Nyttårsintervjuet: Irene Almkvist Ellefsen
Irene Almkvist Ellefsen ønsker at det skulle blitt mer av Djevelen selv i sakprosa.
Alder: 40.
Bosted: Hvaler.
Sist utgitte bok: Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen.
– Hvilken sakprosabok ville du helst ha stått fast i en heis med?
– Havboka av Morten Strøksnes, fordi den er like morsom som den er interessant. Med den kunne jeg uten problemer ha sittet i heisen resten av dagen. Et alternativ ville vært en mer teknisk bok om hvordan-komme-seg ut-av-en-heis-som-står-fast, helst med lettfattelige illustrasjoner.
– Hva er den beste boken du har lest, som kanskje ikke så mange andre har hørt om?
– En av mine favorittbøker som barn var Jorden rundt i ballong av William Pène du Bois. Det var en bok som hadde alt: eventyr, oppfinnelser, fantasi, vitenskap, spenning, underlige personer – og luftballonger! Den minner om bøkene til Jules Verne, men med flere luftballonger, og det kan man aldri få for mye av. Dessuten spinner boka rundt en virkelig historisk hendelse, nemlig vulkanutbruddet på øya Krakatau i 1883. Slike ting vekker nysgjerrigheten.
– Hvilken bok skal du helt sikkert lese i 2020, som du ikke har fått tid eller anledning til å lese tidligere?
– Det er mange bøker jeg vil lese i 2020. En av dem er Erik Peterssons Furste av Norden. Kristian Tyrann.
– Hva er den beste sakprosaboka som ikke er skrevet ennå?
– Djevelen – en kulturhistorisk biografi. Men mest sannsynlig har noen allerede skrevet en slik bok. Det jeg derimot savner er en spennende bok som går i dybden på tiden mellom svartedauden og reformasjonen. Norsk historie på 1400-tallet er det av mange årsaker vanskelig å finne stoff om.
– Hva er det beste skriverådet du har fått?
– Når man ikke vet hvor man skal begynne fungerer det veldig godt å bare skrive i vei i en flyt. Skriv uten å tenke, uten stans, i ti minutter. Deretter stopper du, tar en liten pause, og leser gjennom mens du markerer ut gode ord eller sekvenser som får fram stemningen eller beskrivelsen du er ute etter. Dette rådet fikk jeg først av Hilde Hagerup, og siden har jeg også lest tipset andre steder. Teknikken er en katalysator for å komme i gang.
– Dilemma: skrive en dårlig bok som selger i 50 000 eksemplarer, eller svært god bok som selger i 50 eksemplarer?
– Uten tvil en svært god bok som selger i 50 eksemplarer.