig boken om pinner! En munter sakprosautgivelse som tar temaet på alvor og tar for seg alle aspekter ved pinner. Hvorfor er barn så glad i dem? Hva er definisjonen på en pinne? Hva kan man bruke pinner til, utover å samle på dem? Finnes det berømte pinner, og hvordan har de endret verdenshistorien? Hva kan man bruke pinner til, utover å samle på dem?
Utgivelse: 13. mars.
Vigmostad & Bjørke

Torild Moland
Eventyrlige opplevelser i Nord-Norge
Nord-Norge strekker seg fra vakre Helgeland i sør til Nordkapp, Europas nordligste punkt. Landsdelen er vår største og har storslagen natur, fargerike lokalsamfunn og fleretnisk kulturarv. Denne boken byr på herlige steder, nydelige måltider, sterke opplevelser og unike overnattinger nord for Polarsirkelen.
Utgivelse: 13. mars.
Vigmostad & Bjørke

Anne-Britt Harsem
Din vilje skje. En oppvekst med karismatisk kristendom
Boken baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder dratt inn i pinsemiljøet mot sin vilje, av egen familie. Hverdagen besto av vekkelsesmøter, dommedagsprofetier, fysiske avstraffelser, tungetale, ånde- og demonutdrivelse for å nevne noe. Et begavet barn som brukte all sin energi på å overleve.
Gjennom boken fortelles det om hvordan det var i menighetene tilbake i tid, og hvordan det er i dag, om predikanter som innprenter i menigheten at korona-vaksinen er en giftsprøyte, eller dødssprøyte. Boken avdekker hva som foregår i noen av disse lukkede menighetene.
Utgivelse: 14 mars.
Cappelen Damm

Norun Haugen
DEBUTANT!
Til dyrene. Sannheten om norsk dyrevelferd
I en femårsperiode jobbet Haugen for å dokumentere hvordan dyrene behandles i den norske kjøttindustrien. Arbeidet resulterte i dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter, som førte til enorm debatt rundt dyrevelferden på norske gårder og slakterier. Haugen fikk i 2019 tildelt Fritt Ords honnør for arbeidet med dokumentarfilmen. I Til dyrene deler Haugen sine egne erfaringer og skriver om hvorfor det er vanskelig å få gjennomslag for lovendringer og bedre tilsyn. Samtidig viser hun til løsninger som fremmer dyrevelferd og gagner både bøndene, forbrukerne og dyrene.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Fangeslottet colditz   omslag

Ben Macintyre
Fangeslottet Colditz. Krigsfangene som rømte
Oversatt av: Kjersti Velsand.
Den verdenskjente britiske forfatteren er tilbake med en spennende og dramatisk historie fra en tysk fangeleir få nordmenn har hørt om. Colditz slott, som ligger mellom Dresden og Leipzig, var ment som en fangeleir det skulle være umulig å rømme fra. Fangene gjennomførte likevel flere vågale fluktforsøk, noen vellykkede og noen mislykkede. Ben Macintyre har skrevet en rekke bestselgere om spionasje under andre verdenskrig og den kalde krigen, blant annet Spion og forræder og Agent Sonja.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Favoritter baby omslag 100� ferdig

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Stensland
KlompeLOMPE. Nye favoritter til baby
Den nye boka til Norges mest populære strikkedesignere er i sin helhet viet plagg til babyen, og er proppfull av oppskrifter på klær til de aller minste.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Hagelykke forside hires

Maria Syre Mjølhus
DEBUTANT!
Hagelykke
Mjølhus, som driver den populære Instagram-kontoen @hagepuls, viser i denne boka hvordan du på enkelt vis forvandler en kjedelig hageflekk til et koselig og vakkert uterom. I tillegg til råd og tips er boka fylt av vakre bilder fra Mjølhus’ hage, som i 2022 vant Gullfjæren i kategorien Årets hage.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Forside det nådeløse arbeidslivet

Sara Fjeld og Erika Ribu
DEBUTANTER!
Det nådeløse arbeidslivet
Mange blir stressa og utbrente i jobben. Ofte får man inntrykk av at både problemet og løsningen finnes hos en selv. En typisk tankegang i dagens samfunn er at vi kan få det bedre hvis vi lærer riktig pusteteknikk og går på stressmestringskurs. Men hva om vi leter etter løsninger på feil sted? Hva om arbeidstakeres sykdom skyldes utformingen av arbeidslivet, økonomien og politikken, og ikke personlige forutsetninger og måter å takle hverdagen på? I Det nådeløse arbeidslivet har Sara Skilbred Fjeld og Erika Ribu intervjuet arbeidstakere og fagpersoner om hva som fører til stress, og hva som kunne gjort arbeidssituasjonen bedre.
Utgivelse: Primo mars.
Humanist forlag

Historien om anatomisk institutt forside

Sigbjørn Fossum, Per Holck og Haakon Breien Benestad
Historien om Anatomisk institutt. Et moderne universitet blir til
Norges første universitet ble stiftet i Christiania i 1811. Vårt første universitetsinstitutt, det anatomiske, ble etablert kort etter. En rekke kjente personer fra norsk medisinhistorie har vært knyttet til instituttet. Boken beskriver deres virke, i samspill med fremveksten av moderne biovitenskap ute i verden. Siste del av boken, om utviklingen etter tusenårsskiftet, anlegger et kritisk perspektiv og har relevans langt ut over instituttets grenser. Særlig sviktende støtte til grunnforskningen får forfatterne til å spørre: «Hva vil vi egentlig med våre universiteter?»
Utgivelse: Primo mars.
Pax

Dr. Nan B. Oldereid
Hvorfor blir jeg ikke gravid? Alt du trenger å vite om ufrivillig barnløshet, årsaker og behandlinger
Stadig flere opplever at det ikke er så enkelt å bli gravid som man trodde og håpet på. Spørsmålene er mange. Hvorfor er det så enkelt for noen, mens andre strever uten å lykkes? Hva kan være galt? Hva betyr alderen for kvinnens egg og for mannens sædceller? Når er det for sent?
Utgivelse: Primo mars.
Gyldendal

Vilt godt lite

Anne Mæhlum
Vilt godt. Lær om de beste sopp- og nyttevekstene – og spis dem!
Fra forfatteren av bestselgeren Fra naturens spiskammer. Vi er omgitt av et levende spiskammer! Denne boken skal sette deg i stand til å finne en rekke av våre vanligste og mest velsmakende nyttevekster, og viser deg hvordan du bruker dem i matlagingen. Her får du tips om hva, når og hvor du kan sanke, og om hvordan du kan tilberede de ville ingrediensene med gode og enkle oppskriftsforslag. Utgivelse: Primo mars.
Gyldendal

Sarah Hambro & Nils Vik (foto)
DEBUTANT!
Blomster. Dyrk dine egne buketter
Hvordan kan du fylle hagen, huset og livet ditt med mer blomster? Hvordan dyrker du de fineste sommerblomstene fra frø, hvordan kan du bruke kvister og ugress i en bukett, og hva er egentlig den perfekte vasen? Veien til stor blomsterglede behøver ikke være lang, og selv en nybegynner kan overraske seg selv med de vakreste buketter fra egen hage. Denne boka er en lidenskapelig amatørs manifest om hvordan du kan lykkes med blomster uten å være en ekspert.
Utgivelse: Primo mars
Forlaget Press

Katrin G. Brubakk & Guro K. Merakerås
DEBUTANT! (Brubakk)
Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir
I 2015 kollapset flyktningapparatet i Europa. For å få kontroll på den voldsomme økningen av syriske krigsflyktninger, opprettet EU fem registreringssentre for flyktninger på de greske øyene. Det største av dem var Moria på Lesvos. Tilfeldigvis befant Katrin Glatz Brubakk, barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser, seg på Lesvos denne ettersommeren. Det ble begynnelsen på et engasjement for Moria som har vart helt fram til i dag. Katrin Glatz Brubakk og Guro Kulset Merakerås tar oss med bak gjerdene på Lesvos, og viser oss hvordan hverdagen har sett ut i den største flyktningleiren i Europa i moderne tid. Den erfarne traumepsykologen Brubakk bruker fagbakgrunnen sin til å synliggjøre konsekvensene av å leve i en leir som Moria, og analyserer psykologiske mekanismer både flyktninger og andre vil kjenne seg igjen i.
Utgivelse: Primo mars
Forlaget Press

Hamsunkokeboka cover 140x210 lowres

Inge Fagerbakk
Hamsunkokeboka
Fra gjennombruddet med Sult (1890) og til og med På gjengrodde stier (1949) maules store mengder av både salt og søtt i Hamsuns forfatterskap I Hamsunkokeboka møter vi en mangfoldig forsamling fra Hamsuns litterære univers og deres mat og drikke. Her finner du også oppskrifter på retter som får deg til å kjenne deg hjemme. Selv om du er borte. Altså i ditt ess, som Hamsun sa det.
Utgivelse: Primo mars.
Orkana

Original (13)

Carl Schiøtz Wibye
Midtøsten midt iblant oss – hvordan regimene i Iran, Egypt og Saudi-Arabia ødelegger integreringen i Europa
Carl Schiøtz Wibye, forfatteren av den kritikerroste Terrorens rike, frykter fortsatt for den islamistiske fremrykningen. I Midtøsten midt iblant oss retter han – uten berøringsangst – blikket mot hvordan den påvirker våre hjemlige forhold.
Utgivelse: Medio mars.
Gyldendal

Harald Berntsen
I legendenes tid. Agitatoren Hans Berntsen 1870-1939
Hans Berntsen arbeidet som reisende agitator for Arbeiderpartiet og Arbeidsmandsforbundet fra 1898 til 1911, da han ble «førtidspensjonert» på grunn av dårlig helbred. Hans Berntsen ble en legende i levende live, og fikk etablert mer enn 300 fagforeninger og partilag. I sitt ti-binds romanverk Dansen gjennom skuggeheimen har Kristofer Uppdal reist et varig minne om han som Benk Benksson.
Utgivelse: Medio mars.
Svein Sandnes Bokforlag

Solberg erna veien videre forside hoy

Erna Solberg
Veien videre. Politikk for nye utfordringer
I sin nye bok drøfter Erna Solberg noen av vår tids største utfordringer og hvordan vi kan løse dem. Med store globale fellesutfordringer som klimaforandringer, en presset global økonomi, en aldrende befolkning og krig i Europa, ser Solberg fremover og lanserer politiske grep som gjør at vi også i fremtiden skal ha et inkluderende samfunn med høy verdiskapning.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag

Petter Schjerven
Alltid beredt! For deg som vil ut. Alt du trenger for tur- og friluftsliv
Nordmenns interesse for natur og friluftsliv har eksplodert de siste årene, og stadig flere søker seg ut i naturen. I Alltid beredt! deler Schjerven, som er tidligere troppsleder for en av Norges største speidergrupper, grunnleggende friluftskunnskap og praktiske tips for vellykkede turer. Her er både hva du bør kunne, hva du må kunne og hva som bare er gøy å kunne.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag

Insektene i hagen høy

Andreas Tjernshaugen
Insektene i hagen. En oppdagelsesreise blant sommerfugler, gresshopper og gullveps
Ved å undersøke insektene i sin egen hage, tar Tjernshaugen oss med på en reise i insektenes verden. Insektene i hagen viser det nærmest ufattelige mangfoldet som finnes like utenfor stuedøra og er en veiviser for alle som er nysgjerrige på hva som kravler, svirrer og flyr i hagen.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag

Emil Øversveen og Astrid Hauge Rambøl
På helsa løs. Kampen om en verdig alderdom
Dagens pensjonssystem favoriserer de med høyere utdanning og minst belastende jobber, mens de med slitsomme jobber blir taperne. De som jobber i typiske arbeideryrker som ikke krever høyere utdanning, har dårligere helse og lever kortere. Nå foreslås det at alle skal tvinges til å jobbe enda lenger. I På helsa løs undersøker forfatterne konsekvensene av pensjonsreformen, og hvordan de nye forslagene vil slå ut for arbeidsfolk.
Utgivelse: Medio mars.
Forlaget Manifest

Mariette Lobo
DEBUTANT!
Med åpne armer. Hvordan norsk flyktningpolitikk kan lære av sin egen suksess.
Med åpne armer er en kjærlighetserklæring til et raust land som tok i mot en fortvilt familie på flukt i 1975, skrevet av en av de som kom da. Det er også en bok som kritisk gjennomgår endringene i norsk flykning- og asylpolitikk siden den gang, og spør om vi ikke kan lære av vår egen nære historie med å møte flyktninger med forståelse og respekt, framfor mistenksomhet. Finnes det integreringspolitiske verktøy å hente fram fra egne erfaringer, og er det det vi gjør når vi nå tar i mot ukrainske flyktninger og sier at flere er velkommen?
Utgivelse: Medio mars.
Forlaget Manifest

Bård Borch Michalsen
Bli hørt! Retorikk for et nytt årtusen
Hvilke grep kan sikre at folk faktisk lytter til det du har å melde? Antikkens retorikk står seg godt, men trenger en oppdatering. Borch Michalsen kombinerer de gamle knepene fra antikken med innsikt fra moderne kommunikasjonsvitenskap og kognitiv psykologi. Han gir konkrete råd for å bygge opp og gjennomføre en presentasjon som virker etter hensikten. Hvordan ville Aristoteles ha valgt å lage en perfekt PowerPoint?
Utgivelse: Medio mars.
Spartacus

Unni Eikeseth
Vårt kjemiske liv
Eikeseth leverer en populærvitenskapelig guide til kjemikaliene som omgir oss i hverdagen. Hun ser på innholdet i alt fra plastsandaler og kosmetikk til teflonpanner og klær, og finner tusenvis av ukjente stoffer. Skrevet med fascinasjon for vitenskapens utrolige evne til å utvikle nye produkter, men med et bekymret fokus på de utilsiktede konsekvensene av kjemikaliene vi kommer i kontakt med.
Utgivelse: Medio mars.
Spartacus

Ingeborg Breines
Fredskultur. Utopi eller sikkerhetspolitisk alternativ?
Ingeborg Breines presenterer her fredskulturvisjonen for en bredere norsk offentlighet, ved å analysere fredskulturbegrepet og -programmet slik det ble utviklet av UNESCO og videreutviklet i FN systemet. Det diskuteres hvilke hindringer som har truet realiseringen av fredskulturvisjonen underveis, og hva som truer fred og sikkerhet i dag.
Utgivelse: Medio mars.
Orkana

Karoline Mundal og Camilla Næsmo
DEBUTANTER!
Lek med mini
I denne boken får du mange tips til enkle aktiviteter. Med utgangspunkt i den populære instagramkontoen Lek Med Mini deler småbarnsmødrene Karoline Mundal og Camilla Næsmo gode ideer til lek og aktiviteter for de aller minste barna. Lag sanseleker med farger og lyd, eller hjemmelaget og spiselig slim for småbarn som er glade i å grise. Karoline og Camilla deler også en rekke tips til uteaktiviteter for de ulike årstidene.
Utgivelse: 15. mars.
Aschehoug

Simon Mugford
Fotballstjerner: Van Dijk
Oversatt av:Terje Krumins.
Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: 15. mars.
Aschehoug

Trude Drevland og Geir Håkonsund
Trudes tradisjonsmat. Oppskrifter på det gode liv 
  Når det er tid for å samles i gode venners lag og ta den tiden det trengs for å lage god tradisjonsrik mat, er Trude Drevland i sitt ess. Hun elsker å samle venner, lage mat og nyte livet. Dette vil hun vise fram når hun nå samler sine favorittoppskrifter gjennom et langt liv i kokeboken Trudes Tradisjonsmat. Fokuset i denne boka er på tradisjonsrik mat, gjerne med en vri som gjør at rettene godt kan serveres i store og mindre selskaper. Som Trude selv sier: «Jeg elsker tradisjoner og det å utvikle enkle oppskrifter slik at det blir festmat. Når jeg står på kjøkkenet koser jeg meg virkelig med matlagingen, og har alltid i tankene at gjestene mine skal oppleve det jeg serverer som en høytidsstund.» 
Utgivelse: 15. mars.
Bonnier Norsk forlag

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen
Post mortem. Med døden som arbeidsgiver
Tor-Håkon Gabriel Håvardsen har hentet tusenvis av døde mennesker og fulgt dem trygt til sitt siste hvilested. Som begravelsesagent har han sett det meste, også mistenkelige dødsfall som av mangel på kunnskap og ressurser er blitt kategorisert som naturlige. Kanskje går det mang en drapsmann løs der ute? I denne boken gir Håvardsen svar på alt vi lurer på etter å ha sett eller lest en true crime.
Utgivelse: 15. mars.
Bonnier Norsk forlag

Språkhjernen omslag

Marit Lobben
DEBUTANT!
Språkhjernen
Språkevnen vår har vært det mest opplagte beviset på at mennesker er vesensforskjellige fra andre dyr. I denne boka river lingvist og hjerneforsker Marit Lobben ned denne myten. Hun viser at de prinsippene som språkevnen er fundert på, finnes hos en rekke arter. Når det gjelder menneskehjernen, viser det seg at det meste av den er forbundet med språkevnen. Forfatteren forklarer blant annet hvordan hjernen behandler abstrakte og konkrete ord, hvordan sosial bevissthet har gitt grunnlaget for setningsstruktur og hva som er kritiske faser for læring.
Utgivelse: 15. mars.
Pax

Staybehind forside

Geir Arild Høiland og Torstein Bjaaland
Stay Behind. Bind I
Først i 1978 da politiet avslørte et stort våpenlager hjemme hos en skipsreder i Oslo, ble det kjent at det få år etter krigens slutt var blitt bygd opp et skjult okkupasjonsforsvar i Norge, kalt Stay Behind. Stort mer fikk ikke offentligheten vite. Etter et kort politisk intermesso, fortsatte den over tretti år lange perioden med hemmelighold om denne forsvarsavdelingen. Stay Behind har blitt karakterisert som den mest hemmelige av de store og varige militære avdelinger under den kalde krigen. Dette er bind 1 om Stay Behind.
Utgivelse: 15. mars.
Pax

Skarp i  hagen

Espen Skarphagen
DEBUTANT!
Skarp i hagen
Bli med inn i hageblogger og forfatter Espen Skarphagen fantastiske og svært mangfoldige hage. Den som har en hage, lærer noe hele tiden og det er denne lærdommen Espen nå deler i sin debutbok. Han fikk sitt første bed som seksåring og er utdannet blomsterdekoratør. I boken viser han deg vekster du vil lykkes med og gir karakter. Han er svært opptatt av å spille på lag med naturen ved å finne naturlige løsninger mot skadedyr, og ha fokus på økologisk dyrkning med utstrakt gjenbruk.
Utgivelse: 15.mars.
Gyldendal

Gendolyn Sasse
Russlands krig mot Ukraina
Oversatt av: Merete Franz.
Boken gir en innføring i bakgrunnen for krigen, hvordan den føres og hvilke konsekvenser det har for Ukraina, men også for Europa, verdenssamfunnet og internasjonale konstellasjoner og samarbeid. Det legges særlig vekt på geopolitiske forhold som kan årsaksforklare Russlands handlingsmønster, og de internasjonale politiske motsetningene og historiske forholdene som danner bakteppet for krigssituasjonen.
Utgivelse: 15. mars.
Orkana

Lars Halse Kneppe
Koronaungdom. Ungdommers liv gjennom pandemien
Som psykolog på videregående skoler i Oslo har Lars Halse Kneppe tilbragt hele pandemien ute på skolene, blant unge mennesker. Det var en verden som endret seg fra uke til uke og som ingen visste hvor lenge ville vare. I denne boka deler Kneppe ungdommenes historier, om hvordan det har gått med dem underveis, men også etter at verden åpnet opp igjen.
Utgivelse: 16 mars.
Cappelen Damm

Sophie Kirschbaum
Heklede venner
Nå kan du hekle de velkjente figurene som barna dine elsker, eller kanskje en favoritt fra da du selv var barn? Her finner du 30 oppskrifter som vil glede både store og små – fra tegneseriefigurer og superhelter til ikoniske karakterer fra bøkenes verden.
Utgivelse: 16. mars.
Vigmostad & Bjørke

Maria Berg Hestad
Matauk med pallekarm. Enkle grep til selvforsyning
Her gir den folkekjære hageeksperten deg praktiske tips til hvordan du på kort tid kan etablere en fullverdig kjøkkenhage med enkle grep og pallekarmer, og hvordan du kan få til flere avlinger på en sesong. Tipsene er tilpasset både små og store hageflekker. Du får steg for steg-arbeidsoppgaver for hver uke, grønsaksportretter, tips til samplanting og lagring, topp ti-lister og mye mer.
Utgivelse: 16. mars.
Skald

Lowresrgb omslagsforside this is norway final

Taraneh Ghajar Jerven, Cecilie Ellefsen (ill.)
This is Norway
Denne våren gir vi ut en engelsk utgave av Her er Norge. Her kan leseren dykke ned i fengende fakta om alt fra norsk mat og språk til lokalkultur og storbyer. Boka tar for seg region for region i det langstrakte landet vårt, og skildrer temaer som tradisjoner og kuriositeter med spennende oppdagelser på hver side.
Utgivelse: 20. mars.
Cappelen Damm

9788203396618 org 19aa8aaf02bde2b3e2a7b0282161ecf6

Niklas Nygaard Grande
DEBUTANT!
Hagemøbler steg for steg
I denne boka viser Niklas Nygaard Grande, alias Snekker Niklas, hvordan du lett kan lage kule møbler av gjenbruksmaterialer og plankerester. Du får vite hva slags verktøy du må ha og hva som kan være greit å ha. Her trengs ingen forkunnskaper, og du vil bli overrasket over hvor enkelt det kan gjøres. Ved hjelp av gode bilder og tydelige plantegninger gir boka steg for steg-beskrivelser av 19 ulike prosjekter. Flere av møblene bygger på de samme grunnteknikkene, som du også kan bruke til å designe egne prosjekter.
Utgivelse: 20. mars.
Aschehoug

Silje Baarli Salvesen
Gråt. Om tårer som berører, engasjerer og provoserer
Å gråte er det første vi gjør i denne verden. Det er et uttrykk for liv! Gråten kickstarter lungene og livet utenfor livmoren.
Denne boka tar for seg den emosjonelle gråten. Emosjonell gråt er helt spesielt for oss mennesker. Den er så naturlig og normal, men kan samtidig være både pinlig og problematisk. Forfatteren Baarli Salvesen ser i denne boken på sosiale, historiske, kulturelle og psykologiske aspekter ved gråt.
Utgivelse: 20 mars.
Cappelen Damm

Aslak Hartberg
Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkkangst
Hver måned tar i snitt seks unge menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv, ifølge Folkehelseinstituttet. To av tre som begår selvmord før fylte 25 år er menn. Menn er overrepresentert på statistikker om depresjon og panikkangst. Likevel søker de sjelden hjelp. Aslak Hartberg, rapper i Klovner i kamp, har skrevet en bok om angst, spesielt rettet mot menn.
Utgivelse: 20 mars.
Cappelen Damm

Historier om ugress

Knut Langeland
Historier om ugress. Planter til nytte og glede
I denne rikt illustrerte boken ser plantehistoriker Knut Langeland med et interessert og kjærlig blikk på et knippe av våre mest trofaste, og uønskede, følgesvenner i planteriket. I dag, i en verden hvor menneskeskapte klimaendringer truer både verdens matsikkerhet og artsmangfoldet på kloden, må vi nå jobbe aktivt for et mer variert planteliv. Og nettopp her kan det vise seg at det livskraftige ugresset kan bidra på viktige måter.
Utgivelse: 21. mars.
Pax

Martin Kvist
Oslomarkas beste turer. 200 spennende turmål for hele familien «Spennende» er nøkkelordet for denne utgivelsen – hvordan få med familien på oppdagelsesreise? Dette er boken som får hele familien ut på tur mot nye mål! En hengebro, en hule, et tårn eller en spennende foss – for å få med barna på tur trenger man ofte et mål! Hvordan finne spennende, morsomme og spektakulære turmål som du ikke visste eksisterte? Denne boken gir deg alt du trenger for å skape gode opplevelser sammen med hele familien, eller sammen med kjæresten eller venner. Utgivelse: 22.mars. Gyldendal

9788234010620

Kristin Fridtun
Klok kvinne eller digg dame? Eit stridsskrift om kjønn og Håvamål-omsetjing
Forfattar og norrønfilolog Kristin Fridtun er ein ihuga lesar av eddadikta. For nokre år sidan la ho merke til at den kvinnelege Håvamål-figuren Billings møy var framstilt litt annleis i norske omsetjingar enn i den norrøne grunnteksten. Var ikkje møya vorten litt penare i dei norske utgåvene? Og litt dummare? Fridtun tok til å saumfara utgåver på andre språk. Då dukka fleire spørsmål opp. Kvifor er det nesten berre menn som har omsett eddadikt til skandinavisk? Kvifor er Billings møy naken i illustrasjonane? Og kva veit vi eigentleg om henne?
Utgivelse: 23. mars.
Samlaget

Christian Borch
Ringside. Minner fra et liv i journalistikkens skarpe ende
I nesten femti år har Christan Borch stått ringside der beslutninger fattes. Nå letter han på sløret og gir leseren innsikt i de like dramatiske som avslørende – og ofte absurde – situasjoner en journalist plassert nær maktens kjerne kan komme bort i. Erfaringene skriver seg fra løpende nærkontakt med så forskjellige prosesser som Solidarnosc i Polen, utviklingen i Israel, nedrustningsforhandlinger, bruk av dødsstraff i Texas, forholdene i og til EU, krig i Afghanistan, USA, Treholt-saken og mye, mye mer.
Utgivelse: 23. mars.
Cappelen Damm

Ishita Barua og Inga Strumke
DEBUTANTER!
Legenes nye superkrefter. Hvordan kunstig intelligens kan redde liv
Forfatterne viser hvordan kunstig intelligens brukes i helsevesenet i dag og hvilken utvikling vi har i vente. Kunstig intelligens kan gi legene superkrefter, gi pasienter bedre tilgang på god helsehjelp, og også redde liv. Boken inneholder virkelige historier fra Norge og resten av verden, blant annet fra forfatternes egen forskning innen medisin og teknologi.
Utgivelse: 24 mars.
Cappelen Damm

Anna og Anders Jeppson
Snekring til uteplassen
Oversatt av: Ann Høydalsnes.
En bok som passer for både nybegynnere og mer erfarne snekkere. Her lærer du å snekre en rekke fine bruksting til både ute- og innemiljøer, til hjemmet og til hytta. Boken beskriver både små og store prosjekter av varierende vanskelighetsgrad med tydelige instruksjoner, komplette materialoversikter og detaljerte tegninger.
Utgivelse: 24. mars.
Vigmostad & Bjørke

Golalah Abissi
DEBUTANT!
Golalahs matreise. Mat fra hele Midtøsten
«Vil du oppleve nye og spennende smaker, og brenner for å prøve autentiske retter, så vær så god: Her får du muligheten til å bli med meg på en spennende matreise gjennom hele Midtøsten!» Slik åpner Golalah denne kokeboken med fra Marokko i vest til Iran i øst. I Midtøsten er mat mye mer enn bare et drivstoff for kroppen. Mat er en god grunn til å samles. Gjestfrihet er en dyd og gjestene skal møtes av bord som stappfulle av en mengde små og store retter. Dagens kjøkken er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner. Her er det aromatiske og smakfulle krydder i overflod. Mange av Midtøstens kjente retter er helt veganske, og kjøttrettene inneholder mye bønner og grønnsaker. Dette er mat som er full av smak og dessuten bra for både helse og klimaet!
Utgivelse: 25. mars.
Bonnier Norsk forlag

9788203396991 org 000345019201ece9b78baa52eee4ddc9

Ragnhild Holmås
Ordenes hemmeligheter
Buksa di er oppkalt etter en geitebukk. Nachoen du spiser, er oppkalt etter en meksikansk nese, og du dypper den i guacamole, som betyr ‘testikkelsaus’. Språkets morsomste, flaueste og skumleste livshistorier brettes ut som små noveller i Ordenes hårreisende hemmeligheter en grenseoverskridende praktbok om etymologi for barn. Ordenes hårreisende hemmeligheter er skrevet av Ragnhild Holmås. Dette er hennes første bok for barn. Sammen med illustratør Henriette Osnes (“Une og skolestarten”, 2022) skaper Holmås er rikt og rampete univers som ligner David Walliams’.
Utgivelse: 27. mars.
Aschehoug

Loa Opstrup og Troels W. Kjær
Hjernerystelse
Oversatt av: Karl Otto Nakken.
En hjernerystelse representerer ikke bare en fysisk livshindring, den innebærer også en omstilling mentalt og eksistensielt. Den som er rammet blir tvunget til å endre sin livsstil radikalt og bare langsomt ta del i det vante igjen. Noen opplever langtidsvirkninger og blir nødt til å prioritere annerledes i enda lenger tid.
Hjernerystelse, som utkom på dansk i 2019, presenterer den faglige kunnskapen som vi per idag har på området.
Utgivelse: 27. mars.
Cappelen Damm

Kjersti Kvam og Catrin Sagen
Minipsykologi: Forstå kommunikasjon
Det viktigste du trenger å vite
Forstå kommunikasjon – det viktigste du trenger å vite er boken som kan gjøre oss bedre til å kommunisere med hverandre, med menneskene vi er glade i (til og med dem vi kanskje ikke er like begeistret for), og med oss selv.
Dette er den første boken i minipsykologiserien, som handler om den viktige hverdagspsykologien vi omgir oss med. I Forstå kommunikasjon stiller forfatteren spørsmålene vi alle lurer på, og psykolog Catrin Sagen, en av de tydeligste terapistemmene i norske medier, øser av sin kloke, menneskelige kunnskap om temaene.
Utgivelse: 27. mars
Cappelen Damm

Line Nagell Ylvisåker
Annleislandet Svalbard. Små liv i storpolitikken
Svalbardtraktaten i 1925 gjorde øygruppa Svalbard til ein del av Noreg, men også heilt annleis. Det er den einaste staden i verda der menneske kan slå seg ned utan visum eller opphaldsløyve. Alle kan busetja seg der, men ein må ha jobb eller pengar nok til å brødfø seg, og ein stad å bu. Utan det blir ein send heim av politiet. Den norske busetnaden Longyearbyen er blitt ein smeltedigel av folk frå fleire enn femti nasjonar. For dei finst det ikkje noko tryggleiksnett, berre ein brutal arktisk natur. Svalbard skal ikkje vera ei bakdør til Fastlands-Noreg.
Utgivelse: 29. mars.
Samlaget

Sofie Frøysaa og Ellen Frøysaa
DEBUTANTER!
Alt bra? En mor og datter om å være pårørende og psykisk syk
Boka handler om Sofie Frøysaa og moren Ellen Frøysaa sitt møte med skolen og det psykiske helsevesenet når Sofie blir psykisk syk i tenårene.
Sofie gikk fra å få toppkarakterer på ungdomsskolen til å bli en såkalt dropout-elev på videregående.
Det handler om hvordan familiedynamikken endres når en i familien blir syk. Det handler om forventninger, frykt, dårlig samvittighet og skam.
Og kanskje viktigst av alt: Om viktigheten av å bli tatt på alvor.
Utgivelse: 30 mars.
Cappelen Damm

Tdu omslag highres

Erik Thomassen
Tre desperate uker. Det norsk-britiske felttoget i Sør-Norge 1940
I denne boken får leseren innblikk i hvordan felttoget artet seg, og hvordan det ble opplevd av de som deltok. Felttoget settes også inn i en større sammenheng. Boken henvender seg til en bred leserkrets samtidig som den tilfredsstiller faghistoriske krav.
Utgivelse: 31. mars.
Vigmostad & Bjørke

Lars Fr. H. Svendsen
Håpets filosofi
Den internasjonalt anerkjente filosofen tar oss med på en reise i filosofihistorien og viser hva de mest sentrale tenkerne har skrevet om håp. Inspirert av hendelsene det siste året, og spesielt av den ukrainske befolkningens reaksjon på den russiske angrepskrigen, har Svendsen valgt å vende blikket mot noe mange trenger i dagens verdenssituasjon, nemlig håp.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kagge Forlag

Slavoj Žižek
Pandemi! 2
Oversatt av: Anette Steingrimson.
I denne fengslende oppfølgeren til Pandemi! Covid-19 ryster verden, dykker Žižek ned i noen av de mer overraskende dimensjonene av lockdown, karantene og sosial distansering — og hvordan vi mennesker er «Covid­kaputte». Et av temaene Žižek undersøker er hvordan fremmedarbeidere påvirker matvareforsyningen vår og hvordan pandemien har gjort det umulig for produsenter å bruke arbeidskraft fra andre land. Žižek peker nettopp på den nåtidige kapitalismens manglende evne til å sikre allmennheten gjennom en krise.
Žižek spenner over kritisk teori, popkul­tur og psykoanalyse for å belyse og avsløre urovekkende kunnskaps­ og maktdynamikk som manifesterer seg gjennom pandemien.
Utgivelse: Ultimo mars.
Solum Bokvennen

Nansenhjelpen forside

Hilde Vesaas
Nansenhjelpens modige kvinner. Med nestekjærlighet som våpen i kampen mot jødiske flyktninger
I denne boka forteller Hilde Vesaas den sterke og ukjente historien om kvinnene i Nansenhjelpen. De utførte noen av de farligste oppdragene for å redde jødiske flyktninger, spesielt barn, under andre verdenskrig.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kagge Forlag

Midelfart kjære leder forside hoy

Gitte og Thomas Nesset Midelfart
DEBUTANTER!
Kjære leder. Slik får du det beste ut av de fleste
Thomas og Gitte Nesset Midelfart er blant Norges fremste ledelseseksperter, spesialister i ledelsespsykologi og kjent fra spalten «Lederlivet» i Dagens Næringsliv. I Kjære leder deler ekteparet de nyttigste teoriene og teknikkene som gir motiverte og trygge medarbeidere, enten du er leder for en stor eller liten bedrift.
Utgivelse: Ultimo mars.
Kagge Forlag

Aksel Inge Sinding
Sa jeg noe feil?
Lettlest og klok bok om hvordan vi kan bli flinkere til å snakke sammen! Skrevet av psykolog Aksel Inge Sinding, en av forfatterne bak bestselgeren Selvkritisk. Et møte med din indre kritiker. På en engasjerende og tydelig måte formidles grunnleggende empatiske prinsipper, og det gis effektive verktøy og innsikter som kan benyttes av alle. Forfatteren bruker historier fra eget og andres liv, samt eksempler fra hverdagssituasjoner og terapirommet
Utgivelse: Ultimo mars
Gyldendal

Dag Nylander & Tove Gravdal
Ut av jungelen. Fredsprosessen i Colombia
Kan Norge gjøre en forskjell i verden? Diplomaten Dag Nylander ledet det norske teamet under forhandlingene i Colombia, som i 2016 gjorde slutt på 52 års blodig borgerkrig. Prosessen hadde mange tilbakeslag, og det var med livet som innsats at de involverte valgte fred fremfor krig. Dette er en dramatisk innsidefortelling om den viktigste og mest vellykkede fredsprosessen i verden i vår tid.
Utgivelse: Ultimo mars.
Spartacus

Nastassja Martin
Tro på det ville
Oversatt av: Henninge Margrethe Solberg.
En unik overlevelseshistorie fra det østre Sibir. Etter å ha blitt lemlestet i et brutalt bjørneangrep, tvinges den franske antropologen Nastassja Martin til å utforske skillet mellom dyr og menneske. Etter flere kompliserte operasjoner i Russland og Frankrike, vender hun tilbake til Kamtsjatka for å finne svar, hos urfolket som nå regner henne som en medka – halvt menneske, halvt bjørn.
Utgivelse: Ultimo mars.
Spartacus

Erlend Hammer
Bjarne Melgaard
Melgaard er en av landets mest provoserende og medieomtalte samtidskunstnere. Dette er den første omfattende og helhetlige presentasjonen av kunstnerskapet hans på norsk.
Utgivelse: Ultimo mars.
Uten tittel forlag

Hvorfor gikk jeg ikke

Sanna Sarromaa
Hvorfor gikk jeg ikke? Og kjærlighet og psykisk vold
Vold er ikke bare fysisk, vold kan også være psykisk. Dette fikk Sanna Sarromaa erfare – da hennes kjæreste viste seg å være en manipulator. Sarromaa skriver med utgangspunkt i egne opplevelser om hva som skjedde da kjærligheten ble et traume. Den vanligste reaksjonen når noen forteller at de har vært utsatt for partnervold er: Hvorfor gikk du ikke? Slik tenkte Sanna Sarromaa også, helt til hun selv ble den som ikke greide å bryte ut av et destruktivt forhold.
Utgivelse: Mars.
Res Publica

Bokstaven r

Torgeir Ekerholt Sæveraas
Bokstaven R
I 1942 utstedte politiinspektør Knut Rød i Statspolitiet en ordre om at alle jøder skulle arresteres. Noen timer senere befant 529 norske jøder seg om bord i D/S «Donau» med kurs for nazistenes konsentrasjonsleire. I rettsoppgjøret etter andre verdenskrig ble likevel Rød frikjent, mens etterretningsagenten og torturisten Henry Rinnan ble dømt til døden. Ved en gjennomgang av Rinnan-saken og 98 mellomliggende landssviksaker, frem til saken mot Knut Rød, ønsker Sæveraas å åpne for en diskusjon rundt de bakenforliggende årsakene og de moralske dilemmaene knyttet til utfallet av saken.
Utgivelse: Ultimo mars
Pax

Tarjei Leer-Salvesen
DEBUTANT!
De modige. Historier om varsling
Hva er varsling i arbeidslivet? Forfatter Tarjei Leer-Salvesen har møtt en rekke varslere. Ved å fortelle deres historier viser han hvordan det norske samfunnet håndterer varsling. Hva står en arbeidstaker overfor når hun oppdager noe som er feil, og vurderer å varsle? Hvem er varslerne, og hvordan går det med dem og karrieren etterpå? Noen har betalt en høy pris for å si ifra. De modige. Historier om varsling er en bok om ytringsfrihet.
Utgivelse: Mars.
Res Publica

Øystein Sørensen
Svik 1940? Ettergivenheten i 1940 i lys av norsk politisk kultur siden 1814
Meningen er ikke å forsvare folk som var villige til å avsette konge og regjering, men å forstå deres handlinger og tenkemåte bedre. Det er et poeng i boken å se aktørenes perspektiver – deres erfaringshorisont og deres forestillinger om faktiske handlingsalternativer i 1940 – målt opp mot vår historiske fasit.
Utgivelse: Mars
Dreyers forlag

Helge Ø. Pharo, Øyvind Østerud, Jarle Simensen og Sunniva Engh (red.)
En organisert verdensorden? Fra Folkeforbundet til De forente nasjoner
Folkenes Forbund og De forente nasjoner ble stiftet i kjølvannet av de store krigene – FF i 1920 og FN i 1945. De ble dannet med en ambisjon om fredelig samarbeid, rettsordninger og utvikling. Denne boka stiller FF og FN sammen i et overordnet perspektiv – fredsambisjonene og stormaktsspillet, utviklingsstrategien og de territoriale spørsmålene, helsepolitikken og de rettslige rammene. I alle kapitlene blir Norges rolle kartlagt.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Truls Wyller
Tanker, tid og ting. Et bidrag til filosofi om selvkunnskap
Hva er et menneske? Den som stiller spørsmålet er selv et menneske, så svaret er en form for selvkunnskap. Bokens hovedtese er at denne kunnskapen ikke gjelder et særskilt objekt; et «selv». Den gjelder oss selv som fornuftsvesener, fornuften er en livsevne, og å avdekke fornuft i tilværelsen er fornuftens selvrefleksive bedømmelse av noe som fornuftig.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Tomas Andersson
Båhuslens historie. Fra jernalder til 1658
Oversatt av: Helle Sommerfelt.
Båhuslen spiller er vesentlig rolle i både norsk og nordisk historie. Dette landskapet sørvest i Sverige, mellom Svinesund og munningen av Göta älv, tilhørte Norge fra rikssamlingen til freden i Roskilde i 1658. Unionen mellom Sverige og Norge fra 1319 til 1343 gjorde regionen til et naturlig sentrum, og senere ble det en stadig krigsskueplass under sammenstøtene mellom Sverige og Danmark-Norge. Arkeolog, historiker og forfatter Tomas Andersson har skrevet den første boka om områdets egen historie, fri fra norske, danske og svenske overtoner.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Jørn Øyrehagen Sunde (red.)
Landslova av 1274. Rett, samfunn og politikk i norsk høgmellomalder
Landslova av 1274 er unik både i norsk og europeisk rettshistorie, men ikkje minst var den ei særs viktig hending i norsk mellomalder, og for utviklinga av det norske rettssystemet, politisk kultur og ei norsk statsmakt. I denne antologien har 12 forskarar valt seg kvar sin lovregel i Landslova som dei set inn i ein historisk og juridisk samanheng, og gjennom det gjev eit innblikk i rett, samfunn og politikk i norsk høgmellomalder.
Utgivelse: Mars
Dreyers forlag

APRIL

Sandra Kristiansen
DEBUTANT!
Er det en lege her? En turnusleges hemmelige dagbok
Vi hører daglig om fastlegekrise, overarbeidete sykehusleger, innleide vikarer på ukeskontrakter … Men hvordan står det egentlig til ved frontlinjen av norsk helsevesen? Som nyutdannet lege tar Sandra Kristiansen fatt på sin turnustjeneste og må raskt innse at her er det bare å lære seg å bli selvstendig så fort som mulig. Pasientene strømmer på og bakvakten har lagt seg for å sove og gitt beskjed om at han kun skal vekkes hvis det er «f***ings ragnarokk». Sandra begynner å skrive dagbok i små, ledige stunder. Resultatet er denne boken – et møte med både døende og helt friske pasienter, nedlatende overleger, velmenende sykepleiere, nattevakter som aldri tar slutt og generelt komiske, rørende og absurde situasjoner på løpende bånd.
Utgivelse: 1. april.
Bonnier Norsk Forlag

Jo Røislien
Tenk før du snakker. Effektiv kommunikasjon i fire steg
Jo Røislien er en av Norges fremste formidlere. Gjennom TENK-modellen viser han hvordan du knekker kommunikasjonskoden. Det hjelper ikke om du har noe viktig å si hvis ingen lytter. I en tid der vi bombarderes med informasjon og alt og alle kjemper om oppmerksomheten, kreves det mer enn rene fakta for å trenge gjennom støyen. Vil du nå frem med budskapet ditt, må du tenke nytt.
Utgivelse: 2. april.
Bonnier norsk forlag

Anna Blix
40 uker, en menneskegraviditet og 76 andre måter å få barn på
Det tar 40 uker å bygge en menneskebaby, og underveis ligner forholdet mellom fosteret og den gravide på forholdet mellom en parasitt og en vert. De fuglene som har lengst rugetid av alle, vandrealbatrossene, er ferdige med å ruge allerede etter 10 uker. Hvorfor bærer vi mennesker babyene inni kroppen så lenge? Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss?
Biolog Anna Blixs boken gir evolusjonær trøst gjennom svangerskapets plager og en forklaring på hvordan vi endte opp her, som den smarteste arten med den den slitsomme, men likevel ikke så dumme, måten å reprodusere på.
Utgivelse: 3 april.
Cappelen Damm

Randulf Valle
Laks. Historien om en fantastisk fisk og tre litt under middels fiskesesonger
Å fiske etter laks betyr spenning, adrenalin og mye venting. Villaksen er en fisk det er knyttet mange myter til. Laksefiskere holder ofte de beste fiskeplassene for seg selv. For forfatter, naturformidler og ivrig laksefisker Randulf Valle har det vært mest venting de siste årene. Hva skjer med villaksen i norska elver?, spør han seg. For å få svar legger Valle ut på en reise Norge på langs for å kunne forstå laksen og dens bevegelser.
Utgivelse: 4. april.
Cappelen Damm

Emily Bone, Laura Cowan og Wazza Pink (illustratør)
En klaffebok om trær
Oversatt av: Sigrid Grande.
Hva slags trær vokser i havet? Hvor høye er de høyeste trærne? Hvilket tre kan forandre smaken på bladene sine? I denne boken finner du svarene, og dessuten massevis av andre fantastiske fakta om trær. Boken inngår i en klaffebokserie som tar for seg alt fra insekter til menneskekroppen
Utgivelse: 4. april.
Vigmostad & Bjørke

Lowresrgb omslagsforside vitengalskap 2  syke sykdommer

Alexander Sandtorv, Helena Lindholm (ill.)
VitenGALskap 2: Syke sykdommer
VitenGALskap er levende formidling av vitenskap og alt det rare som driver verden fremover. En original serie om alt vilt som skjer i vitenskapens navn. Syke sykdommer er den andre boka i serien. Bok nummer 1 Elleville eksperimenter kom høsten 2022.
Boken inneholder faktabokser, humoristiske illustrasjoner, eksperimenter du kan gjøre hjemme og funfacts om rare sykdommer. Dette er boka om de rareste sykdommene opp gjennom historien. Og ikke minst handler det om den fantastiske kroppen vår.
Utgivelse: 6. april.
Cappelen Damm

Kjell Aukrust
Flåklypa Tidende. Samlede utgaver – bind 3
Den sprudlende avisparodien Flåklypa Tidende regnes som Kjell Aukrusts humoristiske hovedverk, og med dette bindet er hele verket for første gang samlet mellom to permer.
Utgivelse: 11 april.
Cappelen Damm

Hege og Stine Schultz Heireng
Gå grønt – 48 turer og 100 tips til et mer bærekraftig friluftsliv
Tursøstrene er tilbake! Gå grønt gir deg tips til 48 turdestinasjoner i verdensklasse. Her er urskog, høyfjell, brelandskap og smaragdgrønt vann. Hit kan du reise med litt bedre samvittighet og likevel få uforglemmelige opplevelser. Boken beskriver spektakulære steder du kan nå til fots fra togstasjonen, unike overnattingsplasser du aldri glemmer – og gir råd til gode bruktkjøp, reparasjon av turutstyr og inspirasjon til kunsten å elske den nære naturen. Bli med på veien til et grønnere friluftsliv med store opplevelser og små avtrykk.
Utgivelse: 11. april .
Gyldendal

Marius Nergård Pettersen og Randulf Valle
Norges beste villmarksturer
Marius Nergård Pettersen og Randulf Valle har i mange år trålet Norges avkroker på jakt etter turene som gir deg følelsen av det uberørte. I denne boken presenterer de 18 områder over hele landet som virkelig gir deg villmarksfølelsen. Noen er vidstrakte, øde og langt fra folk, mens andre er mindre og gjemmer seg i blindsoner rett ved store byer. I boken blir du kjent med områdene gjennom forfatternes turer og menneskene de møter der, samtidig som du får nyttig informasjon om natur, historie og severdigheter.
Utgivelse: 12. april.
Gyldendal

Tore Aurstad og Flu Hartberg (illustratør)
UFO! Fortellinger om ufoer og romvesener
Vi er alene i universet … ikke sant?Tenk om jorda plutselig ble invadert av romvesener med lysende øyne og laserpistoler. Tenk om naboen din ble bortført av en ufo og kom tilbake med historier om skapninger med sopphud og rare øyne. Tenk om du kom hjem fra en biltur og oppdaget at flere timer av turen var borte fra minnet ditt, helt til du begynte å drømme om romvesener som gjorde eksperimenter på deg. Tenk om alle ufo-historiene som er blitt fortalt gjennom hele menneskehetens historie, faktisk var sanne! Dette er en bok om de rareste, skumleste og mest kjente ufo-historiene – fra hele verden.
Utgivelse: 13. april.
Gyldendal

Simen Vatne
Norsk mat med airfryer (arbeidstittel)
Å lage mat med aifryer er lettvint, sunt og raskt, og ikke minst godt, og de siste årene har stadig flere nordmenn gått til innkjøp av dette populære kjøkkenredskapet. Denne boka fra matinfluencer Simen Vatne inneholder aifryer-oppskrifter på fristende norsk mat, laget med norske råvarer og ut fra norske matvaner.
Utgivelse: Primo april
Kagge Forlag

Forside senabort

Signe Veierud Busch
DEBUTANT!
Senabort. Den usynlige sorgen
Gjennom historiene til syv kvinner som selv har opplevd en senabort og samtaler med helsepersonell som har ulike roller og oppgaver i forbindelse med en senabort, gir denne boka et unikt innblikk i et av vår tids mest tabubelagte temaer innenfor kvinne- og reproduksjonshelse. Boka er en veiviser for alle som står i den krisen en senabort er.
Utgivelse: Primo april.
Humanist forlag

Image007

Gro Stangeland (red.)
Parkteatret. 100 år med gleder, galskap og gåsehud
Parkteatret er mer enn et kjært utested i Oslo. Bygget har en lang og spennende historie, og har huset alt fra teater, kinofilmer og konserter til brytekamper, politiske møter og humorfestivaler. En praktfull hyllest til et kulturhus som har overlevd 100 omskiftelige år, og som fremdeles er sprell levende! Med tekster av blant andre Erling Dokk Holm, Harald Herresthal, Thorvald Steen og Tora Augestad.
Utgivelse: Primo april.
Spartacus

Image001

Tacitus
Germania
Oversatt og med introduksjon av: Claus Krag.
Nyoversettelse av den romerske senatoren Tacitus’ klassiske skrift «om germanernes opprinnelse og landområder». Tacitus beskriver oss, germanerne i nord, som barbarer, men ikke desto mindre edle og verdige. Boken ble også dyrket av nazistene nesten 2000 år senere, og er blitt kalt «en av de hundre farligste bøker som noen gang er skrevet». I sin fyldige innledning setter Krag verket i kontekst, til glede for oss med begrenset kunnskap om romersk skrivekunst eller livet i Antikkens Germania.
Utgivelse: Primo april
Spartacus

Paul Bjerke og Lars Halvorsen
Ved veis ende? Pressestøtten i nåtid, fortid og fremtid
Pressestøtten er og har vært en viktig del av inntektsgrunnlaget for norske medier, og i denne boken gjennomgår forfatterne hvilken rolle den har hatt i det norske medielandskapet fra den ble innført på 1960-tallet.
Utgivelse: Primo april.
Orkana Akademisk

Kristin valla egne steder forside

Kristin Valla
Egne steder. Om skrivende kvinner, lidenskap og et lite hus på den franske landsbygda
Inspirert av Virginia Woolfs essay Et eget rom drar Kristin Valla til Frankrike for å kjøpe seg et lite landsbyhus. Dette er både en fortelling om å skape sitt eget rom, om å forfølge drømmer, om kvinner i litteraturen. Hun skriver også om spennet som oppstår mellom ekteskap, familie og samfunnets forventninger på den ene siden og egne prosjekter og drømmer på den andre.
Utgivelse: Medio april.
Kagge Forlag

Kasper Kristoffersen
DEBUTANT!
Pust ut
Kasper Kristoffersen holdt uroen og de vanskelige følelsene for seg selv. Han festet hardt og drømte stort – helt til det sa stopp. Pust ut er en ærlig og inspirerende fortelling om en ung manns reise mot et liv med mer åpenhet, tilstedeværelse og mening. Kristoffersen forteller om ensomhet, statusjag, frykt for egen psykisk helse – og om hvordan han gjennom meditasjon har fått en dypere kontakt med både seg selv og andre mennesker.
Utgivelse: Medio april.
Kagge Forlag

Amazon press

Julia Lindblom
Amazon. Bak fasaden
Oversatt av: Gøril Eldøen og Magne Tørring.
Utad er Amazon en arbeidsplass hvor alle har det gøy på jobb, selv logoen er en smilende munn. Men bak den glade innpakningen, artige slagord og teambuilding-eventer, skjuler det seg en annen virkelighet. For suksessen bygger på slitne rygger, tøffe arbeidsvilkår, usikre ansettelser, overvåkning og fagforeningsknusing. En fortelling om hvordan den voksende netthandelen er med på å endre arbeidsmarkedet mer enn vi tror.
Utgivelse: Medio april.
Forlaget Manifest

Forlatte steder forside

Cal Flyn
Forlatte steder
Oversatt av: Miriam Lane.
Hva skjer når mennesket forlater bebodde og utviklede områder? Hva skjer når naturen gjenvinner sin plass? Cal Flyn besøker spøkelsesbyer, ingenmannsland, eksklusjonssoner og postindustrielle områder, og funnene hennes er overraskende og positive. I en vakker og håpefull bok får vi tilbake troen på at naturen kan reddes til tross for hvor hardt vi prøver å ødelegge den.
Cal Flyn besøker de skumleste og mest øde stedene på jorden som på grunn av krig, katastrofe, sykdom eller økonomisk forfall, har blitt forlatt av mennesker. Det hun finner hver gang er en «øy» med et myldrende nytt liv: naturen har stormet inn for å fylle tomrommet raskere og mer grundig enn selv de mest håpefulle anslagene til forskerne.
Utgivelse: Medio april
Forlaget Press

Kvinneribunadshistoria omslag

Kvinner i bunadshistoria
Denne forteller historien om bunaden i Norge gjennom en serie kvinneportretter. Disse kvinnenes liv og virke har vært nært knyttet til bunadens utbredelse og fornyelse, og persongalleriet spenner fra dronning Maud og Hulda Garborg og frem til sentrale kvinneskikkelser i vår tid, som eksempelvis dronning Sonja.
Utgivelse: Medio april.
Forlaget Press

Thor Helge Eidsaune
I skyggen av jernmalmen – den ukjente historien
Oppdagelsen av malmfeltene i Rana var starten på en rekke hendelser som ble en viktig del av norsk historie. Denne boken beskriver hvordan Ranas jernmalmleier gjennom generasjoner har påvirket både lokal- og storsamfunnet, hvem som forsøkte å utnytte malmen, kampen mellom de ulike eierinteressene og ikke minst de politiske konfliktene og den offentlige forvaltningen av disse naturressursene.
Utgivelse: Medio april.
Orkana

Tone Tjøstheim og Mari Gjersøe
DEBUTANTER!
Med barna på Norges tak. 20 toppturer – etappe for etappe
Norgesferien har kommet for å bli og interessen for å ta med barna ut i fjell og natur blir stadig større. Behovet for informasjon er like stort, særlig blant dem som er i startgropa. Hvilke turer anbefales? Når bør man gå? Hva bør man huske på, både før og underveis? Med barna på Norges tak gir deg svarene. Her blir barnefamilier guidet trygt gjennom 20 ikoniske toppturer – etappe for etappe. Forfatterne er lommekjent i den norske fjellheimen og presenterer nøye utvalgte ruteforslag i Jotunheimen, Hardangervidda, Aurlandsdalen, Rondane og Dovrefjell, Lysefjorden, Romsdalen og Telemark.
Utgivelse: 17. april.
Bonnier Norsk forlag

Andreas Stien-Leenderts
DEBUTANT!
Skolen er ikke for alle, men den kan bli det
Norsk skole har blitt en konkurranseskole hvor kun det som kan telles, teller.
Resultatene av mer enn 20 år med en markedsrettet skole, er nå klare. Vi står overfor en systemsvikt som følge av politiske avgjørelser. Dette har gitt tragiske konsekvenser som blant annet økning i ufrivillig skolefravær, økning i psykiske problemer, mer stressede elever, og en eksplosiv økning i bruken av ADHD-medisiner.
Dette er historien fra innsiden som forteller hvordan resultatjaget og politiske bestemmelser har påvirket elevene og ansatte i skolen.
Utgivelse: 17. april.
Cappelen Damm

Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Langs norske veier. Nordpå
I denne boka viser de to erfarne turskribentene vei til både kjente om mindre kjente severdigheter. Nordpå er et veldig område der du kan oppleve buktende jorder i Trøndelag, majestetiske, snødekte fjelltopper, kritthvite sandstrender i Lofoten eller dramatisk kyst helt nord i Finnmark. En tur nordpå, langs norske veier er noe du sent vil glemme.
Utgivelse: 17. april.
Cappelen Damm

Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Langs norske veier. Vestpå
I denne boka viser de to erfarne turskribentene vei til kjente om mindre kjente severdigheter. Turen går i gjennom Møre og Romdals dramatiske landskap, langs Vestlands verdenskjente fjorder og fjell og helt ned til de langstrakte Jærstrendene. En biltur vestpå er en tur gjennom et vanvittig skiftende landskap med noen av landets mest spektakulære utsiktspunkter.
Utgivelse: 17. april.
Cappelen Damm

Jonis Josef
Jonis Josef LIVE
Velkommen til et upretensiøst, upolert og ukorrekt standupshow i bokform. Jonis Josef er serieskaper, skuespiller og programleder, men først og fremst standupkomiker.
I denne boken har han plukket ut de aller beste vitsene og presenterer et forrykende show i bokform. Illustrert av Mikael Noguchi
Utgivelse: 20 april.
Cappelen Damm

Aicha lite

Aicha Bouhlou
Aichas bord i solen. Middelhavsmat du kan spise hele året
Oppfølgeren til storselgeren Aichas salatfantasier er endelig her! Nok en gang har den bestselgende forfatteren og tidligere galleristen skapt magi på fat og tryllet frem ekstraordinære retter. Boken er et estetisk fyrverkeri og inneholder 100 deilige oppskrifter inspirert av middelhavskjøkkenet.
Utgivelse: 20. april.
Gyldendal

Stine og Jarlen
DEBUTANTER!
Med hund på tur. Tips – trening – inspirasjon
I Med hund på tur gir Stine og Jarlen gode råd og smarte tips til hundeeiere som vil ha med hunden sin på tur, og inspirasjon til morsomme aktiviteter å gjøre sammen. Boka tar for seg alt som er viktig å tenke på når det gjelder trivsel, sikkerhet og helse når hunden skal være med på både langtur og kortere turer.
Utgivelse: 20 april.
Cappelen Damm

Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes
Bucket list, 500 opplevelser i Norge
Norge er fortsatt ditt nærmeste ferieland og få steder i verden kan tilby så flott og variert natur. Denne boka inneholder det beste landet vårt har å by på av natur- kultur- og turopplevelser og rommer alt fra populære familieattraksjoner til spesielle kulturminner.
Utgivelse: 21. april.
Vigmostad & Bjørke

Anne Hilde Vassbø Hagen
Superkraften i alle foreldre
En bok som lærer deg å hjelpe barnet ditt med å håndtere følelsene sine! Psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen har vært med på å bygge opp et av de største fagmiljøene av psykologer utenfor de store utdanningsinstitusjonene i Norge: Institutt for psykologisk rådgivning. Boken vil veilede deg til å utforske og forstå følelsene og behovene som kan gjemme seg bak problematisk atferd og andre utfordringer, både i barnet ditt og i deg selv. Du vil få en helt ny og banebrytende forståelse av hvordan du jobber med motivasjon, reparasjon og grenser, og du vil se at superkraften du trenger for å hjelpe barnet ditt, allerede eksisterer i deg.
Utgivelse: 24. april.
Gyldendal

Jørn Hurum, Torstein Helleve, Esther van Hulsen
Roar
Roar er navnet på et fantastisk Triceratops-fossil som nylig ble funnet og gravd ut. Og denne boken forteller hele Roars historie. Boken tar oss med på en spennende reise tilbake til krittiden og inneholder også en mengde spennende fakta om funn og utgraving av fossiler, og om dinosaurer generelt.
Utgivelse: 24. april.
Vigmostad & Bjørke

9788203397301 org 7762180f2b0e239bbae340a51f69b238

Ida Sollie
DEBUTANT!
Fuglehundtrening med belønningsbaserte metoder
Dette er den første boka om belønningsbasert jakthundtrening i Norge. Boka tar for seg det første grunnlaget for den unge fuglehunden og eieren som trener. For å lykkes må man vite hva man skal lære hunden og hvordan. Boken viser kloke og gode treningsmetoder som bygger opp hundens egenskaper slik at den blir rustet til å takle utfordringene den vil møte i hverdagen og på jakt. Ida Sollie (f. 1987) har drevet aktivt med jakthunder, trening og prøver siden 2010. Hun har vært instruktør og holdt kurs for jakthund-eiere siden 2014. I mars 2020 lanserte hun det første onlinekurset for jakthunder.
Utgivelse: 26. april.
Aschehoug

Dag Terje Klarp Solvang
DNTs best bevarte hemmeligheter. Det beste Norge har å by på av naturopplevelser, utenfor allfarvei (arbeidstittel)
Landet vårt er stort og stiene tusenvis. Uendelig med opplevelser venter på deg ute i naturen. Det er ingen grunn til å gå i kø på de best kjente stiene lenger. Endelig får vi vite om turistforeningens egne favoritter. Her er koselige hytter, spennende dagsturer og eventyrlige ekspedisjoner fra hele Norge.
Utgivelse: 27. april.
Cappelen Damm

Simon Mugford
Fotballstjerner: Rashford
Oversatt av:Terje Krumins.
Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: 28. april.
Aschehoug

Simon Mugford
Fotballstjerner: Pogba
Oversatt av: Terje Krumins.
Bli kjent med verdens mest kjente fotballspillere! Les om hvordan de var som barn, og hva de har opplevd på veien mot å bli en av fotballens superstjerner.
I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert.
Utgivelse: 28. april.
Aschehoug

Merete Bø, Arne Hjeltnes og Einar Simensrud
Hardangersider. En smaksreise til verdens beste sidere
Gyllen sider laget på verdens beste epler! Denne boken er en sprudlende guide til sider fra Hardanger, hjertet av den norske siderproduksjonen. Boken er utstyrt med vakre fotografier og kart over områdene og er en inspirerende guide for alle som vil vite mer om den gylne og stadig mer populære drikken.
Utgivelse: 28. april.
Vigmostad & Bjørke

Valsø julie det ordner seg forside hoy

Julie Valsø
DEBUTANT!
Det ordner seg. Sju steg til å overleve småbarnslivet
På tross av grundige forberedelser kræsjer Julie Valsø rett inn i en fødselsdepresjon etter å ha født sitt andre barn. Med varme og humor skriver Valsø om å overleve småbarnslivet, om fødselsdepresjon og hvordan man kan lære seg å blåse i alle de ubrukelige forventningene man har til småbarnslivet. Valsø driver podkasten «Forhold til utredning» med ektemannen Espen og dokumenterer småbarnslivet for rundt 60 000 følgere på Instagram.
Utgivelse: Ultimo april.
Kagge Forlag

Christopher Haatuft Bra kokt Christopher Haatuft er mest kjent fra superrestauranten Lysverket i Bergen. I denne boken serverer han 75 utsøkte retter som overrasker og leverer – fra enkel gatemat til gourmet. Her finner du hverdagslige oppskrifter som bergensk fiskesuppe og fried chicken til snobbete kaviaroppskrifter fra Lysverket og ikke minst – hvordan lage din egen paprikachips! Christopher er tøffingen med det store hjertet. Dette er hans fortelling – og hans syndig gode oppskrifter.
Utgivelse: Ultimo april. Gyldendal

Jørn Øyrehagen Sunde
Norsk rettshistorie gjennom 1000 år
Boka handlar om korleis ny kommunikasjonsteknologi har endra samfunn og rett, og korleis ein har bygd rettsstat samstundes med stat for å sikra individuell fridom innan eit institusjonalisert samfunn.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Mats Tangestuen (red.)
Krigen, holocaust og hjemmefronten
I 2018 kom journalist og forfatter Marte Michelet med boken Hva visste hjemmefronten? Boken fikk gode anmeldelser, men det ble avdekket omfattende uetterrettelig kildebruk. Dette er den femte utgivelsen i kjølvannet av boken til Michelet. Den inneholder bidrag fra flere, og undersøker ulike sider av debatten, effekten av sviktende kildebruk og hva vi vet så langt.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Ingvar Brandvik Mæhle
Antikkens bystater
Politisk teori og den overfloden av forskjellige konstitusjoner som har dannet basis for europeisk tenkning helt frem til våre dager, oppsto i det politiske laboratoriet rundt Middelhavet. Her ble det gjennom flere hundre år gjennomført både fredelige og voldelige eksperimenter med varianter av enevelde (monarki, tyranni, diktatur, keiserdømme), fåmannsvelde (aristokrati, oligarki), folkestyre (demokrati) og republikk. Denne boka er et sammenlignende studium av disse styreformene, samfunnet og konfliktene som skapte dem, men med egne kapitler som konsentrer seg om den særegne utviklingen i de tre mest kjente bystatene: Athen, Sparta og Roma.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Forside høy

Sylo Taraku
Krigens kontinent. Europa etter den kalde krigen
Krigen i Ukraina er ikke den første krigen i Europa etter andre verdenskrig. Vi har faktisk hatt flere blodige kriger på vårt kontinent de siste 30 årene. Krigens kontinent forteller spesielt om krigene på Balkan på 1990-tallet, krigen i Georgia i 2008 og i Ukraina fra 2014 og i 2022. Forfatter Sylo Taraku flyktet selv fra krig, etnisk rensing og folkemord. Med denne boken ønsker han å bidra til at disse krigene i Europa, og de massive forbrytelsene som skjedde mot sivilbefolkningen, ikke blir glemt.
Utgivelse: April.
Res Publica

MAI

Trond Norén Isaksen
Ingrid Alexandras arv. Kongefamiliens tiaraer og kvinnene som har båret dem. 250 års slektshistorie i juveler
Når kongehuset historie skrives, handler det som regel om menn og om mannslinjer, ettersom kronen inntil nylig pleide å gå fra mann til mann i mannslinja. Diademene gikk derimot fra kvinne til kvinne – fra mor til datter, fra svigermor til svigerdatter, fra søster til søster og fra bestemor til sønnedøtre og datterdøtre. Slik forteller de historiene om kvinnelinjene som bandt kongeslektene sammen på tvers av landegrensene og om kvinnene som har båret dem.
Utgivelse: 2. mai.
Bonnier Norsk forlag

9788203397295 org 965422c6a246c4c43f393aad140d18a5

Maria Mork og Anette Løken Jahr
Partolkens hjertestarter
Partolkning tar utgangspunkt i at de fleste konflikter oppstår på grunn av misforståelser fordi partene har ulik personlighet og kommunikasjonsstil. For de fleste handler det om å få mulighet til å sette strek over tidligere krangler, og bli guidet og trent til å gjøre de endringene som skal til for at de skal få det parforholdet de ønsker seg. Denne boken er en praktisk guide som skal hjelpe deg til å forstå deg og partneren bedre, styrke det som er bra og rydde unna unødvendige misforståelser og på den måten gjøre hverandre gode, bevare de varme følelsene og være kjærester livet ut.
Utgivelse: 3. mai.
Aschehoug

Sam Miller
Migrasjon. Historien om menneskehetens vandringer
Oversatt av: Eve-Marie Lund.
Nye perspektiver på verdenshistorien, sett gjennom linsen til menneskelig migrasjon.
Med brede historiske penselstrøk og fengslende detaljkunnskap gir Sam Miller oss et nytt perspektiv på hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Boken er en vandring i våre forfedres fotspor fra den gang for cirka 75 000 år da de første av oss – homo sapiens – forlot Afrika.
Utgivelse: 4. mai.
Cappelen Damm

Agnete Husebye
Avlogga. Arbeidsbok for voksne
Agnete Husebye er en av Norges største influensere, og aktuell i vår gjennom deltagelse i Kompani Lauritzen på TV2. Nå kommer hun med en aktivitetsbok for voksne til sommerferien.Vi scroller og scroller og scroller – og er digitale store deler av døgnet. Dette gjelder ikke minst for Agnete Husebye – eller Agnetesh som hun kaller seg. Men av og til blir det for mye – og man vil logge av. Men den rastløse hjernen ønsker fremdeles noe å ta seg til – og her kommer boken til Agnete inn.
Utgivelse: 6. mai.
Bonnier Norsk Forlag

Victoria Sjøholt Engelschiøn og Jakob Fløtre Eiring (ill.)
DEBUTANTER!
Asteroider
Hva er et stjerneskudd? Hva forteller disse lysende stripene på nattehimmelen oss om solsystemet og universet? Og kan det virkelig være slik at et digert stjerneskudd var det som ledet til dinosaurenes undergang? Geolog og vitenskapsformidler Victoria Sjøholt Engelschiøn gir oss de fascinerende svarene i denne vakkert illustrerte boken om asteroider.
Utgivelse: 6. mai.
Vigmostad & Bjørke

9788234010705

Thomas Digervold
DEBUTANT!
Den store norske siderguiden
Visste du at sider er Noregs svar på champagne? Ifølgje utanlandske kjennarar er Noreg eit av dei mest spennande siderlanda i verda akkurat no. I denne boka tek siderekspert Thomas Digervold deg med på eit djupdykk i det flytande gullet. Han har smakt seg gjennom kassevis med sprudlande eplevin for å hjelpe deg å finne dei beste polkjøpa frå norske fruktgardar. Du lærer også korleis du luktar og smakar, og får ein lettlesen snarveg til kjenneteikn på ulike eple, siderkategoriar og siderregionane frå aust til vest. Digervold gir deg dessutan ei grundig innføring i kva for sidertypar som høver til ulike råvarer.
Utgivelse: 9. mai.
Samlaget

Ragnhild Brochmann
Stygt og pent – og hvordan snakke om tingene rundt oss
Dette er en essaysamling med Brochmanns mest gnistrende tekster om visuell kultur, kategorisert etter bruksområde (mote, design, interiør, arkitektur), supplert med sylskarpe kapittelinnledninger. Ragnhild Brochmann er en bejublet spaltist, tidligere kalt Estetikeren i Morgenbladet, nå i Dagens Næringsliv.
Utgivelse: 9. mai.
Gyldendal

Lowresrgb omslagsforside hvor kommer ordene fra

Helene Uri, Ingebjørg Tonne (ill.)
Hvor kommer ordene fra?
En bok om etymologi for barn og unge. Språket vårt er rundt oss hele tiden, og vi forholder oss til hundrevis av ord hver eneste dag. Noen ord er morsomme å si, noen er kompliserte, noen høres utenlandske ut. Men hvor kommer egentlig ordene fra? Etymologi er læren om ordenes opprinnelse – historien til og historier om ord. I denne illustrerte boka får både små og store spennende stoff å boltre seg i.
Utgivelse: 10. mai.
Cappelen Damm

Benjamin Baarli Silseth, Kine Yvonne Kjær (ill)
Stolt
Stolt er en bok som feirer mangfold og annerledeshet, og handler om å være skeiv i Norge både før og nå. Om hvordan man kan være en god støttespiller og venn, om kjønnsidentitet, kjærlighet og seksualitet, og om viktige personer som har gått foran i kampen for homofiles rettigheter. For hvorfor feirer vi Pride? Hva er lov og ikke lov i Norge? Og hva kan du si og gjøre hvis en venn betror deg en hemmelighet om egen seksualitet?
Utgivelse: 10. mai.
Cappelen Damm

Bianca Kronlöf
Brev til mannen
Oversatt: av Kjersti Velsand.
Komiker og skuespiller Bianca Kronlöf skriver forfriskende ærlige brev til menn om følelser, kjønn sex, vold og maskulinitet. Til ham som voldtok henne, til sitt ufødte barn og sin far. Til menn som ikke løfter en finger for et likestilt samfunn uten vold mot kvinner.
Utgivelse: 11. mai.
Mangschou forlag

Nils Henrik Geitle
Historiske miniferier. Fantastiske opplevelser hos Norges mest unike vertskap
Opplev maten, historien, stemningen på noen av de flotteste stedene i landet. Her får du de beste tipsene til unike, små rundreiser med historisk sus. Her kan du senke skuldrene, ta helt fri og nyte det beste Norge har å by på.
Utgivelse: 11 mai.
Cappelen Damm

9788203397042 org 29ee62ea3ed87e2e94181ded2728741a

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store feriequiz
Boka inneholder hele 1500 spennende spørsmål for hele familien fordelt på sommerspørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Spørsmålene i hver kategori kommer i stigende vanskelighetsgrad. Bakerst i boka er det ekstra vanskelige spørsmål for dem som vil ha de største quiz-utfordringene. Boka har tematisk register som gjør det enkelt å finne fram til temaene man liker best.
Utgivelse: 12. mai.
Aschehoug

Rune Markhus
DEBUTANT!
Noe inni noe annet
Tenk innenfor boksen! Har du noen gang tenkt over at verden rundt deg er full av beholdere i alle mulige former og størrelser? Det meste av det du ser, kan nemlig få plass inni noe annet.
Utgivelse: 12. mai.
Vigmostad & Bjørke

Kirsten Winge og Arne Nohr
Turmat
En praktisk veileder til turmat for dags- eller overnattingsturer. Kirsten Winge øser av sin lange erfaring for å inspirere til stimulerende og varierte turmåltider. Avhengig av tilgjengelige råstoffer presenterer hun måltider med kjøtt, fisk, grønnsaker, bær eller frukt.
Utgivelse: 13. mai
Vigmostad & Bjørke

Jan Olav Gatland
Bolette C. Pavels Larsen. Litterær pioner og føregangskvinne.
Pavels Larsen (1847–1904) var ei av få aktive litterære kvinner i si samtid. Ho var fødd i Sogn, men flytta til Bergen og vart ein av Nordens mest kjende og respekterte litteraturkritikarar. Mot slutten av 1800-talet var ho truleg verdas første kvinne som vart hovudkritikar i ei dagsavis, Bergens Tidende. Den posisjonen hadde ho i 25 år. I tillegg var ho forfattar, omsetjar, opplesar og målkvinne, samt at ho engasjerte seg for kvinnesaka. Den utstrakte brevvekslinga mellom Bolette og dåtidas kjendisar (Hamsund, Skram, Garborg, Strindberg m.f.) er viktig kjeldemateriale.
Utgivelse: 13. mai.
Skald

9788203397325 org a5dc6003220700b758490c1dbb091657

Elin Enger
DEBUTANT!
Lyst. 30 dager til nytelse, overskudd og bedre sex
Dette er boken for deg som ønsker et bedre forhold til egen kropp, som drømmer om mer intimitet og nærhet og som vil løfte sexlivet til nye høyder. Elin Enger viser deg hvordan eldgammel østlig visdom er relevant for moderne mennesker, og hvordan du kan inkludere tantrisk kjærlighetskunst i hverdagen. Gjennom 30 dager med øvelser og tips vil du oppleve en ny tilstedeværelse og harmoni som vil styrke parforholdet og være en inspirasjon for dere begge. Elin Enger (f. 1976) er tantralærer og tilbyr kurs, retreats og workshops. Hun er utdannet journalist og er kommunikasjonsrådgiver i DNT. Hun er firebarnsmor, og driver et småbruk utenfor Gjøvik.
Utgivelse 15. mai.
Aschehoug

Bård Wormdal
Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA
Ved hjelp av nye kilder, som samtaler med tidligere operatører og lekkede dokumenter, viser Spionkrigen hvordan norsk etterretning kan overvåke både fiendtlig aktivitet og vanlige nordmenn. Virksomheten drives av Norge, men er i stor grad finansiert av USA og tjener amerikanske interesser, trolig mer enn norske. Omfanget og metodikken er ikke kjent for offentligheten. Før nå. Bård Wormdal (f. 1958) er journalist i NRK Finnmark og har i over 20 år arbeidet med problemstillinger knyttet til norsk etterretningstjeneste. Han er en av få norske forfattere som skriver usensurert om utviklingen av norsk etterretning.
Utgivelse 15. mai.
Aschehoug

Garsjømoen sanninga banninga forside

Arvid Garsjømoen
Sanning krev inga banning
Helt fra skolealderen har hurdølingen Arvid Garsjømoen vært interessert i lokalhistorie og målføre. I denne boka presenterer han over 1300 ordtak, hermer, fyndord, munnhell, ord og uttrykk han har hørt og funnet brukt på Romerike. Disse avspeiler tru og holdninger, tradisjoner og folkeliv gjennom flere generasjoner. Med tegninger av John Rognstadtangen.
Utgivelse: Primo mai.
Svein Sandnes Bokforlag

Inga Strümke
DEBUTANT!
Maskiner som tenker – algoritmenes hemmelighet og veien til kunstig intelligens. (arb.tit)
Maskiner som kan tenke selv blir en stadig større del av vårt samfunn. Strümke gir leseren en oversikt over kunstig intelligens fra den spede begynnelsen på 1950-tallet til i dag. Hun skriver også om mulighetene og utfordringene teknologien gir, og hvordan fremtidens kunstige intelligens kan se ut. Inga Strümke har mastergrad i teoretisk fysikk, doktorgrad i partikkelfysikk og jobber som forsker ved NTNU.
Utgivelse: Primo mai.
Kagge Forlag

Tsitsi Dangarembga
Svart og kvinne
Oversatt av: Gøril Eldøen.
Denne paradigmeskiftende essaysamlingen vever sammen det personlige og det politiske i en lysende utforskning av rase og kjønn. Dangarembga forteller om den smertefulle adskillelsen fra foreldrene sine som småbarn, og kobler denne opplevelsen til urolighetene i Afrika forårsaket av menneskehandel og slaveri. Hun argumenterer for at det regjerende partiet i Zimbabwe etter uavhengigheten bare tilsynelatende inkluderte kvinner mens arbeidet til feminister ble ignorert. Hun beskriver egne kamper innen teater, film og litteratur, og den lange veien til utgivelsen av romanene.
Utgivelse: Primo mai.
Forlaget Press

Anna-Sabina Soggiu
DEBUTANT!
Blokka
I Blokka beskriver Anna-Sabina Soggiu hvordan det var å vokse opp som fattig i et av Norges mest stigmatiserte områder på Tøyen i Oslo. Boka utforsker hvordan det har preget henne senere i livet, og Soggiu snakker også med mennesker som vokser opp på samme sted i dag. Blokka er en både nær og personlig beretning, og en større beretning om fattigdom, mangfold, ulikhet og klasseforskjeller.
Utgivelse: Medio mai.
Forlaget Manifest

Ragnhild Sandøy
Møysalen rundt. Landskapsreiser i grenselandet mellom Lofoten og Vesterålen
Irrgrønne fjellsider, snøkledte tinder og topper, krittkvite strender og trange sund, fjorder, øyer, holmer og skjær og små fjordbygder. Smale veger slynger seg rundt nes og viker. Boka viser veg til landskap, natur og kultur – bak reklamebildene. Med tekster om historie og kultur og turbeskrivelser, gamle og nye fotografier og kart er boka en veiviser i kjente og ukjente landskap, Møysalen rundt.
Utigvelse: Medio mai.
Orkana

Ulrica Nordberg og Carina Nunstvedt
Kattekraft. La katten vise vei
Oversatt av: Lisbeth Kristoffersen.
Ulrica og Carina er journalister og forfattere forent i kjærligheten til katter og den innvirkningen de har på oss mennesker. Når begge opplever svært alvorlig sykdom i nær familie blir de vitne til hvordan kattene Bore og Clea, Mia og Magnum både lindrer og helbreder. Hva er det som bor i katten? Hvordan kan kattens frekvens og livskraft hjelpe oss til å balansere livets dur og moll? Det er spørsmålet Ulrica og Carina vil finne ut av i denne boken.
Utgivelse: 20. mai
Bonnier Norsk forlag

Helene Myhre Østervold
Tur-retur Norge. På nye eventyr med @helenemoo
Endelig kommer oppfølgeren til storsuksessen Tur-retur Norge! Her kommer et sett flunkende nye ruter og utsikter fra hele vår vakre land. Denne gangen går ferden også videre nordover – Helene har reist Helgeland og Lofoten på kryss og tvers og sjekket ut hver vik og hver topp. Hun garanterer at du vil få storslåtte opplevelser med denne boken som turfølge – her er både korte og lange ruter og noe for enhver smak og form.
Utgivelse: 20. mai.
Bonnier Norsk forlag

Lowresrgb omslagsforside hvorfor ramler ikke månen ned

Dennis Siva Lie, Leonard Furuberg (ill.)
DEBUTANT!
Hvorfor ramler ikke månen ned? og 52 andre ting du lurer på om vitenskap
I Hvorfor ramler ikke månen ned? får barna svar på små og store spørsmål om vitenskap. For hvor mye veier en sky? Hvem fant opp internett? Hvor mange trær trenger vi for å lage en rull dopapir? Og hvorfor faller en brødskive med nugatti alltid med påleggssida ned?
Hvorfor ramler ikke månen ned? er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og en perfekt samtalestarter om vitenskap for barn mellom 6 og 9 år.
Utgivelse: 22. mai.
Cappelen Damm

Pia Strømstad
Konspirasjonsteorier
Visste du at noen tror at jorda er flat som en pannekake? At månelandingen aldri har skjedd, og at verden egentlig styres av reptiler i menneskedrakt?
I denne boka går Pia Strømstad i dybden på flere av de sprøeste og mest utbredte konspirasjonsteoriene som finnes. På en spennende og humoristisk måte forteller hun om spinnville påstander og viser viktigheten av å stoppe opp og tenke seg om. Boka er illustrert av Kristoffer Kjølberg.
Utgivelse: 22. mai.
Gyldendal

Jarle Enerud
Sommerquiz 2023
Dette er quizboken som samler hele familien i sommerferien, med sine 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie ganske mange. Boken er delt inn i hele 100 kategorier med 10 spørsmål i hver kategori.
Utgivelse: 24. mai.
Gyldendal

Hatterud framside

Bjørn Hatterud
Blokka på Bjerke
Hatterud skal forlata blokka på Bjerke i Groruddalen der han har budd sidan 2009. Blokka er ei av dei eldste her i landet, har tolv etasjar og heis, og er bygd i ei tid då høghuset var sjølve framtida. Då uføretrygda Bjørn flytta inn var det mest fordi den slitne leilegheita var ei av dei få han hadde råd til med hjelp frå Nav. «Blokka på Bjerke» er ei gripande forteljing om Hatterud, livet i dei tolv etasjane og endringane som skjer med både området, blokka og Hatterud sjølv.
Utgivelse: 31. mai.
Samlaget

Janne Haaland Matlary
Verden blir aldri den samme. Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag
Russlands krig mot Ukraina har utfordret vår vante verdensorden. Etter murens fall har Vesten vektlagt samarbeid og forsoning med Russland, men de siste årenes hendelser har gjort det klart at vår nye sikkerhetspolitiske hverdag handler om konfrontasjon. I sin nye bok analyserer Matlary hvilke konsekvenser det nye verdensbildet får for Norge og Vesten. Den forrige boka fra professoren i statsvitenskap, Demokratiets langsomme død, ble en bestselger da den utkom i 2022.
Utgivelse: Ultimo mai.
Kagge Forlag

Philippe Sands
Den siste kolonien. En fortelling om eksil, rettferdighet og kolonialisme
Oversatt av: Christian Rugstad.
Gjennom én kvinnes kamp for rettferdighet forteller den prisbelønte forfatteren av Tilbake til Lemberg om de sjokkerende hendelsene som førte til den britiske koloniseringen av Chagosøyene i 1965. Kampen for å oppheve «britenes siste afrikanske koloni» er et drama¬tisk rettssalsdrama og en personlig reise for forfatteren, som ender med en historisk dom.
Utgivelse: Ultimo mai
Forlaget Press

Helge Jordheim
Berlin. Vandringer i tid og historie
Få byer er så preget av historien som Berlin. Men sporene etter fortiden i den tyske hovedstaden er ofte vanskelige å lese – preget av ødeleggelse, brudd og fravær. I boka tar Helge Jordheim oss med til storbyen Berlin i dag – og samtidig ned i historien. Han avleser fortidens spor i bylandskapet, forklarer hvordan historien har formet Berlin, og hva byen og bygningene i den kan lære oss om minne, mening, glemsel og byliv i dag.
Utgivelse: Ultimo mai.
Forlaget Press

JUNI

Anne Lene Johnsen
Quiz-bok for ikke-quizzere
Quiz-boken for deg som ikke liker å si «pass»! I denne morsomme kunnskapsboken har hvert spørsmål fire svaralternativer – et litt abusrd og tre sannsynlige. Men kun ett er riktig! Spill på lag og kast dere ut i gode resonneringer og sannsynlighetsvurderinger. Og hvis dere til slutt må gjette, så er det jo fremdeles 25 prosent sjanse for å treffe blink. En nyskapende og morsom quizbok for deg som ikke gidder pugge masse årstall og sportsresultater, men liker å tenke selv – alene eller i frisk diskusjon med lagkamerater! 
Lansering: 1. juni.
Bonnier Norsk forlag

Cornelia Thorsen
Hekle. Kom i gang med mine personlige oppskrifter
En av de store trendene håndarbeid blant unge er hekling. Etter at stjerner som Rihanna og Kylie Jenner viste seg på sine kanaler med heklede kjoler, satte en ung generasjon igang med å hekle sine egne klær på sin egen måte. En av disse var YouTuber og influencer Celina Thorsen, som la ut sine oppskrifter og plagg på sin livsstilskanal. Dette slo veldig an, og hun ble bedt av sine følgere om å samle sine beste oppskrifter i en bok.
Utgivelse: 2. juni.
Bonnier Norsk forlag

Bjarne Langseth
Nærhet i nord. Repvåg Kraftlag gjennom 75 år
Repvåg Kraftlag ble etablert i mai 1948 i Honningsvåg og omfatter deler av Nordkapp, Måsøy og deler av Porsanger kommune. Elektrisitetsutbygging gikk hand i hand med gjenreisningen etter andre verdenskrig, og kraftlaget ble et grunnlag for modernisering av den nordligste regionen i landet.
Utgivelse: Primo juni.
Orkana

Hanna Hånes
Det farlige fettet
På 1900-tallet ble nordmenn storspisere av margarin med delvis herdet fiskefett. Boka gir den første samlede framstillingen om hvordan herding av hval- og sildefett, utrydding av hvalarter og overbeskatning av fiskestammer medvirket til en epidemi av hjerteinfarkt, og hva som skjedde først etter flere tiår, da det skadelige transfettet ble fjernet fra matvarene.
Utgivelse: Medio juni.
Orkana

DATO KOMMER

Ondrej Kundra
Putins agenter
Oversatt av: Ivo Vesely.
Da Tsjekkia ble innlemmet i NATO i 1996, og senere i EU, ble det forventet at den europeiske integrasjonen ville svekke båndene til Russland. Men mens tsjek­kerne jobbet for selvstendighet, styrket Russlands sin tilstedeværelse i Tsjekkia med hemmelige agenter – med mål om å undergrave det skjøre, nyetablerte demokratiet. Den tsjekkiske journalisten og forfatteren Ondrej Kundra avdekket at Russland drev omfattende spionasje i mange andre EU­land, hvilket slett ikke var en relikvie fra Sovjetunionen. Kundra er en prisvin­nende journalist som særlig har gransket maktmisbruk, korrupsjon og spionasje.
Utgivelse: Dato kommer.
Solum Bokvennen

Hannah Arendt
Om revolusjon
Oversatt av Per Qvale.
For første gang på norsk, fra en av de viktigste politiske tenkere fra det 20. århundre.
I denne boka fra 1963 skriver filosofen Hannah Arendt om hvordan revolusjoner har forandret verden, fra den amerikanske og franske revolusjon på 1700­tallet, til store omveltninger og revolusjoner på 1900­tallet. Arendt sporer revolusjonens skiftende ansikt og dens forhold til krig, mens hun under­ streker den avgjørende rolle slike hendelser vil spille i fremtiden. Om revolusjoner er et tidløst og sentralt verk for enhver leser som vil forstå kreftene som former vår urolige fortid og nåtid. Dette er første gang Om revolusjon blir oversatt til norsk.
Utgivelse: Dato kommer.
Solum Bokvennen

Kjetil Bevanger
Dyr, mennesker, myter og makt
Mennesker og dyr lever side om side, i en form for gjensidig «maktbalanse». Noen dyr har vært en pest og en plage, andre viktige overlevelsesressurser. Bevanger skriver i denne boka om menneskets mytiske forhold til dyr, gjennom religiøse fortellinger og skapelsesmyter fra førhistorisk tid, og om dyr som utgangs­punkt for menneskets fantasier om monstre, trolldom og dyr i verdensrom­met. I nyere tids kulturminneforskning finner vi eksempler på dyrenes rolle i overtro og folkemedisin. Bevanger vier særskilt oppmerksomhet til de dyrene som har vært gjenstand for fascinasjon og undring helt siden middelalderen og frem til i dag, og ser på hvilke tradisjoner som har utviklet seg i forhold til den enkelte, og hvorfor.
Utgivelse: Dato kommer.
Solum Bokvennen

Simone de Beauvoir
Avskjedssermonien
Oversatt av: Bente Christensen.
Dette er Simone de Beauvoirs beretning om de siste ti årene av livet til Jean­ Paul Sartre, og den eneste av hennes bøker han ikke fikk lest. Beauvoir belyser et av de mest kjente og komplekse parforholdene i det tjuende århundre, og gir en grundigere forståelse av mennesket Sartre. Hun beskriver den langsomme svekkelsen av Sartres kropp og sinn, en aldrende mann som synker inn i sykdom. Boken fikk kritikk for å være indiskre og uverdig da den utkom i 1981, litt over et år etter Sartres død, men kan også gi leseren en påminnelse om menneskekroppens midlertidighet.
Utgivelse: Dato kommer.
Solum Bokvennen

Geir Totland
Den norske pengeseddelen
Norske pengesedlers historie er et kulturhistorisk verk om norske pengesedler. Pengesedler finnes i alle land og utfor­mingen varierer med tid og sted. Og selv om vi sjeldnere benytter pengesedler i dag, er de fortsatt viktige for vår forestilling om hva penger er. I denne boken følger vi utviklingen av papirpengene i et historisk perspektiv. Som økonomisk infrastruktur har betalingsmiddelet mistet mye av sin opprinnelige plass, men som symboler har pengesedlene fortsatt en viktig funksjon. Boken er gjennomillustrert.
Utgivelse: Dato kommer.
Solum Bokvennen

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.