Anne Marit Godal skal lede Norsk nettleksikon

Nå er det besluttet at Anne Marit Godal, leder for Leser søker bok, får det krevende arbeidet med å lede det nye Norsk nettleksikon. Leksikonet er finansiert med 31,5 millioner kroner for de neste tre årene og er et samarbeid mellom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Fritt Ord, Sparebankstiftelsen DNB Nor, Det Norske Videnskaps-Akademi, universitetene og Nasjonalbiblioteket. Målet er å lage et etterrettelig norsk leksikon på nett. − En nasjon trenger i hvert fall to bøker: En ordbok og et leksikon. Et faglig troverdig og etterrettelig leksikon som fungerer på nett er avgjørende for at vi skal kunne kalle oss en skriftkultur, sier Anne Marit Godal. Hun tiltrer 1. april. − Myndighetene har ikke tatt inn over seg at vi trenger et leksikon, fordi man tror at man har en erstatning i Wikipedia, fortsetter Godal.

Vi er veldig glade for å ha fått Godal til denne svært viktige stillingen, hennes kjennskap til formidling, bokbransjen og engasjement for et nettleksikon gjør vi er helt trygge på at hun vil løfte satsingen på Norsk nettleksikon, sier styreleder i Norske nettleksikon, Trond Andreassen, som til daglig er generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Fram til Godal trer inn i stillingen, er Thomas Nygaard midlertidig prosjektleder. Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB Nor har gitt 15 millioner hver fordelt over tre år til å utvikle Norsk nettleksikon, til sammen 30 millioner kroner legges inn i prosjektet i første omgang. I tillegg bidrar Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening med 1,5 millioner kroner fordelt over tre år til nyskriving av leksikonartikler. Leksikonet skal videreutvikles fra Store Norske Leksikon, Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon.

−I overgangen fra papir til nett er det utallige muligheter for å utvikle en ny type leksikon. Ikke alle visjoner kommer til å være gjennomført i løpet av tre år, men vi får vist hva slags muligheter som finnes, sier Anne Marit Godal. Etter åtte år i Leser søker bok er hun klar for nye utfordringer.

− Leser søker bok var et forsøk som i første omgang strakk seg over bare ett år og ble til åtte. Nå vil jeg gjerne jobbe med å utvikle en tilsvarende viktig kulturinstitusjon. En nasjon trenger i hvert fall to bøker: En ordbok og et leksikon. Et faglig troverdig og etterrettelig leksikon som fungerer på nett er avgjørende for at vi skal kunne kalle oss en skriftkultur, sier Godal.

− Det er blitt lagt inn masse penger og arbeid i en norsk ordbok, men myndighetene har ikke tatt inn over seg at leksikonet trenger samme type oppmerksomhet, fordi man tror at man har en erstatning i Wikipedia, fortsetter Godal, som av utdanning er statsviter.

Det Norske Videnskaps-Akademi skal ha arbeidsgiveransvar for Godal og en uavhengig leksikonredaksjon. Nasjonalbiblioteket skal drifte det tekniske. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening sammen det Det Norske Videnskaps-Akademi og universitetene skal koordinere arbeidet med å finne fram til gode skribenter som kan nyskrive leksikonartikler for nett. Over tid vil Kulturministeren på nytt måtte ta inn over seg om leksikonet er et nasjonalt ansvar, mener Godal:

− Kulturministeren var negativ da det var et forlag som søkte om penger. Nå har vi seks institusjoner i ryggen, og tre år til å vise hva et leksikon har av samfunnsverdi, sier Godal.

For kontakt og mer informasjon:

Hilde Østby, kommunikasjonsansvarlig, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, mobil: 97 97 35 72

Anne Marit Godal, mobil: 91 15 02 97

Fakta Norsk nettleksikon:

Norsk nettleksikon: Videreutvikles fra Store Norske Leksikon, Store medisinske leksikon og Norsk biografisk leksikon. Artikler skal nyskrives og leksikonet kobles opp mot Nasjonalbibliotekets digitale base.
Det Norske Videnskaps-Akademi påtar seg arbeidsgiveransvaret for en leksikonredaksjon.
De neste tre årene sikret: Fritt ord har bevilget 15 millioner og Sparebankstiftelsen DNB Nor har bevilget 15 millioner. 10 millioner i året i tre år skal brukes til å utvikle leksikonet.
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening har bevilget 1,5 millioner kroner fordelt over de neste tre årene for å nyskrive leksikonartikler av anerkjente fagforfattere.
Prosjektet er et samarbeid mellom Sparebankstiftelsen DNB Nor, Fritt Ord, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Nasjonalbiblioteket, Det Norske Videnskaps-Akademi og universitetene.

Styret i Norsk nettleksikon:

Styreleder: Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Styret: Francis Sejerstedt, styreformann i Fritt Ord, Vigdis Moe Skarstein, Nasjonalbibliotekar, Frode Helgerud, direktør i Sparebanstiftelsen DNB Nor, Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, Nils Christian Stenseth, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.