september
27.

Prosalong på Hamar: Fra dribling til skribling – å skrive om fotball

I høstens Prosalong møtes tidligere landslagskeeper og forfatter Håkon Opdal og skribent og romanforfatter Nils Henrik Smith til samtale der de reflekterer over det å skrive sakprosa om fotball. Samtalen ledes av journalist og forfatter Arve Fuglum.

Tre portretter av deltakerne i arrangementet
Foto: Håkon Opdal: Helge Skodvin Nils Henrik Smith: Kagge forlag Arve Fuglum: Atle Auran

Fotball er verdens mest universelle idrett. Det finnes utallige bøker om fotballspillere, fotballstrategier, fotballfilosofi og filosofering rundt fotball.

Med utgangspunkt i sakprosabøkene de har skrevet om fotball har kveldens gjester fått følgende utfordring: Hvordan fange øyeblikkets magi på fotballbanen i skriftlig form? Hvilke grep må forfatteren ta når hen skal skrive om noe som allerede har skjedd og som leseren dermed vet utfallet av? Hvor går grensen for assosiasjoner i fotball-litteraturen? Hva er framtiden til fotball-litteratur?

Håkon Opdal er aktuell med Den ellevte mann (2022). I boka diskuterer han hvordan det å holde nullen er en nødvendig og umulig oppgave for målvakten. Opdal bruker tanker fra Albert Camus’ essay som sammenlikner den ellevte mann på fotball-laget med Sisyfos.

Nils Henrik Smith er aktuell med boka 11 meter: Straffesparkets historie (2020) der han tar med leseren på en forunderlig reise gjennom historien til det mange fotballtilhengere opplever som både nervepirrende og kontroversielt, nemlig straffesparket. Essaysamlingen Entusiasme og raseri – artiklar om fotball (2021) er en samling av Smiths beste tekster om fotball. Samlingen inneholder fotballfaglig analyse blandet med humor og historisk bevissthet. Smith er også journalist i fotballtidsskriftet Josimar.

Arve Fuglum er sportsjournalist og forfatter. Han har vært kommentator ved mange magiske idrettsøyeblikk både i radio og TV, blant annet da Norge slo Brasil under VM i 1998. Da jobbet han i NRK Radio. Hans bok “Gull til Norge!” – Lidenskapen for sport, stemmene vi aldri glemmer (2019) gir leseren et innblikk i sportskommenteringens historie i radio og TV. I tillegg har han skrevet Magiske øyeblikk – Høydepunkter fra NRK radiosporten gjennom 70 år (2003) som inneholder høydepunkter fra norsk idrett gjennom 70 år – sett med øynene til NRKs sportsjournalister.

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Litteraturscena Hamar.
Vel møtt!

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.