Klar for Frankfurt

Anne Sverdrup-Thygeson og en rekke andre sakprosaforfattere er klare til Frankfurt. NFFO har også egen arrangementer under verdens største bokmesse.

Ast lite

15. oktober åpner den noe omtalte Bokmessen i Frankfurt, der det tør være kjent at Norge i år er hovedland. Også kjent som verdens største bokmesse, som i all enkelthet byr på nær 300 000 besøkende, drøyt 7000 utstillere fra over 100 land, 4000 ulike arrangement, 10 000 journalister fra 75 land, 2500 bloggere – og én Anne Sverdrup-Thygeson.
For henne og en rekke sakprosaforfattere som Andreas Tjernshaugen, Long Litt Woon, Torbjørn Ekelund, Agnes Ravatn, Erika Fatland og rekke andre er dagene mellom den 15. og 20. oktober en enorm mulighet for internasjonal eksponering. Og naturligvis, i månedene og årene framover.

Ballen har faktisk rullet en stund allerede. En lang rekke norske sakprosaforfattere har fått bøkene sine utgitt på det tyske markedet i 2018 og 2019.
Sverdrup-Thygesons bok Insektenes planet. Utgivelsen er så langt solgt til 24 land.
– Dette er kjempegøy! Jeg må klype meg i armen for å tro at dette er sant, sier Sverdrup-Thygeson. Insektenes planet er hennes første bok, utgitt i 2018 på Stenersen forlag. I år kom barneboka Insektenes hemmeligheter, utgitt på Kagge forlag. Også den er kjøpt inn utenlands.
– Da jeg skrev Insektenes planet hadde jeg ingen tanker overhodet at dette skulle ut av Norge og ut i verden. Jeg husker jeg hørte at Henrik Svensens bok Enden er nær skulle utgis i Bulgaria. «Wow, det er svært», tenkte jeg. Jeg så aldri for meg at insektene kunne følge etter. Da redaktøren min sa en utenlandsagent var interessert i boka var jeg overbevist om at hun tullet. Men det var jo sant, og den agenten har gjort en fantastisk innsats med å få boka ut i verden.

– Mye reising nå da?
– Det er blitt mer og mer. Så langt i år er det blitt London, Sheffield, Edinburgh, New York, Stockholm, København og nå altså Frankfurt. Bokmessa blir jo kjempespennende. Aldri vært med på noe slikt, jeg. Jeg føler meg ekstremt privilegert som får være med på dette eventyret. Både fordi jeg har det morsomt, og fordi jeg får være talerør for alle de tause småkrypene som ingen bryr seg om, og som er de som styrer planeten.
– Og som du slipper å dele royalty med?
– Ja, ha-ha! Da hadde det ikke blitt mye igjen, gitt.

I Frankfurt skal Anne Sverdrup-Thygeson være med på tre arrangement. Sammen med Maja Lunde i en bokhandel i Köln mandag 14. oktober, som en del av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits litteraturtogturné. Og så sammen med Andreas Tjernshaugen for å snakke om hvaler og insekter på den norske hovedscenen på onsdagen, og så endelig på togstasjonen i Frankfurt onsdag kveld for å opptre sammen med Long Litt Woon.
– Etter å ha kommet inn det siste halvannet året og oppdaget dette parallelle universet som bokbransjen er, må jeg si meg mektig imponert over arbeidet Norla gjør. Så mye bra innsats som jeg ikke visste noe om! Bare det at det finnes folk der ute som kan oversette norsk litteratur til andre språk. Og arbeidet med å støtte og stimulere til utgivelser på ulike vis er så avgjørende for et lite språkland. Vi er jo ganske sære med dette lille, rare språket vårt. Og privilegerte som har Norla som kan ta det ut i verden. Det er ganske fint, hva?

NFFO har vært aktivt med på oppdrag Frankfurt fra begynnelsen av. Tidligere generalsekretær Trond Andreassen var styreleder i Norla og var med på utarbeidelsen av søknaden til blant annet bokmessen om å få bli gjesteland. Han var også sentral i arbeidet med finansiering av prosjektet.
Tidligere generalsekretær i NFFO, Tore Slaatta, var styremedlem i Norla, et verv som Arne Vestbø overtok da han tiltrådde generalsekretærstillingen i april i år. Formidlingsansvarlig Kristine Isaksen har sittet i NORLAs idégruppe for sakprosa med bl.a. prosjektleder Halldór Guðmundsson og programsjef Andrine Pollen i Frankfurt-prosjektet de siste to årene. Denne gruppen har spilt inn ideer til de mangslungne litteraturprogrammene som NORLA har hatt ansvaret for på scener i hele det tyskspråklige området (Tyskland, Østerrike, Sveits) de siste årene i oppladningen til bokmessen, i tillegg til paviljongprogrammet under selve bokmessen i Frankfurt 15.-20. oktober.
NFFO kommer til å være medarrangør av flere programposter under messen, både i gjestelandspaviljongen og på hovedbiblioteket i Frankfurt:

  • Min metode-samtale mellom Åsne Seierstad og Cathrine Sandnes basert på bidraget i Min metode-boken og samtaleserien i regi av NFFO.
  • Generalsekretær Arne Vestbø intervjuer forfatterne Reidar Müller og Torbjørn Ekelund om NordMENN i naturen og den norske ut på tur, aldri sur-mentaliteten.
  • Møte med strikkebokforfattere, der blant annet statsstipendiat i strikking, Annemor Sundbø, og Anne Bårdsgård skal samtale om og holde en workshop i hvordan strikke selbuvotter.

Andre norske sakprosaforfattere som er med på arrangementer under Frankfurt-uka:

Erik Fosnes Hansen
Steffen Kverneland
Åsne Seierstad
Hanne Andreassen Hjelmaas
Torunn Steinsland
Lars Mytting
Knut Hoem
Are Kalvø
Tore Rem
Ingrid Brekke
Lars Svendsen
Maria Grøntjernet
Lars Lenth
Helge Rønning
Tore Slaatta
Wenche Roald

Les hele det norske programmet her

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.