Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Her er bøkene du bør lese om Russland og Ukraina

Lyst til lære mer om Russland og Ukraina?
Her er 52 sakprosabøker som gir deg innsikt og bakgrunn om land og folk.

Img 4551 (2)

Den komplekse historien som ligger bak Russlands invasjonskrig mot Ukrania er ikke lett å fange inn gjennom korte nyhetsinnslag. Her må langlesing til.
Her er NFFOs anbefalte liste over bøker på norsk, som kan gi deg bakgrunnen du trenger for å komme nærmere hva som er fakta og historie i Europas sørøstlige, blødende hjørne.
Nederst på siden finner du også anbefalinger på utvalgte engelskspråklige bøker.

Uk18

Shilan Ahmadian, Ingeborg Aspfors-Sveen og Camilla Bruu Næsmo
Fortellinger om flukt
Ti unge stemmer forteller sin historie om flukten til Norge. Felles for historiene er at de alle har reist vekk fra det kjente i håp om å komme til trygghet.
Universitetsforlaget

Frihet 9788248921967

Svetlana Aleksijevitsj
Frihet
Oversatt av: Hege Susanne Bergan og Alf B. Glad.
I denne boka av nobelprisvinneren blir vi kjent med hennes unike livsverk gjennom taler hun selv har holdt i Frankfurt, Stockholm og Oslo.Den gir et innblikk i Sovjetunionens blodige historie og det russiske folks stadige kamp for frihet. Den kan også leses som et forsvar for den oppsøkende journalistiske samtalen og nødvendigheten av å nærme seg historien fra vanlige menneskers perspektiv. Med i boka er også foredraget Aleksijevitsj holdt på Litteraturhuset i Oslo i august 2017.
Kagge

Slutten for det rode mennesket 9788248917601

Svetlana Aleksijevitsj
Slutten for det røde mennesket
Oversatt av: Dagfinn Foldøy
Det begynte med drømmer om et nytt menneske, som skulle formes av de kommunistiske ideene. Det nye mennesket levde i et mektig imperium, elsket og fryktet verden over, men en dag brøt det sammen og tilbake stod sovjetmennesket, som kastet ut i en usikker og ubegripelig tilværelse der et fåtall ble uforståelig rike og de fleste mer fattig enn noensinne. I over tjue år har Svetlana Aleksijevitsj reist rundt i de tidligere sovjetrepublikkene. Hun har pratet med de som tapte – gjestearbeiderne, barnehjemsbarn, slektninger til selvmordere og mange, mange flere. Av disse tusentalls stemmer har hun skapt et kor om livet i den sosialistiske utopien, om kaoset som fulgte og om den tiltakende politiske undertrykkelsen av i dag.
Kagge

Kister av sink 9788248918325

Svetlana Aleksijevitsj
Kister av sink
Oversatt av: Alf B. Glad
Sovjetunionens ti år lange krig i Afghanistan har blitt kalt den sovjetiske Vietnamkrigen. Over en halv million unge russere tjenestegjorde i krigen som har formet det russiske samfunnet frem til våre dager. Her kommer de til orde – soldatene, sykesøstrene, kjærestene og mødrene. «Kister av sink» er en dokumentar om krigens meningsløshet, om en fortapt generasjon unge soldater og om Sovjetunionens begynnende oppløsning. En helt nødvendig bok for alle som vil forstå dagens Russland.
Kagge

Uk7

Anne Applebaum
Jernteppet
Oversatt av: Rune R. Moen
Det sies at for å forstå nåtiden, må vi forstå fortiden. Det er nettopp dette Jernteppet prøver å gjøre. Etter andre verdenskrig stod Sovjetunionen plutselig med kontroll over et enormt område i Øst-Europa. I Jernteppet skildrer Anne Applebaum hvordan samfunnsinstitusjoner ble plukket fra hverandre, og erstattet med ulike regimer. Det er liten tvil om at for å forstå dagens Russland, er det nyttig å se tilbake til Sovjetunionen. Den amerikanske forfatteren Applebaum skriver glimrende, og har blant annet vunnet den prestisjetunge Pulitzer-prisen. Jernteppet er en av hennes mange bøker om Russland og kommunisme.
Cappelen Damm

Uk2

Anne Applebaum
Demokratiets svanesang
Oversatt av: John Grande
Etter at Russland invaderte sin selvstendige nabo Ukraina, er det naturlig å snakke om det moderne demokratiets posisjon i Europa. Anne Appelbaum var tidlig ute med å advare mot den tendensen vi ser over hele Europa i dag, og i denne boken beskriver hun hvordan totalitære og nasjonalistiske ideer, igjen har fått fotfeste i flere land. Demokratiets svanesang er en svært viktig bok, og gir en omfattende analyse om hvordan despoter ved hjelp av konspirasjoner, sosiale medier og nostalgi, klarer å endre samfunnet de selv er en del av, med enkle og farlige ideer.
Cappelen Damm

Uk1

Anne Applebaum
Rød Sult
Oversatt av: Rune R. Moen
(Vinner av Rosettaprisen i 2019 for denne boka)
Josef Stalins kollektivisering av landbruket i 1929 førte til den aller største hungersnøden i Europas historie, og flere millioner mennesker mistet livet. I denne boken hevder forfatter Anne Appelbaum at minst 3 millioner av de som døde i løpet av denne matkrisen var ukrainere, og at dette ikke var en tilfeldighet. Rød Sult forteller en historie om Stalin, som bevist valgte å bruke denne hungersnøden for å bli kvitt et politisk problem: ukrainere i opprør. Boken skildrer vanlige menneskers brutale kamp mot et maktapparat som ikke skyr noen midler.
Cappelen Damm

Putin og jeg 9788248919933

Øystein Bogen
Putin og jeg
Russland – vårt store, mektige naboland – har skiftet ham de siste tjue årene. Fra Mikhail Gorbatsjovs glade budskap om glasnost og åpenhet, til Vladimir Putin strammet grepet. TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen har fulgt landets utvikling tett siden 1990-tallet. I samme periode har han langsomt gått fra å elske landet, til å frykte det. I denne boka forteller han om Russlands endringer gjennom flere sentrale hendelser, blant annet gisselaksjonen i Beslan, Kursk-tragedien og invasjonen på Krim. Øystein Bogen har vært til stede som reporter gjennom alle disse årene. Han har møtt maktmennesker og vanlige borgere. I denne boka kommer vi tett på både eliten og folket.
Kagge

Russlands hemmelige krig mot vesten 9788248921233

Øystein Bogen
Russlands hemmelige krig mot Vesten
Russerne fører en hemmelig krig mot Vesten; den likner ikke på krigene vi kjenner fra før. Ved hjelp av spioner, statsansatte hackere, organiserte kriminelle, milliarder oljedollar og iskald kynisme forsøker Vladimir Putin å bryte ned vestlige demokratier gjennom destabilisering og uro. Vi så det under den amerikanske valgkampen, men også Norge og andre europeiske land er under angrep. I denne boka viser TV2s russlandsekspert Øystein Bogen hvordan den hemmelige krigen utspiller seg.
Kagge

Browder

Bill Browder
Min krig med Putin
Oversatt av: Eivind Lilleskjæret
I denne dokumentaren avslører finansmannen Bill Browder sin farlige tokt for å bekjempe korrupsjon i Putins Russland, og belyser mordet på sin unge skatteadvokat, Sergej Magnitskij. Han var en del av teamet som beviste at korrupte russiske embetsmenn hadde forsynt seg av skattepengene Browders selskap hadde innbetalt, men ble beskyldt for å ha unndratt. Da Magnitskij ble fengslet og torturert til døde, gikk Bill Browder fra å være kapitalist til å bli menneskerettsaktivist.
Bazar

Uk23

Oliver Bullough
Pengeland
Oversatt av: Rune R. Moen
Har du lyst til å lese deg opp på oligarker og “Londongrad”? Og korrupsjonen som har herjet Ukraina? Vel, da er Oliver Bulloughs Pengeland boka for deg.
Journalist og historiker Bullough har bodd og arbeidet i Russland og i tillegg til å skrive om korrupsjon og kleptokrati står han bak “The Kleptocracy Tour of London”, en guidet tur gjennom Londons fasjonable strøk som tar for seg oligarkenes enorme eiendommer i byen.
I “Pengeland” forteller han også historien om Viktor Janukovitsj, Ukrainas president gjennom fire år (2010-2014) som gjorde seg selv rik samtidig som han la landets økonomi i ruiner.
Res Publica

9788202394547 (1)

Peter Englund
Poltava
Oversatt av: Trond Berg Eriksen
Sommeren 1709 hadde det svenske felttoget i Russland vart i flere år. Kong Karl 12. kastet derfor hele sin hær inn i et angrep mot en dobbelt så stor russisk styrke. I sin oppsiktsvekkende debutbok fra 1988 skildrer Englund time for time det skjebnesvangre slaget som ledet til den svenske stormaktens fall.
Cappelen Damm

Grensen 9788248921493

Erika Fatland
Grensen
Erika Fatland er en av Norges mest spennende sakprosaforfattere, anmelderrost, prisbelønnet og oversatt til flere språk. Hun fikk sitt store gjennombrudd med boka Sovjetistan i 2014. Nå har hun vært på en ny eventyrlig reise, denne gangen langs Russlands enorme grense – fra Nord-Korea i det fjerne Østen, langs Kaukasus, over Det kaspiske hav og Svartehavet. Vi blir med henne til Ukraina, der president Putin ekspanderer, og opp gjennom Øst-Europa, til vår egen grense mot Russland. Endelig tar hun båt gjennom nordøstpassasjen – en båtreise som har blitt mulig etter klimaendringene. Med kunnskap om landene og deres historie og gjennom menneskemøter viser Erika Fatland hvordan disse svært ulike landene alle påvirkes av sin mektige nabo.
Kagge

Sovjetistan 9788248917229

Erika Fatland
Sovjetistan
Bli med på en reise til land som er ukjente selv for den mest erfarne globetrotter – men mer aktuelle enn noen sinne. De tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan ble selvstendige da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Hvordan har landene utviklet seg siden? Hva er deres fremtid med nyvunne olje- og gassressurser og med Putins Russland som igjen tenker ekspansivt?
Kagge

9788202678944

Geir Flikke
Russlands rebeller
Boka skildrer den russiske protestbevegelsen, som først så dagens lys i 2011, og viser hvordan myndighetene har reagert på de russiske aktivistenes protester og krav om reformer.
Cappelen Damm Akademisk

Uk10

John Færseth
Fyrtårnet i øst. Putins Russland og vestlige ekstremister
Russland har blitt et fyrtårn for flere miljøer som er motstandere av dagens verdensorden. Disse miljøene deltar på treningsleire og konferanser i Russland, forsvarer Russlands linje i Ukraina og Syria, og noen har valgt å delta i kampene i Øst-Ukraina sammen med russiskstøttede separatister. Andre fungerer som propagandister i russiskstyrte medier, der Norge er et av landene som blir angrepet. Blant dem er høyreekstremistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, de høyrepopulistiske regjeringene i Sentral-Europa, amerikanske alt-rightere og kristenkonservative, skandinaviske barnevernsmotstandere og enkelte venstreradikale. Bak alt sammen ligger et mørkt og konspiratorisk verdensbilde. Boka handler om disse miljøene, og hvordan de alle forenes av et negativt syn på Vesten, vestlige eliter og globaliseringen.
Humanist forlag

Uk9

John Færseth
Ukraina. Landet på grensen
Hva foregår egentlig i Ukraina? Hvorfor er Ukraina så viktig i Vladimir Putins eurasiske prosjekt? Høsten 2013 startet en revolusjon i Ukraina. En samarbeidsavtale med EU ble vraket til fordel for en tilsvarende avtale med Russland. Ukrainere som hadde håpet avtalen kunne gi dem en bedre fremtid i Europa, tok til gatene i protest. Et halvt år senere hadde Russland annektert Krim i strid med all internasjonal lov, lenger øst var ukrainske regjerings-styrker i kamp med russiskkontrollerte opprørere. Siden da har Ukraina vært i krig i åtte år. John Færseth har tilbragt mye tid i Ukraina, og hans reportasje fra 2014 viser et land som på den tiden var delt og utsatt for massiv undergraving utenfra.
Humanist forlag

Picture (3)

Mark Galeotti
Voly
Oversatt av: Gunnar Nyquist
Dette er boken om Russlands mest fryktede kriminelle gruppering: vory v zakone. Vory – «tyv» – er tilnavnet på den russiske mafiaen. Medlemmene er lett gjenkjennelige med sine signaturtatoveringer og etterlever den kriminelle æreskodeksen, et strengt system som forbyr all form for omgang med lov og stat. Opprinnelig oppsto grupperingen i Gulag-fangeleirene og den nådeløse brutaliteten som rådde der gjelder ennå, i form av hevndrap, pengeoppgjør, våpenhandel og en knallhard indre justis.

Luke Harding
Skyggestaten
Oversatt av: John Grande
En alarmerende og viktig beretning om hvordan Russland ved hjelp av spionasje, korrupsjon, falske nyheter og drap i KGB-stil forsøker å destabilisere Vesten. Eksemplene på Russlands åpenlyse destabiliseringspolitikk er mange, fra drapet på Litvinenko til mordforsøket på Navalnyj, fra hackingen av Stortinget til manipuleringen av valget i USA. Men å finne frem til hvem som utfører forbrytelsene og hvem som står bak ordrene har ikke alltid vært like enkelt.
Press

Picture (2)

Masha Gessen
Putin
Oversatt av: Gunnar Nyquist
I denne kritiske og veldokumenterte biografien belyser Masha Gessen Putins mange sider ved hjelp av flere nye kilder: de sterke båndene til FSB (tidligere KGB), behandlingen av terroren og opprørene i Tsjetsjenia, korrupsjonen i valgsystemet og ikke minst hans mye omdiskuterte medskyldighet i drapene på flere kritiske journalister. Putin er et flengende oppgjør med en iskald maktpolitikers metoder og et rystende innblikk i de brennaktuelle forholdene i stormakten Russland.
Gyldendal

Uk19

Tormod Heier
Militærmakt i nord
Denne boken drøfter viktige aspekter ved forsvaret av Norge, med den militære situasjonen i Nordområdene som bakteppe. I kjølvannet av den russiske Krim-anneksjonen i 2014 har USA, NATO og Russland økt sitt militære nærvær i Nordområdene.
Universitetsforlaget

Uk12

Per Egil Hegge
Russland 1917 – Krig og revolusjon
To store omveltninger i 1917 sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning. I mars falt Romanovdynastiet, som hadde regjert riket i over 300 år. I november gjennomførte bolsjevikene et statskupp som veltet den midlertidige regjeringen. Under Vladimir Lenins ledelse innførte de et diktatur med maktmonopol som ideologisk hovedprinsipp. Dette er historien om det som skjedde dette høydramatiske året.
Vigmostad & Bjørke

Uk13

Per Egil Hegge
En reise gjennom Baltikum
Vi har tre naboer i øst. Men vi oppfattet ikke Estland, Latvia og Litauen som særlig nære da de var under Sovjetunionens vinger. I dag trekker nordmenn til Baltikum – og det er ikke uten grunn. Etter at Jernteppet ble revet og de baltiske landene erklærte sin selvstendighet, er de blitt en integrert del av Europa. Kulturelt har de vært det hele tiden – under den kommunistiske overflaten. I denne boken tar Per Egil Hegge deg gjennom de baltiske landene – til ukjente steder og gjennom spennende historier.
Vigmostad & Bjørke

Uk22

Sven Holtsmark
Naboer i frykt og forventning. Norge og Russland 1917-2014
Dette bokverket beskriver norsk samfunnsutvikling over de siste 200 år i relasjon til sin store og betydningsfulle nabo gjennom menneskemøter og storpolitikk: fiske, fangst, handel, sikkerhetspolitikk og militære spørsmål. Verket analyserer forholdet på et mellomstatlig plan, men har også en regional dimensjon med en særlig oppmerksomhet mot de nordlige områdene der Norge og Russland har felles grense. Disse to bøkene er basert på det største felles russisk-norske forsknings- og formidlingsprosjektet til nå, og markerer 200-årsjubileet for Grunnloven.
Pax

Uk24

Anine Kierulf
hva er en YTRINGSFRIHET
Norge er ikke Russland. Ei heller Tyrkia eller Pakistan. Ingen havner i fengsel fordi vi opponerer mot det de fleste mener. Vi mister ikke jobben for å kritisere de som styrer landet. Spørsmålet om ytringsfrihet kjenner ingen landegrenser. Målet med denne boken er å forklare hvorfor ytringsfriheten i Norge er som den er.
Universitetsforlaget

Uk17

Anna-Lena Laurén
De er ikke riktig kloke, de russerne
Oversatt av: Alexander Leborg
Boka er en samling øyeblikksbilder fra dagens Russland. Den er skrevet med humor og varme, frustrasjon og lidenskap, glede og forbløffelse, følelser man ikke kan leve uten – aller minst i Russland.
Spartacus

Fragmenter+av+fortid forside

Ingunn Lunde
Fragmenter av fortid. Historiens rolle i russisk samtidslitteratur
En av de mange «vendingene» i russisk politikk, kultur og samfunnsliv fra omkring årtusenskiftet er den vi ser i kulturpolitikken, og da kanskje først og fremst i historiepolitikken og minnekulturen. Eksempler fra de siste tiårenes lærebøker i historie, minnesmerker og utstillinger viser hvordan fortiden for styresmaktene fremstår som en ressurs. Historien blir en symbolsk kapital, der patriotisme, historisk kontinuitet og nasjonal enhet står i høysetet.
Også litteraturen kan ses som en del av den kollektive erindringskulturen, om enn med en mindre tydelig agenda. Tradisjonelt har skjønnlitteraturen og dens forfattere spilt en viktig rolle i russisk samfunnsdebatt, og på 2000-tallet har elementer av denne tradisjonen gjenoppstått i nye former. Denne boken analyserer russiske prosaverker fra 1999 til 2018 med henblikk på hvordan de tematiserer, bearbeider eller setter spørsmålstegn ved fortiden, både det 20. århundrets totalitære erfaringer og den fjernere fortiden, tilbake til 1400- og 1500-tallet.
Dreyers forlag

9788202665722 (2)

Geert Mak
Store forventninger
Oversatt av: Eve-Marie Lund
Boka begynner i nord, nærmere bestemt i Kirkenes, og er en oppfølger til salgssuksessen Europa. Der Europa tok for seg det 20. århundre og hvordan, for mange, en grufull periode preget av to verdenskriger har formet oss, handler Store forventninger om de to første tiårene i det 21. århundre.
Cappelen Damm

Anzor Maskhadov
Frihetskjemperen
En sterk beretning om Tsjetsjenia skrevet fra innsiden, av den folkevalgte presidenten Aslan Maskhadovs sønn. Aslan Maskhadov ble myrdet i 2005.
Spartacus

9788202548926

Kåre Johan Mjør
Russiske imperium
Boka syner korleis arven frå imperiefortida pregar dagens Russland både politisk og ideologisk. For å forstå Russland og russisk sjølvforståing må vi kjenna til landet si forhistorie som ei verdsmakt.
Cappelen Damm

Uk5

Bernhard L. Mohr
Hva vil russerne med Norge?
Russland grenser til hele 14 land (og to utbryterregionen fra Georgia), og et av disse landene er Norge. Det er naturlig at vi har et litt spent forhold til et så stort og mektig naboland, men denne spenningen har økt betraktelig etter Russlands annektering av Krim i 2014. I boken Hva vil Russerne med Norge? ser Bernhard L. Mohr på hvordan forholdet mellom Russland og Norge har endret seg, og beskriver blant annet hvordan Russland etter 2014 flere ganger har innført sanksjoner mot Norge. Disse sanksjonene har heller ikke vært utelukkende økonomiske, men også politiske i form av at norske diplomater ved flere anledninger har blitt nektet visum. Russland har også økt sin militære beredskap ved den norske grensen. I lys av dagens situasjon er det derfor naturlig å spørre: burde vi være redde?
Cappelen Damm

Uk3

Bernhard L. Mohr
Hvorfor stemmer russerne på Putin?
Det kan være vanskelig – nesten uforståelig, å fatte hvorfor Putin gang på gang blir stemt frem av sitt eget folk. Fra vesten ser man et folk som blir stadig mer undertrykt av en leder de selv ønsker at skal lede dem. Det er dette tilsynelatende paradokset Bernhard Mohr analyserer i denne boken. Forfatteren selv bodde i Moskva i 2006, i en tid der troen på et demokratisk og velfungerende Russland var til stedet. Da han kom tilbake til denne byen ti år senere, hadde dette endret seg. Hva var det som skjedde? Hvorfor stemmer fremdeles russerne på Vladimir Putin?
Cappelen Damm

9788202267537

Simon Sebag Montefiore
Stalin
Oversatt av: Jorunn og Arne-Carsten Carlsen
Josef Stalin brukte sjarm og list for å komme i posisjon etter Lenins død, og manipulerte menneskene rundt seg for å få gradvis mer makt. Simon Sebag Montefiores biografi viser hvordan livet artet seg på toppen av hierarkiet, med vekt på årene fra Stalin ble leder i 1929 til han døde i 1953, etter et stadig mer paranoid og grusomt styre.
Cappelen Damm

Simon Sebag Montefiore
Dynastiet Romanov
Oversatt av: Rune R. Moen
I sitt storslåtte dokumentarverk Dynastiet Romanov forteller Simon Sebag Montefiore de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer. Noen av dem var velsignet med overmenneskelig talent, noen var ridd av galskap, men alle var de dedikert til sitt ukrenkelige enevelde og sine imperialistiske ambisjoner. Dette er fortellingen om ubegrenset makt, slottskonspirasjoner, familieintriger, seksuelt forfall og vill ekstravaganse. Boken er befolket av eventyrere, elskerinner, revolusjonære og poeter, fra Ivan den grusomme til Tolstoj, fra Dronning Victoria til Lenin.
Cappelen Damm

Uk21

Jens Petter Nielsen
Russland kommer nærmere. Norge og Russland 1814 – 1917
Hvordan har relasjonene mellom Norge og Russland endret seg de siste 200 årene? Hvilke forestillinger har vi om hverandre? Hvordan har bildene og realitetene spilt sammen og påvirket hverandre? Dette bokverket beskriver norsk samfunnsutvikling over de siste 200 år i relasjon til sin store og betydningsfulle nabo gjennom menneskemøter og storpolitikk: fiske, fangst, handel, sikkerhetspolitikk og militære spørsmål. Verket analyserer forholdet på et mellomstatlig plan, men har også en regional dimensjon med en særlig oppmerksomhet mot de nordlige områdene der Norge og Russland har felles grense.
Pax

Picture (1)

Geir Pollen
Volga
Ingen russisk elv er i nærheten av å ha samme status i russernes liv og historie som Volga. Den har vært en av de store ferdselsårene, den har vært en kulturell møteplass, men også stridsmark, mellom nord og sør, øst og vest. På Volga seilte skandinaviske vikinger og mellomeuropeiske handelsmenn, her konkurrerte fastboende slavere og asiatiske nomader om livsrom, kristne og muslimer om menneskenes sjeler. På godt og vondt er historien om elva historien om landet. Langs Volga ble det Russland til som Vesten alltid har prøvd, men aldri helt har klart å forstå.
Gyldendal

Anna Politkovskaja
Putins Russland
Oversatt av: Kjell Olaf Jensen
Forventingene til den tidligere KGB-agenten var skyhøye i 1999, men i Putins Russland hevder Politkovskaja at situasjonen til forveksling ligner på overgrepene, korrupsjonen og maktkontrollen som foregikk på Sovjetunionens tid. Vi får innblikk i sterke enkeltskjebner, for eksempel den tidligere fattige Tanja, som i dag er en suksessrik forretningskvinne og politiker, og ubåtkapteinen som før livnærte seg av å stjele sprit fra båtene, men som nå får fraktet gratis kaviar hjem til seg. Begge er vinnere i et system som favoriserer lovløsheten.
Cappelen Damm

Picture (4)

Helen Rappaport
1917 Petrograd
Oversatt av: Gunnar Nyquist
Helen Rappaports mesterlige beretning om utbruddet av den russiske revolusjon, fortalt gjennom øyenvitneskildringer fra utenlandske aktører som var tett på hendelsene.
Gyldendal

Tilbake til lemberg 2

Philippe Sands
Tilbake til Lemberg
Oversatt av: Christian Rugstad
Da den framstående menneskerettsjuristen Philippe Sands ble invitert til å forelese i Lviv i Ukraina i 2010, ante han ikke at besøket ville bli begynnelsen på en lang reise inn i egen familiehistorie – og inn i de mest avgjørende hendelsene i hele det 20. århundre.
Press

Sapegin

Fedor Sapegin
Et splittet folk
Begivenhetene som ble utløst av Majdan-revolusjonen i 2013, har drevet Ukraina ut i borgerkrig og verden ut i en ny kald krig som er langt mer uforutsigbar enn den forrige. I etterkant av revolusjonen har Fedor Sapegin reist til Ukraina flere ganger. Gjennom intervjuer med mennesker på begge sider av konflikten undersøker han om det finnes vilje til en løsning, eller om konflikten vil leve videre.
Minuskel forlag

Odd Gunnar Skagestad
Fra Lenin til Putin
Denne boken handler om makt. Den handler om hva mennesker gjør med makten, og hva makten gjør med menneskene. Makt er nøkkelbegrepet til – i den grad det måtte være mulig – å forstå Russland.
Frekk forlag

Veien til ufrihet 2

Timothy Snyder
Veien til ufrihet
Oversatt av: John Grande
Den kalde krigen tok slutt og det virket som om liberale demokratier hadde seiret og at det gikk mot en fredfull og globalisert verden, men erklærte vi seieren for tidlig? Det sies at fortiden er et annet land. Det kan også sies om fremtiden. Men hvilket land? For Europa og USA er svaret klart: Russland. Populisme og autoritære styresett har igjen funnet en grobunn i verden. Timothy Snyder viser oss hvordan Russland opererer i vesten for å ødelegge vestens styre og levesett ved å støtte høyrepopulister i Europa, invadere Ukraina og drive påvirkningskrig med Brexit og det amerikanske presidentvalget som omdreiningspunkter.
Press

Om ukraina

Timothy Snyder
Om Ukraina
Oversatt av: John Grande
Hva er den historiske bakgrunnen for krigen i Ukraina? Hvordan inngår invasjonen i Putins politiske planer? Og hvor går veien videre? I Veien til ufrihet (2018) leverte den amerikanske historikeren Timothy Snyder en rystende fremstilling av Vladimir Putins ideologiske prosjekt, og hans taktikk for å undergrave frie valg og demokratiske institusjoner i USA og Europa. Snyders spådommer har siden vist seg å være skremmende riktige. Denne boka samler kapitlene om Ukraina fra Veien til ufrihet i tillegg til et par nyere tekster fra Snyder, og gir et unikt rammeverk for å forstå både den brutale invasjonen, Putin-regimets politiske tenkning, og den ukrainske frihetskampen.
Press

Uk4

Hans-Wilhelm Steinfeld
Putin
Steinfeld har bodd 20 år i Russland, og var i fire perioder NRKs Moskva-korrespondent. I boken Putin gir han en skarp analyse av Russlands president Putin fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland, fram til hans maktovertagelse i verdens største land. Steinfeld prøver å belyse flere ting i denne boken, men noe av det viktigste han trekker fram er hvordan Putin på veien mot makten mistet vesten, og hvordan vesten mistet Russland.
Cappelen Damm

Uk8

Morten Strand
Ukraina
I denne boken forteller forfatter Morten Strand historien om Ukraina, og landets forhold til nabolandet Russland. Boken har et imponerende omfang, og trekker linjer helt fra kristningen av landet for over 1000 år siden, fram til Putins annektering av Krim i 2014. Boken går også inn i folkeavstemninger, revolusjoner og andre politiske forhold. Selv om Ukraina i stor grad prøver å trekke de store linjene, tar likevel Strand seg tid til å fortelle de små historiene, om de store skjebnene. I boken møter vi blant annet et gammelt ektepar i Tsjernobyl, som etter et langt og turbulent liv ikke lenger vet om de er russere eller ukrainere.
Cappelen Damm

Uk15

Halvor Tjønn
Russland blir til
Halvor Tjønn har skrevet den første bredt anlagte boka på norsk om Russlands tidlige historie. Det er en fortelling om fyrstene, menneskene og slagene som vevde det tidlige Russland sammen i et nasjonalt, økonomisk, sosialt og mentalt fellesskap.
Dreyers Forlag

Uk14

Halvor Tjønn
Det russiske imperiet
På begynnelsen av 1600-tallet er Russland i ferd med å gå under. Tronrøvere og falske tsarsønner inntar scenen mens svensker og polakker invaderer landet. Russlands framtid står på spill. Etter et drøyt tiår med kaos blir stabiliteten gjenopprettet, men Russland forblir isolert, åndelig og økonomisk. På begynnelsen av 1700-tallet forvandler Peter den store – ved hjelp av hensynsløs maktbruk – Russland til en europeisk stormakt. Regimet hans fører til en konservering av en hierarkisk, autoritær og voldelig samfunnsorden der folkeflertallet – bøndene – lever som slaver. I generasjonen etter Peters død befinner Russland seg i skyggen av den store reformatoren. Det russiske imperiet er en fortsettelse av suksessen Russland blir til.
Dreyers Forlag

Uk16

Asle Toje
Gullbrikkespillet
I stedet for å bejuble eller beklage de voldsomme endringene som Europa for tiden gjennomgår, viser denne boken at vi ser omrisset av en ny tid. Midt blant ruinene av den gamle. Bokens tittel er hentet fra Voluspå. Når de overlevende vender hjem etter ragnarok, finner de gullbrikkene fra spillet de spilte før katastrofen. Så begynner de spillet på ny.
Dreyers Forlag

Uk20

Vigdis Vevstad
hva er en FLYKTNING
Mer enn 60 millioner mennesker i verden er på flukt på grunn av forfølgelse, krig, vold og alvorlige brudd på menneskerettighetene. Få svar på de mange spørsmål som knytter seg til flyktningbegrepet og til hvilke forpliktelser som gjelder.
Universitetsforlaget

Uk11

Peter Normann Waage
Den korteste historien om Russland
Eksperter og politikere tegner et forvirrende bilde av Russland. Denne boken er et forsøk på å formidle Russlands rike politiske og kulturelle historie, i en form og et omfang som gjør den lett tilgjengelig.
Vigmostad & Bjørke

Uk6

Peter Normann Waage
Russland er sitt eget sted
Waage trekker linjer mellom Russlands spede begynnelse da vikinger og Djengis Khan herjet, til det Russland vi kjenner i dag. Hvordan endret Russlands mange ledere landet? Hvem var Peter den Store, Katerina den grusomme og tsar Nikolaj 2? Hvordan skiller Putin seg disse? Dette er bare en brøkdel av de temaene Waage belyser i denne boken om Russland og dets historie.
Cappelen Damm

Spionbase omslag

Bård Wormdal
Spionbasen
Den norske militære etterretningstjenesten har i over 60 år hatt et formelt direkte samarbeid med NSA og CIA, utenom NATO, og med offentligheten holdt på god avstand. Denne boka er den første uavhengige gjennomgangen av dette hemmelige samarbeidet, som blant annet har resultert i store lyttestasjoner og radaranlegg i Nord-Norge, særlig nær grensen mot Russland. Hvor verdifulle er de militære installasjonene for å forsvare Norge? I hvor stor grad tjener virksomheten norske og amerikanske interesser, og i hvor stor grad er den under demokratisk, norsk kontroll?
Pax

I denne NRK-saken har en rekke eksperter også anbefalt bøker om Russland og Ukraina, som ikke er oversatt til norsk.

Her er en annen anbefalingsliste, fra den britiske avisen The Guardian. Og en annen god liste kan anbefales fra The Atlantic.

God læring!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.