Positive til sakprosaøkning
Under Forleggerforeningens jubileumsseminar torsdag formiddag, var det enighet i politikerpanelet om at rammene for innkjøpsordningen for sakprosa bør økes.
Denne våren feirer Den Norske Forleggerforening sine 125 år. Jubileumsdatoen kom midt under den meste isolerte koronatiden, men i går var det duket til samling på Litteraturhuset i Oslo, med seminaret “Litteraturpolitikk for 2020-tallet.”
Foreningen hadde invitert Stortingets kulturkomité, og en rekke organisasjoner fra bokbransjen til presentasjoner og diskusjoner.
Generalsekretær Arne Vestbø holdt innlegget for NFFO, med sine syv tilmålte minutter. Han trakk fram tre viktige elementer som blir sentrale i framtidens littertaurpolitikk : opphavsrett, kunnskap og tilgjengelighet.
Du kan lese Vestbøs innlegg i sin helhet i lenken nederst i denne saken.
– Det var et svært interessant seminar der både bransjeaktører og politikere tillot seg å tenke store og langsiktige tanker. Jeg er særlig fornøyd med at flere av representantene fra kulturkomiteen trakk fram at sakprosaordningen må styrkes betraktelig i årene framover. Nå er det vår oppgave å sørge for at politikerne holder det de lover, sier Arne Vestbø.
En lang rekke temaer fikk lyset på seg under det to og en halv timer lange seminaret: Litteraturmelding, digitalisering, boklov, skolebiblioteket, kunnskapssektoren, lesestrategier, anmelderiet. Over det hele svevde ordene «demokrati» og «ytringsfrihet».
Men både Trond Giske fra Arbeiderpartiet, Tage Pettersen fra Høyre, Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet, Freddy André Øvstegård fra SV og Carl-Erik Grimstad fra Venstre virket alle samstemmige om at potten for antall innkjøpte sakprosabøker i innkjøpsordningen bør økes. Per i dag blir kun 28 prosent av de oppmeldte bøkene kjøpt inn.
– En kjepphest har jeg, og det er innkjøpsordningen for sakprosa, sa Grimstad fra regjeringspartiet Venstre.
– Den har steget jevnt og trutt, men ikke gjort noen kvantesprang. Men det kan jeg si her og nå; det skal jeg kjempe for, lovte Grimstad.
På spørsmål om hvordan mangfoldet kan komme inn i bransjen og litteraturen svarte SVs Øvstegård at noen av virkemidlene er allerede er på plass.
– Det er mange generelle virkemidler som påvirker mangfold, Det å forsvare og videreutvikle den norske litteraturmodellen er viktig. Det er jo ikke enklere å få fram mangfoldet i en situasjon hvor man ikke har kollektive avtaleverk, fastpris og ikke minst innkjøpsordningen for sakprosa. Som mange sier de skal jobbe for å øke, men som ikke er blitt gjort ennå.
Seminarets programleder Silje Riise Næss spurte så ut i salen:
– Er det prematurt å spørre om et tall på hva innkjøpsordningen trenger i økning? Arne Vestbø, jeg ser på deg. Kom med et tall!
– 50 millioner!
– Da har jeg notert det, og har heller ikke registrert noen motforestillinger mot økning i sakprosainnkjøpet, så da går vi elegant videre.