Debutant vant sakprosapris med bok om aids

Bokhandelens sakprosapris 2023 går til Ketil Slagstad og hans bok Det ligger i blodet.

Design uten navn 4lite

Bokhandelens sakprosapris deles ut av Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og det er tolvte gang prisen deles ut. Prisen tildeles et lovende forfatterskap som er i etableringsfasen.
Slagstad, som er bokdebutant, ble overrakt prisen lørdag kveld, under Norsk sakprosafestival på Littteraturhuset i Oslo.
– Det er overveldende og en stor ære. Det er min første bok, og jeg har selvfølgelig vært spent på hvordan den vil bli tatt imot, sier Ketil Slagstad.
Juryen har bestått av Espen Søbye (juryleder), Merete Morken Andersen og Tore Rem. Det ligger i blodet. Epidemien som forandret Norge, er utgitt på Forlaget Press.

Hull i historien

Slagstad har altså revet historien om aids i Norge, fra de aller første sykdomstilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere. Resultatet er et enestående tidsbilde, og et helt nytt blikk på den nære norske fortiden.
Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse:
“Slagstad bruker fortellingen om aids i Norge til å synliggjøre noen linjer i vår nære historie som har potensial til å endre vårt blikk på oss selv.”
Les hele juryens begrunnelse nederst i denne saken.
– Som homofil lege har jeg lenge vært opptatt av maktforhold i medisinen, særlig i hvilken grad minoriteter og utsatte grupper som skeive, rusavhengige og sexarbeidere blir lyttet til eller oversett, sier Slagstad.
– Som historiker har jeg sett et stort hull i historien om det moderne Norge, der både minoriteters og aidsepidemiens rolle har manglet. Aidsepidemien har satt varige spor i alle lag av det norske samfunnet. Jeg håper boka kan bidra til å økt kunnskap om hiv i befolkningen i dag og til å bryte ned stigma rundt virusets.

– Som historiker har jeg sett et stort hull i historien om det moderne Norge, der både minoriteters og aidsepidemiens rolle har manglet.

Tankevekkende

NFFOs generalsekretær Arne Vestbø er begeistret for vinnervalget.
– Slagstads bok vil gi oss nye og tankevekkende perspektiver på en del av vår nære historie, og årets vinner er et skoleeksempel på hvor viktig god sakprosa er for samfunnet. Jeg håper prisen bidrar til at boken får mange lesere, sier Vestbø, og legger til:
– I år var det tre sterke debutanter som var nominert til prisen. Vi ser fram til flere bøker fra både prisvinner Slagstad og de to andre nominerte, Norun Haugen og Anna-Sabina Soggiu, sier Vestbø.

– Bokhandlerne ønsker at denne prisen skal inspirere forfattere til å fortsette arbeidet med å skrive fagbøker som gir oss ny innsikt og gjør oss klokere, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.
– Sakprosa gir kunnskap, utvider perspektiver, bringer nye tanker og har ofte et kritisk blikk, noe Slagstad har bidratt med i sin debutbok, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen, sier hun.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.