Her er vårens sakprosabøker!

Hvilke sakprosabøker kan vi vente oss til våren?
Se lista her!

Collagealllmennne

Vi har samlet alle utgivelsen fra norske forlag – og her er den: vårlista for den såkalte bokgruppe tre – allmenn sakprosa for barn og voksne. Spesielt hyggelig er det å se hele 28 debutanter på lista!
Vi publiserer lista for bokgruppe to, akademisk litteratur, mandag 29. januar.

Det er mange store og små forlag i Norge, og det kan være at vi ikke har fanget opp alle – da det ikke finnes én oversikt over alle forlag noe sted.
Er du forlegger som leser dette, eller er du forfatter eller oversetter med bok ute i vår – og savner den på lista? Kontakt sverre.gunnar.haga@nffo.no
Lista oppdateres fortløpende. Merk at det innsendte materialet må settes opp i tekst på samme måte som i lista under.

JANUAR

Storm på vei forside cmyk highres

Steffen Kretz
Storm på vei
Oversatt av: Lars Nygaard

Original omslagsforside ekte sportshelter (1)

6. januar 2024 er det tre år siden den dramatiske stormingen av Kongressen i Washington. En gang var amerikanerne forent i felles optimisme, nå preges de av ekstrem polarisering og mistillit til det politiske systemet. Hvordan havnet USA her? Danske Steffen Kretz har reist på tvers av det store landet for å finne svarene. Storm på vei er en tankevekkende fortelling om et demokrati på vei mot oppløsning.
Utgivelse: Utgitt nå.
Spartacus Forlag

Antikkens bystater forside

Ingvar B. Mæhle
Antikkens bystater
Rundt Middelhavet ble det gjennom flere hundre år gjennomført både fredelige og voldelige eksperimenter med varianter av enevelde (monarki, tyranni, diktatur, keiserdømme), fåmannsvelde (aristokrati, oligarki), folkestyre (demokrati) og republikk. Denne boka sammenligner disse styreformene, samfunnene og konfliktene som skapte dem, med egne kapitler som konsentrer seg om den særegne utviklingen i de tre mest kjente bystatene: Athen, Sparta og Roma.
Utgivelse: Utgitt nå.
Dreyers forlag

9788203451058 org ae2e3e35469c2c38ed0bf4a8b478ca5c

Andreas Lycke
Vaner som varer
Hvorfor er det så vanskelig å lykkes med sunne vaner? Hva er det som gjør at nesten alle som går ned i vekt går opp igjen? Hvorfor er det så vanskelig å være produktiv på jobben, legge bort mobilen eller holde oversikt over økonomien? I Vaner som varer får du svaret – og løsningen. Vaneekspert Andreas Lycke brenner for å hjelpe folk med å nå målene sine og oppnå varig livsstilsendring, enten det gjelder helse, kosthold, søvn, penger, skjermbruk, effektivitet på jobben eller helt andre ting. Han har utviklet sin egen metode og sju sikre strategier som du kan bruke uansett hva du ønsker å oppnå. Strategiene hjelper deg å etablere vaner som gir deg et godt liv. Slutt med skippertak og selvkritikk – bli din egen beste støttespiller!
Utgivelse: Utgitt nå.
Aschehoug

Mary Beard
Keiseren av Roma. Å herske over Romerrike
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret og Gunnar Nyquist
Den endelige historien om den romerske keiseren, og de fargerike personlighetene som har bekledd denne rollen gjennom århundrer. I sin internasjonale bestselger SPQR gjenga Beard den tusen år lange fortellingen om det antikke Romerriket. Nå retter hun søkelyset mot keiserne som styrte det, fra Julius Caesar (drept i et attentat 44 fvt.) til Alexander Severus (drept i et attentat 235 evt.).
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

9788203451935 org 467b4c5fbe6021f751283277c6027994

Halvor Mjaugedal
Historien om Erling Braut Haaland
Visste du at Erling Braut Haaland ble toppscorer i Premier League i 2023? Eller at han i 2021-sesongen ble den første mannlige norske fotballspilleren som ble toppscorer i Mesterligaen? I Historien om Erling Braut Haaland blir du kjent med den unge superstjernen, og du kan også lese om hva som har hjulpet ham på veien mot å bli en av verdens beste fotballspillere. Kanskje du får noen tips? I denne serien kan du lese om Norges største fotballhelter. Bøkene er lettleste, gjennomillustrerte og passer for alle som elsker fotball!
Utgivelse: Utgitt nå.
Aschehoug

Jeg er alkoholiker b6a08e71 872c 4c9a a597 c4cc92774873

Gunn-Helen Øye
“Jeg er alkoholiker, og det tror jeg du også er”
Utad var hun den vellykkede yrkeskvinnen som feiret jobbsuksess med champagne. Hjemme var Gunn-Helen Øye en sliten mamma som drakk Martini skjult i kaffekrus. Fra å mestre jobb og småbarn med et glass vin på mandag og to vinglass på jobbfesten tirsdag, mistet hun kontroll over «den kule livsstilen».
Alt begynte å dreie seg om drikkingen. I denne boken deler hun sin sterke historie og ser som trendforsker på hvilken rolle alkoholen spiller i dagens nytelseskultur og hvilken sprengkraft ubevisste vaner har.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Sov deg til et bedre liv

Christian Benedict
Sov deg til et bedre liv. Hva pust, sex, melatonin, vektdyne, fullmåne og kiwi kan gjøre for søvnen din
Oversatt av: Lars Nygaard.
I denne håndboka hjelper den svenske søvnforskeren Christian Benedict oss å navigere i den uoversiktelige flommen av råd, regler og tips om søvn. Boka inneholder morsomme anekdoter og enkle tips, samt de ferskeste funnene fra forskningen. Slå av lyset, trekk opp dynen og bli med på en underholdende reise inn i søvnens verden!
Utgivelse: Utgitt nå.
Spartacus Forlag

Jakten på en serieovergriper 97125e2b 984b 4637 8b18 5152f46a31db

Anne-Britt Harsem
Jakten på en serieovergriper
En kveld logger Stine seg på internett med mobiltelefonen hun fikk til elleveårsdagen, og lager en profil på en chatteside. Her kommer hun i kontakt med Otto. En trettisju år gammel mann fra Østlandet. Etter noen måneder med kontakt kommer han til Vestlandet og besøker henne. Det er begynnelsen på et overgrepsmareritt som varer gjennom flere år. Den psykiske makten mannen fikk over den lille jenta skildres nådeløst av forfatteren Anne-Britt Harsem. Mange år senere ser Stine et bilde av Otto i avisen. Han er på konsert, står helt framme ved scenekanten, omringet av masse barn. Hun skjønner at det kan være flere ofre enn henne. Og at hun må stoppe ham. Nå er rollene byttet om. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet. Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

9788248935292 ultraprosessert lav 2 opplag

Chris van Tulleken
Ultraprosessert. Hvorfor spiser vi greier som ikke er mat … og hvorfor klarer vi ikke å stoppe?
Oversatt av: Lene Stokseth.
Den britiske legen Chris van Tulleken avdekker hvor farlig den fabrikkproduserte maten vi spiser er for kroppen og hvordan den mektige matindustrien gjør det nesten umulig å motstå usunn ultraprosessert mat. Boka har blitt en internasjonal bestselger, og ble blant annet kåret til fjorårets beste populærvitenskapelige bok av Sunday Times.
Utgivelse: Utgitt nå.
Kagge Forlag

Jinsei   lavoppløst omslag maiko nishino jensei forside lav

Maiko Nishino
Medforfiortter: Ragnhild Laukholm Sandvik / DEBUTANT!
Jinsei. Dansens kraft
Nasjonalballettens prima ballerina er blitt pensjonist og forteller for første gang hele sin historie. Om dansedrømmen, men også om mobbing, spiseforstyrrelser, sjalusi og metoo. I tillegg inneholder boka enkle øvelser som hver og en kan ha nytte av. Hvem vil vel ikke ha holdningen til en ballettdanser?
Utgivelse: Utgitt nå.
Kagge Forlag

Yngre forside

Hanne S. Finstad
Yngre. Hva vitenskapen forteller om aldring og hvordan vi kan motvirke den
Er det mulig å bli biologisk yngre mens vi blir eldre? Ja, sier Finstad. Hun ble fem år yngre på ett år. Hun ville redusere risikoen for alvorlig sykdom og lidelsene som dukker opp når du blir gammel. Boka presenterer ny forskning og handler om hvilke grep du kan ta for å leve lenger med en god helse.
Utgivelse: Utgitt nå.
Kagge Forlag

Din komplette guide til overgangsalderen forside lowres

Mari Ellingsen Chammas og Anita Hegge
DEBUTANTER!
Din komplette guide til overgangsalderen
Hetetokter, hjernetåke og lav sexlyst. Overgangsalderen er ikke alltid en dans på roser, men hjelp finnes, og undersøkelser viser at kvinner ønsker mer informasjon. Her skriver gynekolog Chammas og rådgiver Hegge om livsstil, trening, yoga og kosthold. Og ikke minst om hormonbehandling.
Utgivelse: Utgitt nå.
Kagge Forlag

Strikkmedrestegarn omslag low

Erica Berntsen
DEBUTANT!
Bernt. Strikk med restegarn
I starten av januar kom en bok for alle som har garn til overs og vil slanke garnlageret sitt. Her får du tips til hvordan sette sammen garn og skape nye, trendy strikkeplagg, og du får massevis av kreative råd som både er miljøvennlige og snille mot lommeboka.
Utgivelse: Utgitt nå.
Kagge Forlag

Rashidi senk front (003)

Kaveh Rashidi
Senk skuldrene
En stadig større del av livet vårt dreier seg om å forbedre helsa. Enten det gjelder kosthold, trening, eller tiltak for å styrke psyken. Kaveh Rashidi mener oppmerksomheten rundt alt som må forbedres, paradoksalt nok går ut over helsa vår. Vi mister oversikten over hva som er viktigst, blir stresset og til syvende og sist sykere. I denne boken bruker han sine erfaringer som fastlege til å gi kloke og konstruktive, forskningsbaserte råd.
Utgivelse: Utgitt nå.
Vigmostad & Bjørke

Riksrett (1)

Marius R. Gulbranson
Riksrett – sovende motmakt
Grunnloven legger myndigheten til å behandle noen spesielle saker til riksretten, en særdomstol vi ikke har brukt på nesten 100 år. I denne boken gjennomgår forfatteren hva riksrett er i Norge og i andre land. Her beskrives også hva riksretten i Norge var, og nærmere de åtte sakene som den har behandlet. Til slutt behandles riksrettens fremtid: hva bør riksretten være i 2024?
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm Akademisk

Langsletomslag

Nils Heyerdahl:
Den andre historien. Katolikken og humanisten Lars Roar Langslet
Lars Roar Langslet (1936-2016) var en sentral skikkelse i en verdikonservativ gruppering i Høyre. Han ble vår første kulturminister og satte spor etter seg i kultur-, medie – og forskningssektoren. Men i denne boken, skrevet av en av hans venner, møter vi ikke politikeren, men katolikken, idéhistorikeren, kulturjournalisten, redaktøren og forfatteren Langslet, en mann som hele livet var engasjert i språk, litteratur og kunst.
Utgivelse: Utgitt nå.
St.Olav forlag

Øiesvold fra nord 2024 lav

Terje Øiesvold
– Nordkalottens billedhistorie 1550–1850
Denne rikt illustrerte boken viser oss nordområdenes billedskatt fra 1550 til 1850. Forfatter Terje Øiesvold gir oss et nytt, overraskende og omfattende innblikk i en lite belyst del av norgeshistorien, basert på sin egen nesten komplette samling av reisebeskrivelser, bokillustrasjoner og trykk.
Utgivelse: Utgitt nå.
Orkana forlag

Omslag else hagen mellom mennesker low res

Øystein Ustvedt (red.)
Else Hagen – mellom mennesker
Dette er den første boken om billedkunstneren Else Hagen (1914–2010). Hun utviklet et særegent modernistisk formspråk med vekt på intimsfæren, nære relasjoner og mellommenneskelige forhold. Som kunstner var hun mangfoldig; hun jobbet med maleri, forskjellige grafiske teknikker, store monumentalverk i offentlige bygninger og sammensatte, materialbaserte arbeider. Og hun var moderne, en av de første kvinnene i Norge som skapte seg en omfattende karriere som billedkunstner samtidig som hun stiftet familie. Var hun i tillegg en proto-feminist, en som bidro til å legge grunnlaget for 1970-årenes sterke nyfeministiske strømninger i Norge?
Utgivelse: Utgitt nå.
Orkana forlag i samarbeid med Nasjonalmuseet

Thomas Erikson
Omgitt av energityver
Ny bok fra forfatteren av superbestselgeren Omgitt av idioter! Vi har alle opplevd å være fulle av energi, for så i neste sekund å kjenne all kraft forsvinne. Noen ganger kan det skyldes et fenomen eller en hendelse, men oftest er det en person som tapper oss for energi. Men slik trenger det ikke å være! Thomas Erikson byr her på sine viktigste verktøy og beste tips for å hjelpe deg å håndtere energityvene i omgivelsene dine! På typisk Thomas Erikson-vis kategoriserer han de vanligste energityvene: perfeksjonistene, mobberne, de passiv-aggressive, narsissistene, besserwisserne og de som «bare» er drama queens.
Utgivelse: Primo januar.
Gyldendal

Berit Nordstrand
Autofagi14
Bli med på en to ukers effektiv metode med lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand. Autofagi betyr cellefornyelse – at gamle, svekkede og ødelagte celledeler erstattes med nye. Metoden kan bidra til bedre restitusjon, dempet inflammasjon og lindring av en rekke helseplager. I løpet av 14 dager lærer du hvordan du kan motvirke fremskyndet aldring og redusere risikoen for aldersrelaterte sykdommer. I boka finner du også en konkret plan for hva du skal gjøre de neste 14 dagene, med tilhørende fristende dagsmenyer.
Utgivelse: Utgitt nå.
Gyldendal

Original (61)

Halvor Lauvstad, Unni Coldevin og Karoline Steenbuch
Kickstart. Hurtig og effektiv vektnedgang med 1000 kcal-dietten
Kickstart er boka for deg som vil ned i vekt og holde deg der. Hovedprinsippene i 1000 kcal-dietten er nøye utprøvd: måltidsmønster, energiinntak og smarte matvalg. Boka gir deg alt du trenger for å lykkes: forslag til ulike måltidsrytmer, periodisk faste-plan og komplette oppskrifter med næringsberegning for alle måltider. Opplegget er langsiktig og tilpasset hverdag og familieliv.
Utgivelse: Utgitt nå.
Gyldendal

Abrahamsen takknemlighetsjournal (1)

Maria Abrahamsen
Takknemlighetsjournal
Alle har noe å være takknemlige for. Og ny forskning viser at å fokusere på det du er takknemlig for, både smått og stort, og helst hver eneste dag, kan styrke både den fysiske og den psykiske helsen din. I denne journalen utdyper psykolog Maria Abrahamsen alle de gode helsefordelene, og gir også gode og konkrete skriveråd. Hver dag inneholder forskjellige spørsmål som kan få deg til å bli bevisst på gleden i ditt eget liv. Du kan selv føre inn egne datoer og notater. Maria Abrahamsen står bak Instagram-profilen @psyktdeg, hvor hun formidler ulike temaer innenfor psykisk helse på en enkel og lettfattelig måte.
Utgivelse: Utgitt nå.
Gyldendal

Forside de døde og journalisten

Óscar Martínez
De døde og journalisten
Oversatt fra spansk av: Kristian Aaser.
I denne boka skriver den prisbelønte salvadoranske journalisten, forfatteren og redaktøren Óscar Martínez om forutsetningene for god journalistikk når man dekker vold og død slik han gjør. Martínez har spesialisert seg på gjengkriminaliteten, politivolden, korrupsjonen og fattigdoms- og migrasjonsproblematikken som preger – som definerer – hjemlandet El Salvador og den mellomamerikanske regionen. Hvilket ansvar har journalisten i møte med kilder og ofre? Hvilken beskyttelse kan han love? Hvor langt skal han gå? Når skal han stoppe?
Utgivelse: Utgitt nå.
Camino

Helt i mål forside

Christer Thrane
Helt i mål. Lær statistisk tenkning med tall fra sportens verden 
Mediebildet bombarderer oss med nyhetssaker basert på statistisk analyse. Noen ganger er tallene som legges fram enkle å forstå, men altfor ofte er de både ugjennomtrengelige og usikre. Men nå er hjelpen her!Boken gjør selv de med langt framskreden angst for statistikk kompetente til å vurdere troverdigheten i statistisk nyhetsstoff. Og den krever ingen forkunnskaper.
Utgivelse: Utgitt nå.
Humanist forlag

Spilleren 791759 c91d7eb3 6d91 4ed2 bb15 24858ecf8bef

Simon Shuster
Spilleren. På innsiden av invasjonen som rystet verden og gjorde Volodymyr Zelenskyj til en leder
Oversatt av: Lene Stokseth
Den første innsideberetningen om den russiske invasjonen av Ukraina. Den anerkjente journalisten Simon Shuster har fått unik tilgang til Volodymyr Zelenskyj og forteller om hans liv og om hvordan han har ledet Ukraina i krigstid. Han har vært med Zelenskyj i garderoben før komishowene hans i Ukraina til de gjørmete skyttergravene i krigen mot Russland, og han har hatt dusinvis av intervjuer med ham, hans kone, venner og fiender, samt rådgivere, ministre og militærsjefer. Spilleren forteller en nærgående og øyeåpnende historie om hvordan presidenten gikk fra å være slapstick-skuespiller til et symbol på motstandskraft, og boken avslører hvordan han klarte å samle verdens demokratier bak saken sin.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Cover invitro cambios11 1200 (002)

Isabel Zapata
In vitro
Oversatt av: Hanna Hårsaker Nakken.
In vitro er eit essay om ønsket om å bli mor. Boka handlar om det å skriva fram og utforska ein kropp som opnar seg og går opp i liminga for å gi rom til ein ny kropp. Det medisinske perspektivet og valden det fører med seg, vert også granska. Forfattaren utforskar togna, frykta, nålestikka og lukkespelet som fylgjer med det å bera fram ei dotter. I dette essayet prøver Zapata å finna svar på kva ein eigentleg ønskjer når ein lengtar etter å bera fram eit liv, føda eit barn og etterlata seg noko eige i det nye livet, som samstundes inneheld spor etter dei som kom før. For In vitro er òg ei utforsking av kvinneslekta, av kroppane som kom før oss og dei som prøver å lausriva seg frå oss. Kor startar ei dotter, ei mor? Kor endar dei? Endar dei?
Utgivelse: Utgitt nå.
Les Bones Dones

9788203451065 org 4aad011918f175badc2d8ec0b1e07d72

Birgitte Nordhaug
Den lille kokeboka
DEBUTANT!
Birgitte Nordhaug elsker å samle folk til god mat og drikke, enten det er hjemme hos seg selv eller på Instagram – der hun har samlet svært mange de siste to årene. Hennes spesialitet er enkel kosemat og hverdagsmat som passer de fleste – og som alle kan lage. I boka får du alle de mest populære oppskriftene fra Instagram – som pizzahorn, frokostwrap, snadderpoteter, tacopizza og karamellisert kanelflette – men også helt nye og fristende retter. Med steg for steg-bilder av alle oppskrifter er du garantert suksess. Dette er mat du virkelig kan kose deg med, enten det er til middag med familien, fest og feiring, eller når du får lyst på noe raskt og godt en helt vanlig tirsdag.
Utgivelse: Utgitt nå.
Aschehoug

Original omslagsforside hekser på 1 2 3

Cecilie Winger
Hekser på 1-2-3
Illustrert av Helena Lindholm
Det finnes ikke hekser på ordentlig. Det kan vi være enige om. Men for cirka 500 år siden trodde faktisk de fleste at det bodde massevis av hekser i Norge. Fra midten av 1500-tallet til 1695 var det mange hekseprosesser i Norge. Mange ble drept for hekseri. Boken gir et raskt og humoristisk dykk inn i hekseprosessene.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Sara Roxana Herlfosen
Kroppen min 2: Hjernen
Illustrert av Fredrik Edén.
Morsomme, gøyale og veldig rare fakta om kroppen. Den første boka tar for seg Hjernen.
Visste du at menn har større hjerner enn damer? Det betyr ikke at de er smartere! Eller at du ikke kan kile deg selv? Hva med at edderkopper har hjernen i beina? Bli med på en spennende utforskning av kroppen!
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Original omslagsforside omslagsforsideløveunge små poter omslag

Jenny J. Jacobsen
Små poter
Visste du at koalaen sover nesten hele døgnet? Eller at løveunger er veldig gode til å svømme? Hva med at reven er skikkelig god til å gjemme seg? Morsomme fakta om vanvittig søte dyr.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Original omslagsforside enhjorning omslagsforside

Sveinung Lutro
Enhjørning
Illustrert av Nicole Fortes
Faktabok om enhjørningen! Denne mytiske skapningen kunne gjøre syke folk friske. Enhjørningshorn ble knust til pulver og solgt som medisin.Men hva var det egentlig i dette pulveret? Og hva er enhjørningen for oss i dag? Bare en rekvisitt på leketøy og prideparader?
Nyttig og interessant fakta for de som kan lese litt lengre tekster.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Silje Grøtvedt
Blålys 1: Ring 110 Brann!
En faktabok om brann, brannbiler og brannkonstabler for de aller minste. Fargerike og detaljerte tegninger, med korte og enkle tekster.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Silje Grøtvedt
Blålys 2: Ring 112 Politi!
En faktabok om politibiler og politikonstabler for de aller minste. Fargerike og detaljerte tegninger, med korte og enkle tekster.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Silje Grøtvedt
Blålys 3: Ring 113
Illustrert av Thomas Kirkeberg
En faktabok om sykebiler og utrykningskjøretøy for de aller minste! Fargerike og detaljerte tegninger, med korte og enkle tekster.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

9788203451263 org 6a2d57d5dc599e49a258171803fd4787

Simon Mugford
Fotballstjerner: Saka ruler
Oversatt av: Terje Krumins.
Bukayo Saka er toppscorer på Arsenal og på det engelske landslaget, og ble kåret til årets spiller i England i sesongen 2021-22. I Saka ruler kan du lese om hvordan nigerianeren ble en toppspiller, og hvor ivrige foreldrene hans var på at han skulle spille for nettopp Arsenal. I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert. Bøkene passer for alle som elsker fotball, og spesielt 6+.
Utgivelse: Utgitt nå.
Aschehoug

Kari Opsal
DEBUTANT!
Spirituell. En håndbok på reisen til det uforklarlige
Er det tilfeldig at nettopp du holder denne boka i hendene akkurat nå? Finnes det en mening bak alt – en større sammenheng? Kari Opsal har jobbet som klarsynt i flere år. Gjennom kurs, intuitiv veiledning og sosiale medier hjelper hun mennesker med å finne mening og retning i livet, og til å utvikle egne spirituelle evner. Spirituell er hennes første bok.
Dette er boken for deg som er nysgjerrig og har lyst til å leve et mer spirituelt liv. Klarsynte Kari Opsal deler sine egne erfaringer, praktiske metoder og teknikker, og gir deg en rekke verktøy for å få bedre kontakt med din indre stemme og intuisjon. Gjennom bokens mange praktiske øvelser vil du utvikle og bli tryggere på dine egne spirituelle evner. Du lærer om ulike spirituelle fenomener og hvordan du kan lese energier og få kontakt med den andre siden.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Julia Edin
LavFODMAP Magevennlige favoritter
Dette er kokeboken for deg som har oppblåst mage, løs mage, hard mage eller vondt i magen. Julia Edin har slitt med mageproblemer siden hun var barn. Inneholder enn 60 oppskrifter på mat uten tungtfordøyelige karbohydrater (lavFODMAP). Alle oppskrifter er uten gluten og laktose. Frokost, lunsj, middag, tilbehør, kaker, desserter og brødbakst. Enkel og velsmakende mat som roer magen.
Da Edin la om til lavFODMAP-kostholdet, fikk hun kontroll over magen, smertene avtok og energien steg. Du får også kunnskap om irritabel tarm og matintoleranse, og om ulike glutenfrie melsorter. Oppskriftene er utviklet i samarbeid med kokk Espen Edin Døhlen.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Cover nytt blikk på diabetes 002396e7 2d14 4913 aa76 a4837fe7b546

Sofie Hexeberg og Stina Nilsen (Nilsen)
DEBUTANT!
Keto-kokeboken
Lege og suksessforfatter Sofie Hexeberg har sammen med oppskriftsutvikler Stina Natalia Nilsen, laget en fristende kokebok for deg som vil prøve ut ketodietten. Bli friskere, spis deg sunnere, og gå ned i vekt – med skikkelig god mat! Keto- og lavkarbo-mat er langt ifra noe nytt. Men stadig flere oppdager at et ketokosthold kan gi store helsefordeler, og blant annet være effektivt for vektreduksjon, normalisering av blodsukker og blodtrykk. Flere leger og sykehus anbefaler nå også sine pasienter å teste dietten ved kroniske sykdommer som leddgikt, psoriasis, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og multippel sklerose.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Theres Lundén og Johannes Wätterbäck
Kalddyrking
De svenske forfatterne Theres Lundén og Johannes Wätterbäck er duoen bak den populære hageprofilen Farbror Grön. De har skrevet flere bøker om dyrking, og hvordan man tar vare på det man produserer på en god måte. Gartner Tommy Tønsberg har skrevet norsk forord og tilpasset innholdet til norske forhold. Livet er for kort til å dyrke grønnsaker og så blomster og stauder i bare noen få av årets måneder. I alle fall for alle som elsker det gode liv i hagen sin! I Kalddyrking får du derfor vite alt det du trenger å vite for å lykkes med dyrking og såing året rundt, i helt ulike temperaturer, slik at hagen eller uterommet kan bli et vår-sommer-, høst- og vinterparadis.
Du får tips til hvordan du kan så når det er kaldt på vinteren og våren, og ved å så ute på vinteren, kan du få tidligere avling på en rekke grønnsaker, og tidligere blomstring på mange ulike sommerblomster. Ved å så på sommeren igjen, legger du til rette for innhøsting på høsten og vinteren igjen. Rotgrønnsaker, urter, kål, bladgrønnsaker, sommerblomster og stauder av ulike slag, det er mye du kan dyrke frem og så på ulike tider av året. Det er morsomt å dyrke grønnsaker selv, det er rimelig og både plass- og tidsbesparende.
Utgivelse: Utgitt nå.
Cappelen Damm

Widerbergs hus cover 01

Lars Saabye Christensen
Widerbergs hus
Våren 2022 entret Lars Saabye Christensen Frans Widerbergs hus på Fagerborg. Han tilbringer mange dager og timer i Widerbergs hjem, der han fra sin arbeidsplass skriver fram en kunsthistorie som på samme tid er en lokalhistorie, der han tar utgangspunkt i detaljer fra de små og nære tingene i omgivelser han selv er lommekjent i, men som i en større sammenheng også er en betydelig del av norsk samtidskunst etter krigen.
Utgivelse: Ultimo januar.
Forlaget Press

Døscher suppepåenspiker (1)

Klaus og Sara Døscher
Suppe på en spiker
I Suppe på en spiker viser Sara og Klaus Døscher hvordan du velger kortreist framfor langreist og gjør noe godt for både klima og lommebok samtidig. Istedenfor indrefilet kan du velge kjøttstykkene som koster en brøkdel, og som likevel blir dobbelt så saftige og smakfulle. Boka gir deg ikke bare tips til hva du skal lage, men også hva og hvor du skal handle, og dessuten hva du kan gjøre med restene hvis du har laget for mye. I tillegg gir Sara bort sine beste vintips på budsjett. Spar penger, men minst like viktig – spis godt.
Utgivelse: Ultimo januar.
Gyldendal

Etterpå omslag

Harald Jähner
Etterpå – Gjenoppbyggingen av Tyskland 1945-1955
Oversatt av: Christian Heyerdahl.
Den tyske journalisten og forfatteren Harald Jähner gir i denne prisbelønte boken et bredt og detaljert bilde av livet i Tyskland i den umiddelbare tiden etter krigens slutt: kvinnene i Berlin som ryddet i haugene med murstein; de alliertes pedagogiske programmer for å avnazifisere tyskerne, både i litteraturen og i kunstlivet; svartebørs og kampen for å overleve i hverdagen.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press

Obos block watne cover forside

Anne-Kristine Kronborg. Foto Ivan Brodey
Husboken
Arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg tar oss med på en fascinerende reise gjennom floraen av hustyper som mange av oss har vokst opp i, og som under merkelappen «ferdighus» og «standardhus» har fått et dårligere rykte enn mangfoldet de representerer fortjener. Gjennom Ivan Brodeys sterke bilder møter vi det norske hverdagslivet med nye og friske øyne.
Utgivelse: Januar.
Forlaget Press

Antropocen forside høy

Marius Timmann Mjaaland, Thomas Hylland Eriksen, Dag O. Hessen (red.)
Antropocen. Menneskets tidsalder
Menneskelig aktivitet fører til endringer som får store konsekvenser for livet på kloden, ikke minst for oss selv, og med ringvirkninger langt frem i tid. Tidligere var det et mål å kontrollere og utnytte naturen. Nå må vi lære oss å leve i naturen på en ny måte. Dette får også konsekvenser for måten vi tenker om mennesket og vår plass i økologien på.
I denne antologien forklarer forskere fra ulike fag den nye sammenhengen mellom menneske og natur som kjennetegner antropocen. De viser hvor viktig tverrfaglig samarbeid er for å forstå menneskets rolle i den nye situasjonen, og for å bidra til bærekraftige løsninger.
Utgivelse: Januar.
Res Publica

Jobb mindre

Hege Hellvik
DEBUTANT!
Jobb mindre – lev mer. Løsninger for et bedre liv og et varmere samfunn
Hege Hellvik var i 30-årene og småbarnsmor i en krevende jobb da hun var nær ved å kollapse. Tankene kvernet rundt arbeidet natt og dag – til kroppen sa stopp.
Hege Hellvik innså at noe grunnleggende måtte forandres i livet hennes. Hun ville jobbe sunnere, bedre og ikke minst mindre. Men er det mulig å kjempe for en sterk velferdsstat og kollektive løsninger – og samtidig velge å tilbringe færre timer på jobb? For å ta vare på oss selv, hverandre og kloden vi lever på trenger vi et mer bærekraftig arbeidsliv, fastslår forfatteren. Hun undersøker hva vi selv kan gjøre for å bruke mindre tid på lønnsarbeid og hvilke grep arbeidsplassen kan ta. Og ikke minst: Hvordan kan samfunnet og arbeidslivet endres – slik at vi kan jobbe mindre og leve mer?
Utgivelse: Januar.
Res Publica

Forside

Linn Stalsberg
Krig er forakt for liv. Et essay om fred
Vil vi få slutt på all krig, må vi begynne å snakke om krigens realiteter og lære om alle dem som har kjempet fredens sak, skriver Linn Stalsberg i denne boken.
Kampen for fred kan ta utgangspunkt i religion, ideologi eller en politisk retning. Viktige virkemidler er pasifisme, ikkevold og militærnekt. Hva vet vi egentlig om de store ideene bak fredsarbeid? Hvor mange av de modige personene som nektet å krige, og som ble straffet for dette, kjenner vi egentlig til?
Den voldsomme militariseringen i vår tid finner sted midt i en stor klima- og naturkrise. Det er knapt noe som er så ødeleggende for jordkloden som våpenindustrien. Både arbeider- og kvinnebevegelsen har tradisjonelt kjempet fredens sak. I dag må fredsbevegelsen også alliere seg med miljøbevegelsen, i kampen for alt levende.
Utgivelse: Januar.
Res Publica

Png

Carina Olsson
Fair Isle-strikking
Oversatt av: Aud Søyland.
Fair Isle-strikking er tradisjonell og vakker fleirfargestrikking frå Shetlandsøyane. Fargane i mønstera er naturnære og hentar inspirasjon frå det karrige landskapet og det særmerkte lyset på Shetland. Teknikken er enkel; det vanskelege er å blande fargar og nyansar som gjer at mønstera står fram. I boka finn du oppskrifter på genserar, luer, halsar, vottar og vesker og innføring i strikketeknikkar.
Utgiving Januar.
Samlaget

FEBRUAR

Forsidejpg

Kate Kippersund
Himmelske kaker
En uimotståelig kakebok som viser deg hvor lett det er å lage trendy og lekre kaker. Konditormester Kates kaker kan lages til alle anledninger og er nydelige gaver. I tillegg til herlige oppskrifter som varierer fra enkle til avanserte, får du innføring i sauser, kremer, sukkerpasta, pynt, glasering og stilig stabling. Du lærer alt du trenger om smakene, råvarene og teknikkene.
Utgivelse: 2. februar
Vigmostad & Bjørke

Original omslagsforside hjernehjelp omslag

Anders Hansen, Mats Wänblad
Hjernehjelp – Forstå følelsene dine bedre
Oversatt av: Ingrid Greaker Myhren.
Vi er ikke skapt for å være fornøyde og lykkelige hele tiden. Tilstander som angst og depresjon er naturlige tilstander fra eldgamle tider da vi risikerte å dø av sult og infeksjoner. Men hva er følelser og hvordan påvirker de oss? Følelser kan være forferdelig plagsomme. Men hvis du skjønner deg på følelser, kan du også påvirke dem og være mindre redd for dem. Mange ganger finnes det en del vi kan gjøre selv som kan føre til at vi vil føle oss bedre.
Utgivelse: 5. februar.
Cappelen Damm

9788203451997 org 42b7ca88bb22941963a03c25908ced2c

Cecilie Ystenes Myhre
Hvilekraft
Alle mennesker har et fundamentalt behov for å lade, restituere og hente seg inn – hvile. Vi trenger det for å yte og prestere, men også for bare å være.Denne boka er for deg som har innsett at hvile er nødvendig i en travel hverdag, men du trenger råd og inspirasjon til å finne ut hvordan. Listen over alt vi må gjøre er lang, og det å hvile blir nedprioritert. Hvile betyr forskjellige ting for hver og én. Cecilie Ystenes Myhre hjelper deg til å bli klar over hva som er mest effektivt for deg i nettopp din livssituasjon.
Utgivelse: 6. februar.
Aschehoug

Før de forsvinner 5a204f54 a799 4488 9cd2 ab6d4e2e6d2e

Birger Emanuelsen
DEBUTANT!
Før de forsvinner. Et forsøk på å forstå hva barn er
Er barna våre små undere og mysterium, eller bare etapper til voksenlivet? Hvordan har vi oppfattet og behandlet barn gjennom historien? Og hvordan kan vi komme nærmere våre egne barn, før de forsvinner?
Birger Emanuelsen undersøker og utfordrer våre forestillinger om barn. Gjennom et rikt kildetilfang skriver han om barnets verdi og betydning, hvordan vi får oss til å behandle dem, og hva det egentlig innebærer å være foreldre.
Før de forsvinner er en velinformert dokumentarbok om ansvaret foreldre har for å forberede barna sine på verden, og hvordan de kan gå fram for å gjøre det. Men det er også en nær og personlig fortelling om et av de mest grunnleggende spørsmålene i livet: Hva er egentlig et barn?
Utgivelse: 8 februar.
Cappelen Damm

Møllergata 19 eac170fb e2fb 4db5 905e 257afe723454

Vegard Sæther
Møllergata 19. Gestapos fengsel
Under 2. verdenskrig var det nærmere 40 000 nordmenn som høstet personlige erfaringer med innsiden av nazistenes fengsler, fangeleirer og konsentrasjonsleirer. De ble arrestert på bakgrunn av mistanke om motstandsrelatert virksomhet, for sin politiske- og religiøse overbevisning, for avvikende seksuell legning, eller for at de var jøder eller rom. Mange ble politiske fanger på ubestemt tid – overlatt til tysk justis og en skjebne de ikke lenger var herre over. Nærmere 7000 mennesker ble satt inn i tyskernes politiske sentralfengsel i Møllergata 19. Vegard Sæther belyser deres historie i et bredt perspektiv – veien til fengsling, tortur og videre skjebne.
Utgivelse: 8 februar.
Cappelen Damm

Jarle Enerud
Påskequiz 2024
Påsketid er quiztid! Jarle Enerud er Norges ukronede quizkonge, hans tidligere sesongquizer har vært en megasuksess. Påskequiz 2024 inneholder 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Boken er delt inn i hele 100 ulike kategorier med 10 spørsmål i hver kategori.
Utgivelse: 8. februar
Gyldendal

Klippfiskforside d380f2d1 c57f 4466 a28f e35a4d36f32c

Frode Kristensen, Christian Larris Honstad og Arnt Steffensen
DEBUTANTER! (Larris Honstad og Kristensen)
Klippfisk – Historien – reisen – oppskriftene
I boken «ufarliggjør» forfatterne klippfisk som råvare. Du får svarene på nesten alt du lurer på om klippfisk, og kanskje et par ting til. Du får også oppskriften på klassikere som «fishan», bacalao og klippfiskbollene bolinhos. Men kanskje viktigst av alt, klippfisken tas også med inn i samtiden: Rettere sagt rett inn i nordmenns favorittretter – i middager du kanskje aldri før har tenkt at klippfisk kan brukes. Det blir fristende klippfisktaco, quesadillas, burgere, calzone og pasta, og mye, mye mer. Denne boken vil gi deg ny inspirasjon og matglede!
Utgivelse: 8. februar.
Cappelen Damm

Bjørn Revil
Gyldendals store quizmix 2024
I Quizmix 2024 får du 2000 spørsmål for hele familien. Hver av kategoriene er utstyrt med vanskelighetsgrad, så det er enkelt å arrangere quiz etter nivået på deltagerne. Her er morsomme spørsmål innenfor tradisjonelle quizkategorier som film og TV, dyreriket, geografi, mat og drikke, musikk, politikk, sport og litteratur.
Utgivelse: 9.februar.
Gyldendal

Jan Hoff, Jan Helgerud og Øystein Lie
Treningen som forlenger livet
Få, om noen, har betydd så mye for forståelsen av sammenhengen mellom trening og helse som Jan Helgerud og Jan Hoff. Dette er historien om den revolusjonerende enkle treningsmetoden 4 × 4.
Enten du er toppidrettsutøver eller pasient, er nemlig fire ganger fire minutters intensive intervaller eller repetisjoner nøkkelen til å forbedre helse og prestasjoner.
Utgivelse: 9. februar.
Vigmostad & Bjørke

Bengt Fredrikson, Andreas Pamaer
Rare fakta om kroppen og sånn
Oversatt av: Cecilie Winger.
Visste du at folk tidligere trodde røyking var bra? Eller at det er et menneske begravet på månen? Eller at et fly måtte utføre en nødlanding på grunn av promping? Hva med at du er høyere om morgenen enn om kvelden? Du aner ikke hvor mye rart du ikke visste om!
Utgivelse: 12. februar.
Cappelen Damm

Farlege språk forside

Ottar Grepstad
Farlege språk. Historisk lesebok om språkkonfliktar
Om korleis språkkonfliktar oppstår, kor farlege dei kan vere, og korleis dei kan løysast. Ottar Grepstad møter augevitne på fleire kontinent, les bortgøymde dokument på ny og fortel andre historier enn dei vanlege om store konfliktar i verdshistoria. Forfattaren utviklar ei ny forståing av identitetspolitikk, diskuterer problemet mangfald og viser korleis retten til å bruke eige språk handlar om makt, demokrati og respekt for mindretal.
Utgivelse 13. februar.
Dreyers forlag

9788241961397 omslag (002)

Sigmund Falch
Falcheblikk på kjærleiken
Sigmund Falch er kjent for sitt unike konsept, der han skriver nye, morsomme tekster (på nynorsk!) til gamle og gjerne gravalvorlige svart-hvitt-fotografier. Denne gangen, i sin femtende utgivelse, har han valgt å konsentrere seg om ett tema, det største av dem alle: Kjærleiken.
Utgivelse: 14. februar.
Vigmostad & Bjørke

Max Nieuwdorp
Hormoner. Alt om kroppens utrolige signalsystem
Oversatt av: Hedda Vormeland.
Hormoner er kroppens egenproduserte kjemikalier. De kontrollerer kroppsfunksjonene våre gjennom hele livet. De er avgjørende for blant annet søvnkvalitet, hjerterytme, kroppstemperatur, blodsukkernivå, fordøyelse og stressmestring. I boka kombinerer den nederlandske forskeren Max Nieuwdorp egne pasienterfaringer med vitenskapelige oppdagelser og århundrer med medisinhistorie. Han setter hormonene i sammenheng med graviditet og fødsel, pubertet og alderdom, «født sånn eller blitt sånn»-debatten, vekt, og mye mer.
Utgivelse: 15. februar.
Spartacus Forlag

9788203452130 org 3ca46aa52a34e6066346b060a6f7c100

Kine Albrigtsen, Marthe Christine Bay, Mari Svenbalrud
Når det ikke går over: Håndbok for og av kronisk syke
DEBUTANTER!
ar du en alvorlig sykdom, men frykter av og til at du bare er lat? Føler du deg som et litt dårligere menneske fordi du ikke orker å lage middag hver dag? Er du lei av folk som foreslår yoga og grønn te som løsning på alle problemene dine? Det er Kine Albrigtsen, Marthe Bay og Mari Svenbalrud også. I Når det ikke går overtar de et oppgjør med fordommer og fastgrodde tankemønstre som fører til skam og dårlig livskvalitet. De snakker deg gjennom sorgen over livet som ikke ble som du hadde tenkt og deler raust av egne erfaringer. Boka kommer med en rekke tips som kan hjelpe deg å leve et bedre liv som kronisk syk. Her får du alt de selv skulle ønske de visste da de ble syke.Når det ikke går over er en varm og ærlig bok som innbyr til samhold og fellesskap. Du er ikke alene!
Utgivelse: Primo februar.
Aschehoug

9788203451980 org e86a397e3c2eeb862ddc14a865672d94

Vegard Eikemo Sande
Aschehougs store påskequiz 2024
2024-utgaven inneholder 1500 nye og spennende spørsmål for hele familien, fordelt på påskespørsmål, allmennquiz og ikke minst familiemikser med utfordringer for liten og stor. Quizen er spekket med hint og funfacts, slik at du kan resonnere deg frem til mange av svarene og få ny kunnskap.
Utgivelse: Primo februar.
Aschehoug

Tomas Myklebust
Hvil deg sterk. Legg hjernen på lading!
Tomas Myklebust er psykolog, spesialist i klinisk nevropsykologi og pedagog. I Hvil deg sterk får du konkrete metoder for hvordan du kan redusere stress, øke din kreativitet, samt forbedre problemløsningsevnen og nattesøvnen gjennom effektiv hjernehvile. Når hadde du sist en pause uten å skrolle på telefonen? Vi må lære oss å la hjernen hvile!
Utgivelse: Primo februar.
Gyldendal

9788203399282 org e311413be3067118e45e3a353d58ee9f

Atta Ansari
Blasfemistridens blodige historie: Volden, vreden og kampen for det frie ord
DEBUTANT!
Som journalist vet Atta Ansari hvor viktig ytringsfriheten er. Som norsk-pakistaner vet han hvor sårende angrep mot profeten kan være for muslimer. I Blasfemistridens blodige historie vil han til bunns i en konflikt som har preget Vestens forhold til islam i flere tiår. Når en fransk lærer blir drept for å ha vist karikaturer av Muhammed i klasserommet, eller en verdenskjent forfatter angripes på scenen i New York, er det nemlig blasfemistriden som ligger bak. I Pakistan lynsjes fattige, syke og marginaliserte på grunn av anklager om at de har vanæret profeten. Deres drapsmenn hylles og vernes mens hatet som piskes opp, blir utnyttet av ekstreme krefter. For Ansari er dette også personlig: Hvordan kunne hans egen far støttefatwaen mot Salman Rushdie? Hvorfor lar massene i Pakistan, landet han selv vokste opp i, seg stadig provosere? Hva er de dype røttene til raseriet?
Utgivelse: Medio februar.
Aschehoug

The School of Life
God nok. Uperfekte foreldre og robuste barn
Oversatt av: Hilde Matre Larsen.
Å oppdra et barn til å bli en tilfreds og mentalt robust voksen er en av livets store utfordringer. Heldigvis er det ikke et tilfeldighetsspill.
God nok er en samling lærdommer, deriblant hvordan du sier «nei» til et barn du elsker, hvordan du gjennomskuer «dårlig» oppførsel for å finne ut hva det egentlig er som foregår, hvordan du oppfordrer et barn til å vise oppriktig godhet og hvordan du håndterer pubertetens humørsvingninger og dysterhet.
Utgivelse: Medio februar.
Humanist forlag

Langeland frihetens grense lav

Nils Rune Langeland
Frihetens grense. En reise langs NATOs nye frontlinje
Gjennom tre måneder har historikeren reist fra Kirkenes i nord til Georgia i sør, og skrevet en personlig og essayistisk reiseskildring med historiske dypdykk. I boka analyserer han den eksistensielle utryggheten som har oppstått i Europa i kjølvannet av Russlands krig mot Ukraina.
Utgivelse: Medio februar.
J.M. Stenersens Forlag

Spilletomsvalbard front (002)

Birger Amundsen
Spillet om Svalbard
I denne boken tas du med inn i det intense spillet om Svalbard etter andre verdenskrig og fram til i dag. Du møter spioner og avhoppere, konsuler og FSB-sjefer, ambassadører og gruvearbeidere. Men sterkest inntrykk gjør møtet med Galina, som hoppet av et sovjetisk cruiseskip på Svalbard i 1985 – og som forfatteren møter i det krigsherjede Ukraina.
Utgivelse: 16. februar.
Vigmostad & Bjørke

Marte Ulltveit-Moe
Kan det fikses?. Fra sløseland til reparatørsamfunn
Reparatørene i Norge er en undervurdert og oversett gruppe som ikke passer inn i dagens økonomiske system. I denne boka inviterer forfatteren til debatt, og lar oss samtidig møte skomakeren i Flekkefjord, hvitevarereparatøren på Askøy, mobilfikseren på Hamar og sydama i Kristiansand. Reparatørene skryter ikke, reklamerer sjelden og fører ikke klimaregnskap. De jobber i bortgjemte lokaler, er ofte uorganiserte og underbetalt. Men sånn trenger det ikke å være. Dette er historien om hvordan vi kan forvandle sløselandet Norge til et reparatørsamfunn.
Utgivelse: 20. februar.
Spartacus Forlag

Øivind Leren
Fuglekasser
Å drive med fuglekasser er en givende hobby og fritidssyssel som passer for alle. Denne boka gir deg en oversikt over ulike kassetyper og gode arbeidstegninger slik at du enkelt kan bygge dem selv. Fuglekasser er rikt illustrert med fantastiske bilder og gir gode råd om hvordan de ulike kassene kan henges opp, samt vedlikehold og renhold. Øivind Leren er en meget anerkjent naturfotograf og utgav i 2020 Fugler vi forer.
Utgivelse: 22. februar.
Gyldendal

Opprørere forside d 2ed84288 0d43 4d98 a604 a5045c706404 (1)

Kristin Gjesdal
Opprørerne. Et semester med kvinner i filosofien
Kvinnene i den moderne filosofien stilte konfronterende spørsmål, søkte dristige svar og leverte kompromissløse analyser. De tok for seg spørsmål om kanon, kjønn, rasisme, sosial urettferdighet, vår omgang med naturen – og, ikke minst, diskuterte de våre grunnleggende, menneskelige betingelser. Likevel er disse kvinnene skrevet ut av filosofihistorien, og dét i den grad at vi i dag knapt vet at de eksisterer.
Kristin Gjesdal har børstet støv av arbeidene til elleve kvinner som ble utelatt da den moderne filosofihistorien ble skrevet. I denne boka tar hun med seg leseren inn i seminarrommet.
Utgivelse: 23 februar.
Cappelen Damm

Stay behind 2 omslag

Geir Arild Høiland og Torstein Bjaaland
Stay Behind – Forsvarets hemmelige avdeling 1946–1990. Bind 2. På innsiden av Stay Behind
I ettertid er Stay Behind blitt karakterisert som den mest super¬hemmelige av de store og varige militæravdelingene under den kalde krigen. Basert på et vell av kilder får leserne her et bilde av livet på innsiden av Stay Behind. Rekruttering, opplæring og øvelser blir detaljert beskrevet, og i tillegg belyst av en rekke tidligere SB-agenters og familiemedlemmers personlige fortellinger.
Utgivelse: 23. februar.
Pax Forlag

Fjellboka 3ae11abe b07d 4027 a0c3 a47b5334aa22 (1)

Leif Ryvarden
Fjellboka
De fleste nordmenn har et sterkt forhold til fjellet og mange har egen hytte, andre er trofaste hytte-til-hytte travere, mens noen nøyer seg med den tradisjonelle turen til påskefjellet eller en langweekend om høsten. Uansett hvordan du opptrer i fjellet, Fjellboka passer for alle brukere av den norske fjellheimen! I denne boka finner du det meste – lettfattelig og informativ informasjon om fjellet og hvordan det ble til, beskrivelse av naturen – dyre- og planteliv, vær og klimaforhold. En stor del av boka tar for seg hvordan du praktisk bruker fjellet og det utstyret du trenger når du skal legge ut på tur.
Utgivelse: 26. februar.
Cappelen Damm

Strikkeboken dummy sparta 6e6f177e 4b17 4e33 a8aa 841370cd6226

Kimmie Munkholm
Strikkeboken
En bibel til alle strikkere, uansett nivå! Danske Kimmie Munkholm er kjent for sine populære og enkle strikkevideoer på YouTube. Strikkeboken inneholder ingen oppskrifter, men den lærer deg derimot å strikke. Du får alt som er verdt å vite om strikking – fra ulike garn- og pinnetyper til enkle og mer avanserte teknikker. Rett og vrang, mønsterstrikk, felling, magisk sirkel, patentstrikk, usynlig festing, tofarget strikk, vask og vedlikehold. Der videoene viser selve teknikken, får du i boken vite hvorfor du bruker teknikken, og hva den gjør og kan. Det gir en større forståelse for arbeidet og en bedre mulighet for å kunne erstatte en metode med en annen.
Utgivelse: 27. februar.
Cappelen Damm

Året i hagebyen forside highres b3f16328 591c 4567 9099 ba9dc87dcd3a

Victoria Dam
Året i hagebyen
Hage- og interiørentusiast Victoria Dam bobler av skaperglede alle årets måneder. Inspirasjon henter hun fra sin egen hage, fra en utømmelige indre kreativitetsbank og fra svenske mormor Ingrids oppskriftsbøker. Året i hagebyen følger årets gang fra tidlig vår til vinter. I fokus står glede, velvære, sanselighet, trivsel og nytelse i hagen og ved kjøkkenbenken. Victoria Dam viser deg hva du kan lage, bake og pusle med året igjennom. Se hvilke smaksbomber du kan lage av rabarbra, epler, plommer og kirsebær. Ønsk påsken velkommen med naturlig fargede egg. Forbered Halloween med flaggermus og gresskar-lykter, og si god jul med tidenes pepperkakehus inspirert av eventyret «Hans og Grete».
Utgivelse: 27. februar.
Cappelen Damm

Cd vaskehjelpen 152x216 forside final 95c727d8 b652 4412 8389 3a6aa08c9a90

Caroline C. Heyerdahl
DEBUTANT!
Vaskehjelpen
En gøyal, inspirerende og praktisk bok som lærer deg å vaske både smart og miljøvennlig. Her får du oppskrifter på produkter du enkelt kan lage selv, med naturlige ingredienser fra kjøkkenskapet ditt. Resultatet blir et bedre inneklima, mindre miljøbelastning og godt humør.
Forfatter Caroline Heyerdahl viser hvordan du med enkle metoder kan ta knekken på flekker, støv, vond lukt og miljøgifter. Hun vet hvordan du får t-skjorten hvit igjen, tar kverken på stanken fra vaskemaskinen og forvandler husvask og vedlikehold til ren moro!
Utgivelse: 29. februar.
Cappelen Damm

Snakk til meg ny ill 2 5b3fcd38 5f56 4a5a 8cf6 1cec26572578

Kirsten Resaland
Snakk til meg! Gode grep for ærlige samtaler med ungdom
Hvorfor svarer hun unnvikende når jeg spør om hvordan det var på skolen i dag? Hvordan kan jeg vite om det er noe som er galt når han aldri sier noe? Mange foreldre ønsker seg oppriktige svar når vi lurer på hvordan tenåringen har det, og vi håper at de vil prate med oss dersom det har skjedd noe. Men hvordan skal vi få det til? Gjennom gjenkjennelige eksempler fra unges hverdag gir barne- og ungdomspsykolog Kirsten Resaland konkrete tips til hvordan vi kan skape en trygg ramme for kommunikasjon mellom voksne og ungdom.
Utgivelse: Ultimo februar.
Cappelen Damm

Geir Aker
Lederskap – et håndverk. Hvordan utvikle deg som leder
På samme måte som en snekker må utøve faget sitt for å bli dyktig, kreves det øvelse for å bli for å bli en god leder. I denne boka deler Aker, kjent fra tv-konseptet Kompani Lauritzen, sin kunnskap og lederfilosofi, som blant annet er inspirert av militærheftet Befalingsmannen fra 1932.
Utgivelse: Ultimo februar.
Kagge Forlag

Klompelompes barn omslag 50 �

Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland
KlompeLOMPE. Nye favoritter til barn
Den attende boka til Norges mest populære strikkedesignere, og den tredje bok i deres Nye favoritter-serie, har nydelige oppskrifter på strikkeplagg bare til barn, i størrelsene 1 til 14 år. De i alt over 60 oppskriftene er av ulik vanskelighetsgrad og har ulike garntykkelser.
Utgivelse: Ultimo februar.
J.M. Stenersens Forlag

Original (63)

Ida og Marthe Norderhaug
Markens grøde. Lær å dyrke og lage mat av grønnsaker og urter fra egne hage
I boka Markens grøde tar søstrene Marthe og Ida deg med på reisen fra jord til bord, fra spirende frø til bugnende tallerken. Boka gir en lettfattelig og oversiktlig innføring i hvordan alle kan dyrke økologisk i egen hage og forvandle grønnsakene til enkle, sunne og mettende måltider. Oppskriftene er enkle og nyttige, og blir lett favoritter både til hverdags og fest.
Utgivelse: Ultimo februar.
Gyldendal

John Hammersmark og Christopher Pahle
Over norm – du klarer mer enn du tror
I Over norm lærer John Hammersmark, kjent fra tv-serien Kompani Lauritzen, bort sine egne metoder til oss sivile hverdagsmennesker. Hammersmark har arbeidet 20 år i Forsvaret, blant annet som fallskjermjeger og i Forsvarets spesialkommando. Dette er effektiv militær selvhjelp, slipt og finstemt gjennom mange års erfaring, og med tøff motivasjon og grunnleggende tro på den iboende kraften i alle mennesker. For vi tåler langt mer enn vi tror.
Utgivelse: Ultimo februar.
Gyldendal

Forsidebilde til omtale nffo

Kari Saanum og Signe Torp (illustratør)
Barna i fabrikkbyen – arbeiderliv i Kristiania 1890
Året er 1890. På bare litt over 40 år har Norges hovedstad Kristiania blitt en storby med mange fabrikker. Industrien får kraft fra Akerselva, og mange av arbeiderne bor i nabolaget ved elva. Fortellingen om Hanna, Oskar og moren deres, spinneriarbeidersken Marie, handler om industrialiseringen i Norge og hvordan det var å være barn i arbeiderklassen.
Fortellingen er utvidet med korte tekster om livet og samfunnet på slutten av 1800-tallet. Her får du også vite mer om Oskar. Oskar Braaten ble en berømt forfatter, som skrev bøker og teaterstykker fra arbeidermiljøet han vokste opp i.
Passer for barn 9-12 år og familien deres.
Utgivelse: Ultimo februar.
Orkana

Kari Saanum og Signe Torp
Barna i fabrikkbyen. Arbeiderliv i Kristiania 1890
Året er 1890. Fortellingen om Hanna, Oskar og moren deres, handler om industrialiseringen i Norge og hvordan det var å være barn i arbeiderklassen i byen som da het Kristiania. Boken inneholder også korte tekster som beskriver mer av livet og samfunnet den gang. Leseren får vite mer om Oskar Braaten, som ble en berømt forfatter, som skrev bøker og teaterstykker fra arbeidermiljøet han vokste opp i.
Utgivelse: Ultimo februar.
Orkana forlag

Peter Butenschøn
Megalopolis. En framtid av storbyer
En fascinerende og lærerik reise verden rundt, en oppdagelsesferd i byens moderne historie, og en kunnskapsdrevet debattbok om noen av de viktigste problemstillingene menneskeheten står overfor i dag: Skal vi løse fremtidens problemer, må vi løse dem i storbyene.
Utgivelse: Februar.
Forlaget Press

Erling Fossen
Osloquiz
Hvor mye vet vi om hovedstaden vår? I 2024 er det 400 år siden det gamle Oslo og Gamlebyen brant, og den nye byen ble anlagt ved Akershus festning. Denne Oslo-quizen ønsker å delta i feiringen ved å løfte fram byens historie, og ikke minst det nye Oslo som har vokst frem.
Utgivelse: Februar.
Forlaget Press

Hegel forside

Sigurd Hverven
Hegel. En ganske enkel bok om en vanskelig filosof
Hegels tekster er beryktet for å være vanskelige, på grensen til det uforståelige. Med biografiske detaljer fra Hegels liv, kombinert med slående eksempler fra vår tid, gjør Sigurd Hverven her det abstrakte filosofiske stoffet levende. Samtidig er boka en tilgjengelig innføring til Hegel, og en vidtfavnende aktualisering av denne tyske mestertenkeren.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

Kampen om verdensmakten forside

Øystein Tunsjø
Kampen om verdensmakten. USA og Kina i det 21. århundet
Etter tretti år med amerikansk hegemoni og dominerende posisjon globalt, utfordrer nå Kina USAs maktposisjon. Øystein Tunsjø viser hvordan den nye supermaktrivaliseringen i det 21. århundret vil ha både regionale og globale konsekvenser.
Utgivelse: Februar.
Dreyers forlag

Sitatbok forsideskisse

Marta Breen
Får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon
Hvor er de gode sitatene når du trenger dem? Hvem kan sette skapet på plass med bevingede ord eller si sannheten med snert? Feminist og forfatter Marta Breen har over mange år samlet på sitater fra forfattere, kunstnere, aktivister og politikere – og disse er nå samlet i boka Får jeg ikke danse, er det ikke min revolusjon – og andre feministiske sitater.
Her er sitater til inspirasjon, som når professor og kvinneaktivist Berit Ås sier: «Hvis du ikke er forut for din tid, kommer den aldri.» Og trenger du et spark bak for å gjøre verden til et bedre sted, så ta med deg disse ordene fra skuespiller Phyllis Diller: «Gå aldri sint til sengs. Bli heller oppe og slåss!».
Utgivelse: Februar.
Res Publica

Rosa Luxemburg
Om revolusjon
Oversatt av: Arild Linneberg og Janne Sund.
Rosa Luxemburg (1871–1919) var en polsk-tysk revolusjonær politiker og en lederskikkelse på venstresida i den europeiske arbeiderbevegelsen på begynnelsen av 1900-tallet. Hennes «Reform eller revolusjon» (1899) ble nylig kåret til en av de ti viktigste bøkene i venstresidas kanon av avisa Klassekampen. Våren 2024 utkommer et utdrag fra denne viktige utgivelsen samt andre utdrag av Luxemburgs tekster i serien Sosialistiske klassikere. Forord av Ellen Engelstad.
Utgivelse: Februar.
Forlaget Manifest

Slavisk tragedie cover lowres

Hans-Wilhelm Steinfeld
Den slaviske tragedien
Denne boken handler om Russlands dominans, undertrykkelse og negative tilstedeværelse i livene til de forskjellige slaviske folkeslagene i Øst-Europa gjennom nyere historie, og kjennetegnes generelt ved russisk bruk av overmakt mot sine naboland. For Ukrainas del har denne undertrykkende perioden av landets historie vart fra midten av 1600-tallet til våre dager, og kulminert med Russlands pågående krigføring.
Utgivelse: Februar.
Orkana forlag

Etter tampa forside

Abbas Nazari
Etter Tampa – historien om en Norges største redningsaksjoner til sjøs
Oversatt av: Ragnhild Aasland Sekne og Kristina Quintano.
Da Taliban inntok landsbyen deres, ble familien til syv år gamle Abbas Nazari tvunget på flukt. Med to voksne og fem barn satte familien ut på en livsfarlig reise gjennom fjellene i Afghanistan, Pakistan og Indonesia før de steg om bord i en gammel fiskerbåt med kursen mot Australia. Etter et døgn ute på havet begynner båten å ta inn vann. Bare timer før båten synker, dukker det norske skipet MS Tampa opp.
Tampa-hendelsen er en av de største redningsaksjonene i maritim historie. Det norske skipet MS Tampa, med kaptein Arne Rinnan og hans besetning på tjuesju, reddet den 26. august 2001 438 flyktninger fra en synkende båt i australsk farvann. De fleste var fra Afghanistan, og blant dem var 26 kvinner og 43 barn. Abbas Nazari var et av disse barna. Han har nå skrevet en sterk og viktig historie om flukten fra Afghanistan, om Taliban som sakte tok over landsby etter landsby, om hans folk, hazarafolkets, evige undertrykkelse.
Utgivelse: Februar.
Quintano Forlag

MARS

Adam Grant
Ditt skjulte potensial. Kunsten å få til det utrolige
Oversatt av: Inger Sverreson Holmes.
Den bestselgende forfatteren og organisasjonspsykologen Adam Grant kommer med ny bok på norsk. Vi er besatt av talent, mener Grant. Vi ser opp til mennesker med medfødte fordeler og overser våre egne muligheter. Men vi kan alle bli bedre på å forbedre oss. I boka finner du nyttige verktøy for å heve egne ambisjoner og forventninger, og får inspirasjon til selv å oppnå noe stort; enten det er rent personlig, for bedriften din eller i idrettslaget.
Utgivelse: 1. mars.
Spartacus Forlag

Tom Karp
Lederisme. Hvordan sjefen fikk for mye makt og slapp unna med det
«For mange konger kan ødelegge en hær», skrev Homer for 3000 år siden. Og for mange ledere kan ødelegge en moderne institusjon eller bedrift. Lederisme er en ideologi som har fått fotfeste i det norske arbeids- og organisasjonslivet. Makt forskyves til en styrende lederklasse, noe som ødelegger tillit, truer verdiskapning, hindrer medbestemmelse og fører til umyndiggjøring. Trenger vi virkelig alle disse lederne for å få Norge til å gå rundt?
Utgivelse: 1. mars.
Spartacus Forlag

Krukke

Anders Røyneberg
Krukkedilla – prydplanter og spiselige vekster til uterommet
Hage- og planteentusiast Anders Røyneberg, også kjent som @arcticgardener på Instagram, er ute med sin andre bok om uterommet. Før har han skrevet bestselgerne Livsnyterhagen, Plantebonanza og Plantelykke som er blitt oversatt til 10 språk.
Krukkedilla ønsker leseren velkommen inn i Røynebergs bugnende krukkeunivers, hvor han deler sine beste tips til hvordan du kan lykkes med krukker, balkongkasser og pallekarmer fylt med dine favorittvekster i uterommet. Har du ingen yndlingsplanter ennå, har han masse tips og ideer som garantert vil inspirere deg og gi deg lyst til å prøve. Boken presenterer alt du trenger for å skape din egen frodige krukkehage, uansett om du bor i en liten leilighet eller har hus med stor hage.
Utgivelse: 1. mars.
Anders Røyneberg AS

Simon Mugford
Fotballstjerner: Grealish ruler
Oversatt av: Terje Krumins.
Midtbanespilleren Jack Grealish hadde sitt gjennombrudd i Aston Villa, før han ble solgt til Manchester City for rekordsummen 100 millioner pund. Han leverer på landslaget også, og han er bestekompisen til Erling Braut Haaland. I hver bok fortelles historien til en av fotballheltene. I tillegg er bøkene fulle av fakta, tall og tips, og de er gjennomillustrert. Bøkene passer for alle som elsker fotball, og spesielt 6+.
Utgivelse: 4. mars.
Aschehoug

Forsideraidhaarr1941

Geirr H. Haarr
Commando 1941. Raid mot Norge
Krigsåret 1941 var svært hendelsesrikt i Nord-Norge og andre steder på kysten. Flere kommandoraid ble gjennomført av britiske spesialstyrker, med betydelig norsk deltakelse, og den tyske okkupasjonsmakten måtte sende store styrker nordover for å demme opp for det de fryktet kunne bli en storskala invasjon. Boken Commando 1941 forteller historien om disse dramatiske hendelsene.
Utgivelse: 4. mars.
Orkana forlag

Susanna Rosén
Stiklinger, potteplanter og frø
Oversatt av: Ann Høydalsnes.
Klipp en liten stilk av favoritten din, og dyrk en helt ny plante. I denne inspirerende boken får både nybegynneren og den med grønne fingre tips, kunnskap og teknikker for hvordan best kunne formere sine favorittplanter. Enten det er grønne planter i stuen, sommerblomster på balkongen, grønnsaker i pallekarmen eller stauder i hagen. Stiklinger er enkelt, moro og mer populært enn noensinne.
Utgivelse: 7. mars.
Vigmostad & Bjørke

Original (58)

Leah Hazard
Livmoren
Oversatt av: Ann Høydalsnes.
Kunnskapsmettet populærvitenskap med humor og snert og med et nødvendig feministisk perspektiv.
Jordmor, forfatter og journalist Leah Hazard bestemte seg for å dele sin kunnskap og fascinasjon for livmoren. I tre år har hun lest forskning og intervjuet biokjemikere, medisinere og evolusjonsspesialister. Materialet hun sitter igjen med er oppsiktsvekkende. Overveldende mottakelse, solgt til 20 land.
Utgivelse: 8. mars
Gyldendal

Neelam Anjum
Fengslet i kulturen. Få styrke til å ta retten over eget liv
I denne sterke boken skildrer bydelsoverlege Neelam Anjum alvorstunge møter med jenter og kvinner som står i vanskelige situasjoner som forsterkes av å skulle passe inn i to kulturer. Boken er i samme sjanger som Min skyld av Abid Raja, Frihetens øyeblikk av Abida Raja, Min skam av Nadia Ansar.
Utgivelse: 8. mars
Nor

Forside brenn frykten

LASTESIS
Brenn frykten – et manifest
Oversatt fra spansk av: Stine Linnerud Jespersen.
Dette feministiske manifestet, som har blitt gitt ut bredt i Latin-Amerika, Spania,Tyskland og USA, er skrevet av det chilenske feministkollektivet LASTESIS, som sto bak performancen “Un violador en tu camino” som ble utført i flere byer over hele verden i forbindelse med #metoo, Oslo inkludert. Kampropet har blitt et symbol på det som kalles «den grønne bølgen» i Latin-Amerika og synliggjør latinamerikanske kvinners kamp mot vold, femisid og straffefrihet.
Utgivelse: 8. mars
Camino

Reidun Laura Andreassen og Liv Helene Willumsen (red.)
Steilneset minnested og kvinnedrap
En essaysamling der et knippe norske og utenlandske kvinner reflekterer over hvordan forfølgelse av trolldomsmistenkte kvinner i Finnmark på 1600-tallet kan kobles til drap og vold mot kvinner globalt i dag.
Utgivelse: 8. mars.
Orkana forlag

Karl erik harr omslag

Tommy Sørbø
Karl Erik Harr – Å fange en bølge
Harr har vært en folkekjær kunstner gjennom en hel generasjon. Hans vakre bilder av naturen i Nord-Norge er monumentale i sitt naturalistiske formspråk. Sørbø skriver morsomt og interessant om Harrs liv og kunstnerskap. Boken er rikt illustrert.
Utgivelse: 10. mars.
Orfeus Publishing

Christer Rødseth
Christers Italia
Det er en kjent sak at nordmenn elsker Italia – og Rødseth ønsker å dele sin pasjon for det italienske kjøkkenet med deg! Enkelt forklart, og med en smittende entusiasme. Oppskriftene er i all hovedsak laget med råvarer du finner i den lokale dagligvaren – så du enkelt kan gjenskape noen av de herlige smakene på ditt eget kjøkken. Pasta, pizza, risotto, mettende salater, ja, italiensk hverdagsmat, og selvsagt mange gode Chris-triks, som løfter maten til nye høyder. Lag feriestemningen hjemme nå!
Utgivelse: 11. mars.
Cappelen Damm

Homer

Øivind Andersen
Homer. En odyssé gjennom diktningen og historien
Iliaden og Odysseen har til alle tider har engasjert lyttere og lesere – i denne boken forsøker vi å finne ut hvorfor. Men boken handler også om den ukjente dikteren Homer og om den muntlige sangtradisjonen som diktene bygger på, og om hvordan historien om krigen ved Troja forholder seg til den historiske virkeligheten.
Utgivelse: 13. mars.
Pax Forlag

Sy sy sy dummy sparta 61df841b a88d 4ce8 8bcc a826b289ccc2

Johanne Kohlmetz
SY SY SY
Forfatter og influenser Johanne Kohlmetz deler sine kreative prosjekter med over 100 000 følgere på Instagram. Hun bor i et lite hus i Svendborg i Danmark sammen med kjæresten, hunden Knudsen – og bunkevis med stoffer. Johanne har også vært avbildet i Vogue – i hjemmesydd antrekk!
Hvem kan gjette at den nydelige vesken er laget av et brukt badehåndkle? Eller at omslagsjakken stammer fra et gammelt lappeteppe, og tunikaen fra et laken? Alle oppskriftene er laget som gjenbruksprosjekter, og du står helt fritt til å velge gamle stoffrester eller finne andre kreative måter å gjøre syprosjektene dine bærekraftige på. Hver eneste oppskrift kan varieres, slik at du enkelt kan gjøre et plagg om til noe annet.
Utgivelse: 14. mars.
Cappelen Damm

Christian strand 800475 1c35c7ce 2929 4513 b088 502bc36ce0d9

Christian Strand
DEBUTANT!
Hva hvis. Min reise for å finne meg selv
TV-personligheten Christian Strand ble adoptert bort da han var tre måneder gammel. Hans norske foreldre hentet ham på et barnehjem i Indonesia. Hele livet har han kjent på en sterk følelse av takknemlighetsgjeld og et behov for å overkompensere sitt asiatiske utseende med «norskhet». Først etter at han ble far selv, begynte han å tenke på egen barndom og lete etter eget opphav. I denne boken reiser Strand tilbake til Indonesia som voksen tobarnsfar og utfordrer sannheter han før har trodd på: Kan man bli hel uten å vite hvor man kommer fra? Hva innebærer det når det sås tvil om det lille du vet? Og hva betyr følelsen av gjenkjennelse og tilknytning i et menneskeliv?
Utgivelse: 15 mars.
Cappelen Damm

Helt enestaende

Jenny Lund
Helt enestående. Veien gjennom samlivsbrudd
Ved samlivsbrudd, er det ofte økonomien som oppleves som den største utfordringen. Vil du kunne beholde boligen? Tjener du nok til å forsørge deg selv og barna? Det er hjelp å få, men ikke alltid så lett å vite hvordan. Økonom, forfatter og mamma, Jenny Lund, som selv opplevde samlivsbrudd med to små barn, har skrevet boka hun selv ønsket seg. Her finner du praktiske, juridiske og økonomiske råd som kan hjelpe deg med å stå stødigere på egne bein.
Utgivelse: 15. mars.
Spartacus Forlag

Håvard Lillethun
Et Guds barn. Om å bryte ut av en lukket sekt
I nesten førti år var Håvard Lillethun medlem av den kontroversielle sekten Guds barn. Dette er fortellingen om hvordan han ble forført av sektens karismatiske misjonærer, fant tilhørighet og fellesskap – før han gradvis innså hvor ødeleggende den manipulerende kulturen var for ham selv og menneskene rundt ham – og bestemte seg for å bryte ut.
Utgivelse: 15. mars.
Spartacus Forlag

Marina Görtz & Line Renslebråten
DEBUTANT!
Naturhelter
I denne rikt illustrerte boken får du lese om 15 naturhelter som på hver sin måte har kjempet for natur og miljø. Du møter kjente skikkelser som naturverneren Rachel Carson, sjimpanseeksperten Jane Goodall og forskeren Alexander von Humboldt, men også «nyere» naturhelter som fredsprisvinner Wangari Maathai og fugleeksperten Mya-Craig Rose, kjent som «Birdgirl». Med fargesprakende illustrasjoner av Line Renslebråten. Passer for barn fra 8 år og oppover.
Utgivelse: 15. mars
Spartacus Forlag

Original omslagsforside jeg dyrker foreløpig omslag

Elin Ek
Jeg dyrker inne, på balkongen og i hagen
Oversatt av: Kaja Kvernbakken.
Uansett om du har en hage, balkong, pallekarm eller vinduskarm, kan du dyrke dine egne grønnsaker, urter og blomster. Her får du massevis av inspirasjon og tips som gjør det enkelt å lykkes med alt fra salat, reddik og squash til lavendel, basilikum og solsikker. Boken inneholder mange fine bilder og har også noen enkle og gode oppskrifter.
Utgivelse: 15. mars.
Cappelen Damm

Katherine Duarte
Bærekraftskommunikasjon
Flere bedrifter får grønne krav fra investorer og det kommer flere krav fra EU. Boken skal gi en innføring i bærekraftskommunikasjon til små- og mellomstore bedrifter, samt kommunikatører som ønsker å kommunisere bærekraft uten å gå i grønnvaskingsfellene.
Utgivelse: 15. mars.
Nor

Originalrgb omslagsforside æresrelatert kriminalitet forside ny

Terje Bjøranger og Gunnar Svensson
Æresrelatert kriminalitet
Boka beskriver æresbegrepet og viser hvordan kravet om ære styrer hverdagen innenfor en æreskultur. I Norge knytter fenomenet ære seg særlig til innvandrergrupper med røtter i Midt-Østen, Nord-Afrika, Pakistan og Afghanistan. Etter hvert som gruppene vokser, øker også den interne justisen. Særlig går dette ut over jenter og kvinner som utsettes for sterk seksuell kontroll, berøvelse av sin personlige frihet og påtvungne arrangerte ekteskap.
Utgivelse: 15. mars.
Cappelen Damm Akademisk

9788203452048 org 8ead5a252d9063a3cfad1987f7331906

Linka Neumann
Villmarksgensere 3: Kofter og gensere i nye mønstre og farger
Koftene og genserne er strikket i myk og delikat ull på tykke pinner. Det gir plaggene en allsidig bruk, og de passer like godt på jobb som ute i naturen.
Utgivelse: Primo mars.
Aschehoug

9788203452154 org bc831c721000abc32716b41f664e7c52

Madeleine Strand
Din egen hageplanlegger: Blomstrende hage
Her er boka som gir deg oppskriften på akkurat din hage, med alle sine eksisterende vekster, skiftende solforhold og utfordrende jordtyper. Hageplanleggerener en guidebok og en utfyllingsbok i ett. Her får du de viktigste rådene du trenger for å lage drømmehagen, kombinert med masse plass til utfylling og spørsmål som hjelper deg å se hva nettopp din hage trenger for å bli fin. Test din egen jordtype, tegn hagen slik den ser ut i dag og slik du drømmer om at den skal bli, noter sol- og skyggeforhold og informasjon om de ulike plantene dine.
Utgivelse: Primo mars.
Aschehoug

Cat Jarman
Kongenes knokler. Hvordan vikingene formet England
Oversatt av: Christian Rugstad.
I den storslåtte katedralen i Winchester, ligger seks kister med skjelettrester. Der har de ligget i nesten tusen år, og med banebrytende teknologi har forskere funnet mer ut av hvem beinrestene tilhørte. Den norske bioarkeologen Cat Jarman – forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Elvekonger – går opp historiene og forteller om skapelsen av England og vikingenes avgjørende betydning for de britiske øyer.
Utgivelse: Primo mars
J.M. Stenersens Forlag

Omslag putins krig mot kvinner

Sofi Oksanen
Putins krig mot kvinner
Oversatt av: Turid Farbregd.
Russland har til alle tider gjort kvinnehat til et sentralt verktøy for makt, og i krigen mot Ukraina truer Putins Russland kvinner til stillhet og bruker voldtekt som våpen. Oksanen er et litterært fenomen. Hun har nå skrevet en brennende aktuell bok som får deg til å forstå hvordan verdens tradisjon med å la Russland forbli ustraffet, er det som gjør dagens krigsforbrytelser mulig.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Hanne Slyngstad-Hægeland
Kjøkkenhagen. De beste tipsene for dyrking i egen hage, sesong for sesong
Drømmer du om en frodig kjøkkenhage, er dette boka for deg. Slyngstad-Hægeland driver Hobbygartnerskolen og gir de beste tipsene for sesongbasert dyrking. Du trenger ikke stor hage for å ha nytte av boka, det går fint an å lage kjøkkenhage i en pallekarm også.
Utgivelse: Primo mars.
Kagge Forlag

Original (62)

Faysa Idle
Et ord for blod
Oversatt av:Ann Høydalsnes.
Stockholms forsteder brenner, og midt i ilden står Faysa. En ung poet med en fot på hver side av en gjengkrig som har slukt flere hundre liv de siste ti årene. Hvordan skaper man seg et liv når alle rundt en når som helst risikerer å dø? Et ord for blod er en sterk fortelling om å være menneske og kvinne og havne midt i et dødelig gjengoppgjør. Faysa Idle (f. 1998) vokte opp i Tensta, og har mistet både venner og familiemedlemmer i den svenske gjengkrigen. I dag er hun poet og kreatør. Utgivelse: Primo mars.
Gyldendal

Helge Røed
Erik Brofoss – samfunnsbygger og strateg
Erik Brofoss var statsråd og sentralbanksjef. En av Einar Gerhardsens mest sentrale støttespiller og en av det moderne Norges viktigste samfunnsbyggere. Gjennom ni år i Arbeiderparti-regjeringer og 16 år som sentralbanksjef satt han dype spor i norsk samfunnsliv. Det har vært et hull i fortellingen om det moderne Norges utvikling, da det ikke før har foreligget en biografi om den tidligere sentralbanksjefen. Med Erik Brofoss – samfunnsbygger og strateg, er hullet endelig i ferd med å tettes.
Utgivelse: Medio mars.
Gyldendal

Björg Thorhallsdottir
Björgs vei til glede
Kan du velge deg glede? Kan du bestemme deg for å være glad? Bjørg Thorhallsdottir er overbevist om det, og hun velger å fokusere på gleden hver eneste dag. I denne boken deler Bjørg opplevelser som har formet henne på godt og vondt. Hun reflekterer over hva som skal til for at vi skal få mer livsglede og lykke i livet. For å kjenne glede fra innsiden, må du ta en ryddejobb og bli kvitt alt det som tapper deg for energi. Björg viser deg hvordan du kan styrke de grunnleggende tingene som egenkjærlighet, nære relasjoner, hverdagsvaner, mening og tilhørighet. Og samtidig ha et godt forhold til kropp og mat – og en trygg økonomi. Björgs ønske er å inspirere flere til å oppleve en sterkere indre glede.
Utgivelse: Medio mars.
Aschehoug

Shaun harper eileen bjørnson forside

Christopher S. Harper
Eileen Bjørnson – Bjørn Bjørnsons jødiske kone
Eileen Bendix er 25 år, nygift og mor til en gutt på tre år når hun i 1909 møter 50 år gamle Bjørn Bjørnson i Berlin. Hun forlater ektemann og barn for den mannen som har bergtatt henne. Og hun stod ved dette valget resten av livet. Dette er fortellingen om to mennesker som møtes og forenes i kjærlighet.
Utgivelse: Medio mars.
Svein Sandnes Bokforlag.

Torgrim Eggen
En flue på veggen. Utvalgte tekster
Torgrim Eggen publiserte sin første artikkel i 1980, og har siden hatt på trykk et par tusen saker i ALLE journalistiske sjangere. Eggen vant Brageprisen for sin Axel Jensen-biografi i 2019, og Språkprisen for sakprosa fra Norsk Språkråd i 2020. Både i høyden og bredden er Eggen av de største i norsk sakprosa. En flue på veggen samler hans greatest hits i bokform.
Utgivelse: Medio mars.
Cappelen Damm

Maria Berg Reinertsen
Fra begivenhetenes ytterkant Utvalgte tekster
Boken samler essays, kommentarer, reportasjer og bokanmeldelser fra de siste 17 årene. Felles for tekstene er at de søker seg mot begivenhetenes ytterkant. Forfatteren ser på naturkrisen slik den utspiller seg i den smale stripen mellom Gudbrandsdalslågen og E6 på Tretten, følger finanskrisens etterdønninger i Hattfjelldal, ser transdebatten fra Bergensbanen og opptakten til andre verdenskrig gjennom øynene til en bedrestilt vennegjeng i Trondheim.
Utgivelse: Medio mars.
Cappelen Damm

Ivar Brandvol
Fitte og diesel. Russens egne historier om det hemmelige livet på bussene
DEBUTANT!
Under full anonymitet, deler ungdommer hittil ukjente detaljer som er forsøkt stanset med penger, trusler og taushetskontrakter. Bedrifter, medelever og foreldre skyr ingen midler for å fjerne alle spor fra russetiden.
Dette er ikke elevrådsledere og russepresidenter du ser på TV. Dette er de som er med på ekte: Det handler om grov vold, utestengelse, svarte penger og en #metoo ingen voksne har hørt om. De hemmelige kravene som stilles til medlemmene på Norges 300 russebusser er nådeløse. Men de voksne bakmennene som hjelper til er verst.
VG-journalist Ivar Brandvol tar deg med inn i russens innerste sirkler. Til en verden få vil fortelle ærlig om etter at russetiden er over. Som kommende russ og foreldre bør vite om.
Utgivelse: Medio mars.
Humanist forlag

Nnul gull highres brukes på nett

Egil Aslak Aursand Hagerup
Norges NYE uskrevne lover
For ti år siden utga Aursand Hagerup humorboka Norges uskrevne lover, som ble en stor suksess! Siden har mye skjedd, alt fra Vipps til woke har forandret måten vi forholder oss til hverandre og omverdenen på. I Norges NYE uskrevne lover gir Aursand Hagerup oss lovene vi egentlig lever etter i 2024.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag

9788248935354 jordboka for hagen lav

Dag Jørund Lønning
Jordboka for hagen
I en liten skje med jord fins det flere levende vesen enn det finnes mennesker på kloden. I Jordboka for hagen viser rektoren ved Høgskulen for grøn utvikling hvordan du kan gjøre hagen din regenerativ, det vil si et sted der alt vokser av seg selv upåvirket av tørke og regn, uten å måtte ty til kunstgjødsel som ødelegger livet i jorda.
Utgivelse: Medio mars.
Kagge Forlag

Susanne Harding
Insekter og småkryp i hagen
I denne hendige lommeguiden presenteres mer enn 50 arter av insekter og småkryp som du kan finne selv i den minste hage. Alle er naturtro illustrert og følges av en faktatekst som beskriver kjennetegn og levevis. Boka gir også tips og råd om hvordan du kan gjøre din hage om til et bedre levested for småkrypene.
Utgivelse: 19. mars.
Vigmostad & Bjørke

Gunarberg omslag lowres

Per Posti
Gunnar Berg. Maleren fra Lofoten
Gunnar Berg ble født på Svinøya i Svolvær i 1863. Som eldste sønn i en væreierfamilie var han arving til handelsstedet, men han ville heller bli kunstner enn handelsmann. Han studerte ved akademiet i Düsseldorf, malte i Svolvær, Berlin og Paris og ble Lofotens fremste
maler i sin tid. Hans fremtid som kunstner så lys ut, men bare 30 år gammel døde han i Berlin. Boken tar for seg Gunnar Bergs liv og kunst og gjengir rundt 200 av hans malerier, tegninger og foto.
Utgivelse: 19. mars.
Orkana forlag

Mikkel Berg-Nordlie
En kort introduksjon til samenes historie
Boka tar for seg samenes omskiftelige historie fra de eldste tider til i dag. Forfatteren legger særlig vekt på den politiske historien; hvordan skiftende historiske omstendigheter har påvirket samenes livsbetingelser, og hvordan samene har handlet politisk og organisatorisk i møte, og i konfrontasjon, med det omkringliggende storsamfunnet.
Utgivelse: 20. mars.
Cappelen Damm Akademisk

Original omslagsforside hvorfor kan man ikke sprekke av sinne

Benjamin Baarli Silseth
Hvorfor kan man ikke sprekke av sinne? og 52 andre ting du lurer på om følelser
Illustrert av Leonard Furuberg.
I Hvorfor kan man ikke sprekke av sinne? og 52 andre ting du lurer på om følelser får barna svar på små og store spørsmål om følelser. For hvorfor gruer man seg til ting? Hva er selvtillit? Er det normalt å ikke være forelska i noen? Og hvorfor er mange sure når de våkner?
Utgivelse: 21. mars.
Cappelen Damm

André Spange Nabulsi
Mocktails – Forfriskende og alkoholfrie cocktails
Oversetter: Ann Høydalsnes.
Friske, syrlige,og søte drinker, helt uten alkohol! I denne boken lærer du absolutt alt du trenger å vite om mocktails, hva slags utstyr du behøver og alt om de riktige ingrediensene som gjør disse drinkene uimotståelige. Alkoholfritt er en stor trend og det er både praktisk og sunt å droppe alkoholen. Mocktails er minst like gode og varierte som tradisjonelle drinker.
Utgivelse: 21. mars.
Vigmostad & Bjørke

Hammerseng edin cover 4579a342 4227 4b84 b1d7 847fb9564fc7

Anja Hammerseng-Edin
Hva hvis det er mulig, da?
Kjenner du på usikkerhet og tvil, drømmer som er blitt forsømt, en lengsel etter noe vagt der fremme, og en stemme der inne som svakt hvisker: «Hva hvis det er mulig, da?» I boken Hva hvis det er mulig, da? får du bli med Anja Hammerseng-Edin, tidligere landslagsspiller i håndball, i dag mental trener og inspirator, på en stegvis utviklingsreise, hvor du får effektive teknikker og inspirasjon til å finne ditt gull og fulle potensial.
Utgivelse: 21. mars.
Cappelen Damm

Erik Hexeberg
Nytt blikk på diabetes
Lege og forfatter Erik Hexeberg deler banebrytende perspektiver på hvordan vi kan behandle diabetes. Her får leseren konkrete råd til hvordan de kan få kontroll på det Hexeberg mener er det helt avgjørende blodsukkeret. Stadig flere lever med diabetes. Rundt 270 000 personer har diagnostisert diabetes – altså fem prosent av befolkningen, og det anslås at rundt 60 000 har uoppdaget diabetes. Og stadig flere bruker blodsukkersenkende legemidler. Når så mye handler om blodsukkeret, og siden alle komplikasjonene som oppstår som følge av diabetes bunner i nettopp høyt blodsukker, burde det være innlysende at pasienter med diabetes får råd om hvordan de får kontroll på blodsukkeret, hevder Hexeberg.
Utgivelse: 21. mars.
Cappelen Damm

Astrid Sverresdotter Dypvik
Den kortaste historia om Tyskland
Tysklands dramatiske historie under ett. Den begynner lenge før staten Tyskland oppsto, i de ville skogene midt i Romerriket for mer enn 1200 år siden. Så tar forfatteren oss gjennom de hendelsene og impulsene som har formet landet til den ledende stormakten det er i dag.
Utgivelse: 22. mars.
Vigmostad & Bjørke

Eva 02acbb4f 996a 482f 9d26 dcbb25152045

Cat Bohannon
Eva. Hvordan kvinnekroppeh har drevet utviklingen i 200 millioner år
Oversatt av: Lene Stokseth
Med et vitenskapelig blikk på de siste 200 millioner årene forklarer hun hvordan vitenskapen har sett på utviklingen av kvinnekroppen. Eva er ikke bare en omfattende revisjon av menneskets historie, den er et presserende og nødvendig korrektiv for en verden som har fokusert først og fremst på den mannlige kroppen altfor lenge. Ved å fortsette der Sapiens slapp, vil Eva fullstendig endre det du tror du vet om evolusjon og hvorfor Homo sapiens er blitt en så vellykket og dominerende art.
Utgivelse: 23. mars.
Cappelen Damm

Erik Tunstad
Å elske et insekt
Biolog Erik Tunstad elsker insekter. Som tenåring var hans største drøm å finne en eikehjort, Europas største bille med sine kastanjebrune vinger. Han trålte nærskogen med hjemmelagd håv, vel vitende om at sannsynligheten for å finne den var minimal. Erik Tunstad fant eikehjorten til slutt, et helt annet sted. Nå har han skrevet en kjærlighetshistorie med en oppfordring: Det er fremdeles mye vi kan gjøre for at også kommende generasjoner skal få ha glede av noen av de mest fantastiske skapningene i jordas lange historie.
Utgivelse: Ultimo mars.
Humanist forlag

Torgeir Wittersø Skancke
Uglenes tale – hva nattens vesener har å fortelle oss mennesker
Uglene har fascinert oss mennesker til alle tider: Mystiske, lydløse, og ofte skjult av nattemørket. Men hvor kloke er de egentlig? Nyere forskning gir oss stadig mer innsikt. Flere av de norske ugleartene er nå truet av utryddelse. Hva kan vi gjøre for å redde dem, og stoppe en større naturkrise? Kan vi starte med å lytte mer til det uglene selv har å fortelle? Forfatteren deler både av sine spennende opplevelser med ugler, og et vell av fantastiske bilder.
Utgivelse: Ultimo mars.
Gyldendal

Bokomslag kjønn i isen (002)

Silje Gaupseth og Marit Anne Hauan (red.)
Kjønn i isen. Fragmenter til ei ny polarhistorie
Boka Kjønn i isen utfordrer ideen om de arktiske strøk som den maskuline mannens domene. Vi møter både mannlige og kvinnelige polarforskere, fangstfolk og kunstnere. Gjennom ni kapitler inspirerer forfatterne til nytenkning om hva en helhetlig polarhistorie anno 2023 bør og kan være. Hva er det som skjer dersom vi avkler noen av de kjønnede sannhetene om polarområdenes historie?
Utgivelse: Ultimo mars.
Museumsforlaget

En reise til roma

Hans Jacob Orning og Svein Harald Gullbekk
En reise til Roma. I sporene til pilegrimen Nikolas Bergsson 1152
To syklende historikere tar oss med langs ruta den islandske pilegrimen Nikolas Bergson fulgte gjennom middelalderens Europa. Boka er en uavsluttet dialog mellom dagens og middelalderens reisende – en rik fortelling om reise, religion og fortidens arv.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Jon Fredrik Skauge
Dei tapte tinga
I november 2022 tok tyver seg inn på gården til Jon Fredrik Skauge, den gamle skyssgården Fannremsgården. I ukene etter innbruddet brukte han mye tid på å rydde opp i hvert rom, i hvert skap og hver skuff. Han måtte finne ut hva som var borte. I denne prosessen fikk han behov for å skrive historiene til de gamle tingene. Resultatet er en samling epistler om gården, slekta og dalføret, men også om gjenbruk, av gammelt sølv og andre gjenstander som gjerne går i arv. Boka handler dermed om å ta vare på fortida.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Martin Krasnik
En smal bro over avgrunnen
Oversatt av: Lars Nygaard.
Terrorangrepet mot Israel den 7. oktober og den påfølgende krigen mot Hamas i Gaza har vekket de dypeste traumer hos jøder og palestinere. Den lange krigen i Midtøsten handler om eksistens og overlevelse, og den utkjempes også i den vestlige offentlighet, på gatene og universitetene. Sjefredaktør i Weekendavisen Martin Krasnik forteller om denne konflikten som er vevet inn i hans egen historie: Om å føle seg hjemløs som dansk jøde, om hans forhold til både Israel og palestinerne, om avmakten og hans håp for fremtiden.
Utgivelse: Mars.
Dreyers forlag

Forside høyoppløst

Marit Beate Kasin
Naturparadokset. Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake
Har nordmenns hyttedrøm blitt naturens mareritt? For når man bygger en hytte så ødelegger man jo samtidig den uberørte naturen man ønsker å oppleve. I denne boka utforsker forfatter Marit Beate Kasin nettopp slike naturparadokser.
Leseren blir med Kasin til fjells og observerer hvordan hyttebygging, nye alpinanlegg og veier fortrenger villreinen fra dens områder – det er snart ikke noe villmark igjen i Norge. Et annet dilemma er hvordan vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i klimakrisen, som vi nå forsøker å løse ved å forbruke enda mer natur – som ved å bygge vindkraftanlegg i uberørte områder.
Utgivelse: Mars.
Res Publica

Tyrkia forside høy

Stian Bromark
Tyrkia. Landet mellom to verdener
Den moderne republikken Tyrkia er hundre år og landets historie er rik og fascinerende.
Tyrkia ble etablert på restene av det osmanske riket. Landets første statsminister Ataturk moderniserte landet, gjorde det mer vestlig orientert og begrenset religionens plass i samfunnet. Under dagens statsminister Erdoğan har islam de siste 20 årene igjen fått en politisk rolle, og landet blir stadig mer autoritært. Tyrkia framstår som et splittet land der ulike krefter kjemper om makten.
Utgivelse: Mars.
Res Publica

Ole Petter Hjelle
Fokus. Få tilbake oppmerksomheten
Hjerneforsker og lege Ole Petter Hjelle skriver om hvorfor vi sliter med å holde oppmerksomheten, hvilke konsekvenser det har og hva vi kan gjøre for å vinne den tilbake.
Utgivelse: Mars.
Kagge Forlag

Image247 russlands krig mot ukraina omslag low res

Gendolyn Sasse
Russlands krig mot Ukraina
Oversatt av: Merete Franz.
Boken gir en innføring i bakgrunnen for krigen, hvordan den føres og hvilke konsekvenser det har for Ukraina, men også for Europa, verdenssamfunnet og internasjonale konstellasjoner og samarbeid. Det legges særlig vekt på geopolitiske forhold som kan årsaksforklare Russlands handlingsmønster, og de internasjonale politiske motsetningene og historiske forholdene som danner bakteppet for krigssituasjonen.
Utgivelse: Mars.
Orkana forlag

Jærk

Helge Torvund
Jærkshire. Jæren og Yorkshire
Ei bok som løftar fram dei to geografiske områda ut frå personlege erfaringar. Det handlar om landskap, språk, mat og drikke, kunst og litteratur, oppvekst og reiser, overnattingsstadar og pubar. Lesarane får òg ta del i den legendariske orkidéforskinga i sanddynene på Jæren, som inkluderer whiskysmaking og lerkesong. Boka er gjennomillustrert, og mange av fotografia er forfattarens eigne. Kunstnarskapen til forfattarens bror, Gunnar Torvund, som gjekk bort i 2019, får eit eige kapittel i boka.
Utgivelse: Mars
Jæren forlag

Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug
De rikes triumf
Forfatterne, som begge er profilerte politikere på venstresiden, går inn i debatten om skatteflukt, moralisme og demokrati med stor interesse og åpenhet. Boka er skrevet
med humor, kunnskap og engasjement, og gir nye perspektiver på en av vår tids store diskusjonstemaer.
Utgivelse: Mars/april.
Forlaget Manifest

APRIL

Original omslagsforside barnehagestart

Oda Weider-Krog
Barnehagestart
Illustrert av Victoria Sandøy.
Barnehagestart er en gjennomillustrert håndbok for barnehagestartere og deres foreldre, med fokus på forenklet språk og engasjerende tegninger. Boka har som formål å gi de yngste barna et barnehage-relatert ordforråd og en begynnende forståelse av hva det vil si å gå i barnehagen. For hva gjør man i barnehagen? Hva trenger man i garderoben? Hvilke leker og aktiviteter kan man glede seg til? Og hvorfor må egentlig de voksne gå på jobben?
Utgivelse: 2. april.
Cappelen Damm

Tanker på stien dummy presentasjon 195e328c 368c 469d a997 c5f9edcf1735

Tanker på stein. Enkel filosofi for livet i det fri
Få ting gir mer ro enn å gå under åpen himmel og la tankene vandre. Her får du inspirasjon til neste tur i skogen, ved sjøen eller på fjellet. I denne boka har samlet kloke ord fra store tenkere, kunstnere, biologer og forfattere. Tekstene i boka kommer fra tenkere som Henry Thoreau, Rachel Carson, og Mahatma Gandhi, og en rekke andre inspirerende mennesker fra ulike tider i menneskenes historie.
Utgivelse: 3. april.
Cappelen Damm

Nicholas Møllerhaug
Farmors og farfars krig
Dramatisk historie om en av landets mest erfarne krigsseilere. I denne boken rekonstruerer Nicholas Møllerhaug farfaren Einar Møllerhaugs høydramatiske liv som krigsseiler. Han bruker egne minner, farmorens fortellinger og et stort tilfang av publiserte og upubliserte kilder.
Utgivelse: 5. april.
Vigmostad & Bjørke

Hjemmelaget kinesisk – forside – rosa ffc3cf8e 413a 4979 99b9 86ab32b7ce61 (1)

Michelle Zhao
DEBUTANT!
Hjemmelaget kinesisk – No sweet sour
For Zhao har mat alltid vært viktig. Da hun flyttet til Bergen i 2012, ble lengselen etter maten hjemmefra stor. Hun startet derfor bloggen No sweet sour hvor hun testet oppskrifter, og perfeksjonerte maten hun hentet opp igjen fra oppveksten i Yunnan-provinsen i Kina. Hjemmelaget kinesisk mat – så fristende og inspirerende som du aldri før har sett! Du blir også guidet slik at du finner de rette råvarene i norske butikker.
Utgivelse: 8. april.
Cappelen Damm

Atefeh Sebdani
Min hånd i min
Oversatt av: Inger Sverresson Holmes.
Sammen med sine to småbrødre blir fem år gamle Atefeh smuglet til Sverige fra Iran. Foreldrene er soldater i Folkets Mujahedin, en iransk motstandsbevegelse, og forblir i organisasjonens militærleir. I Sverige blir hun plassert hos en familie som også er tilknyttet motstandsbevegelsen, men i sitt nye hjemland møter hun alt annet enn trygghet og frihet.
Utgivelse: 10. april.
Pax Forlag

Omslag gervin

Karl Gervin
Vandring i Middelalder-Oslo
Bli med på vandring i Oslo på begynnelsen av 1300-tallet. Langs vandringen gjennom smug og streter i Oslos livlige middelalderby, ser vi hvordan folk flest levde, hva de spiste og drakk og hva slags arbeid de utførte. Vi lærer å synge litt gregoriansk, og vi lar oss overraske over hva befolkningens doer avslører.
Utgivelse: 10. april.
Pax Forlag

Arnfinn Bø-Rygg
Estetisk leksikon
Dette er det første leksikonet innenfor estetikk som kommer ut på norsk og i Norden i det hele tatt. Begrepene blir behandlet historisk og systematisk, og bringes opp til dagens språkdrakt og sjargong innen estetikk. Leksikonet vil være til særlig hjelp for studenter, men vil også være nyttig for dem som rent allment har interesse for estetiske spørsmål og kunst.
Utgivelse: 10. april.
Pax Forlag

Marthe K. Valeberg
Den usynlige kampen
En modig, ærlig og nær memoar om å kjempe mot sterke kroniske smerter, egen mental helse og norsk helsevesen. Boken er et godt bidrag i den svært aktuelle samfunnsdebatten om å sette kvinnehelse på dagsorden, og om å ikke gi seg og velge og se det positive selv om kampen aldri tar slutt.
Utgivelse: 10. april.
Nor

Eirik Grasaas-Stavenes
DEBUTANT!
Makta i drakta. En reise gjennom slagmarken som får Europas fotballhjerter til å banke
Kan vi gjennom fotballen forstå det nye Europa og den kaotiske tida vi lever i? Og kan kjærligheten til fotballen overleve i en verden der milliardærer og stater vil utnytte menneskets jakt på mening og fellesskap?
Disse spørsmålene har sendt Klassekampen-journalist Eirik Grasaas-Stavenes ut på en reise fra Storbritannia og Ukraina, til Tyskland, Frankrike og Italia.
Utgivelse: 11. april.
Cappelen Damm

Utforsk oslo dummy a659fc6e 3173 4081 9316 309bda5505f0

Johan Haugsrud
DEBUTANT!
Utforsk Oslo! 100 ting å teste i verdens gøyeste by
Oslogutten Johan Haugsrud er kjent fra sosiale medier som @explorewithjohan og har de beste ideene til morsomme ting å gjøre med vennegjengen, kollegene, kjæresten eller familien. I denne boka samler han sine 100 favorittaktiviteter.
Utgivelse: 15. april.
Cappelen Damm

Jette F. Christensen
DEBUTANT!
Demokratiet, det er oss
Et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt, og en hakkespettbok for alle som ønsker å kjempe mot stadig tiltakende illiberale krefter i samfunnet vårt. Gjennom intervjuer og møter med sentrale representanter for blant annet rettsstat, presse, statlig voldsmakt, det sivile samfunn og politikken ønsker Christensen å bidra til vår felles beredskap, for aldri har de demokratiske institusjonene våre vært mer presset, og aldri har vår tillit til de som skjøtter dem vært skjørere.
Utgivelse: Primo april.
Cappelen Damm

Født i rett kropp r 79dd3296 1971 4ce1 92b5 d95a78c52f9f

Luca D. Espseth
DEBUTANT!
Født i rett kropp. Om retten til å være den man er
Luca Dalen Espseth er en 35 år gammel mann. I motsetning til de fleste andre menn har han aldri vært gutt. De første 20 årene av sitt liv, levde han som jente. Når man er annerledes, slik som Luca er, får man ofte spørsmål om hvem man er og hvorfor man er som man er.
Dette er Lucas historie om hans vei til et liv som mann.
Utgivelse: Primo april.
Cappelen Damm

Helene Holtop
Sommerhekling
DEBUTANT!
De siste sesongene har heklede plagg vært i motebildet, spesielt som sommeren. Helene Holtop, kjent som @strikkehelle på instagram, har hevet seg på den nye hekletrenden. Her får du søte og enkle hekleplagg i en ung og fresh stil. Hekle deg en bikini, noen lekre topper, et lite skjørt, shorts eller en kul jakke – alt du trenger til sommergarderoben. Heklesett passer like godt på dagtid og på stranden, som til kvelden. Og style gjerne antrekket med en heklet veske eller en hatt for en passe avslappet look.
Utgivelse: Primo april.
Aschehoug

Ingar Holm
Overleverne
772 jøder ble deportert fra Norge, 37 kom hjem: Dette er den rystende historien til de som overlevde. Den første samlede fremstillingen av de norske fangenes siste år i Hitlers dødsleirer. I Overleverne skildrer forfatter og historiker Ingar Holm det som møtte de 37 i konsentrasjonsleirene, og hvordan de klarte å komme tilbake til Norge. Da krigen var over, måtte de komme seg gjennom et utbombet Europa der svært lite fungerte. Overleverne er en fortelling om sult, kulde, savn og enorm lidelse, men også om vennskap, og om møtet mellom uskyldig naivitet og grenseløs ondskap. Temaene er igjen dessverre dagsaktuelle i en urolig verden.
Utgivelse: Primo april.
Gyldendal

Elisabeth Thorsen
Alle andre dager skal vi leve
Elisabeth Thorsen har tretti års erfaring som prest, og har vært domprost i Oslo domkirke. I Alle andre dager skal vi leve går hun inn i hvordan det er å miste noen som står oss nær, og om hvordan vi reagerer når vi må ta endelig avskjed. Med sine egne erfaringer som bakteppe beskriver hun også hvordan livet kan åpne seg på nye måter gjennom møter med døden, og sorgprosessene som følger med. Ved hjelp av poesi, litteratur, filosofi og teologiens univers belyser hun dødens og sorgens mange fasetter.
Utgivelse: Primo april.
Gyldendal

Mikkel Soya Bølstad
Villmarka rundt hjørnet
Noe av det råeste vi har av natur i Norge, ligger faktisk i gangavstand fra Oslo sentrum. I boka blir du med den erfarne friluftsmannen og biologen Mikkel Soya Bølstad på jakt etter de ville turopplevelsene i alt fra oaser av liv midt mellom betong og asfalt, til bortgjemte bynære villmarker bare noen få innviede kjenner til. Gjennom 17 inspirerende skildringer viser han hvor lite som skal til for å få kortreiste og magiske turopplevelser for store og små. Et sted utenfor sosiale medier fins det en glemt verden av opplevelser mange reiser rett forbi på jakt etter eventyret. Boka viser deg veien dit.
Utgivelse: Primo april.
Gyldendal

Original (64)

Warunee Bolstad
Digg thai – enkel thaimat fra Warunees kjøkken
Digg thai er en uhøytidelig og frisk inngang til thaikjøkkenets magiske smaker. Warunee er opptatt at det skal være lettvint og serverer her oppskrifter på velsmakende og enkle retter. I tillegg deler hun også matopplevelser fra sin barndom i kjøkkenet hos sin mor og bestemor. Ettersom Warunee har bodd i Norge i hele sitt liv, er hun også opptatt av og vet hva nordmenn liker og har lyst til å lage. Og hun har selvfølgelig sin egen vri på fredagstacoen og andre gøyale retter som har blitt superpopulære på nettet. Warunee Bolstad (f. 1985) er oppvokst i et restaurantkjøkken og er selv en selvlært habil kokk. Dette er hennes første kokebok. Utgivelse: Primo april.
Gyldendal

Shakeel Remahn
En god bror
Engasjerende manifest og brannfakkel fra broren til Shabana Rehman. En foruroligende rapport om sosial kontroll fra innsiden av norske minoritetsmiljøer. Shakeel Rehman er broren som fikk sin egen oppvåkning da søsteren hans ble landskjent for å løfte en mulla. Jo mer søsteren hans ble kritisert i muslimske miljøer i tiden som fulgte, desto sterkere ble brorens forsvar av henne. Etter Shabanas død tar Shakeel opp kampen hun startet, og skriver brutalt ærlig om et minoritetsmiljø som blir stadig mer konservativt.
Utgivelse: Medio april
Gyldendal

Jamilla El Haddaoui
Jamillas marokkanske kjøkken
DEBUTANT!
Jamilla elsker å lage mat, og helst skal det være mange rundt bordet. Hun er vokst opp i Oslo med marokkanske foreldre og en mor som jobbet som kokk. Jamilla tilbrakte mange timer på morens kjøkken, og det er hennes oppskrifter som er utgangpunktet for denne boken, men med Jamillas lille tvist. Marokkansk mat er gode dufter, varme smaker og vakre farger. Den er sunn og innbydende og passer både til hverdag og fest. Maten er enkel å lage – ingrediensene og råvarene har man hjemme eller de er lette å få tak i. I boken finner du både kjøtt-og fiskeretter, vegetariske og glutenfrie retter, for ikke å snakke om bakverk og søte fristelser. Jamilla er opptatt av at det skal være gøy å lage mat, og måltider skal skape gode minner.
Utgivelse: Medio april.
Aschehoug

Hilde Gunn Slottemo
Et fritt ord: Stiftelse og samfunn 1974 – 2024
Hilde Gunn Slottemo utforsker her Stiftelsen Fritt Ords virke fra tilblivelsen i 1974 til i dag. Gjennom 50 år har Fritt Ord gått i bresjen for ytringsfriheten, først og fremst i Norge, men også internasjonalt. Mest kjent er tildelingene av Fritt Ords Pris og Fritt Ords Honnør, som gjennom årene har løftet fram personer og organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å utvide det offentlige ytringsrommet. Tidvis har tildelingene vakt heftig debatt.Stiftelsens løpende arbeid med å vedlikeholde "ytringsfrihetens infrastruktur" vekker ikke like stor oppmerksomhet, men uten Fritt Ords støtte til journalistikk, bokutgivelser, debattmøter og, seminarer,dokumentarfilm, dokumentarfoto, biblioteker og litteraturhus ville den norske offentligheten og ordskiftet ha vært langt fattigere. Samlet løper støtten opp i flere milliarder kroner. 
Utgivelse: Medio april.
Aschehoug

Reinton gudenes slette forside

Per Olav Reinton
Gudenes slette og østavinden
En hovedstad møter verden Under et grønt dekke midt i Oslo ligger det en skjult by. Usynlige byer tenner ofte fantasien. Det finnes museer for det meste, men ikke for den skjulte byen, mener Reinton. Hans mål blir som skrivende reporter å vekke opp historien og vise livet i Àslo som det virkelig var. Fra dronning Ellisiv i 1066 til den dansk-norske staten ble oppløst ved freden i Kiel 14. januar 1814.
Utgivelse: Medio april.
Svein Sandnes Bokforlag

Tangen-samlingen
Nicolai Tangen har samlet kunst i 30 år, med fokus på nordisk modernisme. I 2019 ble samlingen gitt til Kunstsilo som åpner i 2024 i nytt lokale i Kristiansand. Denne boken presenterer de viktigste verkene i samlingen, som ingen foreløpig har sett. Boken inneholder ca. 1000 verk. Boken utkommer også i engelsk utgave.
Utgivelse: 16.april.
Orfeus Publishing

Pizza i pizzaovn
Oversetter: Ann Høydalsnes.
Rød pizza, hvit pizza, dessertpizza, glutenfri pizza. I denne boken får du 65 oppskrifter til perfekt resultat med din pizzaovn. Her er alt du trenger å vite om utstyr, perfekt pizzabunn, tilbehør og deilig topping. Gjenskap et lite stykke Napoli hjemme på kjøkkenet eller i hagen. Buon appetito!
Utgivelse: 16. april.
Vigmostad & Bjørke

Per Gunnar Eeg-Tverbakk, Kaia Eriksen og Bjørn Hatterud
Den utsatte kunsten. Kunst i offentlige rom
Foto av: Fin Serck-Hanssen.
Mens gallerier og museer er spesialiserte rom som viser, pleier og ikke minst beskytter kunstverk, møter kunst i offentlige rom befolkningen der hvor folk ferdes – på godt og vondt. Her er kunsten utsatt for forandringer i omgivelsene, slitasje, vær og vind, og mangler den samme beskyttelsen som kunsten i gallerier. I denne boken følger vi livsløpet til 16 ulike kunstverk som står eller har stått plassert rundt i Oslo, og som alle forteller sin egen livshistorie.
Utgivelse: 17. april.
Pax Forlag

Original omslagsforside ekte sportshelter (1)

Marius Lien
Ekte sportshelter
Illustrert av Mikael Noguchi.
De største idrettsstjernene er store kjendiser. De har haugevis med fans, som heier på dem uansett hva de gjør. De har muligheter til å påvirke verden rundt seg. Noen av de største stjernene velger å bruke den muligheten. De vil gjøre verden til et bedre sted. Og de velger å gjøre det på ulike måter. I denne boken får leserne møte blant andre Muhammed Ali som ble fengslet fordi han ikke støttet Vietnamkrigen, Marcus Rashford, som er en forkjemper for gratis skolemat i England, og Ingrid Olsdatter Vestby, den første kvinnelige skihopperen som banet veien for andre kvinner. Boken tar for seg 50 helter, halvparten norske og halvparten fra resten av verden, i et mangfold av ulike sporter. De tøffeste heltene er de som tør å gjøre noe utenfor banen.
Utgivelse: 18. april.
Cappelen Damm

9788203451973 org c37330e05507713370fae31e87fc9dd9

Halvor Mjaugedal
Historien om Karsten Warholm
Visste du at Karsten Warholm tok olympisk gull i 400 meter hekk i Tokyo i 2021? Og at han samtidig ble verdensrekordholder på denne distansen med tiden 45,94? Eller at han tok VM-gull i denne distansen i både 2017 og 2019? I Historien om Karsten Warholm blir du kjent med den unge superstjernen, og du kan også lese om hva som har hjulpet ham på veien mot å bli en av verdens beste hekkeløpere. Kanskje du får noen tips? I denne serien kan du lese om Norges største sportshelter. Bøkene er lettleste, gjennomillustrerte og passer for alle som elsker sport!
Utgivelse: 19. april.
Aschehoug

Jarle Enerud
Sommerquiz 2024
Dette er quizboken som samler hele familien i sommerferien, med sine 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie ganske mange. Boken er delt inn i hele 100 kategorier med 10 spørsmål i hver kategori.
Utgivelse: 19.april.
Gyldendal

Silje Fatnes
Fri gjennom følelser
20 000 mennesker lider av kronisk utmattelsessyndrom og over 100 000 mennesker, er alvorlig utbrent. Målet er å gi leseren en følelse av normalisering, en opplevelse av at man ikke er alene om å ha det på denne måten. Inneholder konkrete tips til hvordan vi kan jobbe med følelsene som vi møter i en utfordrende hverdag. Med verktøy i sekken så kan det skje en transformasjon til det bedre.
Utgivelse: 24. april.
Nor

Aktiv ferie dummy oppd 30f6077c 5664 4b3f a954 f23335ae1272

Sol Fure
DEBUTANT!
Aktiv ferie i Norge
En bok for deg som vil ha spennende opplevelser på fritiden. Enten du trives best på sjøen eller på fjellet har denne boken aktiviteter for de aller fleste! Kajakkpadling, klatring, snorkling eller stisykling.
Utgivelse: 25. april.
Cappelen Damm

Original omslagsforside 101 ting å gjøre før du blir voksen

Mikkel Niva, Nils Petter Mørland
101 ting å gjøre før du blir voksen
DEBUTANTER!
Illustrert av Fredrik Edén.
I denne boka tar Mikkel Niva og Nils Petter Mørland for seg alt det morsomme, helsprøe, spennende, koselige og magiske en barndom kan romme, som voksne kanskje vanligvis ikke driver med. Mikkel og Nils Petter veileder leseren gjennom et fantasifullt univers bestående av korte tekster og fargerike illustrasjoner, fulle av overskudd, humor og lekenhet. Boka har som mål å inspirere barn til å holde på de aspektene av barndommen som er helt unike og som tross alt gjør oss til bedre og kulere voksne senere i livet.
Utgivelse: 25. april.
Cappelen Damm

Original omslagsforside vitengalskap3 foreløpig forside

Alexander H. Sandtorv
VitenGALskap 3: Vårt vanvittige verdensrom
Illustrert av Helena Lindholm.
Serien VitenGALskap er levende formidling av vitenskap og alt det rare som driver verden fremover. En original serie som lærer barn om alt vilt som skjer i vitenskapens navn. Det vanvittige verdensrommet er den tredje boka i serien. Verdensrommet er full av gåter og mysterier. Hvor kom det egentlig fra? Hvordan ble jorda til? Og alle stjernene og plantene? Hvorfor er det natt og dag, og kommer vi noensinne til å kunne bo på en annen planet? Boken er stappet med faktabokser, humoristiske illustrasjoner, skrekkslagen fascinasjon og funfacts. Velkommen ut i det fabelaktige verdensrommet!
Utgivelse: 25. april.
Cappelen Damm

Barnas dnt b9c6da80 db3b 4456 9e0d ac9f80d7b4de

Dag Terje Klarp Solvang
Barnas DNT-favoritter. Små turer og store opplevelser
Her er turinspirasjon til alle familier. Du finner alt fra korte utflukter, overnattingsturer og spsielle hytter til tips om morsomme aktiviteter og spennende utfordringer. Det er passe skumle spøkelseshuler, ville akebakker og kule steder å klatre. I tillegg er boka full av koselige hytter og fjellstuer som passer spesielt for de minste. Boka har turforslag fra hele landet, til skogs, ved sjøen, på fjellet og i nærheten av de store byene.
Utgivelse: 26. april.
Cappelen Damm

Opprørere forside d 2ed84288 0d43 4d98 a604 a5045c706404 (1)

Kjetil Bevanger
Byen. Dyr og planter
Boken er en veiledning over 160 arter som du kan treffe på i bymiljø. Her presenteres de vanligste pattedyrene, fuglene, sneglene, amfibiene, insektene og småkrypene vi kan finne i byer og bynære områder i Norge.
Utgivelse: 26. april.

Torunn Ytrehus
Hva er du egentlig sulten på?
En helt unik bok om mat og følelser for kvinner som gjerne har prøvd flere dietter og som er fastlåst i alt eller ingenting-tankegangen når det gjelder mat. Kvinner som kjenner at dette går på bekostning av forholdet til dem selv, og som setter livet sitt på pause på grunn av forholdet til mat. Boka handler om å styrke selvfølelsen og finne ditt hvorfor; bakgrunnen for hva du egentlig er sulten på, hva du egentlig savner i livet.
Utgivelse: 29. april.
Nor

Rettens ironi 3

Rune Slagstad
Rettens ironi. Den rettsliberale tradisjon i norsk historie
I Rettens ironi gir Rune Slagstad et prinsipielt forsvar for en rettsliberal posisjon: politikkens binding gjennom rettens beskrankninger. Ut fra dette perspektiv analyseres norsk rettstenkning og rettsliv de siste 200 år. I denne nye utgaven er boka utvidet med «Juridiske profiler» og en rekke av forfatterens «Intervensjoner» i fagdebatten, samt innledningen: «På sporet av det rettsliberale».
Utgivelse: 30. april.
Cappelen Damm Akademisk

Axel Emil Thorenfeldt
DEBUTANT!
Kystfugler
Et praktverk med illustrasjoner med kunstnerisk snert – og nydelig tekst fylt av faglig tyngde og personlige opplevelser. Boka tar for seg mer enn 70 arter med utbredelse i Norge og Norden. Axel forteller levende om kystfuglenes liv, om migrasjon, hekking, jakten på mat, utbredelse, kjennetegn og fuglenes kobling til vår kystkultur, samtidig som han fletter inn sine egne erfaringer som fugletitter og illustratør. Axel Emil Thorenfeldt (f. 1998) er biolog, en selvlært fugleillustratør og kunstner som begynte å tegne fugler som barn.
Utgivelse: Ultimo april
Gyldendal

Randi Lium
Broderi som kunstuttrykk
Randi Lium fra Trondheim er en anerkjent norsk kunsthistoriker og tekstilkunstner. Ved siden av å være en dyktig utøvende kunstner har hun vært direktør ved Trondheim kunstmuseum og ansatt ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST). Lium har skrevet en rekke bøker om norsk kunst og holdt foredrag om norsk tekstilkunst i inn- og utland. I den nye boka om broderi som kunstuttrykk ser Lium på broderi i Norge – fra arkeologisk materiale i oldtiden, renessansens broderi på drakter, kunstbroderiet til Arts- and Crafts-bevegelsen på slutten av 1800-tallet, til nye strømninger i broderi på dagens samtidskunstscene. Boka gir ikke et uttømmende bilde av broderihistorien, men viser vei inn til en kunstform og et tekstilt kunsthåndverk som fortjener mer synlighet og anerkjennelse.
Utgivelse: Ultimo april.
Museumsforlaget

Ottosen en fredens mann garbo forside

Rune Ottosen
Gunnar Garbo – en fredens mann i strid
Endelig får vi en fullstendig biografi om Gunnar Garbo. Han fikk et langt liv som journalist, redaktør, partileder, stortingspolitiker, FN-tjenestemann, samfunnsdebattant, sakprosaforfatter og diplomat. Han var også familiefar med fire ekteskap, barn, barnebarn og oldebarn. Han hadde ingen formell utdanning ut over artium, men hadde likevel en analytisk og akademisk tilnærming til politikk.
Utgivelse: Ultimo april.
Svein Sandnes Bokforlag.

Kjetil Bragstad
DEBUTANT!
Såret i strid. Livet etter Afghanistan
Da soldaten Kjetil Bragstad var 20 år, ble bilen han satt i rammet av en veibombe i Afghanistan. Han blir livstruende skadet, men overlever. Bestevennen Kristoffer, som satt ved siden av ham, dør. Boka er en hyllest til bestekameraten og livet som soldat, men Bragstad retter også skarp kritikk mot hvordan vi tar vare på våre veteraner. Bragstad er generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS, og dette er hans første bok.
Utgivelse: Ultimo april.
Kagge Forlag

Line Tiller
DEBUTANT!
Superuka
Hvorfor har ingen fortalt at eggløsning er som naturlig kokain? At denne minieksplosjonen fører med seg mengder med energi som kan brukes for å få mer ut av jobb, trening, fest, kjærlighetsliv og vennskap? Tiller har tatt et dypdykk inn i ny forskning og intervjuet verdensledende sykluseksperter om den ganske så ukjente superuka.
Utgivelse: Ultimo april.
Kagge Forlag

Magnus Hoem Iversen
Skjermtid. Foreldrehjelp til barn og ungdoms digitale liv
Nest etter frykt for trafikkulykker, er barnas skjermtid foreldres største bekymring. Hvordan forholde seg til alt som ramler inn i barnas liv via skjermen? Hoem Iversen har doktorgrad i medievitenskap og gir deg en løsningsorientert selvhjelpsbok fra barna er små til de blir tenåringer.
Utgivelse: April.
Kagge Forlag

Anne Bitsch og Merete Røsvik (red.)
Mellom menneske og manus. Følelser, etikk og metode i litteraturen
Mange forfattere baserer bøkene sine på virkelige hendelser. Noen tar utgangspunkt i egne opplevelser og skildrer dermed også nære familiemedlemmer. Andre intervjuer nålevende mennesker og får tilgang til private arkiver. Hvordan forvalter de historiene de forteller og tilliten de blir vist?
I denne antologien kan du lese hvordan kjente og anerkjente forfattere har taklet følelser som oppstod i møte med kilder og kildemateriale.
Utgivelse: April.
Res Publica

Leidulf Melve
Historieskriving i Noreg før 1800. Arbeidsmåtar, historiesyn og forteljingar
Leidulf Melve omtaler i denne boka all norsk historieskriving før 1800. Framstillinga er delt i tre kronologiske deler, I: 1150–1300. Framveksten av ein norsk historiekultur, II: 1500–1650. Humanisme, reformasjon og tap av sjølvstende og III: 1650–1800. Union, opplysning og nye ålmenter. Boka handsamar eit omfattande materiale, kring 130 historieverk, innanfor ulike sjangrar og presentert i mange formverk.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Dasha Kiper
Reisende til ukjente riker. Om demens, de pårørende og sinnets skjulte virkemåter
Oversatt av: Lene Stokseth.
Dasha Kiper er forsker og psykolog og har behandlet både demenspasienter og deres pårørende. Samtidig har hun selv vært pårørende for demenssyke. Med Reisende til ukjente riker har hun skrevet en utfordrende, vakker og lærerik bok om demensens virkelighet – slik den arter seg både for den syke og de som er rundt dem.
Utgivelse: April.
Forlaget Press

Magne Lindholm
Veiviser for Lillomarka
Lillomarka er selve nærskogen for flere hundre tusen mennesker i Oslo og Nittedal, og interessen for denne delen av marka har vokst eksplosivt de siste årene. Her overnatter unge mennesker i hengekøye hver dag, hele året. Veiviser for Lillomarka er den første moderne turhåndboka om dette populære skogsområdet.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Henrik Jørgensen
På sporet av Alf Larsen
Alf Larsen (1885–1967) var et betydelig navn i norsk idé- og litteraturhistorie på 1900-tallet, men er i vår tid glemt av den større offentlighet. I sin samtid var han derimot oppfattet som en av Nordens mest fremtredende lyrikere, essayister og aforistikere. Diktene hans står seg med sine store samtidige, også sett i en europeisk målestokk. I 1942 stiftet Alf Larsen Dreyers forlag Oslo sammen med Barthold Butenschøn.
Utgivelse: April.
Dreyers forlag

Hanne Lossius og Marthe Valle
I grenseland. Et møte med Europas flyktningleirer
Høsten 2015 drar turnuslegen Hanne Lossius og sykepleier Marthe Valle for første gang til den greske øya Lesbos for å bidra med frivillig medisinsk hjelp til mennesker på flukt. Da har de allerede flere ganger vært i Gaza og på Vestbredden for å jobbe som frivillige. I denne boka forteller de to om sitt møte med den såkalte flyktningkrisa i Europa og sine erfaringer fra Gaza og Vestbredden. De spør også om hva som vil bli konsekvensene av krigen mellom Israel og Hamas, som brøt ut i oktober 2023. Krigen kan føre til at over en million palestinere må flykte fra hjemmene sine. Hva blir deres framtid?
Utgivelse: April.
Forlaget Manifest

MAI

Jh hv2 690741ce 56fc 4e34 971a 1fbf388c1594

Per Roger Lauritzen
Hardangervidda. Turer. Hytter. Historie
Hardangervidda er Europas største høyfjellsplatå og et av de mest populære turområdene vi har. I denne boka får du oversikt over de fineste turene og de koseligste hyttene, alt krydret med beste historiene. Hardangervidda har et varierte landskap i et stort, uberørt landskap. Vidda har et rikt dyreliv og mange fantastiske fiskevann, noe som gjør den til et populært turområde for friluftsentusiaster. Med et nettverk av stier er det perfekt for fotturer, langrenn og fiske året rundt. I denne vesle boka får du tips til det aller beste Hardangervidda kan tilby deg som vil ut på tur.
Utgivelse: 2. mai.
Cappelen Damm

Per Roger Lauritzen
Jotunheimen. Turer. Hytter. Historie
Jotunheimen er både majestetisk og fryktinngytende, og den største nasjonalparken i Norge. Med sine ruvende topper og mange utfordrende turmuligheter, er denne villmarken en drøm for turgåere. Her er de høyeste fjelltoppene i landet, store isbreer, hundrevis av elver og fiskevann, og et rikt dyre- og planteliv. Midt i dette villmarksområdet står Galdhøpiggen, det høyeste fjellet i Nord-Europa omringet av isbreer og krystallklare fjellvann. Jotunheimen er et eventyrlig stykke Norge med unike muligheter til å oppleve uberørt natur og er et must for eventyrlystne og spenningssøkende frilutstentusiaster. I denne boka får du oversikt over de fineste turene og de koseligste hyttene, alt krydret med beste historiene.
Utgivelse: 2. mai.
Cappelen Damm

George Orwell
Essays i utvalg. Oversatt av: Aleksander Melli
Orwells essayer tegner et mer nyansert bilde av en vittig og tvers igjennom britisk forfatter som kritiserte alle former for politisk «barbari». Tekstene i denne samlingen beveger seg i et grenseland mellom erindringslitteratur og samfunnskritikk. Essayene har fornyet aktualitet i dag, når så mange historiske tendenser fra Orwells tid synes å gjenta seg, for eksempel i krigen i Ukraina og propagandakrigen rundt konflikten, Russlands utvikling mot totalitarisme, og økt nasjonalisme i flere land.
Utgivelse: 15. mai.
Spartacus Forlag

Anniken Lien Mathiesen
Fra dating til kjærlighet
Det har aldri vært så mange dating-arenaer som i dag. Likevel sitter mange igjen med følelsen av at det er vanskeligere enn noen gang å finne en partner. Og jo mer man dater, desto mer frustrert blir man. Mange føler at de leter i det uendelige, andre at de blir avvist gang på gang. Det er lett å ende opp med en følelse av at man rett og slett ikke er bra nok. I denne boken lærer du hvordan du skal bli mer oppmerksom på egne behov og hva du virkelig ønsker deg i et forhold. Du vil oppdage at ved å bli tryggere og mer sikker på deg selv frigjør du deg fra fastlåste tanker og væremåter. Det er nøkkelen til å oppnå det kjærlighetsforholdet du ønsker deg.
Utgivelse: Primo mai.
Aschehoug

David Grann
Mytteriet på Wager
Oversatt av: Torleif Sjøgren-Erichsen.
Den 28. januar 1742 skyller en synkeferdig seilskute opp på kysten av Brasil. Om bord er tretti avmagrede menn, knapt i live, som har en ekstraordinær historie å fortelle. De er overlevende fra Wager, et britisk fartøy som hadde forlatt England i 1740 for å jakte på en spansk gallion full av skatter. Wager hadde forlist på en øde øy utenfor Patagonia etter å ha rundet Kapp Horn. Her utviklet det seg til rent anarki. Kapteinen ble utsatt for mytteri, og mytteristene satte til havs igjen. De blir hyllet som helter da de omsider kommer seg hjem. Seks måneder seinere dukker kapteinen og hans menn opp i England. De har en helt annen historie å fortelle. Dette er en storslått fortelling om ekstreme utfordringer, overlevelse og selve kampen om verdensherredømme.
Utgivelse: Primo mai.
Aschehoug

Edith Eger
Valget du har
Oversatt av: Ragnhild Eikli.
- Dans for meg, lille ballerina, sier Mengele. I 1944 blir den 16 år gamle danseren Edith Eger deportert til Auschwitz. Etter å ha blitt skilt fra foreldrene ved ankomsten utsettes hun for de mest rystende opplevelser, herunder å bli tvunget til å danse for den beryktede nazilegen Josef Mengele. Da leiren omsider blir frigjort, blir hun halt ut av en likhaug, knapt i live. Redslene i utryddelsesleiren knekket ikke Edith. Tvert imot hjalp de henne til å lære å leve med ny livsappetitt og en bemerkelsesverdig evne til å tåle motgang. I Valget du har forteller hun sin historie, som leseren aldri vil glemme. Den viser at håpet kan spire selv i helvete.
Utgivelse: Primo mai.
Aschehoug

Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne
Partiet
Fra innsiden av et høyst dramatisk tiår i AP, under Støres ledelse. Partiet er inne i sin største krise. Valg etter valg er tapt, AP preges av dype maktkamper og konflikter. Hvorfor og hvordan har partiet havnet her? Hva har egentlig skjedd? Partiet er en detaljrik og fengslende dokumentar, tett på møtene, menneskene, konfliktene og politikken. Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne jobber i Dagbladet og er to av Norges dyktigste og best orienterte politiske journalister.
Utgivelse: Primo mai.
Gyldendal

Helene Uri
Myke lår og raske biler. Språk, kjønn og fordommer i norsk litteratur fra Hamsun til Hjort
Humoristisk og sylskarpt om språk og litteratur. Helene Uri har tatt på seg forsker-brillene og undersøkt en stor mengde norske romaner – fra Hamsun til Hjorth og fra Skram til Solstad. Hun avslører uten omsvøp hvilken norsk forfatter som har rikelig med kvinnelår i sine romaner, men ikke ett eneste mannslår, og hvilke to forfattere som forenes i sin fascinasjon for pekefingre. Hva slags ord brukes i skjønnlitteraturen når seksuell handling skal beskrives? Og hvilke forfattere banner mest? Svaret får du i et fyrverkeri av en forskningsrapport, direkte inne fra norsk samtidslitteratur.
Utgivelse: Primo mai.
Gyldendal

Fragmenter av nord norges fortid omslag lowres 0210

Roger Jørgensen, Marianne Skandfer, Inger Storli (red.)
Fragmenter av Nord-Norges fortid
Arkeologiske gjenstander er unike kilder til stadig ny kunnskap, som utfordrer og utvider vår kunnskap om eldre tider. I 14 artikler presenteres utvalgte funn fra Nord-Norge, fra steinalder til historisk tid. De representerer historiske sammenhenger som strakk seg langt utenfor vår nordligste landsdel, og som har blitt etablert, utfordret, vedlikeholdt og endret gjennom tusenårene.
Utgivelse: Primo mai.
Orkana Akademisk

Else Braut (red.)
I Steinlens fotspor
Théophile Alexandre Steinlen var en fransk maler, grafiker og illustratør som bodde hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson fra juli til oktober 1901. Han skapte flere verk i Norge og skrev daglig postkort hjem til Paris. I løpet av reisen skrev Steinlen 138 postkort til datteren Colette, og kortene er som en reisedagbok med små hilsener om det han tenkte og opplevde.
Boka I Steinleins fotspor er et samarbeid mellom Lillehammer museum og Universitetet i Stavanger.
Utgivelse: Ultimo mai.
Museumsforlaget

Ayesha Wolasmal
DEBUTANT!
Tusen dager med Taliban
I hele sitt voksne liv har Wolasmal reist inn og ut av Afghanistan som diplomat, hjelpearbeider, journalist og ansatt i Forsvaret. Da Norge og Vesten forlot Afghanistan da Taliban tok tilbake makten i 2021, ble hun værende igjen. Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant fra Afghanistan.
Utgivelse: Ultimo mai
Kagge Forlag

Inger Auestad
DEBUTANT!
Planter i Norge. Vanlige vekster i vår nære natur
Vi går rundt og ser på planter og blomster vi kjenner, men ikke vet hva heter, eller hva de kan brukes til, eller hvorfor det er viktig at de gror akkurat der de gror. Dette er en bok om planter for folk flest, med fakta, anekdoter og nydelige tegninger av Hege Gjerde Sviggum.
Utgivelse: Mai.
Kagge Forlag

Marte Heian-Engdal
Et Gaza-liv
Da krigen i Gaza brøt ut, ble livene til 2 millioner mennesker lagt i ruiner. I denne boka følger Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal Mohammad og Khitam og de seks barna deres i hverdag og fest, frem til de dramatiske ukene høsten 2023 – da de måtte flykte for livet. Denne palestinske familiefortellingen byr også på en reise bakover i tid og forteller Gazastripens historie som hjem og slagmark i over hundre år.
Utgivelse: Mai.
J.M. Stenersens Forlag

Inger Skjelsbæk
Krigen uten ende. Krigene på Balkan og deres etterliv (Arbeidstittel)
DEBUTANT!
Skjelsbæk kom til Bosnia første gang i 1997. Siden har hun fulgt utviklingen i det tidligere Jugoslavia tett, i forbindelse med sin egen forskning på krigsforbrytelser, kjønnsroller og overgrep mot kvinner. Skjelsbæk tar oss med tilbake til det tidligere Jugoslavia, og bruker forskningen sin som et prisme for å undersøke en konflikt som fortsatt former verden.
Utgivelse: Mai.
Forlaget Press

Png (1)

Ørjan Zazzera Johansen og Kristoffer Kjølberg (ill.)
Erling Braut Haaland- frå liten til størst
Korleis trena Erling Braut Haaland då han var liten? Kva inspirerte han, og kven såg han opp til? Kva var favorittmaten hans? Erling har òg vore fersk fotballspelar ein gong, og i denne boka får du vita kva som gjorde at han blei best. Forfattaren Ørjan Zazzera Johansen er òg frå Bryne. Ingen kjenner Erling og Bryne så godt som han.
Utgiving: Mai.
Samlaget

Png (2)

Eirin Holberg og Åshild Irgens (ill.)
DEBUTANT!
Steinalderen. 10 000 år gamle tyggisar og hovudskallar på stong
I denne boka får du bli med 10 000 år tilbake i tid, heilt tilbake til slutten av istida, då steinalderen begynte i Skandinavia. Du får høyre om steinhoggarskular, om å bu oppå søpla si og om den gongen da ei monsterbølgje raserte norskekysten. Boka gir deg òg oppskrift på korleis du kan lage ditt eige musikkinstrument frå steinalderen. Steinalderen er skriven av arkeolog Eirin Holberg og illustrert av prislønte Åshild Irgens, som med sin lune og humoristiske strek har gjenskapt ei spennande verd som er heilt annleis enn vår eiga.
Utgiving: Mai.
Samlaget

Laestadianismens omslag lowres

Rolf Inge Larsen, Bengt Ove Andreassen og Roald Kristiansen
Læstadianismens historie i Norge
Denne boka gir en samlet og omfattende fremstilling av læstadianismens framvekst og tilstedeværelse i Norge, og viser hvordan bevegelsen har påvirket lokalsamfunn og samfunnsutviklingen fra midten av 1800-tallet og frem til i dag. Læstadianismen er en fellesbetegnelse for kristne grupperinger som knytter sitt opphav til vekkelsene rundt den svenske presten Lars Levi Læstadius (1800–1861).
Utgivelse: Mai.
Orkana Akademisk

Kolonihistorien forsideforslag lowres kopi


Michael Hopstock
Et større stykke Norge
Boken forteller historien om Norge som kolonimakt, en historie som i stor grad er ukjent. Norge var en kolonimakt som la under seg store landområder både som ishavsimperialist og sydhavsimperialist, som en del av Danmark-Norge. Norge er også et land som har drevet en sterk og målrettet imperialistisk politikk overfor den samiske minoriteten i nord, uten at dette har vært tilstrekkelig belyst i et kolonihistorisk perspektiv.
Utgivelse: Mai.
Orkana forlag

Erlend Hammer
Bjarne Melgaard
Bjarne Melgaard er en av landets desidert mest provoserende og omdiskuterte kunstnere, og den mest kjente norske samtidskunstneren av sin generasjon. Likevel er det ikke publisert noe større verk om kunstnerens produksjon. Boken vil dermed utgjøre det første helhetlige verket viet Bjarne Melgaard fra et kritisk perspektiv.
Utgivelse: Mai.
Orkana forlag

Image0

Oscar Anderson
DEBUTANT
Krigsseiler
102 år gamle Oscar Anton Taumer Anderson ble i august 2023 kjent i media som krigsseileren i fare for å havne i campingvogn grunnet kostnadene for sykehjemsplassen i Storbritannia. I denne boken forteller han om oppveksten på Tjøme, krigsseilas, hvalfangst og livet selv. Dette er en åpen og ærlig beretning om en vanlig mann med uvanlige opplevelser. Oscar, en av våre sjøfolk i seilas med livet som innsats.
Utgivelse: Mai.
Forlaget Kristiansen

God soppjakt   omslag lavoppløst

Mette Alstad
DEBUTANT!
God soppjakt! En nybegynnerguide til soppsanking
Alstad driver Norges største sankekonto på Instagram og TikTok, er sertifisert soppsakkyndig, og elsker å plukke sopp. Det vil hun at enda flere skal gjøre. Her gir hun svar på hvordan lokalisere skogens gull, unngå sopp som vil forgifte deg, og alt annet du må vite for å komme i gang.
Utgivelse: Mai/juni.
Kagge Forlag

Julie Valsø
Bobilåret. Europa rundt og drømmen om et annet familieliv
Julie Valsø og samboeren solgte leiligheten og flyttet inn i en bobil sammen med sine to små barn. Sammen reiste de gjennom 23 land i Europa. Bobilåret handler om turen, om hvordan bilen ble en slags redningsvest for en småbarnsfamilie i krise, og om å prøve å finne seg selv mens man hele tiden er på vei.
Utgivelse: Mai/juni.
Kagge Forlag

JUNI

Minnebok front1

Kjersti Sundt Sissener
Chr. Skredsvig Minnebok
En bok med glimt fra Christian Skredvigs (1854-1924) rike kunstnerliv. Basert på til dels ukjente og vakkert illustrerte brev til familie, venner og kolleger. Utgis i anledning 100-årsmarkering for Skredsvigs død. Rikt illustrert og vakkert innbundet.
Utgivelse: 1. juni.
Orfeus Publishing

Leivestad krystallpalasset front

Eirik Høyer Leivestad
Krystallpalasset – Historien om en beboelig metafor
Knapt noe byggverk har hatt like stor betydning i den moderne tidsalders kulturhistorie som Joseph Paxtons Crystal Palace fra 1851. I denne boken utforsker Eirik Høyer Leivestad Krystallpalasset som en arkitektonisk tankefigur med sivilisasjonskritiske overtoner. Boken vever sammen tråder fra litteratur, historie, vitenskap, arkitektur, filosofi og kunstteori, med et persongalleri som strekker seg fra forfattere som Charlotte Brontë, Fredrika Bremer og Fjodor Dostojevskij via tenkere som Karl Marx, Hannah Arendt og Walter Benjamin til mineralogen Vladimir Vernadskij og oppfinneren R. Buckminster Fuller.
Utgivelse: 1. juni.
Lord Jim Publishing

Sy og strikk fine ting versjon2 ecb5236e 217c 44fc bcc6 8c8f2a62c23f

Kristiane Wågnes Skodde
DEBUTANT!
Sy og strikk fine ting
Kristiane Wågnes Skodde er ikke som andre 15-åringer! Den mangeårige sy- og strikkeinteressen har blitt til egen bok – med et ønske om at andre unge skal få oppleve den samme skapergleden. Dette er en liten og hendig bok som alle bankende skaperhjerter vil ha i vesken. I Sy og strikk fine ting får du en enkel introduksjon til å komme i gang med små strikke- og syprosjekter. Det følger verken med store mønsterark eller kompliserte regnestykker. I stedet får du 30 oppskrifter som kan varieres på flere måter, og en lettfattelig innføring i grunnleggende søm- og strikketeknikker. Lær å lage alt fra gjenbrukbare sminkeservietter, hårstrikker og toalettmapper, til vesker og hundeklær – eller bruk fantasien og kreativiteten til å skape noe nytt. Som Kristiane-luen, som kan gjøres om til en hals eller liten veske hvis du gir opp underveis. Alle oppskriftene har steg-for-steg-guide med enkle bilder som viser hvordan du går frem. Du får også vite forskjellen på ulike stoff- og garntyper, og Kristiane deler sine aller beste tips.
4. juni
Debutant
Cappelen Damm

Øystein Olsen
Lykkelandet. Min reise gjennom norsk oljehistorie
Fra dugnadsånd til kakseliv – en fortelling om 50 år med norsk oljerikdom. I 1969 fikk Norge tidenes beste julegave da Phillips Petroleum Company annonserte oljefunn på Ekofiskfeltet. Dette la grunnlaget for en klassereise trolig ingen annen generasjon kommer til å oppleve. Og den skulle endre landet for alltid. På samme tid startet tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen på studier innen samfunnsøkonomi, og de neste femti årene skulle han komme til å følge Norges oljehistorie fra innsiden av de viktigste institusjonene. Lykkelandet handler om det norske oljeeventyret, om den økonomiske politikken som er ført og om hvordan landet har endret seg i perioden. Den handler også om veien videre for norsk økonomi, og om hvilke utfordringer nasjonen står ovenfor.
Utgivelse: Primo juni.
Gyldendal

Soppsankeboka forside 021023 f424dd3f 59b0 42ca 8996 61cc29009136 (1)

Jørgen Ravneberg og Jim-André Stene
Soppsankeboka
En pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, spiselig sopp. Jørgen Ravneberg er kjøkkensjef på Kolonihagen i Oslo. Jim-Andre Stene er daglig leder i Trøndelag Sankeri. Ravneberg og Stene viser frem hundre ulike sopper (soppene blir beskrevet og illustrert med fotografier) og kommer med tips ikke bare til hvor og hvordan du finner soppene, men også hvordan du best kan tilberede dem.
Utgivelse: Primo juni.
Cappelen Damm

Dahl og jensen norge i musikken forside

Hans Fredrik Dahl og Tom B. Jensen
Norge i sang og musikk. Populære toner gjennom 150 år
Historikeren Hans Fredrik Dahl forteller i denne boken norgeshistorien på en ny måte, fra “Norge, mitt Norge” til “Mil etter mil”. Norge ble musikalisert gjennom 1900-tallet. Visene hadde sitt opphavssted på revyscenen. Så kom kinematografen. Og grammofon og radio ble musikk-medier i en revolusjonstid. Så kom fjernsynet i 1960 og førte til store forandringer i tilbudet av musikk i Norge. For ikke å snakke om de nye strømmetjenestene.
Utgivelse: Medio juni.
Svein Sandnes Bokforlag.

Ann Kristin Klausen
Lovundbåten
På øya Lovund i Lurøy i Nordland pågår et omfattende prosjekt med å grave fram, dokumentere og stille ut restene av et ca. 600 år gammelt fartøy. Hva kan funnet og prosessen med utgravning, bevaring, forskning og formidling, fortelle oss om fortida og samtida vår? Dette er utgangspunkt for denne boka, som utgis samtidig som museumsbygget med de rekonstruerte delene av båten åpner på Lovund.
Utgivelse: Ultimo juni.
Museumsforlaget

Kari-Anne Pedersen
Når klær blir bunad
Boka handler om klær i Øst-Telemark fra 1700-tallet og fram til i dag. Leserne kan studere klærne og se på kunnskapen, kreativiteten og håndlaget til våre formødre og forfedre. Tilnærmingen er praktisk: Hvordan var snittet, hvilke materialer ble brukt, og hvordan skulle plaggene sitte på kroppen? Boka er kjærkommen for de som vil legge kunnskap til grunn for å tilpasse og sy sin egen bunad.
Utgivelse: Ultimo juni.
Museumsforlaget

Mushaga Bakenga/Eivind Hofstad Evjemo
Drømmen og skyggen
Mushaga Bakenga er en norsk-kongolesisk fotballspiller som har fått erfare fotballens glamorøse og brutale sider. Han har hatt en fantastisk karriere i internasjonale storklubber, men også harde møter med kynismen og det ekstreme presset i toppfotballen, og rasismen som fortsatt lever i det norske samfunnet. En sterk historie fra virkeligheten om internasjonal toppfotball og storpolitikk.
Utgivelse: Dato er ikke satt.
Vigmostad & Bjørke

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.