Sakprosa for barn og unge blir ny Brage-kategori

Til høsten kommer sakprosa for barn og unge inn som en egen kategori i Brageprisen, etter et initaitiv fra NFFO.

Pressebilde ragnfrid trohaug foto britt myhrvold

Brageprisen har vært delt ut siden 1992 og er litteraturfeltets fremste bransjepris. Skjønnlitteratur for barn og unge har hatt sin egen siden starten. Bragepris for sakprosa for barn og unge har vært delt ut noen få ganger tidligere, men da under kategorien åpen klasse.
Etter et initiativ fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening er det nå bestemt at sjangeren skal få sin faste plass de tre neste årene som en prøveordning.

– Nyutvikla sakprosa for barn og ungdom er et felt i vekst, og nivået blant norske sakprosaforfattere som skriver for unge lesere, er godt. Derfor hadde vi ønske om å vise fram dette ved å nominere sjangeren til åpen klasse i 2021, sier Ragnfrid Trohaug, styremedlem i Bragestyret.

Kvaliteten og bredden i påmeldingene til 2021-prisen viste at dette er en sjanger som fortjener oppmerksomhet og heder, sier hun.
– I dagens kunnskaps- og debattklima er det viktigere enn noen gang å gi barn og unge god, kritisk sakprosa på alle alderstrinn. Her ser vi at feltet er i vekst, og fjorårets nominerte spente fra sakprosa for ungdom til fagbildebok for de yngste.
– Kan det være aktuelt å oppnevne sakprosa for barn og unge som ny fast kategori – og ikke bare i åpen klasse – i en prøveperiode?
– Det kan tenkes, men dette tar vi opp til vurdering ved prøveperiodens slutt.

Årets Bragepriser deles ut 24. november. Nominasjonene blir gjort kjent i slutten av oktober.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.