Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

NFFO-støtte ble til tusenvis av SNL-artikler

Siden april har NFFO støttet Store norske leksikon med 1,75 millioner kroner, øremerket til honorar for kriserammede frilansere. Drøyt 9 000 nye artikler har så langt blitt oppdatert.

Erik bolstad
– Vi er veldig takknemlige for støtte fra NFFO, sier sjefredaktør i Store norske leksikon, Erik Bolstad.

Etter at koronapandemien førte til et nedstengt land i midten av mars, ble det raskt klart at frilansere i alle utgaver ville bli spesielt hardt rammet økonomisk.
– De siste dagene har vi sett og hørt en rekke norske forfattere og kunstnere som nå fortviler over tapte inntekter på grunn av avlyste oppdrag. Frilansere har en skjør økonomi, og jeg har den største forståelse for deres fortvilelse, uttalte Geir Hønneland, styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

Styret vedtok å bevilge en halv million kroner til et samarbeid med Store norske leksikon (SNL), som er organisert som en forening, og der NFFO er en av de 18 medlemmene. SNL hadde behov for både oppdatering av artikler, og tilflyt av helt nye. Sammen med SNL oppfordret NFFO faglitterære frilansere om å melde seg for oppdrag.
– Responsen var fantastisk. Vi inngikk avtaler med 103 forfattere. Alle det er gjort avtale med har blitt påvirket av koronanedstengningene ved at de har mistet andre oppdrag, sier Erik Bolstad.

Kunnskapsformidler

Senere har NFFO bidratt med et nytt tilskudd på 750 000 kroner noen uker senere, og nye 500 000 kroner innholdsproduksjon i september. SNL har også mottatt ekstra tilskudd fra Fritt Ord i koronaperioden, slik at den samlede støtten nå beløper seg til 2,7 millioner kroner.
– Støtten fra NFFO slår minst to fluer i en smekk, sier NFFOs generalsekretær Arne Vestbø.
– For det første er SNL en svært viktig kunnskapsformidler i norsk offentlighet, som tilbyr faglig oppdatert fakta på en lett tilgjengelig måte. For det andre kan vi med dette bidra til at særlig frilansforfattere får mulighet til å øke sine inntekter gjennom å gjøre det de kan aller best, nemlig å skrive, sier Vestbø.

h2. Vurderer støtte til andre

Erik Bolstad sier at våren og sommeren har vært en veldig spesiell tid for SNL.
– I vår steg lesertallene våre kraftig , opp mot 3,1 millioner unike brukere i måneden! Og vi har hatt 70 prosent økning i oppdateringstakt sammenlignet med fjoråret. Redaksjonen er fortsatt litt overveldet, men gleder oss veldig til å finpusse og polere alle de gode tekstene som er blitt levert de siste månedene. De siste månedene har vi prioritert å få delt ut oppdrag, ta i mot tekster, publisere og betale ut honorar fortløpende. Leksikonet har virkelig fått drahjelp av prosjektet, sier en fornøyd Erik Bolstad.
NFFO har også gitt andre aktører ekstraordinære tilskudd under koronakrisen, for eksempel tilskudd til forfatterhonorar ved arrangementer i regi av flere litteraturhus. Så lenge unntakstilstanden fortsetter, vil NFFO fortløpende vurdere henvendelser om slik støtte.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med noen tredjepart. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.