Fire ekstramillioner til sakprosa!
Rådsmøtet i Norsk kulturråd har i dag vedtatt å bevilge fire ekstra millioner kroner til innkjøpsordningen for sakprosa i 2020.
Tidligere denne måneden ble det klart at Kulturdepartementet bevilget 130 millioner kroner til etablerte ordninger i kultursektoren for å stimulere til aktivitet, som en del av kompensasjonsordningen knyttet til koronasituasjonen. 50 av disse ble bevilget til Norsk kulturfond, og fredag 30. oktober ble vedtok rådsmøtet i Norsk kulturråd å bevilge femten millioner kroner til litteraturordningene for 2020. Og fire av disse tilfaller altså sakprosafeltet.
tre millioner til sakprosa for voksne, og én million til sakprosa for barn og unge. Det kan bety at 12 ekstra sakprosatitler for voksne kjøpes inn dette året, og fire ekstra titler for barn og unge. Det er vurderingsutvalgene for sakprosa som avgjør hvilke titler som kjøpes inn.
– Vi er veldig glad for at Kulturrådet har prioritert litteraturfeltet, og selvsagt særlig fornøyd med at sakprosaordningene er tilgodesett. Det geniale med innkjøpsordningens innretning er at dette vil ha en umiddelbar effekt både for forfattere, forlag og lesere, sier Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Erika Fatland var en av initiativtakerne bak oppropet for økt rammer for innkjøpsordningen for sakprosa, som ble publisert i Aftenposten torsdag 29. oktober.
– Det er gledelig med fire millioner ekstra slik at flere av årets gode sakprosabøker kan bli tilgjengelige i alle landets bibliotek. Jeg er også glad for at avkortningen til de skjønnlitterære forfatterne er blitt reversert. På sikt trengs det imidlertid et større, permanent løft slik at innkjøpsordningen for sakprosa kan gjøres automatisk, slik ordningen for skjønnlitterære bøker er i dag. Det er den beste løsningen for alle parter.
I tillegg bevilges det én million kroner til innkjøpsordningen for tegneserier og 800 000 kroner til tilskuddsordningen for litteraturproduksjon. Det gis også tre millioner kroner til ordningen for litteraturformidling, som øremerkes til honorar til kunstnerne, melder Norsk kulturråd på sin hjemmeside.