Departementet må ta grep!

I et innlegg i dagens Klassekampen spiller NFFs generalsektretær Trond Andreassen ballen over til Kulturdepartementet. Han mener det er opp til dem å få fjernet skillene mellom sakprosaforfattere og skjønnlitterære forfattere, og påpeker at NFF systematisk prioriterer frilansforfattere. “Skulle jeg gi et råd, måtte det være å støtte mer aktivt opp om initiativ som river de litterære murer som ennå opprettholdes av Kulturdepartementet. Flere statlige stipender til sakprosaforfatterne, har vært en sak i mange år. Nå burde etter hvert departementet få gjort noe med misforholdet.” skriver han i innlegget.

I dagens Klassekampen forsvarer Trond Andreassen NFFs ordninger, og påpeker at foreningen systematisk prioriterer frilansforfattere, etter den siste ukens debatt om sakprosaens kår. Nå ber han Kulturdepartementet slutte å favorisere skjønnlitterære forfattere, blant annet gjennom statlige stipender.

Han skriver: "For det første har vi gjennom våre ordinære stipendordninger skjevfordelt i favør av sakprosaforfattere som prøver å leve av å skrive. Av årets stipendtildeling går godt over 20 prosent av stipendene til frilansskribenter. I følge våre statistikker utgjør frilansskribentene rundt fem prosent av NFFs forfattermedlemmer. Årets stipendtildeling støtter opp om en tendens vi har sett i tidligere års tildelinger.
For det andre har foreningen lansert egne langtidsstipend for denne forfattergruppen. I årene 2002-2010 delte vi ut 38 stipend a 400 000 kroner (de par første årene var stipendet på kr 300 000). Fem nye stipend vil bli tildelt i år. Forfatterstipend på kr 400 000 er et betydelig beløp om vi sammenligner med andre stipend i Bok-Norge. Vi kan glede oss over at det er kommet ut viktige bøker som følge av denne satsingen. Flere vil følge.
For det tredje har vi i mange år gitt stipend til unge forfattere som ønsker å debutere som sakprosaforfattere. I all hovedsak har disse stipendene gått til frilansskribenter.
For det fjerde er det arbeidet fram en ny innkjøpsordning for sakprosa som tilgodeser denne forfattergruppens bøker i særlig grad. Vi arbeider for å utvide denne til 150 titler mot dagens 75.
For det femte har foreningen brukt millioner av kroner på å formidle forfatterne og deres verker i skoler og organisasjoner som ønsker besøk av sakprosaforfattere.
For det sjette har vi gjennom en offensiv offentlighetspolitikk, med tidsskriftet PROSA, som en viktig bidragsyter, bidratt sterkt til å høyne oppmerksomheten om sakprosaen i den norske litterære offentligheten. Dette har særlig kommet denne forfattergruppen til gode.
For det sjuende har foreningen to ganger i forbindelse med de siste stortingsvalgene presentert et litteraturpolitisk program som i særlig grad tar sikte på å styrke frilansforfatterne.

Ved en solidarisk stipendpolitikk har vi i NFF hatt gleden av å styrke frilansskribenten mer enn andre forfattergrupper. At noen mener at dette ikke er nok, får så være, men det synes å være en allmenn oppfatning at NFF har beveget flere grensestolper (og revet murer) i det litterære Norge, og vi arbeider hver dag for å bevege landskapet, gi mer rom for faglitterære forfatteres, oversetteres og litteraturens vilkår. Skulle jeg gi et råd, måtte det være å støtte mer aktivt opp om initiativ som river de litterære murer som ennå opprettholdes av Kulturdepartementet. Flere statlige stipender til sakprosaforfatterne, har vært en sak i mange år. Nå burde etter hvert departementet få gjort noe med misforholdet."

“En falitterklæring” mener Espen Søbye i Klassekampen i går.

Motta vårt nyhetsbrev

Våre adresselister er strengt konfidensielle og deles ikke med uvedkommende. Alle nyhetsbrev vi sender ut inneholder en avmeldings-link og du kan når som helst melde deg av.