Individuell vederlagsordning
Kriterier
Kan jeg motta rettighetsvederlag for kortere tekster, som artikler, bokkapitler osv.?
Ja, du kan motta rettighetsvederlag for kortere tekstbidrag så lenge de tilfredsstiller kravene i punkt 2 i Retningslinjer for individuell vederlagsordning. Bidraget ditt må derfor være på minst 10 sider eller 20 000 tegn med mellomrom. Husk at du må registrere informasjon om både tekstbidraget ditt og utgivelsen bidraget ditt er en del av i søknadsskjemaet.
Nedre grense for utbetaling av vederlag er 1 000 kr. Dette innebærer at du vil motta 1 000 kr i rettighetsvederlag selv om du har sendt inn et krav som utløser et lavere utbetalingsbeløp.
Verket er på under 10 sider, men mer enn 20 000 tegn med mellomrom. Har jeg krav på rettighetsvederlag da?
Ja, bruk denne formelen til å beregne sidetallet og registrer det i søknadsskjemaet:
Antall tegn med mellomrom / 2 000
Kan jeg motta rettighetsvederlag for digitale utgivelser?
Ja, du kan motta rettighetsvederlag for digitale verk så lenge de tilfredsstiller kravene i punkt 2 i Retningslinjer for individuell vederlagsordning. Du må huske å lenke til verket eller en samleside for utgivelsene og sørge for at NFFO har tilgang til nettsiden dersom den ligger bak en betalingsmur. Du beregner sidetall ved hjelp av denne formelen:
Antall tegn med mellomrom / 2 000
Kontakt oss på stipend@nffo.no for mer informasjon.
Hvorfor kan jeg ikke motta rettighetsvederlag for en utgivelse jeg tidligere har fått reise- og diversestipend for?
Rettighetsvederlag utbetales kun til verk som ikke tidligere har mottatt kollektive vederlagsmidler fra NFFO. Kollektive vederlagsmidler ble tidligere utbetalt til faglitterære opphavere gjennom reise- og diversestipendordningen, og vi anser det derfor slik at du allerede har mottatt kompensasjon for sekundærbruk av verket.
Hvorfor kan jeg ikke motta rettighetsvederlag for en utgivelse som er åpent tilgjengelig på nett (open access)?
NFFOs vederlagsmidler kommer fra kollektive vederlagsordninger. Når en utgivelse blir gjort åpent tilgjengelig på nett, har du som forfatter samtykket til å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, og videre gjennom ulike lisenser samtykket til at enhver har rett til å bruke, distribuere, endre og bygge videre på verket uten å måtte betale for det.
Dette innebærer at hverken du eller utgiver kan ta betalt for at andre kan lese verket ditt og kopiere fra det. Siden rettighetsvederlagene NFFO utbetaler er vederlag som kommer fra kollektive vederlagsordninger for kopiering og annen sekundærbruk av faglitterære verk, vil ikke NFFO motta kollektive vederlag for utgivelsen din og du har dermed ikke krav på rettighetsvederlag for verket. Les mer om open access-utgivelser.
Jeg har skrevet eller oversatt en tekst som tidligere har vært opphavsrettslig beskyttet, men nå er åpent tilgjengelig på nett (open access). Har jeg likevel krav på vederlag for utgivelsen?
Hvis verket var opphavsrettslig beskyttet innenfor tidsrammen på tre år fra utlysningsåret, har du krav på rettighetsvederlag for verket selv om verket nå er åpent tilgjengelig. Du er ansvarlig for selv å sende inn dokumentasjon på at verket har vært opphavsrettslig beskyttet tidligere og når.
Utfylling av skjema
Hvordan registrerer jeg SNL-artikler i skjemaet?
Du registrerer alle bidrag du har gjort i ett år samlet. Det vil si at hvis du har skrevet og gjort endringer i to ulike år skal du registrere to utgivelser i søknadsskjemaet. NFFO vurderer at mellomrom utgjør 20 % av en trykt bokside. Du beregner derfor sidetall fra antall tegn ved å bruke denne formelen:
Antall tegn x 1,20 % / 2000
Jeg har skrevet flere kapitler/artikler i ett verk. Hvordan registrerer jeg disse?
Du skal registrere alle bidragene fra samme verk samlet. Det vil si at hvis du har skrevet tre kapitler i samme utgivelse skal du kun registrere én utgivelse i skjemaet. Husk å legge sammen sidetallet for alle tekstbidragene dine og skriv det inn i feltet Mitt sidebidrag i skjemaet.
Vi er flere som har bidratt med tekst i ett verk, hvordan fordeler vi verket på alle opphavere?
Utgangspunktet for beregning av vederlag er antall faktiske sider i utgivelsen. Når flere forfattere eller oversettere har bidratt i en utgivelse, må dere dokumentere at dere er opphaver til de faktiske sidene dere sender inn krav på. Vi godkjenner innholdsfortegnelse, bekreftelse fra forlag eller lignende som dokumentasjon. For fellesverk hvor hvert deres bidrag ikke er skilt ut med navn, deler vi omfanget likt mellom alle opphavere (forfattere eller oversettere), med mindre dere kan dokumentere en annen fordelingsnøkkel. Vi godkjenner bekreftelse fra forlag, medforfattere eller forlagsavtalen som dokumentasjon på annen fordelingsnøkkel.
Jeg har registrert feil i skjemaet. Hvordan kan jeg endre det?
Hvis du ikke har sendt inn skjemaet kan du gjøre redigeringer selv. Hvis skjemaet er innsendt/fristen har passert kan du kontakte oss på stipend@nffo.no og be oss endre opplysningene for deg.
Saksbehandling
Når får jeg vite hva jeg kommer til å motta?
Du kan se en foreløpig beregning av ditt vederlag når du registrerer utgivelsene dine i skjemaet. Vi regner med en saksbehandlingstid på inntil tre måneder fra fristen.
Et av kravene mine ble avslått eller jeg har mottatt mindre enn det jeg regnet med å få. Hvordan klager jeg på vedtaket?
Kontakt oss først på stipend@nffo.no og be om en begrunnelse på avslaget/utregningen av vederlaget. Vi gjennomgår da kravene dine på nytt og gjør om på vedtaket hvis vi har gjort en feil. Hvis du likevel ønsker å klage på vedtaket kan du sende inn en anke gjennom Stipend- og vederlagsportalen.
Frist for å sende inn anke er tre uker etter at vedtaksbrevet ble sendt.
Rettigheter
Jeg er ikke navngitt forfatter eller oversetter, men har bidratt med tekst til et faglitterært verk. Hvordan kan jeg motta vederlag for arbeidet?
Utbetaling av rettighetsvederlag følger prinsippet om at vederlagene følger rettighetene til verket. Dette innebærer at du må ha dokumentert opphavsrett til verket for å kunne ha krav på rettighetsvederlaget.
Kontakt oss på stipend@nffo.no dersom du er usikker på hvordan du kan dokumentere at du har opphavsrett til et verk du har bidratt med tekst til.
Kan jeg motta vederlag på vegne av en avdød rettighetshaver?
Opphavsrett går i arv og varer i 70 år etter opphavers død. Det innebærer at du som arving også kan motta vederlag på vegne av avdøde rettighetshavere. Du sender inn krav på samme måte som andre rettighetshavere i stipend- og vederlagsportalen. I tillegg må du legge ved dokumentasjon på at du er arving. Merk at de øvrige kriteriene for å kunne motta rettighetsvederlag er gjeldende og at du kan kun motta rettighetsvederlag for verk som ble utgitt innenfor en treårsperiode fra utlysningsåret.
Jeg er kreditert som medforfatter i en utgivelse, men ønsker at medforfatteren min skal motta min andel av rettighetsvederlaget for utgivelsen. Hvordan gjør jeg det?
Du har krav på rettighetsvederlag fordi du er kreditert som medforfatter og har opphavsrett til verket i henhold til åndsverksloven. Som opphaver av et åndsverk har du etter åndsverkloven enerett til å råde over åndsverket på ulike måter, slik som ved kopiering, publisering, distribuering og endring. Når du frasier deg opphavsretten til verket, frasier du deg også retten til å råde over verket på ulike måter. Dersom du likevel ikke ønsker å motta din andel av rettighetsvederlaget må du si fra deg opphavsretten til verket.
Kontakt oss på stipend@nffo.no for videre informasjon.
Vi er flere forfattere eller oversettere på et verk. Kan alle motta vederlag?
Ja! Alle navngitte forfattere og oversettere av faglitterære verk kan sende inn krav om rettighetsvederlag.
Utbetaling
Hvorfor har dere makssum for utbetaling?
Vederlaget skal kompensere for tidligere og fremtidig bruk av verket, derfor har NFFO vurdert at inntil 30 000 kr er et rimelig vederlag for sekundærbruk av et verk. Maks utbetalingssum kan justeres dersom styret vurderer det som hensiktsmessig.
Hvorfor kan jeg ikke motta rettighetsvederlag for ett verk flere ganger?
Styret har vedtatt at utbetaling gjennom vederlagsordningen skal kompensere for all fortidig og fremtidig bruk av et verk. NFFO har valgt en løsning med engangsutbetaling fordi vi mener det er til opphaverens fordel å motta et større beløp én gang, enn små utbetalinger over en lengre periode.
Det betyr at du kun kan motta kompensasjon for verket én gang, og at du ikke kan motta kompensasjon for verket i begge målformer eller i flere formater eller opplag.
Finnes det unntak?
Ja, det vanligste unntaket er hvis verket er blitt utgitt i en revidert utgave. Dersom verket er en revisjon krediteres du for 30 % av revisjonens sidetall. Revisjonsgrad utover 30 % må du dokumentere ved å laste opp bekreftelse eller annen dokumentasjon som viser at den nye utgaven er mer omfattende enn originalutgaven.
Kontakt oss på stipend@nffo.no for mer informasjon.
Hvordan beregnes rettighetsvederlaget?
Utgangspunktet for beregning av vederlag er antall sider i verket, alternativt antall skrevne tegn med mellomrom. Når det står flere forfattere eller oversettere bak samme verk, må du dokumentere hvor mange sider du selv har bidratt med. For fellesverk, hvor den enkeltes bidrag ikke er skilt ut under eget navn, skal omfanget deles likt mellom alle, med mindre det dokumenteres at en annen fordelingsnøkkel er avtalt. Vi godtar bekreftelse fra forlag, redaktør og/eller medforfattere eller en kopi av forlagsavtalen som viser royaltyfordelingen.
Grunnpris per side utbetales til alle verk som kvalifiserer til rettighetsvederlag. Grunnprisen for oversettelser er halvparten av grunnprisen for forfattede verk.
I tillegg utbetales det en tilleggskompensasjon for ulike typer verk på bakgrunn av målgruppe. Tilleggskompensasjonen er begrunnet i at Kopinor henter inn hovedvekten av midlene til NFFO gjennom utdanningssektoren (i 2022 utgjorde utgivelser fra sektoren til sammen 90 % av kopivederlaget NFFO mottok), og vi har lagt til grunn at det i denne sektoren kopieres mest av akademisk faglitteratur, læremidler og sakprosa for barn. Se tabellen under for hvordan NFFO vurderer verk med hensyn til bokgruppe og målgruppe.
- Bøker i kategorien læremidler for grunnskole og videregående skole tilhører bokgruppe 1 og er for målgruppene elever og lærere ved grunn- og videregående skole.
- Bøker i kategorien akademisk faglitteratur tilhører bokgruppe 2 og er for målgruppene studenter, fagmiljø og profesjonsmarkedet.
- Bøker i kategorien sakprosa for barn tilhører bokgruppe 3.3 og 3.4 og er for målgruppene barn og unge.
NFFO tar utgangspunkt i Forleggerforeningens oversikt over bokgrupper.
Jeg ønsker å få rettighetsvederlaget utbetalt til et AS. Er dette mulig?
Ja, du må overdra rettighetene til selskapet og legge ved dokumentasjon på dette når du sender inn kravene dine i Stipend- og vederlagsportalen.
Hvordan rapporteres rettighetsvederlaget inn til Skatteetaten?
NFFO innberetter kompensasjonen fra vederlagsordningen som kapitalinntekt for oversettere og som næringsinntekt for forfattere.
Må jeg skatte av rettighetsvederlaget?
Ja. Skribenter som får kompensasjonen innberettet som næringsinntekt må skatte av dette, etter fradrag for kostnader som kommer fra næringsvirksomhet. Dersom du trenger en innføring i hvordan du skal føre inn rettighetsvederlaget i skattemeldingen kan du melde deg inn i NFFO og delta på bokføringskurs og skattekurs tilpasset faglitterære forfattere og oversettere.
Er du ikke medlem? Meld deg inn i foreningen!
Bakgrunn og prinsipper
Hva er rettighetsvederlag?
NFFO mottar årlig vederlag fra kollektive forvaltningsorganisasjoner som Kopinor og Norwaco. Disse vederlagene er samlet inn på bakgrunn av kopiering og annen sekundærbruk av faglitterære verk og skal utbetales som rettighetsvederlag til den enkelte forfatter eller oversetter. Styret i NFFO har utformet en prøveordning for utbetaling av vederlag som vil bli behandlet i årsmøtet 2025. NFFO utbetalte i 2023 ut 11 499 483 kroner til 654 opphavere som sendte inn krav på rettighetsvederlag gjennom vår stipend- og vederlagsportal.
NFFO har skrevet mer om kollektive vederlag.
Hvorfor mottar NFFO rettighetsvederlag på vegne av faglitterære forfattere og oversettere?
NFFO er godkjent av myndighetene som representativ mottaker av kollektive vederlagsmidler fra Kopinor og Norwaco samt bibliotekvederlaget som utbetales kollektivt av staten. Det vil si at NFFO mottar disse midlene på vegne av alle norske faglitterære forfattere og oversettere.
Lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett mv trådte i kraft 1. juli 2021 og har en direkte påvirkning på hvordan NFFO kan forvalte kollektive vederlagsmidler. Denne loven er Stortingets svar på sin pålagte oppfølging av EU-direktivet om kollektiv forvaltning av opphavsrett (2014/26/EU).
Hvorfor betaler ikke NFFO vederlag automatisk ut til alle faglitterære forfattere og oversettere?
Vederlagene NFFO mottar fra Kopinor og Norwaco skal utbetales til faglitterære forfattere og oversettere som kompensasjon for faktisk bruk av deres åndsverk i henhold til lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett mv. Likevel er det ikke mulig å knytte vederlagene til spesifikke rettighetshavere. I slike tilfeller åpner lovens forarbeider for at man kan bruke analogier eller kunnskap fra et annet lignende område som underlag for fordelingen. Individuell vederlagsordning er basert på denne åpningen i lovens forarbeider/Individuell vederlagsordning er basert på lovens forarbeider.
Dette innebærer rent praktisk at faglitterære skribenter som har skrevet eller oversatt et faglitterært verk innenfor de siste tre årene kan ha rett til kompensasjon gjennom Individuell vederlagsordning. Denne kompensasjonen betales til de som sender inn krav med dokumentasjon på utgivelse og betalingsopplysninger til NFFO.
Hvorfor kan jeg ikke motta rettighetsvederlag for et faglitterært verk utgitt i 2017?
NFFO mottar årlig vederlag fra Kopinor og Norwaco som skal utbetales det samme året vi har mottatt vederlagene.
Lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett mv. (kfl.) § 21 tredje ledd sier at dersom rettighetshaveren ikke er funnet innen tre år etter utløpet av det regnskapsåret inntektene ble krevd inn, kan vederlagsmidlene benyttes i henhold til generelle prinsipper for bruk av beløp som ikke kan fordeles.
Loven åpner derfor for at NFFO kan utbetale vederlag for verk som ble utgitt innenfor en treårsperiode fra utlysningsåret, men ikke for verk som er utgitt før dette. Hvis verket ditt ble utgitt for mer enn tre år siden, kan du dessverre ikke motta kompensasjon for verket.
Hvor er det blitt av reise- og diversestipendene og honnørstipendene?
Reise- og diversestipendene og honnørstipendene ble lagt ned av årsmøtet 2023. Reise- og diversestipendene er blitt erstattet av den individuelle vederlagsordningen. Honnørstipendet er blitt erstattet av pensjonstilskuddet.