Hvem blir neste vinner av Bokhandelens sakprosapris?

26. oktober deles Bokhandelens sakprosapris ut for 13. gang. Nå er tida inne for å nominere forfattere til prisen.

Img 9560
Tore Rem (t.v.), Merete Morken Andersen og Espen Stueland sitter i juryen for Bokhandelens sakprosapris.

Bokhandelens sakprosapris er et samarbeid mellom NFFO og Bokhandlerforeningen, og deles ut til en sakprosaforfatter i etableringsfasen, for en utgivelse i 2024. Prisen deles ut under Norsk sakprosafestival, som NFFO arrangerer i samarbeid med Litteraturhuset, lørdag 26. oktober.
Se lista over tidligere vinnere her

Hovedkriterier

Juryen blir ledet av Merete Morken Andersen, som i tillegg har med seg Tore Rem og Espen Stueland. Forfattere kan ikke nominere seg selv, men forlag oppfordres til å melde på det de mener er gode kandidater. Forslag og nomineringer kan meldes inn til juryens sekretær Kristine Isaksen – kristine.isaksen@nffo.no
– Hva er det juryen ser etter, Merete?
– Vi er blitt enige om å bruke disse kriteriene når vi diskuterer oss frem til en vinner: Vesentlighet, nyskaping, etterrettelighet, faglig substans, stil og ethos. Vi gjør vårt beste for å følge med på hva som er på trappene i små og store forlag, men det er viktig at forlagene selv sender sine kandidater, så vi er sikre på at vi ikke går glipp av gode og viktige utgivelser.
– Du som har vært i bransjen og i denne juryen noen år – hvordan er helsetilstanden på tilveksten i sakprosaen?
– I løpet av de årene jeg har sittet i juryen, har vi, i tillegg til den vanlige, store viften av koke- og strikkebøker, sett mange varianter av typen selvhjelpsbøker om hvordan vi kan/skal bli friskere, flinkere, mer effektive og mer harmoniske. En annen gjenganger er bøker av typen «slik kom jeg meg gjennom krisen/sykdommen/overgrepet/avhengigheten».
Men det har også vært mange bøker som på ulikt vis tar for seg naturtap og erkjennelsen av at vi lever i en slags endetid, og bøker som setter nasjonale og internasjonale kriger, konflikter og katastrofer inn i et større perspektiv. På listene fins det også alltid god essayistikk, solide biografier, og bøker som tar for seg historiske og samfunnsmessige temaer. Dette er bøker som det ofte har tatt mange år å skrive – noen ganger et helt forskerliv.

God vekst

Det er fint å merke seg at det gror godt i bedet av sakprosaforfattere som tar på alvor at sakprosalitteratur kan skrives på mange forskjellige måter, mener hun.
– Det å være faglig etterrettelig og kommunisere godt er ikke nødvendigvis ensbetydende med at man må følge allerede oppgåtte løyper. Når vi leser og diskuterer oss gjennom utgivelsene, gjør vi vårt beste for å finne stemmer som både viser bevissthet om form, faglighet og formidling, sier Merete Morken Andersen.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.