Publikumsrekord for sakprosafestivalen i Trondheim
Sakprosafestivalen i Trondheim gir forfattere og kommentatorer en plattform for å være uenig. Lørdag ble den tredje i rekken arrangert.
Nå kan du høre podcast fra festivalen. Se nederst i denne artikkelen.
– Jeg ble veldig lykkelig da jeg fant festivalen, sier lyriker og billedkunstner Marit Bolsø Brodersen, som sammen med to venner besøkte festivalen for første gang. Hun mener at det er en tydeligere kollektiv tenking rundt sakprosa.
– Dette blir personlig, men jeg blir skikkelig glad av denne typen diskusjoner rundt sakprosa. Jeg opplever at det i sakprosa ofte går mer på offentlige reelle saker enn det gjør i skjønnlitteraturen, sier Bolsø Brodersen.
Hun mener samfunnet er mer mangfoldig og samtidig mer segregert enn tidligere.
– Det å lage en plattform der vi snakker og er uenige, heller enn at folk sitter hjemme i hver sine bobler, savner jeg i skjønnlitteraturen. Jeg tror denne typen samtaler er kjempeviktige og helt grunnleggende nå, sier hun.
(Saken fortsetter under bildet).
Ikke truet
Forfatter og politisk kommentator i Aftenposten Frank Rossavik og forfatter Heidi Helene Sveen debatterte om ytringsfriheten er i krise, sammen med ordstyrer Jo Skårderud, journalist i Klassekampen.
Et av de aktuelle temaene som ble diskutert var Radioresepsjonen og Tore Sagens forsøk på satire sist uke. I ettertid har både Sagen og NRK blitt kalt rasistiske, og tiraden endte med at innslaget ble trukket fra alle NRKs kanaler.
– Ytringsfriheten til Tore Sagen er ikke truet. Han trekker sitt åpenbart mislykkede forsøk på humor i ettertid. Hadde han derimot blitt forhindret i å gjennomføre innslaget i forkant, ville det vært et problem, mener Sveen.
– Det som var problemet her var at han følte seg så presset at han trakk seg tilbake. Hvis vi lykkes med å begrense ytringsfriheten vil det kun slå tilbake, mener Rossavik.
_ Er det noen som har ytringsfrihet i Norge må det jo være folk med fast tilgang til mikrofoner, sier Sveen.
Skårderud stilte spørsmål om det er noen tema komikere bør holde seg unna. Både Sveen og Rossavik slo begge fast at ingen tema er unndratt humor, men det er viktigere og mer krevende å treffe når det er ømfintlige tema.
(Saken fortsetter under bildet).
Vanskelige tema
Både Sveen og Rossavik har gitt ut bok om ytringsfrihet. Rossavik kom i høst med boken Best å holde kjeft? som handler om ytringsfrihetens krise. Sveen ga ut Såpass må du tåle i 2016, boken handler om sex, krenkelser og offentlig debatt.
– Er der noen temaer der ytringsfriheten har dårligere kår enn andre?, spurte Skårderud.
– Ja, metoo og seksuell trakassering for eksempel. Jeg prøvde å ta opp seksuell trakassering allerede i 2015, men ingen var interessert fordi folk var redde for at jeg skulle vinne terreng. Og jeg fikk stempelet som militant feminist, sier Sveen, og forteller at som følge av det skrev hun Såpass må du tåle i sinne.
Hun sier at avisene ikke ønsker å skrive om det. Særlig hvis det er snakk om menn som blir trakassert.
– Også får jeg kjeft fordi jeg ikke snakker menns sak, sier hun.
Rossavik mener hele innvandringsfeltet er vanskelig.
– De som har bekymringer for høy innvandring risikerer å bli kalt rasister. De på motsatt side møter en knallhard tone i offentligheten, og en masse folk sitter på midten og er redde for å bli kalt enten rasister eller muslim-forkjempere, sier Rossavik.
Rossavik sier at det ikke er tvil om at folk blir mer krenket nå enn tidligere.
– Vi bruker ordene krenket og krenkelse mer, og folk blir fornærmet av alt mulig. Vi gir den angivelige krenkede makt, sier han.
– Med sosiale medier får vi i mye større grad vite hva folk egentlig tenker og føler. Kanalen inn og terskelen var høyere tidligere, sier Sveen.
(Saken fortsetter under bildet).
Meningsfull samlingsplass
Festivalsjefen Ola Persøn Tangvik forteller gledelig om godt gjennomført festival.
– Det har gått veldig bra. Totalt hadde vi 731 publikummere innom, en økning fra i fjor. Vi har også fått mange positive tilbakemeldinger om festivalens grafiske profil som Kristin Pallin har skapt, sier Ola Persøn Tangvik.
Festivalen ble arrangert for tredje gang, men Persøn Tangvik hadde sitt første år som festivalsjef.
– Jeg synes det gikk overraskende greit, vi har ingen skandaler, sier festivalsjefen og ler.
Han sier utfordringen med arrangementet har vært å få alt til å henge sammen.
– For Litteraturhuset sin del er det mye av det samme vi gjør, men her var det mange arrangement på en dag, sier Person Tangvik.
Festivalsjefen synes spesielt det var gøy å se forfattere, med helt ulike felt, sitte rundt et bord, mingle og ha utvekslinger med hverandre.
– Det var et høydepunkt. Jeg følte at vi hadde laget et meningsfylt samlingspunkt. Det ville ikke skjedd en vanlig kveld på Litteraturhuset, sier han.
I tillegg til en vellykket festivaldag lever festivalen videre i ettertid gjennom en podcast.
– Vi har gjort opptak av de fleste samtalene. Festivalen får et lite etterliv, sier festivalsjefen.
Lytt til podcastene her:
Hvordan er det å stå utenfor arbeidslivet? Er uføretrygd evig ferie? Og hvordan kan vi jobbe for å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet?
Samtale med fastlege og universitetslektor Harald Sundby, Tord Lien regiondirektør i NHO Trøndelag, forfatter Mimir Kristjansson og Jenny Westrum Rein, redaktør i Under Dusken.
Hør podcasten her
Vet du hva en stikling er? Lurer du på hvorfor plantene dine alltid blir gule? Finnes det planter som trives på badet? Og hva skal du gjøre med plantene dine når du reiser bort?
Vi inviterte Jenny Leite-Vikra og Marte Espevik som står bak Plantemagasinet GRO. De har nettopp utgitt en bok om inneplanter. Til samtalen kommer også Julie Bjørk som står bak butikken Baklandet Blomster og Niklas Nystad. Det blir garantert masse tips og triks, og mulighet for å stille spørsmål.
Hør podcasten her
– Hvis retten til å slippe å få sin tro og sine ideer kritisert blir viktigere enn retten til å kritisere, stopper alt opp. Frank Rossavik kom i høst ut med en liten bok om ytringsfrihetens krise: Best å holde kjeft?. Heidi Helene Sveen ga i 2016 ut boka Såpass må du tåle" om sex, krenkelser og offentlig debatt.
Samtale om ytringsfrihet med forfatter og politisk kommentator Frank Rossavik, forfatter Heidi Helene Sveen, minoritetskonsulent Azra Halilovic og journalist i Klassekampen Jo Skårderud.
Hør podcasten her
Hvert år utgis det en masse kokebøker i Norge. Noen av dem er helt OK, andre er direkte dårlige, noen veldig få er gode. Hva kjennetegner egentlig en god kokebok? Og hvorfor finnes det så få virkelig gode kokebøker.
Kokeboksamtale med kokk Heidi Bjerkan, forfatter av boka Kjøkkenveien Andreas Liebe Delsett og kokeboksamler Ove Andre Pettersen.
Hør podcasten her
Hvordan er det å stå utenfor arbeidslivet? Er uføretrygd evig ferie? Og hvordan kan vi jobbe for å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet?
Samtale med fastlege og universitetslektor Harald Sundby, Tord Lien regiondirektør i NHO Trøndelag, forfatter Mimir Kristjansson og Jenny Westrum Rein, redaktør i Under Dusken.
Hør podcasten her