Trine, Kristin og Åse fikk Svalbard-opphold!
I november annonserte NFFO en ny og eksklusiv medlemsfordel, i samarbeid med Artica Svalbard: Gratis skriveopphold på Svalbard – inntil tre måneder!
Nå har tre søkere blitt valgt ut: Trine Hamran fra Tromsø, Kristin Folsland Olsen fra Kabelvåg og Åse Kristine Tveit fra Oslo.
Du kan lese mer om forfatterne i faktaboksen nederst i denne saken.
Geopolitikk
For Trine Hamran gikk det opp et lys da hun så at NFFO og Arctica Svalbard utlyste skriveoppholdet.
– Det er utrolig bra at NFFO samarbeider med Artica Svalbard om å gi dette tilbudet til oss som skriver, det gir en unik mulighet til fordypning på et unikt sted i Norge. Jeg hadde allerede begynt å planlegge nye prosjekt som handler om Svalbard, så da jeg så utlysningen, tenkte jeg “nå!” Dette er en unik mulighet til å være der over litt tid, og jeg har egentlig to prosjekter på idéstadiet.
– Hva handler de om?
– Det ene om hva som skjer med mennesker på små steder som i stor grad påvirkes av geopolitikken. Svalbard er veldig internasjonalt, og det at vi har en norsk og en russisk bosetting som på et eller annet vis må forholde seg til hverandre, er interessant i dagen situasjon. Det andre prosjektet er mer tidløst og handler egentlig om sorg, om hvordan den avtegner seg i landskapet gjennom fortellinger. Nå skal jeg utvikle disse prosjektene videre og søke om stipend, og siden jeg vet at jeg får være på Svalbard til høsten kan jeg satse for fullt. Jeg ba spesielt om å få være der oppe i mørketiden, fordi jeg har vært mye på Svalbard om sommeren, og fordi jeg vil være der når turistene forsvinner og samfunnet lukker seg om seg selv.
– Ja, du er vel en erfaren Svalbard-farer, har vi skjønt. Hvordan er din tilknytning til stedet?
– Første gang jeg kom til Svalbard var for 30 år siden, som frivillig påskevakt for Longyearbyen Røde Kors. Vi lå på Røde Kors-hytta i Reindalen og kjørte skuterpatruljer blant annet til Svea og Barentsburg. Barentsburg var mitt første møte med Russland, og vi ble invitert hjem til noen hyggelige mennesker som serverte ost og sylteagurker, det lille de hadde i kjøleskapet. Veldig trivelig. Siden har jeg jobbet som turleder der oppe, på båtturer og fotturer, for italienske og franske turister. Så jeg har sett veldig mye av øygruppen på sommeren. Så har det vært mer sporadiske turer, reportasjeturer for NRK og sånt. Jeg gleder meg til å være der over litt lengre tid igjen, og i mørketida.
– Men er det egentlig så enkelt å få skrivero på Svalbard? Når naturen er så forstyrrende vakker, mener jeg.
– Her gjelder det å finne den perfekte balanse. Så langt har jeg alltid skrevet og samlet inn materiale om hverandre når jeg har skrevet bok, og det blir nok på samme måten nå også. Med vekt på innsamling tror jeg, det er viktig å være ute blant folk, lære, lytte og diskutere. Og dra på turer så klart. Og så er det alltid tid for noen timer skriving på formiddagene. Jeg er så heldig å ha noen gode venner der oppe fra tiden jeg jobbet som turleder, så det er et hyggelig pluss. Ser for meg noen trivelige italienske middager hvor verdensproblemer løses fortløpende!
Ny utlysning til høsten
NFFOs medlemstilbud om gratis skriveopphold på Svalbard vil fortsette også framover, neste utlysning blir til høsten.
– NFFO er stolt over å ha blitt invitert som samarbeidspartner til Artica Svalbard. Deltakelse i Artica Svalbards residensprogram gir deltakerne en unik mulighet for til å skape og formidle kunst og kunnskap fra Svalbard og nordområdene, sier Arne Vestbø, generalsekretær i NFFO.
Gjennom samtaler, seminar og muligheten til kunstner- eller skriveopphold skal Artica Svalbard fremme diskusjoner og kollektiv tenking i og omkring nordområdene og hva Arktis har å bety. Både naturen og ressursene som finnes der, og den unike sosiale, kulturelle og politiske komposisjonen står i fokus.
Sentralt er også hvordan dette henger sammen med den globaliserte verden vi lever i i dag, med de miljømessige og politiske endringene vi sammen står overfor – både internasjonalt og i det sirkumpolare området. Artica Svalbard skal også være med å styrke kunst og kultur på Svalbard ved å legge til rette for at internasjonale kunstnere og skribenter innen alle sjangere og retninger kan drive forskning og kritisk tenkning gjennom den kunstneriske praksisen sin i dialog med lokalsamfunnet, forskarar og fagfolk fra ulike felt på Svalbard.
Stiftelsen Artica Svalbard ble etablert av og realisert med støtte fra Kulturdepartementet, Stiftelsen Fritt Ord, Kuturnæringsstiftelsen, SpareBank1 Nord-Norge og Sparebankstiftelsen DNB i 2016.
De øvrige samarbeidspartnere til Artica Svalbard er Nordnorsk Kunstmuseum, Office for Contemporary Art Norway og Queen Sonja Print Award.
Trine Hamran
Hamran er en frilans sakprosaforfatter og journalist fra Tromsø, utdannet sosialantropolog og har en mastergrad i journalistikk.
I bøkene sine har hun skrevet om tema som sorg og død, kald krig og spionasje, og ikke minst tillit og forsoning. Hun har gitt ut Grytøya-tragedien (Spartacus, 2022), Farvel, min venn (Utenfor Allfarvei, 2019), og En god nordmann. Fortellingen om Frode Berg (Gyldendal, 2019).
Hamran har jobbet som journalist i en årrekke, i NRK Dagsrevyen og NRK Finnmark, Dagsavisen, og lokalaviser i Finnmark. Hun har særlig interessert seg for nordområdene og forholdet mellom folk over grensene i nord. Hun har utallige reportasjereiser bak seg i Russland, og i 2013 vant hun som frilansjournalist flere priser for nettdokumentaren borderstories.no.
Kristin Folsland Olsen
Olsen bor i Kabelvåg i Lofoten og jobber som forfatter, fotograf og foredragsholder. Hun har skrevet flere sakprosabøker, deriblant Turguide Lofoten.
Olsen har gjennomført en rekke skiekspedisjoner på Svalbard, Grønland, Baffin Island og Sør-Georgia.
Hjertet hennes banker ekstra sterkt for den arktiske villmarken. Hun arbeider multimedialt og bruker både tekst og fotografi i sin formidling.
Hun er opptatt av å søke dyp og ekte kontakt med naturen, og ikke bare se på den som en kulisse. Dette fremkommer også i hennes arbeider. Les mer på hennes hjemmeside
Åse Kristine Tveit
Tveit er utdannet bibliotekar og litteraturviter, og har en PhD i bibliotek- og informasjonsvitenskap. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, OsloMet, der hun underviser og forsker i barnelitteratur og litteratursosiologi.
Hennes forskningsinteresser er blant annet knyttet til framstillinger av barndom i litteraturen. Noe av dette kommer fram i artikkelen Hettebøker med pelskant: En klassisk løype gjennom Svalbardlitteraturen (2012) og dokumentarboka Adresse Ny-Ålesund (2011), som i et av kapitlene forteller om oppvekst i gruvebyen.
Åse Kristine har tidligere arbeidet som bibliotekar i Longyearbyen og gått Svalbard skimaraton 8 ganger.