Ny sakprosafestival i Oslo til høsten

14. oktober blir det ny sakprosafestival i Oslo. Velkommen til virkeligheten!

Img 7313

Også i år er det Kristina Quintano som er festivalsjef. Årets redaksjonsråd består av forfatter Anne Gunn Halvorsen, Line Renslebråten, Øivind Bratberg og Bår Stenvik.
Hun røper følgende årets program:
– I år er den røde tråden etikk og estetikk. Sakprosaforfattere har med seg den etiske sjekklisten inn i sitt skrivearbeid, samtidig forventes det at mye av sakprosaen skal være både estetisk og skjønn. Og det kan den være. Vi ønsker å vise at også sakprosaen kan være estetisk, vakker og kunstnerisk.
– Hva skjer i møtet mellom forfatteren og teksten og hvordan har en sakprosaforfatter tenkt på både etikk og estetikk mens hen skriver? Det skal vi utforske videre, sier Quintano

Gjør døren vid

I 2022 ble det publikumsrekord da festivalen markerte 10 års jubileum. Rådet understreker at målet med festivalen er å vise bredden og mangfoldet i norsk og oversatt sakprosa, ikke bare tematisk, men også det store mangfoldet av forfattere.
– Festivalens overordnede mål er å trekke nye publikummere til Litteraturhuset, noe vi i stor grad lyktes med i 2022, for festivalen bar tydelig preg av at det både var representasjon, bredde og nye ansikter i de ulike salene. Målet må være at festivalen skal være en port inn, både for dem som allerede befinner seg et sted i bokbransjen, og for dem som ikke vanligvis går på litteraturfestival, sier Quintano.
– Vi ville vise at døren er høy og terskelen lav for å tre inn i litteraturhuset og sette seg ned i en sal, med en øl, og høre noen formidle et tema man er interessert i.
– Kan du røpe noen navn til plakaten?
– Vi er veldig glade for å kunne røpe at den prisbelønte tegneren og sakprosaforfatteren Steffen Kverneland er årets hovedgjest innen tegnet sakprosa.
– Videre er vi også svært glade over å kunne røpe at journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr kommer til sakprosafestivalen for å snakke om sakprosabøkene som avdekket justismordene i Baneheia – og Birgitte Tengs saken. Det kommer en rekke bøker i år innen sjangere true crime og vi er i gang med å lese.

Med sakprosa som aktivisme

Quintano sier at det personlige engasjementet skinner sterkt hos de som er valgt ut så langt.
– En rekke aktivister bruker sakprosaen til å beskrive sin aktivisme eller sitt engasjement for viktige saker. Særlig innen denne sjangeren er tanken om etikk og estetikk viktig. Hvordan skrive om noe som gjør deg brennende forbannet uten at du er så sint i teksten at du skyver leseren fra deg? Bli sint, skrev motstandsmann og konsentrasjonsleirfange Stéphane Hessel, i pamfletten med det samme navnet, i en alder av 93 år. Hans kampskrifts hovedbudskap er: Stopp likegyldigheten! Lukk opp øynene og engasjer dere!
– I programposten Med sakprosa som aktivisme inviterer vi forfattere som gjør nettopp dette. Blant gjestene i denne røde tråden møter vi Norun Haugen, som jobber med dyrevelferd og som i 2019 ble tildelt Fritt Ords honnør for sitt undercover-prosjekt i norsk Kjøttindustri som ble vist i dokumentarfilmen Griseindustriens hemmeligheter.

Forfattere i farta!

Suksessarrangementet To – i – Timen – på speed date med sakprosaforfattere – blir gjentatt under årets festival.
– I sine egne bøker kan forfattere boltre seg med tekst på hundrevis av sider og mange tusen ord og tegn på å formidle sine budskap. Men, evner forfattere å fatte seg i korthet?
Noen av årets aktuelle sakprosaforfattere tar utfordringen.
– Inspirert av den populære TED-talk-formen inviterte vi i 2022 ulike sakprosaforfattere til å gi et grundig, men raskt foredrag om en av sine siste bøker. Med stoppeklokke foran seg fikk de nøyaktig 18 minutter fra start til slutt. Hver hele, og halve time, gjennom hele dagen ble det presentert et nytt foredrag.
– Dette bidro til å skape festivalstemning for dem som ønsket en øl i den ene hånden og et klokt foredrag i den andre. Her ble det noe for enhver smak! Dette ble så stor suksess at vi gjentar dette. Publikum som aldri hadde vært på Litteraturhuset satt hele dagen i Kverneland-rommet og tilbakemeldingen var at det var en fantastisk og lettbeint introduksjon til nye bøker. Blant fjorårets foredragsholdere var: Bragenominerte Alfred Fidjestøl, Ingeborg Senneset, Hilde Østby og Fritt Ord vinner Bjørn Hatterud. Vi går for et like stjernespekket lag i år.

Fest!

– Blir det fest i år også?
– Det er klart det blir. Også i år avsluttes festivalen med en fest for alle de involverte, i de vakre lokalene til NFFO og Fritt Ord. Hold av datoen, og følg med på Facebook for flere programslipp utover våren.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.