– En ny gullalder for sakprosaen
Norsk sakprosa er på vei inn i en ny gullalder, mener ARKs administrerende direktør Linda Frid Andresen.
NFFO samlet bransjen for en statusrapport for sakprosaen.
Tirsdag 11. februar inviterte Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til frokostmøtet under tittelen Status sakprosa. Bokhandlere, bibliotekarer, forlagsfolk, media og andre bransjeaktører var invitert for å stille spørsmålet: hvordan kan vi sammen sørge for at sakprosaen får oppmerksomheten den fortjener?
– Målet med møtet er å samle bransjen om å avdekke om det finnes noen strukturelle utfordringer og bli enige om noen felles tiltak, slik at vi sammen kan oppnå at sakprosaen får høyere status. Er det struktur? Er det kampanjer? Er det noe annet?, sa NFFOs generalsekretær Arne Vestbø.
ARKs Linda Frid Andresen ser lyse tider i vente for sakprosaen.
– Jeg tror at sakprosaen er på vei inn i en gullalder. Den har et stort potensiale i det fysiske formatet, altså boka, som finner sin plass i bokhandlerne. Det i en tid hvor strømmetjenestene vinner stort terreng. Men ikke bare derfor. Markedet er umettelig på nye innsikter og ny kunnskap, og der har sakprosaen en naturlig plass.
– Ut mot kundene jobber vi naturligvis bredt, men også mye mot de som ikke har et spesielt forhold til bøker, ved å forsøke å pare deres spesialinteresser og hobbyer, mot aktuelle utgivelser.
Men hun rettet en lite ønske mot forlag og forfattere.
– De må gjerne øke sin kompetanse på digital formidling av bøker. Her er det veldig mange muligheter med ulike virkemidler som filmsnutter, bilder og andre digitale uttrykk. Det er et stort publikum der ute som vi ha dette, sa Linda Frid Andresen.
Den andre gjesten under frokostmøtet var Anne Torill Stensberg, bibliotek- og kulturhussjef for Sølvberget i Stavanger. Med 638 litterære arrangementer i 2019 er de regionens største aktør på feltet. Særlig med arrangementet Bokprat på torsdager har de stor suksess.
– Programmerer vi sakprosa disse torsdagene kommer det alltid masse folk. Helt fullt, 400 stykker hver torsdag, midt på dagen. Sakprosaforfattere er ettertraktet fordi folk vil ha ordentlige ting, og det er forfattere som kan sine saker og godt og klare å formidle dette tydelig.
Med Stensberg ser også utfordringer.
– Sakprosabøker har gjerne kortere levetid enn skjønnlitterære bøker. Og ofte på grunn av abonnementsordningen får vi aktuelle bøker ofte litt for seint inn, til å dekke publikums etterspørsel. Men vi inviterer da gjerne en lokal bokhandler til å selge bøker i tilknytning til arrangementene, om vi har en forfatter på besøk.
En rekke forlagsfolk satt i salen denne tirsdagen. Dagens hjertesukk kom fra Tuva Ørbeck Sørheim fra Kagge, som håper at det snart blir større variasjoner i butikkjedenes innkjøpsråd.
– Når man kommer på disse rådmøtene for å presentere bøkene, blir vi møtt av 11 kvinner og én mann. Tenk deg hvordan det ville vært hvis vi ble møtt av 11 menn og én kvinne. Da ville det blitt reaksjoner. Hva med en utjevning her?