Roman Linneberg Eliassen blir ny Prosa-redaktør!
Oversetteren, forfatteren og samfunnsøkonomen Roman Linneberg Eliassen blir ny redaktør i tidsskriftet Prosa.
Prosa ble etablert av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) i 1995. Roman L. Eliassen som nå er ansatt som ny redaktør, er den åttende i rekka.
– Veldig hyggelig og en stor ære å få denne muligheten, sier Roman Linneberg Eliassen.
Han er ansatt i et åremål på 2 år, med mulighet for forlengelse. Han overtar jobben etter Merete Røsvik som har vært redaktør siden 2019.
– Jeg vil ha et Prosa som favner om hele sakprosafeltet og hele medlemsmassen til NFFO – og som i tillegg når ut til nye lesere og dyrker frem nye skribenter.
Favner vidt
Samfunnsøkonomen Eliassen har utforsket sitt fagfelt gjennom flere bøker som både forfatter og oversetter. Se faktaboks nederst på denne siden. De fire siste årene har han jobbet som finanspolitisk rådgiver for SV på Stortinget.
– Betyr dette at vi kommer til å få et Prosa dreid inn i en langt mer pekuniær retning i din kommende redaktørtid?
– De økonomiske betingelsene for å skrive og oversette sakprosa vil ha en sentral rolle. Utover det stiller jeg ingen økonomiske garantier. Men vi skal heller ikke late som om våre økonomiske interesser ikke påvirker våre valg – bevisst eller ubevisst.
– Hva slags Prosa vil vi få med deg?
– Jeg vil ha et Prosa som favner om hele sakprosafeltet og hele medlemsmassen til NFFO – og som i tillegg når ut til nye lesere og dyrker frem nye skribenter. Oversettelse vil få en viktigere rolle i utgivelsene. Ikke minst vil jeg ha et Prosa som er enda mer aktuelt, enda tettere på samfunnsdebatten og de politiske prosessene – men som går dypere enn debattstoffet i dags- og ukemediene.
Politikken i litteraturen
– Du kommer altså fra politikken, fra et parti som ikke gjorde det spesielt godt i valget nettopp. Var det derfor du valgte å hoppe av?
– SV gjorde et godt valg, jeg skjønner ikke hva du mener! Jeg gjorde mitt valg før valget. Redaktørgjerningen har appellert til meg lenge. Jeg har identitet som både faglitterær forfatter og oversetter og liker å hjelpe andre med å bli den beste versjonen av seg selv – enten det er snakk om tekster eller politikere.
– Du har nå god fartstid fra politikkens korridorer. Du skal inn i et faglitterært landskap som også er fylt av politiske spørsmål, spesielt knyttet til rammevilkår for å skrive, oversette og formidle kunnskapslitteratur. Hva vil du ta med deg fra politikken som kan bli nyttig i dette arbeidet?
– Jeg tenker det er en nyttig bakgrunn på flere måter. Jeg har erfaring med tydelig politisk kommunikasjon og politisk påvirkningsarbeid og kjennskap til de politiske prosessene. Timing er avgjørende. Ellers lover jeg at Prosa ikke skal se ut som et innspill til statsbudsjettet – som for øvrig er en egen sjanger, beslektet med jeremiaden. Men vilkårene for forfattere og oversettere skal tematiseres på en måte som gjør at det kan brukes som bakgrunn i påvirkningsarbeid og politisk debatt.
– Helt til slutt: du har et litt uvanlig fornavn. Hvor kommer det fra?
– Jeg er visstnok oppkalt etter lingvisten Roman Jakobson.
– Det er slik vi liker å høre i NFFO. Velkommen skal du være!
– Tusen takk!
– Jeg har erfaring med tydelig politisk kommunikasjon og politisk påvirkningsarbeid og kjennskap til de politiske prosessene.
Allsidig
NFFOs styreleder Aage Borchgrevink trekker spesielt fram Linneberg Eliassens allsidighet som en av hans styrker.
– Vi i styret er strålende fornøyd med å få Roman Eliassen som ny redaktør for Prosa. Årets tidsskrift kan ikke hvile på laurbærene. Romans mange kvaliteter og erfaringer som akademiker, skribent og fra politikken, kan føre Prosa videre som det flaggskipet tidsskriftet er for NFFO, både faglig, litterært og politisk, sier Aage Borchgrevink.
Roman Linneberg Eliassen
- Forfatter av bøkene Hva er penger (Universitetsforlaget, 2019) og Hysj, vi regner. Hvorfor økonomer ikke forstår virkeligheten (Forlaget Manifest, 2016).
- Oversetter av John Maynard Keynes’ Allmenn Teori om Sysselsetting, rente og penger (Vidarforlaget og Bokklubben, 2011) og Ha Joon Changs 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen (Solum/Bokvennen, 2017).
- Utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Bergen (2012) med PhD fra Anglia Ruskin University (2016). Skrev sin PhD om pluralisme i økonomifaget, med tittelen On the liberty of thought and discussion in economics.
- Har de siste fire årene jobbet som politisk rådgiver i Sosialistisk Venstreparti.