NFFO har trukket seg som medarrangør

NFFO har trukket seg som medarrangør fra et arrangement på Litterahuset i Skien grunnet usikkerhet knyttet til deltakelsen fra professor Glenn Diesen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Skilt med NFFOs logo og fulle navnetrekk: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Ilja C. Hendel

NFFO har et redaksjonelt ansvar for arrangementer vi selv arrangerer eller er samarbeidspartner til. Når arrangementet består av et panel, må vi sikre oss balanse mellom og korrekt presentasjon av aktørene som deltar. Slikt ansvar påligger alle som driver ansvarlig journalistikk og formidling. I denne situasjonen var det lagt opp til en panelsamtale der en av de inviterte, professor Glenn Diesen fra USN, har klare forbindelser til den russiske stat, blant annet gjennom deltakelse i statskontrollerte medier. Han kan derfor ikke oppfattes som en uavhengig aktør i samtaler om internasjonale forhold. Russland er involvert i en blodig angrepskrig i Europa i dag, og propaganda er en integrert del av krigen. Dette gjør saken ekstra alvorlig og stiller ekstra krav om varsomhet til arrangører og redaktører som inviterer Diesen inn til samtaler. NFFO opplevde ikke at arrangementet som var planlagt på Litteraturhuset i Skien i slutten av februar tok godt nok hensyn til dette, og valgte derfor å trekke seg som medarrangør.

Glenn Diesen er fri til å ytre seg i Norge, noe han gjør hyppig på blant annet sosiale medier, store podkaster som Wolfgang Wee og på nettsider som steigan.no. I motsetning til i Russland, er det ytringsfrihet og akademisk frihet her i landet. Men det betyr ikke at Diesen ikke skal kritiseres, og hans forbindelser til Russland må kunne diskuteres og tydeliggjøres. Å trygge ytringsfriheten handler også om å opptre som en ansvarlig arrangør og redaktør, ikke minst i en tid der sannhet, tillit og fakta er under press.

Etter at NFFO fratrådte som medarrangør, har det også kommet fram at Varden-redaktør Tom Erik Thorsen, som skulle ha ledet samtalen på scenen, har trukket seg fra arrangementet.

Aage Borchgrevink
Styreleder

Arne Vestbø
Generalsekretær

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.