Treårig stipend blir bok om Arnfinn Nesset

Fem forfattere har nå fått treårig stipend fra Det faglitterære fond. Journalisten Simen Sætre skal vie de neste månedene og årene til Arnfinn Nesset og Orkdal-saken.

Simensætre

Sætre, Anne Bitsch, Simen Ekern, Erik Tunstad og Øystein Morten ble i forrige uke tildelt hvert sitt treårige forfatterstipend for frilansforfattere. De får hver 200 000 kroner per år i tre år. I denne runden var det 39 søkere til stipendet.
– Dette gir meg en mulighet til å satse ordentlig. En gammel drøm dette, å kunne være forfatter på heltid, og ikke bare innimellom alt annet, sier Sætre.
Han får med dette frikjøpt tid fra sin faste stilling i Morgenbladet, for å dukke ned i en av de mest dramatiske sakene i norsk kriminalhistorie. Orkdal-saken, som den ble hetende, om straffesaken mot sykehjemsbestyrer Arnfinn Nesset, som i 1983 ble dømt for drapet på 22 pasienter ved Orkdal sykehjem.

– Hva fikk deg til å gå løs på en så spesiell historie?
– Det kom til gjennom flere runder med mitt forlag Cappelen Damm, og min redaktør Ingebrigt Waage Hetland. Vi diskuterte filmen Det hvite båndet av Michael Haneke, som skildrer en landsby som går gjennom en prosess med flere uforklarlige hendelser, med et fascinerende forløp. Derfra kom vi inn på Orkdal-saken som vi husket som noe fjernt, fra vår oppvekst. Men som også har dette uforklarlige ved seg, som en uløst gåte. Slik jeg ser det er det aldri forklart hva som skjedde, hva som eventuelt skulle ha vært Nessets motiv. Det finnes også en rekke dokumenter som aldri har vært fremme, sier Sætre

– Det var en ganske massiv mediedekning av saken den gangen?
– Ja, og hvis vi går tilbake og ser på dette med dagens øyne, kan vi kanskje tenke noe annerledes om saken. Det er i alle fall viktig for meg å se litt kritisk på mediedekningen fra den gangen. Nesset forsvarer Alf Nordhus påpekte at det ble pisket opp en så voldsom stemning, at hans klient aldri hadde en sjanse.

– Og så er det jo det spesielle at hovedpersonen i denne historien lever fortsatt, et eller annet sted i Norge, under et annet navn. Har du tenkt å snakke med ham?
– Det vil jeg ikke si noe om.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.