Bør skape litterært samarbeid

Ivo de Figueiredo og Morten Strøksnes avslørte i gårsdagens Aftenposten at de har fått avslag på sin søknad om medlemskap i Den norske Forfatterforening. Jørgen Lorentzen, leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, skriver i et tilsvar i dagens Aftenposten at utspillet bør føre til større litterært samarbeid, og at særlig Norsk forfattersentrums praksis med å utelukke sakprosaforfattere bør være et stort problem for Kulturdepartementet, som gir senteret åtte millioner kroner i året for at de skal formidle norsk litteratur, uansett sjanger.

I dagens Aftenposten skriver Jørgen Lorentzen: "To av Norges fremste forfattere, Morten Strøksnes og Ivo de Figueiredo, har søkt medlemskap i Den norske forfatterforening (DnF) og fått avslag. Grunnen er at DnF tolker ”litterær verdi” som skjønnlitteratur, mens grensene mellom litteraturtypene blir stadig mer utydelige i forhold til begreper som litterær verdi, litterær kvalitet eller bruk av språklige virkemidler. Derfor blir DnFs opptakskriterier i dag mer problematisk enn før.

Jeg er glad for at Strøksnes og Figueiredo er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og forfattere som lever av å skrive sakprosa er viktige for NFF. De er på mange måter forbilder når det gjelder å utvikle sakprosaens litterære kvalitet. Derfor har foreningen et eget frilansutvalg som fremmer denne forfattertypens interesser, og foreningen har satt av 4 millioner kroner til stipender for forfattere som Strøksnes og Figueiredo, i form av toårige stipend a 400 000. Disse stipendene er ment å imøtekomme det behovet som spesielt frilansforfattere har, slik at de kan få noe romsligere økonomisk situasjon for å gå løs på større oppgaver. NFF har i dag over 200 frilansmedlemmer.

Strøksnes og Figueiredo påpeker også en annen, og kanskje mer, problematisk situasjon, nemlig at de heller ikke kan bli medlem av Norsk forfattersentrum. Forfattersentrum har fått oppgaven av staten som nasjonal formidler av norsk litteratur – ikke skjønnlitteratur, men litteratur. Likevel har de en formålsparagraf som gjør at bare skjønnlitterære forfattere kan bli medlem. Forfattersentrum mottar 8 millioner i støtte fra Kulturdepartementet hvert år, og stenger altså sakprosaforfatterne ute. Dette bør være et stort problem for Kulturdepartementet. Jeg håper at Strøksnes og Figueiredo og andre forfattere retter skytset mot Forfattersentrums praksis, og at skjønnlitterære forfattere som i dag er medlem av Norsk forfattersentrum krever en regelendring som fjerner denne urimeligheten og bringer organisasjonen på høyde med en moderne litterær tenkemåte. Istedenfor å bygge litterære murer bør vi skape et litterært samarbeid."

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.